Nieuws

Espressif kondigt opvolger van de ESP8266 aan

Espressif kondigt opvolger van de ESP8266 aan

donderdag 19 november 2015 · John Lee van Espressif Systems heeft op Twitter de ESP32 aangekondigd, een opvolger voor de ESP8266. De ESP8266 Wifi chip is onder hobbyisten populair om schakelingen eenvoudig met internet te verbinden.


Iets meer dan een jaar geleden bracht Espressif Systems de ESP8266 op de markt. Deze Wifi chip heeft een TCP/IP stack en een interne 32-bit processor. Al snel verschenen op onder andere eBay goedkope modules met deze chips en werden alternatieve firmwares ontwikkeld. Dat maakte het een populaire chip bij hobbyisten.

Op Twitter heeft John Lee details bekend gemaakt over het volgende product van Espressif, de ESP32. De ESP32 heeft snellere Wifi (144 Mbps), Bluetooth LE, meer RAM (ongeveer 400 kB) en meer peripherals (zoals ADC's, DAC's, I2C, SPI). Ook heeft de ESP32 twee 160 MHz Tensilica processoren aan boord. AES en SSL encryptie wordt in de hardware ondersteund. Verder wordt er gewerkt om de API's te versimpelen.

De ESP32 zal verschijnen in een QFN behuizing. Binnenkort start Espressif met een betaprogramma voor de ESP32. Het is niet bekend wat de chip gaat kosten, maar de prijs zal iets hoger liggen dan de ESP8266.

Reacties »

Dag voor de Radio Amateur 2015

Dag voor de Radio Amateur 2015

zondag 25 oktober 2015 · Op zaterdag 7 november is de 55ste Dag voor de Radio Amateur, georganiseerd door de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland). In de Americahal te Apeldoorn kun je dan terecht voor lezingen, een zelfbouwtentoonstelling en een onderdelenmarkt.


Er zijn een drietal lezingen gepland over WSPR, CoVersity en QRP-EME. Dit jaar is weer een "jeugdplein" ingericht, bedoeld om de jeugd kennis te laten maken met de radiohobby. Naast informatie is hier ook ruimte voor het solderen aan een projectje. Verder wordt traditioneel de Vonkenboerwedstrijd georganiseerd met de onderdelen morsevaardigheid, ladderwedstrijd (Nederlandse woorden in oplopende snelheid) en seinschrift.

Dag voor de Radio Amateur 2013Dag voor de Radio Amateur 2013

Op de onderdelenmarkt zijn nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Zelf in elkaar gestoken projecten zijn te aanschouwen in de zelfbouwtentoonstelling. De drie leukste of origineelste projecten zullen door het VERON fonds met een prijs beloond worden.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 09:00 uur. VERON leden betalen § 8,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs § 9,00 en kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Parkeren op het terrein van de Americahal kost € 4,00. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties (1) »

Intel introduceert Arduino compatible ontwikkelbord

Intel introduceert Arduino compatible ontwikkelbord

zondag 18 oktober 2015 · Op de Maker Faire in Rome heeft Intel het Genuino 101 ontwikkelbord gepresenteerd. Het bord is ontwikkeld in samenwerking met Arduino en gebruikt de Curie module van Intel.


Het is het eerste ontwikkelbord voor de Intel Curie module. Intel introduceerde de Curie module begin dit jaar tijdens CES 2015. De Curie module bestaat uit een 32-bit Intel Quark SE SoC met 384 kB flash geheugen en 80 kB SRAM, een Bluetooth Low Energy module, accelerometer en gyroscoopsensor.

Intel Genuino 101Intel Genuino 101

De Genuino 101 is compatible met Arduino shields, daardoor is er direct veel hardware beschikbaar waar de Genuino mee kan werken. Het ontwikkelbord is gericht op de maker community, embedded ontwikkelaars en scholieren. De Genuino 101 wordt opgenomen in het Creative Technologies in the Classroom (CTC) lespakket ontwikkeld door Arduino, dat in meer dan 300 scholen in verschillende landen in gebruik is. Intel zal samen met Arduino het CTC pakket verder wereldwijd introduceren.

