Nieuws

Win vrijkaartjes voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

Win vrijkaartjes voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

zaterdag 8 maart 2014 · HTF Electronics stelt 5 vrijkaartjes en 5 toegangsvouchers beschikbaar, die je kunt winnen door mee te doen aan onze actie!


HTF ElectronicsMember Zirconium met zijn bedrijf HTF Electronics stelt de kaartjes en vouchers voornamelijk beschikbaar om beginnende elektronica-hobbyisten kennis te laten maken met radiomarkten.

Wat kun je winnen?

Één van de vijf vrijkaartjes voor de radiomarkt in Rosmalen of één van de vijf toegangsvouchers. Met een toegangsvoucher kun je de entree van € 7,- terug krijgen doordat je € 7,- korting krijgt op jouw aankoop bij de stand van HTF Electronics.

Hoe kun je meedoen?

Stuur voor maandagavond 21:00 uur een mailtje naar Jeroen Vreuls (webmaster@circuitsonline.net) met in het onderwerp "Rosmalen actie". Vermeldt in dat mailtje ook meteen je adres. Dat is alles! Wij zullen dan uit de inzendingen tien winnaars trekken. Heb je gewonnen, dan wordt het kaartje of de voucher direct opgestuurd. Kom dan ook even langs bij de stand van HTF Electronics om Zirconium te bedanken! Je kunt meedoen als je in Nederland of België woont.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2014 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2014 in Rosmalen

zondag 16 februari 2014 · Op zaterdag 15 maart organiseert Bossche Radio Amateur Club voor de 39ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De markt vindt plaats in het Autotron te Rosmalen. Zoals gebruikelijk is Circuits Online weer aanwezig met een stand.


De vlooienmarkt is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronica hobbyisten. In 2013 kwamen bijna 5000 bezoekers naar het Autotron voor de markt om de 330 stands af te struinen.

Rosmalen 2013 #3Rosmalen 2013 #3

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt en het is een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. De markt is natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Circuits Online stand

Ook dit jaar zal Circuits Online weer aanwezig zijn met een grote stand. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiŽle huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 15 maart. Op zaterdag 8 maart zal Tom door Nederland en België rijden om spullen op te halen, dus als je niet kunt komen of het is teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom.

Prijsvraag: maak kans op één van de drie OpenWRT modules!

Op de Circuits Online stand kun je meedoen met een elektronica prijsvraag. Je maakt dan kans op één van de drie OpenWRT modules. Ben je geïnteresseerd in embedded elektronica dan is de DPTechnics OpenWRT (Linux) module zeker iets voor jou. Het kleine bordje van 3 x 5 cm bevat WiFi (n), 2 x Ethernet, een UART, SPI, USB en meer dan 20 GPIO's, allemaal aangestuurd door een 400 MHz MIPS processor en een verbruik van 0,36 Watt. Meer informatie vind je op de site van DPTechnics.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt § 7,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum.

Reacties »

Doneren met PayPal op Circuits Online

Doneren met PayPal op Circuits Online

zaterdag 8 februari 2014 · Vanaf vandaag is het een stuk duidelijker hoe je Circuits Online financieel kunt ondersteunen met een donatie. Daarnaast is het nu ook mogelijk direct online te doneren via PayPal.


De mogelijkheid om te doneren bestond al lang, maar de instructies hoe je kon doneren zaten verscholen in een topic dat niet eenvoudig te vinden was. Nu is het makkelijk terug te vinden met een menu-item in de linkerbalk.

Je kunt nu ook online doneren via PayPal. De donatie wordt dan direct verwerkt. De mogelijkheid om via bankoverschrijving te doneren bestaat uiteraard ook nog. Nieuw is ook dat het doneren je een aantal voordelen oplevert:

Deze voordelen krijg je bij een donatie vanaf € 5,--. Verder krijg je bij iedere donatie een vermelding bij je naam op het forum. Bestaande donateurs krijgen uiteraard ook deze voordelen.

