Keuze uit LED verlichting voor kantoor gebouw en werkplaats

benleentje

Golden Member

Het gaat ook om de kosten een compleet paneel is vrij duur. Die reflectoren in de oude TL bak gebruik je niet meer omdat de leds al vanzelf naar beneden stralen.

Bij webshop aanbieders zie ik wel goedkopere ledpanelen wat is de ervaring daarmee?

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.

Geen idee, heb ze veel in nieuwbouw gehangen.
Gewoon specs en service/garantie vergelijken, anders laat er eerst 1 komen om te testen.

Dat kump er noe van....

het echt goedkope is spul is gewoon rommel, niet aan beginnen. hetzelfde met ledbuizen, ga je voor goedkoop kun je net zo goed de tl buizen laten zitten. echter neem je goed spul als led vervangers, kun je ook een pir op kantoren en gangen toepassen wat met de tl bakken niet ging, anders kon je 3x per jaar de buizen vervangen.

bedrijven moeten voor juni dit jaar doorgeven wat ze hebben gedaan aan eneriebesparings maatregelen, je kunt er beter iets hebben gedaan als niks..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

De buizen LED-buizen aansluiten volgens mijn schakeling No:4 ( of No:3 )
https://www.circuitsonline.net/forum/view/message/1958977#1958977
Zodat als de buis word omgedraaid, geen sluiting word veroorzaakt.
MVG Gerard.;)

soms zoekt men te diep in het EENVOUDIGE.
mel

Golden Member

L.E.D. 's in werkplaatsen weet ik niet.
Hoe zit het met het stroboscoopeffect van die dingen? Weet iemand dat?
Vooral boven draaibanken lijkt me het onwenselijk.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 26 maart 2019 20:15:31 schreef benleentje:
Mijn bedrijf wil ook langzaam de oude TL armaturen met nog echte voorschakel transformator gaan vervangen voor LED verlichting.

Ik zie in hoofdzaak 2 keuze mogelijkheden. Je Hebt TL buis vervangers als LED buizen en je hebt complete ledpanelen.

Voor de LED buizen moet je denk ik wel de bestaande armatuur aanpassen. de transformator zal eruit moeten of worden door verbonden en de starter kan helemaal verdwijnen.

Wat ik als voordeel zie met de LEDbuizen is dat je een defect makkelijk kan vervangen. Als een LEDpaneel defect is moet je het hele paneel vervangen. Tot zo ver wat ik er van weet.

Graag jullie input!

Wij plaatsen vrij regelmatig ledvervangers en ledpanelen en daardoor is er enige ervaring ontstaan die je misschien als advies mee kunt nemen in je beslissing.

Als er in de werkplaats Tl-armaturen hangen dan zou ik deze voorzien van Philips UO (Ultra Output) led Tl-buizen. Dit type heeft een bovengemiddeld hoge lumen output en geeft goed en prettig licht om onder te werken, ook als ze hoog hangen. Je kunt er voor kiezen om het Tl-armatuur te voorzien van de bijgeleverde dummy zekering, of je kunt het armatuur ombouwen en de VSA afkappen.

Als er in kantoor 60x60cm inlegarmaturen hangen met 4x18W T8 of 4x14W HF T5 Tl-buizen dan kun je deze ook vervangen voor led Tl-buizen. Voor 4 stuks goede Philips HO (High Output) T8 led Tl-buizen betaal je bruto rond de €10,00 wat met 4 stuks per armatuur op ca. €40,00 komt.
Ook een klassiek inlegarmatuur kun je van de bijgeleverde dummy starters voorzien, of het armatuur ombouwen. Als de inlegarmaturen HF T5 Tl-buizen hebben en je neemt de Philips HO Instant Fit HF T5 LED Tl-buis dan kun je niet ombouwen, dit is echt alleen plug and play.
Let er wel op dat de fittingen van inlegarmaturen vaak dwars zitten waardoor de draaibare fitting op de Philips led Tl-buis op 45 graden gezet moet worden. De philips HF T5 LED Tl-buizen hebbeb die draaibare fitting dacht ik niet dus let daar wel goed op.

