Ik lees wel erg forse vermogens in dit draadje! 5mw is al niet meer relaxt om in je ogen (ook al is het maar voor heel even) te krijgen. Opletten dus!
De reden dat groen bij hetzelfde veel 'feller' overkomt dan bij welke andere kleur dan ook: je ogen zijn het gevoeligst bij groen
Ditzelfde geldt trouwens ook voor de helderheid van 670nm (diep rood) vs 635nm (helder rood) lasers.
Over de physica in dit draadje: het klopt iedere keer net niet. Daarom bij deze once-and-for-all al jullie vragen de wereld uit:
In een atoom zijn slechts discrete energie-niveaus (banen) van elektronen mogelijk. Andere energieen bestaan niet (binnen dat atoom).
Een elektron in een atoom kan aangeslagen worden (naar een baan met een hogere energie) door een foton. Omgekeerd kan ook weer een foton ontstaan door het terugvallen van een elektron (naar een baan met een lagere energie). De energie van het foton is altijd gelijk aan het energieverschil tussen de banen.
Nu zijn er drie mogelijke situaties:
[1] Het elektron wordt aangeslagen en valt na enige tijd spontaan weer terug naar hetzelfde energieniveau. Dit wordt spontane emissie genoemd. Het uitgezonden foton is volledig ongecorreleerd en wordt uitgezonden in een willekeurige richting. Dit effect zorgt er o.a. voor dat de lucht blauw is.
[2] Het elektron wordt aangeslagen. Het elektron verkeert enige tijd in een meta-stabiele toestand. Binnen die tijd kan onder invloed van een ander foton het elektron terugvallen en een tweede foton produceren met dezelfde fase en dezelfde richting. Dit wordt gestimuleerde emissie genoemd (de s in laser dus). Voorwaarde is wel dat het elektron lang genoeg in de meta-stabiele toestand kan verkeren.
[3] Het elektron wordt aangeslagen, maar de gemaakte energiesprong overtreft 1 of meer energieniveaus. Het elektron kan nu in 2 of meer stappen terugvallen, waarbij bij elke stap telkens een foton wordt uitgezonden. Deze fotonen hebben een lagere energie en dus een grotere golflengte dan het ontvangen foton. Dit wordt fluorescentie genoemd. Het zorgt er onder andere voor dat het licht uit je tl-balk wit is (in plaats van uv).
Bij dpss-lasers wordt er een andere truck toegepast: de laser zelf is meestal een infrarood laser die een 'niet-lineair' kristal van energie voorziet. Net zoals bij versterkers geeft het niet lineaire gedrag van het kristal aanleiding tot het ontstaan van harmonischen. Uit zo'n kristal komen daarom veelvouden van de grondfrequentie. Vervolgens kun je de gewenste frequentie eruit filteren. De energie per foton per veelvoud is echter een stuk kleiner dan de energie van de inkomende fotonen. Dit is dan ook de reden dat het rendement van de omzetting in zo'n laser behoorlijk belabberd is.
teslaserist > Ik neem aan dat je probleem meer ligt in hoe je de igbt correct moet aansturen bij hogere schakelfrequenties. Dan gaat de gate capaciteit meespelen. Je hebt dan een driver nodig die voldoende stroom kan leveren (zowel source als sink) en snel schakelt. In elektuur heeft ooit eens een artikel hierover gestaan...