Luidspreker tablet vervangen door beter/luider exemplaar


Er zijn usb speakers te koop die misschien vanuit de usb van de tablet kunnen werken en zo ook voeding krijgen. Misschien is dat een optie... Dan gebruik je nog steeds één kabeltje, usb ipv 3.5mm..

Maar... Dat ding wat je laat zien heeft met 99% zekerheid een ingebouwde versterker. Mogelijk gevoed uit de usb aansluiting, waarschijnlijk op een accu.

Met tablets heb ik geen ervaring, maar telefoons hebben veel DSP werk er in zitten om goed volume en bass uit de interne speaker te halen. Zou me niet verbazen als het een watt aan vermogen is, best veel.
Maar telefoonspeakers hebben soms thermische feedback, omdat bij spraak het gemiddeld vermogen laag is en het volume dus verder open kan dan bij muziek.

Als je dus de interne tablet versterker wil gebruiken, twee dingen checken:
- klinkt het niet heel slecht met een externe betere speaker doordat het laag extreem opgekrikt wordt
- schopt de thermische feedback dingen niet overhoop; laat ie zo'n groot vermogen toe doordat ie alleen 'koud' ziet, dat nu de versterkerchip te heet wordt.

Je zult alles gewoon moeten testen, en je resultaten zullen per tablet sterk verschillen. Sommige tablets zullen misschien een zwak 100mW eindtrapje hebben, sommigen misschien zo'n tamelijk sterke 1w chip.

Open breken, speaker zoeken, kastje bouwen, aansolderen. Beyma en Visaton hebben wel leuke speakers, check hun sites en let dan vooral op het rendement im dB/watt

De versterker die in een tablet zit ingebouwd heeft een bepaald maximaal vermogen. Dat vermogen wordt begrensd door de impedantie van de luidsprekers. Een koptelefoon of hoofdtelefoon die extern kunt aansluiten heeft meestal een eigen impedantie van 32 ohm per kanaal. Als je er in plaats van een koptelefoon luidsprekers op aansluit mag de impedantie van die luidsprekers niet lager zijn dan die 32 ohm, anders heb je kans dat je de interne versterker opblaast. Als je zulke luidsprekers al vindt zal je er nooit meer herrie uit kunnen krijgen, hoogstens is de geluidskwaliteit beter.

Laat ik eens tegen de (blijkbaar) algemene opinie ingaan :-) Je kunt prima een setje externe speakers op een tablet aansluiten. Rekening houden met de impedantie van speakers, ongeveer hetzelfde als wat nu intern zit. In dat geval zal het interne versterkertje er niet van stuk gaan.
[edit nav post hierboven] Vier 8 Ohm speakers in serie geeft 32 Ohm.

Nu weer terug naar de groep: er kleven wel stevige nadelen aan jouw aanpak.
- Mechanisch krijg je een zeer kwetsbaar geheel. Er komen een paar dunne draden uit te tablet die naar een externe speaker gaan. Wat als een van beide valt, of iemand blijft achter de draad hangen?
- Heel veel meer geluid krijg je niet want je hebt hetzelfde vermogen. Rendment zal wat beter zijn, maar dat is het.
- Je hebt kans dat je de tab stuk maakt met je soldeerwerk.

Is het geluid van de tab zo slecht dan? Bij mij komt er best heel aardig geluid uit. Kies er een met goede audio.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Op 15 november 2020 12:21:38 schreef KlaasZ:
De versterker die in een tablet zit ingebouwd heeft een bepaald maximaal vermogen. Dat vermogen wordt begrensd door de impedantie van de luidsprekers. Een koptelefoon of hoofdtelefoon die extern kunt aansluiten heeft meestal een eigen impedantie van 32 ohm per kanaal. Als je er in plaats van een koptelefoon luidsprekers op aansluit mag de impedantie van die luidsprekers niet lager zijn dan die 32 ohm, anders heb je kans dat je de interne versterker opblaast. Als je zulke luidsprekers al vindt zal je er nooit meer herrie uit kunnen krijgen, hoogstens is de geluidskwaliteit beter.

Vanwege europese regels, is het uitgangsvermogen op de koptelefoonuitgang sowieso tamelijk laag. Dat geldt voor iedere mobiele muziekspeler.
In de jaren 90 was het nog zo, dat je een setje passieve speakers op je walkman kon aansluiten zonder problemen, maar ergens in de jaren 2000 is het zo geregeld dat je niet meer dan 10 of enkele tientallen mW op de koptelefoonuitgang mag hebben, omdat er teveel gebruikers met gehoorschade waren.

