Nieuws

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2010 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2010 in Rosmalen

zondag 28 februari 2010 · Op zaterdag 13 maart 2010 organiseert de Bossche Radio Amateur Club wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt. Het evenement, verplichte kost voor iedere radioamateur en elektronicahobbyist, dat dit jaar voor de 35ste keer georganiseerd wordt, vindt plaats in het Autotron te Rosmalen.


In 2009 waren er meer dan 320 stands op de markt te vinden en steeg het aantal bezoekers weer boven de 4900. Ook dit jaar zullen er weer vele stands zijn, waaronder ook een aantal buitenlandse standhouders.

Op de vlooienmarkt wordt zowel nieuwe als gebruikte apparatuur te koop aangeboden. Er zijn onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF-artikelen, boeken en gereedschappen te vinden. Daarnaast is de markt natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Dit jaar zal Circuits Online voor de derde keer met een stand aanwezig zijn op de radiomarkt. Op de stand worden tweedehands spulletjes en bouwpakketjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiën van Circuits Online rond te krijgen. De stand is te vinden op de eerste etage op de plaatsen D35, D36 en D37. Zie het topic op het forum voor meer informatie.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs is ongewijzigd en bedraagt € 6,-- per persoon.

Reacties »

Nieuwe server voor Circuits Online

Nieuwe server voor Circuits Online

dinsdag 10 november 2009 · Sinds eind oktober 2006 heeft Circuits Online een eigen server. Nu, drie jaar later, werd het tijd voor een nieuwe server zodat de server weer up-to-date is.


De nieuwe dedicated server is vorige week in gebruik genomen. Het is een 1U server met een Quad Core Intel Xeon 2,66 GHz. Er is 4 GB RAM aan boord, vergezeld van twee 500 GB SATA 7200 RPM harde schijven. Deze schijven zijn geconfigureerd in RAID 1. Aan de software kant draait de server nog steeds op Linux met Apache, MySQL en PHP.

Met deze specs is de server een flink stuk krachtiger dan de vorige server. Hierdoor kan Circuits Online dus nog verder groeien!

Nieuwe server van Circuits Online #1

Nieuwe server van Circuits Online #2

I/O tijden nieuwe serverI/O tijden nieuwe server

CPU belasting nieuwe serverCPU belasting nieuwe server

Aan de grafieken is duidelijk te zien wanneer de nieuwe server in gebruik is genomen. De tijd dat de server bezig is met I/O en de CPU belasting werd toen flink lager.

De nieuwe server is mede mogelijk gemaakt door alle donaties die wij in de afgelopen jaren hebben mogen ontvangen. Bij deze willen wij alle donateurs bedanken voor hun steun aan Circuits Online.

Verder willen wij ook Shock Media bedanken voor hun sponsoring en goede beheer van de server.

Reacties (9) »

Elektor organiseert Elektor Live! 2009

Elektor organiseert Elektor Live! 2009

maandag 26 oktober 2009 · Op zaterdag 21 november organiseert Elektor voor de tweede keer het elektronica evenement Elektor Live! in het Evoluon te Eindhoven.


Op Elektor Live! 2009 vind je diverse lezingen, een beurs, demonstraties en workshops. Een aantal items uit het programma zijn: het grafisch programmeren van microcontrollers, BASCOM-AVR, Software Defined Radio, SMT-Oven Tips & Tricks en Domotica. In de Radio Repair Shop neemt Jan Buiting (bekend van de Elektor rubriek Retro-tronica) je mee naar de radio & TV reparatiewerkplaats anno 1965, toen alle apparatuur nog gerepareerd werd in plaats van weggegooid. Ook zal een ruimte gereserveerd worden voor audio-projecten die in Elektor zijn beschreven.

Op de beurs zullen een aantal bedrijven zoals Vermeulen Printservice, Amplimo, Delta Elektronika en Rohde & Schwarz zich presenteren. Ook Elektor producten zoals de SMT oven, E-blocks en de ElektorWheelie zijn te bekijken.

Het evenement speelt zich af in het Evoluon in Eindhoven. Het Evoluon is in de jaren 60 gebouwd door Philips en tot eind jaren 80 in gebruik geweest als technologiemuseum. Sinds 1996 wordt het gebruikt als congres- en evenementencentrum.

Inschrijven voor Elektor Live! is gratis voor Elektor abonnees. Niet abonnees betalen € 15,--. Alle deelnemers ontvangen een Elektor- waardebon van € 15,--. Het evenement is geopend van 9:30 tot 16:30 uur. Zie het topic op het forum voor meer informatie.

Reacties »

Dag voor de Radio Amateur 2009

Dag voor de Radio Amateur 2009

zondag 11 oktober 2009 · Op zaterdag 31 oktober wordt wederom de Dag voor de Radio Amateur georganiseerd. Op dit evenement, dat plaatsvindt in de Americahal in Apeldoorn, zijn diverse lezingen, een zelfbouwtentoonstelling, een onderdelenmarkt, presentaties van diverse commissies, werkgroepen en verenigingen en een loterij.


