Nieuws

Agilent introduceert 30 MHz functie/arbitrary waveform generator

Agilent introduceert 30 MHz functie/arbitrary waveform generator

zondag 15 augustus 2010 · Agilent Technologies heeft onlangs de 33521A 1-kanaals functie/arbitrary waveform generator en de 33522A 2-kanaals functie/arbitrary waveform generator gepresenteerd. Volgens Agilent hebben de generatoren de laagste harmonische vervorming en jitter in jun klasse.


De generatoren hebben een groot display waarmee instellingen bekeken en gewijzigd kunnen worden. Ook kan op het display het signaal bekeken en aangepast worden. De 33521A en 33522A kunnen sinus-, blok- en pulsvormen opwekken met een frequentie van maximaal 30 MHz. De totale harmonische vervorming is minder dan 0,04% en de jitter is minder dan 40ps. Zelf gedefinieerde golfvormen worden met 250 MSa/s en een 16-bit sampling rate gegenereerd. Een TCXO tijdbasis is standaard. Voor een hogere precisie is een OCXO tijdbasis als optie verkrijgbaar.

Voor connectiviteit met andere systemen is USB en LAN (LXI-C) beschikbaar. Een ingebouwde webserver maakt het mogelijk om de generator vanuit een web-browser te bedienen. De prijs van de 1-kanaals 33521A start bij $1,930, de prijs van de 2-kanaals 33522A start bij $2,950.

Reacties »

50 PIC Microcontroller projecten van Elektor

50 PIC Microcontroller projecten van Elektor

dinsdag 20 juli 2010 · Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht met 50 afwisselende PIC microcontroller projecten. In het boek wordt de programmeertaal JAL gebruikt. Om het nabouwen makkelijk te maken kunnen alle projecten op breadboard nagebouwd worden.


In het boek worden diverse projecten beschreven, zoals een 230V lichtdimmer, een capacitieve vloeistofniveaumeter en een pratende microcontroller. Bij de projecten komen veel verschillende technieken aan de orde, zoals wisselstroom (230V), I²C, USB, SPI, RS232, rotary encoders, CAN-bus, 7-segment displays, videocamera's, en A/D- en D/A-conversie.

De schema's en uitleg bij de projecten maakt het nabouwen makkelijk. Bij ieder project wordt in het kort de theorie uitgelegd. De projecten en technieken uit het boek kunnen ook als basis dienen voor eigen grotere projecten.

In het boek worden drie PIC microcontrollers gebruikt: de PIC16F877A, PIC18F4455 en de PIC18F4685. Daarnaast wordt beschreven hoe programma's van de ene microcontroller naar de andere omgezet kunnen worden. Alle benodigde software, inclusief compiler voor de programmeertaal JAL is gratis te downloaden. Achter in het boek is een volledige beschrijving van JAL te vinden, inclusief uitleg over de gebruikte libraries.

50 PIC Microcontroller projecten is geschreven door Bert van Dam en is bedoeld als aanvulling op het boek PIC Microcontrollers van dezelfde auteur. Het boek telt 437 pagina's en is voor € 39,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Gratis print ontwerptool: DesignSpark PCB

Gratis print ontwerptool: DesignSpark PCB

zondag 18 juli 2010 · RS Components heeft een nieuw ontwerpprogramma voor printplaten gepresenteerd. Het pakket, DesignSpark PCB, heeft geen restricties en is gratis te gebruiken. RS Components heeft ook een community website gelanceerd waarop ontwerpers ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen.


DesignSpark PCB is gratis te downloaden op de website. Het pakket werkt op Windows XP, Vista en 7. Aan een versie voor Linux wordt gewerkt. Om gebruik te maken van alle features moet je een account aanmaken op DesignSpark website en het pakket activeren.

Het pakket heeft geen restricties wat betreft printplaat afmetingen, aantal pins of layers. DesignSpark PCB heeft een uitgebreide componenten library. Gebruikers kunnen libraries via de website met elkaar delen. Het is ook mogelijk om EAGLE ontwerpen en libraries te importeren. Exporteren naar diverse formaten zoals Gerber behoort ook tot de mogelijkheden.

RS component heeft het pakket samen met Number One Systems ontwikkeld, een specialist op het gebied van CAD-software voor elektronica. Met de introductie van DesignSpark PCB biedt RS Components een alternatief voor EAGLE, dat in de freeware versie echter maximaal printplaten van 80x100 mm ondersteunt. EAGLE wordt gesponsord door Farnell, een concurrent van RS Components.

Kijk voor meer informatie op de website van DesignSpark of het topic op het forum.

Reacties (3) »

Nieuw low-cost microcontroller development board van TI

Nieuw low-cost microcontroller development board van TI

zaterdag 26 juni 2010 · Texas Instruments heeft onlangs een development board voor hun MSP430 serie microcontrollers op de mark gebracht. TI biedt het board, LaunchPad, aan voor slechts $4,30. Met de introductie van de LaunchPad lijkt Texas Instrument de concurrentie aan te willen gaan met de Arduino.


