Nieuws

EAGLE Layout Editor 5.0

Geplaatst op zondag 15 juni 2008 Van het bekende en vooral door studenten veelgebruikte printontwerpprogramma Eagle is nu versie 5 verschenen. Veel van de nieuwe functies in deze versie zijn gericht op een eenvoudiger bediening. Daarnaast zijn er ook een aantal functies bij gekomen die geheel nieuwe mogelijkheden bieden. Hiertoe behoort onder andere het maken van normconforme elektrische schema's. Producent CadSoft levert daartoe nu ook een omvangrijke elektra-bibliotheek bij het programma, die net zoals alle andere Eagle-bibliotheken gratis is.

Een andere vernieuwing is het feit dat de schema-editor nu als zelfstandig programma beschikbaar is. Voor een bedrag van slechts 250 euro (incl. BTW) krijgt de gebruiker een professioneel programma voor het tekenen van maximaal 999 schemapagina's. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan voor het dubbele bedrag tot 999 pagina's gaan. Schemapagina's kunnen met drag&drop van plaats worden verwisseld en men kan ook delen van een schema naar een andere pagina verschuiven.

Tot de andere nieuwe ontwikkelingen behoort een context-menu dat bij het aanklikken van een object met de rechter muistoets wordt geopend en waarin alle object-eigenschappen gemakkelijk kunnen worden ingesteld. Met behulp van vrij definieerbare attributen voor componenten kan men componenten nu ook materiaalnummers geven of van commentaar voorzien.

Eagle is nog steeds verkrijgbaar in een Light-, Standard- en Professional versie voor de operating systems Windows, Linux en Mac. De schema- en layout-editor kosten in de Professional-versie circa 1000 Euro, een versie met autorouter-module kost zo'n 500 euro meer. Voor studenten en thuisgebruikers is er overigens nog steeds een gratis versie met een aantal beperkingen beschikbaar.


Note van CO: Er is ook een non-profit versie.

Cadsoft.de

Reacties (2) »

Kunstmatige intelligentie met microcontrollers van Elektor

Geplaatst op dinsdag 10 juni 2008

Kunstmatige Intelligentie van ElektorElektor heeft een nieuw boek uitgebracht: Kunstmatige Intelligentie. In dit boek worden projecten beschreven waarmee je microcontrollers 'intelligent' kunt maken. Het boek is geschreven door Bert van Dam, die eerder een boek schreef over PIC microcontrollers en JAL.

Kunstmatige Intelligentie beschrijft 20 projecten waarbij kunstmatige intelligentie en zelflerende technieken gebruikt worden. Verschillende technieken uit de kunstmatige intelligentie komen aan de orde, waaronder expert systemen, neurale netwerken, het genetisch algoritme en de cellulaire automaat.

Enkele voorbeelden van projecten die beschreven worden zijn een robot die door het huis zwerft op zoek naar iemand om mee te spelen, een microcontroller die een spel leert te spelen totdat je niet meer kunt winnen en een robot die graag open ruimtes opzoekt.

Ook in dit boek wordt de programmeertaal JAL gebruikt om de software te ontwikkelen. Ter ondersteuning van een aantal projecten heeft de auteur ook enkele Visual Basic programma's geschreven. De broncode van deze programma's, samen met de broncode van alle JAL programma's, zijn gratis als download beschikbaar.

Het boek Kunstmatige Intelligentie telt 264 pagina's en is voor € 32,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Microchip introduceert nieuwe 8-bit PIC's met USB

Geplaatst op zondag 8 juni 2008

Microchip Technology heeft onlangs een nieuwe familie 8-bit PIC microcontrollers met USB aangekondigd. De PIC18F13K50 en PIC18F14K50 zijn de goedkoopste USB-enabled microntrollers die Microchip aanbiedt.

8-bit PIC microcontrollers met USBDe PIC18F1XK50 serie biedt een groot aantal seriŽle interfaces, zoals USB 2.0, I2C, SPI end USART. Ook een 10-bit, 9-kanaals ADC en een dubbele comparator is op de chip aanwezig.

