Show your projects! Part 29

Dit topic is gesloten

Henry S.

Moderator

Deel 29 alweer in deze reeks.

De regels mogen zo ongeveer wel een beetje bekend zijn ondertussen, geen offtopic geneuzel ( start daar een ander topic voor ) en let een beetje op het formaat van de foto's ( zie daarvoor de FAQ, en hier).

Het vorige topic start hier.
en de laatste post daarvan vind je hier.

Nog ouder? Hier:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 24 25
26 27

Have fun en laat de projecten maar komen ( op naar de 100! )

Ik brand meteen los met een tussendoortje:

Ik heb een set Chinese JIng Tong transceivers (JT-208 - VHF en JT-308 - UHF) met een stapel reserveaccu's. Helaas is meer dan de helft kapot, of heeft een verminderde capaciteit.

De accupacks zijn met een mesje snel open te krijgen, en bevatten niet meer dan 6 AAA batterijtjes (NiMH als je de opdruk mag geloven). In de pack die ik opende bleken 4 van 6 cellen kapot te zijn.

http://www.kg-uitdaging.nl/wp-content/uploads/2014/05/Jing-Tong-NiMH1-300x224.jpg

Daarvoor in de plaats heb ik 6 oudere Aldi NiMH's aan elkaar gesoldeerd, met wat smelten en aandrukken past alles weer in de behuizing, en die past samen met de transceiver weer in de lader.

http://www.kg-uitdaging.nl/wp-content/uploads/2014/05/Jing-Tong-NiMH2-300x224.jpg

Verdere info

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.
Wasluis1971

Golden Member

Schema's van AM-radiootjes zijn er te kust en te keur. Veel elektronicahobbyisten zullen wel eens een (kristal)ontvangertje hebben gebouwd.

Het ontvangertje dat ik in dit topic wil bespreken wijkt echter behoorlijk af van een "normaal" exemplaar: er is namelijk een knipperlicht-IC (LM3909) gebruikt.

Hoewel het idee niet nieuw is, kon ik op dit forum niets over dergelijk LM3909-misbruik vinden. In de bibliotheek las ik midden jaren '80 al over deze toepassing van dit IC, tot experimenteren kwam het echter nooit (ondanks het feit dat je behalve de LM3909 slechts 4 extra componenten nodig hebt).

Hieronder een fotootje van de (belachelijk eenvoudige) schakeling:
http://www.uploadarchief.net/files/download/am-ontvanger%20met%20lm3909.jpg

Ook heb ik nog even een filmpje gemaakt:
http://www.youtube.com/watch?v=yGCkUN5I0as

Mede doordat de maximale voedingsspanning van de LM3909 slechts 1,5V bedraagt, is het uitgangssignaal zéér zwak. Zet het geluidsvolume desnoods hoger.

Het signaal dat in het filmpje te horen is, is reeds versterkt met behulp van een setje actieve computerluidsprekertjes. De volumeknop is geheel rechtsom gedraaid... Kun je nagaan hoe zwak het signaal is dat de LM3909 levert!

Leve het transistortijdperk!

Ik wilde altijd al eens een wattmeter bouwen en aldus is geschied. Het is meer een verkennend project en daarom ontbreekt het aan omschakelbare spanning en stroom bereiken. En ik wou een onderzoeken hoe ver ik zou komen met zo'n uber-hippe Arduino. Het resultaat viel niet tegen: De samplefrequentie is zo'n 4800 Hz voor beide ingangen. De wattmeter is geschikt voor DC als wel voor AC. En behalve vermogen en energie kan de schakeling in totaal 21 verschillende parameters bepalen van de gemeten spanning en stroom.

http://meettechniek.info/extern/wattmeter-640.jpg

Een volledige beschrijving staat hier: Wattmeter

Gaandeweg heb ik ook geleerd dat shuntweerstanden zich gedragen als thermokoppels, en dat niet alleen de temperatuurcoëfficiënt maar ook het temperatuurverschil tussen de aansluitingen een rol speelt.