De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 9:00 uur. De entree voor VERON-leden bedraagt 6,00. Niet VERON-leden betalen per persoon 7,00 aan de kassa. Kinderen onder de 16 kunnen gratis naar binnen. Parkeren bij de Americahal is gratis.

Op de website van VERON is het programmaboekje van de dag in PDF-formaat te downloaden.

Reacties (1) »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2009

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2009

dinsdag 15 september 2009 · Op zaterdag 26 september organiseert Stichting R.O.M. de jaarlijkse radio onderdelen markt bij wegrestaurant "De Lichtmis" aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de markt worden radio onderdelen voor zend- en luisteramateurs aangeboden. Ook elektronica- en computerhobbyisten kunnen op de markt genoeg vinden. Het aanbod loopt uiteen van nieuw tot gebruikt, van dump tot professionele apparatuur en onderdelen, antennes en vakliteratuur. De meeste standhouders komen uit Nederland maar er komen steeds meer standhouders uit omringende landen. Naast particulieren zullen ook handelaren hun waar aan de man proberen te brengen.

De onderdelen markt is geopend van 9:00 uur tot 16:00 uur. De toegang is gratis. Wegrestaurant "De Lichtmis" ligt naast de autosnelweg A28, tussen Zwolle en Meppel bij afslag 22 (Nieuwleusen/Hasselt). Parkeren kan op het weiland gelegen tegenover het wegrestaurant tegen betaling van € 1,--.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting R.O.M. of in het topic over de markt op het forum.

Reacties »

Programmeerbare Logica van Elektor

Programmeerbare Logica van Elektor

zondag 23 augustus 2009 · Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht: Programmeerbare Logica: Van 0 en 1 tot FPGA. Het boek is geschreven door Vincent Himpe. Het boek behandelt veel aspecten van digitale elektronica, van eenvoudige poortjes tot FPGA's en CPLD's.


Het boek begint met de basis van digitale elektronica en logische bouwstenen. Moderne logische systemen zijn echter te complex om met losse logische circuits en IC's op te bouwen. In het tweede deel van het boek wordt daarom programmeerbare logica, zoals FPGA en CPLD besproken.

In het boek worden ook VHDL en Verilog behandeld, de talen waarmee programmeerbare logica geprogrammeerd kan worden. Het boek geeft ook antwoord op de vraag hoe deze componenten fysiek geprogrammeerd moeten worden en wat de randvoorwaarden voor bijvoorbeeld stroomvoorziening en signaalconditionering zijn.

Het boek sluit af met een project: een klok met alarmfunctie. Deze wordt zowel in Verilog als in VHDL geïmplementeerd. Alles wat in het boek besproken wordt is direct implementeerbaar met de gratis ontwikkelomgeving Quartus van Altera.

De auteur Vincent Himpe is geen onbekende voor Circuits Online. Vincent is op het Forum misschien beter bekend als free_electron. Voor dit boek heeft hij op het Forum eerder om input gevraagd. Vincent woont en werkt sinds 2005 in San Jose, in Silicon Valley. Drie jaar geleden bracht hij bij Elektor het boek Visual Basic for Electronics Engineering Applications uit.

Het boek Programmeerbare Logica telt 608 pagina's en is vanaf week 38 voor € 49,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties (2) »

Redesign voor Circuits Online

Redesign voor Circuits Online

dinsdag 11 augustus 2009 · Zoals je ziet heeft Circuits Online per vandaag een nieuw uiterlijk gekregen. De nieuwe layout is een vervanging voor het oude uiterlijk dat al sinds begin 2001 in gebruik was. Naast het uiterlijk zijn er ook een aantal functionaliteiten bij gekomen.


Met de nieuwe layout heeft het uiterlijk van Circuits Online een opfrisser gekregen, zodat het meer van deze tijd is. De structuur van de website blijft echter grotendeels overeind. De balken aan de linker- en rechterkant zijn wat breder geworden zodat er minder vaak cryptische afgekorte titels worden weergegeven. Het uitklapmenu aan de bovenkant van de website is nu ook anders vormgegeven. De layout van de homepage is aangepast: hier worden nu steeds de twee meest recente nieuwsberichten weergegeven.

Ook aan de functionaliteiten van de website is het een en ander gewijzigd. Zo wordt op iedere pagina de updatetracker getoond. Hierin worden de nieuwste nieuwsberichten, advertenties, artikelen, downloads, schakelingen en shops weergegeven. Hierdoor hoef je de nieuwste items niet meer te missen.

Vraag & Aanbod is ook vernieuwd. Het is nu mogelijk om per advertentie 3 foto's te plaatsen, zodat bezoekers eenvoudig kunnen zien wat je aanbiedt.

