Overbelasting net door zonnepanelen, fabeltje?

bij bedrijven is het al langer te merken, die leggen PV op dak maar mogen niets terugleveren aan het net. wel gelijktrekken wat het verbruik is, dus nemen die 400kVA af, word dat ook opgewekt. zit een koppeling tussen die het verbruik van de hoofdaansluiting meet en zo de omvormer van de PV regelt.

dat gaat ver, bedrijven die bijna 800A bij 3 fasen terug kunnen leveren mogen dat dus niet tot er ruimte op het net komt en die restricties eraf gaan. dat kan zo jaren duren, de kans dat de restricties eerst nog strenger worden is groter.

toch is het nog steeds regionaal, waar de ene installatie nog zo 200A terug mag leveren mag daags erop 20km verderop het helemaal niet. tot nu toe alleen bij nieuwe installaties, maar wanneer komen de grote bestaande installaties aan de beurt? hangt er vanaf hoe snel de krapte word aangepakt.

ik las op de site van tennet dat het 380KV koppelnet tussen eindhoven daalakkersweg en maasbracht nieuwe kabels krijgt, die meer vermogen aankunnen. tevens gaan beide trafostations stevig op de schop, het zijn de oudste 380KV stations in NL.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Blue Sky

Cableguy

Na meer dan een jaar niets meer gehoord te hebben kreeg ik vorige week deze mail:

Geachte meneer/mevrouw xxxx,

U heeft bij ons op 3 juni 2022 een melding gemaakt van spanningsproblemen bij het terugleveren van stroom op uw adres. Wij begrijpen dat dit vervelend voor u is.

Kwaliteit elektriciteitsnet
Als netbeheerder zijn wij verantwoordelijk voor het elektriciteitsnetwerk tot aan de aansluiting van uw woning. Het is de taak van de netbeheerder om er voor te zorgen dat de spanningskwaliteit voldoet aan de Netcode. De norm voor geleverde netspanning ligt tussen de 207 en 253 Volt.
De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor de elektrische installatie in de woning.

Uitkomsten onderzoek
Op basis van uw melding hebben wij op afstand de slimme meters op dezelfde stroomkabel van uw aansluiting uitgelezen. Uit dit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de spanning in het elektriciteitsnet in uw wijk niet voldoende op niveau is. Liander is hard bezig om het elektriciteitsnet te verbeteren en te verzwaren. Naar aanleiding van de uitkomst van het onderzoek gaan we het elektriciteitsnet aanpassen in uw wijk. Om dit zo goed mogelijk aan te pakken, kiezen wij voor een wijkgerichte aanpak.
Wijkgerichte aanpak
Dit houdt in dat we het elektriciteitsnet stap voor stap verzwaren, beginnend in de wijken waar de maatschappelijke impact het grootst is. Op deze manier kunnen we ons elektriciteitsnet effectief uitbreiden in de komende jaren.
Het resultaat hiervan is dat verschillende werkzaamheden tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd in de wijk, waardoor de overlast tot een minimum wordt beperkt. Echter, door de wijkgerichte aanpak kunnen wij helaas geen termijn geven voor het oplossen van uw gemelde spanningsprobleem.

We begrijpen dat dit vervelend voor u kan zijn. We willen u echter verzekeren dat we ons uiterste best doen om de spanningsproblemen op te lossen en de gevolgen voor u als klant te minimaliseren.

Tips om spanningsproblemen te voorkomen
Om spanningsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, raden wij u aan om zonnestroom direct te gebruiken op het moment dat deze wordt opgewekt. Dit kunt u doen door overdag, wanneer de zon volop schijnt, apparaten die veel energie verbruiken in te schakelen, zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. U kunt ook gebruikmaken van slimme apparaten die geprogrammeerd kunnen worden om op piekmomenten aan te gaan. Op deze manier wordt de opgewekte stroom direct verbruikt, wordt de druk op het stroomnet verminderd en is de kans kleiner dat zonnepanelen worden uitgeschakeld. Op onze website vindt u meer informatie over het voorkomen van spanningsproblemen.

Wij gaan er van uit dat wij u hierbij volledig hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Mario
Technisch Specialist / Consultant Spanningsklachten

Ik denk dat dit ook weer een standaard mail is maar goed, het zit in de pijplijn. Er zal nog wel een aantal jaren overheen gaan voordat het is opgelost. Sinds ik een 3 fase omvormer heb is mijn probleem voorlopig voorbij maar mijn buurman heeft er met zijn 1 fase omvormer wel last van. Ik sprak vrijdag met een monteur van Liander en die zei dat ze bij steeds meer trafo's de spanning naar beneden aanpassen.