Het Genuino 101 ontwikkelbord zal in het eerste kwartaal van 2016 beschikbaar komen voor een adviesprijs van $ 30 (ongeveer € 27). Binnen de VS wordt het bordje onder de naam Arduino 101 op de markt gebracht, buiten de VS wordt Genuino 101 als handelsnaam gehanteerd.

Reacties (1) »

Eleshop viert 10-jarig jubileum met gratis seminar

Eleshop viert 10-jarig jubileum met gratis seminar

maandag 28 september 2015 · Binnenkort bestaat elektronica webshop Eleshop 10 jaar. Om dit te vieren wordt op zaterdag 10 oktober een seminar georganiseerd, die voor iedereen gratis toegankelijk is. Tijdens het seminar zullen er drie workshops worden gegeven.


De volgende workshops worden verzorgd:

Eleshop logo

Testen en meten in de praktijk

Deze workshop wordt gegeven door Paul van Bavel, technisch verantwoordelijk voor het high-tech lab bij Prodrive Technologies. In deze workshop wordt op een praktische manier ingegaan op uitdagingen uit de praktijk.

Vapour-phase solderen

Vapour phase is een soldeertechniek met nauwkeurige en consistente resultaten. Door recente ontwikkelingen is de prijs gedaald, waardoor vapour phase nu interessant is voor thuis of in het kleinbedrijf. Marc van Stralen zal tijdens deze sessie alles vertellen over vapour phase solderen.

Vier grote budgetmerken meetapparatuur naast elkaar

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de wereld van de meetapparatuur. Enkele nieuwe merken zijn inmiddels groot in het budgetsegment. Eleshop zet tijdens deze workshop de interessantste producten van Rigol, Siglent, GW-Instek en Owon naast elkaar.

De dag wordt feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje voor alle gasten. Aanmelden is verplicht en kan op de speciale seminar pagina. Hier staat ook meer informatie over het evenement.

Reacties (1) »

Nieuwe EEPROM van Atmel heeft slechts twee aansluitingen nodig

Nieuwe EEPROM van Atmel heeft slechts twee aansluitingen nodig

zondag 16 augustus 2015 · Atmel heeft een seriŽle EEPROM op de markt gebracht die slechts twee aansluitingen nodig heeft: data en massa. De EEPROM onttrekt de benodigde voeding aan de data pin.


De AT21CS01 is een single-wire seriële EEPROM van 1 Kbit. Atmel ziet de toepassing van de EEPROM vooral in steeds kleiner wordende wearables en IoT apparaten. Ook is de EEPROM klein genoeg voor toepassing in accu's, kabels en inkjet cartridges.

De EEPROM is al tevreden met weinig stroom: de standby modus verbruikt 700 nA, schrijven kost 200 µA en lezen 80 µA. Het geheugen is georganiseerd in vier zones van 256 bit. Ieder van deze zones kan als read-only ingesteld worden. Daarnaast programmeert Atmel een 64 bit lang uniek serienummer in de EEPROM. De gebruiker heeft 16 byte om veilig data in te programmeren. Beide gebieden kunnen beveiligd worden tegen schrijven.

Meerdere AT21CS01's aan dezelfde databusMeerdere AT21CS01's aan dezelfde databus

De EEPROM werkt met het I2C-protocol en er kunnen tot acht EEPROM's op dezelfde bus aangesloten worden. De AT21CS01 werkt op een voedingsspanning van 1,7 - 3,6 V. In het vierde kwartaal zal de AT21CS11 op de markt gebracht worden die met een voeding van 2,7 - 4,5 V overweg kan. Deze versie is vooral bedoeld voor inbouw in accupacks. De AT21CS01 is verkrijgbaar in een 3-pins SOT23, 8-pins SOIC en 4-ball WLCSP behuizing.

