Nieuws

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2011 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2011 in Rosmalen

zaterdag 26 maart 2011 · Twee weken geleden was de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Voor alweer de vierde keer was Circuits Online op de markt vertegenwoordigd met een eigen stand.


Diverse leden hadden wederom spulletjes gedoneerd om op te stand te verkopen. Er werden ook diverse bouwpakketjes verkocht. Allereerst werden uiteraard de labvoeding bouwpakketjes en printen uitgedeeld. Een aantal van de labvoeding kitjes waren beschikbaar voor de verkoop. Verder verder de 12 Volt PWM-regelaar bouwpakketjes van Martijn wederom verkocht. Dit kitje kan onder andere gebruikt kan worden als LED-controller en motorregelaar. Van Thijs Möring werden kitjes verkocht voor een LED-zaklamp, een TDA2003 versterker en een voltstick waarmee je contactloos kunt kijken of ergens spanning op staat. De SMD onderdelenpakketjes die gesponsord waren door SMDShop.nl mochten ook niet ontbreken.

Op de stand werden ook een aantal zelfbouwprojecten getoond, waaronder een aantal klokken (met een scope-buis, een dekatron en een cockpit-instrument). De Tesla-coil van Guido Mennen trok erg veel bekijks.

Dit jaar werd ook weer een prijsvraag georganiseerd. Er werd een schema van een aanraakschema gegeven, met de vraag wat er gebeurd als je een bepaald punt aanraakt. De prijsvraag is gewonnen door tolunay. Hij heeft het boek 50 PIC Microcontroller projecten inmiddels ontvangen.

De stand was wederom een groot succes. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand heeft ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben.

Guido Mennen heeft een time-lapse filmpje gemaakt, waarop je de markt en de stand kunt zien, van de opbouw 's morgens tot het afbreken in de middag. Hieronder zie je enkele foto's van de markt en de stand.

Rosmalen 2011 #1Rosmalen 2011 #10Rosmalen 2011 #11Rosmalen 2011 #12Rosmalen 2011 #13Rosmalen 2011 #14Rosmalen 2011 #15Rosmalen 2011 #16Rosmalen 2011 #2Rosmalen 2011 #3Rosmalen 2011 #4Rosmalen 2011 #5Rosmalen 2011 #6Rosmalen 2011 #7Rosmalen 2011 #8Rosmalen 2011 #9

Reacties (1) »

Agilent introduceert nieuwe reeks oscilloscopen

Agilent introduceert nieuwe reeks oscilloscopen

dinsdag 1 maart 2011 · Agilent Technologies heeft onlangs de InfiniiVision 2000 en 3000 X serie digitale oscilloscopen gepresenteerd. De nieuwe oscilloscopen onderscheiden zich door het gebruik van geavanceerde technologie in een betaalbare prijsklasse.


De nieuwe reeks bestaat in totaal uit 26 oscilloscopen. De 2000 X serie biedt een bandbreedte van 70 tot 200 MHz en 2 of 4 kanalen met een update frequentie van maximaal 50.000 golfvormen per seconde. Verder is het mogelijk de oscilloscoop uit te breiden met 8 digitale kanalen en een geïntegreerde functie generator.

De 3000 X serie is ook beschikbaar met 2 of 4 kanalen, een bandbreedte van 100 tot 500 MHz en een update frequentie van maximaal 1.000.000 golfvormen per seconden. Deze serie met 16 digitale kanalen uitgebreid worden. Het in hardware decoderen van seriële protocollen is ook mogelijk. De 3000 X serie kan ook uitgerust worden met een functie generator.

Agilent InfiniiVision MSO-X 3054AAgilent InfiniiVision MSO-X 3054A

De hoge prestaties van de nieuwe reeks oscilloscopen kunnen gehaald worden met een door Agilent ontworpen 90 nm CMOS ASIC met 6 miljoen poorten en geeïntegreerd geheugen. De oscilloscopen zijn verder volledig upgradebaar (inclusief de bandbreedte) door de aanschaf van extra opties. Alle modellen zijn uitgerust met een 8,5 inch WVGA-scherm.

