Show your projects! Part 29

Dit topic is gesloten

Op 25 augustus 2014 10:31:15 schreef rew:
[...]Maar... Wat gebruikt er iedere anderhalf uur ineens 20 minuten lang stroom en verloopt vrijwel lineair van 100W naar 75W gedurende die 20 minuten?

Die ieder anderhalf uur en 20 minuten zou een koelkast kunnen zijn, maar waarom zou het stroomverbruik afnemen gedurende het lopen?

Op 25 augustus 2014 11:09:07 schreef Franzki:
[...]
De grafiek geeft een elektrisch vermogen aan (in Watt) aan. Maar ik vermoed dat de slimme meter alleen meterstanden geeft (in kWh).

Dat betekent dat de grafiek een schatting weergeeft van het gemiddelde afgenomen vermogen in de periode tussen twee metingen. Maar de vorm van de grafiek hangt af van je meetinterval en het gebruikte algoritme voor de grafiek.

Zelf vind ik het handiger om een trend van de meterstanden te zien. Dat is namelijk vermoedelijk de enige data die je daadwerkelijk meet.

Op 25 augustus 2014 22:39:37 schreef jovak:
[...]

Misschien een CV ketel die naar mate zijn ingestelde temperatuur andere verbruik heeft? Pompen, regelkleppen.
Als je een modulerende brander hebt, zal je regelklep minder lang open blijven staan aan het einde. Dit is een soort van PWM. Het vermogen van de pomp is een constant vermogen als de ketel verwarmt.

Het is de koelkast inderdaad. Misschien dat het iets met de druk in het systeem te maken heeft? Dat na verloop van tijd de druk verandert waardoor de pomp lichter gaat lopen = minder stroomverbruik? Kan verder niks bedenken.

CV-ketel staat hier nog uit, en dat hou ik ook het liefst zo lang mogelijk zo :p

Verder spuugt een slimme meter elke 10sec de volgende dingen uit (via seriele poort):

  • meterstand laagtarief elektra
  • meterstand hoogtarief elektra
  • meterstand laagtarief teruglevering (zonnepanelen)
  • meterstand hoogtarief teruglevering (zonnepanelen)
  • gasmeterstand (De elektra meter ontvangt deze eens per uur van de gasmeter)
  • huidig verbruik in W

Output van de meter heb ik hier online gezet voor de geinteresseerden: http://pastebin.com/ZzFmLXvj
Zoals je ziet kun je er allerlei data uithalen. Bericht wat de meter uitspuugt is volgens de DSMR, de 'Dutch Smart Meter Requirements'. De nummers voor elke regel zijn de identifier. Dat zijn ook de waarden die ik met de Arduino gebruik om het goede veld te zoeken.
Op deze pagina wordt wel uitgelegd wat de betekenis van de velden zijn: http://gejanssen.com/howto/Slimme-meter-uitlezen/#mozTocId24279 (even naar beneden scrollen stukje)

Tidak Ada

Golden Member

Zou de compressormotor bij verlaging van temperatuur misschien minder belast worden ? Dat kan eventueel die daling ook verklaren.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
guidob

Overleden

Op 25 augustus 2014 18:48:15 schreef Rolo:
Ik heb nog niet besloten hoe ik het gat ga afdekken, denk een aluminium plaatje, of kunstof, iemand tips ?

http://www.conrad.de/ce/de/product/140376/Frontrahmen-Schwarz-Passend-…

Op 25 augustus 2014 09:52:28 schreef fred101:
Je kan overigens ook gewoon DC gebruiken om een scoop te calibreren op amplitude. Het voordeel van een blokgolf is wel dat je gelijk ziet waar de nul zit en dus of de trace drift.

Meestal wel ja, b.v. de 2430A. Maar bij de 2465 niet. Je krijgt bij een bepaald punt in de procedure links en rechts een punt in beeld (voor 0.5V en 0V meen ik). Die moet je dan allignen op de linker en rechter uiterste lijn. Één regelaar is om beide punten te schuiven, met een andere maak je de afstand tussen de punten groter. Zonder blok wordt dat lastig.

