Nieuws

Cree brengt LED met 200 lumen per Watt op de markt

Cree brengt LED met 200 lumen per Watt op de markt

dinsdag 8 januari 2013 · Onlangs heeft Cree LED's op de markt gebracht die tot 200 lumen per Watt lichtopbrengst hebben. Deze waardes werden slechts twee jaar geleden voor het eerst in laboratorium omstandigheden bereikt.


De nieuwe LED serie, de XLamp MK-R heeft een lichtopbrengst tot 200 lumen per Watt (bij 1 W, 25 °C). Bij hoger vermogens daalt het rendement, maar bij 15 W wordt toch tot 1700 lumen licht geproduceerd.

De MK-R serie is bedoeld voor binnen- en buiten applicaties waar veel licht nodig is, bijvoorbeeld als halogeenlamp vervanger. In toepassingen met meerdere LED's zorgt de MK-R LED ervoor dat minder LED's gebruikt hoeven te worden.

De LED, gemaakt met Cree's silicium-carbide technologie, heeft een footprint van 7 x 7 mm en is leverbaar met kleurtemperaturen van 2700 tot 6500 K. De CRI is, afhankelijk van de kleurtemperatuur, minimaal 65, 70, 80 of 90.

Reacties (10) »

Dag voor de Radio Amateur 2012

Dag voor de Radio Amateur 2012

zondag 28 oktober 2012 · Op zaterdag 3 november wordt voor de 52e keer de Dag voor de Radio Amateur georganiseerd. Het evenement, dat in de Americahal in Apeldoorn plaats vindt, bestaat uit diverse lezingen, een zelfbouwtentoonstelling en een onderdelenmarkt.


Nieuw dit jaar is dat er ook een workshop is over het met de hand solderen van SMD componenten. Verder zal dit jaar wederom een morsecode wedstrijd plaatsvinden onder de naam "Vonkenboerwedstrijd". Op de markt zijn nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Ook kun je een drietal lezingen bezoeken, onder andere over het produceren van printplaten. Zelf gefabriceerde projecten van hobbyisten worden getoond in de zelfbouwtentoonstelling. Het VERON fonds zal het leukste of origineelste project belonen met een prijs. Zelf kun je ook een prijs winnen door mee te doen met de loterij.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 09:00 uur. VERON leden betalen € 7,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs € 8,00. Kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Bij de Americahal kan gratis geparkeerd worden. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties »

Nieuwe microcontrollers van Microchip met USB interface

Nieuwe microcontrollers van Microchip met USB interface

maandag 8 oktober 2012 · Onlangs heeft Microchip zijn aanbod van PIC-microcontrollers uitgebreid met drie nieuwe midrange 8-bit series. In totaal zijn 15 PIC's met USB 2.0 interface aan het productgamma toegevoegd. De microcontrollers hebben tot 128 kB flash geheugen en variŰren van 14 tot 100 pins.


Alle nieuwe microcontrollers hebben een interne klok met een nauwkeurigheid van 0,25% (noodzakelijk bij USB communicatie) waardoor een extern kristal in de meeste gevallen niet nodig is. Verder hebben de PIC's een laag stroomverbruik: tot 35 µA/MHz in bedrijf en 20 nA in sleep modus.

De 14- en 20-pins PIC16F145X microcontrollers zijn momenteel de goedkoopste en kleinste USB PIC's van Microchip, met behuizingen vanaf 4 x 4 mm. De PIC18F2X/4XK50 serie met 28- en 40/44-pins controllers biedt een pin-compatible upgrade mogelijkheid voor gebruikers van oudere PIC18 USB microcontrollers. Deze PIC's werken op voedingsspanningen van 1,8 tot 5 V.

De PIC18F97J94 serie, bestaande uit 9 microcontrollers, heeft voor het eerst een geïntegreerde LCD controller. De serie bevat PIC's van 64, 80 en 100 pins. De ingebouwde 60x8 LCD controller kan 480 segmenten aansturen. Ook een real-time klok met batterij backup is in de controller ingebouwd.

