Nieuws

Grondlegger C-taal Dennis Ritchie overleden

Grondlegger C-taal Dennis Ritchie overleden

vrijdag 14 oktober 2011 · Dennis Ritchie, een van de grondleggers van de programmeertaal C, is afgelopen zaterdag na een lang ziekbed op zeventigjarige leeftijd overleden.


Ritchie startte in 1967 bij het Bell Labs Computing Sciences Research Center. Bell Labs was destijds bezig met de ontwikkeling van Multics, een besturingssysteem voor mainframes. Omdat de ontwikkeling hiervan door de complexiteit van de software mislukte, begon Ritchie samen met Ken Thompson met de ontwikkeling van een nieuw besturingsysteem genaamd UNIX. Een eerste versie hiervan draaide in 1970. Om het programmeren eenvoudiger te maken bedacht Ritchie de programmeertaal C, een taal met invloeden van de taal BCPL. In 1973 werd UNIX herschreven in C. UNIX werd daarna veel gebruikt in onder andere universiteiten. Het ontwerp van UNIX heeft ook veel invloed gehad op andere besturingssystemen, zoals Linux en Mac OS X.

In 1983 ontvingen Ritchie en Ken Thompson de Turing Award voor hun werk op het gebied van besturingssystemen en UNIX in het bijzonder. In 1999 kregen Ritchie en Thompson van president Clinton de National Medal of Technology voor hun verdiensten op het gebied van UNIX en C.

De programmeertaal C wordt al lang niet alleen gebruikt op grote mainframes. Veel microcontrollers, zoals die van Atmel, Microchip, Texas Instruments en Renesas kunnen ook geprogrammeerd worden met C. De invloed van C is ook merkbaar in andere programmeertalen zoals C++, PHP, Java en C#.

Reacties (1) »

Dag voor de Radio Amateur 2011

Dag voor de Radio Amateur 2011

maandag 3 oktober 2011 · Op zaterdag 22 oktober wordt de Dag voor de Radio Amateur georganiseerd, dit jaar voor de 51ste keer. Het evenement, dat in de Americahal in Apeldoorn plaats vindt, bestaat uit diverse lezingen, een zelfbouwtentoonstelling en een onderdelenmarkt.


Er zal ook een morsecode wedstrijd plaatsvinden onder de naam "Vonkenboerwedstrijd". Op de markt zijn nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Er zijn een viertal lezingen, die gaan over diverse onderwerpen gerelateerd aan de zendamateur hobby. Tenslotte kunnen bezoekers meedoen aan een loterij.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 09:00 uur. VERON leden betalen € 7,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs € 8,00. Kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Bij de Americahal kan gratis geparkeerd worden.

Reacties (1) »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2011

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2011

dinsdag 20 september 2011 · Op zaterdag 24 september organiseert Stichting R.O.M. de 30e radio onderdelen markt bij het wegrestaurant "De Lichtmis" gelegen aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de markt worden radio onderdelen voor zend- en luisteramateurs aangeboden. Ook elektronica- en computeronderdelen zijn op de markt te vinden. Zowel gebruikte als nieuwe waar is op de markt te vinden. Het aanbod loopt uiteen van dump tot professionele apparatuur en onderdelen, antennes en vakliteratuur. De standhouders komen voornamelijk uit Nederland maar de markt trekt ook standhouders uit onder andere België, Duitsland en Engeland. Het grootste deel van de standhouders is particulier, maar ook een aantal handelaren bieden hun waar aan.

De markt is geopend van 9:00 tot 16:00 uur. Het wegrestaurant "De Lichtmis" ligt bij afslag 22 (Nieuwleusen/Hasselt) aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Toegang tot de onderdelen markt is gratis. Er kan bij gunstige weersomstandigheden geparkeerd worden op het weiland tegenover het marktterrein voor de prijs van € 2,--.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Radio Onderdelen Markt.

Reacties »

Tektronix introduceert mixed domain oscilloscopen

Tektronix introduceert mixed domain oscilloscopen

donderdag 8 september 2011 · Tektronix heeft onlangs een serie oscilloscopen op de markt gebracht met mixed domain functionaliteiten. Deze oscilloscopen zijn de eerste die een oscilloscoop, logic analyzer en spectrum analyzer combineren.