[Bericht gewijzigd door guidob op maandag 25 augustus 2014 23:03:57 (47%)

Op 25 augustus 2014 22:50:45 schreef ThinkPad:

Verder spuugt een slimme meter elke 10sec de volgende dingen uit (via seriele poort):

Dat valt dus uiteindelijk wel mee... ik had gegokt dat de interval groter zou zijn.

Jup. En mijn slimme meter (Kaifa MA105) heeft ook nog een knipperende LED die 2000 imp/kWh doet, mocht je het nog nauwkeuriger willen meten ;)

Vind het alleen jammer dat de gasmeterstand maar eens per uur wordt geactualiseerd. Is in mijn geval te wijten aan de draadloze verbinding tussen gas en elektrameter. Anders zou de batterij in de gasmeter in no-time leeg zijn. Maar een kabeltje tussen beide meters had ik niet erg gevonden, als ik daarmee een kortere interval zou krijgen :P

Sine

Moderator

Leuk projectje ...

Ik heb al een tijdje iets vergelijkbaars draaien op basis van solarmeter Dat helpt .. want mijn code skills zijn niet ZO geweldig :P

Die totals is overigens wel een goed idee, zeker op dagbasis geeft dat aardig inzicht in je verbruik.

http://www.gigawatts.nl/co/TEMP/solarmeter.png

Solarmeter wilde ik in eerste instantie ook gaan gebruiken, maar ik houd liever de data in eigen beheer. Niet zo zeer vanwege privacy (dan had ik sowieso al geen slimme meter aangevraagd), maar meer omdat ik nu lekker queries erop kan afvuren op de data, en zo dus interessante trends uit de data kan halen.

Wellicht dat ik die solarmeter nog wel ga inzetten bij m'n ouders. Een S0 meter is eenvoudig gemaakt met zo'n module: http://www.ebay.com/itm/TCRT5000-Infrared-Reflective-Photoelectric-Swi…
Daar zit een LM393 op, en kun je met de potmeter afregelen zodat hij op juiste moment (bij flits van kWh LED, of reflecterende digit van gasmeter) een 0 of een 1 uitstuurt.

Vind het overigens wel knap dat de ontwikkelaar van die Solarmeter sketch zoveel in een Arduino geprakt krijgt. Zoveel ruimte heb je namelijk niet.

Voor het vastleggen van de meterstanden en het terugkijken is er ook de website slimmemeterportal www.slimmemeterportal.nl

Hier kun je je ook registreren (gratis) en kun je je verbruik ook tot een kwartier nauwkeurig inzien, zowel voor gas als elektra.

Zo doe ik het.

@hieronder: Zelf uitlezen is leuker inderdaad...

Domoticz en ESP8266, goede combo!!!

Klopt, www.enelogic.com kan dat ook gratis.

Maar zelf uitlezen is leuker :P

fred101

Golden Member

Ik denk dat ik het liever niet wil weten ;-)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Vooral sluipverbruik heeft een groot aandeel in een hoge energierekening, dat is immers verbruik wat 24/7 aan staat. Daarom heb ik dingen als m'n TV e.d. ook achter een doordrukstekker met schakelaar zitten zodat ik het na gebruik kan uitzetten. Printerserver (15W) achter tijdschakelaar zodat ie 's nachts uitgaat etc. Zo moeilijk is het niet om op elektriciteit te besparen ;)

[Bericht gewijzigd door ThinkPad op dinsdag 26 augustus 2014 11:11:34 (21%)

fred101

Golden Member

Er zijn toch dingen die ik niet uit wil hebben.
- HP en Trimble tijdstandaarden
- counter met oven
- 7,5 digit meter met oven
- 10V standaard (maar die verbruikt nagenoeg niks)
- de oven van een standaardcellen cabinet
- een lader voor de noodaccus

En ivm de huidige klus staan er deze week permanent 4 calibrators en 3 veel-digit multimeters 24/7 aan. Ik wil echt niet weten wat die trekken ;-) Maar morgen middag mogen ze weer uit.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
McAwesome

Golden Member

Hieronder even een nieuw project. Het gaat om een 1-wire server voor automatisatie. Deze bestaat uit een 1-wire hostcontroller en een single board computer naar keuze. In het voorbeeld is een Raspberry Pi gebruikt, maar we zijn ook nog van plan te experimenteren met de Beaglebone Black en de Hummingboard. Ook een USB naar I2C adapter hoort tot de mogelijkheden.

