Sony TA-411R amplifier geen power off


Op 19 maart 2019 23:03:30 schreef ohm pi:
Daar zit pijn.
Eerst stel ik dat Q706 defect is omdat relais RY1 aangetrokken wordt terwijl Q704 verwijderd is.
Even verderop stelt @TS vast dat relais RY1 afvalt als de basis van Q706 aan de 0V geknoopt wordt. Dus lijkt Q706 goed te werken.
[...]Daar lijkt het wel op, of er is een illegaal stroompadje.
Misschien van dat zwarte oxide tussen verzilverde pootjes?
Ik zou die 2SC2603 gewoon vervangen door een BC547
(die heeft iedereen wel liggen toch? )
Wel even Goed opletten want hij is anders gepind.

Houd hem op zijn kop platte kant naar je toe, beentjes in de lucht, van links naar rechts:

2SC3602 B-C-E (200mA)
BC547    E-B-C (100mA)

start EDIT
BC337    E-B-C (800mA)
BC639    B-C-E (1000mA) en pincompatible (wel checken) :)
end EDIT


Meet wel eerst de R relaispoel, 100mA (BC547) zou te weinig kunnen zijn.

En even uitrekenen.

12 volt / R relaispoel + 68Ω = xxx (moet (veel) minder zijn dan 100mA!
Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, en toch wordt het wel eens anders begrepen.
Op 19 maart 2019 20:56:36 schreef electron920:
Ha vintageaudioenhifi,

Nu moet je rond de reset meten en handmatig een reset geven pin 13 voor minimaal 2 klok periodes laag maken langer is geen probleem maar daarna weer open.
Kijk wat nu pin8 voor status aanneem.

Groet,
Henk.


Zoals ik kan beoordelen geeft dat geen verandering op pin 8. Blijft 4,9 volt
Op 19 maart 2019 21:55:03 schreef vergeten:
Er zijn 2 situaties bij een goed werkend circuit.

1. Pen 8 van IC700 (M50761-258p) wordt intern aan massa gelegd (relais trekt aan),
    versterker speelt, Q704 geleidt en Q706 ook!

2. Pen 8 "zweeft", (relais valt af)
    versterker is uit, Q704 spert   en   Q706 ook!

Door de interne B-E weerstand van Q704 wordt de basis naar de voedingsspanning getrokken, waardoor hij spert.
Dan trekken R739 en R740 de basis van Q706 naar massa waardoor hij ook spert (relais uit).

Q706 is goed wordt er gezegd wat is getest maar als de 2 weerstanden de juiste waarde hebben en Q704 is eruit gesoldeerd dan mag Q706 NIET kunnen geleiden. (want de basis hangt aan massa via R739 en R740)
(Als hij in orde is, of er zit geleidend vuil tussen zijn collector en basis op de print.)

Geleidt hij wel, dan verdenk ik R740 (100K), is die nog wel 100K? en niet bijvoorbeeld een paar MΩ geworden, of zelfs onderbroken?



Pen 8 aan nul levert geen schakeling in het relais op.

R740 meet ik 5,2 K
Nog even de voltages op de IC

1-3.7
2-7.8
3-7.8
4-0
5-0
6-7.8
7-7.8
8-4.9
9-0
10-4.9
11-4.9
12-0
13-1.1
14-2.5
15-2.3
16-0
17-0.1
18-8.6
19-8.6
20-4.9
Op 20 maart 2019 12:56:08 schreef vergeten:
Ik zou die 2SC2603 gewoon vervangen door een BC547
(die heeft iedereen wel liggen toch? )
Wel even Goed opletten want hij is anders gepind.

Houd hem op zijn kop platte kant naar je toe van links naar rechts:

2SC3602 B-C-E (200mA)
BC547    E-B-C (100mA)

Meet eerst de relaispoel, 100mA zou te weinig kunnen zijn.

Even uitrekenen.

12 volt / R relaispoel + 68Ω = xxx (moet (veel) minder zijn dan 100mA!
BC639 (NPN) en BC640(PNP) hebben dezelfde volgorde als veel Jap. transistors. Let wel op dat de behuizing dan nog 180 graden gedraaid kan zijn. Als ik het goed lees, in dit geval niet.
Op 20 maart 2019 14:41:29 schreef vintageaudioenhifi:
[...]
Zoals ik kan beoordelen geeft dat geen verandering op pin 8. Blijft 4,9 volt
Heb je dat gedaan met of zonder teruggeplaatste Q704 in de schakeling?

