Nieuws

Hans Camenzind - ontwerper van de 555 - is overleden

Hans Camenzind - ontwerper van de 555 - is overleden

donderdag 30 augustus 2012 · Hans R. Camenzind, een in Zwitserland geboren elektronica ingenieur, is deze maand op 78-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Camenzind is de ontwerper van het alom bekende timer IC NE555.


Hans Camenzind verhuisde in 1960 van Zwitserland naar de Verenigde Staten. Daar werkte hij in die tijd een aantal jaar in verschillende bedrijven in de opkomende halfgeleiderindustrie: Transitron, Tyco Semiconductor en Signetics. In 1971 startte Camenzind zijn eigen bedrijf Interdesign, dat gespecialiseerd was in het ontwerpen van geïntegreerde schakelingen.

Bij Interdesign, in opdracht van Signetics, ontwierp hij het 555 timer IC. Signetics bracht dit IC in 1972 op de markt. De NE555, dat zeer veelzijdig ingezet kan worden, werd een van de meest verkochte IC's dat tegenwoordig nog door vele fabrikanten wordt geproduceerd. Na 7 jaar verkocht Hans Camenzind zijn bedrijf Interdesign aan Ferranti.

Camenzind ontwierp verder de eerste geïntegreerde klasse D versterker en introduceerde de phase-locked loop in IC's. Hij schreef ook diverse boeken, waaronder Designing Analog Chips, over het ontwerp van bipolaire en CMOS analoge chips, en Much Ado About Almost Nothing, een boek over de geschiedenis van de elektronica. Hans Camenzind heeft 151 standaard en custom IC's ontworpen.

Reacties (2) »

Elektronicavoedingen zonder stress van Elektor

Elektronicavoedingen zonder stress van Elektor

zaterdag 16 juni 2012 · Onlangs heeft Elektor een boek uitgebracht over principes en schakelingen van elektronicavoedingen. Het boek, dat geschreven is door Franz Peter Zantis, behandelt zowel theorie als praktijk.


"Elektronicavoedingen zonder stress" begint met theorie van en berekeningen aan spannings- en stroombronnen. Mobiele voeding, met batterijen en accu's, inclusief laadmethodes, komen ook aan bod. In het boek staat verder beschreven hoe de uitgangsspanning en -stroom van een onbekende transformator bepaald kan worden. Gelijkrichting en afvlakking worden ook zowel in theorie als de praktijk besproken.

Het boek laat ook zien hoe netvoedingen zonder galvanische scheiding gemaakt kunnen worden (met een serieweerstand of seriecondensator). Uiteraard mag daarbij een paragraaf over veiligheid niet ontbreken. Een apart hoofdstuk behandelt spanningsstabilisatie en de meest gebruikte schakelingen daarvoor. Verder worden de formules gegeven voor het rekenen aan koeling van componenten.

Naast lineaire voedingen is er ook plek voor schakelende voedingen. De principes en basisconfiguraties van schakelende voedingen komen aan bod. Spoelen en condensatoren zijn in schakelende voedingen kritische onderdelen, daarom wordt apart behandeld welke eisen aan deze componenten gesteld worden.

"Elektronicavoedingen zonder stress" telt 292 pagina's en is voor € 39,95 te koop in de webshop van Elektor. Abonnees van het tijdschrift Elektor krijgen tijdelijk € 5,-- korting en hoeven geen verzendkosten te betalen.

Reacties (1) »

Agilent introduceert nieuwe laaggeprijsde oscilloscopen

Agilent introduceert nieuwe laaggeprijsde oscilloscopen

zondag 10 juni 2012 · Onlangs heeft Agilent Technologies een nieuwe serie oscilloscopen met een vriendelijkere prijs ge´ntroduceerd. De bandbreedte van deze 2-kanaals oscilloscopen, die in de Verenigde Staten vanaf $ 790,-- te koop zijn, varieert van 50 tot 150 MHz.


De 1000B serie bestaat uit vier modellen, met bandbreedtes van 50, 70, 100 en 150 MHz. De oscilloscopen zijn uitgerust met een 5,7 inch QVGA LCD. De samplerate bedraagt 1 GS/s en er is plaats in het geheugen voor maximaal 16 kpts per kanaal.