Voor het basismodel van de 2000 X serie (70 MHz, 2 kanalen) geeft Agilent een adviesprijs van $ 1.230 op. De goedkoopste versie van de 3000 X serie (100 MHz, 2 kanalen) wisselt voor $ 2.810 van eigenaar. Het topmodel uit de 3000 X serie (500 MHz, 4 kanalen, 16 digitale kanalen) moet $ 11.590 kosten.

David L. Jones van het EEVblog heeft de 2000 X serie en de 3000 X serie allebei gereviewed en is er erg over te spreken, hoewel een review exemplaar rooksignalen gaf.

Reacties (5) »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2011 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2011 in Rosmalen

dinsdag 15 februari 2011 · Op zaterdag 12 maart 2011 organiseert de Bossche Radio Amateur Club wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt. Het evenement, dat dit jaar voor de 36ste keer georganiseerd wordt, vindt plaats in het Autotron te Rosmalen.


De markt is eigenlijk verplichte kost voor iedere radioamateur en elektronicahobbyist. De Bossche Radio Amateur Club spreekt zelf van de meest bezochte gebeurtenis op radioamateur gebied in Nederland. In 2010 stonden er meer dan 335 stands en kwam het aantal bezoekers boven de grens van 5000.

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF-artikelen, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt. De markt is natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Ook dit jaar is de Circuits Online stand op de vlooienmarkt te vinden, deze keer voor de vierde maal. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiën van Circuits Online te ondersteunen. Verder kunnen diegenen die een print of bouwpakket van de labvoeding hebben besteld deze op onze stand afhalen.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 7,-- per persoon. Kijk voor meer informatie ook in het topic op het forum.

Foto: Piet elektro

Reacties »

Simple Switcher familie van National bestaat 20 jaar

Simple Switcher familie van National bestaat 20 jaar

zondag 23 januari 2011 · Afgelopen december was het 20 jaar geleden dat National Semiconductor de eerste producten van de Simple Switcher familie introduceerde. Met deze IC's kan op eenvoudige en snelle manier een schakelende regelaar gemaakt worden.


De Simple Switcher familie startte in 1990 met de introductie van de LM257x serie die bestond uit 4 IC's. Deze IC's werkten met voedingsspanningen van 4 tot 60 V, konden tot 3 A leveren en werkten op een frequentie van 52 kHz. Een typisch ontwerp had een efficiëntie tot 89% met slechts vijf componenten. National leverde ook DOS software waarmee aan de regelaars gerekend kon worden.

Sinds 1990 heeft National 1,5 miljard Simple Switchers verkocht. De familie is inmiddels van 4 naar meer dan 385 producten uitgebreid. De nieuwste Simpel Switchers werken met schakelfrequenties in het megahertz bereik en halen een efficiëntie van 96%. Alle Simple Switcher producten zijn beschikbaar in de WEBENCH Power Designer software.

Reacties »

Semtech introduceert timer voor batterij toepassingen

Semtech introduceert timer voor batterij toepassingen

donderdag 2 december 2010 · Semtech heeft een timer IC op de markt gebracht die met spanningen kan werken van minder dan 1 V. Het IC is volgens de fabrikant een soort 555 timer, maar dan geschikt voor lage voedingsspanningen.


Het timer IC, de SX8122, werkt op een voedingsspanning van 0,9 tot 2 V. Hierdoor is het IC direct te voeden met een AA of AAA batterij. Doordat er geen externe DC/DC-converter of spoel benodigd is worden kosten en printplaatruimte bespaard. Het IC heeft twee uitgangen, één daarvan kan direct een DC-motor aansturen. De andere uitgang levert een reeks pulsen waarmee high-intensity LED's aangestuurd. Dit maakt de SX8122 geschikt voor toepassingen zoals LED zaklampjes, elektrische tandenborstels en speelgoed.

De timer is net zoals de bekende 555 timer instelbaar met externe weerstanden en een condensator. Het IC biedt een extra uitgang waarmee gedetecteerd kan worden of de (NiMH) batterij opgeladen is of niet, zodat in de uiteindelijke toepassing een laadfunctie ingebouwd kan worden. Wanneer de voedingsspanning te laag is, schakelt het IC zichzelf uit en verbruikt dan minder dan 10 µA. De SX8122 is verkrijgbaar in een 8-pins SOIC behuizing.

