Luidsprekers voor mijn dove moeder.

Thevel

Golden Member

Mijn moeder woont in een verzorgingstehuis waar ze één kamer heeft.
Aan de wand hangt een TV welke ze uit haar stoel en vanuit het bed kan bekijken (TV is groot genoeg)
Mijn moeder begint steeds slechter te horen waardoor ze de TV behoorlijk hard moet zetten, hierdoor komen er klachten van medebewoners.

Mijn moeder wil absoluut geen hoofdtelefoon en daarom hebben we bedacht om een luidspreker bij haar stoel en bed te zetten.
Het is in de kamer niet echt makkelijk om kabels te leggen, daarom zal draadloos een mooie oplossing zijn.

De TV is een Sony KD48W585B en heeft geen Bluetooth maar wel een hoofdtelefoon aansluiting.
Zelf zat ik te denken aan een Bluetooth transmitter en 2 Bluetooth speakers, de transmitter sluit ik aan op de hoofdtel uitgang waardoor het geluid met de AB te regelen is.

Er is ontzettend veel op het gebied van Bluetooth speakers te koop maar het moet iets simpels zijn zonder allerlei toeters en bellen.

Heeft iemand een idee om aan te schaffen?
Het mag ook iets anders zijn dan Bluetooth, bijv RF, alle ideeën zijn welkom!

Sine

Moderator

Ik zou nog iets simpelers zoeken, iets wat je niet hoeft te pairen maar gewoon meteen werkt.

Thevel

Golden Member

Fm zender?
Zon ding voor in de auto?

GMT+1
Thevel

Golden Member

Daar heb ik ook aan gedacht, maar die dingen zijn een paar µW en schijnen maar een paar meter ver te komen.
Kan natuurlijk zelf een klein FM zendertje bouwen maar een kant en klare oplossing zal wel mooi zijn.
Bestaat er misschien zoiets op 433/868 MHz?

Een goede set speakers is belangrijk om weinig overlast te veroorzaken bij hoger volume. Geen pieken en geen resonanties, gematigde bas. Speakers dicht bij de zitplaats.

[Bericht gewijzigd door markce op zaterdag 7 juli 2018 23:53:30 (11%)

Shiptronic

Overleden

Je hebt IR-sets, en er zijn ook RF-sets voor te koop.

Maar Bleutooth lijkt me het goedkoopst/ simpelst.

IR moet je zicht verbinding voor hebben.

RF heeft vaak last van interferentie en ruis, voordeel van bleutooth die heeft daar geen last van , stereo Audio over bleutooth 4.0 + is goed te doen met een fatsoenlijke kwaliteit. https://www.bax-shop.nl/audio-randapparatuur/draadloze-audio?o=product…

Het zou ook mijn voorkeur hebben.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
evdweele

Overleden

Rond 1990 had ik een IR koptelefoon van Sennheiser gekocht. De reikwijdte was heel redelijk. Ontvangst was er door de hele kamer van 9 bij 4 meter. Ook het draaien van je hoofd had geen invloed op de ontvangst.
Waarschijnlijk was de bundel IR die uit de zender (circa 20 led's) kwam erg breed en was er veel reflectie van de wanden en het plafond.

De koptelefoon had 1 nadeel. Bij stille passages van de muziek of als de zender uit stond hoorde je heel zacht omroepzenders uit de koptelefoon komen.

Of er ook IR luidsprekers bestaan heb ik nog niet kunnen ontdekken.
En helemaal draadloos wordt het nooit. De IR of RF zender zal met de tv moeten worden verboden, en er zal netvoeding naar toe moeten.
De luidsprekers moeten ook uit het net worden gevoed.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
maartenbakker

Golden Member

Op 7 juli 2018 23:19:41 schreef Thevel:
Heb je een idee wat?

Gehoorapparaten? Het zal niet alleen de TV zijn die ze moeilijk hoort. Of heeft ze die al?

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op zondag 8 juli 2018 02:42:09 (22%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
mel

Golden Member

Ik zat ook al te denken aan een ringleiding met een soort oppikspoel.
Maar er mogen geen draden getrokken worden, dus..

