Nieuws

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2012 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2012 in Rosmalen

maandag 19 maart 2012 · Net iets meer dan een week geleden was wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Deze keer was Circuits Online voor de vijfde keer aanwezig met een eigen stand.


Tom de Goede heeft een week voor de markt maar liefst 870 km door Nederland en België gereden op spulletjes bij leden op te halen die op onze stand verkocht konden worden. Daarnaast werden ook diverse bouwpakketjes verkocht, waaronder 12 Volt PWM-regelaar bouwpakketjes van Martijn. Ook de SMD onderdelenpakketjes die gesponsord waren door SMDShop.nl mochten niet ontbreken.

Op de stand was de robot Johnny 6 te bewonderen, een zelfbouwproject van Karel Vogels. Verder was de LED UV-printbelichtingsbak van Thijs Möring te bekijken. Ook de Tesla-coil van Guido Mennen was weer present en trok zoals altijd veel bekijks.

Er was ook weer een prijsvraag dit jaar. Er werden een viertal elektronica-gerelateerde foto's getoond met de vraag wat het was. We hadden voor de prijsvraag wat meer reclame voor moeten maken, want helaas waren er slechts negen inzendingen. De prijsvraag is gewonnen door ElektronThomas, die de prijs, een Testlab 4,5 digit multimeter, binnenkort zal ontvangen.

De stand was weer een groot succes. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben.

Voor de thuisblijvers was er op Circuits Online een tijdelijke pagina met een live webcam vanaf de stand. Helaas stond de webcam wel een tijdje stil, een verbeterpuntje voor volgend jaar dus.

Guido heeft een time-lapse filmpje gemaakt waarop je de markt en de stand kunt zien, van de opbouw 's morgens tot het afbreken in de middag. Verder is er nog een kort filmpje gemaakt met een sfeerimpressie van de markt en de stand en staan hieronder nog enkele foto's.

Rosmalen radiobeurs 2012 BRAC

Rosmalen radiobeurs 2012 BRAC

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2012

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2012

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Rosmalen 2012 #1Rosmalen 2012 #2Rosmalen 2012 #3Rosmalen 2012 #4Rosmalen 2012 #5Rosmalen 2012 #6Rosmalen 2012 #7Rosmalen 2012 #8

Reacties (1) »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2012 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2012 in Rosmalen

woensdag 8 februari 2012 · Op zaterdag 10 maart 2012 organiseert de Bossche Radio Amateur Club voor de 37ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De markt is te vinden in het Autotron te Rosmalen.


De vlooienmarkt is de grootste in Nederland en daarom eigenlijk verplichte kost voor iedere radioamateur en elektronicahobbyist. In 2011 trok het evenement bijna 5000 bezoekers naar het Autotron.

Op de markt kun je bij een van de 320 stands terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF-artikelen, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt, het is een mooie kans om zeldzame zaken te vinden. De markt is natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Vaste prik in de afgelopen jaren was de Circuits Online stand op de bovenste ring van het Autotron. Ook dit jaar zullen we aanwezig zijn, voor de vijfde keer alweer. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiën van Circuits Online te ondersteunen. Mocht je zelf nog elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 10 maart. Als je niet kunt komen of het is teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom, dan zorgt hij ervoor dat het opgehaald wordt.

De clinics waarvoor wij eerder het animo hebben gepolst gaan dit jaar niet door, er zijn wat organisatorische probleempjes en het is wat kort dag. Maar wij zijn zeker van plan in de toekomst clinics te organiseren, hoe en waar zul je nog van ons horen.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. Verdere details, zoals de entreeprijs, zijn op dit moment nog niet bekend en zullen ter zijner tijd op de website van de B.R.A.C. gepubliceerd worden. Kijk voor meer informatie ook in het topic op het forum.

Reacties (1) »

Elektor organiseert ElektorLive! 2011

Elektor organiseert ElektorLive! 2011

zaterdag 12 november 2011 · Op zaterdag 26 november organiseert Elektor de vierde editie van ElektorLive!, een elektronica evenement in het Evoluon in Eindhoven. Het evenement bestaat uit workshops, demonstraties en een beursvloer.


In de ochtend organiseert Elektor workshops, waarvoor betaald moet worden. Er is een workshop over boundary-scan technologie gegeven door JTAG Technologies en een demonstratie over vrije energie door Mehran Tavakoli Keshe. Een derde workshop over de DesignSpark ontwikkelomgeving en het ChipKIT hardware platform is inmiddels uitverkocht.

