Je mooiste meetapparatuur. Deel 5

Dit topic is gesloten

Ik weet niet in hoeverre die process calibrator voor z'n nauwkeurigheid/stabiliteit afhankelijk is van de de stabiliteit die zo'n batterij je geeft. We moeten op het werk wel uit kunnen gaan van de waarden uit de manual (en waarop gecalibreerd wordt).

If you want to succeed, double your failure rate.

de metingen zorgen dat de batterijspanning even inzakt , maar die spanning wordt omgezet in 5 en 3,3volt met een smps , dus het zakken van de voeding is niet zo erg.

het probleem met accu's heeft m'n muis ook . de eneloopjes die erin gaan zijn volgens de muiselectronica leeg bij 1,20 v . terwijl dat juist nominaal is voor een accu. als ik ze erin zet dan is de spanning 1,34v en toch werkt het ding er 4 dagen op.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Is dat bij een Fluke 725 ook zo met die SMPS?

Mijn logitechmuis werkt zelfs op 1 van de 2 penlites, en hij trekt ze tot de bodem leeg. Waarschijnlijk zit er een boostconvertortje op, ik vraag me dan alleen nog af of die 2 batterijen parallel gezet worden intern, of dat het op een andere manier gaat.

If you want to succeed, double your failure rate.

Kunne jullie niets maken dat je een soort omgekeerde batterij houder maakt waarin het jack past?

Ben Belg sowat :D :: plaatjes zijn meestal klikbaar

klopt , m'n muis heeft maar 1 aa accu , maar het oude toetsenbord werkte op 4 aa cellen, maar op 2 werkte het ook .die batterijen staan idd parallel .

edit:

zelfbouw battery eliminator ;

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_1023-1.jpg

een stel houtjes voorzien van een messing schroefje met een gestabiliseerde netadapter eraan , zo is de eliminator nog universeel ook :) bij apparaten die batterijen , die tegen elkaar zitten maak je gewoon een paar dummy houtjes ter opvulling.

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_1016.jpg

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_1018.jpg

[Bericht gewijzigd door testman op vrijdag 20 juli 2012 22:01:11 (64%)

waar rook was, werkt nu iets niet meer
guidob

Overleden

Op 20 juli 2012 07:52:25 schreef Jochem:
Ja, er wordt nogal eens geroepen dat je alleen wat aan dat spul van national hebt, maar ik ben wel benieuwd of je hier een beetje mee uit de voeten kunt.

Gaat over de GPIB clone. Na heel wat trial en error is het antwoord error...

Het ding werkt op zich wel, je kan ermee communiceren met de apparaten. En ook de Agilent IO software ziet het als een 82357B. Tot zover geen probleem.

Maar software die voor NI GPIB spul is gemaakt werkt niet :(
Speciaal de KE5FX software, zoals de plotter emulator en timelabs werken niet of niet goed (met een 2430A en HP5371A, waarvoor die wel specifiek zijn gemaakt). Er zit iets niet goed met protocol of timing (heel soms werkt plotten b.v. wel).

De waardes die worden ingelezen van de HP kloppen vaak niet (negatieve frequentie, lol). Ik zoek nog even verder, maar ik denk dat het niet gaat werken. John probeert me te helpen (en ik heb al een bug uit timelabs kunnen rapporteren :) ).

Overigens denk ik dat de clone op zich wel werkt.

Bij het testen met de Kode time interval analyser (die hier al eens is langsgekomen) ging het overigens mis met de analyser.

Aardige plof/gesis en geen beeld meer. Wel veel magic smoke. Bleken de elco's in de schakelende voeding te lekken. 1 ervan is zowat leeg gesist, met een zwarte pcb als gevolg. Zelfs met een gat in de print, terwijl ik het idee heb dat de voedingspcb van degelijk spul is gemaakt. Restauratie poging is ongoing; even vervangen gaat lastig, want er zijn veel secundaire spanningen.

Verder valt er nog te rapporteren dat er een functie generator bij is gekomen. Velleman PCG10, nieuw in doos voor 20 euri. Die kon ik niet laten lopen. Werkt met printer poort en pc software, maar da's geen probleem. Best een geinig ding.