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

er zijn toch ook al surroundsystemen die zonder kabels werken?
surround unit bij de TV zetten en de 2 (of 4) speakers dicht bij haar zetten.
die hebben dan enkel netspanning nodig.

dan even ook de subwoofer helemaal omlaag zetten qua volume.

er bestaan ook dan die draadloze systeme om van je pc naar je tv beeld en geluid te sturen. daar zittn dan 3 cinch stekkers op (video, audioL en audio R).

als je die set koopt, en aan de ontvanger een stel pc speakers zet, kan er vlak naast haar ook het volume regelen
https://www.mediamarkt.be/nl/product/_marmitek-gigaview-545-5-8ghz-dra…

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
EricP

mét CE

Leuk allemaal.
En waar gaan die ontvanger en versterker hun voeding vandaan halen? Ook draadloos?

Met alle respect voor je moeder, maar ze zit niet in een verzorgingstehuis omdat het zo goed met haar gaat. Dat impliceert dat iets met een accu en elke keer opladen op termijn niks gaat worden - als je het technisch al lekker werkend krijgt.

Een bed staat doorgaans tegen een muur. Een TV ook. Dan moet een draadje langs de plint toch lukken.

'Stoel' weet ik niet. Wellicht een draadje langs de plint en dan een kleedje erover waar het naar de stoel gaat? Voorwaarde is natuurlijk wel dat dat praktisch kan - het schiet ook niet op als Ma (letterlijk) haar nek gaat breken over een kleedje...
Ik geef toe, draadje is ook niet alles. Maar wel effectief. En het werkt altijd.

Ik zou toch die koptelefoon nog maar eens introduceren. "Wil ik niet" is leuk, maar soms moet er wat (desnoods vast duck-tapen, hehe). Een losse luidspreker geeft alsnog overlast als je die hard zet.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
evdweele

Overleden

Bij "koptelefoon" wordt direct gedacht aan 2 van die grote dingen over je oren, maar er zijn ook oordopjes aan een beugel die onder de kin hangt.
Ga eens kijken bij een audicien / gehoorapparatenwinkel. Die zijn gespecialiseerd in het adviseren van mensen met een gehoorprobleem. En misschien wordt het door de verzekering nog vergoed ook.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.

tja, ik ken er genoeg die nogal overduidelijk een gehoorapparaat nodig hebben, maar begin er niet over, want dan wordt je voor gek verklaard. oude mensen hebben hun trots. voor dezelfde reden willen er ook zat geen rollator want dan ben je meteen een oud mens.

ik zou zeggen een set op rf gebruiken, die hoef je niet te koppelen en hebben een vast kanaal. die philips draadloze extensie dozen met meerdere scart hadden dat ook erin zitten. zender bij de tv en ontvanger achter de stoel, paar pc speakers langs de stoel en je kunt met de ab het volume regelen.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Met bluetooth en andere digitale oplossingen kun je in de problemen komen met synchronisatie tussen beeld en geluid.
Soms kun je dat compenseren in je TV instellingen, maar je moet dat wel even nakijken.

Infrarood kan prima werken. Iets op 433MHz zou ik niet doen, de bandbreedte die je daar ter beschikking hebt is nihil (en het mag niet, maar dat terzijde)

[Bericht gewijzigd door Ledlover op zondag 8 juli 2018 10:28:09 (14%)

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

Ik denk inderdaad dat je eens moet kijken naar gehoor apparaat oplossing. Word misschien ook nog wel vergoed uit je verzekering.

Een kennis van mij heeft een vergelijkbaar probleem. Voor zijn vrouw moet de tv zo hard gezet dat hij zijn eigen gedachten niet meer kan horen. Dat heeft hij opgelost met een ringleiding systeem en een speaker in de buurt en/of koptelefoon. Zowel de speaker als koptelefoon zijn onafhankelijk van de tv regelbaar in volume.

Ik begrijp niet of je geen bedrading mag plaatsen of het niet wilt. Het niet mogen plaatsen van een draad is een verbod dat een tehuis niet hard kan maken. Hulpmiddelen verbieden om handicaps te verlichten kun je niet verbieden. Er mogen wel eisen betreffende veiligheid aan die hulpmiddelen gesteld worden natuurlijk.

Mede daarom is het denk ik verstandig om even bij een audicien te gaan kijken voor een mogelijke oplossing.

