Show your projects! Part 29

Dit topic is gesloten

Ik heb hier nog nooit echt een projectje getoond, dus hierbij mijn eerste.
http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/img_20140815_165510.jpg
Helaas geen foto's van de bouw. Maar het is een NAS bestaand uit:

  • miniITX moederbord,(Intel MO510 dual 1,6ghz 2 gb ram)
  • Mini-itx voeding
  • 12 v voor de voeding wordt verzorgd door een meanwell ad-55a (een heel handige voeding met ups functie, overgenomen van een medeforummer) in combinatie met een 12v 7ah loodgelaccu.
  • twee 1,5 TB harde schijven
  • KPN router uit zijn jasje en in het deurtje gefrot.
    [*} 1x

Aan deze kast zit ok een aldi ip cam die ik voorzien heb van power over IP (edit: dat moet PoE zijn).

Alumniumframe waar alle hardware op zit is zelfbouw en uitneem baar. Het moederbord zit op een pvc plaat die als een deurtje naar voor kan scharnieren waarna ik bij de harde schijven kan voor servicing.

MO510 kwam zonder koeler dus oude athlon xp koeler op freesbank pas gemaakt.

De ventilator in de kast en op de cpu koeler zijn parallel geschakeld en lopen via casefan aansluting op MB. Achter de harde schijven zitten nog twee gaten in de kast waardoor de ingeblazen lucht weer kan ontsnappen. Mooi rustig en onhoorbaar zo.(temp tussen 20/30 graden)

Software is xpenology dus ale voordelen van een synology NAS op je eigen hardware!

Het systeem loopt nu al 4 dagen continu. Enige probleem is dat bij het opstarten de voeding niet genoeg stroom kan leveren waardoor de accu voor een kort moment mee moet werken (4Ah(edit 4A) levert hij dan bij!). Daarna levert de voeding net genoeg stroom.

In de toekomst wil ik graag het grotere broertje van de ad-55a inzetten, de ADD-155A. Mocht iemand die nog hebben en er vanaf willen dan houd ik me aanbevolen!

Met vriendelijke groet, Rob

Op 23 augustus 2014 12:03:30 schreef Robvansuilen:
Aan deze kast zit ok een aldi ip cam die ik voorzien heb van power over IP.

Voice over IP ken ik. Power over IP nog niet. Ik wist niet dat dat kon... :-)

Enige probleem is dat bij het opstarten de voeding niet genoeg stroom kan leveren waardoor de accu voor een kort moment mee moet werken (4Ah levert hij dan bij!). Daarna levert de voeding net genoeg stroom.

Da's dan een best heftig systeem. Als het opstarten 1 minuut duurt en dat je accu gedurende die tijd 4Ah bij levert, gaat het over ongeveer 3kW dat je systeem trekt! Pittig! :-)
--------
Sorry Joop, Rob van de flauwe grappen. Mooi kastje. Sjiek zo met de POE en de accu, dat je zonder problemen de opstartpiek op kan vangen met de accu.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
joopv

Golden Member

Beetje flauw dit. Je weet goed dat er PoE (Power over ethernet) en Ampere ipv Ah bedoeld wordt.
Gaan we elkaar hier afzeiken en belachelijk maken over woordgebruik?

Inderdaad bedoelde ik 4 ampere en PoE, een beetje een domme foutjes. Tussen een huilend kind door en een gmail account die zijn werkt niet doet wil de concentratie nog wel eens wat verslappen.

Gelukkig hebben we hier legio forummers zoals rew die je zo snel mogelijk weten te verbeteren. Positieve geluiden zijn blijkbaar wat moeilijker.

Met vriendelijke groet, Rob
maartenbakker

Golden Member

Inderdaad veel teveel negativisme: alweer twee posts die een verbetering (die notabene met een grapje wordt gebracht - al lijkt dat vaker wat los te maken dan een droge verbetering) afzeiken!!