Wasluis1971

Golden Member

Voor geïnteresseerden (alsmede voor niet-geïnteresseerden) hieronder het schema van de LM3909-radio:

http://www.uploadarchief.net/files/download/schema%20lm3909-radio.jpg

Ik had geen gedrukt exemplaar voorhanden en heb het dus zelf maar even getekend. De spoel is een midden- of langegolfspoel op een ferrietstaaf (doorsnede: 10mm). Het exemplaar dat ik gebruikt heb, kwam uit een oude radio.

Leve het transistortijdperk!
Hewlett

Honourable Member

Leuke toepassing van het befaamde LM3909 "led knipper" IC, een IC dat helaas al vele jaren obsolete is. Schema komt uit het Linear Applications Handbook van National Semi.

Vergelijkbaar is het project van tubetime waarbij een CMOS versie van de NE555 gebruikt wordt om een AM radio te maken: http://tubetime.us/?p=85

HamRadio PA2HK // Keep Calm and Carry On.

Na aanleiding van het spelletje 2048 wilde ik dit gaan realiseren in hardware middels 7-segment displays.

Hiervoor heb ik zelf een pcb ontworpen voor het aansturen van de 7-segment displays:

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/pcb%202048.jpg

De PCB heb ik modulair opgesteld zodat ik in theorie er oneindig veel aan elkaar kan knopen. De data word via shift-registers doorgestuurd waardoor er ook maar 3 "data" wires nodig zijn.

Alles samen:
http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/all%20connected.jpg

Filmpje:
http://youtu.be/lEfvolXeidU

Er zitten nog wat bugs in:
- In het begin van het spelletje wil hij nog wel eens resetten (mogelijk omdat in het begin het aantal schermpjes wat "aan" is nog laag is en snel veranderd waardoor de spanning daalt)
- Scherm kan soms artifacts bevatten (te zien in filmpje op 0:04)

De hardware:
- Atmega328p (arduino compatible)
- 16 x four-digit 7 segment display
- 24 shift registers (hc595)

De software voor de game zelf is geport van de webversie http://gabrielecirulli.github.io/2048/

http://prive.bitwizard.nl/dummyload.plot.pngHehe! Eindelijk gelukt!

M'n dummyload begint het te doen. De plot is van de labvoeding, CV op 2.9 ingesteld, CC rond de 2.65 of zo. De spanningsval tot de 2.5A komt voornamelijk door de weerstand van de goedkope aansluitdraden die ik heb gebruikt. Maar JUIST dat effect is leuk om te zien. De ADC waardes springen kennelijk nog wel een beetje. Ga ik uitzoeken. Bij "3A" krijgt ie de spanning niet onder de 0.3V want ik gebruik een .1 Ohm shunt. Logisch.

P.S. Fotos van de hardware komen nog een keer. Nu eerst wat anders.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Geestig dat je eerst awk gebruikt om dan in gnuplot te plotten :-D

blackdog

Golden Member

Hi REW,

Dat is een geweldig swingende lijn, dat heb ik nog nooit voor elkaar gekregen. *grin*

Ik zie graag een keer je hardware, maar ik zal even moeten wachten lees ik..

Gegroet,
Blackdog

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

Indrukwekkend aantal display's ! Mooi gemaakt. Maar hoe stuur je ze nu precies aan, ik zie dat ze per 4 cijfers gemultiplexed moeten, dan heb je alleen aan een schuifregister toch niet genoeg ?

Op 3 juni 2014 19:37:38 schreef Rolo:
Indrukwekkend aantal display's ! Mooi gemaakt. Maar hoe stuur je ze nu precies aan, ik zie dat ze per 4 cijfers gemultiplexed moeten, dan heb je alleen aan een schuifregister toch niet genoeg ?

Elk 4-digit display heeft een eigen shift register en elke 2 displays op 1 print hebben samen nog een extra shift register om de digits aan of uit te zetten, dus totaal voor de 16 displays heb ik 24 shift registers die allemaal in serie zijn aangesloten.