De PIC18F13K50 is uitgerust met 8 KB Flash geheugen en 512 Byte RAM. De PIC18F14K50 heeft 16 KB Flash geheugen en 768 Byte RAM. Beide microcontrollers hebben 256 Byte EEPROM voor permanente data opslag. Ook zijn van beide controllers low-power versies beschikbaar. Deze hebben een een voedingsspanningsbereik van 1,8 tot 3,6 V en verbruiken minder vermogen.

De PIC18F1XK50 microcontrollers zijn beschikbaar in 20-pin SSOP, SOIC en PDIP behuizingen, en 5 x 5 mm QFN behuizingen. Net zoals andere PIC microcontrollers kan met de MPLAB Development Environment software voor de controlles ontwikkeld worden. Microchip levert ook een gratis USB stack.

Reacties »

Nieuw boek van Elektor: Software Defined Radio

Geplaatst op vrijdag 30 mei 2008

Software Defined Radio van ElektorIn mei publiceerde Elektor het project 'Software Defined Radio met USB-interface'. Dit was een ontwerp voor een digitale ontvanger voor de kortegolf. Om een overzicht te geven van alle mogelijkheden met deze ontvanger is nu het boek Software Defined Radio gepubliceerd.

Het boek begint met uitleg over en de bouw van het Elektor project van mei 2007. Vervolgens wordt diverse software besproken, zoals DREAM en door Elektor zelf geschreven afstemsoftware. De in het boek besproken software is gratis te downloaden. Antennes en voorversterkers komen ook aan de orde. In een apart hoofdstuk wordt de ontvangst van VLF en ultrasoon signalen behandeld.

Het boek geeft de lezer in aparte hoofdstukken ook de nodige bouwstenen, zowel hardware als software, om zelf een SDR-ontvanger te ontwerpen en te bouwen.

Software Defined Radio telt 188 pagina's en is voor € 29,95 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Circuits Online bestaat negen jaar

Geplaatst op donderdag 15 mei 2008

Vandaag is het precies 9 jaar geleden dat ik de site 1001 Schakelingen online zette. Op die site stonden wat schakelingen en informatie over elektronica. 1001 Schakelingen werd wat later, in juli 1999, hernoemd naar Circuits Online.

In de loop van de tijd werd de site steeds groter en kwamen er meer bezoekers. Op dit moment heeft Circuits Online ongeveer 10.000 bezoekers per dag.

Ik wil bij deze de teamleden, moderators en gebruikers bedanken voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van Circuits Online. Hopelijk kan Circuits Online in de toekomst nog verder groeien.

Reacties (3) »

Radio en electronica beurs Dirage 2008 in Lummen

Geplaatst op zondag 30 maart 2008

De Diestse Radioamateurs organiseren op zondag 6 april 2008 een radiotelecommunicatie- en hambeurs. De beurs vindt plaats in de zaal G.C.O.C. Ooosterhof in Lummen, België.

De beurs is dit jaar vernieuwd en wordt georganiseerd op een nieuwe locatie. Om 13:00 uur zal een Canon fototoestel verloot worden onder de bezoekers.

Dirage 2008 is geopend van 9:00 tot 14:00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van Dirage.

Reacties »

DVD met Elektuur jaargangen 1990-1999

Geplaatst op dinsdag 18 maart 2008

DVD Elektuur 1990-1999Elektor heeft onlangs een DVD op de markt gebracht met de complete jaargangen van 1990 tot en met 1999 van het tijdschrift Elektuur.

De DVD bevat in totaal meer dan 2100 artikelen (110 Elektuur magazines), verdeeld in rubrieken zoals computertechniek, ontwerptips, test- en meettechniek, voedingsschakelingen, hoogfrequenttechniek en audio- en videotechniek. De artikelen zijn in PDF formaat, waardoor ze gemakkelijk te openen en af te drukken zijn. Adobe Reader wordt op de DVD meegeleverd. De software die voor een aantal artikelen nodig is, wordt op de DVD meegeleverd.

De artikelen zijn chronologisch op publicatiedatum geordend. Ook een alfabetische index is beschikbaar en zijn de artikelen naar onderwerp gerubriceerd.

Naast de complete jaargangen van Elektuur staat ook de CD-ROM reeks "The Elektor Datasheet Collection 1-5" als extraatje op de DVD. Deze reeks bevat originele en volledige datasheets van digitale IC's, opamps, microcontrollers, transistors, enzovoort.