Is er in het geval van de werkplaats en/of het kantoor sprake van oude Tl-armaturen met slechte fittingen of andere onderdelen welke op afbreken staan, kies dan sowieso voor nieuwe armaturen.

Persoonlijk zou ik geen led Tl-buizen op kantoor toepassen maar voor een paar tientjes meer ledpanelen nemen. Neem bijvoorbeeld de Ledvance panelen, die zijn goed betaalbaar. En Philips gooit soms ook ledpanelen in de aanbieding voor een klantprijs van ca. €50,00 ex. p/st.
Persoonlijk zou ik wel voor ledpanelen met een UGR<19 kiezen. Deze UGR waarde zorgt er voor dat het paneel niet voor te fel en verblindend licht rondom geeft. Het licht wordt grotendeels naar beneden afgebogen waar het hoort. Dit is op kantoor echt veel prettiger dan geen UGR<19.
Een beetje ledpaneel moet 50.000-70.000 uren meegaan wat bij 10 kantooruren per dag op een theoretische levensduur van minimaal 15-20 jaar zou neerkomen. Tegen die tijd zijn jullie echt wel aan wat nieuws toe.

Bij twijfel is de beste optie om demo's te monteren. Koop een setje led Tl-buizen voor de werkplaats en het kantoor en neem er tevens een goed ledpaneel bij. Op die manier kan iedereen meekijken en zijn commentaar geven. Zo voorkom je ook duscussies achteraf.

ik zou ook wegblijven van ledvervangers voor HF armaturen, dus met EVSA. die dingen werken meestal met een bepaald type EVSA, en waar de oude pl-c of tl dan nog prima werkten heb je met de ledvervangers niks als uitval in t begin, EVSA vervangen en t werkt wel weer goed.

de philips master buizen gebruik ik ook vaker, oa de werkplaats mee omgebouwd. t magazijn heeft de goedkopere coreline buizen, welke minder mooi licht geven. veel blauwer licht en minder lumen/W.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
benleentje

Golden Member

Bedank T-sec voor je heldere uitleg. Ik ga dan mijn werkgever ledpanelen adviseren. 15 tot 20 jaar is inderdaad vrij lang

In de werkplaats hebben we ca 6 jaar geleden nieuwe TL verlichting gekregen met UO T5 buizen erin. Mijn werkgever denkt dat dat die ook naar led moeten maar ik heb daar sterk mijn twijfels over ik denk dat het verschil in verbruik van energie erg klein is.

Ik heb wel eens gehoort dat je met DIMbare ledverlichting meer kan besparen. Want nu brand de verlichting continu terwijl er ook erg veel zonlicht naar binnen komt bij ons. Dit zonlicht is dan niet genoeg om de Verlichting geheel uit te zetten maar als je een (automatisch) dimmende verlichting hebt heb je altijd genoeg licht.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.

Op 27 maart 2019 18:37:47 schreef benleentje:
Bedank T-sec voor je heldere uitleg. Ik ga dan mijn werkgever ledpanelen adviseren. 15 tot 20 jaar is inderdaad vrij lang

In de werkplaats hebben we ca 6 jaar geleden nieuwe TL verlichting gekregen met UO T5 buizen erin. Mijn werkgever denkt dat dat die ook naar led moeten maar ik heb daar sterk mijn twijfels over ik denk dat het verschil in verbruik van energie erg klein is.

Ik heb wel eens gehoort dat je met DIMbare ledverlichting meer kan besparen. Want nu brand de verlichting continu terwijl er ook erg veel zonlicht naar binnen komt bij ons. Dit zonlicht is dan niet genoeg om de Verlichting geheel uit te zetten maar als je een (automatisch) dimmende verlichting hebt heb je altijd genoeg licht.