Maar de interne versterker heeft natuurlijk het volle vermogen om de interne speaker aan te sturen, en dat kan best genoeg zijn om met een betere speaker, voldoende lawaai te hebben. Het maakt nogal een verschil of je een minispeaker van 75dB/w hebt, of wat betere van 85dB/w.

De eenvoudigste (maar mogelijk niet de makkelijkste) manier is het vergroten van het volume door op het luidsprekertje van de tablet op een (houten) hoorn aan te sluiten. Als je even Googlet op "smartphone passive speaker" vind je zowel commerciële producten als huisvlijt hiervoor.

Alternatief kan je, zoals hierboven al vermeld, een stel luidsprekers aansluiten op de 3.5 mm plug, maar daarbij is het de uitdaging om iets te bouwen dat minimaal een 32 Ohm impedantie heeft én een hoog rendement. Aangezien het niet eenvoudig is om speakers te vinden met een impedantie hoger dan 8 Ohm, kom je al gauw aan minimaal 4 speakers per kanaal. Ook als je maar 100 mW ter beschikking hebt, is het zeker mogelijk om met passieve luidsprekers heel mooi (en voldoende luid) geluid te krijgen, maar dergelijke luidsprekers zijn in elk geval groot en niet goedkoop.

High met Henk

Special Member

Als de impedantie van je nieuwe speaker gelijk is aan de interne gaat het dus wel lukken.

Wat mij betreft zet je er een 1000 W 3 weg PA speaker aan...
Werkt op zich prima: Hij zal alleen niet heel veel meer geluid geven dan de huidige speaker.

Okee misschien paar dB winst omdat het rendement beter is, maar bij te grote speakers ga je de massa niet eens fatsoenlijk in beweging krijgen.

En das dan sowieso een puntje... je krijgt met 0.5 W een beetje speaker niet in beweging..

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

Op 15 november 2020 12:53:43 schreef FoxMulder:

Alternatief kan je, zoals hierboven al vermeld, een stel luidsprekers aansluiten op de 3.5 mm plug, maar daarbij is het de uitdaging om iets te bouwen dat minimaal een 32 Ohm impedantie heeft én een hoog rendement.

Dit werkt dus niet, doordat er een (kunstmatige) begrenzing van het vermogen op de koptelefoonuitgang is. Meer dan 10mW haal je daar niet uit.
Je moet echt de speakeraansluiting hebben, waar 100mW a 1w te beschikking hebt.

Ik ben het niet eens met het idee dat je met sub-watt vermogens echt niets kan. Ik sloot vroeger wel eens een hifi speaker aan op een 6 transistor radiootje met misschien 250mW vermogen.
Met de interne speaker kon je de kamer niet vullen, maar met de hifi speaker ging dat moeiteloos. Kabaal heb je niet, maar 10dB rendementsverschil (wat je best kan halen!) is een aanzienlijke winst.

Laten we niet vergeten dat praktisch iedere portable radio op AA-batterijen minder dan 1w vermogen had, en veel tafelradio's minder dan 5w.

Op 15 november 2020 12:53:43 schreef FoxMulder:
Aangezien het niet eenvoudig is om speakers te vinden met een impedantie hoger dan 8 Ohm,

De speaker in een gewone telefoon (dat ding wat je tegen je oor houdt) heeft een impedantie van ongeveer 100 ohm. Maar dan mis je natuurlijk wel een stuk vermogen.

Shiptronic

Golden Member

Waarom geen USB speaker? een draad moet er toch aan, hiermee heb je gelijk voeding voor wat extra Umpfff.

https://www.ebay.com/itm/Portable-USB-Multimedia-Mini-Speaker-for-Comp…

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Ik ben het niet eens met het idee dat je met sub-watt vermogens echt niets kan. Ik sloot vroeger wel eens een hifi speaker aan op een 6 transistor radiootje met misschien 250mW vermogen.

Dat deed ik vroeger ook en dat ging goed. Alleen al het speakertje in een boxje bouwen gaf al een veel beter geluid. Alleen was dat wel radio'tje dat gevoed was met een 9v batterij en de speaker had een impedantie van 8 Ω. Het inwendige versterkertje was een klassieke pushpull versterker. Later had ik een walkman werkend op twee AA baterijen en een speciaal versterkertje dat om vermogen te maken de spanning verdubbelde en gemaakt was voor inderdaad 32 Ω

En toen leerde ik dus dat dat niet werkte en na uitzoeken ook waarom het niet werkte. De walkman is overigens niet gesneuveld maar er kwam wel gewoon te weinig geluid uit voor een grote speaker.