Tektronix ziet door de opmars van diverse draadloze technieken zoals Bluetooth en WiFi dat ontwerpers steeds vaker metingen op zowel analoog, digitaal als HF gebied moeten verrichten. In de MDO4000 familie oscilloscopen zijn deze domeinen nu verenigd. Uniek aan de oscilloscoop is de mogelijkheid om de analoge, digitale en HF signalen wat tijd betreft aan elkaar te corroleren, zodat bepaalde events in verschillende domeinen gelijktijdig geanalyseerd kunnen worden.

De serie bestaat uit vier oscilloscopen, met een analoge bandbreedte van 500 MHz of 1 GHz en een spectrum analyzer van 3 GHz of 6 GHz. Er zijn 16 digitale kanalen beschikbaar. Het scherm is een XGA type van 10,4 inch. De prijzen starten bij € 15,300 voor het 500 MHz analoog en 3 GHz spectrum analyzer model en gaan tot € 21,800 voor het model met 1 GHz analoge bandbreedte en een 6 GHz spectrum analyzer.

Tektronix MDO4000 mixed domain oscilloscopeTektronix MDO4000 mixed domain oscilloscope

David L. Jones van het EEVblog heeft al een review van de oscilloscoop gemaakt. Het positieve punt volgens Dave is het gemak van de geïntegreerde spectrum analyzer, negatieve punten zijn de gebruikersvriendelijkheid van de user interface en de traagheid van de oscilloscoop. Dave is de oscilloscoop ook met een schroevendraaier te lijf gegaan, de ingewanden zijn hier te zien.

Reacties (4) »

Twee nieuwe boeken van Elektor

Twee nieuwe boeken van Elektor

donderdag 11 augustus 2011 · Elektor heeft onlangs twee nieuwe boeken uitgebracht: Mastering the I²C Bus en Basiscursus BASCOM-AVR. Het eerste boek is de eerste in de nieuwe Engelstalige LabWorX-reeks. Het tweede boek gaat over het programmeren van de populaire AVR-microcontrollers in BASCOM.


Mastering the I²C Bus is geschreven door Vincent Himpe, op deze site beter bekend als free_electron. Het boek behandelt uiteraard de theorie van het I²C protocol, maar er is ook aandacht voor praktische toepassingen en het ontwerpen van complete systemen. De meest gebruikelijke typen van I²C-compatibele chips worden in detail besproken. Er zijn twee experimenteerboards verkrijgbaar, waarmee snel prototypes te ontwikkelen zijn. Voor € 34,50 wisselt het boek, dat 248 pagina's telt, van eigenaar.

Basiscursus BASCOM-AVR van Elektor

LabWorX is een nieuwe reeks van Engelstalige boeken die ieder één onderwerp behandelen, zowel theorie als praktijk. Bij de boeken zijn experimenteerboards verkrijgbaar. In de reeks zullen nog boeken verschijnen over ondere andere SMD, USB, FPGA en PIC- en AVR-microcontrollers.

Basiscursus BASCOM-AVR is geschreven door Burkhard Kainka. Zoals de titel al doet vermoeden wordt de programmeertaal BASCOM, een Basic variant, voor AVR-microcontrollers van Atmel behandeld. BASCOM maakt het eenvoudig om interne zaken van een AVR te gebruiken, zoals timers, A/D-converters en PWM-uitgangen. Maar ook bijvoorbeeld het aansturen van een LCD of het maken van een I²C-interface is niet moeilijk. Het boekt legt het allemaal uit en de voorbeelden kunnen gebruikt worden met een verscheidenheid aan hardware, zoals het STK500 ontwikkelboard of een eigen testprint. Het boek is voor € 39,95 te koop, Elektor abonnee's krijgen € 5,00 korting.

Reacties (4) »

Jim Williams en Bob Pease overleden

Jim Williams en Bob Pease overleden

maandag 20 juni 2011 · Een week geleden, op 12 juni is de bekende elektronica ingenieur Jim Williams overleden. Afgelopen zaterdag is de eveneens bekende ingenieur Bob Pease overleden bij een auto-ongeluk. De elektronicawereld verliest hiermee in één week twee grootheden op het gebied van analoge elektronica.


