Op 1 augustus 2023 16:18:41 schreef Paulinha_B:
[...]
precies 1 knikker doorlaten is niet wat er wordt gevraagd...
[...]
Toegegeven: elegant is dat wieltje wel
Men zou er zelfs meerdere gaatjes kunnen in maken! Maar de eenvoud van de mechanica gaat ten koste van meer complexe elektronica, en er is nu juist aangegeven dat er uitgekeken wordt naar iets simpels, elektronisch gezien.
Er wordt evenmin gezegd dat alle knikkers er in een keer door gejaagd moeten worden of in toevallige hoeveelheden. Met een solenoide (Een normaal in Nederland ingeburgerd woord. Net als duw- en trek-magneet en pabo of vroeger kweekschool.) is het gewoon erg lastig om een gecontroleerde hoeveelheid door te laten.
Het wieltje met een of meerdere openingen is een zeer betrouwbare manier om een afgepaste hoeveelheid product door te laten. In de industrie vind je dit overal. Het zit in koffie automaten, de chemische industrie, de voedingsindustrie, de verpakkingsindustrie (Om plastic korrels voor bijvoorbeeld molded plastic voorwerpen door te laten) enz, enz.
Er wordt door de TS ook niet gezegd dat er een ingewikkeld elektronisch circuit in moet zitten. Er wordt alleen gesproken over een elektrisch circuit. Met een batterijtje een drukknopje en een motortje voldoe je dan dus aan de eis. Als je er dan nog een overname contactje en een eindschakelaartje bij prutst, zodat het motortje bij een enkele druk op knop exact 1 rondje draait heb je er nog een iets complexere schakeling van gemaakt ook.
En als je meer dan 1 knikker tegelijk wilt doorlaten zou je de opening in het wieltje gewoon groter kunnen maken. In plaats van 1 knikker diep boor je een gat van bijvoorbeeld drie knikkers diep. Misschien is een schijf uit een sjoelbak een leuke ding om een wiel van te maken. Als de knikkers niet te groot zijn ten minste.
En het leuke is dat een slimme lagere school leerling dit ook nog kan begrijpen. Nee dat staat ook niet eisen van de TS. Maar de TS zou daarmee misschien wel punten kunnen scoren. Het is tenslotte een pabo opdracht en dat moeten in principe dingen zijn waar een leerling iets van op kan steken.
Als kind heb ik samen met mijn broertje urenlang met de z.g. jodelbaan (Dat ding heete echt zo) gespeeld.

En wat later gingen we ze zelf maken:

En een paar opleidingen verder werd het de driehoek van Pascal:
Wat weer werd opgevolgd door het Binomium van NEWTON:
Gaat wel wat ver voor een lagere school leerling. Maar je kunt ze erbij hebben en dan sta je wel met mond vol tanden. Gewoon een knikkerplank met een motortje om met een knopje een knikker er in te gooien is dan wel mooi denk ik.