Nieuws

Programmeerbare Logica van Elektor

Programmeerbare Logica van Elektor

zondag 23 augustus 2009 · Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht: Programmeerbare Logica: Van 0 en 1 tot FPGA. Het boek is geschreven door Vincent Himpe. Het boek behandelt veel aspecten van digitale elektronica, van eenvoudige poortjes tot FPGA's en CPLD's.


Het boek begint met de basis van digitale elektronica en logische bouwstenen. Moderne logische systemen zijn echter te complex om met losse logische circuits en IC's op te bouwen. In het tweede deel van het boek wordt daarom programmeerbare logica, zoals FPGA en CPLD besproken.

In het boek worden ook VHDL en Verilog behandeld, de talen waarmee programmeerbare logica geprogrammeerd kan worden. Het boek geeft ook antwoord op de vraag hoe deze componenten fysiek geprogrammeerd moeten worden en wat de randvoorwaarden voor bijvoorbeeld stroomvoorziening en signaalconditionering zijn.

Het boek sluit af met een project: een klok met alarmfunctie. Deze wordt zowel in Verilog als in VHDL geïmplementeerd. Alles wat in het boek besproken wordt is direct implementeerbaar met de gratis ontwikkelomgeving Quartus van Altera.

De auteur Vincent Himpe is geen onbekende voor Circuits Online. Vincent is op het Forum misschien beter bekend als free_electron. Voor dit boek heeft hij op het Forum eerder om input gevraagd. Vincent woont en werkt sinds 2005 in San Jose, in Silicon Valley. Drie jaar geleden bracht hij bij Elektor het boek Visual Basic for Electronics Engineering Applications uit.

Het boek Programmeerbare Logica telt 608 pagina's en is vanaf week 38 voor € 49,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties (2) »

Redesign voor Circuits Online

Redesign voor Circuits Online

dinsdag 11 augustus 2009 · Zoals je ziet heeft Circuits Online per vandaag een nieuw uiterlijk gekregen. De nieuwe layout is een vervanging voor het oude uiterlijk dat al sinds begin 2001 in gebruik was. Naast het uiterlijk zijn er ook een aantal functionaliteiten bij gekomen.


Met de nieuwe layout heeft het uiterlijk van Circuits Online een opfrisser gekregen, zodat het meer van deze tijd is. De structuur van de website blijft echter grotendeels overeind. De balken aan de linker- en rechterkant zijn wat breder geworden zodat er minder vaak cryptische afgekorte titels worden weergegeven. Het uitklapmenu aan de bovenkant van de website is nu ook anders vormgegeven. De layout van de homepage is aangepast: hier worden nu steeds de twee meest recente nieuwsberichten weergegeven.

Ook aan de functionaliteiten van de website is het een en ander gewijzigd. Zo wordt op iedere pagina de updatetracker getoond. Hierin worden de nieuwste nieuwsberichten, advertenties, artikelen, downloads, schakelingen en shops weergegeven. Hierdoor hoef je de nieuwste items niet meer te missen.

Vraag & Aanbod is ook vernieuwd. Het is nu mogelijk om per advertentie 3 foto's te plaatsen, zodat bezoekers eenvoudig kunnen zien wat je aanbiedt.

In het forum kun je nu ook syntax highlighting van programmeercode gebruiken. Dit betekent dat onder andere keywords in de code een andere kleur krijgen zodat je eenvoudiger de code door kunt nemen. Dit werkt voor PIC assembly, PIC Basic, BASCOM-AVR, C, Verilog en VHDL code. In de UBB-code FAQ staat uitgelegd hoe je syntax highlighting kunt gebruiken.

Circuits Online heeft nu ook een RSS-feed waarin alle nieuwe items van de website staan, zoals nieuwsberichten, advertenties, artikelen, downloads, schakelingen en shops. Als je deze RSS-feed instelt in je feedreader zul je dus altijd op de hoogte blijven van de laatste updates.

Er is functionaliteit bijgekomen, maar er is ook wat functionaliteit verdwenen. We hebben besloten om de IC-Database niet langer online te houden. De informatie in de IC-Database was al een tijdje niet meer goed onderhouden. Daarnaast is de informatie uit de IC-Database (datasheets van IC's) eenvoudig te vinden met zoekmachines zoals Google en aparte websites voor datasheets.

De nieuwe layout is nu gelanceerd om het 10-jarig jubileum van Circuits Online te vieren. Op 15 mei 1999 werd de eerste versie van 1001 Schakelingen online gezet, zoals de website toen nog heette. In juli 1999 werd de naam gewijzigd naar Circuits Online. Kijk in het nieuwsbrieven archief voor meer informatie over de historie van Circuits Online.