Reacties (1) »

Elektor organiseert ElektorLive! 2010

Elektor organiseert ElektorLive! 2010

zondag 17 oktober 2010 · Op zaterdag 20 november organiseert Elektor voor de derde keer ElektorLive!, een elektronica evenement in het Evoluon in Eindhoven. De opzet van het evenement is dit jaar iets anders dan vorige jaren.


ElektorLive! is dit jaar verdeelt in twee delen: het ochtenddeel met trainingen en het middagdeel waarbij de beursvloer geopend is en korte demonstraties en productintroducties worden gegeven.

Het ochtenddeel duurt van 9:00 tot 12:00 uur. Je kunt inschrijven voor één van de vier trainingen: grafisch programmeren van microcontrollers, FPGA design voor microcontroller gebruikers, VirtualBreadbord of NXP ARM contest kick-off. Voor de deelname aan deze trainingen moet je betalen, maar je hebt dan wel automatisch toegang tot het middagdeel en je mag de gebruikte hardware mee naar huis nemen.

Het middagdeel duurt van 11:00 tot 17:00 uur. Je kunt dan de beursvloer op waarop verschillende exposanten zoals Eurocircuits, Farnell, Maxim, Rohde & Schwarz en Velleman hun producten en diensten laten zien. Ook zijn er zogenaamde "get around" sessies: korte demonstraties en productintroducties van maximaal 15 minuten. Op het programma staan onder andere Retronica van Jan Buiting, de Elektor Robot en een demonstratie van Heino Peters over bijzondere klokken voor zelfbouw.

Het inschrijven voor het middagdeel van ElektorLive! kost € 15,--. Je ontvangt dan een goodie bag ter waarde van € 75,--, waarin onder andere een Elektor-cadeaubon met een waarde van € 15,-- (alleen op die dag inwisselbaar) en een exemplaar van Circuit Cellar, een Amerikaans tijdschrift over microcontrollers en embedded toepassingen zit.

Reacties (9) »

Elektor presenteert eerste LED special

Elektor presenteert eerste LED special

zondag 12 september 2010 · Elektor heeft een special op de markt gebracht die draait rond de LED. De eerste special over LED's behandelt niet alleen theorie, maar ook de praktijk, zoals een aantal zelfbouw projecten.


De special begint met een artikel over de theorie van licht en de eigenschappen van een aantal lichtbronnen, waarbij LED's uiteraard ook besproken worden. Een ander artikel gaat in op de toepassing van lichtbronnen in de verlichtingstechniek. Ook wordt gekeken naar de stand van zaken van toepassing van LED's in beamers.

Stuurschakelingen voor LED's komen ook aan de orde in een tweetal artikelen, waaronder een artikel geschreven door Prema Semiconductor over een driver IC voor 0,5 en 1 W power LED's. Tevens is een artikel geweid aan de toepassing van LED's in auto's.

Ook zelfbouw projecten ontbreken niet in de special. Er wordt een Living Colors-achtige lamp besproken die door middel van een Bluetooth interface via een mobiele telefoon of de PC aangestuurd kan worden. Een ander project is een universele LED-lamp met programmeerbare overvloeiers. Daarnaast wordt een elektronische dobbelsteen en een LED-dimmer besproken waarmee de kleurmenging traploos geregeld kan worden.

LED special 1 telt 98 pagina's en is voor € 17,50 te koop bij de boekhandel en in de webshop van Elektor.

Reacties (3) »

Agilent introduceert 30 MHz functie/arbitrary waveform generator

Agilent introduceert 30 MHz functie/arbitrary waveform generator

zondag 15 augustus 2010 · Agilent Technologies heeft onlangs de 33521A 1-kanaals functie/arbitrary waveform generator en de 33522A 2-kanaals functie/arbitrary waveform generator gepresenteerd. Volgens Agilent hebben de generatoren de laagste harmonische vervorming en jitter in jun klasse.