Ik neem aan met!

Zo ja, dan is Q704 kapot (waarschijnlijk Basis-Emitter sluiting).
Hij zet dan via die sluiting zijn voedingsspanning op pen 8 van het IC.
Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, en toch wordt het wel eens anders begrepen.
Op 20 maart 2019 14:58:44 schreef vintageaudioenhifi:
[...] Pen 8 aan nul levert geen schakeling in het relais op.
Dan lijkt mij toch vrijwel zeker dat Q704 in ieder geval kapot is.
Als hij gemonteerd was, bij deze test.
R740 meet ik 5,2 K
R740 (100KΩ) ook als hij aan een kant is losgesoldeerd?

Je kan m.i. het beste naar deze situatie toewerken:

Maak alleen de basis van Q704 los.
Leg die basis aan de massa (-) dan moet relais aantrekken. in plaatje L
Leg die basis aan de plus (4,9v) dan moet het relais afvallen. in plaatje H

Als het werkt volgens hierboven, dan pas naar IC700 gaan kijken, daar is dan iets niet in orde.

EDIT: (pin 8 van IC700 = "active low", dat is hij als de versterker aan is en alles werkt naar behoren!)
Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, en toch wordt het wel eens anders begrepen.
Op 20 maart 2019 19:29:55 schreef vergeten:
[...]Heb je dat gedaan met of zonder teruggeplaatste Q704 in de schakeling?

Ik neem aan met!

Zo ja, dan is Q704 kapot (waarschijnlijk Basis-Emitter sluiting).
Hij zet dan via die sluiting zijn voedingsspanning op pen 8 van het IC.


Ja, dat was met een complete aangesloten schakeling
Op 20 maart 2019 19:37:39 schreef vergeten:
[...]Dan lijkt mij toch vrijwel zeker dat Q704 in ieder geval kapot is.
Als hij gemonteerd was, bij deze test.
[...]R740 (100KΩ) ook als hij aan een kant is losgesoldeerd?

Je kan m.i. het beste naar deze situatie toewerken:

Maak alleen de basis van Q704 los.
Leg die basis aan de massa (-) dan moet relais aantrekken. in plaatje L
Leg die basis aan de plus (4,9v) dan moet het relais afvallen. in plaatje H


R740 was een zijde niet los gesoldeerd. Ik zal het eens proberen met de basis los van Q704.

Als hij stuk is werkt dit natuurlijk niet lijkt me...
Helemaal goed!

---

IC700 is toch echt een soort µController en die hoort software in zich te hebben om zijn werk te doen.
Hij is geprogrammeerd om zich te gedragen als een SIRC decoder. (Sony infrarood protocol)
Daar worden de infrarood commando's van de afstandbediening verwerkt.

Als je die vervangen hebt (door nieuw) moet hij dus geprogrammeerd worden.
(Of je hebt er een gekregen die 2e hands is en uit eenzelfde type apparaat komt)

(pin 8 van IC700 = "active low", dat is hij als de versterker aan is en alles werkt naar behoren!)
Intern in het IC dus, wordt pin 8 aan massa gelegd als hij acief is
Met actief bedoel ik: met de afstandbediening de versterker aanzetten.
Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, en toch wordt het wel eens anders begrepen.
Op 20 maart 2019 21:10:03 schreef vergeten:
Helemaal goed!

---

IC700 is toch echt een soort µController en die hoort software in zich te hebben om zijn werk te doen.
Hij is geprogrammeerd om zich te gedragen als een SIRC decoder. (Sony infrarood protocol)
Daar worden de infrarood commando's van de afstandbediening verwerkt.

Als je die vervangen hebt (door nieuw) moet hij dus geprogrammeerd worden.
(Of je hebt er een gekregen die 2e hands is en uit eenzelfde type apparaat komt)

(pin 8 van IC700 = "active low", dat is hij als de versterker aan is en alles werkt naar behoren!)
Intern in het IC dus, wordt pin 8 aan massa gelegd als hij acief is
Met actief bedoel ik: met de afstandbediening de versterker aanzetten.


