Je mooiste meetapparatuur. Deel 5

Dit topic is gesloten

free_electron

Silicon Member

Op 9 april 2012 10:28:05 schreef testman:
als je alleen spul van na de zero's hebt dan is er veel idd al slechter als 2 decennia terug ja .

Dat is inderdaad wat ik ook zeg. Tek was ooit de rolls royce. maar begin de jaren 90 is het beginne fout gaan met de TDS5xx scoops. endaarnaa is het aleen maar slechter geworden. service manuals zijn er niet, na 5 jaar ook geen wisselstukken meer. Ik kan bij Agilent nog onderdelen bestellen van een 40 jaar oude machiene !
Ze garanderen parts en support tot 10 jaar na einde productie.. en sommige machienes zitten 30 of 40 jaar in productie. mijn logic analyzer is al 8 jaar uit productie en ze garanderen nog software fixes tot 2016 ... Hun 34401 mulitmeter dateert vanuit 1989.. die dingen zitten dus al 23 jaar in productie..

Bij tek kun je hem 1 maand na einde productie opeten ..

Bij philips spreek ik dus ook over die witte en bruine serie. dat is allemaal geplooid blik , goedkope connectorjes en consumer onderdelen.

Als we binnen de zelfde jaartallen blijven:
Bij agilent / HP is dat dus niet het geval. als die printen zijn verguld , daar zitten geselecteerde industriele parts in , en dat is opgebouwd met gegoten chassis ( of toch gegoten chassistukken ) en der zitten wel 500 vijzen in. het zijn allemaal 3m connectoren van de duurste serie .

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM

Bij analoge scoops had Tek gewoon de beste kennis op het gebied van CRT's. Een snelle ADC en geheugen maken is een stuk minder specialistisch dan een snelle CRT, dus toen konden HP en Lecroy opeens meekomen, en juist sneller innoveren aangezien ze minder gehecht waren aan de oude analoge technologie.

Zijn de service manuals sinds eind jaren negentig niet bij alle fabrikanten waardeloos? Misschien dat HP er iets later mee was dan de concurrentie, maar zij zijn ook zeker mee gegaan. Die Tektronix handleidingen van nu heb je inderdaad niets aan (flow schema, wat je ook kiest -> replace main circuit board). Van de recente Agilent spul is het naar mijn idee echter niet veel beter. Voor de 34401A zijn bijvoorbeeld schema's van beschikbaar, aangezien dat ding in de eind jaren '80 ontworpen is, maar staan er in de service manual van de 34410A ook nog schema's? De HP 33120A heeft een uitgebreide service manual met volledige schema's en theory of operation, bij de Agilent 33210A zit alleen nog maar een blokschema en een trouble shooting procedure waarin je de zekering en spanningsselectie van de voeding moet testen, bij de opvolger zal dat vast niet beter zijn. Het enige positieve van HP is dat ze nog wel een tijdje CLIP's zijn blijven verkopen voor de duurdere apparaten, maar volgens mij doen ze dat ook al niet meer voor nieuw ontworpen apparaten.

Toen ik in de Agilent documentatie voor die Rigol scoopjes met een Agilent sticker zocht kon ik niet eens een calibratieprocedure vinden, alleen dat je hem daarvoor naar Agilent moest sturen. Dat doet de concurrentie dan toch nog beter.

Dat het bij Fluke/Keithley/Tektronix niet beter zal gaan onder Danaher verwacht ik ook (al zit Fluke volgens mij al vrij lang onder Danaher), helaas betekent dat dat Agilent minder concurrentie krijgt, en dus waarschijnlijk ook lagere kwaliteit en/of hogere prijzen.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar tafelmultimeters. Zo'n twintig jaar geleden concurreerden Fluke, Keithley en Tektronix allen met HP. Het recentste Keithley ontwerp is een Array meter met een Keithley stickertje, en Tektronix verkoopt Fluke multimeters met een Tektronix sticker. Het zal me verbazen als Tektronix en Keithley nog nieuwe multimeters gaan ontwerpen. Dan blijven er dus Fluke en Agilent over, wat nooit positief kan zijn voor de klant. Daar kun je zelfs als Agilent liefhebber niet blij van worden.

haasje93

Golden Member

wat is de witte en bruine serie van philips? (jaren)
waar moet ik op letten?

