Show your projects! Part 24

Dit topic is gesloten

toch maar op zoek naar kleuren schermen, als de aansturing mee valt. Ze zijn best wel traag met refreshen en je houd soms ook lijnen over, contrast bijregelen helpt niet.

240*320 pixels aangestuurd door een stm32f103 olimex boardje.

http://www.uploadarchief.net/files/download/sed1335_2.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/sed1335_1.jpg

Mijn Ac voeding is af.

http://img59.imageshack.us/img59/4015/imag0182q.th.jpg

http://img64.imageshack.us/img64/7530/imag0183s.th.jpg

PCB:
http://img577.imageshack.us/img577/1130/imag0181m.th.jpg

Onderkant van de print kan ik helaas niet meer laten zien, pcb was al vast gelijmd in de kast voor ik me bedacht er een foto van te maken.

Het is een kastje waar een trafo inzit die een 6,8,10,12,14,16,18 en 24VAC uitgang heeft. Met behulp van een standen schakelaar bepaal ik welke wikkeling ik op de uitgangsbussen wil hebben. Tevens lees ik de stand van de schakelaar in, in een PICje en print ik wat tekst op het LCDtje.

Best leuk onderkomen voor een trafo die ik van de schroothoop heb gered op het werk :-)

Don't build anything you can't take apart
fred101

Golden Member

Netjes gemaakt. Ziet er strak uit.
Ik zou de pic gebruiken om de spanning te meten ipv alleen de stand van de schakelaar. Dan zie je of de spanning niet inzakt. En dan uitbreiden met een shunt, dan kun je ook de stroom meten. Nu lijkt het zo'n overkill, een heel pcb alleen om een schakelaar stand weer te geven.
Die zwarte blokken, zijn dat relais ?

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Ja die blokjes zijn relais. Heb er wel over gedacht spanning en stroom te meten, maar had geen PICs meer met een ADC. Het kastje dient er alleen voor om ff te testen of de tijd referentie werkt. Werk laatste tijd vaak met 50Hz net frequentie en bij gebrek aan een trafo heb ik dit geproduceerd, aanraak veiliger en wat stabieler voor op het bureau ipv een trafo die op de kop ligt met krokodillen klemmen, zoals ik het normaal doe :-P

oohjaah en voor het eerst mijn adereindhuls krimptang gebruikt die ik afgelopen jaar in rosmalen gekocht hebt :-D

Don't build anything you can't take apart

De elektronische belasting uit het Arduino paneelmeter topic afgelopen weekend in een huisje gezet:

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/electronic_load_01.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/electronic_load_02.jpg

http://www.circuitsonline.net/forum/view/99985/3

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.
fred101

Golden Member

Een snifferprobe voor de scoop volgens recept van Williams (uit het nieuwe boek analog circuit design van LT) Ik had er al eens een gemaakt maar die was niet afgeschermd en meer voor SA/VNA gebruik.
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/12/snifferspoel.jpg

"bouwtekening" en stap voor stap foto's:
http://www.pa4tim.nl/?p=2877

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs
An amplifier is just a modulator for a power supply |Toffe Gebruiker

Ja ik ben benieuwd! Wat zie je nu op de scope?

Een banaan schillen met een vork is slimmer dan een cactus pellen met een afwaskwast. ©Graafvaag

Wat een briljant eenvoudig idee.

Fred, nu moet je er twee maken, naast mekaar houden. en de S21 sweepen.

Suffering from wiseass oneliner blackout
fred101

Golden Member

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2010/12/HPVNAfullswing.jpg
Daar heb ik deze al voor ;-) meer plaatjes:
http://www.pa4tim.nl/?p=1960

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/12/SNIFFER.png
Dit is een pulser die een trage dikke diode aanstuurt naar 100 ohm. Gemeten na de diode over de weerstand.

Ik heb hem gesloopt en aangepast. Er zat iets af en toe niet goed. waarschijnlijk bij het solderen gebeurd. Ik heb de messing neus weggelaten zodat de capaciteit verminderd en de koperen huls schuifbaar over de isolator gemaakt. De spoel is toch geisoleerd. Nu kan ik de afscherming in of uitschuiven om de gevoeligheid te verhogen. Je hebt een probe versterker of gevoelige scoop nodig. De output is laag maar je praat hier over iets van 200 mA

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Een projectje van mij: ECG-monitor.

De doelstelling van dit project was het opmeten van het hartsignaal en het toegankelijk maken via ethernet.

Foto:
http://www.uploadarchief.net/files/download/2011-12-22%2011.49.11.jpg

Linksboven: voeding, linksonder, meetversterker en rechts: de microcontroller met ethernet.

Filmje van het hartsignaal

ECG monitor

Ziet er mooi uit steve, maar wel erg ruim opgezet. SMD is zodat je ook kan besparen op je ruimte ;)

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough
Sine

Moderator

De battery input is in ieder geval al veilig, maar wat je verder aan de BNC en RJ45 knoopt moet ook los van het net zijn wil je het een beetje veilig houden.

Project ziet er erg netjes uit. Print had inderdaad iets compacter gekund, maar mogelijk dat je een bestaande kast hebt waar het in moet ?

Ik zou zelf ook hebben gekeken of er een galvanische scheiding mogelijk is tussen de output van je instrument versterker en de rest van de aangesloten connectoren.

