Persoonlijk vind ik het altijd een beetje gek om van een accu te zeggen (bijvoorbeeld): 'hij is echt eerlijk, origineel waar, 100 Ah, maar je mag hem maar tot 20% ontladen, anders gaat ie stuk.'
Voor mij is zo'n accu dan gewoon 80 Ah. Maar goed, dat is het moderne spraakgebruik van capaciteit geworden.
--
Het is grappig, in sommige posts te lezen hoe het onderzoek van de goede professor als 'alleen maar theorie' wordt weggezet.
Grappig, omdat het énige wat hij deed, juist alleen maar praktijk was.
Accubatterijen werden in de negentiende nog niet gebruikt als thuisbatterij, maar moesten in een bepaalde toepassing een stroom kunnen leveren. Als de spanning daarbij tot een vastgesteld minimum was gedaald, was de batterij 'leeg'. Het aantal ampère-uren dat je er tot die tijd uitgehaald had was de capaciteit bij die stroom, zo eenvoudig was het. Een heel praktische situatie.
Een praktische vraag was, of er een eenvoudige manier was om voor een bepaalde batterij de capaciteit te schatten voor een ándere stroom dan die waarvoor de fabrikant de capaciteit had opgegeven.
Dus de prof, altijd de man van de praktijk, die al vijf jaar met een bepaalde batterij in het lab had geëxperimenteerd, ging nu ook allerlei andere batterijen meten bij verschillende stromen.
Altijd in dezelfde omstandigheden, dezelfde temperatuur, op dezelfde manier geladen, en tot dezelfde spanning ontladen. Zo kon hij accu's ook vergelijken.
Hij merkte dat in de praktijk de ontladingstijd vrij nauwkeurig te bepalen was uit de stroomsterkte verheven tot een macht. Zelf noemt hij dit een 'einfache, empirische Formel'. Hij heeft daar geen theorie bij bedacht, en geeft alleen de formule.
De benaderingsformule die hij zo, in de praktijk, afleidde was:
In × t = constant (voor een bepaalde batterij).
Die n zouden we het liefst '1' zien, maar is dus gewoonlijk hoger; 1,25 bijvoorbeeld.
Daarna laat hij, aan de hand van praktijkgegevens van allerlei accubatterijen, zien hoe hiermee tamelijk goed de capaciteit bij andere stromen geschat kan worden - iets dat in de praktijk heel erg handig was bij het bepalen welke accu je voor een bepaalde taak moest kopen.
--
Hier (inmiddels vrij ver) boven is de formule trouwens fout gebruikt: de exponent n geldt voor de ontlaadtijden als functie van de stromen, niet de capaciteiten.
In de capaciteit zit ook al een factor stroom, zodat de exponent dan met één verminderd moet worden:
In-1 × capaciteit = constant
, zoals @aob11 ook al opmerkte.
In plaats van de 1,25 uit het voorbeeld gebruik je voor de capaciteitsbepaling dan dus als exponent 0,25.
Is een batterij 100 Ah bij 10 A, dus met een ontlaadtijd van tien uur, dan zou hij bij 20 A nog 84 Ah zijn, en de ontlaadtijd zou dan 4,2 uur zijn.
Hieronder het - bijzonder korte en praktische - verslag van de prof.