Electronica en andere Youtube filmpjes.

Dit topic is gesloten

Ik heb destijds (zo rond 1989-1990) een soortgelijke truc kunnen uithalen. Uit de failliete boedel van een bedrijf een IBM AT 5270 voor een (voor die tijd) schappelijk bedrag gekocht. Die bleek als Novell Netware server te hebben gewerkt. 8Mhz 286, max. 512Kb op mainboard, 2Mb ext geheugen op full length insteekkaart, Maxtor XT-1140 harddisk. Harddisk gebouwd als een tank, 5,25" fullheight, ST506, gewicht zo'n 3kg. De drive gegevens (cylinders/heads/sectors) moest je via een SETUP prg'tje kiezen en in het CMOS geheugen opslaan. Volgens de fabrikant had de drive 918 cylinders, 15 heads en 17 sectoren per track (geformatteerde opslagcapaciteit 120Mb), maar ik kwam er later achter dat Maxtor deze drive ook leverde als versie met 1024 en 1224 cylinders. De laatste echter alleen in de SCSI uitvoering, niet met ST506 (MFM) interface.

Een keer de stoute schoenen aangetrokken (wilde de drive uiteraard niet de vernieling in helpen) en hem als type met 1024 cylinders in de CMOS gezet en geformatteerd. Ging helemaal perfect. Vervolgens evt. bad sectors met Norton Calibrate (prg. van de Norton Utilities) opgespoord en als defect laten markeren. Maxtor had dan wel een sticker met bad sectors op het deksel geplakt, maar die ging uiteraard maar tot 918 cylinders. Het duurde wel enige tijd voordat Calibrate met die scan klaar was, maar better safe than sorry. Je kon op die manier ook evt. andere twijfelachtige sectoren die niet op de sticker waren vermeld, uit voorzorg als bad markeren. De hele 140Mb opslagcapaciteit was daarna volledig en probleemloos beschikbaar.

Een jaartje later heb ik een Western Digital RLL controller (WD1007 staat me bij) geinstalleerd en hetzelfde trucje uitgehaald. Ging alweer zonder enig probleem. De beschikbare opslagcapaciteit was nu maar liefst 212Mb geworden. De drive was absoluut betrouwbaar, nooit een extra bad sector of schrijf/leesfouten meegemaakt, terwijl toch regelmatig horrorverhalen rondgingen over het gebruik van een MFM drive op een RLL controller. Ik heb de harddisk en controller een jaar of 4 later verkocht, ben toen overgeschakeld op een 660Mb Maxtor ESDI harddisk. Die was al net zo betrouwbaar.

Ik heb destijds helaas niet meer geprobeerd de XT-1140 als type met 1224 cylinders te formatteren, maar heb er vertrouwen dat dat ook gelukt zou zijn.

De goede oude tijd...

Ik heb dat iets eerder gedaan gezien ik van 20 -> 30Mb ben gegaan. :-)
(20Mb gekocht 1986, 30Mb met RLL er bij gekocht op HCC 88 denk ik).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

accu branden e bikes en scooters
https://www.youtube.com/watch?v=AJDpDYqiKp4
ik zou die dingen niet in mijn huis en vlak bij willen hebben .

[Bericht gewijzigd door klaasy op maandag 19 september 2022 11:18:32 (29%)

Ooit een smart TV van samsung gekocht. Een smart tv was toen duurder dan een gewone. Ik had dat speciaal gekocht om op die TV skype te kunnen gebruiken. Het werkte ook erg leuk en ik was er zeer tevreden mee. Ik heb de TV nu tien jaar ofzo en hij functioneert nog altijd prima. Op 1 ding na.

Na een paar jaar was skype verdwenen uit de apps. Het bleek dat samsung met een software update skype uit de apps had verwijdert. Dit vanwege een commerciële ruzie tussen samsung en skype.

Ik heb toen extra betaald om deze functionaliteit op mijn TV te hebben. En dat hebben ze gewoon weer terug gestolen. Als klant interesseren mij financiële ruzies uiteraard geen bal. Ik mijn ogen ben ik gewoon bestolen en zit ik nu met een te dure TV uitgerust met camera's en microfoons die ik verder geheel niet gebruik. Camera kun je ook niet uitzetten (of blinderen met een stukje tape) omdat dan de AB niet meer functioneert.

Het blijkt dat Tech firma's dus gewoon je manier van leven kunnen bepalen. Nu is dat natuurlijk niet de bedoeling geweest van die samsungactie. Maar als zo'n tech firma het slim speelt kunnen ze heel veel voor elkaar krijgen. Ze zouden zelfs de politiek kunnen beïnvloeden. Welke zoekresultaten geeft bijvoorbeeld google? Door die resultaten een politiek kleurtje te geven zou je stembusuitslagen kunnen beïnvloeden.

