Radio erfstuk

Op 24 maart 2021 13:40:11 schreef maartenbakker:
Radiomuseum.org heeft ook geen schema, zo te zien. Het jaartal 1970 staat met een dubbel vraagteken, dus is een schatting die meer dan 1 jaar kan afwijken. Dat klopt aardig met 1968.

Een probleem dat erger wordt als een apparaat langer aanstaat of warmer is, is doorgaans een papiercondensator (hier niet van toepassing) of een halfgeleider die wegloopt. Mogelijk de ruststroomstabilisatie of een van de eindtorren.

Dank je voor mee denken maarten,heb hier nog wel een sloper liggen,de ander staat bij mijn kleinzoon op slaapkamer te spelen maar deze is mij bijzonder,denk ook dat het een balans eindtrap is maar had graag is willen meten voordat ik zomaar ging vevangen

Op 24 maart 2021 12:47:11 schreef broertje jan:
,de transistors in de eindtrap werden naar een half uurtje spelen ook heet,zag op mijn lab voeding na een half uurtje dan ook dat de ampere meter op liep naar bijna 1,9 amp,wat

laat de stroomopname nooit zover komen. de GE eindtorren vinden dat niet leuk en kan voor meer schade zorgen.

Tis een beetje een gooi in de verte, maar ik zit te denken aan de crossover correctie, als daar iets mis is kan ruststroom door de eindtrap best oplopen. Dan wordt alles warmer waardoor het nog gekker kan worden dan het al was. Zonder schema wel wat lastig te zeggen.

PE2BAS

Bij dat soort fouten is er helaas geen gouden tip.
Mij lijkt het op thermische drift van de eindtransistoren.
Iets wat bij Germanium nogal eens voorkomt.
Je kunt de eindtransistoren vervangen en/of eventueel de drivers als die dc gekoppeld zijn, of je kunt de dc spanningen meten. Bij het opstarten en na enige tijd. En daar een besluit uittrekken. Je kunt ook de transistoren uitsolderen en meten of er één overmatig lekt. Of als dat te riskant is, in circuit vergelijken.

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

Al die suggesties zijn gewoon gissingen. Hier is geen recept voor. Hier moet je gewoon foutzoeken. GD heeft wat dat betreft gewoon gelijk. Radio aanzetten met een bergje voltmeters aangesloten op diverse kritische plaatsen. En dan gewoon afwachten en kijken waar welke spanning wegloopt. Daar kun je dan de oorzaak van bedenken. Als je nulpunt van je balans eindtrapje wegloopt kan dat een van de twee transistoren zijn maar ook de transistor of diode die de biasinstellingen regelt bijvoorbeeld. En dat moet je dan uitvogelen.

Met een spuitbus kaltespray vind je de fout misschien wel sneller. Je kunt dan een component snel afkoelen. Herstellen de weggelopen waardes zich dan weer, dan heb je splinter te pakken.

Hugo Welther

Moderator

De TS is inmiddels ook op het transistorforum geland. http://www.transistorforum.nl/forum/

Heeft daar een schema van een KOYO met een vergelijkbare eindtrap gekregen. Waarschijnlijk is een NTC dood in de trafo gekoppelde eindtrap.

Neem het leven niet te serieus - je overleeft het toch niet. Elbert Hubbard (1856-1915)

Oei, ik zei net dat er geen gouden tip bestond, maar de suggestie van ex-fietser betreffende kaltespray is er één.
Dat kan bij dergelijke fouten een héél handig hulpmiddel zijn om de fout te lokaliseren.

Een NTC lijkt me vreemd omdat de TS het fenomeen steeds na enige tijd
voorheeft. Een breuk in een NTC zou mi wispelturiger zijn, maar idd alles wat de dc instelling van de eindtransistoren beinvloedt kan de oorzaak zijn. Vanop afstand is het gokken, maar ik gok op de transistoren. (Het enige wat ik ooit gewonnen heb is een rundstong op een schaaktoernooi.)