Reacties (8) »

Nieuwe functiegenerator van Tektronix

Nieuwe functiegenerator van Tektronix

zondag 3 mei 2015 · Tektronix heeft een instap arbitrary function generator op de markt gebracht. De tweekanaals generator heeft een bandbreedte van 25 MHz en is door de prijsklasse vooral geschikt voor toepassing in het onderwijs.


De AFG1022 heeft een sample rate van 125 MS/s en 14 bits verticale resolutie. De uitgang van beide kanalen kan met een maximale resolutie van 1 µHz ingesteld worden met een amplitude van 1 mVpp tot 10 Vpp. Met de ingebouwde 6-digit 200 MHz frequentieteller kan ook periode, pulsbreedte en duty-cycle gemeten worden.

Tektronix AFG1022Tektronix AFG1022

De functiegenerator heeft 50 ingebouwde golfvormen met verschillende modulatie opties. Je kunt zelf arbitraire golfvormen (tot 8192 punten) maken met de gratis ArbExpress software van Tektronix. Deze kunnen op het 64 MB interne geheugen of een externe USB-stick worden opgeslagen.

De generator is uitgerust met een 3,95" kleur TFT display. Tektronix noemt een adviesprijs voor de AFG1022 van $ 715.

Reacties (1) »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2015 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2015 in Rosmalen

dinsdag 31 maart 2015 · Op zaterdag 21 maart was weer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Voor het achtste achtereenvolgende jaar was Circuits Online te vinden als ťťn van de 330 stands.


Een week voor de vlooienmarkt is Tom de Goede weer door Nederland en BelgiŽ getrokken om spulletjes voor de verkoop op onze stand op te halen. Op de stand werden een aantal zelfbouwprojecten getoond, waaronder de analoge modulaire synthesizer van otto272. Veel bezoekers werden ook weer aangetrokken tot de Jakobsladder van ruim een meter hoog, gemaakt door Guido Mennen.

Ook kon je dit jaar weer meedoen met de prijsvraag. De prijzen waren een Raspberry Pi 2 Model B en het boek Mastering Surface Mount Technology van Vincent Himpe. Als het goed is hebben de twee prijswinnaars inmiddels bezoek gehad van de postbode.

Onze stand was weer een groot succes, de omzet zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de gebruikers die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.

Wil je nog een keertje nagenieten of wil je zien wat je gemist hebt? Bekijk dan dit korte filmpje met een sfeerimpressie van de markt.

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2015

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2015

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Reacties (3) »

Tektronix introduceert 70 GHz oscilloscoop

Tektronix introduceert 70 GHz oscilloscoop

zondag 29 maart 2015 · Tektronix heeft de DPO70000SX serie op de markt gebracht, een 70 GHz realtime oscilloscoop. De lage form factor is opvallend en zorgt volgens Tektronix voor kortere meetkabels.


In de GHz race bleef Tektronix al een tijdje wat achter na de introductie van Keysight's 63 GHz scoop, LeCroy's 65 GHz scoop en LeCroy's 100 GHz scoop. Nu zijn ze weer terug met deze 70 GHz realtime oscilloscoop. De scoop gebruikt Asynchronous Time Interleaving (ATI) technologie van Tektronix. Snelle oscilloscopen van andere fabrikanten delen het frequentiespectrum op om het apart te digitaliseren. In plaats van deze frequency interleaving techniek gebruikt Tektronix time interleaving. Volgens Tektronix levert dit minder ruis op.

Tektronix DPO70000SXTektronix DPO70000SX

De serie bestaat momenteel uit twee scopen: de DPO77002SX met 70 GHz bandbreedte en de DPO73304SX met 33 GHz bandbreedte. Deze laatste heeft geen ATI technologie. De DPO77002SX heeft een sample rate van 200 GS/s en een stijgtijd van minder dan 6 ps. Het topmodel DPO77002SX heeft met 1 kanaal een bandbreedte van 70 GHz en met 2 kanalen 33 GHz per kanaal. De Tektronix UltraSync technologie maakt het mogelijk meerdere oscilloscopen uit deze serie te koppelen.

De 70 GHz versie heeft een adviesprijs van $ 315.000, de 33 GHz versie kost $ 285.000.