Reacties (5) »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2012

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2012

zondag 9 september 2012 · Op zaterdag 22 september aanstaande organiseert Stichting R.O.M. de jaarlijkse radio onderdelen markt bij het wegrestaurant "De Lichtmis" gelegen aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de markt worden radio onderdelen voor zend- en luisteramateurs aangeboden. Ook elektronica- en computeronderdelen zijn op de markt te vinden. Zowel gebruikte als nieuwe waar is verkrijgbaar. Het aanbod loopt uiteen van dump tot professionele apparatuur en onderdelen, antennes en vakliteratuur. De standhouders komen voornamelijk uit Nederland maar de markt trekt ook standhouders uit onder andere België, Duitsland en Engeland. Het grootste deel van de standhouders is particulier, maar ook een aantal handelaren bieden hun waar aan.

De onderdelen markt is geopend van 9:00 tot 16:00 uur. Het wegrestaurant "De Lichtmis" ligt bij afslag 22 (Nieuwleusen/Hasselt) aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Toegang tot de onderdelen markt is gratis. Er kan bij goede weersomstandigheden geparkeerd worden op het weiland tegenover het marktterrein voor de prijs van € 2,--.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Radio Onderdelen Markt.

Reacties »

Hans Camenzind - ontwerper van de 555 - is overleden

Hans Camenzind - ontwerper van de 555 - is overleden

donderdag 30 augustus 2012 · Hans R. Camenzind, een in Zwitserland geboren elektronica ingenieur, is deze maand op 78-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Camenzind is de ontwerper van het alom bekende timer IC NE555.


Hans Camenzind verhuisde in 1960 van Zwitserland naar de Verenigde Staten. Daar werkte hij in die tijd een aantal jaar in verschillende bedrijven in de opkomende halfgeleiderindustrie: Transitron, Tyco Semiconductor en Signetics. In 1971 startte Camenzind zijn eigen bedrijf Interdesign, dat gespecialiseerd was in het ontwerpen van geïntegreerde schakelingen.

Bij Interdesign, in opdracht van Signetics, ontwierp hij het 555 timer IC. Signetics bracht dit IC in 1972 op de markt. De NE555, dat zeer veelzijdig ingezet kan worden, werd een van de meest verkochte IC's dat tegenwoordig nog door vele fabrikanten wordt geproduceerd. Na 7 jaar verkocht Hans Camenzind zijn bedrijf Interdesign aan Ferranti.

Camenzind ontwierp verder de eerste geïntegreerde klasse D versterker en introduceerde de phase-locked loop in IC's. Hij schreef ook diverse boeken, waaronder Designing Analog Chips, over het ontwerp van bipolaire en CMOS analoge chips, en Much Ado About Almost Nothing, een boek over de geschiedenis van de elektronica. Hans Camenzind heeft 151 standaard en custom IC's ontworpen.

Reacties (2) »

Elektronicavoedingen zonder stress van Elektor

Elektronicavoedingen zonder stress van Elektor

zaterdag 16 juni 2012 · Onlangs heeft Elektor een boek uitgebracht over principes en schakelingen van elektronicavoedingen. Het boek, dat geschreven is door Franz Peter Zantis, behandelt zowel theorie als praktijk.


"Elektronicavoedingen zonder stress" begint met theorie van en berekeningen aan spannings- en stroombronnen. Mobiele voeding, met batterijen en accu's, inclusief laadmethodes, komen ook aan bod. In het boek staat verder beschreven hoe de uitgangsspanning en -stroom van een onbekende transformator bepaald kan worden. Gelijkrichting en afvlakking worden ook zowel in theorie als de praktijk besproken.

Het boek laat ook zien hoe netvoedingen zonder galvanische scheiding gemaakt kunnen worden (met een serieweerstand of seriecondensator). Uiteraard mag daarbij een paragraaf over veiligheid niet ontbreken. Een apart hoofdstuk behandelt spanningsstabilisatie en de meest gebruikte schakelingen daarvoor. Verder worden de formules gegeven voor het rekenen aan koeling van componenten.

