je bizarste halfgeleider ...

Daar gaat je kans om alhier roem ende faam te verwerven... :-)

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Op 11 februari 2007 18:51:43 schreef Robin F.:
Stynus, hoe blijven die bovenste chips zitten, hebben die extra lange poten ofzo? Of zitten ze vastgesoldeerd aan de poten van hun onderbuur?

Ik moet bekennen dat die foto niet van mij is :p.
Ik vond hem toen ik men afbeeldingen op men pc aan het opruimen was.
Zo te zien zijn ze op elkaar gesoldeert.

Met vriendelijke groet, Stynus ||| http://www.elektronicastynus.be ||| http://e-stynus.com ||| --> Automatische trapverlichting <--

Ik heb die gelukkig wel gevonden.

http://home.scarlet.be/~on1aht/onder.jpg

http://home.scarlet.be/~on1aht/boven.jpg

Mijn thuis is waar mijn Weller staat
Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Geen chip, maar een ICvoet met 29 pinnen.
Destijds gebruikt om twee 64K geheugens boven elkaar te steken. Alles gewoon parallel, op pin 20 (OE of CS?) na, die dubbel uitgevoerd was, en dus de 29ste pin.

http://home.scarlet.be/~on1aht/voetonder.jpg

http://home.scarlet.be/~on1aht/voetboven.jpg

Mijn thuis is waar mijn Weller staat

Dure spullen, hoor! Heb zelf iets dergelijks bekomen door 2 RAM's boven mekaar te solderen, en het Enable-pinnetje met een draadje te verlengen naar de print toe.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)
Henry S.

Moderator

Op 11 februari 2007 18:51:43 schreef Robin F.:
[...]
Deze kwam ik laatst tegen, rode SIL verpakkingen met een bult op hun rug:
[[url=http://elektron.ewi.tudelft.nl/~kearey80/co/sony%20prm_tb.jpg]afbeelding][/url]

Dikke film techniek.

En als laatste vind ik die Spoetnik-achtige behuizing van die BC407B wel grappig (links), en vraag ik me heel erg af waar die schroevendraaierpunt voor dient op die AFY11 rechts. Iemand een idee?
[[url=http://elektron.ewi.tudelft.nl/~kearey80/co/vreemde%20torren_tb.jpg]afbeelding][/url]

Ha, die BC behuizing heb ik in diverse soorten en maten, ook met vlakke kantjes.

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.

Deze is ook een mooie:
http://www.cpu-museum.com/Bilder/AMD-931159X_1.jpg
Op het eerste zicht een exotisch IC, metalen afdekplaat bovenaan én onderaan, alles naar behoren verguld. Bij nadere kennismaking is het gewoon een 1-OF-16 demultiplexer. Wel één van de eerste producten die AMD ooit maakte (1969).

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Op 11 februari 2007 19:11:26 schreef pros:
Daar gaat je kans om alhier roem ende faam te verwerven... :-)

http://www.uploadarchief.net/files/download/mostek.jpg
Eindelijk beroemd ;) :)

LDmicro user.
free_electron

Silicon Member

dat is inderdaad piggyback.
das wat ik bedoelde met voetje op hun rug.
ik kan de mijne niet direct vinden. .de mijne is bizarder ... heeft 2 chips op zijn rug. een 32K SRAM en een real time clock Ic. was een secure microcontroller. der zat ook nog ene batterij bij.

het programma lag ge-encrypteerd opgeslagen in die ram. de processor decodeerde het programma met de sleuetle terwijl die het aan het uitvoerne was.
als je eraan foefelde, of probeerde het programma te achterhalen wiste hij gewoon zijn ram en was het gedaan met spelen ( hij zette efkes de spanning af ... )

kweet niet of hij nog gemaakt wordt . was van Dallas semiconductor ( nu Maxim ) de DS5002 of ziets. kzal straks nog eens zoeken.

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM

Op 11 februari 2007 20:32:40 schreef MGP:
Eindelijk beroemd ;) :)

Raar, die "IC-voet-contacten" die er bovenuit steken. Misschien waren de originele contacten door veelvuldig gebruik niet meer al te best, en heeft een handige knul daar een oplossing voor gevonden?

