Nieuws

Agilent gaat Keysight Technologies heten

Agilent gaat Keysight Technologies heten

donderdag 9 januari 2014 · Agilent Technologies heeft dinsdag bekend gemaakt dat elektronische meetapparatuur divisie in november van dit jaar als apart bedrijf verder gaat onder de nieuwe naam Keysight Technologies.


Keysight Technologies logoAgilent splitst hiermee de tak van meetapparatuur van de grotere tak die zich bezig houdt met apparatuur voor life sciences en chemische analyses. Die tak blijft de naam Agilent houden. Volgens Agilent is de keuze om het bedrijf te splitsen gemaakt omdat de twee takken weinig met elkaar gemeen hadden. Het gaat allebei over meten, maar wel het meten van verschillende dingen, aldus Agilent. De keuze om te splitsen is waarschijnlijk genomen door de sterke groei van de life sciences tak in de laatste jaren.

De naam Keysight geeft de indruk dat apparatuur van Keysight zaken kan zien die anderen niet kunnen zien en belangrijke inzichten kan geven, aldus Agilent. De slogan "unlocking measurement insights for 75 years" herinnert aan de oprichting van het bedrijf HP in 1939, door William Redington Hewlett en David Packard. HP werd in 1999 opgesplitst in een computer tak en een niet-computer tak, de laatste werd Agilent Technologies.

Keysight Technologies zal naar verwachting begin november als los bedrijf verder gaan. Keysight krijgt de hoofdvestiging in Santa Rosa, California en zal ongeveer 9.500 werknemers in 30 landen hebben.

Reacties (2) »

Prettige kerstdagen en een gelukkig 2014!

Prettige kerstdagen en een gelukkig 2014!

dinsdag 24 december 2013 · Het jaar 2013 is alweer bijna voorbij. Hoog tijd om even terug Ún vooruit te kijken.


Dit jaar was voor Circuits Online een goed jaar. Het aantal geregistreerde gebruikers steeg tot boven 50.000. Al die gebruikers zorgde ervoor dat op het forum nu bij 120.000 topics staan met in totaal 1,5 miljoen berichten.

In 2014 zullen wij uiteraard weer met onze stand van de partij zijn op de de Landelijke Radio Vlooienmarkt in Rosmalen (op 15 maart). De voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. Verder zullen in 2014 ook nog wat interessante features aan Circuits Online toegevoegd worden. Te zijner tijd komt daar meer informatie over.

Wil je ook de beste wensen overbrengen, kijk dan in dit topic op het forum. Het Circuits Online Team wenst je fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Reacties »

Tektronix introduceert mid-range oscilloscopen

Tektronix introduceert mid-range oscilloscopen

maandag 23 december 2013 · Tektronix heeft de MSO/DPO5000B serie mid-range oscilloscopen ge´ntroduceerd, met een bandbreedte van 350 MHz tot 2 GHz. De oscilloscopen zijn speciaal bedoeld voor het meten aan snelle seriŰle bussen en schakelende voedingen.


De MSO/DPO5000B oscilloscopen hebben 5 of 10 Giga-samples per seconde en kunnen standaard 50 miljoen samples opslaan. Tektronix heeft de scopes ontwikkeld omdat ze een trend zien in het gebruik van snelle seriële bussen in embedded systemen, zoals USB 2.0, USB HSIC en Ethernet. Deze snelle interfaces stellen speciale eisen aan meetapparatuur. Een ander toepassingsgebied is de schakelende voeding. Door nieuwe technologieën zoals SiC en GaN halfgeleiders neemt de schakelsnelheid toe, wat een hogere bandbreedte, snellere sampling rate en gespecialiseerde probes vereist.