Waar is het simpele bedankje gebleven, of in geval van aanhoudende verongelijktheid het 3 tellen wachten en stilletjes 'zeikerd' denken ZONDER dat meteen te typen?

Aan de andere kant is verdedigen (huilend kind, gmail account dat zijn ware gezicht toont) of verontschuldigen ook niet nodig, kleine foutjes maakt immers iedereen wel eens, en als je dat zelf als een "oops" of "foutjebedankt" formuleert kan je je ook niet meer aangevallen of afgezeken voelen.

P.S. Verbeteren van vooral jezelf maar ook je collega's is in de ontwerp- en reparatietechniek wellicht ook een soort van tweede natuur. Als een raketontwerper millimeters en mils doorelkaar haalt, komt het al snel tot een miljoenenschade (en in hobbygevallen toch al snel het uiten of inslikken van een paar stevige woorden).

@pietplof hieronder: Ook ware woorden. In tekst komt zoiets niet over.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
pietplof

Golden Member

Kom mannen , dit is wat mij vaker opvalt.
De meeste collegae bedoelen het wel goed maar als kale tekst ( zonder knipoog of een ander zichtbaar relativerend gebaar) komen opmerkingen soms wat vervelend over.
Ik denk dat de vermoeidheid cq opgebouwde irritatie van de afgelopen( 1e werkweek) er even uit moet.
Maarten was ietsje sneller.

festina lente

Update over de "Delta Meter".
Het printje voorzien van onderdelen, en het werkt ! Heb alleen niet de juiste waarde voor R5 liggen vandaar nu nog even twee in serie.
Zal in het kort de details vertellen van deze "Delta Meter".
De stroommeting wordt met een ACS712 board gedaan, deze output wordt door een opamp iets versterkt, bron hiervan is de datasheet van de ACS712. De uitgangsspanning van de voeding wordt door een weerstands deler gehaald en dan samen met het signaal van de stroom opamp aangeboden aan een ATMega328P, deze is voorzien van een Arduino bootloader. Er is een serieele programmer aansluiting aanwezig om software erin te kunnen zetten. Het board heeft twee "on-board" 5 volt regelaars, een voor de digitale schakeling, een voor de analoge schakeling, de analoge Vcc blijft zo mooi schoon. Het board zelf moet dan met 8V DC gevoed worden. Dat haal ik uit een apart printje met een 7808 regelaar. In de software zit een calibratie voor de spanning en stroom meting. Deze calibratie is te activeren door een aantal keren op de push button te drukken.
Wordt vervolgd....

http://i10.photobucket.com/albums/a134/Rlnd/Delta_E030-3/Top_Board_zps9ca0e457.jpg

http://i10.photobucket.com/albums/a134/Rlnd/Delta_E030-3/Top_Sandwich_zps81ccdcf6.jpg

http://i10.photobucket.com/albums/a134/Rlnd/Delta_E030-3/Back_Sandwich_zpsac86e6b7.jpg

http://i10.photobucket.com/albums/a134/Rlnd/Delta_E030-3/Angle_zps3554952d.jpg

guidob

Overleden

Een klein projectje van mijn kant. Na reparatie van de 2465 scope moest die nog worden afgeregeld. Er zit een nieuwe attenuator in. Andere scopes kan ik afregelen met DC, maar voor deze heb je een 1kHz bloksignaal nodig van diverse spanningen met een offset van de halve spanning. Of gemakkelijker gezegd; een chopped DC signaal, variërend van 20mV tot 10V.