De generatoren hebben een groot display waarmee instellingen bekeken en gewijzigd kunnen worden. Ook kan op het display het signaal bekeken en aangepast worden. De 33521A en 33522A kunnen sinus-, blok- en pulsvormen opwekken met een frequentie van maximaal 30 MHz. De totale harmonische vervorming is minder dan 0,04% en de jitter is minder dan 40ps. Zelf gedefinieerde golfvormen worden met 250 MSa/s en een 16-bit sampling rate gegenereerd. Een TCXO tijdbasis is standaard. Voor een hogere precisie is een OCXO tijdbasis als optie verkrijgbaar.

Voor connectiviteit met andere systemen is USB en LAN (LXI-C) beschikbaar. Een ingebouwde webserver maakt het mogelijk om de generator vanuit een web-browser te bedienen. De prijs van de 1-kanaals 33521A start bij $1,930, de prijs van de 2-kanaals 33522A start bij $2,950.

Reacties »

50 PIC Microcontroller projecten van Elektor

50 PIC Microcontroller projecten van Elektor

dinsdag 20 juli 2010 · Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht met 50 afwisselende PIC microcontroller projecten. In het boek wordt de programmeertaal JAL gebruikt. Om het nabouwen makkelijk te maken kunnen alle projecten op breadboard nagebouwd worden.


In het boek worden diverse projecten beschreven, zoals een 230V lichtdimmer, een capacitieve vloeistofniveaumeter en een pratende microcontroller. Bij de projecten komen veel verschillende technieken aan de orde, zoals wisselstroom (230V), I²C, USB, SPI, RS232, rotary encoders, CAN-bus, 7-segment displays, videocamera's, en A/D- en D/A-conversie.

De schema's en uitleg bij de projecten maakt het nabouwen makkelijk. Bij ieder project wordt in het kort de theorie uitgelegd. De projecten en technieken uit het boek kunnen ook als basis dienen voor eigen grotere projecten.

In het boek worden drie PIC microcontrollers gebruikt: de PIC16F877A, PIC18F4455 en de PIC18F4685. Daarnaast wordt beschreven hoe programma's van de ene microcontroller naar de andere omgezet kunnen worden. Alle benodigde software, inclusief compiler voor de programmeertaal JAL is gratis te downloaden. Achter in het boek is een volledige beschrijving van JAL te vinden, inclusief uitleg over de gebruikte libraries.

50 PIC Microcontroller projecten is geschreven door Bert van Dam en is bedoeld als aanvulling op het boek PIC Microcontrollers van dezelfde auteur. Het boek telt 437 pagina's en is voor € 39,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Gratis print ontwerptool: DesignSpark PCB

Gratis print ontwerptool: DesignSpark PCB

zondag 18 juli 2010 · RS Components heeft een nieuw ontwerpprogramma voor printplaten gepresenteerd. Het pakket, DesignSpark PCB, heeft geen restricties en is gratis te gebruiken. RS Components heeft ook een community website gelanceerd waarop ontwerpers ervaringen en ideeŽn kunnen uitwisselen.


DesignSpark PCB is gratis te downloaden op de website. Het pakket werkt op Windows XP, Vista en 7. Aan een versie voor Linux wordt gewerkt. Om gebruik te maken van alle features moet je een account aanmaken op DesignSpark website en het pakket activeren.

Het pakket heeft geen restricties wat betreft printplaat afmetingen, aantal pins of layers. DesignSpark PCB heeft een uitgebreide componenten library. Gebruikers kunnen libraries via de website met elkaar delen. Het is ook mogelijk om EAGLE ontwerpen en libraries te importeren. Exporteren naar diverse formaten zoals Gerber behoort ook tot de mogelijkheden.

RS component heeft het pakket samen met Number One Systems ontwikkeld, een specialist op het gebied van CAD-software voor elektronica. Met de introductie van DesignSpark PCB biedt RS Components een alternatief voor EAGLE, dat in de freeware versie echter maximaal printplaten van 80x100 mm ondersteunt. EAGLE wordt gesponsord door Farnell, een concurrent van RS Components.

Kijk voor meer informatie op de website van DesignSpark of het topic op het forum.

Reacties (3) »