Het development board is geschikt voor MSP430 serie microcontrollers van TI. Deze low-power en low-cost microcontrollers zijn 16 bit en hebben volgens TI betere performance dan 8 bit microcontrollers. De goedkoopste en simpelste microcontroller uit de serie is verkrijgbaar vanaf $0,25.

De LaunchPad bestaat uit het development board, twee MSP430 microcontrollers, een mini-USB kabel, PCB connectors, een kristal en een quick start guide. Beide meegeleverde microcontrollers hebben een 14-pin DIP behuizing en 2 kB flash geheugen. Een van de twee microcontrollers heeft ook een 10 bit ADC. Deze controller is geprogrammeerd met een voorbeeldprogramma dat een aantal features van de microcontroller demonstreert.

Voor het ontwikkelen met het board stelt Texas Instruments de tools IAR Embedded Workbench en Code Composer Studio ter beschikking. Hiermee is het mogelijk om in C of assembly software te maken en te debuggen.

De LaunchPad vertoont veel overeenkomsten met de Arduino, het open-source microcontroller platform dat populair is onder hobbyisten. Het Arduino platform maakt gebruik van Atmel microcontrollers. De LaunchPad is onder andere verkrijgbaar in de webshop van TI voor de prijs van $4,30. Op de wiki van TI is meer informatie te vinden over de LaunchPad.

Reacties (19) »

National introduceert high-speed opamp

National introduceert high-speed opamp

vrijdag 21 mei 2010 · National Semiconductor heeft een nieuwe high-speed opamp geïntroduceerd: de LMH6629. De opamp kenmerkt zich door de lage ruis en de bandbreedte van 900 MHz bij een gain van 10.


De LMH6629 heeft volgens National Semiconductor de minste ruis van de industrie: 0,69 nV/√Hz. De opamp combineert een grote bandbreedte, hoge versterking en precisie voor systemen waar lage ruis van belang is, zoals meetapparatuur en medische en communicatiesystemen.

Het voedingsspanningsbereik van de opamp is 2,7 tot 5,5V. Er wordt 15,5 mA opgenomen uit de voeding. De uitgang kan maximaal 250 mA leveren. De slew rate van de LMH6629 is 1600 V/µs. Met behulp van een ingang kan de minimale versterking op 4 of 10 ingesteld worden.

De LMH6629 wordt gemaakt met het CBiCMOS8 silicium-germanium proces dat geschikt is voor analoge toepassingen die een hoge snelheid vereisen. De opamp is beschikbaar in een 8-pin LLP behuizing van 3 x 3 mm.

Reacties (3) »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen

vrijdag 19 maart 2010 · Afgelopen zaterdag 13 maart was wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Voor de derde keer was Circuits Online op de markt vertegenwoordigd met een eigen stand.


Op de stand werden tweedehands elektronica spulletjes verkocht. Martijn had bouwpakketjes gemaakt voor een 12 Volt PWM-regelaar, die onder andere gebruikt kan worden als LED-controller en motorregelaar. Doordat de printjes nog niet binnen waren, konden er helaas geen bouwpakketjes van Thijs Möring verkocht worden, maar deze zullen samen met de PWM bouwpakketjes later nog in een inkoopactie op het forum verkocht worden. Verder werden ook SMD onderdelenpakketjes verkocht, die gesponsord waren door SMDShop.nl. De Circuits Online T-shirts mochten ook niet in het aanbod ontbreken.

Dit jaar werd ook weer een prijsvraag georganiseerd. Er werd een schema gegeven, met de vraag wat er niet aan klopte. De prijsvraag is gewonnen door ElektronThomas die zag dat een PNP-transistor een NPN-transistor had moeten zijn. Het boek Digitale Elektronica: 50 praktische schakelingen van Elektor is inmiddels naar hem onderweg.

De stand was wederom een groot succes. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand heeft ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben.

Guido Mennen en Thijs Möring hebben een aantal time-lapse filmpjes gemaakt, waarop je de markt en de stand kunt zien, van de opbouw 's morgens tot het afbreken 's avonds:

De Circuits Online stand in Rosmalen 2010 (foto pientertje)De Circuits Online stand in Rosmalen 2010 (foto pientertje)

Rosmalen 2010 (foto pientertje)Rosmalen 2010 (foto pientertje)

Foto's: pientertje (meer foto's), Piet elektro (meer foto's)

Reacties (1) »

Nieuw boek over digitale elektronica van Elektor

Nieuw boek over digitale elektronica van Elektor

woensdag 10 maart 2010 · Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht: Digitale Elektronica. Het boek bevat 50 experimenten waarmee de beginselen van de digitale elektronica verduidelijkt worden.


Het boek begint met de basiscomponenten van digitale elektronica: logische poorten. De NAND, AND, NOR, OR, XOR en XNOR worden allemaal behandeld. Ook RS- en JK-flipflops worden beschreven, evenals schuifregisters en tellers.

In de rest van het boek worden schakelingen beschreven die met deze logische bouwstenen gemaakt kunnen worden, zoals een toongenerator, een alarminstallatie, een tijdschakelaar en een elektronische dobbelsteen. Van elke schakeling wordt naast het schema ook de bouwopstelling op breadboard gegeven.