Als er nu redelijk nieuwe HF T5 Tl-verlichting in de werkplaats hangt zou ik zelf ook niet zo’n haast hebben met ombouwen naar LED. De lichtopbrengst t.o.v. het opgenomen vermogen is bij HF T5 redelijk goed te noemen en HF buizen gaan ook best lang mee. Nog niet eens zo heel lang geleden kreeg je hier als bedrijf zelfs nog subsidie op.
Je zou hooguit een setje Philips T5 UO LED buizen kunnen installeren om het verschil te zien en niet minder belangrijk, om te kijken of ze met de bestaande EVSA werken. Want zoals testman al schreef kan hier nog wel eens een slecht VSA-LED buis huwelijk tussen zitten.

Tl-verlichting dimmen kan middels een daglichtregeling c.q. LDR, echter moet de VSA van de verlichting hiervoor een geschikte ingang hebben. Dit soort Tl-aramturen zijn redelijk specifiek dus ga er maar van uit dat jullie T5 armaturen geen dimbare EVSA’s hebben.
T5 LED buizen zijn tot op heden sowieso niet dimbaar dus dat kun je vergeten. Dan wordt het een compleet nieuw en dimbaar LED armatuur. Ik zou dimmen in de werkplaats persoonlijk langszij leggen. Op de dagen met zon misschien te overwegen maar we wonen niet in Spanje.

Als T5 buizen die smalle buizen zijn, met de pinnen dicht bij elkaar, dan is de uitspraak dat deze niet gedimd kunnen worden niet waar.

Het Zaans Medisch Centrum, zeg maar het 'oude' nieuwe eerste deel heeft in elke ruimte daglichtcompenserende installaties om de buizen daar te dimmen bij meer zonlicht.

Ook bij de tandarts waar ik altijd kom zitten sensoren in de armaturen (en ook dat zijn van die smalle buizen) en toen ik vroeg of ik het even mocht proberen (lees: lamp van de tandarts op de sensor richten) ging inderdaad het licht uit.

@ benleentje: Vergis je niet in de levensduur. Op m'n werk is een kantoorruimte 3 jaar terug volledig gestript, waarbij er LED-panelen geplaatst zijn. Vorig jaar begaf de eerste driver het al. Het lijkt tot op heden een slecht exemplaar geweest te zijn, maar ik hou een slag om de arm. Jammer genoeg ben ik de enige die de datum van plaatsing op de driver en het paneel schrijft, zodat je een idee krijgt of die dingen hun levensduur wel halen.

De panelen zie ik, op een uitzondering hier of daar na, wel een aardige levensduur halen. De drivers zullen als eerste falen denk ik. Van het exemplaar dat ik op m'n werk opende was ik in ieder geval niet echt onder de indruk.

In de werkplaats is 2 jaar terug alles vervangen door LED-buizen (Philips-spul met een blauw randje aan de voet, geen idee welk type dus). Twee keer zoveel licht (er zijn metingen uitgevoerd) terwijl het energieverbruik met de helft omlaag ging. Die buizen staan al snel 9 uur per dag aan en tot nu toe zijn er op de pakweg 100 geïnstalleerde buizen 2 uitgevallen (op totaal verschillende plaatsen ook nog eens, dus daar is geen verband)

Toch ben ik ook daarvan benieuwd wat de levensduur gaat zijn.

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.

Op 27 maart 2019 22:17:21 schreef weardguy:
Als T5 buizen die smalle buizen zijn, met de pinnen dicht bij elkaar, dan is de uitspraak dat deze niet gedimd kunnen worden niet waar.

Klopt maar ik had het ook over de EVSA's en niet over T5 buizen in het algemeen. Ook de dikkere T8 buizen en Pl-C lampen zijn dimbaar, mits de (E)VSA dimbaar is.

Op 27 maart 2019 22:17:21 schreef weardguy:
@ benleentje: Vergis je niet in de levensduur. Op m'n werk is een kantoorruimte 3 jaar terug volledig gestript, waarbij er LED-panelen geplaatst zijn. Vorig jaar begaf de eerste driver het al. Het lijkt tot op heden een slecht exemplaar geweest te zijn, maar ik hou een slag om de arm. Jammer genoeg ben ik de enige die de datum van plaatsing op de driver en het paneel schrijft, zodat je een idee krijgt of die dingen hun levensduur wel halen.

