Nieuws

Semtech introduceert timer voor batterij toepassingen

Semtech introduceert timer voor batterij toepassingen

donderdag 2 december 2010 · Semtech heeft een timer IC op de markt gebracht die met spanningen kan werken van minder dan 1 V. Het IC is volgens de fabrikant een soort 555 timer, maar dan geschikt voor lage voedingsspanningen.


Het timer IC, de SX8122, werkt op een voedingsspanning van 0,9 tot 2 V. Hierdoor is het IC direct te voeden met een AA of AAA batterij. Doordat er geen externe DC/DC-converter of spoel benodigd is worden kosten en printplaatruimte bespaard. Het IC heeft twee uitgangen, één daarvan kan direct een DC-motor aansturen. De andere uitgang levert een reeks pulsen waarmee high-intensity LED's aangestuurd. Dit maakt de SX8122 geschikt voor toepassingen zoals LED zaklampjes, elektrische tandenborstels en speelgoed.

De timer is net zoals de bekende 555 timer instelbaar met externe weerstanden en een condensator. Het IC biedt een extra uitgang waarmee gedetecteerd kan worden of de (NiMH) batterij opgeladen is of niet, zodat in de uiteindelijke toepassing een laadfunctie ingebouwd kan worden. Wanneer de voedingsspanning te laag is, schakelt het IC zichzelf uit en verbruikt dan minder dan 10 µA. De SX8122 is verkrijgbaar in een 8-pins SOIC behuizing.

Reacties (1) »

Elektor organiseert ElektorLive! 2010

Elektor organiseert ElektorLive! 2010

zondag 17 oktober 2010 · Op zaterdag 20 november organiseert Elektor voor de derde keer ElektorLive!, een elektronica evenement in het Evoluon in Eindhoven. De opzet van het evenement is dit jaar iets anders dan vorige jaren.


ElektorLive! is dit jaar verdeelt in twee delen: het ochtenddeel met trainingen en het middagdeel waarbij de beursvloer geopend is en korte demonstraties en productintroducties worden gegeven.

Het ochtenddeel duurt van 9:00 tot 12:00 uur. Je kunt inschrijven voor één van de vier trainingen: grafisch programmeren van microcontrollers, FPGA design voor microcontroller gebruikers, VirtualBreadbord of NXP ARM contest kick-off. Voor de deelname aan deze trainingen moet je betalen, maar je hebt dan wel automatisch toegang tot het middagdeel en je mag de gebruikte hardware mee naar huis nemen.

Het middagdeel duurt van 11:00 tot 17:00 uur. Je kunt dan de beursvloer op waarop verschillende exposanten zoals Eurocircuits, Farnell, Maxim, Rohde & Schwarz en Velleman hun producten en diensten laten zien. Ook zijn er zogenaamde "get around" sessies: korte demonstraties en productintroducties van maximaal 15 minuten. Op het programma staan onder andere Retronica van Jan Buiting, de Elektor Robot en een demonstratie van Heino Peters over bijzondere klokken voor zelfbouw.

Het inschrijven voor het middagdeel van ElektorLive! kost € 15,--. Je ontvangt dan een goodie bag ter waarde van € 75,--, waarin onder andere een Elektor-cadeaubon met een waarde van € 15,-- (alleen op die dag inwisselbaar) en een exemplaar van Circuit Cellar, een Amerikaans tijdschrift over microcontrollers en embedded toepassingen zit.

Reacties (9) »

Elektor presenteert eerste LED special

Elektor presenteert eerste LED special

zondag 12 september 2010 · Elektor heeft een special op de markt gebracht die draait rond de LED. De eerste special over LED's behandelt niet alleen theorie, maar ook de praktijk, zoals een aantal zelfbouw projecten.


De special begint met een artikel over de theorie van licht en de eigenschappen van een aantal lichtbronnen, waarbij LED's uiteraard ook besproken worden. Een ander artikel gaat in op de toepassing van lichtbronnen in de verlichtingstechniek. Ook wordt gekeken naar de stand van zaken van toepassing van LED's in beamers.