Dus als je Circuits Online een warm hart toedraagt, overweeg ons dan een bedrag te doneren. Alvast bedankt voor jouw steun.

Reacties (4) »

Agilent gaat Keysight Technologies heten

Agilent gaat Keysight Technologies heten

donderdag 9 januari 2014 · Agilent Technologies heeft dinsdag bekend gemaakt dat elektronische meetapparatuur divisie in november van dit jaar als apart bedrijf verder gaat onder de nieuwe naam Keysight Technologies.


Keysight Technologies logoAgilent splitst hiermee de tak van meetapparatuur van de grotere tak die zich bezig houdt met apparatuur voor life sciences en chemische analyses. Die tak blijft de naam Agilent houden. Volgens Agilent is de keuze om het bedrijf te splitsen gemaakt omdat de twee takken weinig met elkaar gemeen hadden. Het gaat allebei over meten, maar wel het meten van verschillende dingen, aldus Agilent. De keuze om te splitsen is waarschijnlijk genomen door de sterke groei van de life sciences tak in de laatste jaren.

De naam Keysight geeft de indruk dat apparatuur van Keysight zaken kan zien die anderen niet kunnen zien en belangrijke inzichten kan geven, aldus Agilent. De slogan "unlocking measurement insights for 75 years" herinnert aan de oprichting van het bedrijf HP in 1939, door William Redington Hewlett en David Packard. HP werd in 1999 opgesplitst in een computer tak en een niet-computer tak, de laatste werd Agilent Technologies.

Keysight Technologies zal naar verwachting begin november als los bedrijf verder gaan. Keysight krijgt de hoofdvestiging in Santa Rosa, California en zal ongeveer 9.500 werknemers in 30 landen hebben.

Reacties (2) »

Prettige kerstdagen en een gelukkig 2014!

Prettige kerstdagen en een gelukkig 2014!

dinsdag 24 december 2013 · Het jaar 2013 is alweer bijna voorbij. Hoog tijd om even terug ťn vooruit te kijken.


Dit jaar was voor Circuits Online een goed jaar. Het aantal geregistreerde gebruikers steeg tot boven 50.000. Al die gebruikers zorgde ervoor dat op het forum nu bij 120.000 topics staan met in totaal 1,5 miljoen berichten.

In 2014 zullen wij uiteraard weer met onze stand van de partij zijn op de de Landelijke Radio Vlooienmarkt in Rosmalen (op 15 maart). De voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. Verder zullen in 2014 ook nog wat interessante features aan Circuits Online toegevoegd worden. Te zijner tijd komt daar meer informatie over.

Wil je ook de beste wensen overbrengen, kijk dan in dit topic op het forum. Het Circuits Online Team wenst je fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Reacties »

Tektronix introduceert mid-range oscilloscopen

Tektronix introduceert mid-range oscilloscopen

maandag 23 december 2013 · Tektronix heeft de MSO/DPO5000B serie mid-range oscilloscopen geÔntroduceerd, met een bandbreedte van 350 MHz tot 2 GHz. De oscilloscopen zijn speciaal bedoeld voor het meten aan snelle seriŽle bussen en schakelende voedingen.


De MSO/DPO5000B oscilloscopen hebben 5 of 10 Giga-samples per seconde en kunnen standaard 50 miljoen samples opslaan. Tektronix heeft de scopes ontwikkeld omdat ze een trend zien in het gebruik van snelle seriële bussen in embedded systemen, zoals USB 2.0, USB HSIC en Ethernet. Deze snelle interfaces stellen speciale eisen aan meetapparatuur. Een ander toepassingsgebied is de schakelende voeding. Door nieuwe technologieën zoals SiC en GaN halfgeleiders neemt de schakelsnelheid toe, wat een hogere bandbreedte, snellere sampling rate en gespecialiseerde probes vereist.