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Op 11 februari 2007 20:55:12 schreef pros:
[...]
Raar, die "IC-voet-contacten" die er bovenuit steken. Misschien waren de originele contacten door veelvuldig gebruik niet meer al te best, en heeft een handige knul daar een oplossing voor gevonden?

Nee dat is origineel, en die werkt nog.
Er zat een eprom op.

LDmicro user.
free_electron

Silicon Member

klopt. die chips zijn zo. je stop de prom op hun rug.
die chips zijn versies van mask geprogrammeerde processoren.
alvorens een amsk te ontwikkelen kon je zo makkelijk de firmware maken. in prommetje blazen en inpruikken.
later werdt die code dan mee gezet op de chip zelf

enne voor de mensen die meer willen weten over intels 4004 processor.

intel heeft zopas de originele documenten vrijgegeven !
je kan op hun museum website de schema's , maskers en datasheet downloadedn als pdf alsook een nest andere informatie over swerelds eerste monolithische microprocesser.

vooral het schema is angstaanjagend om te zien. dat is zelfs niet met logische poorten getekend maar rechtstreeks met transistoren , op kalkpapier in oostindische inkt!

http://www.intel.com/museum/archives/history_docs/index.htm

allen daarheen !

en voor de mensen die hem willen breadboarden : al die mosjes zijn NMOS ( der is gen enkele PMos in dat ding ! )
dus met 2740 x een BS170 kom je er.

bon , 2 woorden uitleg hoe je zo een schema leest. je gaat zien dat bij elke weerstand 2 getallen staan. bijvoorbeeld 10/32 of 10/42 of 8/80 en dergelijke.
weerstanden op silicium worden niet gespecifieerd in ohms ( lukt eenvoudigweg niet omdat ze afhankelijk zijn van de laagdikte , en die verschilt van wafer tot wafer. en toen was het productieprocess nog natte-vinger werk )

wat doet men : er wordt een vierkante weerstand getekend : bijvoorbeeld 10 micron op 10 micron ( de 4004 was in 10 micron process )
en die wordt gekarakteriseerd. de weerstandwaarde wordt bepaald alsook de stroom die je door dergelijke weerstand mag sturen voor hij opbrandt.

stel men komt tot de conclusie dat een resistor unit goed is voor 1 kiloohm en 2 milliampere.

als ik nu een weerstand wil goed voor 10 kiloohm en ik ben tevreden met 2 milliampere dan schrijf ik :
1/10 : 1 unit breed , en 10 units lang.
als ik 20 kiloohm wil dan schrijf ik
1/20
stel dat ik meer stroom nodig heb ( 8 milliampere )
dan wordt mijn eerste weerstand
4/40. 4 units breed ( 1 unit is goed voor 2 milliampere ) en 40 units lang . waarom nu 40 units lang in plaats van 10 . je moet dat zien als weerstanden parallel zetten.
stel je hebt alleen weerstanden van 1 kiloohm 1/4 watt
als je 10k 1/4 watt wilt zet je er tien in serie.
als me je vraagt 10k 1/2 waat te maken maken met die weerstandne dan maak je twee takken van elk 20 weerstanden en je zet die takken parallel.

de wet van ohm doet de rest.

wat betekent dit nu concreet.
een 10/42 weerstand kan MEER stroom aan en is LAGER in waarde dan bijvoorbeeld een 5/42 , om precies te zijn : de 5/42 is niet alleen de helft van de stroom maar is net ook verdubbeld in ohmse waarde ( zijn lengte is gelijk gebleven ! )

je gaat in die schemas zien dat pull up weerstanden ( in gans dat systeem zijn er alleen pull up en pull down weerstanden ) in ene tak die maar ene paar mosjes stuurt bijvoorbeeld 8/64 zijn. een hardere weerstand gaat bijvoorbeeld 10/32 zijn. terwijl een heel zachte die maar voro 1 mosje moet dienen bijvoorbeeld 6/60 kan zijn.

