die namaaks zijn meestal een goedkopere transistor die in die verpakking gezet wordt.
je hoeft daarom geen halfgeleiderfabrikant te zijn. je kan van haast elke transitor de onverpakte 'die' los kopen.
dit wordt gedaan om hybrides te maken.
en als er van een bepaalde dure transistor nogal wat vraag is durven sommige chinese boites wel eens een iets minder straf ding in elkaar kalefateren.
in ieder geval 2 dies in die verpakking is niet juist. daar is iets vreemd aan de hand.
het is inderdaad ook zo dat de ene de andere niet is , en dat door de jaren heen de productie veranderd is waardoor er nu kleinere dies mogelijk zijn.
vroeger werdt er gedopeerd in een oven. dat doperen gebeurde dus aan he t'oppervlak'. met de opkomst van de ionen implanters in de jaren 80 is het mogelijk om met veel kleinere dies te werken. de gedopeerde laag is nu dikker. door met de naversnellingsenergie ( die machienes zijn regelbaar tussen de 30keV tot 160keV en vaak meer )te spelen kan je de diepte waarop je schiet regelen, en door de beam 'op te blazen' (breder en smaller) en met de tijd van het implanteren te spelen kan je exact regelen hoe hard je dopeert ook.
dus kunnen ze het kanaal ( het gedopeerde gebeid waarin de geleiding gaat geburen ) exact regelen.
later is dan de drive-in ontwikkeld. door de boel in een oven te stoppen na het implanteren kan je het kristalrooster herstellen en wordt ne boel nog beter.
er zijn ook allerhande truken bedacht om de boel kleiner en beter t emaken.
de reden dat er verschil uis tussen fabrikanten : de die en layout is NIET noodzakelijk hetzelfde. een transistor wordt gemaakt volgens een specificatie. een 2n3055 moet 100 volt Vceo open en 10 ampere Ic kunnen halen met deze en die gain .
elke fabrikant maakt dus zijn eigen ontwerp en layout van de transisotr. vaak zijn die layouts ook beschermd ( zoals de hexfet bijvoorbeeld ). transistor typenummers zijn NIEt beschermd , evenmin IC typenummers. ( herinner je nog waarom intel geen 80586 gemaakt heeft maar een pentium ? juist. daarom ! )
ik mag een chip ontwerpen met gelijkaardige functies die v volledig pin compatible is met een bestaande en zelfs hetzelfde typenummer gebruiken. das geen probleem. alleen NAMEN zijn trademarkbaar en patenteerbaar.
ditto voor Layouts die zijn ook beschemrd alsook de fysieke implementatie.
stel dat free_e_silicons morgen een ic maakt voro een knipperlichtje met 2 transistoren , 4 weerstanden erin. jij moet daar extern de 2 capjes aanhangen en je ledje. en ik noem dat de fes100. dan kan morgen KT88 morgen een licentie kopen op de 555 , daarop gebaseerd een nieuw chipje maken wat pincompatible is, met dezelfde spanningen overweg kan en voor gelijke capwaardes een gelijke frequentie opwekt. hij mag dat evengoed de kt100 noemen en verkopen als een pin compatible. ik kan daar niks tegen doen.
hij mag alleen mijn circuit niet klakkeloos kopieren ( de layout kopieren ) . hij mag wel mijn schema kopieren en een compleet nieuwe layout maken ( componentne door elkaar roefelen ) , behalve als in dat schema een blok zit die een techniek implementeert waarop ik het patent heb. dat blok moet hij dan anders maken ( das hetgeen wat amd deed bij de 80286,386 en 486 . intel had microcode zitten in de sequencer. amd deed dat op andere manier. )
[Bericht gewijzigd door
free_electron
op woensdag 16 augustus 2006 20:11:37