Waar rook is, is stroom
mvdk

Golden Member

dat ze bij steeds meer trafo's de spanning naar beneden aanpassen.

Dat is de snelste klap. Als je hier op deze site spanningsklachten gaat turven, gaat het in 95% van de gevallen om te hoog.
Briefjes in de bus, spanning gaat er twee uur af, en klaar.

Edit:

Om spanningsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, raden wij u aan om zonnestroom direct te gebruiken op het moment dat deze wordt opgewekt.

Die vind ik dan weer niet zo bijdehand, als de spanning echt te hoog is, en je gaat wassen, en je omvormer vind het nog steeds te hoog..
Das dus geen oplossing.

[Bericht gewijzigd door mvdk op zondag 22 oktober 2023 13:14:44 (38%)

wat is daar geen oplossing aan?
de spanning is te hoog omdat er een overvloed aan energie is
collectief met de wijk tijdens de middaguren zoveel mogelijk energie opstoken helpt daar wel degelijk aan mee

Op 22 oktober 2023 13:20:07 schreef DK:
wat is daar geen oplossing aan?
de spanning is te hoog omdat er een overvloed aan energie is
collectief met de wijk tijdens de middaguren zoveel mogelijk energie opstoken helpt daar wel degelijk aan mee

Inderdaad, dat helpt. In tegenstelling tot de spanning op de wijktrafo omlaag schroeven, dat is alleen maar symptoombestrijding. Het doet niets aan het overschot aan energie. Ja, in die ene wijk gaat de spanning wat omlaag, zodat daar weer wat teruggeleverd kan worden maar daardoor zal de spanning in de omliggende wijken juist verder stijgen. Als overal de wijktrafos worden teruggedraaid verandert er niks voor de piekmomenten. Maar als de zon stopt met schijnen en de wind stopt met waaien gaat de spanning verder omlaag...

Perilex voor kooktoestellen is onveilig vanwege het duale gebruik 2x230V en 230/400V

netbeheerders geven met die brief wel aan dat ze inmiddels dus op grotere schaal meters mogen uitlezen bij anderen in de buurt. dat mocht een tijd nog niet van de ACM ivm privacy.

heb ook al meerdere mensen gesproken met problemen ivm netspanning te hoog overdag. dat is toch opgelost door ( zeker in buitengebied met lange kabels ) gebruikers op een andere kabel te zetten en op te splitsen. de trafo op een lagere uitgangsspanning zetten lost het probleem alleen ( tijdelijk ) op met terugleveren, immers in de nacht is de netspanning dan sneller te laag. zeker in straten waar al veel elektrisch verwarmd word, warmtepompen enz. het probleem ligt zowel bij de laagspanning als de middenspanning netten die aan hun tax zit..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
mvdk

Golden Member

Ik krijg uit meerdere topics over dit onderwerp de indruk dat het probleem vooral speelt in de "nieuwere" buurten. Al zo'n 30 jaar is de trend bij netbeheerders om grotere trafo's te plaatsen. Daardoor langere LS kabels, en trafo's met een hogere impedantie. Die trafo impedantie staat in relatie met de kortsluitspanning die op elke trafo staat aangegeven. Voor een 200kVA is dat tussen de 2.5 en 3.5, voor een 630 zo rond de 6% en voor een 1000 6.5 tot zelfs 8%.
Ik heb geen idee wat die conceptueel netbeheerders hiermee voor ogen hebben, feit is dat in nieuwbouw wijken steeds grotere trafo's staan. Dat is deel van het probleem. In de middenspanning en hoogspanning speelt dat niet, daar staan automatische regeltrafo's. Gaat ook weleens verkeerd, daar heb ik lang geleden ook al eens wat over neergeschreven. Dat een regeltrafo een maand ofzo geblokkeerd stond, en niet werd opgemerkt.

Op 19 oktober 2023 16:58:34 schreef Jinny:
[...]

Nou, niet denk ik..
De VVD is de partij zonder visie en met paniekoplossingen.
En gooi de rest maar over de schutting van de volgende incompetente regeerders.