Agilent Technologies DSO1152B oscilloscoopAgilent Technologies DSO1152B oscilloscoop

Er kunnen 23 automatische metingen worden uitgevoerd waarbij gebruik kan worden gemaakt van een ingebouwde frequentieteller. Go/no-go tests behoren ook tot de mogelijkheden. Glitches kunnen opgespoord worden met de zogenaamde sequence mode, waarin tot 1000 triggermomenten opgeslagen kunnen worden. Met de USB-aansluiting kunnen meetresultaten eenvoudig opgeslagen en gedeeld worden.

Agilent heeft de 1000B serie ontwikkeld voor onderwijsinstellingen en technici met een beperkt budget, en voor hobbyisten.

Reacties (7) »

DVD Masterclass Moderne Buizenelektronica van Elektor

DVD Masterclass Moderne Buizenelektronica van Elektor

zondag 3 juni 2012 · Elektor heeft een DVD uitgebracht met daarop een masterclass over buizenversterkers door Menno van der Veen. Zowel voor- als eindversterkers komen aan bod.


In de buizenwereld is Menno van der Veen geen onbekende. Hij schreef een aantal boeken over het ontwerpen van buizenversterkers, waaronder Moderne High-End buizenversterkers en High-End Buizenversterkers deel 2. Verder heeft hij diverse (ringkern)transformatoren ontworpen voor gebruik in buizenversterkers.

Het eerste deel van de masterclass, dat 60 minuten duurt, gaat over het gebruik van buizen voor voorversterking. Menno bespreekt een standaard versterkerschakeling, geeft aan welke problemen deze geeft en noemt vervolgens mogelijke oplossingen hiervoor. Zo wordt onder andere vervorming, brom van de voeding en de negatieve invloed van kathode-elco's besproken.

Het tweede deel is 80 minuten lang en gaat over eindversterkers met buizen. Hierbij komen uitgangstransformatoren, koppelcondensatoren, terugkoppeling en het meting aan versterkers met de computer aan bod. Met de computer kan onder andere de uitgangsimpedantie en lineariteit van een versterker beoordeeld worden.

Op de DVD staat ook een dictaat behorende bij de presentatie en een aantal publicaties van Menno in PDF-formaat.

De DVD is voor € 29,95 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Agilent en LeCroy introduceren snelle realtime oscilloscopen

Agilent en LeCroy introduceren snelle realtime oscilloscopen

maandag 30 april 2012 · Agilent Technologies heeft drie weken geleden een serie oscilloscopen gepresenteerd met een realtime analoge bandbreedte tot 63 GHz. Afgelopen week introduceerde LeCroy een oscilloscoop met een bandbreedte van 65 GHz, en liet weten bezig te zijn met een 100 GHz opvolger.


De Infiniium 90000 Q serie van Agilent bestaat uit 10 4-kanaals modellen met snelheden van 20 tot 63 GHz. Het topmodel heeft een bandbreedte van 63 GHz in de 2-kanaals modus, wanneer 4 kanalen gebruikt worden is de bandbreedte 33 GHz. De stijgtijd is minder dan 7 picoseconde. De snelheid wordt gehaald door de toepassing van Agilent's indium fosfide halfgeleiderproces. De oscilloscopen zijn leverbaar vanaf juli. De goedkoopste variant kost $ 191.000, het topmodel wisselt voor $ 436.000 van eigenaar.

Agilent Infiniium 96204 Q oscilloscoopAgilent Infiniium 96204 Q oscilloscoop

Bij de introductie claimde Agilent de snelste realtime oscilloscoop te hebben ge´ntroduceerd. Lang bleven ze niet de snelste, want afgelopen week presenteerde LeCroy een 65 GHz realtime oscilloscoop uit de LabMaster 10 Zi serie. De 65 GHz wordt gehaald met 2 kanalen, in de 4-kanaals modus is maximaal 36 GHz mogelijk. Verder zal LeCroy in 2013 een 100 GHz opvolger introduceren. De hoge snelheid is mogelijk door toepassing van een SiGe-halfgeleiderproces. Met behulp van LeCroy's ChannelSync architectuur kunnen meerdere oscilloscopen gekoppeld worden. De 65 GHz oscilloscoop van LeCroy kost $ 451.900.

