HP4328A Milliohmmeter

Ha flash2b,

Ziet er goed uit jou exemplaar :) de meters met de Hirose connector zijn misschien wel in Japan geassembleerd daar is de meter door Yokogawa in ieder geval ontworpen.
Maar dat is gissen in ieder geval is de 5pin DIN beter verkrijgbaar.
Als ik de probe vindt mag je hem hebben want wat ik mij kan herinneren is bij mijn exemplaar de meter is gaan bladderen :9~
Er is ook een setje leverbaar als meetstiften.
Het mooie van dit meet principe is dat je een kleine DC spanning aan je sample kan toevoeren om het te verwarmen en op deze manier het TC vast te stellen.
Of om een sample te selecteren onder praktische condities qua vermogen dissipatie.
Ik zal later een schema maken hoe je het meet object aansluit met een 5 draads-meting.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
miedema

Golden Member

Ha flash2b,

Goed bezig, en hoopvol resultaat :-)

Op de HP 4328A pagina van Brooke Clarke is meer informatie te vinden over de meetkabel.

Brooke Clarke schrijft:

Cable Wiring
See table above. The A Kelvin clip has Current Sink from pin 5 (as both the Brown wire and at the Kelvin clip the shield around the cable) and connected to the same clip terminal Control of Current Source pin 2 (green cable wire). The cable shield is not connected at the Hirose connector. So there's three connections at this clip terminal.
I've run the brown and green wires inside the shield braid so you only see the braid in the photos. One source of error is the Amp Turn product for the area enclosed by the test leads. If the area changes that can cause an error. Some experimentation may be needed to see if using two separate test leads from the connector will work OK.

Dat lost dus het raadsel van de afscherming bij de Hirose op: De afscherming van de kabel is bij de Hirose nergens aan doorverbonden, en ligt aan de andere kant, bij een Kelvin klem aan de Current Sink! Vandaar dat er geen massa aansluiting op die Hirose zit :-)
Je zou bijna denken dat degene die de adaptie naar jouw DIN connector bedacht heeft, het originele afschermings / guarding idee ook niet helemaal doorgrond heeft....

.

Verder bij Brooke Clarke ook veel info en inzichten over deze meter. Zo realiseer ik me nu pas dat je met deze meter direct de inwendige weerstand van batterijen en accu's kunt meten! Daar zou ik veel plezier van gehad kunnen hebben...

Die Brooke Clarke is een interessante man, hij bedacht ook de manier om met mijn Agilent 3495A analyser impedantie te meten, zònder de dure en zeldzame test fixture, maar mèt gebruikmaking van de 3459A impedantie software.(Z Transform Impedance Method)

Op z'n HP 4328A pagina verwijst hij overigens ook naar de Mueller BU-75K Kelvin Clips. Die zien er goed uit, Ik denk dat ik ze ga proberen. Ik krijg steeds meer tabak van m'n Chinese Kelvin klips, waarbij beetje rommelen aan de klemmen steeds een andere meetwaarde oplevert....

groet! Gertjan.

Ha flash2b,

Hierbij een betere tekening voor weerstand meting met 5 klemmen.

Ik heb geprobeerd een en ander op de rij te zetten of het wel noodzakelijk is om in het laag Ω gebied waarin de meter werkt een configuratie met 5 draden te maken.
Dit omdat @kris van damme aangeeft dat in zijn opstelling met de standaard 4 draden configuratie alles naar behoren werkt.

Waar gaat het ook alweer om.....

De vijf-klemmen configuratie biedt nauwkeurige metingen over een breed impedantie bereik.
Welk voordeel heeft de vijf klemmen methode op de parasitaire invloeden?
Lage impedantie fouten veroorzaakt door parasitaire inductantie en parasitaire weerstand zijn lager dan die van metingen gemaakt met behulp van de drie klemmen methode deze methode wordt gebruikt voor aard fout metingen en zijn overwegend laag in waarde.
Maar ook hoge impedantie meetfouten veroorzaakt door parasitaire conductantie en parasitaire capaciteit zijn lager dan die van metingen gemaakt met behulp van de vier klemmen configuratie de standaard Kelvin configuratie.
Zonder al te diep op deze eigenschappen in te gaan is duidelijk dat zowel fouten veroorzaakt in het lage als hoge gebied kleiner zijn.
Hou bij de conclusie in gedachten dat je weerstand waarde bepaald wordt door te meten in het wisselspanning domein dus ook de geleiding en capaciteit spelen een rol.