Ik denk dat dit voorrecht niet is voorbehouden aan de VVD maar aan ons politieke bestel. En sowieso een tekortkoming van "democratie". Lange termijn planning vergt ongemakkelijke keuzes. Ongemakkelijke keuzes voorstellen betekent dat je stemmen verliest. Ergo: veel noodzakelijke keuzes worden niet gemaakt totdat uitstellen niet meer kan.

Op 22 oktober 2023 13:32:11 schreef Roetzen:
Inderdaad, dat helpt. In tegenstelling tot de spanning op de wijktrafo omlaag schroeven, dat is alleen maar symptoombestrijding. Het doet niets aan het overschot aan energie. Ja, in die ene wijk gaat de spanning wat omlaag, zodat daar weer wat teruggeleverd kan worden maar daardoor zal de spanning in de omliggende wijken juist verder stijgen. Als overal de wijktrafos worden teruggedraaid verandert er niks voor de piekmomenten. Maar als de zon stopt met schijnen en de wind stopt met waaien gaat de spanning verder omlaag...

Nee hoor, zolang de verzamelde PV installaties in NL niet meer leveren dan het totale verbruik helpt de spanning verlagen wel degelijk.

Verlaging van de spanning op een distributietrafo zorgt dat die trafo op een spanningsniveau hoger gaat terugleveren. Dat betekend dat de geleverde PV-energie verdeeld kan worden over een groter gebied, en er dus minder kans op een overschot is. Zolang er ergens een plek is waar het heen kan, is er geen principeel probleem.

Er is natuurlijk een praktisch detail dat alle andere (niet PV-)producenten ook genoeg omlaag moeten kunnen, maar dat is geen netwerk-probleem, maar een probleem van draaiend-staal-centrales.

Het fundamentele probleem is dat je de richting van de vermogensstroom omkeert. En dat betekent dat de (ohmse, transmissie-)verliezen de andere kant optellen.

Ging je vroeger van 240V op de trafo naar 230V bij de aansluiting, nu ga je van 240V op de aansluiting naar 230V op de trafo.
Maar als alle distributietrafo's in een gebied dat doen moet je op de eerstvolgende hogere spanning (2kV?) hetzelfde doen.
Etc. Etc.
Dat gaat wellicht een paar stappen goed, maar dan moet je toch echt de transformatie-verhouding afhankelijk gaan maken van de energie-richting.

De kabels (en ook de transformatoren) in NL kunnen dat allemaal best hebben, die maakt het geen zak uit welke kant de stroom oploopt. En zolang er PV geplaatst word in dezelfde ordegrootte als het verbruik (en dat geld voor alle PV binnen de salderingsregeling) is er dus niets aan de hand.

Er zijn twee plekken waar het misgaat:

Het gaat het eerst mis bij PV parken in onbewoond gebied (want daar is geen dikke kabel voor bestaand verbruik).
Vervolgens gaat het mis bij uitbreiding van bedrijven(-parken) waar het distributienet niet op berekend is. Dat is een gevolg van 20 jaar liberale democratie die alle lange-termijn planning aan de markt overlaat. Dus worden er geen huizen gebouwd en geen netwerverzwaringen geanticipeerd.

Tweede detail is dat de netbeheerders geen of weinig middellen hebben om die PV te controleren. Het is leuk als de kabel ertegen kan, maar als het regelsysteem dat de frequentie op 50Hz houd onderuit gaat zitten we toch met zijn allen in het donker. En begrijpelijkerwijs zijn netbeheerders daar terughoudend in, en willen ze voldoende marge in het netwerk. Daar is echter nog veel te winnen met betere controle en regelsystemen op de bestaande kabels en trafo's. E

Op 22 oktober 2023 14:34:23 schreef mvdk:
Ik krijg uit meerdere topics over dit onderwerp de indruk dat het probleem vooral speelt in de "nieuwere" buurten. Al zo'n 30 jaar is de trend bij netbeheerders om grotere trafo's te plaatsen. Daardoor langere LS kabels, en trafo's met een hogere impedantie. Die trafo impedantie staat in relatie met de kortsluitspanning die op elke trafo staat aangegeven. Voor een 200kVA is dat tussen de 2.5 en 3.5, voor een 630 zo rond de 6% en voor een 1000 6.5 tot zelfs 8%.
Ik heb geen idee wat die conceptueel netbeheerders hiermee voor ogen hebben, feit is dat in nieuwbouw wijken steeds grotere trafo's staan. Dat is deel van het probleem. In de middenspanning en hoogspanning speelt dat niet, daar staan automatische regeltrafo's. Gaat ook weleens verkeerd, daar heb ik lang geleden ook al eens wat over neergeschreven. Dat een regeltrafo een maand ofzo geblokkeerd stond, en niet werd opgemerkt.