De Tektronix MSO/DPO5000B serieDe Tektronix MSO/DPO5000B serie

In de MSO/DPO5000B serie is opslag van 250 miljoen samples, een capture rate tot 250.000 golfvormen per seconde en > 11 bits resolutie mogelijk. Bij de oscilloscoop wordt een 1 GHz passieve probe met een capaciteit van slechts 4 pF meegeleverd. De intensity grading technologie zorgt ervoor dat glitches en transients snel gevonden kunnen worden. In alle oscilloscopen uit de serie zit een 480 GB solid-state disk zodat de scoop sneller opstart en meer meetgegevens opgeslagen kunnen worden. Met de Visual Trigger optie kan getriggerd worden op vormen zoals rechthoeken en zeshoeken.

De DPO types zijn uitgerust met 4 analoge kanalen, de MSO types hebben daarnaast nog 16 digitale kanalen. De goedkoopste scoop uit de serie, de DPO5034B met 4 kanalen en 350 MHz bandbreedte, heeft een adviesprijs van $ 12.300. De meest uitgebreide scoop, de MSO5204B (4 analoge en 16 digitale kanalen, 2 GHz bandbreedte) wisselt voor $ 24.800 van eigenaar.

Reacties »

Dag van de Radio Amateur 2013

Dag van de Radio Amateur 2013

woensdag 16 oktober 2013 · Op zaterdag 2 november aanstaande wordt voor de 53ste keer door VERON de Dag van de Radio Amateur georganiseerd. In de Americahal te Apeldoorn kun je dan terecht voor lezingen, een zelfbouwtentoonstelling en een onderdelenmarkt.


De Dag van de Radio Amateur heeft dit jaar als thema SDR, onder het motto: "SDR, daar kun je niet omheen". Dit thema komt terug in de lezingen en de zelfbouwtentoonstelling. Dit jaar zal verder weer een morsecode wedstrijd plaatsvinden, beter bekend als "de Vonkenboerwedstrijd". Ook zal er zoals voorgaande jaren een "jeugdplein" zijn waar de jeugd kennis kan maken met de radio hobby. Jeugdige bezoekers kunnen hier informatie inwinnen en projectjes in elkaar solderen.

Op de onderdelenmarkt zijn nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Zelf in elkaar gebakken projecten zijn te aanschouwen in de zelfbouwtentoonstelling. De drie leukste of origineelste projecten worden door het VERON fonds met een prijs beloond.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 09:00 uur. VERON leden betalen € 7,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs € 8,00 en kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Bij de Americahal kan (nog) gratis geparkeerd worden. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2013

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2013

dinsdag 10 september 2013 · Zaterdag 28 september organiseert Stichting R.O.M. wederom de jaarlijkse radio onderdelen markt bij wegrestaurant "De Lichtmis" aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de markt zijn radio onderdelen voor zend- en luisteramateurs te vinden. Maar ook elektronica- en computeronderdelen worden ruim aangeboden. Zowel gebruikte als nieuwe waar is verkrijgbaar. Het aanbod loopt uiteen van dump tot professionele apparatuur en onderdelen, antennes en vakliteratuur.

De standhouders zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland, maar de markt trekt ook steeds meer standhouders uit onder andere België, Duitsland en Engeland. Het grootste deel van de standhouders is particulier, maar ook een aantal handelaren bieden hun waar aan.

De onderdelen markt is geopend van 9:00 tot 16:00 uur. Het wegrestaurant "De Lichtmis" ligt bij afslag 22 (Nieuwleusen/Hasselt) aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Toegang tot de onderdelen markt is gratis. Er kan bij goede weersomstandigheden geparkeerd worden op het weiland tegenover het marktterrein voor de prijs van € 2,--.

Kijk voor meer informatie in het topic op het forum of op de website van Stichting Radio Onderdelen Markt.

Reacties »

Nieuw boek over Raspberry Pi van Elektor

Nieuw boek over Raspberry Pi van Elektor

zondag 1 september 2013 · Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht over de Raspberry Pi, de compacte en complete computer die slechts een paar tientjes kost. Met 45 elektronica projecten maakt het boek je wegwijs met de Raspberry Pi.