Dat dacht ik ook ja. Degene die ik heb is een volledig nieuwe. Echter werken alle overige commando's, zij het met de functietoetsen op het toestel wel naar behoren. Vanavond soldeer ik bovengenoemd nog los. Ook heb ik natuurlijk de oude cmos ook nog, mocht dat nodig zijn. Zelf had ik ook nog de gedachte dat om een of andere reden de oude cmos gereset was.
Op 20 maart 2019 19:37:39 schreef vergeten:
[...]Dan lijkt mij toch vrijwel zeker dat Q704 in ieder geval kapot is.
Als hij gemonteerd was, bij deze test.
[...]R740 (100KΩ) ook als hij aan een kant is losgesoldeerd?

Je kan m.i. het beste naar deze situatie toewerken:

Maak alleen de basis van Q704 los.
Leg die basis aan de massa (-) dan moet relais aantrekken. in plaatje L
Leg die basis aan de plus (4,9v) dan moet het relais afvallen. in plaatje H

Als het werkt volgens hierboven, dan pas naar IC700 gaan kijken, daar is dan iets niet in orde.

EDIT: (pin 8 van IC700 = "active low", dat is hij als de versterker aan is en alles werkt naar behoren!)


Met de basis los van Q704 valt het relais niet af. Ik meet op de basis 4,9 volt. Lijkt me dat hij stuk is?

Op pen 8 meet ik nu 0,8 of 1,7 volt. Na indrukken van de switch lijkt dit dus te veranderen. Evt kan ik zelfs de oude retour plaatsen.
Op 22 maart 2019 19:16:21 schreef vintageaudioenhifi:
[...]

Met de basis los van Q704 valt het relais niet af.

Leg die basis nou aan massa (-) en laat weten of het relais dan aantrekt?
Doe dat nou gewoon even, het is echt een eenvoudige schakeling hoor!

Ik meet op de basis 4,9 volt. Lijkt me dat hij stuk is?

Nee, hoeft niet stuk te zijn, het kan zijn dat je de voedingsspanning meet van Q704 via de ingebouwde basis en basis-emitterweerstand.
    Beide 22KΩ totaal dus 44KΩ.
    HIJ kan wel stuk zijn want als er een basis-emitter sluiting is, meet je ook 4,9 volt.
    De onderstaande, test punt 1 en 2, geeft uitsluitsel.
1. Als je de basis aan massa (-) legt moet het relais aantrekken.
2. Leg je de basis aan de plus (+ 4,9volt) dan moet het relais afvallen.

Met wat voor meter heb je gemeten wat is zijn ingangsweerstand?
Heb je gemeten met basispootje los?

Op pen 8 meet ik nu 0,8 of 1,7 volt. Na indrukken van de switch lijkt dit dus te veranderen. Evt kan ik zelfs de oude retour plaatsen.

Wanneer meet je 0,8 en wanneer meet je 1,7v ?
Welke switch druk je wanneer in en wat doet die?

Mijn engelen geduld begint op te geraken als je niet stap voor stap werkt en precies schrijft wat je wanneer meet en doet.
Zorg dat je antwoord goed geinterpreteerd kan worden (lees het desnoods na voordat je post) en niet steeds weer nieuwe vragen oproept.
Beantwoord ALLE vragen/zinnen waar een vraagteken achter staat (?)
Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, en toch wordt het wel eens anders begrepen.
Op 22 maart 2019 23:51:10 schreef vergeten:
[...]
Leg die basis nou aan massa (-) en laat weten of het relais dan aantrekt?
Doe dat nou gewoon even, het is echt een eenvoudige schakeling hoor!

[...]
Nee, hoeft niet stuk te zijn, het kan zijn dat je de voedingsspanning meet van Q704 via de ingebouwde basis en basis-emitterweerstand.
    Beide 22KΩ totaal dus 44KΩ.
    HIJ kan wel stuk zijn want als er een basis-emitter sluiting is, meet je ook 4,9 volt.
    De onderstaande, test punt 1 en 2, geeft uitsluitsel.
1. Als je de basis aan massa (-) legt moet het relais aantrekken.
2. Leg je de basis aan de plus (+ 4,9volt) dan moet het relais afvallen.