zowel bij de laagspanning als de middenspanning zit het net vol op steeds meer plaatsen. vergeet niet dat de rekensom tot voor 15 jaar terug nog 5% gelijktijdigheid per hoofdaansluiting was in woonwijken. nu levert men op rij terug met vlot 30-50% van de hoofdaansluiting waarde.

in nieuwbouw wijken valt het op zich nog mee, die zijn al uitgelegd op PV en warmtepomp huizen. wel grote trafo's gebruikt maar lang niet zoveel huizen op hetzelfde vermogen in kVA als zeg een jaren 80 wijk dat heeft.

bij bedrijven staan wel vlot 630kVA of grotere trafo's, maar die bedrijven betalen voor een bepaald vastrecht, en dat is vlot minder als 1/3 van het opgestelde trafovermogen. op zich wel goed, komt er een machine bij heb je niet al tig jaar betaald voor vermogen wat toch niet werd gebruikt.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 22 oktober 2023 16:47:46 schreef blurp:
En zolang er PV geplaatst word in dezelfde ordegrootte als het verbruik (en dat geld voor alle PV binnen de salderingsregeling) is er dus niets aan de hand.

Da's niet helemaal waar.

Bij aanschaf van mijn PV installatie verbruikte ik ongeveer 3000kWh per jaar. Dan wordt normaliter aangeraden om 3kWp aan panelen te plaatsen. Ik heb 4.5 genomen omdat ik verwacht dat ik in de komende 10 jaar geforceerd wordt om een warmte pomp te kopen.

Maar goed. Mijn verbruik is rond de 0.3kW continue. Pieken van 2.5KW omdat de wasmachine of magnetron wat doet kan je verwaarlozen.

Dus in de zomer lever ik rond de 3.5kW terug. Dat is niet meer "dezelfde orde van grootte als mijn verbruik".

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 22 oktober 2023 16:47:46 schreef blurp:
[...]

Nee hoor, zolang de verzamelde PV installaties in NL niet meer leveren dan het totale verbruik helpt de spanning verlagen wel degelijk.

We zij in Nederland al zo ver dat het niet meer zeldzaam is dat er meer aan wind en zo wordt opgewekt dan het totale verbruik.

Verlaging van de spanning op een distributietrafo zorgt dat die trafo op een spanningsniveau hoger gaat terugleveren. Dat betekend dat de geleverde PV-energie verdeeld kan worden over een groter gebied, en er dus minder kans op een overschot is.

Dat wel natuurlijk. Maar ja op een mooie zonnige dag heb je al gauw in een groot gebied overal zon. En wind is meestal ook niet erg plaatselijk.

Zolang er ergens een plek is waar het heen kan, is er geen principeel probleem.

En dat wordt dus steeds meer een probleem. Dus we moeten er of mee leven dat de zon- en windopwekkers niet altijd hun maximale vermogen aan het net kwijt kunnen. Of we moeten (lokaal) gaan opslaan.

Het fundamentele probleem is dat je de richting van de vermogensstroom omkeert. En dat betekent dat de (ohmse, transmissie-)verliezen de andere kant optellen.
Ging je vroeger van 240V op de trafo naar 230V bij de aansluiting, nu ga je van 240V op de aansluiting naar 230V op de trafo.
Maar als alle distributietrafo's in een gebied dat doen moet je op de eerstvolgende hogere spanning (2kV?) hetzelfde doen.
Etc. Etc.
Dat gaat wellicht een paar stappen goed, maar dan moet je toch echt de transformatie-verhouding afhankelijk gaan maken van de energie-richting.

Dus.. er zit niks anders op dan ALLE trafos in de keten - niet alleen die bovenin - automatisch en onder last variabel maken...

Dat is een gevolg van 20 jaar liberale democratie die alle lange-termijn planning aan de markt overlaat. Dus worden er geen huizen gebouwd en geen netwerverzwaringen geanticipeerd.

