Nieuws

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2013 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2013 in Rosmalen

dinsdag 9 april 2013 · Op zaterdag 23 maart was weer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Voor het zesde achtereenvolgende keer was Circuits Online te vinden als één van de 330 stands.


Tom de Goede is ook dit jaar weer voor de markt door Nederland en België getrokken om spulletjes voor de verkoop op onze stand op te halen. Ook werden diverse bouwpakketjes en SMD weerstandsetjes van SMDShop.nl verkocht.

Op onze stand werden een aantal zelfbouw projecten gedemonstreerd, waaronder de Tesla-coil en nixie klok van Guido Mennen. De Tesla-coil trok weer veel bekijks en het geknetter was tot aan de andere kant van de zaal te horen.

Verder was er weer een prijsvraag, met dit keer maar liefst drie prijzen: een Voltcraft AT-400 multimeter, het boek 308 Schakelingen en het boek Meettechniek in de praktijk. Alle drie de prijswinnaars zijn geen gebruikers van Circuits Online, maar wij hopen dat ze Circuits Online nu wat vaker zullen bezoeken.

Wederom was de stand een groot succes, de omzet zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de gebruikers die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.

Wil je nog nagenieten of zien wat je gemist hebt? Guido heeft een time-lapse filmpje gemaakt waarop de stand (en onze waslijn) te zien is. Verder is er nog een kort filmpje gemaakt met een sfeerimpressie van de markt en de stand en staan hieronder nog enkele foto's.

De Circuits online waslijn op Rosmalen 2013

De Circuits online waslijn op Rosmalen 2013

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2013

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2013

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Rosmalen 2013 #1Rosmalen 2013 #2Rosmalen 2013 #3Rosmalen 2013 #4Rosmalen 2013 #5Rosmalen 2013 #6Rosmalen 2013 #7

Reacties (4) »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2013 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2013 in Rosmalen

woensdag 6 maart 2013 · Op zaterdag 23 maart aanstaande organiseert de Bossche Radio Amateur Club de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De markt, dit jaar de 38ste editie, is te vinden in het Autotron te Rosmalen. Ook Circuits Online zal weer aanwezig zijn met een stand.


De vlooienmarkt is de grootste en meest bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronica hobbyisten. In 2012 kwamen bijna 5000 bezoekers naar het Autotron voor de markt om de 330 stands af te lopen.

Sfeerimpressie Landelijke Radio Vlooienmarkt 2012 in RosmalenSfeerimpressie Landelijke Radio Vlooienmarkt 2012 in Rosmalen

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt en het is een mooie kans om zeldzame zaken te vinden. De markt is natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Zoals eerdere jaren zal Circuits Online weer met een grote stand aanwezig zijn op de bovenste ring. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Ook zal er wederom een prijsvraag zijn waarmee je een multimeter kan winnen. Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 23 maart. Als je niet kunt komen of het is teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom, dan kan hij het wellicht komen ophalen.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 7,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum. Ben je op zoek naar iets, wil je iets ruilen of verkopen en kom je naar de vlooienmarkt, kijk dan in het sale & trade topic.

Reacties (9) »

Agilent introduceert snelle 5,5 digit multimeter

Agilent introduceert snelle 5,5 digit multimeter

maandag 11 februari 2013 · Agilent Technologies heeft een nieuwe bench multimeter op de markt gebracht. De Agilent 34450A is een van de snelste in zijn soort met tot 190 metingen per seconde met 0,015 % gelijkspanningsnauwkeurigheid.


De 34450A heeft 11 meetfuncties: gelijkspanning en stroom, True RMS wisselspanning en -stroom, twee- en vier-draads weerstand, frequentie, doorgangstest, diode test, capaciteit en temperatuur. De multimeter beschikt over USB, RS232 en GPIB interfaces waarmee de meetresultaten op een PC kunnen worden overgezet.

Agilent 34450A multimeterAgilent 34450A multimeter

Het interne geheugen van de meter kan tot 50.000 metingen opslaan. Met een aantal statistische functies kan eenvoudige data analyse in de multimeter zelf plaatsvinden. Op het OLED display kunnen de resultaten van twee metingen tegelijkertijd weergegeven worden.

De Agilent 34450A is in de Verenigde Staten verkrijgbaar voor $ 787,-. De website van Agilent Technologies noemt een adviesprijs voor Nederland van € 603,-.

Reacties »

Cree brengt LED met 200 lumen per Watt op de markt

Cree brengt LED met 200 lumen per Watt op de markt

dinsdag 8 januari 2013 · Onlangs heeft Cree LED's op de markt gebracht die tot 200 lumen per Watt lichtopbrengst hebben. Deze waardes werden slechts twee jaar geleden voor het eerst in laboratorium omstandigheden bereikt.