[Bericht gewijzigd door haasje93 op maandag 9 april 2012 19:36:00 (19%)

If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind of what than is an empty desk a sign?
fred101

Golden Member

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2010/11/SDRvnwa3.jpg
Ik had er al eentje maar deze is klein en mobiel, zodat ik ook liggend wat kan meten. Met mini laptopje eraan een handige mobiele meetplaats. Mijn andere zit in een 19"kast gebouwd met wat randapparatuur. Eigenlijk zou hij ook in "mijn mooiste gratis aanwinst" kunnen ;-)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Zie ik nu iets van S-parameters ?
Of is dat alleen het raster ?

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie.
fred101

Golden Member

Oeps, vergeten te vertellen wat het is. Het is een SDR-kits VNWA-3. Een vector network anlyser en de display laat een carthesian grid met S21 parameters zien welke ik geconverteerd heb via custom traces naar Serie capaciteit, DF en ESR van een styroflex condensator. En een Smith diagram met reactantie

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Over de witte/bruine serie van Philips gesproken... :p

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/08042012829.jpg

Mijn nieuwste aanwinst, onderop; een Philips PM3375 oscilloscoop.

Voor zover ik begrepen heb is het ding deels digitaal, deels analoog. Ik moet er nog meer leren werken, maar de enige handleiding die ik kon vinden is in het Duits...

Mocht iemand een service manual hiervan hebben (of van de PM3365A), stuur me dan een berichtje s.v.p. Misschien krijg ik dan de tweede, die een defecte voeding heeft, aan de praat.

Programmer with a soldering iron

de witte en bruine serie was de serie waar de fronts ook van kunstof werden gemaakt ipv het alu plaatje over een stalen of gegoten alu chassis . de pm2519 is er een voorbeeld van , deze kun je volledig slopen door een meetstekker te hard in het gaatje te willen drukken. het front valt in stukjes uitelkaar dan. de wat duurdere serie bijv de pm2525 heeft een beter front wat wel tegen de tand des tijds kan.

de scope van rastar heeft een groen aan/uitknopje , dit was ook een periode bij philips wat in meer apparaten voorkwam . net als de 100v lijnversterkers met de rode band op het front wat in 86 -87 bij meer apparaten was , oa de pm serie .de philips pc lijn had ook de groene aan/uitknop rond de 80386 tijd.zo op de gok is dit in 89-90 geweest. van dat jaar zal de scope van rastar ook zijn..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 11 april 2012 00:28:02 schreef fred101:
Eigenlijk zou hij ook in "mijn mooiste gratis aanwinst" kunnen ;-)

Da's een mooie sfeerfoto! Tom zou hem op de folder moeten zetten. Leuk dat je net hetzelfde kleurschema "gebouwd" hebt als ik.

En dat VNA ding is geweldig, ik ben er ook mee getrouwd. En hoewel ik ook de ziekte heb om dingen twee keer te kopen (Je zal maar toevallig eens een poort opblazen om 2 uur 's nachts! Stel je voor!) heb ik me toch kunnen inhouden deze keer. Het prijskaartje is erg vriendelijk gezien de standaard in VNA land, maar ik ben jammer genoeg gelukkig ook met mijn vrouw getrouwd die ook iets in de budget pap te brokken heeft. Ik heb haar nog niet uitgelegd gekregen waarom grijze doosjes met cryptische afkortingen van levensbelang zijn. Als ik de connecties zou hebben om aan gratis network analyzers te komen daarentegen, moest ik niet lang nadenken...