Kan ik de FG503 weer vervangen door iets anders ;)

[Bericht gewijzigd door guidob op dinsdag 31 juli 2012 21:32:54 (27%)

Laatste aanwinst hier: Tektronix SG505 plugin. Analoge sinusgenerator met hele lage vervorming (0.009% gemeten). En alle knoppen zijn heel, voor de verandering. ;)

[Bericht gewijzigd door alex278 op dinsdag 31 juli 2012 21:45:18 (19%)

@guidob: hm, dus zo'n clone is het toch niet helemaal. Achja, al doende leert men.

If you want to succeed, double your failure rate.

Het werd toch wel een gemis, dus toch maar een DG1022 besteld. Degelijk ding, heldere menu structuur, geruisloos (in tegenstelling tot de standard fan in mn DS1022C scope) en de arbitrary waveform functie is ontzettend handig. De kijkhoek van het LCD valt wel tegen.

Tevens ben ik nog op zoek hoe ik een .wfm file gecaptured op de scope in zn geheel in de funcgen kan laden. De file is ongeveer 50000 datapunten groot terwijl de DG1022 slechts 4096 punten kan opslaan. Weet wellicht iemand een tooltje waarmee ik de plusminus 50000 punten in de wfm-file kan shrinken naar de maximaal 4096 punten beschikbaar op de DG1022?

http://80.112.159.87/webserver/co/dg1022.jpg

[Bericht gewijzigd door nickzx6 op woensdag 1 augustus 2012 23:58:10 (36%)

guidob

Overleden

Op 1 augustus 2012 08:04:55 schreef Jochem:
@guidob: hm, dus zo'n clone is het toch niet helemaal. Achja, al doende leert men.

Idd, al doende leert men. Het werkt :)

Oplossing is nogal simpel achteraf; alle Agilent tools etc sluiten, voordat je met de andere tools begint. Anders conflicten. En die Agilent tools start je al snel op, om te kijken of de gpib bus up en running is :) Ik was ook mee aan het kijken met de monitoring, om te zien of ik het probleem kon zien. Terwijl dat net het probleem is.

Edit; blijkbaar is connection expert het probleem. IO control en monitoring alleen kan wel.

Nou, dat maakt hem dus toch weer bruikbaar. En waar had je die interface gekocht? Of had je dat al gezegd..?

@nickzx6: Jij bent dus nogal van de 1022's. :)
Welke dataformaten hebben die bestanden, dus zowel het 50000 punten grote bestand van de capture als het 4096 punten grote bestand dat je in de GD1022 wilt stoppen? Het klinkt me niet als rocket-science om daar even een tooltje voor te schrijven.

If you want to succeed, double your failure rate.

@nickzx: kan je in je scoop nergens instellen hoeveel datapunten je wilt opslaan?

Ben Belg sowat :D :: plaatjes zijn meestal klikbaar
guidob

Overleden

@Jochem

Komt van ebay, ergens uit china. Er staan er twee op, 1 rechtstreeks een copy van HP; hetzelfde plastic geval en deze met metalen huis en losse USB kabel. Zijn van binnen niet gelijk (wellicht wel de software).

In mijn zoektocht ben ik iemand tegen gekomen die de mijne eens beter heeft bekeken en op een duitse site iemand die de andere nog verder wilde bekijken en verbeteren (copy van chinese copy, lol).

http://sigrok.org/wiki/GPIB-USB_82357B_clone
http://www.mikrocontroller.net/topic/214565

Beide chinezen beconcurreren elkaar op prijs (gelijk).

Overigens zijn een aantal apparaten die ik heb errug oud en is de gpib implementatie dat ook. Een plot van de Advantest fft gaat fout, omdat er een aantal karakters worden weggetoverd (en ik verdenk de gpib pod daar niet van). Maar na een handmatige correctiepoging is het nog niet echt om aan te zien.

De plot van de 5371A lijkt op een mondriaan :) M.a.w. nog wat werk te verzetten.

Hoi,

De waveform die ik ooit heb opgeslagen op de scoop is 524288 punten groot en wordt opgeslagen als een .wfm file. Ik heb een viewer kunnen vinden waarmee ik het bestand kan LEZEN:

http://80.112.159.87/webserver/co/viewer.jpg

Je ziet twee kanalen. Van het de gele waveform wil ik eigenlijk een gedeelte (aangegeven met de rode grenzen) herproduceren met de functiegenerator. Een gehele waveform zoals in de afbeelding te zien is 524288 datapunten.