LeCroy LabMaster 10 Zi oscilloscoopLeCroy LabMaster 10 Zi oscilloscoop

Reacties (2) »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2012 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2012 in Rosmalen

maandag 19 maart 2012 · Net iets meer dan een week geleden was wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Deze keer was Circuits Online voor de vijfde keer aanwezig met een eigen stand.


Tom de Goede heeft een week voor de markt maar liefst 870 km door Nederland en België gereden op spulletjes bij leden op te halen die op onze stand verkocht konden worden. Daarnaast werden ook diverse bouwpakketjes verkocht, waaronder 12 Volt PWM-regelaar bouwpakketjes van Martijn. Ook de SMD onderdelenpakketjes die gesponsord waren door SMDShop.nl mochten niet ontbreken.

Op de stand was de robot Johnny 6 te bewonderen, een zelfbouwproject van Karel Vogels. Verder was de LED UV-printbelichtingsbak van Thijs Möring te bekijken. Ook de Tesla-coil van Guido Mennen was weer present en trok zoals altijd veel bekijks.

Er was ook weer een prijsvraag dit jaar. Er werden een viertal elektronica-gerelateerde foto's getoond met de vraag wat het was. We hadden voor de prijsvraag wat meer reclame voor moeten maken, want helaas waren er slechts negen inzendingen. De prijsvraag is gewonnen door ElektronThomas, die de prijs, een Testlab 4,5 digit multimeter, binnenkort zal ontvangen.

De stand was weer een groot succes. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben.

Voor de thuisblijvers was er op Circuits Online een tijdelijke pagina met een live webcam vanaf de stand. Helaas stond de webcam wel een tijdje stil, een verbeterpuntje voor volgend jaar dus.

Guido heeft een time-lapse filmpje gemaakt waarop je de markt en de stand kunt zien, van de opbouw 's morgens tot het afbreken in de middag. Verder is er nog een kort filmpje gemaakt met een sfeerimpressie van de markt en de stand en staan hieronder nog enkele foto's.

Rosmalen radiobeurs 2012 BRAC

Rosmalen radiobeurs 2012 BRAC

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2012

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2012

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Rosmalen 2012 #1Rosmalen 2012 #2Rosmalen 2012 #3Rosmalen 2012 #4Rosmalen 2012 #5Rosmalen 2012 #6Rosmalen 2012 #7Rosmalen 2012 #8

Reacties (1) »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2012 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2012 in Rosmalen

woensdag 8 februari 2012 · Op zaterdag 10 maart 2012 organiseert de Bossche Radio Amateur Club voor de 37ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De markt is te vinden in het Autotron te Rosmalen.


De vlooienmarkt is de grootste in Nederland en daarom eigenlijk verplichte kost voor iedere radioamateur en elektronicahobbyist. In 2011 trok het evenement bijna 5000 bezoekers naar het Autotron.

Op de markt kun je bij een van de 320 stands terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF-artikelen, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt, het is een mooie kans om zeldzame zaken te vinden. De markt is natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Vaste prik in de afgelopen jaren was de Circuits Online stand op de bovenste ring van het Autotron. Ook dit jaar zullen we aanwezig zijn, voor de vijfde keer alweer. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiën van Circuits Online te ondersteunen. Mocht je zelf nog elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 10 maart. Als je niet kunt komen of het is teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom, dan zorgt hij ervoor dat het opgehaald wordt.

De clinics waarvoor wij eerder het animo hebben gepolst gaan dit jaar niet door, er zijn wat organisatorische probleempjes en het is wat kort dag. Maar wij zijn zeker van plan in de toekomst clinics te organiseren, hoe en waar zul je nog van ons horen.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. Verdere details, zoals de entreeprijs, zijn op dit moment nog niet bekend en zullen ter zijner tijd op de website van de B.R.A.C. gepubliceerd worden. Kijk voor meer informatie ook in het topic op het forum.

Reacties (1) »

Elektor organiseert ElektorLive! 2011

Elektor organiseert ElektorLive! 2011

zaterdag 12 november 2011 · Op zaterdag 26 november organiseert Elektor de vierde editie van ElektorLive!, een elektronica evenement in het Evoluon in Eindhoven. Het evenement bestaat uit workshops, demonstraties en een beursvloer.