Stuurschakelingen voor LED's komen ook aan de orde in een tweetal artikelen, waaronder een artikel geschreven door Prema Semiconductor over een driver IC voor 0,5 en 1 W power LED's. Tevens is een artikel geweid aan de toepassing van LED's in auto's.

Ook zelfbouw projecten ontbreken niet in de special. Er wordt een Living Colors-achtige lamp besproken die door middel van een Bluetooth interface via een mobiele telefoon of de PC aangestuurd kan worden. Een ander project is een universele LED-lamp met programmeerbare overvloeiers. Daarnaast wordt een elektronische dobbelsteen en een LED-dimmer besproken waarmee de kleurmenging traploos geregeld kan worden.

LED special 1 telt 98 pagina's en is voor € 17,50 te koop bij de boekhandel en in de webshop van Elektor.

Reacties (3) »

Agilent introduceert 30 MHz functie/arbitrary waveform generator

Agilent introduceert 30 MHz functie/arbitrary waveform generator

zondag 15 augustus 2010 · Agilent Technologies heeft onlangs de 33521A 1-kanaals functie/arbitrary waveform generator en de 33522A 2-kanaals functie/arbitrary waveform generator gepresenteerd. Volgens Agilent hebben de generatoren de laagste harmonische vervorming en jitter in jun klasse.


De generatoren hebben een groot display waarmee instellingen bekeken en gewijzigd kunnen worden. Ook kan op het display het signaal bekeken en aangepast worden. De 33521A en 33522A kunnen sinus-, blok- en pulsvormen opwekken met een frequentie van maximaal 30 MHz. De totale harmonische vervorming is minder dan 0,04% en de jitter is minder dan 40ps. Zelf gedefinieerde golfvormen worden met 250 MSa/s en een 16-bit sampling rate gegenereerd. Een TCXO tijdbasis is standaard. Voor een hogere precisie is een OCXO tijdbasis als optie verkrijgbaar.

Voor connectiviteit met andere systemen is USB en LAN (LXI-C) beschikbaar. Een ingebouwde webserver maakt het mogelijk om de generator vanuit een web-browser te bedienen. De prijs van de 1-kanaals 33521A start bij $1,930, de prijs van de 2-kanaals 33522A start bij $2,950.

Reacties »

50 PIC Microcontroller projecten van Elektor

50 PIC Microcontroller projecten van Elektor

dinsdag 20 juli 2010 · Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht met 50 afwisselende PIC microcontroller projecten. In het boek wordt de programmeertaal JAL gebruikt. Om het nabouwen makkelijk te maken kunnen alle projecten op breadboard nagebouwd worden.


In het boek worden diverse projecten beschreven, zoals een 230V lichtdimmer, een capacitieve vloeistofniveaumeter en een pratende microcontroller. Bij de projecten komen veel verschillende technieken aan de orde, zoals wisselstroom (230V), I²C, USB, SPI, RS232, rotary encoders, CAN-bus, 7-segment displays, videocamera's, en A/D- en D/A-conversie.

De schema's en uitleg bij de projecten maakt het nabouwen makkelijk. Bij ieder project wordt in het kort de theorie uitgelegd. De projecten en technieken uit het boek kunnen ook als basis dienen voor eigen grotere projecten.

In het boek worden drie PIC microcontrollers gebruikt: de PIC16F877A, PIC18F4455 en de PIC18F4685. Daarnaast wordt beschreven hoe programma's van de ene microcontroller naar de andere omgezet kunnen worden. Alle benodigde software, inclusief compiler voor de programmeertaal JAL is gratis te downloaden. Achter in het boek is een volledige beschrijving van JAL te vinden, inclusief uitleg over de gebruikte libraries.

