Nieuws

Circuits Online bestaat negen jaar

Geplaatst op donderdag 15 mei 2008

Vandaag is het precies 9 jaar geleden dat ik de site 1001 Schakelingen online zette. Op die site stonden wat schakelingen en informatie over elektronica. 1001 Schakelingen werd wat later, in juli 1999, hernoemd naar Circuits Online.

In de loop van de tijd werd de site steeds groter en kwamen er meer bezoekers. Op dit moment heeft Circuits Online ongeveer 10.000 bezoekers per dag.

Ik wil bij deze de teamleden, moderators en gebruikers bedanken voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van Circuits Online. Hopelijk kan Circuits Online in de toekomst nog verder groeien.

Reacties (3) »

Radio en electronica beurs Dirage 2008 in Lummen

Geplaatst op zondag 30 maart 2008

De Diestse Radioamateurs organiseren op zondag 6 april 2008 een radiotelecommunicatie- en hambeurs. De beurs vindt plaats in de zaal G.C.O.C. Ooosterhof in Lummen, België.

De beurs is dit jaar vernieuwd en wordt georganiseerd op een nieuwe locatie. Om 13:00 uur zal een Canon fototoestel verloot worden onder de bezoekers.

Dirage 2008 is geopend van 9:00 tot 14:00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van Dirage.

Reacties »

DVD met Elektuur jaargangen 1990-1999

Geplaatst op dinsdag 18 maart 2008

DVD Elektuur 1990-1999Elektor heeft onlangs een DVD op de markt gebracht met de complete jaargangen van 1990 tot en met 1999 van het tijdschrift Elektuur.

De DVD bevat in totaal meer dan 2100 artikelen (110 Elektuur magazines), verdeeld in rubrieken zoals computertechniek, ontwerptips, test- en meettechniek, voedingsschakelingen, hoogfrequenttechniek en audio- en videotechniek. De artikelen zijn in PDF formaat, waardoor ze gemakkelijk te openen en af te drukken zijn. Adobe Reader wordt op de DVD meegeleverd. De software die voor een aantal artikelen nodig is, wordt op de DVD meegeleverd.

De artikelen zijn chronologisch op publicatiedatum geordend. Ook een alfabetische index is beschikbaar en zijn de artikelen naar onderwerp gerubriceerd.

Naast de complete jaargangen van Elektuur staat ook de CD-ROM reeks "The Elektor Datasheet Collection 1-5" als extraatje op de DVD. Deze reeks bevat originele en volledige datasheets van digitale IC's, opamps, microcontrollers, transistors, enzovoort.

De DVD is voor € 89,00 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties (5) »

Nieuwe low-cost 8-bit microcontrollers van Microchip

Geplaatst op zondag 16 maart 2008

Microchip Technology logoMicrochip Technology heeft een nieuwe serie low-cost 8-bit microcontrollers aangekondigd. De microcontrollers zijn bedoeld voor algemene toepassingen in industrie en consumentenelektronica.

De nieuwe serie bestaat uit 28-pins exemplaren (PIC16F722, PIC16F723 en PIC16F726) en 40-pins (PIC16F724 en PIC16F727). De microcontrollers werken tot een voedingsspanning tot 1,8 V en hebben een 16 MHz interne oscillator, tot 14 ADC kanalen, SPI, I²C, AUSART en twee Capture, Compare en PWM (CCP) modules. De PIC16F72X serie is verder uitgerust met een mTouch™ module. Hiermee kunnen capacitieve sensoren gemaakt worden, zodat mechanische drukknoppen overbodig zijn. De mTouch module werkt ook wanneer de microcontroller in sleep-modus zit. Voor low-power toepassingen is de PIC16LF72X serie beschikbaar, deze werkt van 1,8 V tot 3,6 V.

De PIC16F722/3/6 en PIC16LF722/3/6 controllers zijn beschikbaar in 28-pins SPDIP, SOIC, SSOP and QFN behuizingen. De PIC16F724/7 en PIC16LF724/7 controllers zijn beschikbaar in 40-pin PDIP, TQFP en QFN behuizingen.

Reacties »

Basiscursus R8C/13 van Elektor

Geplaatst op zondag 9 maart 2008

Basiscursus R8C/13 van ElektorElektor heeft een nieuw boek op de markt gebracht: Basiscursus R8C/13. De R8C/13 is een 16 bits microcontroller van de Japanse halfgeleiderfabrikant Renesas Technology.