Re: swingend; Ja, ik meet, terwijl ik de STROOM uitstuur zowel de spanning als de stroom. Ik plot de gemeten stroom en spanning, dus de gemeten stroom KAN zakken tussen twee metingen.

Dat kan een meetfout zijn (ADC niet lang genoeg laten sampelen), EMI (ruis op de ADC draden, grote lussen tussen de draden), onstabiliteit van de opamp regeling (ik dacht dat ik die er nu uit heb), onstabiliteit van de voeding (geen goede "step" response?). Ik weet het niet.

Re: Awk: Ja ik wilde de plot laten zien met "A" en "V", dus moest de boel geschaald worden. De firmware print nu gewoon simpelweg de ADC waardes 0-0xfff... Het stuit me een beetje tegen de borst om daar een float library in te gaan zetten. Anderzijds, het ding heeft 1M flash, en ik gebruik "printf" al, dus de FP library zal er wel al inzitten.... Ik geloof zelfs dat ik een FPU heb, dus de FP library kan best nog wel eens meevallen....

OK. Effe gekeken. totaal nu 32K code, waarvan 2k floating point library....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
fred101

Golden Member

Freddy, mooi project. Mooi compact ook en zoals gewoonlijk een mooie onderbouwing op je site.

Ik heb een tijd terug een mini analoge TRMS Watt meter gemaakt (het was een Bob Pease ontwerp) Deze is ondertussen nog verbeterd en uitgebreid met aardlek meter.

Daarna heb ik deze gemaakt: http://www.pa4tim.nl/?p=4771
Dit was ook vooral uit nieuwsgierigheid. Het was een gezamenlijk project met RBeckers. De basis begon gelijk (het deel rondom de optos) maar de uiteindelijke uitvoeringen zijn toch heel anders geworden. Ook Arduino als digitaal gedoe.

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2013/10/powermeter_test.jpg

Wij hebben ook AC + DC, maar dan over een groter spanning bereik 0-300V, 0-10A en 1 MHz (dat was de uitdaging). Rene heeft dat gedaan door meerdere ranges en hele snelle opamps. Ik heb het resolutie deel opgelost met een 26 bit ADC. Mijn opamps zijn minder snel maar eenvoudig te veranderen als ik zou willen. Ik moet nog steeds uiteindelijke specs opmeten. De bandbreedte tijdens testen van het meetdeel was vrij hoog en richting 1 MNHz maar het is erg lastig de respons daarbij vlak te krijgen. De BW is in ieder geval een paar 100 kHz. De TRMS converter haalt die 1 MHz niet. Deze heb ik gebouwd mbv opamps, dus geen aloles in een IC nav een oude appnote van National of analog devices(ben even kwijt wie)

De moeilijkheid is de crest factor en het feit dat bij veel smps voedingen je volgens mij eigenlijk niet meer van de klassieke fasehoek kan uitgaan. Het heeft weinig meer met een sinus te maken. Wel heel informatief om de stroom aan de 230 kant te monitoren. Alleen testen hoe goed hij daar mee om kan gaan is lastig. Veel voedingen variëren doorlopend het getrokken vermogen.

Verder zit er een ALS, automatische 10A zekering, shunttemp bewaking, dikke schakelaars, relais en afkoppelbare aarde (met waarschuwingslamp)
Hij heeft 3 bnc uitgangen (voor scoop) voor stroom, spanning en fase. Ook banaan aansluitingen en een klassieke stroomtrafo als vergelijk.

Het ding is alles behalve portable en staat vast op mijn variac/scheidings trafo kast als monitor daarvoor. Maar hij is nog steeds los bruikbaar.
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2013/10/power_top.jpg
De onderkant van die plaat zit ook vol.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Mooi hoor! Ik heb ook weer eens iets af gemaakt. Een blatende ventilatieregeling voor onze hackerspace!

https://revspace.nl/images/b/b5/SuckSystem.jpg
Klik op het plaatje voor meer info (wordt komend weekend nog uitgebreid met schema).