De bestandsindeling is me echter een raadsel. Het .wfm bestand openen in notepad bijvoorbeeld geeft complete crap. Ik dacht al iets te schrijven in Matlab of eventueel Excel maar ik begin er weinig mee.

Sommige van die scopeboeren willen nog wel eens bestanden digitaal opslaan, als 2-byte (16 bits) of 4-byte woorden (32 bits), LSB danwel MSB. Want da's efficienter qua opslag. Zet voor de gein eens een nette +5V op een kanaal van je scoop, sla een meting op, en open die file met een hex editor. Daarna je scoop aan GND hangen en dezelfde procedure. Kijk eens naar de verschillen.

Kun je zo'n file even online gooien? Als ik tijd heb schrijf ik wel een tooltje om de boel te converteren. Ik neem aan dat je niet de enige bent met dit probleem.

Wat wil je precies? Van .wfm -> .wfm maar dan gewoon een stuk er uit geknipt? Kan je in dat mooie programma de nummers het nummer van het eerste en het laatste gewenste sample aflezen?

edit:
Tektronix heeft een tooltje online gezet om het om te zetten naar ascii. Misschien kan je op die manier (samen met een hex editor) iets met chocola maken van de bestanden.

http://www.tek.com/oscilloscope/tds5032-software/wfm-ascii-converter

[Bericht gewijzigd door pientertje op donderdag 2 augustus 2012 22:23:36 (27%)

Slikt de functiegenerator vervolgens ook wfm-bestanden?

If you want to succeed, double your failure rate.
Shiptronic

Overleden

Op 2 augustus 2012 21:23:09 schreef nickzx6:
Hoi,

De waveform die ik ooit heb opgeslagen op de scoop is 524288 punten groot en wordt opgeslagen als een .wfm file. Ik heb een viewer kunnen vinden waarmee ik het bestand kan LEZEN:

[afbeelding]

.

Plaatje krukassensor ? ;)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Van een Kawasaki als ik het goed zie.

If you want to succeed, double your failure rate.
fred101

Golden Member

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Ha, nou jullie zijn in ieder geval wakker (@Shiptronic) ;-)

Het is inderdaad het signaal van een krukas-sensor uit een KTM 690 een-cilinder blok met een aangepast trigger-wheel. Ik heb eens een injectie-systeem gebouwd op een dergelijk blok. Dit kunstje wil ik nogmaals uitvoeren, en voor het offline testen van de ECU-print is het fijn als ik het krukas-signaal kan reproduceren. Eigenlijk steekt het allemaal niet zo krap, ik zou ook met een blokgolf patroon kunnen werken (de ECU-print triggered op een nuldoorgang), maargoed uiteindelijk moet het te doen zijn het signaal te reproduceren...

@alex278 Ik heb inderdaad al even een test signaal opgenomen en geanalyseerd. Met een hex-viewer is het eenvoudig uit te lezen. Ik krijg het vermoeden dat de eerste 256 bytes in een dergelijk .wfm file wat specifieke informatie bevat waarna 524288 bytes volgen. Dit zou heel goed kunnen kloppen dus ;-)

@pientertje Als ik thuis ben zal ik even een .wfm file online zetten. En bedankt voor de link. Na registratie op de Tek website (grrr) wordt eerst mijn download aanvraag geverifieerd? Pfff...

@Jochem Ik kan inderdaad een .wfm file opgeslagen op de scoop inladen in de functiegenerator. Echter de eerste 4096 punten worden geladen, de rest wordt uiteraard genegeerd aangezien het interne geheugen niet groot genoeg is voor de gehele waveform.

nickzx6, je zou eens kunnen kijken of je het in audacity kunt importeren, dan kun je naar hartelust knippen, resampelen e.d.

Ah, jammer fred, we waren te bijdehand!

De .wfm is kennelijk een proprietary formaat, dus hoe je het ook omzet, het terugconverteren kan een probleem worden. Leest de functiegenerator ook nog iets anders dan wfm?

Het gaat dus niet om het resizen (comprimeren) van de grote hoeveelheid data, maar meer om het croppen als ik het goed begrijp? Ergo, het gewenste stuk uit de 524288 punten grote file is op zichzelf niet meer dan 4096 punten? Misschien kun je proberen om de filesize te bekijken, en simpelweg met een hex-editor naar rato te knippen? Of als je iets van een header kunt onderscheiden, kun je die misschien er voor weer aan plakken?

