Nieuws

Audio Special 3 van Elektor

Geplaatst op vrijdag 19 december 2008

Elektor Audio Special 3Elektor heeft alweer de derde in de reeks van Audio Specials uitgebracht. De special staat wederom vol met ontwerpen en artikelen op het gebied van zelfbouwaudio.

Ook deze keer bevat de special een mix van buizenaudio, halfgeleiders en luidsprekers. In het buizengedeelte kun je onder andere een 2 x 50 Watt EL34 versterker met autobias en een single ended versterker met de 300B buis vinden. Ook een dubbele buizentester wordt besproken.

In het halfgeleidergedeelte wordt de Tentlabs CD-speler behandeld, een high-end zelfbouw CD-speler. Verder staan in de special artikelen over een 2 kW klasse-D versterker van UcD en een schakelende voeding speciaal voor versterkermodules van Hyper.

De luidsprekersectie van de Audio Special bevat een aantal ontwerpen waaronder een mini-subwoofer, een tweeweg vloerstaande speaker en een speaker met een line-array bestaande uit 8 tweeters.

De Audio Special 3 is voor € 16,50 te koop in de winkel of in de webshop van Elektor.

Reacties »

Nieuw boek van Elektor over AVR microcontrollers

Geplaatst op woensdag 10 december 2008

AVR - hardware en C-programmering in de praktijk Onlangs heeft Elektor een nieuw boek uitgebracht: AVR - hardware en C-programmering in de praktijk. Met dit boek kunnen zowel beginners als gevorderden kennismaken met AVR microcontrollers en programmeren in C.

De auteur introduceert in het boek eerst de AVR microcontrollers en de ontwikkelomgeving. Hierna komen een aantal projecten aan bod waarin veel aspecten van de hardware en software worden behandeld, zoals I/O met displays, timers, interrupts, PWM en seriële communicatie.

Voor het grootste deel van de projecten wordt gebruik gemaakt van het Mini-Megaboard, dat in 2006 in de Elektuur werd beschreven. Het is echter ook mogelijk om eigen experimenteerprinten te gebruiken.

Het boek besluit met enkele voorbeeldprojecten, waaronder een klok met DCF77-ontvanger, een GPS-ontvanger en een project voor data overdracht per SMS. De broncode voor alle in het boek beschreven projecten zijn op de site van Elektor te downloaden.

AVR - hardware en C-programmering in de praktijk telt 308 pagina's en is voor € 37,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties (2) »

Dag voor de Radio Amateur 2008

Geplaatst op zondag 19 oktober 2008

Dag voor de Radio Amateur 2008Op zaterdag 25 oktober wordt weer de Dag voor de Radio Amateur georganiseerd. Op dit evenement, dat plaatsvindt in de Americahal in Apeldoorn, zijn diverse lezingen, een zelfbouwtentoonstelling, een onderdelenmarkt, presentaties van diverse commissies, werkgroepen en verenigingen en een loterij.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 9:00 uur. De entree voor VERON-leden bedraagt € 6,00. Niet VERON-leden betalen per persoon € 7,00 aan de kassa. Kinderen onder de 16 kunnen gratis naar binnen. Parkeren bij de Americahal is gratis.

Kijk voor meer informatie in het topic over de Dag voor de Radio Amateur op het forum.

Reacties (3) »

Elektor organiseert Elektor Live! in het Evoluon

Geplaatst op zaterdag 13 september 2008

Elektor organiseert op zaterdag 22 november het elektronica evenement Elektor Live!.

Elektor Live!Het programma van Elektor Live! bestaat uit diverse lezingen, workshops, demonstraties en discussies. Een greep uit het programma: aan de slag met SMD reflow solderen, FPGA's, Software Defined Radio, Retronics (elektronica van weleer) en de Formant (een door Elektuur ontworpen synthesizer uit de zeventiger jaren).

Elektor Live! vindt plaats in het Evoluon in Eindhoven. Het Evoluon is een bijzonder gebouw dat in de jaren 60 door Philips gebouwd werd als technologiemuseum. Sinds 1989 is het als museum gesloten en vanaf 1996 wordt het gebruikt als congres- en evenementencentrum.

Het programma van Elektor Live! duurt van 10:00 tot 17:00 uur. Deelname aan het evenement is gratis. Je kunt je inschrijven op de website van Elektor Live!.