Bon , dan over de transistoren zelf :
bij elke transistor staat 1 getal.
dat is de LENGTE van het kanaal.

hoe werkt dat ? de 4004 was in 10 micron technologie. dit wil zeggen dat het kanaal tussen drain en source 10 micron BREED is. de afstand daar is 10 micron. daarboven ligt de gate die dat kanaal controleert.

hier is het dezelfde manier van werken zoals bij weerstanden. een simpele transistor is 1 unit lang en 1 unit breed ( dus 10 micron lang en 10 micron breed )
die is goed voor ene bepaalde stroom. als ik meer stroom wil hebben maak ik 'de rijstrook gewoon breder' met andere woorden ik maak het kanaal langer ( als het het breder maakt verhoog je de spanning die de transsistor kan houden en daar ben je niks mee. die chip is voor 1 bepaalde spanning en klaar. 10 micron houdt 15 volt)

dus dat getal geeft gewoon aan hoeveel stroom een transistor kan slikken zonder uit te branden.

waarom gebruikt men nu geen ohms maar die apsect ratio's ?
simpel: om rekenwerk te elimineren.
je tekent een schema met allemaal mossen en kijkt of het theroetisch werkt ( de logica klopt )
voor elke draad bepaal je nu hoeveel mossen er maximaal naar grond of naar voeding kunnen schakelen. daaruit weet je dan de maximumm stroom in die node : (das gewoon stom telwerk ) en nu kan je getalletjes pluggen.
een tabelletje geeft je dan de juiste waardes ( je doet 1 keer het rekenwerk en zet dat in een tabelletje ) een transistor die 4 mossen stuurt : das ene kanaal wat 10 lang is. ene die 40 mossen stuurt : das 100 lang.

ditto om nu de pull up en down waardes uit te vlooien. door naar de transistor te kijken ( het getal wat erbij staat ) heb je direct een idee van hoeveel stroom daar door blaast : je neemt je unit , vermenigvuldigt beide kanten en je bent er.

dat tabelletje wordt opgesteld voro een aantal stroombereiken zodoende dat de oppervlakte minimaal is. het is de bedoeling de chip zo klein mogelijk te maken om kosten te sparen.

alles moest toen met de hand en mechanische rekenmachines gedaan worden.

dat mechanisme wordt vandaag nog STEEDS gebruikt. de cad software kleeft daar nu nummers op maar dat is nog steeds het princiepe. een technolgie wordt uitgewerkt en gekaracteriseerd. je tekent je logic en de cad software heeft de technologie tabel en plugt numers. sinpel gelijk pompwater. een transistor of 2 bij op een node ? alle transistoren die eraan hangen een paar units omhoog en de weestanden scalen ook mee.

nu is er nog iets wat ik niet verteld heb.
weerstanden worden gemaakt met MOS transitoren ! je hangt alleen de gate vast , das alles.

dus waar komt het nu eigenlijk op neer :
die unit cijfers geven eigenlijk aan hoe lang en hoe breed het kanaal daar is. heb je hogere weerstand nodig : maak de afstand tussen drain en source groter , meer stroom : maak het breder.
dus je kan nu die apsect ratio terug omzetten naar een transistor !

het voordeel was dat de ontwerpers dat konden uittekenen en dat dat 'nummertjes pluggen' kon gedaan worden door de madammekes die aan de tekentafels zaten.

in princiepe moet gans dat ding in elkaar te zetten zijn met BS170 en 4k7 weerstanden ( moest je dat op chip doen is dat niet efficient , in vele gevallen is die bs170 veeeel te groot en de weerstanden ook. voor stroomefficientie alleen al.. )

der staat een legende op sheet 1

[Bericht gewijzigd door free_electron op maandag 12 februari 2007 05:48:38

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM

darn daar zitten veel mosjes in :) kwil er precies nog ni aan denken waaruit een moderne processor dan bestaat....
ik wil iemand dat anders wel eens zien namaken met bs170.
anyone feel free to do that? :d just for fun :)

My Tube is bigger then yours
free_electron

Silicon Member

een moderne processor ? de laatste nVidea grafische kaart zit op 570 miljoen geloof ik ...

een Itanium dualcore zit boven anderhalf miljard transistoren op een single 'die' .