De nieuwe LED serie, de XLamp MK-R heeft een lichtopbrengst tot 200 lumen per Watt (bij 1 W, 25 °C). Bij hoger vermogens daalt het rendement, maar bij 15 W wordt toch tot 1700 lumen licht geproduceerd.

De MK-R serie is bedoeld voor binnen- en buiten applicaties waar veel licht nodig is, bijvoorbeeld als halogeenlamp vervanger. In toepassingen met meerdere LED's zorgt de MK-R LED ervoor dat minder LED's gebruikt hoeven te worden.

De LED, gemaakt met Cree's silicium-carbide technologie, heeft een footprint van 7 x 7 mm en is leverbaar met kleurtemperaturen van 2700 tot 6500 K. De CRI is, afhankelijk van de kleurtemperatuur, minimaal 65, 70, 80 of 90.

Reacties (10) »

Dag voor de Radio Amateur 2012

Dag voor de Radio Amateur 2012

zondag 28 oktober 2012 · Op zaterdag 3 november wordt voor de 52e keer de Dag voor de Radio Amateur georganiseerd. Het evenement, dat in de Americahal in Apeldoorn plaats vindt, bestaat uit diverse lezingen, een zelfbouwtentoonstelling en een onderdelenmarkt.


Nieuw dit jaar is dat er ook een workshop is over het met de hand solderen van SMD componenten. Verder zal dit jaar wederom een morsecode wedstrijd plaatsvinden onder de naam "Vonkenboerwedstrijd". Op de markt zijn nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Ook kun je een drietal lezingen bezoeken, onder andere over het produceren van printplaten. Zelf gefabriceerde projecten van hobbyisten worden getoond in de zelfbouwtentoonstelling. Het VERON fonds zal het leukste of origineelste project belonen met een prijs. Zelf kun je ook een prijs winnen door mee te doen met de loterij.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 09:00 uur. VERON leden betalen € 7,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs € 8,00. Kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Bij de Americahal kan gratis geparkeerd worden. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties »

Nieuwe microcontrollers van Microchip met USB interface

Nieuwe microcontrollers van Microchip met USB interface

maandag 8 oktober 2012 · Onlangs heeft Microchip zijn aanbod van PIC-microcontrollers uitgebreid met drie nieuwe midrange 8-bit series. In totaal zijn 15 PIC's met USB 2.0 interface aan het productgamma toegevoegd. De microcontrollers hebben tot 128 kB flash geheugen en variëren van 14 tot 100 pins.


Alle nieuwe microcontrollers hebben een interne klok met een nauwkeurigheid van 0,25% (noodzakelijk bij USB communicatie) waardoor een extern kristal in de meeste gevallen niet nodig is. Verder hebben de PIC's een laag stroomverbruik: tot 35 µA/MHz in bedrijf en 20 nA in sleep modus.

De 14- en 20-pins PIC16F145X microcontrollers zijn momenteel de goedkoopste en kleinste USB PIC's van Microchip, met behuizingen vanaf 4 x 4 mm. De PIC18F2X/4XK50 serie met 28- en 40/44-pins controllers biedt een pin-compatible upgrade mogelijkheid voor gebruikers van oudere PIC18 USB microcontrollers. Deze PIC's werken op voedingsspanningen van 1,8 tot 5 V.

De PIC18F97J94 serie, bestaande uit 9 microcontrollers, heeft voor het eerst een geïntegreerde LCD controller. De serie bevat PIC's van 64, 80 en 100 pins. De ingebouwde 60x8 LCD controller kan 480 segmenten aansturen. Ook een real-time klok met batterij backup is in de controller ingebouwd.

Reacties (5) »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2012

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2012

zondag 9 september 2012 · Op zaterdag 22 september aanstaande organiseert Stichting R.O.M. de jaarlijkse radio onderdelen markt bij het wegrestaurant "De Lichtmis" gelegen aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de markt worden radio onderdelen voor zend- en luisteramateurs aangeboden. Ook elektronica- en computeronderdelen zijn op de markt te vinden. Zowel gebruikte als nieuwe waar is verkrijgbaar. Het aanbod loopt uiteen van dump tot professionele apparatuur en onderdelen, antennes en vakliteratuur. De standhouders komen voornamelijk uit Nederland maar de markt trekt ook standhouders uit onder andere België, Duitsland en Engeland. Het grootste deel van de standhouders is particulier, maar ook een aantal handelaren bieden hun waar aan.

De onderdelen markt is geopend van 9:00 tot 16:00 uur. Het wegrestaurant "De Lichtmis" ligt bij afslag 22 (Nieuwleusen/Hasselt) aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Toegang tot de onderdelen markt is gratis. Er kan bij goede weersomstandigheden geparkeerd worden op het weiland tegenover het marktterrein voor de prijs van € 2,--.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Radio Onderdelen Markt.