Normaal doe je dat met een PG506 calibrator, maar die heb ik niet en ze zijn niet goedkoop (120 euro minimaal wat ik zo snel kon vinden). Dus maar eens in de rommelbakjes gezocht en een AD7512 gevonden. Een CMOS analog switch. Dat samen met een 555 op een printje en klaar is de chopper. Als bron heb ik een fluke calibrator. Die gebruik ik best veel.

http://members.home.nl/baltusg/chopper_top.jpg

Onderdelen komen waarschijnlijk voor een deel uit Deurne en omstreken.

http://members.home.nl/baltusg/chopper_bottom.jpg

Dit is het resultaat op een 2430A, met op kanaal 2 de calibrator.
Ziet er wel goed uit, de blok en de lijn van de gelijkspanning overlappen.

http://members.home.nl/baltusg/chopper_scope.jpg

Kastje dan ook nog maar:

http://members.home.nl/baltusg/chopper_case.jpg

Vertical en trigger zijn nu gecalibreerd :)

Heb geen foto's van de hardware, maar ik heb een setup gemaakt waarbij een Arduino + Ethernetshield m'n slimme energiemeter uitleest via de P1 poort en de waarden doorstuurt naar een MySQL database op m'n NAS.

Aan de hand daarvan kun je weer leuke grafiekjes maken zoals deze:
http://tweakers.net/ext/f/Qg878aFt7IlrV86y2jJAUF6C/full.png

Volledige project staat hier beschreven: http://thinkpad.tweakblogs.net/blog/10673/slimme-meter-p1-poort-uitlez…

Hardware:
Arduino Duemilanove
W5100 Ethernetshield
BS170 transistor (om signaal vanuit meter te inverteren)
10k weerstand voor de BS170
RJ11 connector (om in de P1 poort te klikken)
Stukje snoer

Totale kosten misschien 20 euro? (Arduino + Ethernetshield van eBay, rest had ik nog liggen).
Slimme meter spuugt op 115200 baud @ 8N1 bits (wel geïnverteerde data!) de meterstanden + huidig verbruik uit.

Zitten nog wel wat bugs in die ik nog moet fixen (de Arduino upload soms bagger naar de database, verbruik gaat ineens naar 0, of een meterstand die naar 0 gaat). Heb dat voor nu tijdelijk gefixt door die foutieve waarden te laten verwijderen door het script wat ook door de Arduino wordt aangeroepen bij het wegschrijven. Zou ik dat niet doen dan gaat de grafiek hele gekke sprongen maken ;)

Dit alles toon ik dan op een zelfgemaakte pagina (PHP + jQuery + Highcharts) op een oude iPad 1 die aan de muur hangt. Op die pagina toon ik dan de dagtotalen, huidig verbruik en wat temperaturen van m'n CV-ketel (uitgaand CV-water en retourwater ivm ketel tweaken). Eens je de data in een database hebt dan trek je er ook zo een grafiekje uit, erg leuk :)

Ziet er inderdaad leuk uit zo'n meterstandenlogger.

Overigens kleine correctie... de grafiek laat het verloop van het afgenomen vermogen in de tijd zien... dus niet het verbruik.

Het verbruik is gelijk aan het oppervlak onder de grafiek (vermogen x tijd).

fred101

Golden Member

GuidoB, Tek gebruikt in deze: http://www.pa4tim.nl/?p=3176 scoop calibrator het zelfde principe. Je zet hem vanaf het frontpaneel op 2V en zet hem dan met een multimeter op 2V DC. Die spanning wordt net als bij jou "gehakt". Maar jou oplossing heeft een groter spanning bereik. Je kan overigens ook gewoon DC gebruiken om een scoop te calibreren op amplitude. Het voordeel van een blokgolf is wel dat je gelijk ziet waar de nul zit en dus of de trace drift.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Lambiek

Special Member

Zijn weer leuke projecten manne. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 25 augustus 2014 01:30:16 schreef ThinkPad:
Aan de hand daarvan kun je weer leuke grafiekjes maken zoals deze:

Maar... Wat gebruikt er iedere anderhalf uur ineens 20 minuten lang stroom en verloopt vrijwel lineair van 100W naar 75W gedurende die 20 minuten?

Die ieder anderhalf uur en 20 minuten zou een koelkast kunnen zijn, maar waarom zou het stroomverbruik afnemen gedurende het lopen?