In de configuratie met vijf klemmen wordt de stroom door de DUT via de buitenste geleiders van de Lcur en Hcur klemmen teruggevoerd naar de oscillator om de elektromagnetische koppeling tussen de stroomaansluitingen (Hcer en Lcur) en de spanningsklemmen (Hpot en Lpot te verminderen).
Deze functie vermindert de spanningsdetectie fout wanneer een lage impedantie DUT wordt gemeten bij de relatieve (1kHz) hoge frequentie.

Nu heb ik gisterenavond nog een model geschreven van een meetkabeltje zoals @flash2b gebruikt althans dat denk ik :? en het losse draadje als guard is in sommige meetopstellingen best wel handig.
Het is echt de bedoeling dat de afscherming loopt zoals op mijn tekening (als je de 5 klemmen methode wil toepassen).
En dan weet ik nog niet eens of het wel nut heeft de kabel welke aan de originele probe zit heeft speciale eigenschappen denk aan ruis en kraak.
Wat ik nog niet heb bekeken is of met een meetfrequentie van 1kHz en laag Ω tot 100Ω het voordeel wel aanwezig is.

Nu de tabel van @flash2b en sorry voor mijn opmerking in bovenstaande post maar je komt zoveel crap tegen op het net :( dus was ik in de veronderstelling dat je het ergens vandaan had maar het was een eigen samenstelling ;)
Ik denk dat je voor de zekerheid de aansluiting kan nameten dus van conrector naar print.
En daarna kan je kijken of je de 5 klemmen methode er van kan maken.
Dan zal je kabel wel veranderd moeten worden kijk maar naar mijn schema maar ik heb al een idee dat simpel te doen is :)
Kan je kijken waar je meter geassembleerd is die connector is origineel ik denk in Duitsland.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Op 30 juni 2019 13:48:55 schreef electron920:

Dit omdat @kris van damme aangeeft dat in zijn opstelling met de standaard 4 draden configuratie alles naar behoren werkt.

Groet,
Henk.

Waar lees je dat? :-) de vijfde draad is in mijn snoertjes wel degelijk aanwezig, maar het snoer is voor de rest unshielded. (omdat dit weinig zin heeft)

De vijfde draad nam ik mee omdat mijn snoertjes hele dunne draad gebruiken en ik vooral slechte contacten wil opsporen (en dus niet wil wegblazen met een te "hoge" meetspanning spanning van de stroombron ).

Maar voor het meetresultaat op weerstanden maakt het niet uit of die vijfde draad meeloopt of intern verbonden word.

Ha kris van damme,

Even voor de goede zaak je stroom sense heb je wel aangesloten anders heb je zelfs kans dat de oscillator afslaat maar dat terzijde.
Wat ik bedoel is de guard dus niet een 5e klemmetje (heeft een duidelijke functie) maar een echte 5 klemmen meting.
Ik gebruik op mijn meter 6 klemmen dus 6 draads al eens in ik geloof een post van @blackdog over gehad mijn guard is dus actief.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Dat is het "vijfde" draadje : control of current source.

Dit maakt geen deel uit van de kelvin meting, dus je kan het ook intern doorverbinden, zoals bij de meter van Flash is gedaan. Ik heb een oudere versie, waar het mee naar buiten kwam via de Hirose. In mijn toepassing : de spanning ten allen tijde zo laag mogelijk houden heeft het zin (slechte contacten opsporen), daarmee dat ik het mee laat lopen tot de DUT. Als er een weerstand zonder slecht contact aanhangt maakt het echt geen verschil..

edit : het snoertje met soldeeraansluitingen:

Ha kris van damme,

Helder Kris maar dat had ik al begrepen en dit is een goede oplossing geen probleem.
Ik denk dan ook dat @flash2b alleen kan kijken of de aansluiting voor zijn gevoel kloppen maar aan de andere kant hij meet al :)

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
flash2b

Golden Member

Heren, nogmaals bedank voor alle aanvullingen.

@miedema
Die site van Brooke Clarke had ik al genoemd in mijn start post als [3]. Erg veel informatie over deze meter heeft hij op zijn site staan.