De Tektronix MSO/DPO5000B serieDe Tektronix MSO/DPO5000B serie

In de MSO/DPO5000B serie is opslag van 250 miljoen samples, een capture rate tot 250.000 golfvormen per seconde en > 11 bits resolutie mogelijk. Bij de oscilloscoop wordt een 1 GHz passieve probe met een capaciteit van slechts 4 pF meegeleverd. De intensity grading technologie zorgt ervoor dat glitches en transients snel gevonden kunnen worden. In alle oscilloscopen uit de serie zit een 480 GB solid-state disk zodat de scoop sneller opstart en meer meetgegevens opgeslagen kunnen worden. Met de Visual Trigger optie kan getriggerd worden op vormen zoals rechthoeken en zeshoeken.

De DPO types zijn uitgerust met 4 analoge kanalen, de MSO types hebben daarnaast nog 16 digitale kanalen. De goedkoopste scoop uit de serie, de DPO5034B met 4 kanalen en 350 MHz bandbreedte, heeft een adviesprijs van $ 12.300. De meest uitgebreide scoop, de MSO5204B (4 analoge en 16 digitale kanalen, 2 GHz bandbreedte) wisselt voor $ 24.800 van eigenaar.

Reacties »

Dag van de Radio Amateur 2013

Dag van de Radio Amateur 2013

woensdag 16 oktober 2013 · Op zaterdag 2 november aanstaande wordt voor de 53ste keer door VERON de Dag van de Radio Amateur georganiseerd. In de Americahal te Apeldoorn kun je dan terecht voor lezingen, een zelfbouwtentoonstelling en een onderdelenmarkt.


De Dag van de Radio Amateur heeft dit jaar als thema SDR, onder het motto: "SDR, daar kun je niet omheen". Dit thema komt terug in de lezingen en de zelfbouwtentoonstelling. Dit jaar zal verder weer een morsecode wedstrijd plaatsvinden, beter bekend als "de Vonkenboerwedstrijd". Ook zal er zoals voorgaande jaren een "jeugdplein" zijn waar de jeugd kennis kan maken met de radio hobby. Jeugdige bezoekers kunnen hier informatie inwinnen en projectjes in elkaar solderen.

Op de onderdelenmarkt zijn nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Zelf in elkaar gebakken projecten zijn te aanschouwen in de zelfbouwtentoonstelling. De drie leukste of origineelste projecten worden door het VERON fonds met een prijs beloond.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 09:00 uur. VERON leden betalen € 7,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs € 8,00 en kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Bij de Americahal kan (nog) gratis geparkeerd worden. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2013

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2013

dinsdag 10 september 2013 · Zaterdag 28 september organiseert Stichting R.O.M. wederom de jaarlijkse radio onderdelen markt bij wegrestaurant "De Lichtmis" aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de markt zijn radio onderdelen voor zend- en luisteramateurs te vinden. Maar ook elektronica- en computeronderdelen worden ruim aangeboden. Zowel gebruikte als nieuwe waar is verkrijgbaar. Het aanbod loopt uiteen van dump tot professionele apparatuur en onderdelen, antennes en vakliteratuur.

De standhouders zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland, maar de markt trekt ook steeds meer standhouders uit onder andere België, Duitsland en Engeland. Het grootste deel van de standhouders is particulier, maar ook een aantal handelaren bieden hun waar aan.

De onderdelen markt is geopend van 9:00 tot 16:00 uur. Het wegrestaurant "De Lichtmis" ligt bij afslag 22 (Nieuwleusen/Hasselt) aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Toegang tot de onderdelen markt is gratis. Er kan bij goede weersomstandigheden geparkeerd worden op het weiland tegenover het marktterrein voor de prijs van € 2,--.

Kijk voor meer informatie in het topic op het forum of op de website van Stichting Radio Onderdelen Markt.

Reacties »

Nieuw boek over Raspberry Pi van Elektor

Nieuw boek over Raspberry Pi van Elektor

zondag 1 september 2013 · Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht over de Raspberry Pi, de compacte en complete computer die slechts een paar tientjes kost. Met 45 elektronica projecten maakt het boek je wegwijs met de Raspberry Pi.