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 25 augustus 2014 10:31:15 schreef rew:
[...]Maar... Wat gebruikt er iedere anderhalf uur ineens 20 minuten lang stroom en verloopt vrijwel lineair van 100W naar 75W gedurende die 20 minuten?

De grafiek geeft een elektrisch vermogen aan (in Watt) aan. Maar ik vermoed dat de slimme meter alleen meterstanden geeft (in kWh).

Dat betekent dat de grafiek een schatting weergeeft van het gemiddelde afgenomen vermogen in de periode tussen twee metingen. Maar de vorm van de grafiek hangt af van je meetinterval en het gebruikte algoritme voor de grafiek.

Zelf vind ik het handiger om een trend van de meterstanden te zien. Dat is namelijk vermoedelijk de enige data die je daadwerkelijk meet.

Enige jaren geleden heb ik wat printjes gemaakt met de toner-transfer methode.
De resultaten waren toen zeer wisselend, sommige printjes waren perfect, andere hopeloos.

Nu is het weer tijd om een printje te maken, en stap 1 was het elimineren van variabelen, zoals het opstrijken van het papier
Dus een laminator halen, Bij de Action eentje voor 13,- euro meegepikt.
Prima ding met twee warmte rollen.

Deze is echter niet zonder meer bruikbaar, de rollen staan te dicht op elkaar waardoor het doorvoeren van een 1,6mm print de zaak te veel belast.
De aanpassing is simpel, de beide rollers draaien in een plastic geleider (het hele ding is cheap-ass plastic).
De gaten in deze geleiders opboren van 9mm naar 9,5mm geeft precies genoeg ruimte tussen de rollers, zodat een print er mooi strak doorheen haat zonder dat de tandwielen van de aandrijving niet meer goed ingrijpen.
Daarna de kap in drie stukken zagen om het geheel een beetje aanraak veilig te maken, en klaar :-)

Later deze week de testen, of het ook nog werkt.

http://www.uploadarchief.net/files/download/imag0856.jpg

Lambiek

Special Member

Ik ben reuze benieuwd, we wachten het resultaat af. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 25 augustus 2014 14:44:13 schreef minimax:
...

Heb hetzelfde gedaan, maar ik heb zelf een temperatuur regelaar gemaakt om de temperatuur nog iets op te voeren. Met de hogere temperatuur was het resultaat beter.

Op 25 augustus 2014 15:28:15 schreef Dutchboy.:
[...]
Heb hetzelfde gedaan, maar ik heb zelf een temperatuur regelaar gemaakt om de temperatuur nog iets op te voeren. Met de hogere temperatuur was het resultaat beter.

Heb ook hetzelfde gedaan. Bij de mijne gebeurde de temperatuurmeting dmv een diode.
Ik heb de waarde waarmee de opamp compareerde verschoven om zo de temperatuur op te voeren.
Geeft een veel beter effect. 4-5 keer erdoor halen als hij op temperatuur is, perfect resultaat.

Veni Vidi Vagina - Ik kwam, en zag dat het kut was.

Update over mijn "Delta Meter" project. De eerste is ingebouwd in de Delta 30-3. Ik heb nog niet besloten hoe ik het gat ga afdekken, denk een aluminium plaatje, of kunstof, iemand tips ?

De omschakelaar voor V - A laat ik zitten, heeft verder geen functie meer. Ook de neonlamp blijft zitten, geeft anders ook alleen maar gaten. Het prototype had nog een blauwe display, deze groene display wordt het. Dat vind ik toch mooier.

De software werkt, ben het nog wel wat aan het tweaken hier en daar maar dat vind ik juist leuk om te doen. Ook komt er nog een hulpvoeding in de Delta, kleine printtrafo en een 7808 regelaar.
Op de foto wordt de Delta Meter nog extern gevoed met 8V op breadboard met een LM317. Nog net te zien op de eerste foto.

http://i10.photobucket.com/albums/a134/Rlnd/Delta_E030-3/20140824_090407_zpsbd15409d.jpg

http://i10.photobucket.com/albums/a134/Rlnd/Delta_E030-3/Detail_Boven_zps8780110d.jpg

@Rolo:

Heerlijk om te zien, Keurig en strak !