Reacties (46) »

Microchip brengt nieuwe 8-bit PIC serie op de markt

Microchip brengt nieuwe 8-bit PIC serie op de markt

zaterdag 8 augustus 2009 · Microchip heeft de eerste zes types van een nieuwe serie microcontrollers met een 8-bit core gepresenteerd: de PIC16F193X serie. De nieuwe 8-bit core zorgt voor een betere ondersteuning voor C en Assembly programmeurs. De LF types gebruiken de nanoWatt XLP technologie van Microchip om het energieverbruik tot een minimum te reduceren.


De nieuwe serie bestaat uit de volgende types: PIC16F1934, PIC16LF1934, PIC16F1936, PIC16LF1936, PIC16F1937 en PIC16LF1937. De microcontrollers hebben onder andere de volgende features: Flash programma geheugen tot 14 kB, RAM tot 512 bytes, 256 bytes EEPROM, LCD drive (tot 96 segmenten), mTouch interface (voor capacitieve sensoren), 32 MHz interne oscillator, PWM en 10-bits ADC met maximaal 14 kanalen.

De microcontrollers hebben een instructieset van 49 instructies. Later in het jaar worden meer microcontrollers met de nieuwe 8-bit core verwacht. Met deze nieuwe serie komt het totaal aantal types microcontrollers dat Microchip aanbied tot over 550.

Reacties »

CD met Audio Specials van Elektor

Geplaatst op maandag 23 maart 2009

Loudspeaker & Audio-Collection van ElektorTussen 1986 en 1996 heeft Elektuur een flink aantal Luidspreker en Audio Specials uitgebracht. Omdat er nog steeds vraag is naar deze specials heeft Elektor besloten de uitgaven te digitaliseren en op een CD-ROM te zetten.

In de specials (12 Nederlandse en 11 Duitse versies) zijn in totaal meer dan 140 ontwerpen voor zelfbouw luidsprekerboxen te vinden. Gesloten, bassreflex, transmission line: alle types ontwerpen komen aan bod. Daarnaast zijn er ook ontwerpen van zelfbouw audio elektronica op de CD-ROM te vinden, zoals filters, eindversterkers, hoofdtelefoonversterkers en voorversterkers. Ook de nodige achtergrondartikelen op het gebied van audio ontbreken niet in de specials.

De artikelen zijn als afzonderlijke PDF-bestanden op de CD-ROM gezet. Een index per special, per rubriek en een zoekfunctie zorgt ervoor dat een artikel snel gevonden kan worden.

De CD-ROM is voor € 38,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2009 in Rosmalen

Geplaatst op vrijdag 20 februari 2009

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2009Op zaterdag 14 maart 2009 organiseert de Bossche Radio Amateur Club wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt. Het evenement, dat dit jaar voor de 34ste keer georganiseerd wordt, vindt plaats in het Autotron te Rosmalen. In 2008 waren er meer dan 320 stands op de markt te vinden en steeg het aantal bezoekers weer boven de 4900. Ook dit jaar zullen er weer vele stands zijn, waaronder ook een aandeel buitenlandse standhouders.

Op de vlooienmarkt wordt zowel nieuwe als gebruikte apparatuur te koop aangeboden. Er zijn onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF-artikelen, boeken en gereedschappen te vinden. Daarnaast is de markt natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Dit jaar zal Circuits Online voor de tweede keer met een stand aanwezig zijn op de radiomarkt. Op de stand worden tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiën van Circuits Online rond te krijgen. Zie het topic op het forum voor meer informatie.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs is € 6,-- per persoon.

Reacties (2) »

Audio Special 3 van Elektor

Geplaatst op vrijdag 19 december 2008

Elektor Audio Special 3Elektor heeft alweer de derde in de reeks van Audio Specials uitgebracht. De special staat wederom vol met ontwerpen en artikelen op het gebied van zelfbouwaudio.

Ook deze keer bevat de special een mix van buizenaudio, halfgeleiders en luidsprekers. In het buizengedeelte kun je onder andere een 2 x 50 Watt EL34 versterker met autobias en een single ended versterker met de 300B buis vinden. Ook een dubbele buizentester wordt besproken.

In het halfgeleidergedeelte wordt de Tentlabs CD-speler behandeld, een high-end zelfbouw CD-speler. Verder staan in de special artikelen over een 2 kW klasse-D versterker van UcD en een schakelende voeding speciaal voor versterkermodules van Hyper.