Wil je toch zelf doen dan zou ik een eenvoudige versterker halen (bij kringloop of ebay) In de versterker aan de ingang Het links en Rechts signaal met een weerstandje aan elkaar hangen. Je krijgt dan dubbel mono. Aan die versterker twee luidsprekers die je elk uitrust met een passieve volume regelaar. En dan de ene luidspreker bij de stoel en de andere bij het bed zetten. Er lopen dan twee draden van de versterker die bij de tv staat naar de luidsprekers.

Helemaal zonder draden ga je het toch niet redden. Elke speaker heeft toch ook een voeding nodig. En met accu's en opladers werken? Dat word het echt niet. Behalve dat het steeds opladen hopeloos gedoe is dat moeders snel zat zal zijn, zijn accu's ook een veiligheids risico. En dat kunnen ze in zo'n tehuis wel gewoon verbieden natuurlijk.

Jouw bleutooth oplossing is overigens helemaal niet verkeerd alleen denk ik lastig voor oudere mensen die dat draadloos gebeuren niet geheel begrijpen. Ik bedoel het pairen enzo. En of je een speakerdraad naar de luidsprekers hebt lopen of een netaansluiting? Het eigenlijk lood om oud ijzer.

Ik weet van een bejaarden tehuis waar gereviseerde biampli radio/versterkers heel populair zijn. Niet omdat het buizen apparaten zijn maar omdat ze voor iedereen erg makkelijk te bedienen zijn. Je zet zo'n radio aan en zoekt met het draaien aan een knop een zender die je leuk vindt. Het is zo makkelijk en doet het altijd.

Geen geklooi met pairen of instellen van ip adressen. Of je moet een computer aanzetten en een versterker en inet station zoeken enz. Een Dab+ radio is een modern alternatief dat ook heel makkelijk werkt. Maar dan moet zo'n ding wel op een vaste antenne worden aangesloten. Een draagbaar dab+ ontvangertje in huis is het net even niet. Dat dan weer wel.

Op 8 juli 2018 10:31:56 schreef Ex-fietser:

Ik begrijp niet of je geen bedrading mag plaatsen of het niet wilt. Het niet mogen plaatsen van een draad is een verbod dat een tehuis niet hard kan maken. Hulpmiddelen verbieden om handicaps te verlichten kun je niet verbieden. Er mogen wel eisen betreffende veiligheid aan die hulpmiddelen gesteld worden natuurlijk.

je kunt ook denken aan geen vlakke muur tussen de tv en stoel, bijv meerdere deuren ertussen of open kozijnen waardoor je daar steeds overheen moet en dat is geen gezicht met clips of een kabelgootje. ietwat vlakke kabel kan onder de vloerbedekking door, maar als er linoleum ligt of vloerbedekking is verlijmd dan kan dat niet.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

@Thevel
Mijn moeder had 2 jaar geleden hetzelfde probleem.Kijk even bij,phonak tvlink,dit werkt op bluetooth.Ze zal natuurlijk gehoorapparaat moeten gebruiken.

m.vr.gr.
Wim

je kunt ook denken aan geen vlakke muur tussen de tv en stoel, bijv meerdere deuren ertussen of open kozijnen waardoor je daar steeds overheen moet en dat is geen gezicht met clips of een kabelgootje. ietwat vlakke kabel kan onder de vloerbedekking door, maar als er linoleum ligt of vloerbedekking is verlijmd dan kan dat niet.

Als je de situatie kent is echt wel iets te bedenken.

RAAF12

Golden Member

Geen gedoe op de vloer is heel redelijk gezien schoonmaak en veiligheid maar op de plint en omhoog langs deuren kan altijd. Je kan zelfs kabels onder een binnendeur leggen als er zo'n harige tochtstrip zit. Ok dan zit ie een paar cm bij de grond. Het gehoorverlies zal alleen maar toenemen. Er zijn hele fraaie gehoorapparaten die in het oor gedragen worden. Met een afstandbediening kan de gebruiker de juiste versterking kiezen,per oor.

Thevel

Golden Member

Op 8 juli 2018 02:41:43 schreef maartenbakker:
[...]Gehoorapparaten? Het zal niet alleen de TV zijn die ze moeilijk hoort. Of heeft ze die al?