Tja, de distributeurs zouden waarschijnlijk best aan lange termijn planning en investeringen willen doen, maar dan moeten niet elke twee jaar de regels veranderen. Dus ja, dan moet de overheid ook randvoorwaarden scheppen voor die lange termijn investeringen. En dat gebeurt inderdaad helaas niet. :(

Perilex voor kooktoestellen is onveilig vanwege het duale gebruik 2x230V en 230/400V

Op 22 oktober 2023 17:19:35 schreef rew:
Pieken van 2.5KW omdat de wasmachine of magnetron wat doet kan je verwaarlozen.

Dus in de zomer lever ik rond de 3.5kW terug. Dat is niet meer "dezelfde orde van grootte als mijn verbruik".

Kom op rew, ik dacht dat jij een technische studie gedaan had?

2.5kW en 3.5kW is absoluut dezelfde orde van grootte: 4 cijfers links van de komma.

Dat je die 2.5kW korter verbruikt dan je die 3.5kW levert maakt voor de netspanning geen lor uit.

Voor de gelijktijdigheid maakt het wel wat uit, maar ook niet veel

Als 10.000 woningen PV hebben kan de productie van die 10.000s wel eens groter worden dan het piekverbruik. Dan nog: Als de jaarproductie binnen de salderingsregeling valt, is de productiepiek nooit groter dan het gemiddeld verbruik/beschikbaarheidpercentage PV.

Dat laatste ligt ergens op 20%, dus de productiepiek is kleiner dan 5x gemiddeld verbruikt. En omdat dat een gedeelte van de productie gelijk verbruikt word lager, eerder 4x.

En omdat het piekverbruik ook groter is dan het gemiddeld verbruik komt de verhouding piek-productie/piek verbruik op wijk/net boven wijk niveau nog gunstiger uit.

Op 22 oktober 2023 17:53:14 schreef Roetzen:
En dat wordt dus steeds meer een probleem. Dus we moeten er of mee leven dat de zon- en windopwekkers niet altijd hun maximale vermogen aan het net kwijt kunnen. Of we moeten (lokaal) gaan opslaan.

Voor wind is dat al geregeld, windmolens kunnen uitgezet worden.

Voor (kleinschalige) PV in feite ook. 250V netspanning betekent stoppen :-)
Wellicht moeten we (als land/democratie) besluiten dat PV installaties geen recht hebben om 100% van de tijd terug te leveren.

M.a.w.: Een aansluiting die X% van de tijd niet kan terugleveren is dan geen reden meer tot actie van de netbeheerder. (Maar dat vereist overheidsvisie)

Dus.. er zit niks anders op dan ALLE trafos in de keten - niet alleen die bovenin - automatisch en onder last variabel maken...

ALLE weet ik niet. Maar een deel wel. Maar om te beginnen de distributietrafos aan de lage kant instellen kan al een slok op een borrel schelen.

Tja, de distributeurs zouden waarschijnlijk best aan lange termijn planning en investeringen willen doen, maar dan moeten niet elke twee jaar de regels veranderen. Dus ja, dan moet de overheid ook randvoorwaarden scheppen voor die lange termijn investeringen. En dat gebeurt inderdaad helaas niet. :(

Amen. En de netwerkboeren weten bovenstaande ook wel. Maar het is makkelijker om achterstallige investeringen aan klimaatpolitiek te wijten dan aan gebrek aan overheidsvisie.

[Bericht gewijzigd door blurp op zondag 22 oktober 2023 18:15:17 (38%)

Op 22 oktober 2023 18:06:24 schreef blurp:
Dat je die 2.5kW korter verbruikt dan je die 3.5kW levert maakt voor de netspanning geen lor uit.

Als de helft van Nederland net als ik met een gemiddelde van 300 W over het hele jaar in de zomer 3kW opwekt, dan hebben we echt een probleem met overgebleven energie.

Dit jaar is het 2 of 3 keer gebeurt dat de energieprijzen onder nul zakten. Dat zal volgend jaar veel vaker zijn omdat er weer wat zonnepanelen zijn bijgekomen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 22 oktober 2023 21:38:00 schreef rew:
[...]Als de helft van Nederland net als ik met een gemiddelde van 300 W over het hele jaar in de zomer 3kW opwekt, dan hebben we echt een probleem met overgebleven energie.

Dan zou de PV productie inderdaad groter zijn dan de totale consumptie.

Maar dat is nog geen probleem voor het (de laagste regionenen van het) distributiesysteem.