Als ik naar het plaatje kijk is dat apparaat gewoon een losstaand apparaat dat ook net of batterij gevoed is. Het is in elk geval niet mobiel meer. Kun je dan niet beter gewoon een laptop ofzo voor die bejaarden gebruiken. Of je maakt een houten steuntje waar je zowel de tablet als twee action boxjes op monteert. Monteer er dan ook gelijk een lader enzo bij. Dan hoeven die bejaarden ook niet te pielen met kleine stekers enzo.

Op 15 november 2020 13:56:22 schreef KlaasZ:
[...]De speaker in een gewone telefoon (dat ding wat je tegen je oor houdt) heeft een impedantie van ongeveer 100 ohm. Maar dan mis je natuurlijk wel een stuk vermogen.

Een telefoonlijn-telefoon heeft een impedantie van 600 ohm voor zover ik weet, maar daar gaat dit helemaal niet over.

De speaker om muziek weer te geven van een mobiele telefoon, is voor zover ik weet gewoon laagohmig. Alle moderne versterkerchipjes kunnen voor zover ik weet 4 ohm hebben.

Op 15 november 2020 14:43:28 schreef Ledlover:
Een telefoonlijn-telefoon heeft een impedantie van 600 ohm voor zover ik weet, maar daar gaat dit helemaal niet over.

Een telefoonlijn heeft inderdaad een impedantie van 600 ohm en daar ging het dus niet over. Ik had het puur over het luidsprekertje wat je tegen je oor houdt. Dat is 100 ohm. Zelf meerdere malen gebruikt voor andere doeleinden.

Maar was dat dan een telefoon met aparte speakers voor muziek en voor met de speaker tegen je oor?
Want ik kan me amper voorstellen dat ze met 100 ohm impedantie werken voor de muziekweergave. Met grofweg 5v voedingsspanning haal je nooit het vermogen wat je nodig hebt om met zo'n klein ding, grofweg huiskamersterkte te halen. Want dat doen telefoons tegenwoordig gewoon.

Ledlover, begrijp je nou echt niet wat ik bedoel? Ik heb het over het luidsprekertje wat in de hoorn van een gewone telefoon zit. Dat is helemaal niet speciaal gemaakt voor muziekweergave, maar is wel 100 ohm.

Op 15 november 2020 08:36:07 schreef Woutervh:
Wat ik wil bekomen is iets dergelijks:

Wat is het doel? digitale radio? stream afspelen?

kun je niet met een raspberry PI? of een google nest hub?
https://www.coolblue.nl/product/831560/google-nest-hub-charcoal.html

GMT+1

Bedankt voor de intussen toch wel nuttige bijdragen :-)
Ik ga het inderdaad eens moeten proberen en zal dus een laag-impedante sub-1W luidspreker met goede db/W verhouding zoeken + klankkastje voorzien.

Het klopt dat het getoonde toestel een ingebouwde versterker heeft. Werkt ook op een 12V blok ipv de standaard 5V-USB voedingen (of batterij). Maar het geluid is dan ook geweldig (zeker in vergelijking met tablets/telefoons). Het toestel loopt letterlijk weg als je een beetje bassen speelt ;-)
Om te videobellen (want dat is het doel) is dat dan ook wel overkill. Ik wil gewoon hebben dat het heel helder en duidelijk is. Ja, bluetooth en usb kunnen ook, maar weer een stuk complexer voor de eindgebruiker.

Dat de luidspreker extern aan dunne draadjes hangt en zo is geen punt. Dat is dan kwestie van een mooie behuizing te voorzien.

Bedankt iedereen die hielp meedenken!

Op 15 november 2020 17:33:45 schreef Woutervh:
...Om te videobellen (want dat is het doel) is dat dan ook wel overkill. Ik wil gewoon hebben dat het heel helder en duidelijk is....

Dan is jouw oplossing echt volledig "over the top". Dit project is al mislukt voordat het begonnen is. Reden: lees het topic.
Maar ehm, bewijs gerust dat ik ongelijk heb hoor. We zien de resultaten met spanning tegemoet. Da's sowieso wel fijn als we ook de oplossing zien en niet alleen de vraag.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
High met Henk

Special Member

Bluetooth headset werkt prima en stoort je omgeving niet..