De R8C microcontrollers zijn nog niet zo bekend als de microcontrollers van Microchip (PIC) of Atmel (AVR). Toch zijn deze krachtige controllers interessant doordat ze makkelijk te gebruiken zijn en in C geprogrammeerd kunnen worden. De benodigde software, inclusief professionele C-compiler, is gratis verkrijgbaar. Verder is er geen programmer nodig omdat programma's via RS232 in de R8C geflashed kunnen worden.

In het boek komt de hardware aan de orde die nodig is om te experimenteren. Vervolgens wordt behandeld hoe de verschillende features van de R8C/13 controller gebruikt kunnen worden. Zaken zoals het aansturen van grafische LCD's en de I²C-bus worden ook besproken. Mogelijkheden voor interfacing met de PC en diverse HF toepassingen worden ook niet overgeslagen. Tenslotte staan in het boek de winnende inzendingen van de R8C/13 ontwerpwedstrijd die Elektuur in mei 2006 uitschreef.

Bij het boek wordt een CD meegeleverd waarop alle benodigde software staat. Ook de inzendingen van de ontwerpwedstrijd staan op de CD. Basiscursus R8C/13 telt 232 pagina's en is voor 37,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2008 in Rosmalen

Geplaatst op zondag 10 februari 2008

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2008Op zaterdag 15 maart 2008 vindt in het Autotron in Rosmalen wederom de jaarlijkse Landelijke Radio Vlooienmarkt plaats. Dit evenement, verplichte kost voor iedere radioamateur en elektronicahobbyist, wordt dit jaar voor de 33ste keer georganiseerd. In het Autotron zullen op een ruimte van ruim 9000 vierkante meter meer dan 320 stands te vinden zijn. In 2007 bezochten ongeveer 4800 bezoekers de door het B.R.A.C. georganiseerde vlooienmarkt.

Op de vlooienmarkt wordt zowel nieuwe als gebruikte apparatuur te koop aangeboden. Er zijn onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF-artikelen, boeken en gereedschappen te vinden. Daarnaast is de markt natuurlijk ook een goede om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen. Dit jaar zal er weer een meeting van Circuits Online leden zijn. Zie het topic op het forum voor meer informatie.

De radiomarkt is geopend van 9:00 tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt 6,-- per persoon. Meer informatie over de Landelijke Radio Vlooienmarkt is te vinden op de website.

Reacties (1) »

Tweede Audio Special van Elektor

Geplaatst op zondag 23 december 2007

Elektor Audio Special 2Na het succes van deel 1 heeft Elektor opnieuw een Audio Special uitgebracht. Zelfbouwaudio is in Nederland en België een hobby voor veel liefhebbers. Speciaal voor deze hobbyisten heeft Elektor de Audio Special samengesteld, een uitgave vol met ontwerpen op het gebied van audio.

De tweede Audio Special bevat drie versterkerontwerpen met buizen: een 30 Watt versterker met variabele dempingsfactor, een 50 Watt super triode versterker met KT88 buizen en een versterker met maar liefst 300 Watt uitgangsvermogen. Er is ook aandacht voor halfgeleiderontwerpen. Zo wordt een gebalanceerde voorversterker met relais volumeregeling besproken, die als voorversterker voor de ExtremA versterker kan dienen die in de vorige Audio Special gepubliceerd is. Sander Sassen ontwierp verder een 120 Watt klasse (A)B-versterker, die eenvoudiger na te bouwen is dan de ExtremA klasse-A versterker.

Naast ontwerpen voor versterkers staan in de Audio Special ook een zestal luidsprekerontwerpen, waaronder monitorspeakers, een compacte actieve subwoofer en een drieweg open-baffle dipool. In een apart artikel wordt de dieper ingegaan op de theorie en het ontwerpen van open-baffle systemen.

De Elektor Audio Special 2 is voor € 15,90 te koop in de winkel of in de webshop van Elektor.

Reacties »

Transistor viert zestigste verjaardag

Geplaatst op donderdag 20 december 2007

Afgelopen zondag was het precies 60 jaar geleden dat William Shockley, John Bardeen en Walter Brattain van Bell Labs de eerste werkende transistor bouwden. Deze uitvinding zou de wereld voorgoed veranderen.

Replica van de eerste werkende transistorDe eerste patenten voor de principes van transistors werden in 1928 door de Duitse natuurkundige Julius E. Lilienfeld geregistreerd. Lilienfeld bouwde echter geen werkende versie van zijn ontwerp. Naar aanleiding van onderzoek bij Bell Labs naar halfgeleiders voor gebruik in radarinstallaties, bouwden Shockley, Bardeen en Brattain op 16 december 1947 de eerste werkende puntcontact transistor. De puntcontact transistor werd al snel (eerste versie in 1948) opgevolgd door de bipolaire transistor.