Misschien iets meer werk en wat andere componenten nodig, maar het is in medische toepassingen "veiligheid boven alles"

Ik heb voor een andere toepassing ooit een paar sloopprinten gehad waar alle instrumentatie versterkers en ADconverters via een DC/DC converter en optocouplers volledig geisoleerd waren van de rest van de print. Dat zou een mogelijke optie kunnen zijn voor een volgende versie :)

meten is weten, weten is meten, maar hoe kan je weten wat je allemaal moet meten en weten.

@MAH, jovak,

ECG signalen zijn erg klein. Dingen als schakelende voedingen en microcontrollers die digitale dingen aan het doen zijn, kunnen daar heel makkelijk op storen. Wat is er nu makkelijker dan gewoon wat ruimte er tussen zetten?

@sine: Als het goed is, zit er in je RJ45 contact een galvanische scheiding. Tuurlijk, dat zou kapot kunnen gaan, maar dat vind ik wat vergezocht.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Sine

Moderator

Wat heet ver gezocht, als het fout gaat kan het hier goed fout gaan.

Zeker als je naar medische standaarden kijkt is dit ver van ideaal ( bekijk voor de gein maar eens een datasheet van een isolator en bijbehorende zwevende voeding voor medische toepassingen, daar kom je met een micro ringkerntje niet weg. )

En dan heb je het puur over de ethernet jack, het apparaat wat aan de BNC plug hangt is niet galvanisch gescheiden.

Het was niet mijn bedoeling er al te spannend over doen, ik wil alleen even waarschuwen.

In de RJ45 zit inderdaad een galvanische scheiding alleen de BNC output is niet galvanisch gescheiden. De print kan inderdaad compacter maar ik vindt het overzichtelijker zo. Het was vooral mijn bedoeling analoog en digitaal van elkaar te scheiden.

klein is fijn

Moderator

Erg strak gerout printje, netjes werk! :)

Ziet er prachtig uit, maar ik sluit me toch aan bij Sine. De isolatie in het ethernetgebeuren heeft misschien maar een sterkte van 2kV en met een beetje geluk 4kV, wat overeenkomt met enkelgeisoleerd en dubbelgeisoleerd. De eisen aan medische apparatuur zijn zwaarder dan dubbelgeisoleerd, dus zou ik alsnog adviseren om het ding niet zomaar aan een router te hangen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Zo...

Via SPI aanstuurbare LCD schemrpjes. Gewoon SPI doorlussen van het ene printje naar het volgende. Individueel adresseerbaar.

Natuurlijk is dit de test-fase van dat er meer dingen op 1 bus kunnen en is het straks natuurlijk veel nuttiger om verschillende modules zo aan mekaar te hangen.
http://prive.bitwizard.nl/dsc04286_small.jpg

En... er zit vooruitgang in het andere projectje. (iedereen laat z'n projectjes hier zien als ze af zijn, maar dat hoeft toch niet? Het heet toch "show your projects"?)
http://prive.bitwizard.nl/dsc04281_small.jpg

@Steve, Ik begrijp iets kennelijk niet goed. Ik dacht dat de BNC naar de patient ging. Als dat niet zo is, wat is het dan wel?

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Nee de BNC gaat niet naar de patiënt, is gewoon de output van de meetversterker om gemakkelijk met een scoop te kunnen verbinden.
Links onderaan wordt het snoer ingeplugd met de meetprobes.

Wat zou je hier goed gebruik van een optical link kunnen maken in plaats van die coax !

AnalogDevices heeft/had een prachtige isolatieversterker met ingebouwde voeding, speciaal voor ECG versterkers. Ik vermoed dat Philips, HP. Grass en dergelijke daar ook hun schakelingen voor hadden. In ieder geval zou ik het ingangsdeel door zo veel mogelijk lucht van de rest gescheiden willen zien.
Ga eens op internet uitvogelen wat de eisen en specificaties voor deregelijke schakelingen voor humaan medisch gebruik zijn.

Goed gedimensioneerde schakelende voedingen hoeven niet veel storing te geven. Per slot van rekening zou je dan ook geen chopperversterker kunnen gebruiken vanwege de storing van het schakelsignaal....

De print ziet er in ieder geval erg mooi uit en is voor (dier) experimenteel werk best te gebruiken, maar hang er geen mens aan. Zelfs niet je eigen huisdier (als je daar nog niet van af wilt).

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie.
Sine

Moderator

Ach, met een 9V blokje als voeding en een laptop op z'n accu kan niet veel gebeuren.

Dat dacht ik dus ook, maar mocht ik ooit nog een tweede versie maken ga ik er zeker meer rekening mee houden. Ten slotte heb ik dit gemaakt omdat het boeiend is, wat kan mee experimenteren en leuk is. Ik test het enkel maar op mijzelf.

Om toch nog even in te pikken op die scheiding: stel de schakeling wordt gevoed uit 9V batterij en het signaal meet ik over ethernet. De hoogst mogelijke spanning die op het lichaam kan komen is 9V. Mits de ingangen beveiligd zijn met diodes en hiervoor een 100k weerstand dan is de stroom die door mijn lichaam kan lopen grofweg
90uA. Is dit nu groot genoeg dat het schadelijke kan zijn zelf voor mensen met een zwak hart???

@steve04 Ik heb over medische apparatuur ontwerpen nog wel wat documentatie liggen, als je interesse heb mag je mee mailtje sturen.

AVR powerd

Dit topic is gesloten