Ik heb die zin nu 10x gelezen maar ik begrijp nog steeds niet wat hij bedoeld. Zijn brown wire is de white/back wire of shield van de Hirose. De kabel gaat wel degelijk naar de connector op de meter naar pin 5.

Jouw opmerking begrijp ik ook niet. De massa van de meter ligt niet aan de aarde/case van de meter. Ik begreep dat ze een 4 aderig snoer hebben gebruikt en dat de afscherming als de 5e ader wordt gebruikt. (niet de verwarren met dee 5e draad zoals Henk en Kris dat noemen, want die is groen). 8)7

Je kan er tot 150V DC inwendige weerstand mee meten inderdaad.

.
@electron920
Ik hou me aanbevolen om de originele probe over te nemen. Dat zou helemaal fantastisch zijn ! Geen haast hoor, als je hem tegen komt dan hoor ik het wel.

Ik denk dat ik je schema begrijp, misschien kan je Lcur, Hcur, Lcer, Hpot en Lpot nog in het schema erbij zetten.

Moet die groene 'stroom' ook nog met de DUT worden verbonden ?

Mijn meter is trouwens gewoon in Japan gemaakt bij Yokogawa.

.
@kris van damme
Dank voor je foto van jouw kabel. Is deze nu bedraad zoals het HP4328A Probe Connections plaatje welke ik in de start post liet zien ?

De grootste vraag is waar pin 2 (de vijfde draad) is mee verbonden, met 4 en 5 óf met 1 en 3 ?

Uit jouw verhaal snap ik dat een afgeschermde kabel niet nodig is.

Nog even wat verificatie metingen gedaan met onderstaande weerstanden:

https://www.uploadarchief.net:443/files/download/20190630_152205_resized_sm.jpg

De resultaten zijn redelijk goed, laatste calibratie van de meter was 2004:
https://www.uploadarchief.net:443/files/download/measure_1.png

Op zich geeft mijn eigen kabel goede resultaten maar op 30mΩ en lager begint het naar beneden af te wijken.

Ik denk dat ik dan ook de meter terug ga modificeren zoals HP hem bedoelt had en kijken of het dan beter is. Ik hoop dat miedema dan nogmaal de shield aan de connector kant kan uitleggen.

Op 30 juni 2019 16:34:10 schreef flash2b:

@kris van damme
Dank voor je foto van jouw kabel. Is deze nu bedraad zoals het HP4328A Probe Connections plaatje welke ik in de start post liet zien ?

De grootste vraag is waar pin 2 (de vijfde draad) is mee verbonden, met 4 en 5 óf met 1 en 3 ?

Uit jouw verhaal snap ik dat een afgeschermde kabel niet nodig is.

.

even opgezocht...

Nu je 't zegt,dat eerste plaatje bovenaan is inderdaad fout. De sense wire moet aan de generator kant liggen van de current source, en niet aan de sink kant. Nu, zelfs al ligt het verkeerd, het belet de meter niet om te werken, maar de uitgestuurde spanning kan groter worden dan voorzien.

De current sense wire volgt wordt in mijn geval aangesloten op de zwarte draad die via C308 en T 303 naar buiten komt, maar dan wel aan de DUT zijde en niet in de stekker, maar dat had je al begrepen.

het heeft toen ook wat tijd gekost om daar achter te komen :-)

Ha flash2b,

Ik kan niet bij de spullen jammer maar goed een kort analyse.
Ook bij de vier draad meetmethode zijn zoals ik al aan gaf voor zowel lage als hoge impedantie metingen voordelen.
Ik heb eigenlijk de werking achterwegen gelaten omdat het topic van je betrekking heeft op het aansluiten van de kabels naar de probe.
Gezien de ervaring van @kris van damme heb ik het idee dat een en ander wel mee valt aan de andere kant als we naar de resultaten van jou kijken zou er een meetfout kunnen ontstaan door de guard niet op de juiste manier te gebruiken.

Dan toch een korte eenvoudige uitleg met betrekking tot die guard in de meetopstelling.
De buitenste geleiders (afscherming) werken als het retourpad voor de testsignaal stroom (ze zijn niet geaard).
Dezelfde stroom vloeit door zowel de midden geleiders als de buiten geleiders (afscherming) (in tegenovergestelde richtingen) kijk naar de gekleurde pijltjes maar er wordt geen extern magnetisch veld rond de geleiders gegenereerd (de magnetische velden die door de binnenste en buitenste stromen worden geproduceerd, heffen elkaar volledig op).