M.a.w.: In het theoretische geval dat een kolencentrale van stroom kolen zou kunnen maken zouden er in dit geval kolen uit de maasvlakte komen.

Mits het electriciteitsnet dat aankan, en dan wordt die omgekeerde werking van de transportverliezen wel belangrijk. Maar de bestaande kabels en transfromatoren kunnen dat vermogen wel aan. Het regelsysteem en de bestaande spanningsverhoudingen niet.

Op 22 oktober 2023 16:47:46 schreef blurp:
[...]

Dat is een gevolg van 20 jaar liberale democratie die alle lange-termijn planning aan de markt overlaat.

Marktwerking is funest voor publieke voorzieningen, maar ik vraag me af of dat echt bij liberale democratie hoort. Die kun je ook prima inrichten met een eisenpakket of staatsregulering richting nutsbedrijven.

Nou zal je zeggen, meer namen die op hetzelfde slaan zoals jij het ervaart, maar door marktwerking of een gebrek aan visie, niet als marktwerking of een gebrek aan visie te presenteren maar als behorende bij een bep. politieke stroming, komt een oplossing veel verder weg te liggen omdat het ineens een zuilenprobleem wordt in plaats van een technisch probleem. Je bent dan de helft van je publiek kwijt als er gestemd moet worden.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Hensz

Golden Member

@blurp Ik snap je verhaal eigenlijk niet en zie ook een aantal ongerijmdheden.

Op 22 oktober 2023 18:06:24 schreef blurp:
Dat je die 2.5kW korter verbruikt dan je die 3.5kW levert maakt voor de netspanning geen lor uit.

Voor de spanning niet, voor het vermogen wel. Verder heb je heel veel soorten 'korter'.

Op 22 oktober 2023 18:06:24 schreef blurp:
Voor de gelijktijdigheid maakt het wel wat uit, maar ook niet veel

Daar zit 'm, m.n. met zonnepanelen, de grote kneep. De meeste stroom wordt opgewekt overdag in de zomer. Het jaargetijde dat men het minst gebruikt. In de winter is het precies andersom. Dat laatste wordt nog versterkt als iedereen aan de warmtepomp gaat. Dan kan ook het tijdstip van de dag nog een probleem kunnen worden.

Op 22 oktober 2023 18:06:24 schreef blurp:
Dan nog: Als de jaarproductie binnen de salderingsregeling valt, is de productiepiek nooit groter dan het gemiddeld verbruik/beschikbaarheidpercentage PV.

Wat heeft de hoogte van de piek te maken of er gesaldeerd wordt of niet?
Een piek die kleiner is dan het gemiddelde? :S
Ik zal wel iets missen, maar dat hoor ik dan wel.

Don't Panic!
mvdk

Golden Member

Kijk, een plaatje van een buurt in Delft.

https://www.google.com/maps/@51.9831022,4.3400645,117m/data=!3m1!1e3?a…

Waar staat de trafo?

https://www.google.com/maps/@51.9831877,4.3392906,3a,60y,28.34h,72.67t…

Op het kruispunt Zambiapad Zambiastraat Malisingel.
Is best een eindje van die huizen aan de Afrikalaan. Die denken dat ze aangesloten zitten op die trafokast aan de andere kant van het tramspoor, daar bij de K van de Khartoemstraat. Maar dat is dus niet zo. Gelukkig zijn er nog niet zo veel huizen met PV, maar als ze dat allemaal alsnog gaan doen, heb je een probleempje.

Op 22 oktober 2023 17:53:14 schreef Roetzen:
(...)
Dus.. er zit niks anders op dan ALLE trafos in de keten - niet alleen die bovenin - automatisch en onder last variabel maken...
(...)
(

Das een hele dure oplossing. Dat soort distributietrafo's bestaan wel, maar is nergens voor nodig. Gewoon die trafo in de straat, de distributietrafo, een of twee standjes lager. Ja, het zou dan weleens in de winter kunnen voorkomen dat er maar 218Volt op je installatie staat. Maar is dat een probleem?
Verderop omhoog, heb ik al eerder uitgelegd, staan overal in het land regeltrafo's.

Op 22 oktober 2023 22:53:52 schreef Hensz:
Daar zit 'm, m.n. met zonnepanelen, de grote kneep. De meeste stroom wordt opgewekt overdag in de zomer. Het jaargetijde dat men het minst gebruikt. In de winter is het precies andersom. Dat laatste wordt nog versterkt als iedereen aan de warmtepomp gaat. Dan kan ook het tijdstip van de dag nog een probleem kunnen worden.