De Pentium dual cores en quadcores zijn niet monolitisch en dat telt eigenlijk niet. ik dacht dat voor 1 core het rond de 150 miljoen draait. dus een dual core heeft 300 miljoen en een quad core 600 miljoen transistoren.

en nu moet je mij efkes 2 minuten excuseren , kga efkes een dual core itaniumke breadboarden met to92 transistorkes ... ze gaan content zijn bij NXP als ik mijn bestellinkske plaats voor BS170 en BS250 kes ...

[Bericht gewijzigd door free_electron op maandag 12 februari 2007 05:52:30

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM

Op 12 februari 2007 05:41:21 schreef free_electron:
Bij NXP als ik mijn bestellinkske plaats voor BS170 en BS250 kes ...

Ik denk dat je gelijk tot klant van het jaar uitgeroepen word ! :D

Maar leuk dat Intel alles openbaar heeft gemaakt. Zo'n eenvoud, damn, dat zie je niet meer !

ik heb er een gezien, op internet :P

let op het aantal pinnetjes:

http://tweakers.net/ext/i/1171317500.png

"Intel laat Teraflops Research Chip met 80 cores zien"

bron: www.tweakers.net

[Bericht gewijzigd door Jeroen Boere op maandag 12 februari 2007 23:46:48

IF you can't convince them, then confuse them!
Henry S.

Moderator

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.

Op 12 februari 2007 23:45:20 schreef Sine:
Doet ie ?

"Intel laat Teraflops Research Chip met 80 cores zien"

bron: www.tweakers.net

IF you can't convince them, then confuse them!

1248 pin package. :P En dan met de hand proberen te solderen :P

free_electron

Silicon Member

hou jullie maar vast deze week.... het is ISSCC in san frnacisco gans de week ( jaarlijks congres of halfgeleider technologie. al de grote kannnone staan klaar. )

morgen wordt er een grote verwacht ... D-Wave gaat de eerste quantum computer demonstreren. een 16 qubit machine. en ze hebben 2 commerciele applicatie klaar.
dat ding rekent problemen uit die op een supercomputer dagen kosten in een paar microseconden ...

http://www.dwavesys.com/

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM

Op 13 februari 2007 00:08:38 schreef free_electron:
hou jullie maar vast deze week.... het is ISSCC in san frnacisco gans de week ( jaarlijks congres of halfgeleider technologie. al de grote kannnone staan klaar. )

morgen wordt er een grote verwacht ... D-Wave gaat de eerste quantum computer demonstreren. een 16 qubit machine. en ze hebben 2 commerciele applicatie klaar.
dat ding rekent problemen uit die op een supercomputer dagen kosten in een paar microseconden ...

http://www.dwavesys.com/

"Event registration is closed."

jammer, ik wou ff gaan kijken ;)

IF you can't convince them, then confuse them!

weinig transistors lijkt me en diodes en dergelijke. daar zal ik wat aan doen. eprom's heb ik ook maar ik denk dat ik ze hier al wel gezien heb. metal can ic's?
overmorgen heb ik wat tijd om fototjes te maken.
hier heb je een voorsmaakje (wel enkel ic's): http://sic.fotopic.net/p15788666.html

[Bericht gewijzigd door Birt op dinsdag 13 februari 2007 00:44:19

een greepje uit m'n collectie. hier gaan we dan:
http://i119.photobucket.com/albums/o153/siceffects/semiconductors/DSC_1385.jpg
http://i119.photobucket.com/albums/o153/siceffects/semiconductors/DSC_1386.jpg
http://i119.photobucket.com/albums/o153/siceffects/semiconductors/DSC_1389.jpg
http://i119.photobucket.com/albums/o153/siceffects/semiconductors/DSC_1390.jpg
toch 1 eprom hè :p
http://i119.photobucket.com/albums/o153/siceffects/semiconductors/DSC_1391.jpg
http://i119.photobucket.com/albums/o153/siceffects/semiconductors/DSC_1392.jpg