Met wat voor meter heb je gemeten wat is zijn ingangsweerstand?
Heb je gemeten met basispootje los?

[...]
Wanneer meet je 0,8 en wanneer meet je 1,7v ?
Welke switch druk je wanneer in en wat doet die?

Mijn engelen geduld begint op te geraken als je niet stap voor stap werkt en precies schrijft wat je wanneer meet en doet.
Zorg dat je antwoord goed geinterpreteerd kan worden (lees het desnoods na voordat je post) en niet steeds weer nieuwe vragen oproept.
Beantwoord ALLE vragen/zinnen waar een vraagteken achter staat (?)
Structuur in de meting is niet de sterkste eigenschap van Ts. Na verwijdering van de darlington, weet hij nog steeds niet of de schakeltransistor Q706 zijn werk correct doet. Ook van de basisweerstand weet hij nog niets. Straks blijkt gewoon dat het relais vastgebrand zit dat ik al in mijn eerste bijdrage aangaf als mogelijkheid.. Ook dat is nooit gemeten. Er wordt van alles gemeten,maar Ts kan daar geen conclusies aan verbinden. Tja....
Ik denk ook dat ik de fout binnen 10 minuten boven water heb......
Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, en toch wordt het wel eens anders begrepen.
Gewoon onderstaande uitvoeren en de resultaten rapporteren op CO.
Op 22 maart 2019 23:51:10 schreef vergeten:
1. Als je de basis aan massa (-) legt moet het relais aantrekken.
2. Leg je de basis aan de plus (+ 4,9volt) dan moet het relais afvallen.
Dan doen wij het denkwerk wel.
Wel het basispootje losnemen van pen 8 van IC700!!
Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl
Op 23 maart 2019 19:12:08 schreef ohm pi:
Gewoon onderstaande uitvoeren en de resultaten rapporteren op CO.
[...]Dan doen wij het denkwerk wel.
Wel het basispootje losnemen van pen 8 van IC700!!


Beste mensen,

Ik doe dit als hobby naast mijn baan. Slechts af en toe heb ik even tijd om e.e.a uit te proberen. En ja de vorige post van mij heb ik niet vermeld dat ik inderdaad de basis van Q704 ook aan de massa geprobeerd heb. Dit geeft geen resultaat.

Met mijn beperkte kennis probeer ik mee te denken en hoop hier ook nog weer wat te leren.

Dus:

-Q704 basis los gesoldeerd blijft het relais ingeschakeld en aan.
-Q704 basis aan massa geeft geen reactie van het relais.
-Q704 basis aan 4,9 volt geeft ook geen reactie

Het relais is niet vastgebrand.
Q704 verwijderen en kijken wat het relais doet.
Relais valt af, dan is Q704 stuk (collector-emittorsluiting)
Relais trekt nog steeds gewoon aan, dan is er een illegaal stroompadje tussen de collector- en emittorsoldeerpunten van Q704 op de print. (of Q706 is toch stuk)
Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl
Op 24 maart 2019 19:48:19 schreef ohm pi:
Q704 verwijderen en kijken wat het relais doet.
Relais valt af, dan is Q704 stuk (collector-emittorsluiting)
Relais trekt nog steeds gewoon aan, dan is er een illegaal stroompadje tussen de collector- en emittorsoldeerpunten van Q704 op de print. (of Q706 is toch stuk)
Over de contacten van Ry1,, staat ook nog een condensator getekend, op het fuseboard, aangeduid als C1. Die kan ook nog sluiting maken, dan schakelt de versterker ook niet uit. Met de onderzoeksmethode van TS schiet het foutvinden echt niet op.
Werkt de combinatie Q706 met het relais wel zoals het hoort? Zolang die vraag niet beantwoord is, heeft verder zoeken ook weinig zin.
Op 24 maart 2019 19:48:19 schreef ohm pi:
Q704 verwijderen en kijken wat het relais doet.
Relais valt af, dan is Q704 stuk (collector-emittorsluiting)
Relais trekt nog steeds gewoon aan, dan is er een illegaal stroompadje tussen de collector- en emittorsoldeerpunten van Q704 op de print. (of Q706 is toch stuk)


Deze had ik op 17 maart en 19 maart al beantwoord.