Ik heb zelf een Sennheiser 4.40 BT.

Werkt prima

[Bericht gewijzigd door High met Henk op 15 november 2020 18:49:29 (32%)]

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

Op 15 november 2020 15:50:03 schreef KlaasZ:
Ledlover, begrijp je nou echt niet wat ik bedoel? Ik heb het over het luidsprekertje wat in de hoorn van een gewone telefoon zit. Dat is helemaal niet speciaal gemaakt voor muziekweergave, maar is wel 100 ohm.

Na 3x lezen denk ik dat ik snap waar je het over hebt - het oortelefoontje in een vaste telefoon. Ik had geen idee dat die niet 600 ohm is zoals de lijn zelf.

Duurde even voordat ik het door had, omdat dat zo weinig te maken heeft met tablets en moderne mobiele telefoons en ik in die context zat te denken.

maartenbakker

Special Member

KlaasZ heeft het (ook?) over relatief moderne vaste telefoons van de laatste 30 jaar ofzo. Daar zitten speakertjes met een vrij dikke magneet en een apenhaar spreekspoel in. Die zijn vrij hoogohmig. Wel behoorlijk gevoelig.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Shiptronic

Golden Member

Dus losse speakerkabeltjes is geacepteerd, maar een USB kabeltje niet?

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
Frederick E. Terman

Honourable Member

Op 15 november 2020 14:43:28 schreef Ledlover:
[...]
Een telefoonlijn-telefoon heeft een impedantie van 600 ohm voor zover ik weet, maar daar gaat dit helemaal niet over.

In Nederland 800 ohm. :)
Punt is dat het telefoonnet heel veel ouder is dan de 600 ohm 'standaard'. (Overigens zijn/waren de verschillende USA telefoonnetten ook allemaal hoger dan 600 ohm.)

https://www.circuitsonline.net/forum/view/message/1385236#1385236
https://www.circuitsonline.net/forum/view/message/1664788#1664788

--
Maar wat het eigenlijke topic aangaat: @TS zegt zelf nog geen tablet te hebben. Heeft hij er eigenlijk weleens een geprobeerd, of laten proberen, voor het doel (videobellen)?
Als de kuisvrouw haar telefoon op de zoldertrap legt, staat heel het huis bol van de Hindi-arbeidsvitaminen (eerlijk is eerlijk, ze zet het uit als ik binnenkom, maar dat heeft ze niet altijd in de gaten).
Een tablet zal niet mínder geluid maken.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Op 15 november 2020 17:33:45 schreef Woutervh:
Om te videobellen (want dat is het doel)

als je dat nou in je startpost zet....

https://www.bol.com/nl/p/google-nest-hub-max-smart-speaker-met-scherm-…

deze kan videobellen.. en schijnt goed geluid te hebben.
zijn kleine broertje (80,- euries) kan het ook, maar heeft geen camera.

kan oma jouw wel zien, maar jij oma niet.

GMT+1

Op 15 november 2020 22:01:44 schreef Frederick E. Terman:
[...]In Nederland 800 ohm. :)
Punt is dat het telefoonnet heel veel ouder is dan de 600 ohm 'standaard'. (Overigens zijn/waren de verschillende USA telefoonnetten ook allemaal hoger dan 600 ohm.)

https://www.circuitsonline.net/forum/view/message/1385236#1385236
https://www.circuitsonline.net/forum/view/message/1664788#1664788

--
Maar wat het eigenlijke topic aangaat: @TS zegt zelf nog geen tablet te hebben. Heeft hij er eigenlijk weleens een geprobeerd, of laten proberen, voor het doel (videobellen)?
Als de kuisvrouw haar telefoon op de zoldertrap legt, staat heel het huis bol van de Hindi-arbeidsvitaminen (eerlijk is eerlijk, ze zet het uit als ik binnenkom, maar dat heeft ze niet altijd in de gaten).
Een tablet zal niet mínder geluid maken.

"Als de kuisvrouw haar telefoon op de zoldertrap legt " en ik dacht dat ze op die manier wil aangeven dat ze een bezoek tussen de lakens wel zit zitten ? haha maw een afgesproken signaal zodat de mede huis bewoners het niet in de gaten hebben haha

" Niemand is volmaakt. Wij maken allemaal fouten, omdat we mensen zijn geen machines " Herman