Het boek is vooral bedoeld voor studenten en hobby-elektronici die in de digitale elektronica of digitale besturingstechniek geïnteresseerd zijn. De kennis uit het boek kan gebruikt worden als basis om verder met microcontrollers aan de slag te gaan.

Digitale Elektronica telt 180 pagina's is te koop in de webshop van Elektor voor € 29,95.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2010 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2010 in Rosmalen

zondag 28 februari 2010 · Op zaterdag 13 maart 2010 organiseert de Bossche Radio Amateur Club wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt. Het evenement, verplichte kost voor iedere radioamateur en elektronicahobbyist, dat dit jaar voor de 35ste keer georganiseerd wordt, vindt plaats in het Autotron te Rosmalen.


In 2009 waren er meer dan 320 stands op de markt te vinden en steeg het aantal bezoekers weer boven de 4900. Ook dit jaar zullen er weer vele stands zijn, waaronder ook een aantal buitenlandse standhouders.

Op de vlooienmarkt wordt zowel nieuwe als gebruikte apparatuur te koop aangeboden. Er zijn onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF-artikelen, boeken en gereedschappen te vinden. Daarnaast is de markt natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Dit jaar zal Circuits Online voor de derde keer met een stand aanwezig zijn op de radiomarkt. Op de stand worden tweedehands spulletjes en bouwpakketjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiën van Circuits Online rond te krijgen. De stand is te vinden op de eerste etage op de plaatsen D35, D36 en D37. Zie het topic op het forum voor meer informatie.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs is ongewijzigd en bedraagt € 6,-- per persoon.

Reacties »

Nieuwe server voor Circuits Online

Nieuwe server voor Circuits Online

dinsdag 10 november 2009 · Sinds eind oktober 2006 heeft Circuits Online een eigen server. Nu, drie jaar later, werd het tijd voor een nieuwe server zodat de server weer up-to-date is.


De nieuwe dedicated server is vorige week in gebruik genomen. Het is een 1U server met een Quad Core Intel Xeon 2,66 GHz. Er is 4 GB RAM aan boord, vergezeld van twee 500 GB SATA 7200 RPM harde schijven. Deze schijven zijn geconfigureerd in RAID 1. Aan de software kant draait de server nog steeds op Linux met Apache, MySQL en PHP.

Met deze specs is de server een flink stuk krachtiger dan de vorige server. Hierdoor kan Circuits Online dus nog verder groeien!

Nieuwe server van Circuits Online #1

Nieuwe server van Circuits Online #2

I/O tijden nieuwe serverI/O tijden nieuwe server

CPU belasting nieuwe serverCPU belasting nieuwe server

Aan de grafieken is duidelijk te zien wanneer de nieuwe server in gebruik is genomen. De tijd dat de server bezig is met I/O en de CPU belasting werd toen flink lager.

De nieuwe server is mede mogelijk gemaakt door alle donaties die wij in de afgelopen jaren hebben mogen ontvangen. Bij deze willen wij alle donateurs bedanken voor hun steun aan Circuits Online.

Verder willen wij ook Shock Media bedanken voor hun sponsoring en goede beheer van de server.

Reacties (9) »

Elektor organiseert Elektor Live! 2009

Elektor organiseert Elektor Live! 2009

maandag 26 oktober 2009 · Op zaterdag 21 november organiseert Elektor voor de tweede keer het elektronica evenement Elektor Live! in het Evoluon te Eindhoven.


Op Elektor Live! 2009 vind je diverse lezingen, een beurs, demonstraties en workshops. Een aantal items uit het programma zijn: het grafisch programmeren van microcontrollers, BASCOM-AVR, Software Defined Radio, SMT-Oven Tips & Tricks en Domotica. In de Radio Repair Shop neemt Jan Buiting (bekend van de Elektor rubriek Retro-tronica) je mee naar de radio & TV reparatiewerkplaats anno 1965, toen alle apparatuur nog gerepareerd werd in plaats van weggegooid. Ook zal een ruimte gereserveerd worden voor audio-projecten die in Elektor zijn beschreven.

Op de beurs zullen een aantal bedrijven zoals Vermeulen Printservice, Amplimo, Delta Elektronika en Rohde & Schwarz zich presenteren. Ook Elektor producten zoals de SMT oven, E-blocks en de ElektorWheelie zijn te bekijken.

Het evenement speelt zich af in het Evoluon in Eindhoven. Het Evoluon is in de jaren 60 gebouwd door Philips en tot eind jaren 80 in gebruik geweest als technologiemuseum. Sinds 1996 wordt het gebruikt als congres- en evenementencentrum.

Inschrijven voor Elektor Live! is gratis voor Elektor abonnees. Niet abonnees betalen € 15,--. Alle deelnemers ontvangen een Elektor- waardebon van € 15,--. Het evenement is geopend van 9:30 tot 16:30 uur. Zie het topic op het forum voor meer informatie.

Reacties »