50 PIC Microcontroller projecten is geschreven door Bert van Dam en is bedoeld als aanvulling op het boek PIC Microcontrollers van dezelfde auteur. Het boek telt 437 pagina's en is voor € 39,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Gratis print ontwerptool: DesignSpark PCB

Gratis print ontwerptool: DesignSpark PCB

zondag 18 juli 2010 · RS Components heeft een nieuw ontwerpprogramma voor printplaten gepresenteerd. Het pakket, DesignSpark PCB, heeft geen restricties en is gratis te gebruiken. RS Components heeft ook een community website gelanceerd waarop ontwerpers ervaringen en ideeŽn kunnen uitwisselen.


DesignSpark PCB is gratis te downloaden op de website. Het pakket werkt op Windows XP, Vista en 7. Aan een versie voor Linux wordt gewerkt. Om gebruik te maken van alle features moet je een account aanmaken op DesignSpark website en het pakket activeren.

Het pakket heeft geen restricties wat betreft printplaat afmetingen, aantal pins of layers. DesignSpark PCB heeft een uitgebreide componenten library. Gebruikers kunnen libraries via de website met elkaar delen. Het is ook mogelijk om EAGLE ontwerpen en libraries te importeren. Exporteren naar diverse formaten zoals Gerber behoort ook tot de mogelijkheden.

RS component heeft het pakket samen met Number One Systems ontwikkeld, een specialist op het gebied van CAD-software voor elektronica. Met de introductie van DesignSpark PCB biedt RS Components een alternatief voor EAGLE, dat in de freeware versie echter maximaal printplaten van 80x100 mm ondersteunt. EAGLE wordt gesponsord door Farnell, een concurrent van RS Components.

Kijk voor meer informatie op de website van DesignSpark of het topic op het forum.

Reacties (3) »

Nieuw low-cost microcontroller development board van TI

Nieuw low-cost microcontroller development board van TI

zaterdag 26 juni 2010 · Texas Instruments heeft onlangs een development board voor hun MSP430 serie microcontrollers op de mark gebracht. TI biedt het board, LaunchPad, aan voor slechts $4,30. Met de introductie van de LaunchPad lijkt Texas Instrument de concurrentie aan te willen gaan met de Arduino.


Het development board is geschikt voor MSP430 serie microcontrollers van TI. Deze low-power en low-cost microcontrollers zijn 16 bit en hebben volgens TI betere performance dan 8 bit microcontrollers. De goedkoopste en simpelste microcontroller uit de serie is verkrijgbaar vanaf $0,25.

De LaunchPad bestaat uit het development board, twee MSP430 microcontrollers, een mini-USB kabel, PCB connectors, een kristal en een quick start guide. Beide meegeleverde microcontrollers hebben een 14-pin DIP behuizing en 2 kB flash geheugen. Een van de twee microcontrollers heeft ook een 10 bit ADC. Deze controller is geprogrammeerd met een voorbeeldprogramma dat een aantal features van de microcontroller demonstreert.

Voor het ontwikkelen met het board stelt Texas Instruments de tools IAR Embedded Workbench en Code Composer Studio ter beschikking. Hiermee is het mogelijk om in C of assembly software te maken en te debuggen.

De LaunchPad vertoont veel overeenkomsten met de Arduino, het open-source microcontroller platform dat populair is onder hobbyisten. Het Arduino platform maakt gebruik van Atmel microcontrollers. De LaunchPad is onder andere verkrijgbaar in de webshop van TI voor de prijs van $4,30. Op de wiki van TI is meer informatie te vinden over de LaunchPad.

Reacties (19) »

National introduceert high-speed opamp

National introduceert high-speed opamp

vrijdag 21 mei 2010 · National Semiconductor heeft een nieuwe high-speed opamp geÔntroduceerd: de LMH6629. De opamp kenmerkt zich door de lage ruis en de bandbreedte van 900 MHz bij een gain van 10.


De LMH6629 heeft volgens National Semiconductor de minste ruis van de industrie: 0,69 nV/√Hz. De opamp combineert een grote bandbreedte, hoge versterking en precisie voor systemen waar lage ruis van belang is, zoals meetapparatuur en medische en communicatiesystemen.

Het voedingsspanningsbereik van de opamp is 2,7 tot 5,5V. Er wordt 15,5 mA opgenomen uit de voeding. De uitgang kan maximaal 250 mA leveren. De slew rate van de LMH6629 is 1600 V/µs. Met behulp van een ingang kan de minimale versterking op 4 of 10 ingesteld worden.

De LMH6629 wordt gemaakt met het CBiCMOS8 silicium-germanium proces dat geschikt is voor analoge toepassingen die een hoge snelheid vereisen. De opamp is beschikbaar in een 8-pin LLP behuizing van 3 x 3 mm.

Reacties (3) »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen

vrijdag 19 maart 2010 · Afgelopen zaterdag 13 maart was wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Voor de derde keer was Circuits Online op de markt vertegenwoordigd met een eigen stand.


Op de stand werden tweedehands elektronica spulletjes verkocht. Martijn had bouwpakketjes gemaakt voor een 12 Volt PWM-regelaar, die onder andere gebruikt kan worden als LED-controller en motorregelaar. Doordat de printjes nog niet binnen waren, konden er helaas geen bouwpakketjes van Thijs Möring verkocht worden, maar deze zullen samen met de PWM bouwpakketjes later nog in een inkoopactie op het forum verkocht worden. Verder werden ook SMD onderdelenpakketjes verkocht, die gesponsord waren door SMDShop.nl. De Circuits Online T-shirts mochten ook niet in het aanbod ontbreken.

Dit jaar werd ook weer een prijsvraag georganiseerd. Er werd een schema gegeven, met de vraag wat er niet aan klopte. De prijsvraag is gewonnen door ElektronThomas die zag dat een PNP-transistor een NPN-transistor had moeten zijn. Het boek Digitale Elektronica: 50 praktische schakelingen van Elektor is inmiddels naar hem onderweg.

De stand was wederom een groot succes. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand heeft ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben.

Guido Mennen en Thijs Möring hebben een aantal time-lapse filmpjes gemaakt, waarop je de markt en de stand kunt zien, van de opbouw 's morgens tot het afbreken 's avonds:

De Circuits Online stand in Rosmalen 2010 (foto pientertje)De Circuits Online stand in Rosmalen 2010 (foto pientertje)

Rosmalen 2010 (foto pientertje)Rosmalen 2010 (foto pientertje)

Foto's: pientertje (meer foto's), Piet elektro (meer foto's)

Reacties (1) »

Nieuw boek over digitale elektronica van Elektor

Nieuw boek over digitale elektronica van Elektor

woensdag 10 maart 2010 · Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht: Digitale Elektronica. Het boek bevat 50 experimenten waarmee de beginselen van de digitale elektronica verduidelijkt worden.


Het boek begint met de basiscomponenten van digitale elektronica: logische poorten. De NAND, AND, NOR, OR, XOR en XNOR worden allemaal behandeld. Ook RS- en JK-flipflops worden beschreven, evenals schuifregisters en tellers.

In de rest van het boek worden schakelingen beschreven die met deze logische bouwstenen gemaakt kunnen worden, zoals een toongenerator, een alarminstallatie, een tijdschakelaar en een elektronische dobbelsteen. Van elke schakeling wordt naast het schema ook de bouwopstelling op breadboard gegeven.

Het boek is vooral bedoeld voor studenten en hobby-elektronici die in de digitale elektronica of digitale besturingstechniek geïnteresseerd zijn. De kennis uit het boek kan gebruikt worden als basis om verder met microcontrollers aan de slag te gaan.

Digitale Elektronica telt 180 pagina's is te koop in de webshop van Elektor voor € 29,95.

Reacties »