De panelen zie ik, op een uitzondering hier of daar na, wel een aardige levensduur halen. De drivers zullen als eerste falen denk ik. Van het exemplaar dat ik op m'n werk opende was ik in ieder geval niet echt onder de indruk.

Het is bij ledverlichting bekend dat de leddriver de zwakste schakel is. Een slecht/goedkoop model zal sneller defect zijn en kan in het ergste geval zelfs de leds beschadigen. Een kwaliteitsmodel leddriver haalt in theoretische omstandigheden ca. 100.000 branduren. Net als een conventionele VSA. Dit kan dus korter maar ook langer zijn.

In de wereld van ledpanelen zijn veel smaken in omloop. Zowel de cheap Ali troep van Sjaakies Ledparadijs als kwalitatief goed opgebouwde ledpanelen met een correcte lichtuittreding voor bijvoorbeeld op kantoor.

Dat hele LED-gebeuren is een echte HYPE.
Iedereen is door marketing "geprogrammeerd" dat LED de oplossing is.

Denk anders.
Wat wil je?
Je wilt een goed verlichte werkplek met lage vaste kosten, en lage variabele kosten (lees energieverbruik).
Ik denk dat je ook niet wil dat het na 5 jaar, of eerder, defect is.

De optelsom:
Je hebt al TL-armaturen hangen, en daar zitten TL-buizen in, dus dat werkt al. Je hebt er al voor betaald. Alleen zit daar een oud magnetisch voorschakelapparaat in. Die laatste is energie-inefficient.

Sloop uit elk armatuur dat magnetisch voorschakelapparaat eruit, en monteer er een EVSA (Elektronisch VoorSchakel Apparaat) in.
Elke respectabele elektricien kan dit klusje doen.
Als je technisch bent kun je het ook zelf.
Het elektriciteitsverbruik zal met circa 30-40% dalen, en er komt ongeveer 10% meer licht uit de TL-buis.

De iets duurdere EVSA's (met dim-optie) zijn in staat om de TL-buis te dimmen van 10-100% licht.
Merken zijn onder andere Osram, Philips, Tridonic.

Maar als LED een must is, dan moet er een LED-armatuur komen natuurlijk.

Er ist wieder da...

Op 28 maart 2019 16:12:35 schreef hobby-ist:

Sloop uit elk armatuur dat magnetisch voorschakelapparaat eruit, en monteer er een EVSA (Elektronisch VoorSchakel Apparaat) in.
Elke respectabele elektricien kan dit klusje doen.
Als je technisch bent kun je het ook zelf.
Het elektriciteitsverbruik zal met circa 30-40% dalen, en er komt ongeveer 10% meer licht uit de TL-buis.

De iets duurdere EVSA's (met dim-optie) zijn in staat om de TL-buis te dimmen van 10-100% licht.
Merken zijn onder andere Osram, Philips, Tridonic.

Maar als LED een must is, dan moet er een LED-armatuur komen natuurlijk.

Je kunt de overstap naar LED als een hype zien en dat is soms ook het geval, zeker bij de gadgetfreaks maar in veel gevallen is het ook een bewuste keuze. Vaker is het een vorm van algemene vooruitgang waar een procentueel aantal mensen altijd moeite mee zal hebben en dat mag.

Ledverlichting is niet heilig maar klassieke verlichting zeker ook niet. Zo mag een halogeenlamp een veel beter kleurenspectrum weergeven waar de LED techniek nog een puntje aan kan zuigen maar het rendement is hooguit 19% waarbij de rest van de energie in nutteloze en vaker hinderlijke of in het extreme geval zelfs brandgevaarlijke warmte wordt omgezet.

Zeer oude Tl-armaturen welke 20-30 jaar dienst hebben gehad wil je niet upgraden met een nieuwe (E)VSA. Die vallen vaak van ellende uit elkaar. En een 150cm Tl-buis van 58 Watt zal met een nieuwe (E)VSA echt niet minder energie gaan verbruiken dan een vergelijkbare 150cm LED buis van 20 Watt.
Een Tl-buis heeft meer lumen output dan een LED buis maar geeft het licht rondom waardoor met parabolspiegels het licht zo veel mogelijk de goede kant opgericht moet worden, dus verlies. LED heeft gericht licht waardoor er met minder lumen output netto meer licht op de werkplek gegeven wordt.