Reacties »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2008

Geplaatst op donderdag 28 augustus 2008

Radio onderdelen markt "De Lichtmis"Op zaterdag 27 september organiseert Stichting R.O.M. voor de 27ste keer de jaarlijkse radio onderdelen markt bij wegrestaurant "De Lichtmis" aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.

De markt is bedoeld voor radio zend- en luisteramateurs en elektronicahobbyisten. Op de markt zijn onder andere radio-, elektronica- en computeronderdelen te vinden. Het aanbod loopt uiteen van nieuw tot gebruikt, van dump tot professionele apparatuur en onderdelen, antennes en vakliteratuur. De meeste standhouders komen uit Nederland maar er komen steeds meer standhouders uit omringende landen. Zowel particulieren als handelaren zullen hun waar aan de man proberen te brengen.

De onderdelen markt is geopend van 9:00 uur tot 16:00 uur. De toegang is gratis. Wegrestaurant "De Lichtmis" ligt naast de autosnelweg A28, tussen Zwolle en Meppel bij afslag 22 (Nieuwleusen/Hasselt).

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting R.O.M. of in het topic over de markt op ons forum.

Reacties (3) »

Fundamentele versterkertechniek met elektronenbuizen van Elektor

Geplaatst op zaterdag 21 juni 2008

Fundamentele versterkertechniek met elektronenbuizenElektor heeft een nieuw boek uitgebracht: Fundamentele versterkertechniek met elektronenbuizen. De auteur, Rudolf Moers, heeft jarenlang gezocht naar een leerboek over buizenelektronica om te leren hoe je buizenversterkers kunt ontwerpen en bouwen. Hij heeft dit boek nooit kunnen vinden en heeft daarom besloten om het zelf te schrijven.

De auteur heeft geprobeerd zowel een leesbaar als exact boek te maken. Wie minder goed in wiskunde is kan de afleiding van de verschillende formules overslaan zonder dat het verhaal minder goed leesbaar wordt.

Na de inleiding volgt een hoofdstuk over de grondbeginselen van elektronenemissie. Daarna worden de diode, triode, tetrode en penthode behandeld. Ook wordt er gekeken naar de grenzen van audiofrequenties en wordt niet-lineaire vervorming en ruis uitgelegd. Verder is een hoofdstuk besteed aan tegenkoppeling. Tenslotte wordt de bouw van buizenversterkers besproken. De besproken theorie wordt in veel gevallen getoetst aan de praktijk door middel van experimenten.

Fundamentele versterkertechniek met elektronenbuizen telt 805 pagina's en is voor € 89,00 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

EAGLE Layout Editor 5.0

Geplaatst op zondag 15 juni 2008 Van het bekende en vooral door studenten veelgebruikte printontwerpprogramma Eagle is nu versie 5 verschenen. Veel van de nieuwe functies in deze versie zijn gericht op een eenvoudiger bediening. Daarnaast zijn er ook een aantal functies bij gekomen die geheel nieuwe mogelijkheden bieden. Hiertoe behoort onder andere het maken van normconforme elektrische schema's. Producent CadSoft levert daartoe nu ook een omvangrijke elektra-bibliotheek bij het programma, die net zoals alle andere Eagle-bibliotheken gratis is.

Een andere vernieuwing is het feit dat de schema-editor nu als zelfstandig programma beschikbaar is. Voor een bedrag van slechts 250 euro (incl. BTW) krijgt de gebruiker een professioneel programma voor het tekenen van maximaal 999 schemapagina's. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan voor het dubbele bedrag tot 999 pagina's gaan. Schemapagina's kunnen met drag&drop van plaats worden verwisseld en men kan ook delen van een schema naar een andere pagina verschuiven.

Tot de andere nieuwe ontwikkelingen behoort een context-menu dat bij het aanklikken van een object met de rechter muistoets wordt geopend en waarin alle object-eigenschappen gemakkelijk kunnen worden ingesteld. Met behulp van vrij definieerbare attributen voor componenten kan men componenten nu ook materiaalnummers geven of van commentaar voorzien.