Het 1-wire board wordt gevoed vanuit een 24V DC adapter en biedt 4 ESD beveiligde 1-wire kanalen aan via RJ45 connectoren. De 1-wire hostcontrollers zijn de DS2482-100 van Maxim.
Daarnaast zijn nog 3 schakelende voedingen voorzien. 1x 5V 1A voor de single board computer, 1 x 5V 1A voor het 1-wire gedeelte en 1 instelbare voeding (8-20V 1A), ook voor het 1-wire gedeelte.

De voedingsspanningen (en extra massaverbindingen) kunnen naar keuze al dan niet doorgeschakeld worden naar de RJ45 connectoren. Ook is nog een aparte connector met schroefklemmen voorzien voor de voedingen. Tot slot zijn ook nog 8 I/O lijnen naar buiten toe voorzien en kunnen uitbreidingsprintjes (RTC en extra 1-wire kanalen via een DS2482-800) aangesloten worden.

De bedoeling is om uiteindelijk 1-wire apparaten via een webserver te bedienen of uit te lezen. Een demofilmpje staat hier:
https://vimeo.com/87347968

Hieronder enkele foto's:
http://www.axiris.eu/en/images/one_wire_server/1-wire_host_adapter_01_500.jpg

http://www.axiris.eu/en/images/one_wire_server/1-wire_host_adapter_02_500.jpg

http://www.axiris.eu/en/images/one_wire_server/1-wire_host_adapter_03_500.jpg

http://www.axiris.eu/en/images/one_wire_server/1-wire_host_adapter_04_500.jpg

http://www.axiris.eu/en/images/one_wire_server/1-wire_host_adapter_05_500.jpg

http://www.axiris.eu/en/images/one_wire_server/1-wire_host_adapter_06_500.jpg

http://www.axiris.eu/en/images/one_wire_server/1-wire_host_adapter_07_500.jpg

http://www.axiris.eu/en/images/one_wire_server/1-wire_host_adapter_08_500.jpg

http://www.axiris.eu/en/images/one_wire_server/1-wire_host_adapter_09_500.jpg

http://www.axiris.eu/en/images/one_wire_server/1-wire_host_adapter_10_500.jpg

Raspberry Pi is a trademark of the Raspberry Pi Foundation

Stoere behuizing :-)
Waar heb je die vandaan?

Sine

Moderator

Ziet er uit alsof dat een 3D print kan zijn ...

fred101

Golden Member

Die behuizing ziet er heel professioneel uit. 3D print of wordt/is dit commerciële productie ?

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2014/09/C_decade2.jpg
http://www.pa4tim.nl/?p=5123 voor binnenkant

Ik heb ook nog even wat tussendoor gemaakt. Voor gebruik bij bouwen/ testen van schakelingen eb ik een monacor CR doosje met schakelaars en 4 draadjes met krokodillen. Best handig maar wat weinig waarden en die lange draden zijn niet handig bij hogere frequenties. Dus heb ik deze gemaakt. Tijdens onderdelen zoeken en meten (en omdat ik voor een klant een LCR meter moest precalibreren/afregelen ontstond het idee het maar gelijk zo goed mogelijk te maken. Een guard aansluiting welke doorloopt tot in de connector en daarna alle waarden daarna met mijn 6 digit, beter dan 0,01%, (ex GR-standards lab), GR-1620 gemeten.
Dat daarna op wat andere meters getest en het werkt prima. Ik heb wel een grote HP decade maar dit is gewoon een handig ding en bruikbaar voor twee doelen.

Ctjes zijn voornamelijk 100 n (MKP/MKT ? ) blokjes, ik heb er daar iets van 1000 van wat selecteren tot ronde getallen makkelijk maakt en de waarde bleef in ieder geval stabiel bij een paar graden temperatuur. Na solderen ging de capaciteit tijdelijk iets van 2% omlaag als ik er een redelijk heet stookte. Deze Ctjes heb ik ook gekozen omdat ze een nog enigszins meetbare DF hebben.