In de ochtend organiseert Elektor workshops, waarvoor betaald moet worden. Er is een workshop over boundary-scan technologie gegeven door JTAG Technologies en een demonstratie over vrije energie door Mehran Tavakoli Keshe. Een derde workshop over de DesignSpark ontwikkelomgeving en het ChipKIT hardware platform is inmiddels uitverkocht.

Om 11:00 uur zal het beursgedeelte haar deuren openen. Op de beursvloer zullen bedrijven zoals RS Components, Eurocircuits, AR Benelux en Rohde & Schwarz hun producten laten zien. Tevens zijn er zogenaamde Gather Round sessies, korte (maximaal 15 minuten) demo's en productintroducties. De Gather Round sessies gaan over verschillende onderwerpen, zoals elektromagnetische storing in schakelingen, de Elektor Proton robot en loodvrij solderen. Elektor organiseert verder een soldeerwedstrijd, waarmee een soldeerstation gewonnen kan worden.

Op ElektorLive! zal ook een audiohoek zijn ingericht met lezingen, een demonstratie en een complete audio-meetopstelling in samenwerking met Rohde & Schwarz. Hier kun je jouw MP3-speler laten testen en een uitgebreid meetrapport mee naar huis nemen. De audio lezingen worden verzorgd door Bruno Putzeys en Peter Swarte.

Het inschrijven voor het beursgedeelte van ElektorLive! kost € 15,--. Studenten hebben op vertoon van hun studentenkaart vrij toegang. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen ook gratis naar binnen.

Reacties (7) »

Grondlegger C-taal Dennis Ritchie overleden

Grondlegger C-taal Dennis Ritchie overleden

vrijdag 14 oktober 2011 · Dennis Ritchie, een van de grondleggers van de programmeertaal C, is afgelopen zaterdag na een lang ziekbed op zeventigjarige leeftijd overleden.


Ritchie startte in 1967 bij het Bell Labs Computing Sciences Research Center. Bell Labs was destijds bezig met de ontwikkeling van Multics, een besturingssysteem voor mainframes. Omdat de ontwikkeling hiervan door de complexiteit van de software mislukte, begon Ritchie samen met Ken Thompson met de ontwikkeling van een nieuw besturingsysteem genaamd UNIX. Een eerste versie hiervan draaide in 1970. Om het programmeren eenvoudiger te maken bedacht Ritchie de programmeertaal C, een taal met invloeden van de taal BCPL. In 1973 werd UNIX herschreven in C. UNIX werd daarna veel gebruikt in onder andere universiteiten. Het ontwerp van UNIX heeft ook veel invloed gehad op andere besturingssystemen, zoals Linux en Mac OS X.

In 1983 ontvingen Ritchie en Ken Thompson de Turing Award voor hun werk op het gebied van besturingssystemen en UNIX in het bijzonder. In 1999 kregen Ritchie en Thompson van president Clinton de National Medal of Technology voor hun verdiensten op het gebied van UNIX en C.

De programmeertaal C wordt al lang niet alleen gebruikt op grote mainframes. Veel microcontrollers, zoals die van Atmel, Microchip, Texas Instruments en Renesas kunnen ook geprogrammeerd worden met C. De invloed van C is ook merkbaar in andere programmeertalen zoals C++, PHP, Java en C#.

Reacties (1) »

Dag voor de Radio Amateur 2011

Dag voor de Radio Amateur 2011

maandag 3 oktober 2011 · Op zaterdag 22 oktober wordt de Dag voor de Radio Amateur georganiseerd, dit jaar voor de 51ste keer. Het evenement, dat in de Americahal in Apeldoorn plaats vindt, bestaat uit diverse lezingen, een zelfbouwtentoonstelling en een onderdelenmarkt.


Er zal ook een morsecode wedstrijd plaatsvinden onder de naam "Vonkenboerwedstrijd". Op de markt zijn nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Er zijn een viertal lezingen, die gaan over diverse onderwerpen gerelateerd aan de zendamateur hobby. Tenslotte kunnen bezoekers meedoen aan een loterij.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 09:00 uur. VERON leden betalen € 7,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs € 8,00. Kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Bij de Americahal kan gratis geparkeerd worden.

Reacties (1) »