Om 11:00 uur zal het beursgedeelte haar deuren openen. Op de beursvloer zullen bedrijven zoals RS Components, Eurocircuits, AR Benelux en Rohde & Schwarz hun producten laten zien. Tevens zijn er zogenaamde Gather Round sessies, korte (maximaal 15 minuten) demo's en productintroducties. De Gather Round sessies gaan over verschillende onderwerpen, zoals elektromagnetische storing in schakelingen, de Elektor Proton robot en loodvrij solderen. Elektor organiseert verder een soldeerwedstrijd, waarmee een soldeerstation gewonnen kan worden.

Op ElektorLive! zal ook een audiohoek zijn ingericht met lezingen, een demonstratie en een complete audio-meetopstelling in samenwerking met Rohde & Schwarz. Hier kun je jouw MP3-speler laten testen en een uitgebreid meetrapport mee naar huis nemen. De audio lezingen worden verzorgd door Bruno Putzeys en Peter Swarte.

Het inschrijven voor het beursgedeelte van ElektorLive! kost € 15,--. Studenten hebben op vertoon van hun studentenkaart vrij toegang. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen ook gratis naar binnen.

Reacties (7) »

Grondlegger C-taal Dennis Ritchie overleden

Grondlegger C-taal Dennis Ritchie overleden

vrijdag 14 oktober 2011 · Dennis Ritchie, een van de grondleggers van de programmeertaal C, is afgelopen zaterdag na een lang ziekbed op zeventigjarige leeftijd overleden.


Ritchie startte in 1967 bij het Bell Labs Computing Sciences Research Center. Bell Labs was destijds bezig met de ontwikkeling van Multics, een besturingssysteem voor mainframes. Omdat de ontwikkeling hiervan door de complexiteit van de software mislukte, begon Ritchie samen met Ken Thompson met de ontwikkeling van een nieuw besturingsysteem genaamd UNIX. Een eerste versie hiervan draaide in 1970. Om het programmeren eenvoudiger te maken bedacht Ritchie de programmeertaal C, een taal met invloeden van de taal BCPL. In 1973 werd UNIX herschreven in C. UNIX werd daarna veel gebruikt in onder andere universiteiten. Het ontwerp van UNIX heeft ook veel invloed gehad op andere besturingssystemen, zoals Linux en Mac OS X.

In 1983 ontvingen Ritchie en Ken Thompson de Turing Award voor hun werk op het gebied van besturingssystemen en UNIX in het bijzonder. In 1999 kregen Ritchie en Thompson van president Clinton de National Medal of Technology voor hun verdiensten op het gebied van UNIX en C.

De programmeertaal C wordt al lang niet alleen gebruikt op grote mainframes. Veel microcontrollers, zoals die van Atmel, Microchip, Texas Instruments en Renesas kunnen ook geprogrammeerd worden met C. De invloed van C is ook merkbaar in andere programmeertalen zoals C++, PHP, Java en C#.

Reacties (1) »

Dag voor de Radio Amateur 2011

Dag voor de Radio Amateur 2011

maandag 3 oktober 2011 · Op zaterdag 22 oktober wordt de Dag voor de Radio Amateur georganiseerd, dit jaar voor de 51ste keer. Het evenement, dat in de Americahal in Apeldoorn plaats vindt, bestaat uit diverse lezingen, een zelfbouwtentoonstelling en een onderdelenmarkt.


Er zal ook een morsecode wedstrijd plaatsvinden onder de naam "Vonkenboerwedstrijd". Op de markt zijn nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Er zijn een viertal lezingen, die gaan over diverse onderwerpen gerelateerd aan de zendamateur hobby. Tenslotte kunnen bezoekers meedoen aan een loterij.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 09:00 uur. VERON leden betalen € 7,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs € 8,00. Kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Bij de Americahal kan gratis geparkeerd worden.