De DVD is voor € 89,00 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties (5) »

Nieuwe low-cost 8-bit microcontrollers van Microchip

Geplaatst op zondag 16 maart 2008

Microchip Technology logoMicrochip Technology heeft een nieuwe serie low-cost 8-bit microcontrollers aangekondigd. De microcontrollers zijn bedoeld voor algemene toepassingen in industrie en consumentenelektronica.

De nieuwe serie bestaat uit 28-pins exemplaren (PIC16F722, PIC16F723 en PIC16F726) en 40-pins (PIC16F724 en PIC16F727). De microcontrollers werken tot een voedingsspanning tot 1,8 V en hebben een 16 MHz interne oscillator, tot 14 ADC kanalen, SPI, I²C, AUSART en twee Capture, Compare en PWM (CCP) modules. De PIC16F72X serie is verder uitgerust met een mTouch™ module. Hiermee kunnen capacitieve sensoren gemaakt worden, zodat mechanische drukknoppen overbodig zijn. De mTouch module werkt ook wanneer de microcontroller in sleep-modus zit. Voor low-power toepassingen is de PIC16LF72X serie beschikbaar, deze werkt van 1,8 V tot 3,6 V.

De PIC16F722/3/6 en PIC16LF722/3/6 controllers zijn beschikbaar in 28-pins SPDIP, SOIC, SSOP and QFN behuizingen. De PIC16F724/7 en PIC16LF724/7 controllers zijn beschikbaar in 40-pin PDIP, TQFP en QFN behuizingen.

Reacties »

Basiscursus R8C/13 van Elektor

Geplaatst op zondag 9 maart 2008

Basiscursus R8C/13 van ElektorElektor heeft een nieuw boek op de markt gebracht: Basiscursus R8C/13. De R8C/13 is een 16 bits microcontroller van de Japanse halfgeleiderfabrikant Renesas Technology.

De R8C microcontrollers zijn nog niet zo bekend als de microcontrollers van Microchip (PIC) of Atmel (AVR). Toch zijn deze krachtige controllers interessant doordat ze makkelijk te gebruiken zijn en in C geprogrammeerd kunnen worden. De benodigde software, inclusief professionele C-compiler, is gratis verkrijgbaar. Verder is er geen programmer nodig omdat programma's via RS232 in de R8C geflashed kunnen worden.

In het boek komt de hardware aan de orde die nodig is om te experimenteren. Vervolgens wordt behandeld hoe de verschillende features van de R8C/13 controller gebruikt kunnen worden. Zaken zoals het aansturen van grafische LCD's en de I²C-bus worden ook besproken. Mogelijkheden voor interfacing met de PC en diverse HF toepassingen worden ook niet overgeslagen. Tenslotte staan in het boek de winnende inzendingen van de R8C/13 ontwerpwedstrijd die Elektuur in mei 2006 uitschreef.

Bij het boek wordt een CD meegeleverd waarop alle benodigde software staat. Ook de inzendingen van de ontwerpwedstrijd staan op de CD. Basiscursus R8C/13 telt 232 pagina's en is voor § 37,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2008 in Rosmalen

Geplaatst op zondag 10 februari 2008

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2008Op zaterdag 15 maart 2008 vindt in het Autotron in Rosmalen wederom de jaarlijkse Landelijke Radio Vlooienmarkt plaats. Dit evenement, verplichte kost voor iedere radioamateur en elektronicahobbyist, wordt dit jaar voor de 33ste keer georganiseerd. In het Autotron zullen op een ruimte van ruim 9000 vierkante meter meer dan 320 stands te vinden zijn. In 2007 bezochten ongeveer 4800 bezoekers de door het B.R.A.C. georganiseerde vlooienmarkt.

Op de vlooienmarkt wordt zowel nieuwe als gebruikte apparatuur te koop aangeboden. Er zijn onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF-artikelen, boeken en gereedschappen te vinden. Daarnaast is de markt natuurlijk ook een goede om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen. Dit jaar zal er weer een meeting van Circuits Online leden zijn. Zie het topic op het forum voor meer informatie.

De radiomarkt is geopend van 9:00 tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt § 6,-- per persoon. Meer informatie over de Landelijke Radio Vlooienmarkt is te vinden op de website.

Reacties (1) »