De Raspberry Pi is een vorig jaar geÔntroduceerde computer op creditcard formaat. Het is een volwaardige computer met 700 MHz processor, HDMI, netwerk- en USB-aansluitingen. De Pi draait op Linux en gebruikt een SD-kaart voor dataopslag. Het sterke punt van de Raspberry Pi is de combinatie van de software en mogelijkheid om het apparaat aan elektronica te koppelen.

Het boek begint met een introductie in het besturingssysteem Linux en de software van de Pi. Programmeren in de shell Bash komt ook kort aan de orde. De programmeertaal Python is de hoofdtaal van de Raspberry Pi en komt dus het meeste aan bod. Ook Javascript (voor het maken van web-interfaces) wordt kort behandeld.

Na de software is de hardware aan de beurt. In het boek wordt getoond hoe de IO-interface van de Raspberry Pi gebruikt kan worden om externe elektronica aan te sturen en hoe je dat vanuit software kunt doen. Hierbij worden ook zaken als PWM, SPI en I²C behandeld. Al die dingen worden uitgelegd met kleine projectjes, zoals een motorsnelheidsregeling, temperatuurmeter en analoog-digitaal conversie en omgekeerd. Verder wordt ook gedemonstreerd hoe de ingebouwde webserver van de Raspberry Pi gebruikt kan worden om elektronica te besturen.

Het boek is een goede introductie in de wereld van de Raspberry Pi, zeker wanneer je nog niet bekend bent met Linux of de gebruikte programmeertalen. De auteur is Bert van Dam, die eerder onder andere het boek "50 PIC Microcontroller projecten" schreef. Het boek telt 292 pagina's en is voor € 36,95 te koop in de webshop van Elektor.

Reacties »

Agilent introduceert nieuwe 6,5 digit multimeters

Agilent introduceert nieuwe 6,5 digit multimeters

donderdag 27 juni 2013 · Vorige week heeft Agilent nieuwe 6,5 digit multimeters geÔntroduceerd als vervanging voor de bekende en populaire Agilent 34401A multimeter. De meters hebben onder andere een kleuren LCD en nieuwe connectivity opties.


De 34461A is bedoelt als directe vervanger voor de 34401A en maakt het upgraden eenvoudig. De 34460A is een instapmodel in de markt van 6,5 digit multimeters. Beide meters zijn uitgevoerd met een 4,3 inch kleuren LCD waarop ook extra metingen, histogrammen en statistische gegevens weergegeven kunnen worden. Ook kunnen ze beide temperatuur meten.

De 34461A kan stroom meten van 100 µA tot 10 A. Het goedkopere broertje kan stroom tot 3 A meten. Via USB kunnen meetwaardes op een USB-stick opgeslagen worden. Met extra software kan via de PC de meter bestuurd en uitgelezen worden. De 34460A heeft standaard USB, een LAN aansluiting is optioneel. De 34461A heeft wel standaard een LAN aansluiting. GPIB is voor beide meters optioneel.

De Agilent 34461A 6,5 digit multimeterDe Agilent 34461A 6,5 digit multimeter

De Truevolt technologie kan volgens Agilent beter omgaan met niet-ideale signalen en zorgt voor minder meetfouten. De RMS meting van wisselspanning wordt met digitale samplingtechnieken gedaan, waardoor signalen met een crestfactor tot 10 nauwkeurig gemeten kunnen worden.

De door Agilent opgegeven adviesprijs voor de 34460A in de Verenigde Staten is $ 945. De 34461A wisselt voor $ 1095 van eigenaar. David L. Jones van het EEVblog heeft de meter gereviewed en uit elkaar gehaald. Dave was onder de indruk van de constructie en het ontwerp van de multimeter. Volgens hem werkt de meter goed, op enkele usability probleempjes na die wellicht met een firmware update opgelost kunnen worden.

Reacties »