maandag 28 september 2015 · Binnenkort bestaat elektronica webshop Eleshop 10 jaar. Om dit te vieren wordt op zaterdag 10 oktober een seminar georganiseerd, die voor iedereen gratis toegankelijk is. Tijdens het seminar zullen er drie workshops worden gegeven.
De volgende workshops worden verzorgd:
Deze workshop wordt gegeven door Paul van Bavel, technisch verantwoordelijk voor het high-tech lab bij Prodrive Technologies. In deze workshop wordt op een praktische manier ingegaan op uitdagingen uit de praktijk.
Vapour phase is een soldeertechniek met nauwkeurige en consistente resultaten. Door recente ontwikkelingen is de prijs gedaald, waardoor vapour phase nu interessant is voor thuis of in het kleinbedrijf. Marc van Stralen zal tijdens deze sessie alles vertellen over vapour phase solderen.
De afgelopen jaren is er veel veranderd in de wereld van de meetapparatuur. Enkele nieuwe merken zijn inmiddels groot in het budgetsegment. Eleshop zet tijdens deze workshop de interessantste producten van Rigol, Siglent, GW-Instek en Owon naast elkaar.
De dag wordt feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje voor alle gasten. Aanmelden is verplicht en kan op de speciale seminar pagina. Hier staat ook meer informatie over het evenement.
zondag 16 augustus 2015 · Atmel heeft een seriële EEPROM op de markt gebracht die slechts twee aansluitingen nodig heeft: data en massa. De EEPROM onttrekt de benodigde voeding aan de data pin.
De AT21CS01 is een single-wire seriële EEPROM van 1 Kbit. Atmel ziet de toepassing van de EEPROM vooral in steeds kleiner wordende wearables en IoT apparaten. Ook is de EEPROM klein genoeg voor toepassing in accu's, kabels en inkjet cartridges.
De EEPROM is al tevreden met weinig stroom: de standby modus verbruikt 700 nA, schrijven kost 200 µA en lezen 80 µA. Het geheugen is georganiseerd in vier zones van 256 bit. Ieder van deze zones kan als read-only ingesteld worden. Daarnaast programmeert Atmel een 64 bit lang uniek serienummer in de EEPROM. De gebruiker heeft 16 byte om veilig data in te programmeren. Beide gebieden kunnen beveiligd worden tegen schrijven.
De EEPROM werkt met het I2C-protocol en er kunnen tot acht EEPROM's op dezelfde bus aangesloten worden. De AT21CS01 werkt op een voedingsspanning van 1,7 - 3,6 V. In het vierde kwartaal zal de AT21CS11 op de markt gebracht worden die met een voeding van 2,7 - 4,5 V overweg kan. Deze versie is vooral bedoeld voor inbouw in accupacks. De AT21CS01 is verkrijgbaar in een 3-pins SOT23, 8-pins SOIC en 4-ball WLCSP behuizing.
zondag 3 mei 2015 · Tektronix heeft een instap arbitrary function generator op de markt gebracht. De tweekanaals generator heeft een bandbreedte van 25 MHz en is door de prijsklasse vooral geschikt voor toepassing in het onderwijs.
De AFG1022 heeft een sample rate van 125 MS/s en 14 bits verticale resolutie. De uitgang van beide kanalen kan met een maximale resolutie van 1 µHz ingesteld worden met een amplitude van 1 mVpp tot 10 Vpp. Met de ingebouwde 6-digit 200 MHz frequentieteller kan ook periode, pulsbreedte en duty-cycle gemeten worden.
De functiegenerator heeft 50 ingebouwde golfvormen met verschillende modulatie opties. Je kunt zelf arbitraire golfvormen (tot 8192 punten) maken met de gratis ArbExpress software van Tektronix. Deze kunnen op het 64 MB interne geheugen of een externe USB-stick worden opgeslagen.
De generator is uitgerust met een 3,95" kleur TFT display. Tektronix noemt een adviesprijs voor de AFG1022 van $ 715.
dinsdag 31 maart 2015 · Op zaterdag 21 maart was weer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Voor het achtste achtereenvolgende jaar was Circuits Online te vinden als één van de 330 stands.
Een week voor de vlooienmarkt is Tom de Goede weer door Nederland en België getrokken om spulletjes voor de verkoop op onze stand op te halen. Op de stand werden een aantal zelfbouwprojecten getoond, waaronder de analoge modulaire synthesizer van otto272. Veel bezoekers werden ook weer aangetrokken tot de Jakobsladder van ruim een meter hoog, gemaakt door Guido Mennen.
Ook kon je dit jaar weer meedoen met de prijsvraag. De prijzen waren een Raspberry Pi 2 Model B en het boek Mastering Surface Mount Technology van Vincent Himpe. Als het goed is hebben de twee prijswinnaars inmiddels bezoek gehad van de postbode.