In het forum kun je nu ook syntax highlighting van programmeercode gebruiken. Dit betekent dat onder andere keywords in de code een andere kleur krijgen zodat je eenvoudiger de code door kunt nemen. Dit werkt voor PIC assembly, PIC Basic, BASCOM-AVR, C, Verilog en VHDL code. In de UBB-code FAQ staat uitgelegd hoe je syntax highlighting kunt gebruiken.

Circuits Online heeft nu ook een RSS-feed waarin alle nieuwe items van de website staan, zoals nieuwsberichten, advertenties, artikelen, downloads, schakelingen en shops. Als je deze RSS-feed instelt in je feedreader zul je dus altijd op de hoogte blijven van de laatste updates.

Er is functionaliteit bijgekomen, maar er is ook wat functionaliteit verdwenen. We hebben besloten om de IC-Database niet langer online te houden. De informatie in de IC-Database was al een tijdje niet meer goed onderhouden. Daarnaast is de informatie uit de IC-Database (datasheets van IC's) eenvoudig te vinden met zoekmachines zoals Google en aparte websites voor datasheets.

De nieuwe layout is nu gelanceerd om het 10-jarig jubileum van Circuits Online te vieren. Op 15 mei 1999 werd de eerste versie van 1001 Schakelingen online gezet, zoals de website toen nog heette. In juli 1999 werd de naam gewijzigd naar Circuits Online. Kijk in het nieuwsbrieven archief voor meer informatie over de historie van Circuits Online.

Reacties (46) »

Microchip brengt nieuwe 8-bit PIC serie op de markt

Microchip brengt nieuwe 8-bit PIC serie op de markt

zaterdag 8 augustus 2009 · Microchip heeft de eerste zes types van een nieuwe serie microcontrollers met een 8-bit core gepresenteerd: de PIC16F193X serie. De nieuwe 8-bit core zorgt voor een betere ondersteuning voor C en Assembly programmeurs. De LF types gebruiken de nanoWatt XLP technologie van Microchip om het energieverbruik tot een minimum te reduceren.


De nieuwe serie bestaat uit de volgende types: PIC16F1934, PIC16LF1934, PIC16F1936, PIC16LF1936, PIC16F1937 en PIC16LF1937. De microcontrollers hebben onder andere de volgende features: Flash programma geheugen tot 14 kB, RAM tot 512 bytes, 256 bytes EEPROM, LCD drive (tot 96 segmenten), mTouch interface (voor capacitieve sensoren), 32 MHz interne oscillator, PWM en 10-bits ADC met maximaal 14 kanalen.

De microcontrollers hebben een instructieset van 49 instructies. Later in het jaar worden meer microcontrollers met de nieuwe 8-bit core verwacht. Met deze nieuwe serie komt het totaal aantal types microcontrollers dat Microchip aanbied tot over 550.

Reacties »

CD met Audio Specials van Elektor

Geplaatst op maandag 23 maart 2009

Loudspeaker & Audio-Collection van ElektorTussen 1986 en 1996 heeft Elektuur een flink aantal Luidspreker en Audio Specials uitgebracht. Omdat er nog steeds vraag is naar deze specials heeft Elektor besloten de uitgaven te digitaliseren en op een CD-ROM te zetten.

In de specials (12 Nederlandse en 11 Duitse versies) zijn in totaal meer dan 140 ontwerpen voor zelfbouw luidsprekerboxen te vinden. Gesloten, bassreflex, transmission line: alle types ontwerpen komen aan bod. Daarnaast zijn er ook ontwerpen van zelfbouw audio elektronica op de CD-ROM te vinden, zoals filters, eindversterkers, hoofdtelefoonversterkers en voorversterkers. Ook de nodige achtergrondartikelen op het gebied van audio ontbreken niet in de specials.

De artikelen zijn als afzonderlijke PDF-bestanden op de CD-ROM gezet. Een index per special, per rubriek en een zoekfunctie zorgt ervoor dat een artikel snel gevonden kan worden.

De CD-ROM is voor € 38,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2009 in Rosmalen

Geplaatst op vrijdag 20 februari 2009

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2009Op zaterdag 14 maart 2009 organiseert de Bossche Radio Amateur Club wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt. Het evenement, dat dit jaar voor de 34ste keer georganiseerd wordt, vindt plaats in het Autotron te Rosmalen. In 2008 waren er meer dan 320 stands op de markt te vinden en steeg het aantal bezoekers weer boven de 4900. Ook dit jaar zullen er weer vele stands zijn, waaronder ook een aandeel buitenlandse standhouders.

Op de vlooienmarkt wordt zowel nieuwe als gebruikte apparatuur te koop aangeboden. Er zijn onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF-artikelen, boeken en gereedschappen te vinden. Daarnaast is de markt natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Dit jaar zal Circuits Online voor de tweede keer met een stand aanwezig zijn op de radiomarkt. Op de stand worden tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiën van Circuits Online rond te krijgen. Zie het topic op het forum voor meer informatie.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs is € 6,-- per persoon.

Reacties (2) »