Jim Williams overleed op zondagavond 12 juni op 63-jarige leeftijd aan een beroerte. Jim werkte van 1968 tot 1979 bij het MIT (Massachusetts Institute of Technology). Bij het MIT begon hij als een hulp in het laboratorium en beheerde hij meetapparatuur. Door het bestuderen van ontwerpen van meetapparatuur werd hij een van de beste analoge elektronica ingenieurs van de wereld. Van 1979 tot 1982 Jim bij National Semiconductor. Vanaf 1982 tot zijn dood werkte hij voor Linear Technology. Jim Williams heeft meer dan 250 publicaties over het ontwerp van analoge schakelingen geschreven, waardoor veel application notes voor Linear Technology en artikelen voor EDN magazine.

Bob PeaseBob Pease was afgelopen zaterdagmiddag op de terugweg van een herdenkingsdienst voor Jim Williams, toen zijn VW Kever van de weg raakte en tegen een boom tot stilstand kwam. Bob was op slag dood. Waarschijnlijk heeft hij een hartaanval of beroerte gehad.

Bob studeerde in 1961 af aan het MIT. Daarna werkte bij Philbrick Researches aan de eerste solid-state op-amps. Vanaf 1976 tot zijn dood werkte Bob bij National Semiconductor. Daar ontwierp hij meer dan 20 IC's, waaronder de LM331 spanning-naar-frequentie converter en de LM337 negatieve spanningsregelaar. Bob schreef de best-seller "Troubleshooting Analog Circuits" en is ook bekend van zijn columns. Bob Pease was geen fan van Spice-simulaties, hij schatte liever de performance van een ontwerp in door een grondig begrip van het ontwerp en de componenten.

Reacties (7) »

Microchip introduceert nieuwe low-cost microcontrollers

Microchip introduceert nieuwe low-cost microcontrollers

woensdag 18 mei 2011 · Microchip heeft onlangs zes nieuwe 8-bit microcontrollers in hun mid-range serie geïntroduceerd. De microcontrollers hebben een laag energieverbruik en bevat mTouch technologie voor capacitieve sensoren.


De nieuwe microcontrollers zijn de PIC16F1516, PIC16F1517, PIC16F1518, PIC16F1519, PIC16F1526 en PIC16F1527. Ze zijn allemaal uitgerust met Microchip's eXtreme Low Power (XLP) technologie zodat het stroomverbruik in sleep-modus slechts 20 nA is.

De microcontrollers hebben een onboard 10-bit A/D-converter met maximaal 30 kanalen. Verder zijn er ook EUSART, I2C en SPI interfaces beschikbaar. De microcontrollers zijn onder andere bedoeld voor toepassing in consumentenelektronica en de automotive industrie.

De PIC16F1516 en PIC16F1518 zijn verkrijgbaar in 28-pin SOIC, SPDIP, SSOP en 4 mm x 4 mm UQFN behuizingen. De PIC16F1517 en PIC16F1519 zijn verkrijgbaar in 40- en 44-pin PDIP, 10 mm x 10 mm TQFP en 5 mm x 5 mm UQFN behuizing. De PIC16F1526 en PIC16F1527 zijn beschikbaar in 64-pin 9 mm x 9 mm QFN en 10 mm x 10 mm TQFP behuizingen.

Reacties »

Texas Instruments neemt National Semiconductor over

Texas Instruments neemt National Semiconductor over

woensdag 6 april 2011 · De halfgeleiderfabrikant Texas Instruments gaat concurrent National Semiconductor overnemen voor een bedrag van 6,5 miljard dollar. De aandeelhouders en mededingingsautoriteiten moeten wel nog toestemming geven voor de overname.


Texas Instruments hoopt met de overname nog meer te groeien in de markt van analoge halfgeleiders. Volgens beide bedrijven vullen zij elkaar goed aan. Texas Instruments biedt ongeveer 30.000 analoge producten, National Semiconductor voegt daar 12.000 analoge producten aan toe.

Na de overname zal National deel gaan uitmaken van de analoge tak van TI. De verkoop van analoge halfgeleiders zal dan bijna 50% van de omzet van TI zijn. TI heeft aangegeven dat de bestaande productiefaciliteiten van National gehandhaafd zullen worden. Het overnameproces zal naar verwachting binnen 6 tot 9 maanden afgerond zijn.

Reacties (1) »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2011 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2011 in Rosmalen

zaterdag 26 maart 2011 · Twee weken geleden was de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Voor alweer de vierde keer was Circuits Online op de markt vertegenwoordigd met een eigen stand.