Onze stand was weer een groot succes, de omzet zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de gebruikers die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.
Wil je nog een keertje nagenieten of wil je zien wat je gemist hebt? Bekijk dan dit korte filmpje met een sfeerimpressie van de markt.
Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com
zondag 29 maart 2015 · Tektronix heeft de DPO70000SX serie op de markt gebracht, een 70 GHz realtime oscilloscoop. De lage form factor is opvallend en zorgt volgens Tektronix voor kortere meetkabels.
In de GHz race bleef Tektronix al een tijdje wat achter na de introductie van Keysight's 63 GHz scoop, LeCroy's 65 GHz scoop en LeCroy's 100 GHz scoop. Nu zijn ze weer terug met deze 70 GHz realtime oscilloscoop. De scoop gebruikt Asynchronous Time Interleaving (ATI) technologie van Tektronix. Snelle oscilloscopen van andere fabrikanten delen het frequentiespectrum op om het apart te digitaliseren. In plaats van deze frequency interleaving techniek gebruikt Tektronix time interleaving. Volgens Tektronix levert dit minder ruis op.
De serie bestaat momenteel uit twee scopen: de DPO77002SX met 70 GHz bandbreedte en de DPO73304SX met 33 GHz bandbreedte. Deze laatste heeft geen ATI technologie. De DPO77002SX heeft een sample rate van 200 GS/s en een stijgtijd van minder dan 6 ps. Het topmodel DPO77002SX heeft met 1 kanaal een bandbreedte van 70 GHz en met 2 kanalen 33 GHz per kanaal. De Tektronix UltraSync technologie maakt het mogelijk meerdere oscilloscopen uit deze serie te koppelen.
De 70 GHz versie heeft een adviesprijs van $ 315.000, de 33 GHz versie kost $ 285.000.
zondag 8 maart 2015 · Ben je nog niet zo bekend met radiomarkten en wil je weleens kijken wat het is? HTF Electronics maakt het nu erg aantrekkelijk en stelt 15 toegangsvouchers beschikbaar, die je kunt winnen door mee te doen aan onze actie!
Member Zirconium met zijn bedrijf HTF Electronics stelt de vouchers voornamelijk beschikbaar om beginnende elektronica-hobbyisten kennis te laten maken met radiomarkten.
Één van de vijftien toegangsvouchers voor de radiomarkt in Rosmalen op zaterdag 21 maart. Met de voucher kun je de entree van € 8,- terug verdienen doordat je € 8,- korting krijgt op jouw aankoop bij de stand van HTF Electronics. Er is geen minimum aankoop bedrag, maar er wordt geen geld retour gegeven.
Stuur voor woensdag 11 maart 21:00 uur een mailtje naar Jeroen Vreuls (webmaster@circuitsonline.net) met in het onderwerp "Rosmalen actie". Vermeldt in dat mailtje ook meteen je adres. Dat is alles! Wij zullen dan uit de inzendingen vijftien winnaars trekken. Heb je gewonnen, dan wordt de voucher direct opgestuurd. En als je dan bij de stand van HTF Electronics langs gaat bedank Zirconium ook even! Je kunt meedoen als je in Nederland of België woont.
zondag 1 maart 2015 · Op zaterdag 21 maart organiseert de Bossche Radio Amateur Club de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De markt, dit jaar de 40ste editie, is te vinden in het Autotron te Rosmalen. Zoals gebruikelijk is Circuits Online weer aanwezig met een stand.
De vlooienmarkt is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronica hobbyisten. In 2014 kwamen ongeveer 5000 bezoekers voor de markt naar het Autotron voor de markt om de 330 stands af te struinen.
Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt en het is een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. De markt is natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.
Ook dit jaar zal Circuits Online weer aanwezig zijn met een grote stand. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 21 maart. Op zaterdag 14 maart zal Tom door Nederland en België rijden om spullen op te halen, dus als je niet kunt komen of het is teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom.
Op de Circuits Online stand kun je meedoen met een elektronica prijsvraag. Je maakt dan kans op een Raspberry Pi 2 of het boek Mastering Surface Mount Technology.
De Raspberry Pi 2 Model B is de pas uitgekomen upgrade van de eerste Pi. De Raspberry Pi is een singleboard computer op creditcard formaat. De Pi 2 heeft een 900 MHz quad-core ARM Cortex-A7 processor en 1 GB DDR2 RAM. Diverse Linux distributies (zoals Debian en Ubuntu) kunnen draaien op de Raspberry Pi. Ook zal Microsoft later dit jaar een versie van Windows 10 beschikbaar maken voor de Pi.