De Raspberry Pi is een vorig jaar ge´ntroduceerde computer op creditcard formaat. Het is een volwaardige computer met 700 MHz processor, HDMI, netwerk- en USB-aansluitingen. De Pi draait op Linux en gebruikt een SD-kaart voor dataopslag. Het sterke punt van de Raspberry Pi is de combinatie van de software en mogelijkheid om het apparaat aan elektronica te koppelen.

Het boek begint met een introductie in het besturingssysteem Linux en de software van de Pi. Programmeren in de shell Bash komt ook kort aan de orde. De programmeertaal Python is de hoofdtaal van de Raspberry Pi en komt dus het meeste aan bod. Ook Javascript (voor het maken van web-interfaces) wordt kort behandeld.

Na de software is de hardware aan de beurt. In het boek wordt getoond hoe de IO-interface van de Raspberry Pi gebruikt kan worden om externe elektronica aan te sturen en hoe je dat vanuit software kunt doen. Hierbij worden ook zaken als PWM, SPI en I²C behandeld. Al die dingen worden uitgelegd met kleine projectjes, zoals een motorsnelheidsregeling, temperatuurmeter en analoog-digitaal conversie en omgekeerd. Verder wordt ook gedemonstreerd hoe de ingebouwde webserver van de Raspberry Pi gebruikt kan worden om elektronica te besturen.

Het boek is een goede introductie in de wereld van de Raspberry Pi, zeker wanneer je nog niet bekend bent met Linux of de gebruikte programmeertalen. De auteur is Bert van Dam, die eerder onder andere het boek "50 PIC Microcontroller projecten" schreef. Het boek telt 292 pagina's en is voor € 36,95 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Agilent introduceert nieuwe 6,5 digit multimeters

Agilent introduceert nieuwe 6,5 digit multimeters

donderdag 27 juni 2013 · Vorige week heeft Agilent nieuwe 6,5 digit multimeters ge´ntroduceerd als vervanging voor de bekende en populaire Agilent 34401A multimeter. De meters hebben onder andere een kleuren LCD en nieuwe connectivity opties.


De 34461A is bedoelt als directe vervanger voor de 34401A en maakt het upgraden eenvoudig. De 34460A is een instapmodel in de markt van 6,5 digit multimeters. Beide meters zijn uitgevoerd met een 4,3 inch kleuren LCD waarop ook extra metingen, histogrammen en statistische gegevens weergegeven kunnen worden. Ook kunnen ze beide temperatuur meten.

De 34461A kan stroom meten van 100 µA tot 10 A. Het goedkopere broertje kan stroom tot 3 A meten. Via USB kunnen meetwaardes op een USB-stick opgeslagen worden. Met extra software kan via de PC de meter bestuurd en uitgelezen worden. De 34460A heeft standaard USB, een LAN aansluiting is optioneel. De 34461A heeft wel standaard een LAN aansluiting. GPIB is voor beide meters optioneel.

De Agilent 34461A 6,5 digit multimeterDe Agilent 34461A 6,5 digit multimeter

De Truevolt technologie kan volgens Agilent beter omgaan met niet-ideale signalen en zorgt voor minder meetfouten. De RMS meting van wisselspanning wordt met digitale samplingtechnieken gedaan, waardoor signalen met een crestfactor tot 10 nauwkeurig gemeten kunnen worden.

De door Agilent opgegeven adviesprijs voor de 34460A in de Verenigde Staten is $ 945. De 34461A wisselt voor $ 1095 van eigenaar. David L. Jones van het EEVblog heeft de meter gereviewed en uit elkaar gehaald. Dave was onder de indruk van de constructie en het ontwerp van de multimeter. Volgens hem werkt de meter goed, op enkele usability probleempjes na die wellicht met een firmware update opgelost kunnen worden.

Reacties »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2013 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2013 in Rosmalen

dinsdag 9 april 2013 · Op zaterdag 23 maart was weer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Voor het zesde achtereenvolgende keer was Circuits Online te vinden als ÚÚn van de 330 stands.


Tom de Goede is ook dit jaar weer voor de markt door Nederland en België getrokken om spulletjes voor de verkoop op onze stand op te halen. Ook werden diverse bouwpakketjes en SMD weerstandsetjes van SMDShop.nl verkocht.