Ik ben alleen nog wel nieuwsgierig hoe je die bedrukking op het frontpanel hebt gemaakt.

[Bericht gewijzigd door ritmeester op maandag 25 augustus 2014 19:22:43 (49%)

I love it when a plan comes together !

@Ritmeester : Welke bedrukking bedoel je ?

Op 25 augustus 2014 18:48:15 schreef Rolo:
Update over mijn "Delta Meter" project. De eerste is ingebouwd in de Delta 30-3. Ik heb nog niet besloten hoe ik het gat ga afdekken, denk een aluminium plaatje, of kunstof, iemand tips ?

Een plexiglazen plaatje mischien en daar een zwart kader omheen maken met een spuitbus zwart of donkere plakfolie !!

http://daanselektronikasite.webs.com/apps/photos/photo?photoid=1455857…

[Bericht gewijzigd door Henry S. op maandag 25 augustus 2014 21:59:08 (1%)

Niet storen a.u.b ben al gestoord genoeg!

Een klein project van mijn kant. Ik ge er nog een print voor maken zodat ik het permanenter kan plaatsen. Maar ik ben nog aan het wachten op nieuwe pir sensoren.

De ledstrip gaat aan als er beweging is. De sensoren komen onder het bed zodat deze alleen afgaan als ik uit bed stap.

Er zit een ldr bij zodat er niks gebeurt als het licht is.

Het resultaat.
http://tomjans.nl/images/bedlicht/bed.JPG
Ik kreeg geen scherpe foto omdat de lamp niet aan kon en door de flits viel het licht van de ledstrip niet op.

Mijn prototype aansturing.
http://tomjans.nl/images/bedlicht/print.JPG
Het lukte me niet op een scherpe foto te maken. Ik denk ook weer te weinig licht.

Schema voor de nieuwe versie
http://tomjans.nl/images/bedlicht/schema.png

Ik heb er ook een instructables van gemaakt om kans te maken op een laser cutter.
http://www.instructables.com/id/Under-the-bed-nightlight/

[Bericht gewijzigd door Tjans op maandag 25 augustus 2014 19:55:21 (14%)

Tidak Ada

Golden Member

Op 25 augustus 2014 19:49:50 schreef Tjans:
[....]
De ledstrip gaat aan als er beweging is. De sensoren komen onder het bed zodat deze alleen afgaan als ik uit bed stap.
[....]

Gelukkig dat je dat laatste er bij schrijft... >:)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Op 25 augustus 2014 10:31:15 schreef rew:
[...]Maar... Wat gebruikt er iedere anderhalf uur ineens 20 minuten lang stroom en verloopt vrijwel lineair van 100W naar 75W gedurende die 20 minuten?

Die ieder anderhalf uur en 20 minuten zou een koelkast kunnen zijn, maar waarom zou het stroomverbruik afnemen gedurende het lopen?

Misschien een CV ketel die naar mate zijn ingestelde temperatuur andere verbruik heeft? Pompen, regelkleppen.
Als je een modulerende brander hebt, zal je regelklep minder lang open blijven staan aan het einde. Dit is een soort van PWM. Het vermogen van de pomp is een constant vermogen als de ketel verwarmt.

Na het linkje ook in zijn post ook eens te hebben bekeken, staat op tweakers gewoon uitgelegd, wat de piekjes zijn. Het is terugkerende patroon is inderdaad een koelkast.
Maar blijft inderdaad de vraag waarom de afname in verbruik? Toch een temperatuur regeling die iets netter werkt, als een normale thermostaat?

[Bericht gewijzigd door jovak op maandag 25 augustus 2014 22:48:50 (19%)

meten is weten, weten is meten, maar hoe kan je weten wat je allemaal moet meten en weten.

Dit topic is gesloten