Eagle is nog steeds verkrijgbaar in een Light-, Standard- en Professional versie voor de operating systems Windows, Linux en Mac. De schema- en layout-editor kosten in de Professional-versie circa 1000 Euro, een versie met autorouter-module kost zo'n 500 euro meer. Voor studenten en thuisgebruikers is er overigens nog steeds een gratis versie met een aantal beperkingen beschikbaar.


Note van CO: Er is ook een non-profit versie.

Cadsoft.de

Reacties (2) »

Kunstmatige intelligentie met microcontrollers van Elektor

Geplaatst op dinsdag 10 juni 2008

Kunstmatige Intelligentie van ElektorElektor heeft een nieuw boek uitgebracht: Kunstmatige Intelligentie. In dit boek worden projecten beschreven waarmee je microcontrollers 'intelligent' kunt maken. Het boek is geschreven door Bert van Dam, die eerder een boek schreef over PIC microcontrollers en JAL.

Kunstmatige Intelligentie beschrijft 20 projecten waarbij kunstmatige intelligentie en zelflerende technieken gebruikt worden. Verschillende technieken uit de kunstmatige intelligentie komen aan de orde, waaronder expert systemen, neurale netwerken, het genetisch algoritme en de cellulaire automaat.

Enkele voorbeelden van projecten die beschreven worden zijn een robot die door het huis zwerft op zoek naar iemand om mee te spelen, een microcontroller die een spel leert te spelen totdat je niet meer kunt winnen en een robot die graag open ruimtes opzoekt.

Ook in dit boek wordt de programmeertaal JAL gebruikt om de software te ontwikkelen. Ter ondersteuning van een aantal projecten heeft de auteur ook enkele Visual Basic programma's geschreven. De broncode van deze programma's, samen met de broncode van alle JAL programma's, zijn gratis als download beschikbaar.

Het boek Kunstmatige Intelligentie telt 264 pagina's en is voor € 32,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Microchip introduceert nieuwe 8-bit PIC's met USB

Geplaatst op zondag 8 juni 2008

Microchip Technology heeft onlangs een nieuwe familie 8-bit PIC microcontrollers met USB aangekondigd. De PIC18F13K50 en PIC18F14K50 zijn de goedkoopste USB-enabled microntrollers die Microchip aanbiedt.

8-bit PIC microcontrollers met USBDe PIC18F1XK50 serie biedt een groot aantal seriŽle interfaces, zoals USB 2.0, I2C, SPI end USART. Ook een 10-bit, 9-kanaals ADC en een dubbele comparator is op de chip aanwezig.

De PIC18F13K50 is uitgerust met 8 KB Flash geheugen en 512 Byte RAM. De PIC18F14K50 heeft 16 KB Flash geheugen en 768 Byte RAM. Beide microcontrollers hebben 256 Byte EEPROM voor permanente data opslag. Ook zijn van beide controllers low-power versies beschikbaar. Deze hebben een een voedingsspanningsbereik van 1,8 tot 3,6 V en verbruiken minder vermogen.

De PIC18F1XK50 microcontrollers zijn beschikbaar in 20-pin SSOP, SOIC en PDIP behuizingen, en 5 x 5 mm QFN behuizingen. Net zoals andere PIC microcontrollers kan met de MPLAB Development Environment software voor de controlles ontwikkeld worden. Microchip levert ook een gratis USB stack.

Reacties »

Nieuw boek van Elektor: Software Defined Radio

Geplaatst op vrijdag 30 mei 2008

Software Defined Radio van ElektorIn mei publiceerde Elektor het project 'Software Defined Radio met USB-interface'. Dit was een ontwerp voor een digitale ontvanger voor de kortegolf. Om een overzicht te geven van alle mogelijkheden met deze ontvanger is nu het boek Software Defined Radio gepubliceerd.

Het boek begint met uitleg over en de bouw van het Elektor project van mei 2007. Vervolgens wordt diverse software besproken, zoals DREAM en door Elektor zelf geschreven afstemsoftware. De in het boek besproken software is gratis te downloaden. Antennes en voorversterkers komen ook aan de orde. In een apart hoofdstuk wordt de ontvangst van VLF en ultrasoon signalen behandeld.

Het boek geeft de lezer in aparte hoofdstukken ook de nodige bouwstenen, zowel hardware als software, om zelf een SDR-ontvanger te ontwerpen en te bouwen.

Software Defined Radio telt 188 pagina's en is voor € 29,95 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »