Dat valt toch wel mee?
Een 24V motor kun je ook niet hard op een 24V voeding zetten terwijl de as geblokkeerd is, en verwachten dat alles heel blijft. Uiteindelijk zijn er 3 factoren die de maximale spanning bepalen:
1) De isolatie van de wikkelingen. Dat 48V in plaats van 24V geen probleem kan zijn lijkt me duidelijk; als je van 400V naar 690V gaat, met transients van een frequentiedrive, is dat wat anders.
2) Het mechanisch toelaatbare toerental; een motor met permanente magneten heeft een vrijloop toerental dat grofweg recht evenredig is met de aangelegde spanning; een hogere spanning zal dus een hoger toerental betekenen, wat mogelijk mechanisch een probleem is. Mogelijk kan de rotor niet tegen de grotere centripetaalkracht, mogelijk slijten de borstels veel harder op dat hogere toerental, of is de motor onvoldoende goed gebalanceerd. Dit zul je per motor moeten inschatten, maar 50% hoger is meestal niet direct een probleem.
3) Het koppel/de warmteontwikkeling. Een hoger toerental betekend meestal dat je ook een groter koppel moet leveren (afhankelijk van de last), en dat de startstroom groter wordt. Als je de stroom actief regelt, en dus op een acceptabele waarde houdt, is dit helemaal geen probleem.
Ik heb laatst nog een 12V motor laten lopen op 80V; dat gaat prima, als je de pulsbreedte beperkt zodat hij effectief niet meer krijgt dan 12V.