Nee, ze heeft geen gehoorapparaat.

Op 8 juli 2018 07:59:53 schreef fcapri:
als je die set koopt, en aan de ontvanger een stel pc speakers zet, kan er vlak naast haar ook het volume regelen
https://www.mediamarkt.be/nl/product/_marmitek-gigaview-545-5-8ghz-dra…

Idd een mooie oplossing maar dan heb ik nog een 2e ontvanger nodig en dan wordt het toch wel prijzig.

Op 8 juli 2018 10:37:47 schreef testman:
je kunt ook denken aan geen vlakke muur tussen de tv en stoel, bijv meerdere deuren ertussen of open kozijnen waardoor je daar steeds overheen moet en dat is geen gezicht met clips of een kabelgootje. ietwat vlakke kabel kan onder de vloerbedekking door, maar als er linoleum ligt of vloerbedekking is verlijmd dan kan dat niet.

Je slaat de spijker op z'n kop!
Kabeltje leggen is lastig.

Op 8 juli 2018 09:13:48 schreef EricP:
Leuk allemaal.
En waar gaan die ontvanger en versterker hun voeding vandaan halen? Ook draadloos?

Op beide plekken zit een WCD, geen probleem dus.

Op 8 juli 2018 10:03:08 schreef testman:
tja, ik ken er genoeg die nogal overduidelijk een gehoorapparaat nodig hebben, maar begin er niet over, want dan wordt je voor gek verklaard. oude mensen hebben hun trots. voor dezelfde reden willen er ook zat geen rollator want dan ben je meteen een oud mens.

Het lijkt wel of je mijn moeder kent... :) :)

Op 8 juli 2018 10:03:08 schreef testman:
ik zou zeggen een set op rf gebruiken, die hoef je niet te koppelen en hebben een vast kanaal. zender bij de tv en ontvanger achter de stoel, paar pc speakers langs de stoel en je kunt met de ab het volume regelen.

Zoiets zal idd een mooie oplossing zijn, maar waar te koop?

maartenbakker

Golden Member

Op 8 juli 2018 10:37:47 schreef testman:
[...]

je kunt ook denken aan geen vlakke muur tussen de tv en stoel, bijv meerdere deuren ertussen of open kozijnen waardoor je daar steeds overheen moet en dat is geen gezicht met clips of een kabelgootje. ietwat vlakke kabel kan onder de vloerbedekking door, maar als er linoleum ligt of vloerbedekking is verlijmd dan kan dat niet.

Ik zou denken dat ongeveer alle verzorgingshuizen systeemplafonds hebben.

Toch denk ik dat het handiger is om de audicien in te schakelen. Heeft je moeder geen vriendinnen of kennissen die baat gehad hebben bij een gehoorapparaat?

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op zondag 8 juli 2018 13:44:46 (14%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

niet alle verzorgingshuizen hebben systeemplafonds, soms geheel niet, soms alleen op de algemene gangen en ruimtes. ik heb er al best wat gezien, ook in m'n vorige werk.

het waren philips sbc vl1400 kastjes die ik bedoelde. hier staat een set sbc vl 1100 set die prima is, heeft 1 ingang ipv4 bij de 1400.

https://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/tv-s-accessoires/m129413…

de vraagprijs is te hoog overigens, set zal nog van 2002-2005 zijn.

als je deze set op de koptelefoon uitgang van de tv aansluit met een 3,5 jack naar tulp snoertje kun je met de tv ab het volume regelen, en de tv speakers doen niet meer mee. op de ontvanger achter de stoel sluit je een setje pc speakers aan. best een 2.0 setje, anders krijg je klachten dat de bass veel te hard gaat :P

het beste heb je een vrije verbinding zonder meubels ertussen, of zorg iig dat je moeder niet zelf in het signaal tussen de 2 kastjes zit, dat verstoort het geluid wel, als je gaat verzitten komt het dan weer terug.

[Bericht gewijzigd door testman op zondag 8 juli 2018 13:56:20 (11%)

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Je hebt van die kastjes voor ethernet over het lichtnet, bestaat er zoiets niet ook speciaal voor audio ?

Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? https://ledverlichtingsoest.com/