Omdat de testsignaal stroom geen inductief magnetisch veld ontwikkelt, dragen testsnoeren geen extra fouten bij tot zelf of onderlinge inductie tussen de individuele kabeltjes .
Om dit te borgen is er een lengte beperking de looptijd wordt anders te groot en is de kans op lekken aanwezig.
Nu weet ik niet welke metingen Kris overwegend doet... en aan de andere kant kan het zo zijn dat de tester van @flash2b afgeregeld moet worden.
Nader onderzoek is hier voor nodig.
Uit bovenstaande kan men qua werking een aantal conclusies trekken ten eerste de analogie met een mantelstroom trafo ik denk dan ook als experiment dat als je een ferriet clamp om de draden plaatst je redelijke resultaten boekt.
Ik zal de tekening nog aanpassen.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Op 30 juni 2019 17:52:12 schreef electron920:

Nu weet ik niet welke metingen Kris overwegend doet... en aan de andere kant kan het zo zijn dat de tester van @flash2b afgeregeld moet worden.
Nader onderzoek is hier voor nodig.

Groet,
Henk.

kleiner dan 20mOhm heb ik nooit getest, aangezien ik die niet in huis heb :-)

bij 20mOhm is hij wel spot-on. Ook de 0 op 1 mOhm bereik is spot on, maar enkel bij het snoertje met soldeerpunten, en als je die aan elkaar soldeert..anders meet je op zo een laag bereik altijd wel iets.
practisch wordt hij oa gebruikt voor contactovergangen en weerstandsmeting van bvb smd zekeringen.

Wat er wel is : bij 1 en 3 mohm bereik gaat de meter wat uitslaan als ik met de twee snoertjes een grote open lus vorm richting DUT, maar storend is dat bij oordeelkundig gebruik niet.

tevens wou ik langere snoeren (om praktisch bruikbare redenen) Mijn groene snoertje (hierboven afgebeeld) is 1 meter.. en dat werkt :-)

een opmerking : draadje 5 is GEEN guard zoals je beschrijft, , maar een spanningsmeting van de stroombron aan de DUT met als doel deze spanning te begrenzen, indien nodig.

miedema

Golden Member

Ha flash2b,

Het was me duidelijk dat je de site van Brooke Clarke gezien had, maar wist niet of je alleen daar het manual vandaan had, en inderdaad, moet je z'n tekst soms vaker lezen om te begrijpen :-)

Hij kan een schakeling cryptisch in tekst beschrijven, terwijl een schemaatje dan toch echt veel handiger zou zijn... :?

Wat hij hier zegt is dat de afscherming van de kabel aan de connector kant (Hirose/DINplug) NIET aangesloten wordt. Aan de kant van de Kelvin clips wordt de afscherming verbonden aan de draad van de current sink.
(De afscherming heeft dan precies hetzelfde potentiaal als het massapunt op de DUT)
Zo duidelijk? :-)

.

Om eerlijk te zijn... voor mij niet meer :o
Inmiddels ook het manual nageslagen, en dat, ook door jou al getoonde, schema ziet er toch echt anders uit:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/4328A-probe-schema-600pix.png
klik op het schema voor een grotere versie

Ik interpreteer dit stukje schema zo dat wat links getekend is als "afgeschermde kabels" de kelvin klips zijn. Het stuk met "W4" er boven is de kabel van de probe. "J5" is de connector op de frontplaat van de meter.

Dan zou de afscherming dus WEL via de behuizing van de connector aan de kast massa (SHIELD) liggen...

Terwijl ik over nadenk, vraag ik me steeds meer af in hoeverre afscherming / guarding bij deze lage impedanties überhaupt zinnig is....
Puzzeltje wordt leuker :-)

groet, Gertjan.

flash2b

Golden Member

Dank voor je reactie, gelukkig was ik niet de enige die het niet begreep. ;)

De SHIELD in dit schema is misleidend, kijk maar naar het massa symbool aan linker kant van J5. Dit is niet hetzelfde als de aarde/case van de meter zoals te zien aan het aarde symbool bij T201. Bovendien is SHIELD=Current Sink.