Reacties (1) »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2011

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2011

dinsdag 20 september 2011 · Op zaterdag 24 september organiseert Stichting R.O.M. de 30e radio onderdelen markt bij het wegrestaurant "De Lichtmis" gelegen aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de markt worden radio onderdelen voor zend- en luisteramateurs aangeboden. Ook elektronica- en computeronderdelen zijn op de markt te vinden. Zowel gebruikte als nieuwe waar is op de markt te vinden. Het aanbod loopt uiteen van dump tot professionele apparatuur en onderdelen, antennes en vakliteratuur. De standhouders komen voornamelijk uit Nederland maar de markt trekt ook standhouders uit onder andere België, Duitsland en Engeland. Het grootste deel van de standhouders is particulier, maar ook een aantal handelaren bieden hun waar aan.

De markt is geopend van 9:00 tot 16:00 uur. Het wegrestaurant "De Lichtmis" ligt bij afslag 22 (Nieuwleusen/Hasselt) aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Toegang tot de onderdelen markt is gratis. Er kan bij gunstige weersomstandigheden geparkeerd worden op het weiland tegenover het marktterrein voor de prijs van € 2,--.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Radio Onderdelen Markt.

Reacties »

Tektronix introduceert mixed domain oscilloscopen

Tektronix introduceert mixed domain oscilloscopen

donderdag 8 september 2011 · Tektronix heeft onlangs een serie oscilloscopen op de markt gebracht met mixed domain functionaliteiten. Deze oscilloscopen zijn de eerste die een oscilloscoop, logic analyzer en spectrum analyzer combineren.


Tektronix ziet door de opmars van diverse draadloze technieken zoals Bluetooth en WiFi dat ontwerpers steeds vaker metingen op zowel analoog, digitaal als HF gebied moeten verrichten. In de MDO4000 familie oscilloscopen zijn deze domeinen nu verenigd. Uniek aan de oscilloscoop is de mogelijkheid om de analoge, digitale en HF signalen wat tijd betreft aan elkaar te corroleren, zodat bepaalde events in verschillende domeinen gelijktijdig geanalyseerd kunnen worden.

De serie bestaat uit vier oscilloscopen, met een analoge bandbreedte van 500 MHz of 1 GHz en een spectrum analyzer van 3 GHz of 6 GHz. Er zijn 16 digitale kanalen beschikbaar. Het scherm is een XGA type van 10,4 inch. De prijzen starten bij € 15,300 voor het 500 MHz analoog en 3 GHz spectrum analyzer model en gaan tot € 21,800 voor het model met 1 GHz analoge bandbreedte en een 6 GHz spectrum analyzer.

Tektronix MDO4000 mixed domain oscilloscopeTektronix MDO4000 mixed domain oscilloscope

David L. Jones van het EEVblog heeft al een review van de oscilloscoop gemaakt. Het positieve punt volgens Dave is het gemak van de geïntegreerde spectrum analyzer, negatieve punten zijn de gebruikersvriendelijkheid van de user interface en de traagheid van de oscilloscoop. Dave is de oscilloscoop ook met een schroevendraaier te lijf gegaan, de ingewanden zijn hier te zien.

Reacties (4) »

Twee nieuwe boeken van Elektor

Twee nieuwe boeken van Elektor

donderdag 11 augustus 2011 · Elektor heeft onlangs twee nieuwe boeken uitgebracht: Mastering the I²C Bus en Basiscursus BASCOM-AVR. Het eerste boek is de eerste in de nieuwe Engelstalige LabWorX-reeks. Het tweede boek gaat over het programmeren van de populaire AVR-microcontrollers in BASCOM.


Mastering the I²C Bus is geschreven door Vincent Himpe, op deze site beter bekend als free_electron. Het boek behandelt uiteraard de theorie van het I²C protocol, maar er is ook aandacht voor praktische toepassingen en het ontwerpen van complete systemen. De meest gebruikelijke typen van I²C-compatibele chips worden in detail besproken. Er zijn twee experimenteerboards verkrijgbaar, waarmee snel prototypes te ontwikkelen zijn. Voor € 34,50 wisselt het boek, dat 248 pagina's telt, van eigenaar.

Basiscursus BASCOM-AVR van Elektor

LabWorX is een nieuwe reeks van Engelstalige boeken die ieder één onderwerp behandelen, zowel theorie als praktijk. Bij de boeken zijn experimenteerboards verkrijgbaar. In de reeks zullen nog boeken verschijnen over ondere andere SMD, USB, FPGA en PIC- en AVR-microcontrollers.