-zonder Q704 trekt het relais nog steeds aan, een duidelijke klik

-combinatie met Q706 werkt wel goed
Op 24 maart 2019 20:33:29 schreef vintageaudioenhifi:
[...]

Deze had ik op 17 maart en 19 maart al beantwoord.

-zonder Q704 trekt het relais nog steeds aan, een duidelijke klik

-combinatie met Q706 werkt wel goed
Maar beantwooord nu eens de vraag of het relais afvalt als Q704 eruit is en of de versterker dan uitblijft. Meet ook eens de weerstanden van de basis naar aarde. Draai daarbij ook een keer de pennen van de meter om, omdat je in het ene geval de basis mee meet.
Als een van de weerstanden zeer hoogohmig geworden is, zou Q706 al door de lekstroom van Q704 in geleiding kunnen komen.
Haal als laatste Q706 er ook eens uit, wat doet het relais dan?

Luister je wel naar het goede relais? Ry800 klikt ook!
Op 24 maart 2019 20:33:29 schreef vintageaudioenhifi:
[...]

Deze had ik op 17 maart en 19 maart al beantwoord.

-zonder Q704 trekt het relais nog steeds aan, een duidelijke klik

-combinatie met Q706 werkt wel goed
Er is een illegaal stroompadje tussen de collector- en emittorsoldeerpunten van Q704 op de print. De collectorweerstand van Q704 is 100kΩ. Overbrug die eens. Q704 moet dan wel verwijderd zijn anders gaat die stuk. Valt het relais dan af en gaat de versterker dan uit?
Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl
Op 24 maart 2019 21:58:13 schreef ohm pi:
[...]Er is een illegaal stroompadje tussen de collector- en emittorsoldeerpunten van Q704 op de print. De collectorweerstand van Q704 is 100kΩ. Overbrug die eens. Q704 moet dan wel verwijderd zijn anders gaat die stuk. Valt het relais dan af en gaat de versterker dan uit?


Inderdaad, bij het verwijderen van Q704 en het overbruggen van R740 slaat het relais wel af en schakelt dus de versterker uit. Na stap voor stap te werken werd duidelijk dat het illegale stroompad op het CONT board (volgens print layout) moest zitten. Rechtsbovenin bij de aansluiting van het SIRC board CNP 701 was pen 4 en 5 met elkaar verbonden door een gezamelijke soldering. Deze hersteld en nu schakelt deze niet in bij het aansluiten van het netsnoer. Inschakelen lukt echter nog niet weer op de normale manier. Mogelijk dat door deze connectie er enkele componenten defect zijn.

De genoemde stappen zal ik nu nog eens doorlopen en kijken waar dan de fout zit. Lijkt me dat ik daar nu wel uit kan komen, want als er illegale stroompaden blijken te zijn kun je lang zoeken.


Bedankt voor alle hulp.
Op 26 maart 2019 17:00:10 schreef vintageaudioenhifi:
[...]

Mogelijk dat door deze connectie er enkele componenten defect zijn.

Als ik het via het schema goed heb uitgespoord, is er een sluiting geweest tussen 4,9 volt en een punt dat 4,9 volt krijgt bij normaal inschakelen. Denk dat daar weinig componenten door gesneuveld zijn. Je kunt nu beginnen met het opsporen van de oorspronkelijke fout. Kun je de versterker aan en uit zetten met de de draad die aan pin 8 zit van het ic 700?. Als dat zo is, dan werkt dat stuk in elk geval goed.Onderbreken kan, door het draadbrugje naast pen 8 door te knippen.
Het eindje dat het verst van het ic zit,(is de afgaande draad) aansluiten op +4,9 volt (Is pen 20 van het ic, VDD), versterker moet uitschakelen. Sluit het draadje aan via een weerstandje van 1 K Ohm of zoiets. Mocht in het afgaande lijntje sluiting zitten, dan sluit je de voeding in elk geval niet kort! Daarna aansluiten op 0 Volt (pen 4 of 5 van het ic,VSS) versterker moet inschakelen.
Als deze test niet werkt, dan eerst de fout oplossen!

Op pen 8 van het ic kun je meten of het reageert op de on/off toets.
Let op het kan een uitgang zijn met een open collector, dan heb je een pull up weerstandje nodig.