Wat vaak een punt van discussie is, is dat complete ledarmaturen zoals een LED paneel of een armatuur met vaste ledmodule aan het einde van de levensduur compleet vervangen moet worden.
De gemiddelde commerciele ledverlichting gaat volgens opgave 50.000 uur mee, wat bij bedrijdsmatig gebruik van 10 uur per dag en 260 werkweken van 5 dagen ca. 19 jaar zal zijn. In slechte omstandigheden misschien 15 jaar. (Fabrieksfouten, slechte kwaliteit en externe invloeden uitgesloten.)
Gaat het om een paar armaturen dan is dit nog aan de klant te verkopen maar wordt een hele bedrijfshal met honderden van dit soort armaturen uitgevoerd dan is het lastig aan de klant te verkopen dat hij na 15-20 jaar deze grote investering opnieuw zal moeten doen. De klant is gewend dat er eens in de zoveeltijd een partij lichtbronnen wordt vervangen van een paar Euro.
Een kwaliteits Tl-armatuur heeft een (E)VSA welke gemiddeld ca. 100.000 bedrijfsuren zal hebben, dit komt in dezelfde berekeningen neer op een levensduur van 38 jaar. Dat na die tijd de armaturen allemaal vervangen moeten worden zal de (conservatieve) klant wel goed kunnen begrijpen.
Daarom is in dit soort situaties de LED Tl-buis een betere optie. Die materie wordt met de dag goedkoper en kan men eventueel zelf vervangen.
Wel is het zo dat in de ledtechniek de drivers steeds beter worden en fabrikanten ook hier steeds vaker 100.000 branduren op durven afgeven. Dan wordt de overstap naar complete ledarmaturen wel interessant.

Binnen de wereld van LED verlichting zullen er altijd discussies blijven waarom het juist wel of juist niet toegepast moet worden, ook na deze reactie zullen er meest mogelijk CO members zijn die er een andere visie op nahouden en dat is normaal. Zo weegt iedereen zijn eigen keuze af om dit voor zich zelf of voor zijn klant te verantwoorden c.q. te onderbouwen.
De nodige klanten welke wij inmiddels in grotere hoeveelheden ledarmaturen of ledvervangers hebben voorzien melden allemaal dat de energierekening aanzienlijk is gedaald, dat de onderhoudskosten op verlichting zijn geminimaliseerd en er beter licht is dan voorheen. En de aantallen uitval die wij tot op heden hebben gehad is procentueel verwaarloosbaar en vaak onder garantie van de leverancier opgelost.

evelo

Golden Member

Laat enkele installatiebedrijven langskomen, als het over verlichting gaat brengen ze mogelijk een mannetje mee van de groothandel die gespecialiseerd is in verlichting.

Doe met hen een wandelingetje in de gebouwen en laat ze dan een offerte bezorgen.

Meestal berekenen ze ook de terugverdientijd, alles minder dan 4 jaar is een no-brainer. Op voorwaarde dat er kwaliteitsspul gebruikt wordt natuurlijk.

Op 28 maart 2019 16:12:35 schreef hobby-ist:
Dat hele LED-gebeuren is een echte HYPE.
Iedereen is door marketing "geprogrammeerd" dat LED de oplossing is.

Denk anders.
Wat wil je?
Je wilt een goed verlichte werkplek met lage vaste kosten, en lage variabele kosten (lees energieverbruik).
Ik denk dat je ook niet wil dat het na 5 jaar, of eerder, defect is.

De optelsom:
Je hebt al TL-armaturen hangen, en daar zitten TL-buizen in, dus dat werkt al. Je hebt er al voor betaald. Alleen zit daar een oud magnetisch voorschakelapparaat in. Die laatste is energie-inefficient.