Ik denk dat het big brother verhaal zeer reëel is. Ik bedoel dan de big brother van George Orwel en niet die stomme TV programma's.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Big_Brother_(George_Orwell)

Ik vond het het meest deprimerende boek en later ook de film ooit. De film heb ik ook niet uitgekeken dacht ik.

https://www.youtube.com/watch?v=l8PLsHxJm9Y

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?
blackdog

Golden Member

Hi,

Er is maar één manier om dat tuiggedrag van fabrikanten te stoppen en dat is hun produncten niet meer te kopen...
Regeringen lopen vaak vele jaren achter, met het inperken van dit soort gedrag van de fabrikanten en het komt ze ook wel eens goed uit.

Koop vooral nieuwe Apple apparatuur, ben je weer helemaal "bij" < ja dat is sarcasme :+
Weet je niet wat ik bedoel, dan ben je vast een "Normie" *grin*

Groet,
Bram

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

multinationals en regeringen spelen dat spel samen, het zijn beide onderdelen van dezelfde kliek, WEF illuminatie, bank illuminatie en industrieel militair complex, allemaal onderdelen van de NWO met Bilt Back Better.
Dat zijn de knights en tempeliers, de knechten van de tempel op de tempelberg waar de annunaki goden zouden terugkeren.
Allemaal terug te vinden in de hiërogliefen en de kleitabletten, uit de tijd van de farao's die hier kwamen goudzoeken en nu nog steeds ons bestelen van alle grondstoffen die hier uit de mijnen komen.

Genoeg aanwijzingen in alle tegenstrijdigheden die dagelijks gebeuren en in allerlei geschriften, daar hoef je geen samenzweringshoning voor in je thee te doen.

Straks of binnenkort weer lange rijen voor de alweer nieuwste iPhone... |:(

Any price is acceptable...

Ik weet niet of deze man al bekend is hier. STS Telecom

https://www.youtube.com/c/STSTelecomFarmington/videos

Die man werkt echt tot in het diepste om iets te herstellen, een echte Pro in zijn vak. Toch ongelooflijk hoe goed sommige mensen zijn in hun vak. Dit is echt een staaltje vakmanschap.

[Bericht gewijzigd door CrossFireX op maandag 19 september 2022 17:59:51 (59%)

A good housewife opens the fridge-door at zero cross point of AC cycle.
fatbeard

Honourable Member

'k weet niet zeker of deze hier of in het moppenhoekje thuishoort:

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.

https://www.youtube.com/watch?v=upTgM_S5rAQ

Even wennen aan het accentje, maar als je oplet, zitten er een hoop leuke grappen in.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Arco

Special Member

Soms moet je jezelf wel inhouden als ze in 'How it's made' op Discovery weer eens een foutieve vertaling geven...

In een item over hoe een koelinstallatie wordt gemaakt werd 'condensor' steevast vertaald met 'condensator'... 8)7
(zou toch handig zijn als ze iemand hadden met een beetje technische know-how...)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Arco

Special Member

Zo hebben ze meer: bij een vliegtuig wordt 'stall' meestal vertaald in 'loslating' (wat niemand begrijpt... ;) )

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Sommige vakmensen noemen het "stoll" wat ook niemand begrijpt. :-)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 19 september 2022 12:01:30 schreef Ex-fietser:
Ik vond het het meest deprimerende boek en later ook de film ooit. De film heb ik ook niet uitgekeken dacht ik.

Dan heb je Submission niet gezien.

Voor iemand die houdt van reparaties aan koelinstallatie in huizen. Ik wist niet dat daar zoveel kwam bij kijken, bij vervanging van bvb een verdamper.

Man, Man, een vak op zich. Solderen, vacuum trekken enz... En zeer gespecialiseerd materiaal, gebruikt een soort tangetjes op de airco buizen. En die zijn ook nog eens draadloos, die zijn zeer gespecialiseerd.

Goede video's met wat hij allemaal tegenkomt elke dag; mieren, zwarte weduwe, klanten die reclameren... Maar hij hersteld alles zonder veel morren.

https://www.youtube.com/c/HVACGUY/videos

A good housewife opens the fridge-door at zero cross point of AC cycle.

Op 23 september 2022 17:08:51 schreef Arco:
Soms moet je jezelf wel inhouden als ze in 'How it's made' op Discovery weer eens een foutieve vertaling geven...
[...]
(zou toch handig zijn als ze iemand hadden met een beetje technische know-how...)

Er stond hier enkele maanden geleden een twee-pagina groot artikel in de krant van een vertaler bij een van de grote jongens in vertaal-land, dat er een enorm tekort is aan dat soort mensen en er daardoor steeds vaker mensen met 0 technische kennis over het onderwerp op documentaires, films en series over specifieke onderwerpen gezet worden, met dergelijke fouten als gevolg.

Het is hetzelfde als afleveringen van bijvoorbeeld Friends: daar zitten echt massa's referenties aan winkels, gebruiken en speciale dagen in verwerkt. Als je die niet kent, sla je de plank met de vertaling volledig mis.

Op 23 september 2022 18:52:22 schreef Arco:
Zo hebben ze meer: bij een vliegtuig wordt 'stall' meestal vertaald in 'loslating' (wat niemand begrijpt... ;) )

Nee, leuker wordt het als 'Gear down' vertaald wordt als 'versnelling lager', zoals m'n pa ooit bij Aircrash Investigation zag (waar het altijd stoffig is trouwens).

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.

een stralingsdetector met een PIN diode ( dus zonder glaswerk)

https://www.youtube.com/watch?v=mb6UlYsT58Y

Blijkbaar is er een ook een project vanuit de Cern om een DIY PIN diode alfa ( en gamma + beta) detector te maken

https://github.com/ozel/DIY_particle_detector/

https://youtu.be/brf4lIjIHdI

Hoogspanningstransformatorfabricage in Pakistan.
Mijn mond valt open van verbazing. Ik heb die video's van nood-breekt-wet reparaties en revisies die ze daar met veel kunst en vliegwerk doen wel gezien, maar dit is wel weer een overtreffende trap zeg.

Houten latjes als spacers. Lijmresten van plakband ofzo op de wikkeling. Solderen aan de hoogspanningsverbindingen...

Blijkbaar gaat het wel voldoende lang goed want ze zijn nog in business, en zelfs met goedkope arbeid is een hoogspanningstrafo gewoon duur. Maar oef...

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
fred101

Golden Member

In India werkt toch iedereen bij Microsoft ? 8)7

Gelukkig dragen ze veiligheids-slippers

[Bericht gewijzigd door fred101 op zondag 2 oktober 2022 00:35:44 (30%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Sine

Moderator

Op 1 oktober 2022 23:55:11 schreef Ledlover:
https://youtu.be/brf4lIjIHdI

Hoogspanningstransformatorfabricage in Pakistan.
Mijn mond valt open van verbazing. Ik heb die video's van nood-breekt-wet reparaties en revisies die ze daar met veel kunst en vliegwerk doen wel gezien, maar dit is wel weer een overtreffende trap zeg.

Houten latjes als spacers. Lijmresten van plakband ofzo op de wikkeling. Solderen aan de hoogspanningsverbindingen...

Blijkbaar gaat het wel voldoende lang goed want ze zijn nog in business, en zelfs met goedkope arbeid is een hoogspanningstrafo gewoon duur. Maar oef...

Gezien hoe het een en ander er uitziet herbouwen ze enkel de trafo, het enige wat er "nieuw" aan gemaakt wordt is de primaire wikkeling.

Nog steeds waanzin natuurlijk.

https://youtu.be/evR0gxI6zgc

En hier het logische vervolg: een trafo met beschadigde wikkeling.

Merk op hoe alle verbindingen naar de isolatoren gemaakt waren door een stukje stevige draad in te klemmen tussen twee bouten, en vervolgens de einden wikkeldraad daar gewoon stevig omheen te slaan. Geen krimpen, geen solderen, geen schroef-oog... Al is dat niet waar deze trafo gefaald heeft.

De nieuwe spoel wordt uitgekookt in een vat met de oude, door de beschadiging/verbranding bruin geworden olie...

[Bericht gewijzigd door Ledlover op zondag 2 oktober 2022 10:18:17 (13%)

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
eSe

Honourable Member

Een oude, 1975, maar toch een mooie. Over de Maglev, magnetische levitatie trein. Gewoon wat heerlijke "proefjes" in het lab.

https://www.youtube.com/watch?v=OI_HFnNTfyU

Groetjes,
eSe

CChheecckk yyoouurr dduupplleexx sswwiittcchh..

Een hele goede gevonden op youtube, specialist van inverter sturingen en motors. Die laat zelfs samsung en lg compressors open draaien op de tafel!
Je ziet werkelijk de motor draaien op de werkbench, opengewerkt!

Hier kun je veel bij leren, deze man speelt met die techniek. Een maar, het is in het spaans... Dan moet je wel google translate even op engels zetten.

In dit filmpje de werking van LG inverters in koelkasten met de sturing tot in detail uitgewerkt, gevolgd door herstelling. Hij doet ook andere merken zoals samsung of siemens onder de loep.

https://www.youtube.com/watch?v=CHUYlfQ0LAo

In dit filmpje is de motor open op de tafel in werking. Ongelooflijk, wist niet eens of dat mogelijk was.

https://www.youtube.com/watch?v=fV_H3QhO4Pg

Ook reparaties droogkasten of wasmachines en airco's met inverter techniek.

A good housewife opens the fridge-door at zero cross point of AC cycle.
Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Dit topic is gesloten