Naast lineaire voedingen is er ook plek voor schakelende voedingen. De principes en basisconfiguraties van schakelende voedingen komen aan bod. Spoelen en condensatoren zijn in schakelende voedingen kritische onderdelen, daarom wordt apart behandeld welke eisen aan deze componenten gesteld worden.

"Elektronicavoedingen zonder stress" telt 292 pagina's en is voor € 39,95 te koop in de webshop van Elektor. Abonnees van het tijdschrift Elektor krijgen tijdelijk € 5,-- korting en hoeven geen verzendkosten te betalen.

Reacties (1) »

Agilent introduceert nieuwe laaggeprijsde oscilloscopen

Agilent introduceert nieuwe laaggeprijsde oscilloscopen

zondag 10 juni 2012 · Onlangs heeft Agilent Technologies een nieuwe serie oscilloscopen met een vriendelijkere prijs ge´ntroduceerd. De bandbreedte van deze 2-kanaals oscilloscopen, die in de Verenigde Staten vanaf $ 790,-- te koop zijn, varieert van 50 tot 150 MHz.


De 1000B serie bestaat uit vier modellen, met bandbreedtes van 50, 70, 100 en 150 MHz. De oscilloscopen zijn uitgerust met een 5,7 inch QVGA LCD. De samplerate bedraagt 1 GS/s en er is plaats in het geheugen voor maximaal 16 kpts per kanaal.

Agilent Technologies DSO1152B oscilloscoopAgilent Technologies DSO1152B oscilloscoop

Er kunnen 23 automatische metingen worden uitgevoerd waarbij gebruik kan worden gemaakt van een ingebouwde frequentieteller. Go/no-go tests behoren ook tot de mogelijkheden. Glitches kunnen opgespoord worden met de zogenaamde sequence mode, waarin tot 1000 triggermomenten opgeslagen kunnen worden. Met de USB-aansluiting kunnen meetresultaten eenvoudig opgeslagen en gedeeld worden.

Agilent heeft de 1000B serie ontwikkeld voor onderwijsinstellingen en technici met een beperkt budget, en voor hobbyisten.

Reacties (7) »

DVD Masterclass Moderne Buizenelektronica van Elektor

DVD Masterclass Moderne Buizenelektronica van Elektor

zondag 3 juni 2012 · Elektor heeft een DVD uitgebracht met daarop een masterclass over buizenversterkers door Menno van der Veen. Zowel voor- als eindversterkers komen aan bod.


In de buizenwereld is Menno van der Veen geen onbekende. Hij schreef een aantal boeken over het ontwerpen van buizenversterkers, waaronder Moderne High-End buizenversterkers en High-End Buizenversterkers deel 2. Verder heeft hij diverse (ringkern)transformatoren ontworpen voor gebruik in buizenversterkers.

Het eerste deel van de masterclass, dat 60 minuten duurt, gaat over het gebruik van buizen voor voorversterking. Menno bespreekt een standaard versterkerschakeling, geeft aan welke problemen deze geeft en noemt vervolgens mogelijke oplossingen hiervoor. Zo wordt onder andere vervorming, brom van de voeding en de negatieve invloed van kathode-elco's besproken.

Het tweede deel is 80 minuten lang en gaat over eindversterkers met buizen. Hierbij komen uitgangstransformatoren, koppelcondensatoren, terugkoppeling en het meting aan versterkers met de computer aan bod. Met de computer kan onder andere de uitgangsimpedantie en lineariteit van een versterker beoordeeld worden.

Op de DVD staat ook een dictaat behorende bij de presentatie en een aantal publicaties van Menno in PDF-formaat.

De DVD is voor € 29,95 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Agilent en LeCroy introduceren snelle realtime oscilloscopen

Agilent en LeCroy introduceren snelle realtime oscilloscopen

maandag 30 april 2012 · Agilent Technologies heeft drie weken geleden een serie oscilloscopen gepresenteerd met een realtime analoge bandbreedte tot 63 GHz. Afgelopen week introduceerde LeCroy een oscilloscoop met een bandbreedte van 65 GHz, en liet weten bezig te zijn met een 100 GHz opvolger.