Reacties (2) »

Win toegangsvouchers voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

Win toegangsvouchers voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

zondag 8 maart 2015 · Ben je nog niet zo bekend met radiomarkten en wil je weleens kijken wat het is? HTF Electronics maakt het nu erg aantrekkelijk en stelt 15 toegangsvouchers beschikbaar, die je kunt winnen door mee te doen aan onze actie!


HTF ElectronicsMember Zirconium met zijn bedrijf HTF Electronics stelt de vouchers voornamelijk beschikbaar om beginnende elektronica-hobbyisten kennis te laten maken met radiomarkten.

Wat kun je winnen?

Één van de vijftien toegangsvouchers voor de radiomarkt in Rosmalen op zaterdag 21 maart. Met de voucher kun je de entree van € 8,- terug verdienen doordat je € 8,- korting krijgt op jouw aankoop bij de stand van HTF Electronics. Er is geen minimum aankoop bedrag, maar er wordt geen geld retour gegeven.

Hoe kun je meedoen?

Stuur voor woensdag 11 maart 21:00 uur een mailtje naar Jeroen Vreuls (webmaster@circuitsonline.net) met in het onderwerp "Rosmalen actie". Vermeldt in dat mailtje ook meteen je adres. Dat is alles! Wij zullen dan uit de inzendingen vijftien winnaars trekken. Heb je gewonnen, dan wordt de voucher direct opgestuurd. En als je dan bij de stand van HTF Electronics langs gaat bedank Zirconium ook even! Je kunt meedoen als je in Nederland of België woont.

Reacties (4) »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2015 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2015 in Rosmalen

zondag 1 maart 2015 · Op zaterdag 21 maart organiseert de Bossche Radio Amateur Club de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De markt, dit jaar de 40ste editie, is te vinden in het Autotron te Rosmalen. Zoals gebruikelijk is Circuits Online weer aanwezig met een stand.


De vlooienmarkt is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronica hobbyisten. In 2014 kwamen ongeveer 5000 bezoekers voor de markt naar het Autotron voor de markt om de 330 stands af te struinen.

Rosmalen 2014 #12Rosmalen 2014 #12

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt en het is een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. De markt is natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Circuits Online stand

Ook dit jaar zal Circuits Online weer aanwezig zijn met een grote stand. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 21 maart. Op zaterdag 14 maart zal Tom door Nederland en België rijden om spullen op te halen, dus als je niet kunt komen of het is teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom.

Prijsvraag: maak kans op een Raspberry Pi 2 of het boek Mastering Surface Mount Technology!

Op de Circuits Online stand kun je meedoen met een elektronica prijsvraag. Je maakt dan kans op een Raspberry Pi 2 of het boek Mastering Surface Mount Technology.

Raspberry Pi 2 Model BDe Raspberry Pi 2 Model B is de pas uitgekomen upgrade van de eerste Pi. De Raspberry Pi is een singleboard computer op creditcard formaat. De Pi 2 heeft een 900 MHz quad-core ARM Cortex-A7 processor en 1 GB DDR2 RAM. Diverse Linux distributies (zoals Debian en Ubuntu) kunnen draaien op de Raspberry Pi. Ook zal Microsoft later dit jaar een versie van Windows 10 beschikbaar maken voor de Pi.

Mastering Surface Mount Technology van ElektorHet boek Mastering Surface Mount Technology is het tweede deel in de LabWorX serie van Engelstalige boeken van Elektor. Het boek geeft technieken, tips en knowhow over hoe je surface mount (SMD) kunt toepassen. Naast de beschrijving van geschikte methodes en benodigde apparatuur wordt in dit boek ook aandacht geschonken aan technische aspecten en soldeermethodes. Met een aantal projecten leer je hoe je in de praktijk met SMD kunt omgaan. Het boek is geschreven door Vincent Himpe, op Circuits Online beter bekend als free_electron.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 8,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum. In het topic staat ook meer informatie over de mogelijkheden van het doneren van spulletjes.

Reacties »