Suffering from wiseass oneliner blackout
RAAF12

Golden Member

Zolang je haar genoeg aandacht schenkt zal je die doosjes wel met rust laten. Een zendamateur in de buurt vroeg zich laatst af waarom zijn ontvangers het niet meer deed. Bleek het front end defect.
Beveiliging aan de antenne-input cq. halfgeleider plat, ergo kortsluiting.
De receiver stond naast zijn nachtkastje en ik verdenk de vrouw ervan stiekem ff 230V erop te hebben gezet. Haha, ik was er niet bij
toen het apparaat defect raakte. Twee maanden oude receiver met een sprietje als antenne. Daar kan normaliter toch weinig aan kapot gaan zou je zo denken.

ik kan met dat probleem wel herinneren van thuis vroeger. ik was er niet eens geweest als pa nog langer aan de 2meter of de 27mc hing als hij thuis was , een bak bier erbij en de klok liep wel vaker tegen de nachtelijke cup a soup tijd aan eer het bed werd opgezocht :)

waar rook was, werkt nu iets niet meer
rbeckers

Overleden

Die VNA staat ook op het lange verlanglijstje. ;)
Heb ik ruimte genoeg voor.

fred101

Golden Member

Bert, Ken je de signalhound, dat is ook een mooi ding. Als aanvulling op de vnwa. Helaas een flink stuk duurder.

Dit was voor mij ook een verassing ik was met hem aan het mailen over een nieuw, wat dieper gaand tutorial waarbij de custom trace mogelijkheid wat verder uitgediept wordt maar daar gaat veel tijd in zitten. Vooral achter de computer ivm calibratie en instellingen. Hij weet dat mijn vna nog al in en omgebouwd is en ik hou het niet vol er zo lang achter te zitten . Om er op te typen kan ik er nog slecht bij ook. dus het schoot niet op.
Toen mailde hij dat hij nog het preproductie test exemplaar van het laatste model had liggen. Dat zou hij opsturen zodat ik vanaf bed of de bank aan het tutorial kon werken. Maar vooral omdat ik het nodige voor hem had getest, een serie tutorials heb geschreven redelijk veel support heb verleend op de reflector ( yahoo vnwa group) . Enz. Daarvoor wilde hij me met deze vwna bedanken. En dat vond ik niet erg ;-) het is, zeker voor dat geld, een geniaal ding wat in de drie jaar dat ik er mee bezig ben nu al ongeveer 3 x zoveel kan. Ik wil nog eens experimenteren met een tweede goede usb soundcard ( om als SA te gebruiken en om de VNWA tegelijk S21 en S11 sweeps te laten maken.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs
guidob

Overleden

Vandaag mijn scheidingstrafo afgemaakt. De voorkant:

http://members.home.nl/baltusg/scheidingstrafo1.jpg

Bediening d.m.v. drukknoppen: van boven naar onder is het aan, uit, scheidingstrafo+variac of alleen scheidingstrafo. Dan de variac, een 2A stotz, meters en de uitgang. De binnenkant:

http://members.home.nl/baltusg/scheidingstrafo2.jpg

2 relays, de scheidingstrafo en de achterkant van de frontplaat.

Gemaakt van een allegaartje aan onderdelen; de kast van een oude amerikaanse pulsgenerator. Trafo is overgekocht via CO, relays, stotz, variac en klemmenstrook had ik nog liggen, drukknoppen ook. Voltmeter is van grote C en de amperemeter van de duitse ebay.

fred101

Golden Member

Strak gemaakt, een stuk mooier dan mijn versie ( die gaat tot 8A en er zit nog een 0-1200VDC voeding en gloeilamp bij in) Die ga ik toch ook maar eens een keer aanpassen. Ik heb er een V en A meter opzitten maar alleen voor het DC deel. Met wat diodes kan ik die natuurlijk ook voor AC gebruiken.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

dat is idd een net gebouwd modelletje met extra ruimte over nog . dpm's zijn ook goed om te bouwen van dc naar ac , helaas wil dat met A dc dpm's niet lukken . ik heb bij mijn variac een brug gemaakt van schottkey dioden met een klein elco'tje erover voor de volt dpm's .