Reacties »

Hans Camenzind - ontwerper van de 555 - is overleden

Hans Camenzind - ontwerper van de 555 - is overleden

donderdag 30 augustus 2012 · Hans R. Camenzind, een in Zwitserland geboren elektronica ingenieur, is deze maand op 78-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Camenzind is de ontwerper van het alom bekende timer IC NE555.


Hans Camenzind verhuisde in 1960 van Zwitserland naar de Verenigde Staten. Daar werkte hij in die tijd een aantal jaar in verschillende bedrijven in de opkomende halfgeleiderindustrie: Transitron, Tyco Semiconductor en Signetics. In 1971 startte Camenzind zijn eigen bedrijf Interdesign, dat gespecialiseerd was in het ontwerpen van geïntegreerde schakelingen.

Bij Interdesign, in opdracht van Signetics, ontwierp hij het 555 timer IC. Signetics bracht dit IC in 1972 op de markt. De NE555, dat zeer veelzijdig ingezet kan worden, werd een van de meest verkochte IC's dat tegenwoordig nog door vele fabrikanten wordt geproduceerd. Na 7 jaar verkocht Hans Camenzind zijn bedrijf Interdesign aan Ferranti.

Camenzind ontwierp verder de eerste geïntegreerde klasse D versterker en introduceerde de phase-locked loop in IC's. Hij schreef ook diverse boeken, waaronder Designing Analog Chips, over het ontwerp van bipolaire en CMOS analoge chips, en Much Ado About Almost Nothing, een boek over de geschiedenis van de elektronica. Hans Camenzind heeft 151 standaard en custom IC's ontworpen.

Reacties (2) »

Elektronicavoedingen zonder stress van Elektor

Elektronicavoedingen zonder stress van Elektor

zaterdag 16 juni 2012 · Onlangs heeft Elektor een boek uitgebracht over principes en schakelingen van elektronicavoedingen. Het boek, dat geschreven is door Franz Peter Zantis, behandelt zowel theorie als praktijk.


"Elektronicavoedingen zonder stress" begint met theorie van en berekeningen aan spannings- en stroombronnen. Mobiele voeding, met batterijen en accu's, inclusief laadmethodes, komen ook aan bod. In het boek staat verder beschreven hoe de uitgangsspanning en -stroom van een onbekende transformator bepaald kan worden. Gelijkrichting en afvlakking worden ook zowel in theorie als de praktijk besproken.

Het boek laat ook zien hoe netvoedingen zonder galvanische scheiding gemaakt kunnen worden (met een serieweerstand of seriecondensator). Uiteraard mag daarbij een paragraaf over veiligheid niet ontbreken. Een apart hoofdstuk behandelt spanningsstabilisatie en de meest gebruikte schakelingen daarvoor. Verder worden de formules gegeven voor het rekenen aan koeling van componenten.

Naast lineaire voedingen is er ook plek voor schakelende voedingen. De principes en basisconfiguraties van schakelende voedingen komen aan bod. Spoelen en condensatoren zijn in schakelende voedingen kritische onderdelen, daarom wordt apart behandeld welke eisen aan deze componenten gesteld worden.

"Elektronicavoedingen zonder stress" telt 292 pagina's en is voor € 39,95 te koop in de webshop van Elektor. Abonnees van het tijdschrift Elektor krijgen tijdelijk € 5,-- korting en hoeven geen verzendkosten te betalen.

Reacties (1) »

Agilent introduceert nieuwe laaggeprijsde oscilloscopen

Agilent introduceert nieuwe laaggeprijsde oscilloscopen

zondag 10 juni 2012 · Onlangs heeft Agilent Technologies een nieuwe serie oscilloscopen met een vriendelijkere prijs geïntroduceerd. De bandbreedte van deze 2-kanaals oscilloscopen, die in de Verenigde Staten vanaf $ 790,-- te koop zijn, varieert van 50 tot 150 MHz.


De 1000B serie bestaat uit vier modellen, met bandbreedtes van 50, 70, 100 en 150 MHz. De oscilloscopen zijn uitgerust met een 5,7 inch QVGA LCD. De samplerate bedraagt 1 GS/s en er is plaats in het geheugen voor maximaal 16 kpts per kanaal.

Agilent Technologies DSO1152B oscilloscoopAgilent Technologies DSO1152B oscilloscoop

Er kunnen 23 automatische metingen worden uitgevoerd waarbij gebruik kan worden gemaakt van een ingebouwde frequentieteller. Go/no-go tests behoren ook tot de mogelijkheden. Glitches kunnen opgespoord worden met de zogenaamde sequence mode, waarin tot 1000 triggermomenten opgeslagen kunnen worden. Met de USB-aansluiting kunnen meetresultaten eenvoudig opgeslagen en gedeeld worden.

Agilent heeft de 1000B serie ontwikkeld voor onderwijsinstellingen en technici met een beperkt budget, en voor hobbyisten.

Reacties (7) »