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

een verlopen NTC (niet onderbroken) is een mogelijkheid, alhoewel dat zéér zelden gebeurd, zeker als die in de verf zit. (wat hier het geval is, zie foto transistorforum) . Maar normaal duurt het dan geen halfuur eer de eindtorren in avalanche raken. meestal is dat kwestie van enkele minuten maximum. Het zou me niet verbazen dat één van de 4 eindtorren onderbroken zit, en zeker gezien de stroom die er gelopen heeft. en dat is zéér nadelig voor de nog resterende torren, die krijgen nu meer ruststroom dan voorzien, en gaan dus dezelfde weg op..of af, een avalanche is altijd naar beneden :-)

Even een update,ga inderdaad 4 x 2SD77 ergens bestellen,kon via het schema nu goed zien hoe de eindtrap in elkaar zat, dank zij mee denken van Transisterforum,het schema was wel van een 5 bands maar het versterker gedeelte komt overeen..nogmaals mijn dank is groot aan jullie op dit forum voor het mee denken,hou jullie op de hoogte als ik die 2sds heb kunnen bestelen en vervangen in de radio..

vrg. Jan

vergeten

Golden Member

Pas op voor namaak!
De 2SD77 is een NPN germanium transistor daar kan je ook een AC127 of een 2N2430 voor gebruiken. Ook een AC187 zal de klus best klaren.

[Bericht gewijzigd door vergeten op 24 maart 2021 20:28:42 (14%)

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Op 24 maart 2021 20:23:24 schreef vergeten:
Pas op voor namaak!
De 2SD77 is een NPN germanium transistor daar kan je ook een AC127 of een 2N2430 voor gebruiken.

Oke dank je,wat zal het beste zijn dan want zag ook dat er AC125 in kon..

Gr Jan

vergeten

Golden Member

Het is natuurlijk geen HiFi installatie dus allemaal goed, de AC187 is de "krachtigste".

De AC125 is PNP (verkeerde polariteit, die gaat in rook op) en heeft wat minder vermogen.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.
vergeten

Golden Member

Op 24 maart 2021 13:18:08 schreef akkie2:
Meestal bij deze radio's zit er een uitgangs elko in. Heb je deze ook al vervangen?

Juist meestal niet als er een uitgangstrafo in zit. Die Elko dient om DC weg te houden bij de speaker dat doet hier de trafo al. Het is een balans eindtrapje.

[Bericht gewijzigd door vergeten op 24 maart 2021 21:22:50 (16%)

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Op 24 maart 2021 20:23:24 schreef vergeten:
Pas op voor namaak!
De 2SD77 is een NPN germanium transistor daar kan je ook een AC127 of een 2N2430 voor gebruiken. Ook een AC187 zal de klus best klaren.

volgens mij horen er 2SBxx = PNP transistoren in. Is ook logisch, voor GE alloy types had pnp altijd de voorkeur, vlotter te maken.

Op 24 maart 2021 21:20:37 schreef vergeten:
[...]Juist meestal niet als er een uitgangstrafo in zit. Die Elko dient om DC weg te houden bij de speaker dat doet hier de trafo al. Het is een balans eindtrapje.

de trafo doet dat erbovenop ook, maar hoofdbedoeling van de trafo is voor push en de pull hetzelfde type transistor te kunnen toepassen, pnp's dus.

Op 24 maart 2021 20:27:43 schreef broertje jan:
[...]

Oke dank je,wat zal het beste zijn dan want zag ook dat er AC125 in kon..

Gr Jan

mij lijkt AC128 de beste keuze. na vervangen ga je de ruststroom moeten controleren. In deze radio zit geen regelpot voor de instelling ervan. Mischien moet die er dan wel bij.
Laat bij het testen alvast de radio niet zomaar op een voeding draaien zonder stroombegrenzing.

rustroom per koppel is normaal 3,5 à 5mA. hier zitten twee koppeltjes, dus ongeveer het dubbele, als de stromen zich keurig verdelen over de 4 transistoren. Daarom zijn ze best "gepaard".