Bij testen en afregelen van huis tuin en keuken LCR meters en bijna alle multimeters is het handig een "gecalibreerd" decade boxje te hebben. (in ieder geval meer dan precies genoeg voor de gemiddelde LCR meter)

De ruimte is wat klein maar het eerste idee was om stryroflex of bv andere polystyreen C's te gebruiken met een schakelaartje wat een weerstandje in serie zet. Dit om D te meten.

Ik ben nog met een tweede bezig maar dan gewoon 3 decades met standaard waarden/stappen en puur voor substitutie bedoeld. 10-1000 pF, 10 -1000 nF en 10-1000 uF,

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
McAwesome

Golden Member

De behuizing is met een lasersnijmachine uit wit 3mm plexi gemaakt. Het is de bedoeling om dit ontwerp later commercieel te produceren en daarvoor is 3D printen gewoon veel te traag.

De paneeltjes klikken in elkaar en worden dan nog eens samengehouden met afstandhouders en schroefjes. Dit systeem heeft tot nu toe altijd goed gewerkt voor mijn projecten/producten.

Eigenlijk zou een metalen behuizing met poedercoating nog beter zijn, vooral qua stevigheid vooral omdat ik met dat product ook wel mik op de industrie. Helaas is dat niet mogelijk omwille van de kosten dat dat met zich meebrengt want om een of andere reden mag het tegenwoordig allemaal niks meer kosten ;-)

Als je op de industrie mikt, dan maakt die laatste paar tientjes voor een metalen behuizing echt niet uit hoor.

If you want to succeed, double your failure rate.
Totale beginner

Golden Member

@McAwesome: dat ziet er een prachtig project uit. Als het goed is heb je van mij (Daan Pape) een mailtje ontvangen.

McAwesome

Golden Member

Op 4 september 2014 09:29:14 schreef Jochem:
Als je op de industrie mikt, dan maakt die laatste paar tientjes voor een metalen behuizing echt niet uit hoor.

Ik denk dat ik de twee opties op termijn ga aanbieden, een beetje afhankelijk van de interesse vanuit de industrie. Op die manier kan het dan toch wat goedkoper blijven voor particulieren/residentieel gebruik.
Ik ga het eerst nog wat aankijken hoe het evolueert met de verkoop want een metalen behuizing moet ik uitbesteden. De plexi kastjes kan ik gewoon zelf maken op de lasersnijmachine naargelang de behoefte.

Bezig met een versterker module, voor de temperatuur gestuurde ventilator regeling het shema van Blackdog gebruikt uit dit topic: http://www.circuitsonline.net/forum/view/121338/3/ Extra op het printje is een gelijkrichter en LM7812. NTC met thermische lijm vast gezet in het koelblok. Regeling werkt verder prima, dat was ook wel te verwachten bij een goed getest shema van Blackdog.

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/fan_controller_blackdog_1.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/fan_controller_blackdog_2.jpg

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.
klein is fijn

Moderator

Klein werk gerelateerd projectje. Een optocoupler printje om het ene apparaat (AD converter) te starten vanuit het andere apparaat (GC). Printen bevat dan ook niet meer dan een optocoupler, weerstand, LED en twee terminals.

http://www.kleinisfijn.nl/co/pcbs/dsc_0072_th.jpg

http://www.kleinisfijn.nl/co/pcbs/dsc_0073_th.jpg

Voor het meten van electra heb ik eens een uitermate vernuftige schakeling gezien.
Het opmeten ging dmv reflectie op de marker van de draaischijf. Deze puls ging naar een uC die de boel gewoon telde en zo met een verbruik kwam. De implementatie was nou niet echt mooi: printje tegen de meter geplakt met gaffa tape.

Just find out what you like and let it kill you
Thevel

Golden Member

Op 11 september 2014 23:54:00 schreef klein is fijn:
Klein werk gerelateerd projectje.

Maar het routen was zeker een groot probleem :)

Lucky Luke

Golden Member

Ik durf het bijna niet te zeggen, Kif, maar die schroefgaten zitten wel erg dicht bij de spoortjes. Als iemand daar lomp een schroef in draait ligt het spoortje doormidden en/of beide spoortjes kortgesloten. Met een kunststof (of karton/pertinax) ringetje is dat wel op te lossen.

Wel vreselijk mooi gefotografeerd :) (En gesoldeerd)

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

Dit topic is gesloten