Het boek Mastering Surface Mount Technology is het tweede deel in de LabWorX serie van Engelstalige boeken van Elektor. Het boek geeft technieken, tips en knowhow over hoe je surface mount (SMD) kunt toepassen. Naast de beschrijving van geschikte methodes en benodigde apparatuur wordt in dit boek ook aandacht geschonken aan technische aspecten en soldeermethodes. Met een aantal projecten leer je hoe je in de praktijk met SMD kunt omgaan. Het boek is geschreven door Vincent Himpe, op Circuits Online beter bekend als free_electron.
De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 8,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum. In het topic staat ook meer informatie over de mogelijkheden van het doneren van spulletjes.
donderdag 5 februari 2015 · De Raspberry Pi Foundation heeft de Raspberry Pi 2 Model B op de markt gebracht. Het is een upgrade van de oude Model B met nu een 900 MHz quad-core ARMv7 processor en 1 GB RAM. Desondanks is de Pi 2 volledig backwards-compatibel met de eerste Pi.
De Raspberry Pi 2 maakt gebruik van de BCM2836 SoC van Broadcom. Dit is een 900 MHz quad-core ARM Cortex-A7 processor. In vergelijking met de BCM2835 met 700 MHz single-core ARM11 van de eerste Raspberry Pi biedt de BCM2836 een stuk meer power. Samen met 1 GB DDR2 RAM is de Pi 2 ongeveer 6 keer sneller dan de oude Pi, aldus de Raspberry Pi Foundation.
De Raspberry Pi 2 heeft dezelfde afmetingen en connectoren als de eerste Pi. Ook de software is, op de Linux kernel na, backwards compatibel. Raspbian en NOOBS images met een ARMv7 kernel zijn per direct beschikbaar op de Raspberry Pi website. De Pi 2 kan ook de populaire Linux distributie Ubuntu draaien, een Snappy Ubuntu Core image is beschikbaar.
Opvallend is dat de Raspberry Pi Foundation de afgelopen maanden samengewerkt heeft met Microsoft. Het resultaat is dat de Raspberry Pi 2 ook op Windows 10 kan gaan draaien. De Pi versie van Windows 10 wordt later dit jaar uitgebracht wordt door Microsoft gratis beschikbaar gemaakt.
De Raspberry Pi 2 is onder andere verkrijgbaar bij element14 en RS Components. De adviesprijs is ongewijzigd gebleven: $ 35.
woensdag 4 februari 2015 · Keithley heeft onlangs de DMM7510 geïntroduceerd, een 7,5-digit multimeter met touchscreen die golfvormen op een oscilloscoop-achtige wijze kan weergeven.
Keithley noemt de DMM7510 zelf een 'grafische sampling multimeter'. Door de 1 MS/s 18-bit A/D-converter kunnen golfvormen zichtbaar gemaakt worden. Uiteraard kan hierbij op verschillende manieren getriggerd worden (onder andere flank en puls). Met het 5" capacitieve touchscreen is de multimeter intuïtief te bedienen. Zo kan pinch/zoom en slepen gebruikt worden om eenvoudig door menu's te navigeren en gemeten data overzichtelijk te bekijken. DC volts kunnen gemeten worden met 14 ppm voor 1 jaar nauwkeurigheid. Verdere meetfuncties zijn DC en AC stroom, capaciteit, frequentie en temperatuur.
De DMM7510 heeft zowel GPIB, USB 2.0 en LXI/Ethernet interfaces voor bediening op afstand. Met software die Keithley gratis ter beschikking stelt kan de multimeter door een PC aangestuurd worden. De adviesprijs voor de DMM7510 in de VS is $ 3.990.
zaterdag 22 november 2014 · Vanaf vandaag is een langverwachte functie aan het forum toegevoegd: je kunt direct afbeeldingen en bestanden aan je bericht toevoegen, zonder gebruik te maken van externe sites.
Tot nu toe was het alleen mogelijk om afbeeldingen en bestanden aan je forumbericht te koppelen door ze op een upload-site (zoals het Upload Archief) te uploaden. Dit is een extra stap die niet altijd goed begrepen werd, vooral door nieuwe gebruikers. Vanaf nu kun je direct bij het plaatsen van een bericht afbeeldingen en bestanden uploaden, wat een heel stuk gebruikersvriendelijker is.
Wanneer je afbeeldingen of bestanden upload, worden deze onder jouw bericht weergegeven, afbeeldingen als thumbnails en bestanden als download-links. Door te klikken op Plaats in bericht worden ze in de tekst van het bericht geplaatst. Een afbeelding die in het bericht wordt geplaatst, wordt groot weergegeven. Je kunt meerdere bestanden tegelijk uploaden. De upload functie is vanaf nu beschikbaar voor alle geregistreerde gebruikers.