Wat ze in mijn meter hebben gedaan is de aarde naar buiten voeren via pin 3 waarbij de originele aansluiting van pin 3 (Current Source) is door verbonden met Control of Current Source.

Wat Henk beschrijft is dat ze opzettelijk de mantel van de 4 aderige kabel hebben gebruikt en niet omdat ze geen 5 aderige kabel konden vinden bij HP. De aarde vond HP kennelijk niet nodig, dus waarom ze die naar buiten hebben gevoerd, misschien voor ene bepaalde opstelling ?

En omdat ze bij mijn meter ook nog geel en groen op pin 1 en 2 hebben verwisseld (was makkelijker te solderen met pin 3 erbij ?) maakt het verhaal nog moeilijker.

Omdat mijn meetwaarden best goed kloppen voor 100mΩ en daarboven maar daaronder het misschien beter kan, ben ik van plan de oude pin nummering en montage weer terug te modificeren. De nummering is dan weer origineel. Ik blijf wel de schroef DIN gebruiken dus alleen het metaal van die connector zal dus aan aarde zitten, shield gaat via pin 5.

Dan zal ik de doorverbinding van (originele) pin 2 en 3 op de kelvin aansluiting maken.

Modificeren is nog lastig aangezien de schroefmoer van de DIN in de meter muur vast zit.

[Bericht gewijzigd door flash2b op 30 juni 2019 23:07:19 (12%)

nog een ander schema voor hetzelfde :-)

[Bericht gewijzigd door kris van damme op 30 juni 2019 23:10:58 (19%)

miedema

Golden Member

Ha flash2b,

Het is vrij gebruikelijk dat er verschillende massa's zijn in apparaten, die worden dan in het schema weergegeven met verschillende symbolen. Denk aan een DAC, met gescheiden massa's voor digitaal en analoog deel. Of b.v. een benchmeter, waar het meetgedeelte galvanisch gescheiden is van de rest (reken/display/output deel). Dat heet daar zelfs "inguard" en "outguard".

En daar ligt hier denk ik ook de clou...
Door de afscherming ook als geleider voor de stroombron te gebruiken ligt die afscherming precies op het zelfde signaalniveau als de aders binnen die afscherming.
Omdat er geen potentiaalverschil is lijkt het alsof de weerstand tussen aders en afscherming oneindig hoog is, en de capaciteit nul. (Waar geen potentiaalverschil is kan ook geen stroom lopen....) Dat heet guarding.

De tekening van Henk gaat daarin nog een stap verder, maar dan heb je 2 aparte afschermingen nodig (voor heen en retour), die je apart aansluit.

Als bij jou die "andere aarde" (die bij T201) op je connector aangesloten is, dan kan ik me niet voorstellen waar je die voor zou willen gebruiken.

.

Wat betreft die doorverbinding tussen "Current Source" en "Control of Current Source" ("limitter input" in het schema), is in het schema duidelijk te zien dat HP die verbinding pas aan het andere einde van de kabel, bij de meetprobe zelf maakt.
Je mag toch aannemen dat de moeite van een extra ader in de meetkabel niet voor niets is genomen :-)
Dus ik zou dat inderdaad ook zo terug modificeren.

groet, gertjan.

fred101

Golden Member

Op 29 juni 2019 16:23:49 schreef kris van damme:
[...]

Denk dat de 5e draad een iets andere bedoeling heeft, met name de spanning van de stroombron laag houden. Bij 1mOhm metingen gaat dat niet gebeuren ,maar wel als je met onbedoelde contactovergangen zit.
en das nou net de bedoeling van deze meter: Het opsporen van contactovergangen. (slechte contacten in de volksmond). Om dat efficiënt te doen met je een heel lage spanning gebruiken, anders wordt komt het contact door de hoge veldsterkte tot doorslag en neemt de weerstand af.

Dat heeft mijn Keithley 7510 ook (en mijn HP4261 LCR meter) Die gebruikt 50mV om zogenaamde dry-resistance te meten. Ik gebruik dat om relais en schakelaar contacten te meten. Maar dan gewoon 4 draad aan de buitenkant.