Oja, de sourcecode staat hier!

Kom eens langs bij RevSpace of één van de andere spaces!

Hieronder een 4-poort USB switch, die naast de druktoetsen ook apart via USB ingesteld kan worden. Naast diverse blauwe indicatie-LED's voor aansluitingen op de USB-poort, zit er ook een rode/groene LED op, waarmee aangegeven wordt of het apparaat via de USB gevoed wordt (rood) of via een adapter (groen).

Bovenkant (zonder / met onderdelen)
http://www.uploadarchief.net/files/download/usb_sw01.jpg

Onderkant (zonder / met onderdelen)
http://www.uploadarchief.net/files/download/usb_sw02.jpg

Nog eentje :
http://www.uploadarchief.net/files/download/usb_sw03.jpg

Deze keer zijn de foto's niet aanklikbaar voor een grotere versie.

Reden waarom ik het gemaakt heb : Je hebt USB hubs, maar ik vind het handig om ook te kunnen schakelen op 1 USB-poort met meerdere apparaten er aan, via de PC. Tsja, het is en blijft een hobby, hé ?

Vandaag heb ik het printje voorzien SMD componenten, straks zal ik beginnen met het schrijven van de broncode. Zodra dat af is, kan ik een behuizing gaan maken.

[Bericht gewijzigd door oxurane op vrijdag 6 juni 2014 17:45:53 (16%)

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...

@benadsky:
Hoe komen die brandsporen op de behuizing? Is dat soms lasergesneden MDF of multiplex?

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie.

Op 6 juni 2014 17:55:10 schreef Tidak Ada:
@benadski:
Hoe komen die brandsporen op de behuizing? Is dat soms lasergesneden MDF of multiplex?

Ja, dat is met de lasersnijder gedaan! Superhandig apparaat voor kastjes en dergelijke! Ook het plexi frontje is ermee gesneden. Ik gebruik 'm vaker voor dat soort dingen, je kunt er ook mooie through-lit frontjes of edge-lit displays mee maken.

https://revspace.nl/images/c/c4/Plant_blink.jpg

Kom eens langs bij RevSpace of één van de andere spaces!

Op 6 juni 2014 18:53:00 schreef Benadski:
Ja, dat is met de lasersnijder gedaan!

als je schilderstape er op doet haal je de vlekken er met de tape af......

@ tidak hieronder: nee lijm gaat goed. En zwaluwstaarten gaat helaas niet omdat de laser altijd haaks op het oppervlak snijdt.....

[Bericht gewijzigd door rew op zaterdag 7 juni 2014 03:01:29 (24%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Geeft die lijm dan geen problemen met die hitte?
In ieder geval kan je mooie tandverbindingen maken, zo.
Volgende experiment wordt dan echte zwaluwstaarten... ;)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie.

Op 6 juni 2014 17:38:52 schreef oxurane:
Vandaag heb ik het printje voorzien SMD componenten, straks zal ik beginnen met het schrijven van de broncode.

Mooi projectje hoor! Ik ben ook nog van plan een hub te bouwen. ik wil er dan meteen 1 of 2 UART IC's opzetten.
Hoe heb je die QFN gesoldeerd? En zou je de schema's kunnen delen?

Op 6 juni 2014 23:39:18 schreef Tidak Ada:

Volgende experiment wordt dan echte zwaluwstaarten... ;)

Foei :-) Die steek je met de hand !!!

Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? https://ledverlichtingsoest.com/
Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie.
Lucky Luke

Golden Member

Ik had toch een lege post in dit topic gezet om niet al die mooie projectjes te missen? :)

Eluke.nl | handgetypt | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)
Henry S.

Moderator

Je had de email notificatie zonder post kunnen aanzetten.

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.

Maar dan krijg je hem alleen via de mail, en niet op je gegevens page ;) (Daar kijk ik altijd als eerste... ;) )

"Ben nog een N00B, maar dat is al aan het veranderen ;)

Dit topic is gesloten