waar rook was, werkt nu iets niet meer
fred101

Golden Member

Mijn DC Ampere meter is gewoon analoog en meet de spanningsval over een shunt . De AC een losse er naast geplaatste AC weekijzerkern meter.
Maar in het 230VAC deel is het mischien een idee om een stroomtrafotje te gebruiken ( ferriet ringkern om een van de draden en dat gelijkrichten). Ik dacht eigenlijk er aan om de primaire van een 230-12V trafo in serie met de variac te zetten maar ik weet niet of dat gaat werken. De trafo hoeft geen 8A te leveren maar het kan er in theorie wel doorlopen. De secundaire spanning is dan makkelijk gelijk te richten en voor de meter te gebruiken en de boel blijft gescheiden. In de praktijd zal het niet snel meer dan een paar honderd mA zijn maar ik vind dat hij wel moet aankunnen wat de variac kan. ik gebruik nu een externe weekijzeren kern AC meter die tot 10A gaat. Zo'n ding begint eigenlijk pas vanaf een paar honderd mA wat te doen en ik hen hem pas een keer wat zien doen, toen wist ik ook gelijk dat het foute boel was, gelukkkig had ik een gloeilamp in serie.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs
rbeckers

Overleden

Op 13 april 2012 00:27:45 schreef guidob:
. . . Vandaag mijn scheidingstrafo afgemaakt. De voorkant:
[afbeelding]
Bediening d.m.v. drukknoppen: onder van naar boven is het aan, uit, scheidingstrafo+variac of alleen scheidingstrafo. . .

@guidob:
Dat moet toch van boven naar onder zijn? Verder ziet het mooi en goed afgewerkt uit, juist de adereind-hulzen.
En nog vollop ruimte voor eventuele uitbreiding of aanpassing.

Op 13 april 2012 08:36:00 schreef rbeckers:
@guidop
Ziet er goed uit.

@rbeckers: guidop die kennen we niet.
MVG Gerard.;)

soms zoekt men te diep in het EENVOUDIGE.

N00bvraag misschien hoor, maar is die amperemeter niet veel te grof? Als dat ding uitslaat weet je meestal al dat d'r ergens rook uitkomt..

0 - 2,5A is toch prima? De variac levert immers maar 2A. Je gebruikt het als indicatie, niet als stroomregeling zoals op je labvoeding.

[Bericht gewijzigd door Bert M op vrijdag 13 april 2012 13:37:55 (14%)

Ik zeg toch ook niet dat je 'm als stroomregeling gebruikt? Ik vraag me af wat 't nut is van zo'n indicator. 2A bij 220V is 500W. De meeste projectjes van mij gaan niet verder dan een watt of 10. Op zo'n meter kun je maar net zien of de boel aanstaat of niet, en als d'r een 'catastrophic failure' is, dan vliegt of de zekering d'r uit, of je ziet rooksignalen. En met een beetje pech slaat die meter dan ook nog geeneens stevig uit.

een digitale meter ampere dc is bijna niet bruikbaar te maken voor amp ac . heb het met een stroomtrafo geprobeerd , maar door de gelijkrichter heb je al teveel spanningsval , zelfs met schottkey dioden. het ding klopt niet in het hele bereik of staat nogal te wippen als er stroom gaat lopen . aan analoge weekijzer ampere meter werkt het beste , maar is onnauwkeurig en begint te laat met indicatie geven eigenlijk.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Waarom dan geen 'precision rectifier' gebruikt? Toegegeven, zoiets is een stuk complexer, maar volgens mij wel nuttiger dan een weekijzerspoel die alleen bruikbaar is voor de wat lompere tests..

rbeckers

Overleden

Of m.b.v. een logconverter een analoge meter aansturen.

Dit topic is gesloten