Sloop uit elk armatuur dat magnetisch voorschakelapparaat eruit, en monteer er een EVSA (Elektronisch VoorSchakel Apparaat) in.
Elke respectabele elektricien kan dit klusje doen.
Als je technisch bent kun je het ook zelf.
Het elektriciteitsverbruik zal met circa 30-40% dalen, en er komt ongeveer 10% meer licht uit de TL-buis.

De iets duurdere EVSA's (met dim-optie) zijn in staat om de TL-buis te dimmen van 10-100% licht.
Merken zijn onder andere Osram, Philips, Tridonic.

Maar als LED een must is, dan moet er een LED-armatuur komen natuurlijk.

Ik heb een paar relighting projecten uitgerekend voor onze firma (elektrisch installateur).

Als je bestaande armaturen (zeker T5 die al echt zuinig is) gaat vervangen door LED is de terugverdientijd enorm lang. (kan 15-20 jaar zijn of nog langer)
Dus als er al T5 hangt is het bijna nooit echt rendabel om die te vervangen door LED.

Nieuwe installaties zijn wel goedkoper om met LED verlichting uit te voeren.

Uitzonderingen hierop zijn wel lampen die moeilijk bereikbaar zijn (bv. alleen met hoogtewerker), omdat LED lampen veel minder onderhoud nodig hebben, langer meegaan en veel vaker aan/uit gezet kunnen worden. Moeilijke, tijdrovende vervangingen waarvoor je een hoogtewerker moet huren kosten ook geld.

Op 29 maart 2019 11:30:24 schreef evelo:
Laat enkele installatiebedrijven langskomen, als het over verlichting gaat brengen ze mogelijk een mannetje mee van de groothandel die gespecialiseerd is in verlichting.

Doe met hen een wandelingetje in de gebouwen en laat ze dan een offerte bezorgen.

Meestal berekenen ze ook de terugverdientijd, alles minder dan 4 jaar is een no-brainer. Op voorwaarde dat er kwaliteitsspul gebruikt wordt natuurlijk.

Houd wel in het achterhoofd dat er in zo'n terugverdientijd-berekening veel parameters zitten, die nogal "creatief" kunnen worden ingevuld.
Die firma's verdienen er een pak geld om jou lampen te vervangen.
Een terugverdientijd van 4 jaar lijkt mij enorm kort.

evelo

Golden Member

Klopt,

Daarom dat je best een drietal bedrijven laat komen en dat je best ook enige technische kennis hebt om hun berekeningen te interpreteren.

De mogelijkheden en opties in de verlichtingswereld veranderen zo snel, zelf de armaturen en lampen beginnen uitzoeken en selecteren lijkt mij geen goed idee voor de wat grotere projecten. Dat laat je best over aan iemand die dichter bij de bron zit; de groothandel.

Vier jaar lijkt kort maar dan heb je wat marge. Zoals gezegd: het moet de moeite waard zijn, vervangen om te vervangen heeft weinig zin.

Een armatuur van 2x58W met conventionele VSA die 20h per dag brandt, dat is al eens de moeite om een vervanger te overwegen.

Een lampje in de wc; veel kans dat het nog even mag blijven.

Op 29 maart 2019 11:55:23 schreef evelo:
Klopt,

Daarom dat je best een drietal bedrijven laat komen en dat je best ook enige technische kennis hebt om hun berekeningen te interpreteren.

De mogelijkheden en opties in de verlichtingswereld veranderen zo snel, zelf de armaturen en lampen beginnen uitzoeken en selecteren lijkt mij geen goed idee voor de wat grotere projecten. Dat laat je best over aan iemand die dichter bij de bron zit; de groothandel.

Vier jaar lijkt kort maar dan heb je wat marge. Zoals gezegd: het moet de moeite waard zijn, vervangen om te vervangen heeft weinig zin.

Een armatuur van 2x58W met conventionele VSA die 20h per dag brandt, dat is al eens de moeite om een vervanger te overwegen.

Een lampje in de wc; veel kans dat het nog even mag blijven.