Op onze stand werden een aantal zelfbouw projecten gedemonstreerd, waaronder de Tesla-coil en nixie klok van Guido Mennen. De Tesla-coil trok weer veel bekijks en het geknetter was tot aan de andere kant van de zaal te horen.

Verder was er weer een prijsvraag, met dit keer maar liefst drie prijzen: een Voltcraft AT-400 multimeter, het boek 308 Schakelingen en het boek Meettechniek in de praktijk. Alle drie de prijswinnaars zijn geen gebruikers van Circuits Online, maar wij hopen dat ze Circuits Online nu wat vaker zullen bezoeken.

Wederom was de stand een groot succes, de omzet zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de gebruikers die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.

Wil je nog nagenieten of zien wat je gemist hebt? Guido heeft een time-lapse filmpje gemaakt waarop de stand (en onze waslijn) te zien is. Verder is er nog een kort filmpje gemaakt met een sfeerimpressie van de markt en de stand en staan hieronder nog enkele foto's.

De Circuits online waslijn op Rosmalen 2013

De Circuits online waslijn op Rosmalen 2013

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2013

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2013

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Rosmalen 2013 #1Rosmalen 2013 #2Rosmalen 2013 #3Rosmalen 2013 #4Rosmalen 2013 #5Rosmalen 2013 #6Rosmalen 2013 #7

Reacties (4) »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2013 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2013 in Rosmalen

woensdag 6 maart 2013 · Op zaterdag 23 maart aanstaande organiseert de Bossche Radio Amateur Club de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De markt, dit jaar de 38ste editie, is te vinden in het Autotron te Rosmalen. Ook Circuits Online zal weer aanwezig zijn met een stand.


De vlooienmarkt is de grootste en meest bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronica hobbyisten. In 2012 kwamen bijna 5000 bezoekers naar het Autotron voor de markt om de 330 stands af te lopen.

Sfeerimpressie Landelijke Radio Vlooienmarkt 2012 in RosmalenSfeerimpressie Landelijke Radio Vlooienmarkt 2012 in Rosmalen

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt en het is een mooie kans om zeldzame zaken te vinden. De markt is natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Zoals eerdere jaren zal Circuits Online weer met een grote stand aanwezig zijn op de bovenste ring. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Ook zal er wederom een prijsvraag zijn waarmee je een multimeter kan winnen. Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 23 maart. Als je niet kunt komen of het is teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom, dan kan hij het wellicht komen ophalen.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 7,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum. Ben je op zoek naar iets, wil je iets ruilen of verkopen en kom je naar de vlooienmarkt, kijk dan in het sale & trade topic.

Reacties (9) »

Agilent introduceert snelle 5,5 digit multimeter

Agilent introduceert snelle 5,5 digit multimeter

maandag 11 februari 2013 · Agilent Technologies heeft een nieuwe bench multimeter op de markt gebracht. De Agilent 34450A is een van de snelste in zijn soort met tot 190 metingen per seconde met 0,015 % gelijkspanningsnauwkeurigheid.


De 34450A heeft 11 meetfuncties: gelijkspanning en stroom, True RMS wisselspanning en -stroom, twee- en vier-draads weerstand, frequentie, doorgangstest, diode test, capaciteit en temperatuur. De multimeter beschikt over USB, RS232 en GPIB interfaces waarmee de meetresultaten op een PC kunnen worden overgezet.

Agilent 34450A multimeterAgilent 34450A multimeter

Het interne geheugen van de meter kan tot 50.000 metingen opslaan. Met een aantal statistische functies kan eenvoudige data analyse in de multimeter zelf plaatsvinden. Op het OLED display kunnen de resultaten van twee metingen tegelijkertijd weergegeven worden.

De Agilent 34450A is in de Verenigde Staten verkrijgbaar voor $ 787,-. De website van Agilent Technologies noemt een adviesprijs voor Nederland van € 603,-.

Reacties »