If you want to succeed, double your failure rate.
blackdog

Golden Member

Hi!

Deze week twee nieuwe aanwinsten, een is op weg naar Duitsland voor kalibiratie (HP 34401 DVM)

Van de het andere meetinstrument hieronder wat foto's.
Het gaat om een Fluke 8920a True RMS Voltmeter.
Bij aankomst bewoog hij nog wel maar gaf alleen wat aan als de aangeboden
spanning in het 1V bereik zat en dan nog alleen bij het inschakelen.
Verlaagde je de spanning beneden de 180mV dan ging hij nooit meer iets goeds aangeven.
Na een vlugge blik op het analoge deel van het schema ben ik 1,5 uur gaan lopen om na te denken waar het probleem zou zitten.
Volgens mij was een flink deel van de meter in orde, ander kon hij niet goed werken in het 1V bereik.
Verder had ik bepaald dat Fluke bij het opstarten de autoranging vrijwel zeker van boven naar beneden laat scannen anders zou hij niet kunnen werken op het 1V bereik.
Mijn eerste verdachte was een van de twee relais aan de ingang maar deze waren goed (reedrelais)
Dat het eigenlijk iets verderop in het schakeldeel moest zitten bleek uit dat soms zowel de V-range LED oplichte sam met de mV-range.
De schakellijnen komen uit de processor, deze gemeten en hadden een normaal niveau.
Hierna wordt het een en ander gedecodeerd door wat cmos buffers en poorten.
Daar ging het mis, i.p.v 0 tot -15V bleef een aantal uitgangen hangen op -8V.
Toen een speciale probe tevoorschijn gehaald en daarmee de CD4049 getest.
Dat was bijna een blaar... hij was wel erg heet voor een CMOS IC.
Met een scherp kniptangetje het IC er uitgeknipt en daarna pinresten verwijderd hierna schoonmaken met IPA.
Voetje er in en een nieuwe 4049 geplaatst.
Meter aangezet, shit... nog niet goed, ook deze 4049 werd flink heet.
Verder zoeken met mijn probe vinger, Whoeha... de 4011 was zelfs nog heter!
Ook hiervoor een nieuwe geplaatst in een voetje.
Spanning er op, en.... YES hij werkt weer.
Later vandaag nog de twee LEDS voor V en mV vervangen, die waren toch wel erg zwak.

Verder eb ik de kast en vooral het frontje onderhanden genomen, daar zaten flink veel krassen op.
Ik ben aan het poetsen geweest met spul voor mobiele telefoons om krasjes weg te krijgen.
De diepe krassen gaan natuurlijk niet weg maar het frontje ziet er nu weer netjes uit.

Folder van Fluke
http://http://www.bramcam.nl/8920/Fluke-8920-Folder.pdf

1e foto, zo als hij was.
http://www.bramcam.nl/8920/005-Fluke-8920a.JPG

Het dak er af en ook het frontje.
http://www.bramcam.nl/8920/006-Fluke-8920a.JPG

Onbehandeld frontje.
http://www.bramcam.nl/8920/016-Fluke-8920a.JPG

Van links naar rechts, Verzwakker, 1e Amp, 2e Amp, RMS converter.
http://www.bramcam.nl/8920/004-Fluke-8920a.JPG

Het onderdeel met de deuk is de FLuke RMS Converter.
http://www.bramcam.nl/8920/017-Fluke-8920a.JPG

Principe RMS Converter
http://www.bramcam.nl/8920/Fluke-RMS-Converter.jpg

Vervangen ledjes
http://www.bramcam.nl/8920/015-Fluke-8920a.JPG

Klaar en glimmend :-)
http://www.bramcam.nl/8920/020-Fluke-8920a.JPG

Wat meetgegevens na afregeling
Gemeten t.o.v 100Khz en 1VAC
-0,1dB = 21Mhz
-1dB = 32Mhz
-3dB = 42Mhz

Ik ben er blij mee :-)

Blackdog

[Bericht gewijzigd door Henry S. op zondag 5 augustus 2012 12:55:34 (1%)

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.
Tidak Ada

Golden Member

Goed werk verricht, blackdog !
Bovendien ondertussen nog aan je conditie gewerkt ;)
En Last but not least ook nog een mooie meter er aan overgehouden ook.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Dit topic is gesloten