Een 2x58W lamp die 365 dagen per jaar 20 uur/dag brand ga je op een paar jaar terugverdienen ja. (ik denk op 2 jaar ongeveer)

Maar dat is het beste geval, en de uitzondering ipv de regel.

Aankoop + plaatsing van een deftige led-armatuur kost snel wat geld. Grote bedrijven krijgen ook vaak een verminderd energietarief, wat de terugverdientijd nog eens verlengt ook.

Op 28 maart 2019 16:12:35 schreef hobby-ist:
Sloop uit elk armatuur dat magnetisch voorschakelapparaat eruit, en monteer er een EVSA (Elektronisch VoorSchakel Apparaat) in.

Als je toch aan het slopen gaat, sloop dan alles er uit en steek er ledbuizen in. Scheelt je de aanschaf van een EVSA.

De iets duurdere EVSA's (met dim-optie) zijn in staat om de TL-buis te dimmen van 10-100% licht.
Merken zijn onder andere Osram, Philips, Tridonic.

Ik heb slechte ervaringen met EVSA's van Philips. Die leggen achter elkaar het loodje.

benleentje

Golden Member

De HO-T5 verlichting in de werkplaats is me duidelijk en er is hier verteld was ik eigenlijk zelf al dacht dat daar nog geen grote winst te behalen valt.

Dat hele LED-gebeuren is een echte HYPE.
Iedereen is door marketing "geprogrammeerd" dat LED de oplossing is.

Ik ben zelf ook altijd nog wat afwachtend geweest met LED verlichting maar ik denk dat het nu toch echt wel een rijpe industrie is met goede producten die ook echt waar maken wat de specifikaties zeggen.

Als ik bij ons op kantoor kijk naar die oude 4x18W bakken die ca 100W verbruiken en ik pak daar een goede LED paneel voor dat heb ik aan 30W genoeg en zelf iets meer licht. IK weet echter nog niet wat de LEDdriver zelf als eigen verbruik of rendement heeft. Zeg dat dat 5W is dan heb ik dus 100W tegen over 35W is toch 65% minder energie verbruik. Dat is echt de moeite.

Laat enkele installatiebedrijven langskomen, als het over verlichting gaat brengen ze mogelijk een mannetje mee van de groothandel die gespecialiseerd is in verlichting.Doe met hen een wandelingetje in de gebouwen en laat ze dan een offerte bezorgen.
Meestal berekenen ze ook de terugverdientijd, alles minder dan 4 jaar is een no-brainer. Op voorwaarde dat er kwaliteitsspul gebruikt wordt natuurlijk.

Hebben we al gedaan maar is verder niets uitgekomen. Ze denken niet genoeg met de klant mee of kwamen met overdreven voorstellen.

We (ik) ga het nu zelf doen een TL bak eruit en een ledpaneel erin is echt niet veel werk en dan kunnen we het in delen doen elke 3 maanden 1 of 2 kantoren want op die manier mag het wel maar in 1 keer een grote investering mag niet.

Toch nog een vraag over de leddiscounter webshops
https://www.ledlichtdiscounter.nl/led-paneel-60x60-40w-3000k-ugr19.htm…

OF is de kwaliteit toch matig?

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.

Als ik bij ons op kantoor kijk naar die oude 4x18W bakken die ca 100W verbruiken en ik pak daar een goede LED paneel voor dat heb ik aan 30W genoeg en zelf iets meer licht. IK weet echter nog niet wat de LEDdriver zelf als eigen verbruik of rendement heeft. Zeg dat dat 5W is dan heb ik dus 100W tegen over 35W is toch 65% minder energie verbruik. Dat is echt de moeite.

Een TL-bak met 4 keer 18W TL en een EVSA gebruikt 75W. Even opgezocht. Met 1 EVSA worden alle 4 de lampen bediend.
Wat een LED-paneel doet weet ik niet.

Er ist wieder da...
benleentje

Golden Member

Een TL-bak met 4 keer 18W TL en een EVSA gebruikt 75W. Even opgezocht. Met 1 EVSA worden alle 4 de lampen bediend.