De Infiniium 90000 Q serie van Agilent bestaat uit 10 4-kanaals modellen met snelheden van 20 tot 63 GHz. Het topmodel heeft een bandbreedte van 63 GHz in de 2-kanaals modus, wanneer 4 kanalen gebruikt worden is de bandbreedte 33 GHz. De stijgtijd is minder dan 7 picoseconde. De snelheid wordt gehaald door de toepassing van Agilent's indium fosfide halfgeleiderproces. De oscilloscopen zijn leverbaar vanaf juli. De goedkoopste variant kost $ 191.000, het topmodel wisselt voor $ 436.000 van eigenaar.

Agilent Infiniium 96204 Q oscilloscoopAgilent Infiniium 96204 Q oscilloscoop

Bij de introductie claimde Agilent de snelste realtime oscilloscoop te hebben ge´ntroduceerd. Lang bleven ze niet de snelste, want afgelopen week presenteerde LeCroy een 65 GHz realtime oscilloscoop uit de LabMaster 10 Zi serie. De 65 GHz wordt gehaald met 2 kanalen, in de 4-kanaals modus is maximaal 36 GHz mogelijk. Verder zal LeCroy in 2013 een 100 GHz opvolger introduceren. De hoge snelheid is mogelijk door toepassing van een SiGe-halfgeleiderproces. Met behulp van LeCroy's ChannelSync architectuur kunnen meerdere oscilloscopen gekoppeld worden. De 65 GHz oscilloscoop van LeCroy kost $ 451.900.

LeCroy LabMaster 10 Zi oscilloscoopLeCroy LabMaster 10 Zi oscilloscoop

Reacties (2) »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2012 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2012 in Rosmalen

maandag 19 maart 2012 · Net iets meer dan een week geleden was wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Deze keer was Circuits Online voor de vijfde keer aanwezig met een eigen stand.


Tom de Goede heeft een week voor de markt maar liefst 870 km door Nederland en België gereden op spulletjes bij leden op te halen die op onze stand verkocht konden worden. Daarnaast werden ook diverse bouwpakketjes verkocht, waaronder 12 Volt PWM-regelaar bouwpakketjes van Martijn. Ook de SMD onderdelenpakketjes die gesponsord waren door SMDShop.nl mochten niet ontbreken.

Op de stand was de robot Johnny 6 te bewonderen, een zelfbouwproject van Karel Vogels. Verder was de LED UV-printbelichtingsbak van Thijs Möring te bekijken. Ook de Tesla-coil van Guido Mennen was weer present en trok zoals altijd veel bekijks.

Er was ook weer een prijsvraag dit jaar. Er werden een viertal elektronica-gerelateerde foto's getoond met de vraag wat het was. We hadden voor de prijsvraag wat meer reclame voor moeten maken, want helaas waren er slechts negen inzendingen. De prijsvraag is gewonnen door ElektronThomas, die de prijs, een Testlab 4,5 digit multimeter, binnenkort zal ontvangen.

De stand was weer een groot succes. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben.

Voor de thuisblijvers was er op Circuits Online een tijdelijke pagina met een live webcam vanaf de stand. Helaas stond de webcam wel een tijdje stil, een verbeterpuntje voor volgend jaar dus.

Guido heeft een time-lapse filmpje gemaakt waarop je de markt en de stand kunt zien, van de opbouw 's morgens tot het afbreken in de middag. Verder is er nog een kort filmpje gemaakt met een sfeerimpressie van de markt en de stand en staan hieronder nog enkele foto's.

Rosmalen radiobeurs 2012 BRAC

Rosmalen radiobeurs 2012 BRAC

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2012

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2012

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Rosmalen 2012 #1Rosmalen 2012 #2Rosmalen 2012 #3Rosmalen 2012 #4Rosmalen 2012 #5Rosmalen 2012 #6Rosmalen 2012 #7Rosmalen 2012 #8

Reacties (1) »