Grundig RT40 geen stereo

Zelfs zonder stereolampje moet de decoder naar stereo schakelen.
Er is nog niet aan de spoelkernen gedraaid?

fout zal hoogst waarschijnlijk in de stereodecoder zitten. Bij de RT40/RT50 serie is het niet ongebruikelijk dat een van de wikkelingen van de trafootjes gaat onderbreken (heb er al zo een paar herwikkeld..). (de 19kHz verdubbelaar) Dat kan je met de Ohmmeter nog nameten. Maar het kan ook wat anders zijn. die dingen zijn intussen 54 jaar oud :-)

ik neem aan dat er wel al goed is gekeken naar evt gare elco's? die zitten er na die tijd echt wel in..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

elco.. kan altijd maar is zeker niet typisch voor de RT40, dit in tegenstelling tot de Philips decodertjes in blik. Daar werd het lekker warm en drogen alle 1µ en 10µ eruit.

Een ander fenomeen van de RT40 betreft de zilvertrimmers in het tuner blik. Het zilver oxideert weg tuner verliest gevoeligheid en de stations kloppen niet meer met de schaal. Daar zegt TS niets over, maar ook dan krijg je er uiteindelijk geen stereo meer uit. Door gebrek aan signaal niveau. Daar ben je enkel uren zoet mee...(tunerblik moet er dan uit en het zit heel goed verborgen..)

Het gekke is dat een jaar geleden de relais goed werkte en dus stereo, ik hoorde de relais duidelijk klikken bij stereozender, er zit daar ook een OA90 diode, kan dit de oorzaak zijn ( als deze stuk zou zijn ?)

Groeten

Koen

Er is geen speciale reden dat die OA90 het zou begeven. Het kan altijd, maar zeer zelden.

In volgende zone moet je eens graven. dat is de verdubbelaar.
19kHz komt binnen en na de twee diodes (rechts van het trafootje ) is dat 38kHz geworden. die stuurt het lampje aan en voorziet ook de diodematrix van de nodige draaggolf.
Het 1µF elcootje links is ook belangrijk. micht eht onverhoopt uitgedroogd zijn is het ook over. kan je simpel testen door er even eentje over te plaatsen.

Dank je Kris, volgende week ga ik hiermee aan de slag.

Fijn lang weekend.

koen

Ik kom in het schema geen relais tegen maar wel een mono/stereo schakelaar die op het front aanwezig is. Het signaal van de gebruikte dipool antenne kan onder de maat zijn om de stereo decoder open te sturen want de piloottoon ligt op 19 K hertz en die wordt door de omroep mee uitgezonden.

Frederick E. Terman

Honourable Member

Het mono/stereo relais staat in het schema helemaal rechtsboven.
En inderdaad zit het indicatielampje in serie; als het lampje stuk is, kan het relais dus niet schakelen - dat is zeker.

En anders die schakelaarcontacten. Je kunt ter plaatse even meten of je daar voedingsspanning krijgt.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Als er spanning op het lampje aanwezig is, gaat overigens via een aparte voeding, een brugcel B30 C 2504, kan je coll en emittor van T 503 kortsluiten en het toestel op stereo forceren. Het lampje gaat branden en het relais wordt bekrachtigd.
Het lampje moet branden, als dat defect is geen omschakeling en geen stereo.

Als je dan goede stereo ontvangst heb, dus weinig tot geen ruis, moet er in het piloot systeem gezocht worden.
Het omschakelcircuit is T 501 t/m 503.

Als het in mono goed is, niet aan MF of andere circuits denken voorlopig, maar in de steroodecoder - omschakelcircuit.

Op 20 mei 2020 19:53:23 schreef ronny530:
Ik kom in het schema geen relais tegen maar wel een mono/stereo schakelaar die op het front aanwezig is. Het signaal van de gebruikte dipool antenne kan onder de maat zijn om de stereo decoder open te sturen want de piloottoon ligt op 19 K hertz en die wordt door de omroep mee uitgezonden.

er zijn een paar sterke zenders in de buurt van Gent. zelfs met een kwakkele ontvangst komen er verscheidene zenders zeker voldoende door om stereo te ontvangen.

Maar de RT40 detecteert via R43 (instelbaar) of er voldoende IF aanwezig is om stereo toe te laten. T501 en T502 werken als een AND schakeling. er moet voldoende idd IF zijn+ verdubbelde piloottoon alvorens relais/stereolampje bekrachtigd wordt.

Op 20 mei 2020 20:46:21 schreef Frederick E. Terman:
Het mono/stereo relais staat in het schema helemaal rechtsboven.
En inderdaad zit het indicatielampje in serie; als het lampje stuk is, kan het relais dus niet schakelen - dat is zeker.
.

Dat had ik hierboven verkeerd aangegeven. bij de RT40 staan ze in serie..

lampje moet dus goed zijn.

Maar komt omdat bij alle RT4O's die ik vasthad er wat fout ging in de verdubbelaar. (een van de trafospoelen onderbroken)

Dag Kris,

zonet C501 vernieuwd, deze was 1.7µF geworden, echter geen verbetering, het lampje is ok, maar nog geen stereo...

Waar kan ik verder zoeken ?

Groeten

Koen

Staat er spanning op het lampje,

Al geprobeerd C en E kort te sluiten van de transistor waar het lampje aan zit - of relais?

Er zijn twee voorwaarden alvorens de stereo aangaat.