De luidsprekersectie van de Audio Special bevat een aantal ontwerpen waaronder een mini-subwoofer, een tweeweg vloerstaande speaker en een speaker met een line-array bestaande uit 8 tweeters.

De Audio Special 3 is voor € 16,50 te koop in de winkel of in de webshop van Elektor.

Reacties »

Nieuw boek van Elektor over AVR microcontrollers

Geplaatst op woensdag 10 december 2008

AVR - hardware en C-programmering in de praktijk Onlangs heeft Elektor een nieuw boek uitgebracht: AVR - hardware en C-programmering in de praktijk. Met dit boek kunnen zowel beginners als gevorderden kennismaken met AVR microcontrollers en programmeren in C.

De auteur introduceert in het boek eerst de AVR microcontrollers en de ontwikkelomgeving. Hierna komen een aantal projecten aan bod waarin veel aspecten van de hardware en software worden behandeld, zoals I/O met displays, timers, interrupts, PWM en seriële communicatie.

Voor het grootste deel van de projecten wordt gebruik gemaakt van het Mini-Megaboard, dat in 2006 in de Elektuur werd beschreven. Het is echter ook mogelijk om eigen experimenteerprinten te gebruiken.

Het boek besluit met enkele voorbeeldprojecten, waaronder een klok met DCF77-ontvanger, een GPS-ontvanger en een project voor data overdracht per SMS. De broncode voor alle in het boek beschreven projecten zijn op de site van Elektor te downloaden.

AVR - hardware en C-programmering in de praktijk telt 308 pagina's en is voor € 37,50 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties (2) »

Dag voor de Radio Amateur 2008

Geplaatst op zondag 19 oktober 2008

Dag voor de Radio Amateur 2008Op zaterdag 25 oktober wordt weer de Dag voor de Radio Amateur georganiseerd. Op dit evenement, dat plaatsvindt in de Americahal in Apeldoorn, zijn diverse lezingen, een zelfbouwtentoonstelling, een onderdelenmarkt, presentaties van diverse commissies, werkgroepen en verenigingen en een loterij.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 9:00 uur. De entree voor VERON-leden bedraagt € 6,00. Niet VERON-leden betalen per persoon € 7,00 aan de kassa. Kinderen onder de 16 kunnen gratis naar binnen. Parkeren bij de Americahal is gratis.

Kijk voor meer informatie in het topic over de Dag voor de Radio Amateur op het forum.

Reacties (3) »

Elektor organiseert Elektor Live! in het Evoluon

Geplaatst op zaterdag 13 september 2008

Elektor organiseert op zaterdag 22 november het elektronica evenement Elektor Live!.

Elektor Live!Het programma van Elektor Live! bestaat uit diverse lezingen, workshops, demonstraties en discussies. Een greep uit het programma: aan de slag met SMD reflow solderen, FPGA's, Software Defined Radio, Retronics (elektronica van weleer) en de Formant (een door Elektuur ontworpen synthesizer uit de zeventiger jaren).

Elektor Live! vindt plaats in het Evoluon in Eindhoven. Het Evoluon is een bijzonder gebouw dat in de jaren 60 door Philips gebouwd werd als technologiemuseum. Sinds 1989 is het als museum gesloten en vanaf 1996 wordt het gebruikt als congres- en evenementencentrum.

Het programma van Elektor Live! duurt van 10:00 tot 17:00 uur. Deelname aan het evenement is gratis. Je kunt je inschrijven op de website van Elektor Live!.

Reacties »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2008

Geplaatst op donderdag 28 augustus 2008

Radio onderdelen markt "De Lichtmis"Op zaterdag 27 september organiseert Stichting R.O.M. voor de 27ste keer de jaarlijkse radio onderdelen markt bij wegrestaurant "De Lichtmis" aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.

De markt is bedoeld voor radio zend- en luisteramateurs en elektronicahobbyisten. Op de markt zijn onder andere radio-, elektronica- en computeronderdelen te vinden. Het aanbod loopt uiteen van nieuw tot gebruikt, van dump tot professionele apparatuur en onderdelen, antennes en vakliteratuur. De meeste standhouders komen uit Nederland maar er komen steeds meer standhouders uit omringende landen. Zowel particulieren als handelaren zullen hun waar aan de man proberen te brengen.

De onderdelen markt is geopend van 9:00 uur tot 16:00 uur. De toegang is gratis. Wegrestaurant "De Lichtmis" ligt naast de autosnelweg A28, tussen Zwolle en Meppel bij afslag 22 (Nieuwleusen/Hasselt).

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting R.O.M. of in het topic over de markt op ons forum.

Reacties (3) »