Ik denk dat er intern qua controle stroombron of spanning controle ofzo net zoiets zit als bij jou HP want om dry resistance in te schakelen moet je de kelvin klemmen kortsluiten. Hij weigert naar de dry resistance mode te gaan met open klemmen. Hij zal dus meten of er stroom loopt of hij meet spanning. In deze mode wordt er intern ook nog wat afgeschakeld (een of ander compensatie/filter dacht ik) Als het stroom is maakt het niet uit waar de aansluiting zit (voor/na het dut). Als het spanning is dan moet het over de DUT worden gemeten en maakt de plaats wel uit.

Er zijn diverse General Radio experimenters waar dieper op guarding en meerdraad metingen wordt ingegaan. Bij oude bruggen is de guard verbonden met de kast. Deze waren vaak niet standaard geaard (op batterijen of optioneel aarden via aparte gnd terminal) Dat zijn 3 draads metingen.

Bij het heftigere GR spul is 5 draden Kelvin zo'n beetje standaard (gewoon 4 draad met guard) maar als ik het goed onthouden heb gingen ze zelfs tot 7.
Nu is meer draden per meetsoort niet helemaal uniform. Bij capaciteit spelen andere dingen dan bij weerstand. En dan heb je nog AC en DC weerstand.
Oude keithley mOhm meters hebben een puls stand om zelf-opwarming van de DUT tegen te gaan. (en niet omdat ze met hoge vermogens meten)

Je kunt nu bij Keysight een 277 pag dik parametric measurement handboek downloaden (gericht op SMU/curvetracer maar daar speelt meerdraad metingen ook). Ik heb het net pas gedownload, snel even gekeken, er gaat ook een hoofdstuk over weerstand. (ik kreeg vanmorgen een mail met link van Keysight, ik weet niet of je het direct kunt downloaden)

Ik weet helaas niet hoe die probe zit maar ik denk dat je gewoon kunt uit proberen of het verschil maakt. Het zal vast kloppen als die meter altijd gecalibreerd werd.

Ben voorzichtig met oudere of nieuwere meters versus SM. Veel apparaten werden heel lang gemaakt en soms ook behoorlijk intern gewijzigd. Soms iets kleins als jfets ipv nuvistors soms wat groots als bv een compleet andere stroombron of denk aan chopper versterkers. Oude modellen mechanisch, latere modellen met neons. Scheelt nogal wat in afregelen. Voor de eindgebruiker maakt het geen verschil. Ik heb vaak genoeg gehad dat de procedure in het manual niet klopt met het apparaat. (meestal omdat ik niet goed gekeken heb naar serie nummer) Pas een HP DC-fluxgate clampmeter afgeregeld. Halverwege de afregeling kwam ik er pas achter dat ik het verkeerde manual had.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Op 30 juni 2019 18:22:29 schreef kris van damme:
[...]
Wat er wel is : bij 1 en 3 mohm bereik gaat de meter wat uitslaan als ik met de twee snoertjes een grote open lus vorm richting DUT, maar storend is dat bij oordeelkundig gebruik niet.

Ik denk dat dat komt omdat hij op 1 kHz meet, en niet op DC.
Met de lus heb je wat zelfinductie gecreëerd.

Jac

Ha fred101,

Dat is een tijdje terug goed je weer te horen :)
Dat klopt wel wat je zeg maar ik wacht maar even op @flash2b volgens mij is niets loos.
Ik was in de veronderstelling dat het om 5 klemmen meeting ging maar ik begrijp dat het alleen de aansluitingen zijn.
Even voor @TS wat bedoel je nu met kleuren op jou foto zit de originele kabel/kleuren komt overeen met de print opdruk.
Ja... maar niet op het schema |:( dat is simpel even meten.
Ik heb de meter ook ergens incl. de originele kabel dat is een stukje van zeg 28cm naar een soort van breakout box een aangegoten contra deel.
Hier kan je twee Kelvin snoeren insteken of een kort kabeltje met 4 kroko-klemmen of een met stiften net als aan je uni-meter.