Precies. De productiepiek in de zomer is ordegrootte gelijk aan de consumptiepiek in de winter.

Omdat het voor de kabels geen drol uitmaakt welke kant het vermogen opstroomt, is er dus GEEN PROBLEEM voor het distributienet met PV (op huizen, hele akkers vol is een ander verhaal, die hebben geen warmtepomp in de winter)

Balancering van vraag en aanbod door het jaar heen is een ander verhaal, dat is natuurlijk wel een probleem. Maar een ander probleem, en niet eentje die je in de kabels kunt oplossen.

Op 23 oktober 2023 00:16:04 schreef mvdk:

Das een hele dure oplossing. Dat soort distributietrafo's bestaan wel, maar is nergens voor nodig. Gewoon die trafo in de straat, de distributietrafo, een of twee standjes lager. Ja, het zou dan weleens in de winter kunnen voorkomen dat er maar 218Volt op je installatie staat. Maar is dat een probleem?

Zoals ik al aangaf, de tap op de wijktrafo een tandje lager zetten is symptoombestrijding. Het verandert niets aan het feit dat er een overschot aan aanbod is. Bovendien werkt het alleen als dat overschot lokaal is want dan kan het overschot over een wat groter gebied verdeeld worden. Als het overschot niet lokaal is, en het dus nergens heen kan is er hoe dan ook een probleem. Het probleem met die PVs is dat ze zich zelf inregelen om altijd het maximale vermogen aan het net te leveren. Binnen bepaalde grenzen onafhankelijk van de spanning. Ze gaan niet minder vermogen leveren als de spanning wordt verlaagd. Zolang de 250+ Volt begrenzing niet in werking treedt blijven ze maximaal leveren ook met de tap een tandje lager.

En ja, als de spanning dan in de winter te veel daalt kan dat wel degelijk een probleem worden.

Om te voorkomen dat het spanningsverschil tussen maximaal terugleveren en maximaal afnemen te groot wordt zul je dynamisch moeten gaan schakelen.

Verderop omhoog, heb ik al eerder uitgelegd, staan overal in het land regeltrafo's.

Je zou dus in principe ook met de middenspanning het spanningsverschil tussen maximaal leveren en maximaal afnemen kunnen compenseren. Maar dan loop je het risico dat in een bepaalde wijk de spanning te hoog wordt als in die wijk significant minder wordt afgenomen dan het gemiddelde voor alles wat op die regeltrafo is aangesloten...

Perilex voor kooktoestellen is onveilig vanwege het duale gebruik 2x230V en 230/400V
mvdk

Golden Member

Je zou dus in principe ook met de middenspanning het spanningsverschil tussen maximaal leveren en maximaal afnemen kunnen compenseren. Maar dan loop je het risico dat in een bepaalde wijk de spanning te hoog wordt als in die wijk significant minder wordt afgenomen dan het gemiddelde voor alles wat op die regeltrafo is aangesloten...

Dat heb ik al eens in een ander PV topic geroepen, netbeheerders zouden de trafo van hoog naar middenspanning twee stapjes van 100Volt lager kunnen zetten. Soms hoeft dat niet eens in het hele gebied. In mijn regio zijn dat de trafo's op steeltje, niet die 3 van de Delftse binnenstad, dat zijn allemaal ouwe huizen met ongeschikte daken. Wat ik ook al eerder heb gezegd, PV kom je tegen op huizen van de laatste 40 jaar, uitzonderingen daargelaten.
De apparatuur om die trafo's zo te sturen zit er al.

Op 22 oktober 2023 16:47:46 schreef blurp:
(...)
Het fundamentele probleem is dat je de richting van de vermogensstroom omkeert. En dat betekent dat de (ohmse, transmissie-)verliezen de andere kant optellen.

Ging je vroeger van 240V op de trafo naar 230V bij de aansluiting, nu ga je van 240V op de aansluiting naar 230V op de trafo.
(...)

Hier zou ik graag een antwoord op zien. Is dit door meten vastgesteld, of een aanname?
Ik vermoed andere spanningswaarden aan de laagspannings kant van de distributietrafo die teruggevoed word door PV.
Een distributietrafo is een zandloper, het is een versmalling op het elektrische pad.