1 er moet voldoende MF zijn. (T502 moet uit geleiding zijn)
2 de piloot moet aanwezig zijn en verdubbeld.(T501 moet uit geleiding zijn)

T501 en 502 werken samen als een (N)AND. pas als ze beiden uit geleiding zijn gaat T503 geleiden en het stereorelais aansturen/lampje doen branden.

Je kan idd eens het relais manueel aanduwen of T503 korstluiten tussen collector en emittor. Krijg je dan stereo te horen, dan weet je dat de verdubbelaar aan het werk is en de fout mogelijk in het MF zit, alhoewel de verdubbelaar ook een te klein niveau kan uitsturen..

Krijg je geen stereo als je het relais bekrachtigd via externe weg, dan is de verdubbelaar nog steeds verdachte nr 1. Heb je de trafowikkelingen gemeten? (die trafo heb ik meermaals onderbroken gehad en ook herwikkeld. nieuw vind je ze niet meer :-) )

ik kan mij nog herinneren dat de waarde van het lampje wel kritisch is. Dus 6 volt 50ma. Afstemmen op een sterke stereo zender en met de scoop kijken of het 19khz signaal er is en doorkomt. Met deze leeftijd kan er wel het één en ander verlopen zijn in waarde. elcotjes testen op capaciteit en eventueel ook de weerstanden, vooral de hoogohmige, in het circuit nameten. Vroeger heb ik ook al wel eens fouten gehad door verloop ( toen ze nog redelijk nieuw waren ) in de kringen/spoeltjes. Afregelen bood uitkomst maar je moest wel weten of er inderdaad geen defect aanwezig was. Dus pas op het laatst aan de kerntjes draaien als je zeker weet dat de andere onderdelen in orde zijn.

Dank voor alle tips, kan er de volgende week weer nuttig mee maken .

Koen

Vandaag C519 vervangen, was 75µF geworden ipd 50 µF. Daarna R43 aangepast : nu hoor ik duidelijk stereo op vele zenders.

Maar : het stereolampje krijgt geen spanning ......het lampje is OK.

De AA118 meet 9V aan de ene zijde en 27V aan de andere : kan dit er mee te maken hebben ?

Bedankt aan alle deelnemers.

Koen

Is de relaisspoel onderbroken? Je kunt de weerstand ervan opmeten.

De relais sluit duidelijk bij een stereozender, je hoort een klik en ziet de relais sluiten en openen tussen twee zenders, zal niet stuk zijn veronderstel ik ?

Dan loopt er dus de normale stroom. Heb je een verkeerd lampje erin zitten misschien? Moet 6V 0,05A zijn.

Je hebt gelijk, er zit een 6v 0.2A in. Zal morgen een ander gaan kopen, ik hou je op de hoogte.

Bedankt.

Koen

Als het relais opnieuw tikt dan is de decoder weer in orde. dat het lampje niet brand is gewoon omdat het een te "zwaar" type is. relais krijgt wat meer spanning, lampje wat minder.

C519 zal zwaar aan de lek zijn, waardoor de Nand niet meer omslaat.

Dat je 75µF meet is een indicatie daarvan. uiteraard is die C niet echt 75µF geworden. met een brugmeting ga je veel minder capaciteit meten, maar universele metertjes laten zich algauw vangen door randeffecten. Dus of je nu te weinig of teveel meet, beiden wijzen op een probleem met betreffende condensator.

Dag Kris,

bedankt voor je uitleg.
Ik heb een vintage capaciteitsmeter BK-precision 830, jaren geleden op de kop kunnen tikken van een electronicaspecialist die met pensioen ging, meet heel goed, soms vergelijk ik nieuwe C's en elco's, en het klopt op enkele %en na.

Morgen lampje kopen bij gotron......

Ben benieuwd.

Koen

RAAF12

Golden Member

Een ouderwets achterlichtlampje van een fiets is ook 6V 50mA.

Op 4 juni 2020 18:59:14 schreef KoenLouage:

Ik heb een vintage capaciteitsmeter BK-precision 830, jaren geleden op de kop kunnen tikken van een electronicaspecialist die met pensioen ging, meet heel goed, soms vergelijk ik nieuwe C's en elco's, en het klopt op enkele %en na.

Koen

dat is nu net wat ik bedoel. De BK-precision 830, die intussen al vintage blijkt te zijn maakt niet gebruik van het brug principe maar laad /ontlaad de condensator om de capaciteit te achterhalen. Dat gaat goed, zolang de condensator goed is. Dus nieuwe exemplaren kan je meten. maar eens ze een slechte ESR of lek gaan vertonen beïnvloed dat de meting. Kwam er al achter halfweg jaren 80. kocht toen een lutronmeter volgens hetzelfde principe als de BK. reden was gebruiksgemak: directe aflezing zonder nog aan knoppen te draaien.
Maar bleek algauw dat elcootjes van 10µF nog steeds 10µF aanduiden op de Lutron terwijl de brug nog met moeite 1µF aangaf met slechte ESR. ook mijn stokoude Hansen U47 gaf 1µF..

Dus opletten. Meters op dat principe meten goed als het onderdeel goed is, maar sturen je algauw de verkeerde kant op als het onderdeel afwijkt. Lastig bij herstellingen dus..

Lampje stereo vervangen : nu goede stereo-ontvangst, zo'n 15 zenders.

Bedankt aan allen die meedachten... ;)

In een volgend onderwerp heb ik ook nog een vraag.

Koen