Ook hier moet ik dat even recht zetten,aan u mijne heren..door mijn enthousiasme schreef ik 4x2sd maar het moet inderdaad 4x 2SB zijn,sorry nogmaals!

vrg.Jan

big_fat_mama

Zie Paulinha_B

Modedit:
Offtopic

[Bericht gewijzigd door Sine op 28 maart 2021 16:11:33 (95%)

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
vergeten

Golden Member

Modedit:
Offtopic

[Bericht gewijzigd door Sine op 28 maart 2021 16:11:27 (90%)

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Er wordt weinig gemeten, veel gegist en uitgewisseld, allemaal geen resultaat. Toch is meten een van de zaken waarmee toestellen de fout ontfutseld kan worden. Ik heb het schema van het transistorforum hier naar toe gesleept.
Als dat overeen komt met de werkelijkheid, dan zou je kunnen beginnen met de thermistor kort te sluiten (A). Feitelijk krijgen de transistors dan geen bias meer en mogen derhalve niet meer geleiden. Ze mogen dan ook helemaal niet meer warm worden. Doe die test eens, dan komen we misschien wat verder.
Je kunt over de emitterweerstand (B) meten of de stroom (dus de spanning over de weerstand) nul wordt.

big_fat_mama

Zie Paulinha_B

Dank voor het kopieerwerk, @buzzy. Maar wat een sch__tschema is me dat zeg! Het allerminste ware toch om aparte emitterweerstanden toe te passen voor de eindtorren, ipv eentje voor de vier samen?

Graag onderschrijf ik de tip om te meten en te meten en nog meer te meten - ook met kortgesloten thermistor.

@vergeten: ja in die sig van me zit eigenlijk zelfs een beetje Frans taaleigen, ik zal een grote revisie overwegen.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

meten is normaalgezien idd aangewezen, maar er heeft 1,9A gelopen... dan zijn die torren wel gaar en worden best sowieso vervangen.

daarna verderzoeken en de tip om de stroom alvast sterk te beperken en een trimpot in te bouwen is al gegeven.

Op 25 maart 2021 21:00:44 schreef big_fat_mama:
. Maar wat een sch__tschema is me dat zeg! Het allerminste ware toch om aparte emitterweerstanden toe te passen voor de eindtorren, ipv eentje voor de vier samen?

aparte emitterweerstanden werd bij die GE eindtrapjes ( bijna )nooit toegepast, en was ook niet nodig.. ze zijn gepaard en hebben al een vorm van ingebouwde emitterweerstand..

[Bericht gewijzigd door kris van damme op 25 maart 2021 21:14:32 (68%)

Modedit:
Offtopic

[Bericht gewijzigd door Sine op 28 maart 2021 16:10:50 (96%)

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.
Frederick E. Terman

Honourable Member

Modedit:
Offtopic

[Bericht gewijzigd door Sine op 28 maart 2021 16:11:07 (0%)

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Tja sorry heren dat mijn taal gebruk met schrijven achteruit is gegaan en dat ik spel fouten maak,maar naar een zware revalidatie mag ik blij zijn dat ik weer een beetje mag leven..vandaar dat ik met mijn hobby oude radios herstellen ben gestopt,gun dit echt niemand dus oordeel niet te snel over iemand..

Sine

Moderator

Natuurlijk moeten we niet zeuren over taal en schrijfwijze.

Nu nog de daad bij het woord voegen en we komen een heel eind.

Speciaal voor de (speciale)mensen die er ECHT niet mee kunnen leven heb ik de topic titel een spatie korter gemaakt.

big_fat_mama

Zie Paulinha_B

Modedit:
Offtopic

[Bericht gewijzigd door Sine op 28 maart 2021 16:10:29 (92%)

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord