Fm antenne 75 ohm

Frederick E. Terman

Honourable Member

Op 31 juli 2021 18:48:24 schreef maartenbakker:
De verkortingsfactor moest aangepast worden naar 0,66 zodat ik bij een 75cm spriet een 50cm teruggevouwen afscherming nodig had.

De isolatie tussen het teruggevouwen scherm en de rest van de kabel is het 'buitenplastic' plus zoveel lucht als het 'slordig terugvouwen' erin laat zitten. Het is dus een grappig toeval dat je toch weer op 0,66 uitkomt.
Het is maar goed dát je een zekere verkorting oploopt, want bij het terugslaan van het scherm wordt het ook wat korter, doordat je de diameter groter maakt.
De SWR moet al afschuwelijk groot zijn wil je een merkbaar signaalverlies krijgen, dus - zoals gezegd - heel nauw komt het niet, maar voor de wetenschappers onder ons is het leuk dat je het nagekeken hebt.

Op 31 juli 2021 20:51:33 schreef pararuud:
Ziggo biedt gratis FM antennes aan, heeft iemand daar al ervaring mee?

Rechtstreeks niet; ik ken niemand die op de kabel FM luisterde. Áls je er al iemand over hoorde, was het altijd alleen om interessant te doen over de ruis. :)
Maar op het plaatje te zien is het een eindje coax, aan het einde van zijn afscherming ontdaan. Dat stuk scherm hopelijk ook weer teruggeslagen, zoals in de antenne waarover we het in deze thread hebben.
Het 'oog' aan het einde doet niks en is alleen voor het ophangen.
https://www.ziggo.nl/klantenservice/televisie-radio/ontvangers/radio-a…

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org