De werking is het zelfde als jij beschrijf ook hier moet er een DUT aangesloten zijn ander is er geen positieve feedback en werkt de oscillator niet.
De spanning begrenzing hebben ze inderdaad allemaal wordt vandaag de dag niet meer genoemd maar in 1968 is pas de IEC aanbeveling tot stand gekomen dus dat was commercieel mooi om mee te zwaaien :7

De uitvoering van @flash2b is gelijk aan die van Kris en dat is prima maar je kunt er een doosje tussen maken dan kan je gemakkelijk naar verschillende snoertjes.
En dan zal je in je doosje de retour stroom willen meten (net als HP in die breakout box) om niet meer als 20mV over je DUT te zetten.
Het warm worden dat is bij dit instrument bijna niet aanwezig door een fase meetsysteem is het apparaat zo gevoelig dat er maximaal maar 23uW door de DUT gedissipeerd kan worden.

Ik heb een low measuring systeem zelf ontwikkeld en gebruik 6 klemmen en een lock-in versterker kan to 10uΩ 5.5 digit met een kleine microprocessor werkt heel goed.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
flash2b

Golden Member

Henk,

De kleuren op de PCB en de kleuren van de originele Hirose zijn hetzelfde. Echter op het schema worden 2 andere kleuren gebruikt.

Ik heb dit al doorgemeten dus ik weet zeker dat:

Schema vs. PCB
GRA = YEL
BRN = GRN
BLK = BLK
SHIELD = SHIELD
RED = RED

Bij mijn exemplaar zijn dezelfde kleuren gebruikt als de Hirose, echter zijn pin 1 en 2 omgedraaid. (en is BLK doorverbonden met GRN).

Het komt allemaal goed als ik hem weer terug heb gemodificeerd. Dan kan ik ook bepalen of de waarden iets beter worden en/of de meter afgeregeld dient te worden. Ik kocht deze meter in onbekende toestand, dus ik wist niet eens of hij functioneerde maar dat is nu zeker.

Bedankt voor alle uitleg.

Ha flash2b,

Duidelijk ik heb de eerste tekening (NU) nog voorzien van de tekst en heb een functioneel schema gemaakt met een kleine uitleg voor de clips.

Simpel blokschema

Is die modificatie in het chassisdeel want let op mijn schema die aarde is geen aarde maar een virtuele aarde :o :?
Hier een paar foto's van de diverse mogelijkheden voor je kabels
die plug je in de standaard verbinding.

Op de tekening zie ook dat de zwarte door de paarse loopt die zitten daar dus aan elkaar.
Het lijkt mij handig om de mogelijkheid te hebben diverse test clips te kunnen gebruiken.
Het mooie van deze meter is dan ook je kunt diodes of MOSFET meten op dynamische weerstand.
Dus een boxje met DC koppeling lijkt handig.
En met de meetstiften kan je onderzoek doen op een sheet zoals je kortsluit/calibreer onderdeel.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Henk,

er zit een fout in je tekening en tekst.de Sense wire moet bovenaan de DUT aangsloten worden, anders heeft het weinig zin..

Tevens is de DUT niet galvanisch gescheiden. één zijde is wel geïsoleerd, zodanig dat je DC spanningen over de DUT kan zetten,of batterijen kan meten.

Ha kris van damme,

Dank voor de oplettendheid :) is gewijzigd.

Groet
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
flash2b

Golden Member

Henk bedank voor het mooie schema !

Kris dank voor de aanvulling, die fout zag ik ook al meteen op de site waar de kabel beschrijving [1] in stond.

flash2b

Golden Member

In Friedrichshafen dit jaar heb ik nog een HP4328A gekocht. Deze heeft nog de originele Hirose aansluiting.

Heeft iemand nog een Hirose RM12BPE-5PH connector ? Als het niet lukt met het vinden van een connector, dan ga ik hem naar DIN ombouwen.

@Electron920 ik heb je over de probe een mailtje gestuurd.

denk niet dat dit stekkertje deel uitmaakt van de standaard kit van de gemiddelde CO'r.. :-) maar je weet maar nooit.

10 jaar geleden waren ze nog nieuw te koop (misschien nu ook nog) maar de prijs was aan de hoge kant. En , als je verscheidene snoeren wil maken (voor andere metingen), dan werd het wat absurd duur.

prettig detail : Als je de hirose eruitschroeft ga je zien dat er een din net achter past zonder dat je het gat moet vergroten.

vraag is hoe hou je die din dan op zijn plaats? daarvoor heb ik dan toch maar twee gaatjes geboord, maar het kan ook zonder als je dat echt wil.