Basiscursus BASCOM-AVR is geschreven door Burkhard Kainka. Zoals de titel al doet vermoeden wordt de programmeertaal BASCOM, een Basic variant, voor AVR-microcontrollers van Atmel behandeld. BASCOM maakt het eenvoudig om interne zaken van een AVR te gebruiken, zoals timers, A/D-converters en PWM-uitgangen. Maar ook bijvoorbeeld het aansturen van een LCD of het maken van een I²C-interface is niet moeilijk. Het boekt legt het allemaal uit en de voorbeelden kunnen gebruikt worden met een verscheidenheid aan hardware, zoals het STK500 ontwikkelboard of een eigen testprint. Het boek is voor € 39,95 te koop, Elektor abonnee's krijgen € 5,00 korting.

Reacties (4) »

Jim Williams en Bob Pease overleden

Jim Williams en Bob Pease overleden

maandag 20 juni 2011 · Een week geleden, op 12 juni is de bekende elektronica ingenieur Jim Williams overleden. Afgelopen zaterdag is de eveneens bekende ingenieur Bob Pease overleden bij een auto-ongeluk. De elektronicawereld verliest hiermee in één week twee grootheden op het gebied van analoge elektronica.


Jim Williams overleed op zondagavond 12 juni op 63-jarige leeftijd aan een beroerte. Jim werkte van 1968 tot 1979 bij het MIT (Massachusetts Institute of Technology). Bij het MIT begon hij als een hulp in het laboratorium en beheerde hij meetapparatuur. Door het bestuderen van ontwerpen van meetapparatuur werd hij een van de beste analoge elektronica ingenieurs van de wereld. Van 1979 tot 1982 Jim bij National Semiconductor. Vanaf 1982 tot zijn dood werkte hij voor Linear Technology. Jim Williams heeft meer dan 250 publicaties over het ontwerp van analoge schakelingen geschreven, waardoor veel application notes voor Linear Technology en artikelen voor EDN magazine.

Bob PeaseBob Pease was afgelopen zaterdagmiddag op de terugweg van een herdenkingsdienst voor Jim Williams, toen zijn VW Kever van de weg raakte en tegen een boom tot stilstand kwam. Bob was op slag dood. Waarschijnlijk heeft hij een hartaanval of beroerte gehad.

Bob studeerde in 1961 af aan het MIT. Daarna werkte bij Philbrick Researches aan de eerste solid-state op-amps. Vanaf 1976 tot zijn dood werkte Bob bij National Semiconductor. Daar ontwierp hij meer dan 20 IC's, waaronder de LM331 spanning-naar-frequentie converter en de LM337 negatieve spanningsregelaar. Bob schreef de best-seller "Troubleshooting Analog Circuits" en is ook bekend van zijn columns. Bob Pease was geen fan van Spice-simulaties, hij schatte liever de performance van een ontwerp in door een grondig begrip van het ontwerp en de componenten.

Reacties (7) »

Microchip introduceert nieuwe low-cost microcontrollers

Microchip introduceert nieuwe low-cost microcontrollers

woensdag 18 mei 2011 · Microchip heeft onlangs zes nieuwe 8-bit microcontrollers in hun mid-range serie geïntroduceerd. De microcontrollers hebben een laag energieverbruik en bevat mTouch technologie voor capacitieve sensoren.


De nieuwe microcontrollers zijn de PIC16F1516, PIC16F1517, PIC16F1518, PIC16F1519, PIC16F1526 en PIC16F1527. Ze zijn allemaal uitgerust met Microchip's eXtreme Low Power (XLP) technologie zodat het stroomverbruik in sleep-modus slechts 20 nA is.

De microcontrollers hebben een onboard 10-bit A/D-converter met maximaal 30 kanalen. Verder zijn er ook EUSART, I2C en SPI interfaces beschikbaar. De microcontrollers zijn onder andere bedoeld voor toepassing in consumentenelektronica en de automotive industrie.

De PIC16F1516 en PIC16F1518 zijn verkrijgbaar in 28-pin SOIC, SPDIP, SSOP en 4 mm x 4 mm UQFN behuizingen. De PIC16F1517 en PIC16F1519 zijn verkrijgbaar in 40- en 44-pin PDIP, 10 mm x 10 mm TQFP en 5 mm x 5 mm UQFN behuizing. De PIC16F1526 en PIC16F1527 zijn beschikbaar in 64-pin 9 mm x 9 mm QFN en 10 mm x 10 mm TQFP behuizingen.

Reacties »