Ik heb het over ruim 30 jaar oude verlichting daar zit geen EVSA in. Er zitten twee oude balasten en een condensator in dus tel uit je verlies. Die oude balasten worden erg warm en de TL buizen ook zeker als ze wat ouder zijn worden ze warmer.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.

Op 29 maart 2019 17:09:18 schreef benleentje:

Toch nog een vraag over de leddiscounter webshops
https://www.ledlichtdiscounter.nl/led-paneel-60x60-40w-3000k-ugr19.htm…

OF is de kwaliteit toch matig?

Dit is een ledpaneel van ‘een’ merk c.q. merkloos maar krijgt volgens de opgave 5 jaar garantie mee en heeft een UGR<19 wat op kantoor prettig licht geeft.
Je kunt natuurlijk voor een duurder ledpaneel van een gevestigd merk als Philips of Osram gaan maar dit geeft geen 100% garantie dat je iets beters koopt, wordt ook in Azie gemaakt en heeft eveneens 5 jaar garantie.
Ik zou persoonlijk 2 of 4 van deze voorgestelde ledpanelen aanschaffen om eerst te testen en te evalueren met collega’s. Bestel er 1 of 2 in 3000K warm wit licht en 1 of 2 in 4000K neutraal wit licht dan kan ook bepaald worden welke kleur men prettig vind om onder te werken. De 1 of 2 ledpanelen die het niet worden past altijd wel in een kopieerhok of opslagruimte.

Op 29 maart 2019 12:38:27 schreef KlaasZ:
[...]Als je toch aan het slopen gaat, sloop dan alles er uit en steek er ledbuizen in. Scheelt je de aanschaf van een EVSA.

[...]Ik heb slechte ervaringen met EVSA's van Philips. Die leggen achter elkaar het loodje.

de philips evsa's van begin zero's en ervoor waren nog goede, die met zwarte tekst erop zijn idd niet best, vaak de primaire condensator die het begeeft door warmte en zo de fets meeneemt met ontsteken. de dimbare hebben overigens wel een goede aarde op de evsa nodig, anders niks als uitval als je wilt gaan dimmen.

het gaat nu harder, bedrijven moeten nu voor juli aan de roverheid doorgeven waar ze wat aan energie besparing hebben gedaan. nu denken veel mensen dat naar led gaan niet veel bespaart, maar je kunt bij vervanging voor led ook pirren toepassen in gangen en andere plaatsen waar uren lang geen hond komt, dan brand er niet constant licht en vreet het ook geen stroom. dat kan met tl's eigenlijk niet, je bent dan jaarlijks vaker dezelfde buizen aan het vervangen. met evsa's met warm start wel overigens.

voor 7 jaar terug werd op t werk een groot overslag pand gebouwd waar 19+ km led lichtlijn inkwam, toen het grootste led project van de EU. nu 7 jaar later, nog niet 1 bak stuk gegaan, ook de honderden pirren werken nog steeds prima.

ook weleens een project gehad met opbouw armaturen met beweging sensor, deze gaan ook al 3,5 jaar mee intussen, pas 1 stuk geweest. op een 300 stuks niet slecht. men had daar voor HBI armaturen gekozen. niet het B merk van 18€ want dan had ik er al veel kunnen vervangen, de brakke kwaliteit was al duidelijk bij het demo armatuur.

waar je problemen met led hebt, is het vaak bij retrofit spul als ledbuizen van te goedkope afkomst. je moet dat niet willen, knipperen, uitval, kleurverschil. niks als ellende heb je ermee.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
benleentje

Golden Member

dat kan met tl's eigenlijk niet, je bent dan jaarlijks vaker dezelfde buizen aan het vervangen. met evsa's met warm start wel overigens.

Dat valt heel erg mee. Ik gebruik daarvoor in die ruimte Elektronische starters en dan gaat je TL buis ineens veel langer mee. Het echte nadeel dat het lang duurt voordat je licht hebt in die ruimtes je druk op de knop maar kan niet gelijk naar binnen en moet een aantal seconden wachten. Dat heb je met led niet dat start gelijk op.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.