Diverse leden hadden wederom spulletjes gedoneerd om op te stand te verkopen. Er werden ook diverse bouwpakketjes verkocht. Allereerst werden uiteraard de labvoeding bouwpakketjes en printen uitgedeeld. Een aantal van de labvoeding kitjes waren beschikbaar voor de verkoop. Verder verder de 12 Volt PWM-regelaar bouwpakketjes van Martijn wederom verkocht. Dit kitje kan onder andere gebruikt kan worden als LED-controller en motorregelaar. Van Thijs Möring werden kitjes verkocht voor een LED-zaklamp, een TDA2003 versterker en een voltstick waarmee je contactloos kunt kijken of ergens spanning op staat. De SMD onderdelenpakketjes die gesponsord waren door SMDShop.nl mochten ook niet ontbreken.

Op de stand werden ook een aantal zelfbouwprojecten getoond, waaronder een aantal klokken (met een scope-buis, een dekatron en een cockpit-instrument). De Tesla-coil van Guido Mennen trok erg veel bekijks.

Dit jaar werd ook weer een prijsvraag georganiseerd. Er werd een schema van een aanraakschema gegeven, met de vraag wat er gebeurd als je een bepaald punt aanraakt. De prijsvraag is gewonnen door tolunay. Hij heeft het boek 50 PIC Microcontroller projecten inmiddels ontvangen.

De stand was wederom een groot succes. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand heeft ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben.

Guido Mennen heeft een time-lapse filmpje gemaakt, waarop je de markt en de stand kunt zien, van de opbouw 's morgens tot het afbreken in de middag. Hieronder zie je enkele foto's van de markt en de stand.

Rosmalen 2011 #1Rosmalen 2011 #10Rosmalen 2011 #11Rosmalen 2011 #12Rosmalen 2011 #13Rosmalen 2011 #14Rosmalen 2011 #15Rosmalen 2011 #16Rosmalen 2011 #2Rosmalen 2011 #3Rosmalen 2011 #4Rosmalen 2011 #5Rosmalen 2011 #6Rosmalen 2011 #7Rosmalen 2011 #8Rosmalen 2011 #9

Reacties (1) »

Agilent introduceert nieuwe reeks oscilloscopen

Agilent introduceert nieuwe reeks oscilloscopen

dinsdag 1 maart 2011 · Agilent Technologies heeft onlangs de InfiniiVision 2000 en 3000 X serie digitale oscilloscopen gepresenteerd. De nieuwe oscilloscopen onderscheiden zich door het gebruik van geavanceerde technologie in een betaalbare prijsklasse.


De nieuwe reeks bestaat in totaal uit 26 oscilloscopen. De 2000 X serie biedt een bandbreedte van 70 tot 200 MHz en 2 of 4 kanalen met een update frequentie van maximaal 50.000 golfvormen per seconde. Verder is het mogelijk de oscilloscoop uit te breiden met 8 digitale kanalen en een geïntegreerde functie generator.

De 3000 X serie is ook beschikbaar met 2 of 4 kanalen, een bandbreedte van 100 tot 500 MHz en een update frequentie van maximaal 1.000.000 golfvormen per seconden. Deze serie met 16 digitale kanalen uitgebreid worden. Het in hardware decoderen van seriële protocollen is ook mogelijk. De 3000 X serie kan ook uitgerust worden met een functie generator.

Agilent InfiniiVision MSO-X 3054AAgilent InfiniiVision MSO-X 3054A

De hoge prestaties van de nieuwe reeks oscilloscopen kunnen gehaald worden met een door Agilent ontworpen 90 nm CMOS ASIC met 6 miljoen poorten en geeïntegreerd geheugen. De oscilloscopen zijn verder volledig upgradebaar (inclusief de bandbreedte) door de aanschaf van extra opties. Alle modellen zijn uitgerust met een 8,5 inch WVGA-scherm.

Voor het basismodel van de 2000 X serie (70 MHz, 2 kanalen) geeft Agilent een adviesprijs van $ 1.230 op. De goedkoopste versie van de 3000 X serie (100 MHz, 2 kanalen) wisselt voor $ 2.810 van eigenaar. Het topmodel uit de 3000 X serie (500 MHz, 4 kanalen, 16 digitale kanalen) moet $ 11.590 kosten.

David L. Jones van het EEVblog heeft de 2000 X serie en de 3000 X serie allebei gereviewed en is er erg over te spreken, hoewel een review exemplaar rooksignalen gaf.

Reacties (5) »