De eerste transistors waren alleen geschikt voor lage vermogens en lage frequenties, maar deze problemen werden mettertijd verholpen. In het begin werd germanium als halfgeleider gebruikt, maar in 1954 werd de eerste silicium transistor gemaakt. Silicium transistors hebben een groter temperatuurbereik en zijn makkelijker te produceren.

In 1958 kwam Jack Kilby van Texas Instruments op het idee om meerdere componenten op één stukje halfgeleidermateriaal te integreren. Het integrated circuit (IC) was geboren. In de jaren daarna werden steeds meer transistors op een chip geïntegreerd. Hedendaagse processoren bevatten tientallen miljoenen transistors per chip.

De transistor wordt volgens velen gezien als de belangrijkste uitvinding van de twintigste eeuw. De moderne samenleving is niet voor te stellen zonder de transistor. Dat hadden Shockley, Bardeen en Bartain 60 jaar geleden met geen mogelijkheid kunnen vermoeden.

Reacties »

Nieuw boek van Elektor: Meettechniek in de praktijk

Geplaatst op zondag 28 oktober 2007

Meettechniek in de praktijkElektor (vroeger bekend als Elektuur) heeft onlangs een nieuw boek uitgebracht: Meettechniek in de praktijk. Het boek behandelt een van de fundamentele taken van een elektronicus: meten.

Meten komt voortdurend terug in de elektronica: bij het ontwikkelen van nieuwe schakelingen, bij controle van geproduceerde apparaten en bij fout zoeken in defecte apparatuur. Hierdoor is het belangrijk om te weten hoe je metingen moet uitvoeren en hoe je de resultaten moet interpreteren. Verder is het van belang dat je nauwkeurigheid van de meetapparatuur en de voor- en nadelen van de toegepaste meetmethode kent. Bij deze zaken kan het boek helpen.

Het boek behandelt eerst de principes van de meettechniek: de grootheden en eenheden in de elektronica. Hierna komen het meten van spanning, stroom, weerstand, frequentie en capaciteit aan de orde. In aparte hoofdstukken worden analoge en digitale oscilloscopen, metingen in de autotechniek en metingen in de elektrotechniek behandeld. Ook analoge en digitale multimeters en signaalgenerators worden besproken.

Meettechniek in de praktijk telt 224 pagina's en is voor € 32,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Ministerie kondigt nieuwe wet radiofrequenties aan

Geplaatst op woensdag 8 augustus 2007 Op tweakers.net stond het volgende te lezen:

Het Agentschap Telecom, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, heeft aangekondigd dat in de herfst van dit jaar een nieuwe wet voor het frequentiegebruik in Nederland in werking treedt.
De nieuwe wet gaat volgens het Agentschap Telecom ruimte bieden aan nieuwe draadloze toepassingen en technieken. De organisatie spreekt zelfs van een 'proeftuin voor digitale diensten'.
Een van de voordelen van de wet zou zijn dat deze het opsplitsten en doorverkopen van gebruiksrechten eenvoudiger maakt, wat een positieve invloed zou hebben op de marktwerking. Ook bieden vergunningen die onder de nieuwe wet worden afgegeven ruimte voor medegebruik van frequenties. Het agentschap noemt als voorbeeld van een medegebruiker een rederij die in de haven een kleine FM-zender neerzet, om wachtende passagiers via de autoradio te informeren.
De organisatie laat wel weten het radiospectrum in de gaten te blijven houden om te voorkomen dat bijvoorbeeld opgevoerde zenders frequenties misbruiken.
Een ander punt uit de nieuwe wet is dat het aantal toepassingen waarvoor een machtiging nodig is de komende tijd wordt teruggebracht van 90.000 naar 24.000. Zo hoeven bezitters van een pleziervaartuig het gebruik van een marifoon straks alleen nog maar te registreren en is een machtiging voor bezit niet meer vereist. Volgens het agentschap worden voor de huidige vergunninghouders de bestaande rechten gerespecteerd. Bij nieuwe vergunningen gelden de uitgangspunten en voorwaarden uit de komende wet. De organisatie verwacht echter dat veel bestaande vergunninghouders voor een nieuwe vergunning kiezen vanwege de voordelen die deze bieden.

Reacties »