Nieuws

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2015 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2015 in Rosmalen

zondag 1 maart 2015 · Op zaterdag 21 maart organiseert de Bossche Radio Amateur Club de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De markt, dit jaar de 40ste editie, is te vinden in het Autotron te Rosmalen. Zoals gebruikelijk is Circuits Online weer aanwezig met een stand.


De vlooienmarkt is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronica hobbyisten. In 2014 kwamen ongeveer 5000 bezoekers voor de markt naar het Autotron voor de markt om de 330 stands af te struinen.

Rosmalen 2014 #12Rosmalen 2014 #12

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt en het is een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. De markt is natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Circuits Online stand

Ook dit jaar zal Circuits Online weer aanwezig zijn met een grote stand. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 21 maart. Op zaterdag 14 maart zal Tom door Nederland en België rijden om spullen op te halen, dus als je niet kunt komen of het is teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom.

Prijsvraag: maak kans op een Raspberry Pi 2 of het boek Mastering Surface Mount Technology!

Op de Circuits Online stand kun je meedoen met een elektronica prijsvraag. Je maakt dan kans op een Raspberry Pi 2 of het boek Mastering Surface Mount Technology.

Raspberry Pi 2 Model BDe Raspberry Pi 2 Model B is de pas uitgekomen upgrade van de eerste Pi. De Raspberry Pi is een singleboard computer op creditcard formaat. De Pi 2 heeft een 900 MHz quad-core ARM Cortex-A7 processor en 1 GB DDR2 RAM. Diverse Linux distributies (zoals Debian en Ubuntu) kunnen draaien op de Raspberry Pi. Ook zal Microsoft later dit jaar een versie van Windows 10 beschikbaar maken voor de Pi.

Mastering Surface Mount Technology van ElektorHet boek Mastering Surface Mount Technology is het tweede deel in de LabWorX serie van Engelstalige boeken van Elektor. Het boek geeft technieken, tips en knowhow over hoe je surface mount (SMD) kunt toepassen. Naast de beschrijving van geschikte methodes en benodigde apparatuur wordt in dit boek ook aandacht geschonken aan technische aspecten en soldeermethodes. Met een aantal projecten leer je hoe je in de praktijk met SMD kunt omgaan. Het boek is geschreven door Vincent Himpe, op Circuits Online beter bekend als free_electron.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 8,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum. In het topic staat ook meer informatie over de mogelijkheden van het doneren van spulletjes.

Reacties »

De Raspberry Pi 2: quad-core en 1 GB RAM

De Raspberry Pi 2: quad-core en 1 GB RAM

donderdag 5 februari 2015 · De Raspberry Pi Foundation heeft de Raspberry Pi 2 Model B op de markt gebracht. Het is een upgrade van de oude Model B met nu een 900 MHz quad-core ARMv7 processor en 1 GB RAM. Desondanks is de Pi 2 volledig backwards-compatibel met de eerste Pi.


De Raspberry Pi 2 maakt gebruik van de BCM2836 SoC van Broadcom. Dit is een 900 MHz quad-core ARM Cortex-A7 processor. In vergelijking met de BCM2835 met 700 MHz single-core ARM11 van de eerste Raspberry Pi biedt de BCM2836 een stuk meer power. Samen met 1 GB DDR2 RAM is de Pi 2 ongeveer 6 keer sneller dan de oude Pi, aldus de Raspberry Pi Foundation.

Raspberry Pi 2 Model BRaspberry Pi 2 Model B

De Raspberry Pi 2 heeft dezelfde afmetingen en connectoren als de eerste Pi. Ook de software is, op de Linux kernel na, backwards compatibel. Raspbian en NOOBS images met een ARMv7 kernel zijn per direct beschikbaar op de Raspberry Pi website. De Pi 2 kan ook de populaire Linux distributie Ubuntu draaien, een Snappy Ubuntu Core image is beschikbaar.

Opvallend is dat de Raspberry Pi Foundation de afgelopen maanden samengewerkt heeft met Microsoft. Het resultaat is dat de Raspberry Pi 2 ook op Windows 10 kan gaan draaien. De Pi versie van Windows 10 wordt later dit jaar uitgebracht wordt door Microsoft gratis beschikbaar gemaakt.

De Raspberry Pi 2 is onder andere verkrijgbaar bij element14 en RS Components. De adviesprijs is ongewijzigd gebleven: $ 35.

Reacties (1) »

Keithley introduceert grafische multimeter met touchscreen

Keithley introduceert grafische multimeter met touchscreen

woensdag 4 februari 2015 · Keithley heeft onlangs de DMM7510 geïntroduceerd, een 7,5-digit multimeter met touchscreen die golfvormen op een oscilloscoop-achtige wijze kan weergeven.


Keithley noemt de DMM7510 zelf een 'grafische sampling multimeter'. Door de 1 MS/s 18-bit A/D-converter kunnen golfvormen zichtbaar gemaakt worden. Uiteraard kan hierbij op verschillende manieren getriggerd worden (onder andere flank en puls). Met het 5" capacitieve touchscreen is de multimeter intuïtief te bedienen. Zo kan pinch/zoom en slepen gebruikt worden om eenvoudig door menu's te navigeren en gemeten data overzichtelijk te bekijken. DC volts kunnen gemeten worden met 14 ppm voor 1 jaar nauwkeurigheid. Verdere meetfuncties zijn DC en AC stroom, capaciteit, frequentie en temperatuur.

Keithley DMM7510Keithley DMM7510

De DMM7510 heeft zowel GPIB, USB 2.0 en LXI/Ethernet interfaces voor bediening op afstand. Met software die Keithley gratis ter beschikking stelt kan de multimeter door een PC aangestuurd worden. De adviesprijs voor de DMM7510 in de VS is $ 3.990.

Reacties (2) »

Afbeeldingen en bestanden uploaden in het forum!

Afbeeldingen en bestanden uploaden in het forum!

zaterdag 22 november 2014 · Vanaf vandaag is een langverwachte functie aan het forum toegevoegd: je kunt direct afbeeldingen en bestanden aan je bericht toevoegen, zonder gebruik te maken van externe sites.


Tot nu toe was het alleen mogelijk om afbeeldingen en bestanden aan je forumbericht te koppelen door ze op een upload-site (zoals het Upload Archief) te uploaden. Dit is een extra stap die niet altijd goed begrepen werd, vooral door nieuwe gebruikers. Vanaf nu kun je direct bij het plaatsen van een bericht afbeeldingen en bestanden uploaden, wat een heel stuk gebruikersvriendelijker is.

Forum upload functie screenshotForum upload functie screenshot

Wanneer je afbeeldingen of bestanden upload, worden deze onder jouw bericht weergegeven, afbeeldingen als thumbnails en bestanden als download-links. Door te klikken op Plaats in bericht worden ze in de tekst van het bericht geplaatst. Een afbeelding die in het bericht wordt geplaatst, wordt groot weergegeven. Je kunt meerdere bestanden tegelijk uploaden. De upload functie is vanaf nu beschikbaar voor alle geregistreerde gebruikers.

Reacties (13) »

electronica 2014: de highlights

electronica 2014: de highlights

zondag 16 november 2014 · Een bescheiden delegatie van Circuits Online (lees: ondergetekende) was dit jaar aanwezig op electronica 2014, vakbeurs voor elektronica in München. Lees hier wat deze keer de opvallende zaken waren.


electronica 2014 logoelectronica is een beurs die iedere twee jaar in München wordt gehouden. Alle grote elektronicabedrijven zijn er vertegenwoordigd, van halfgeleiderfabrikanten en distributeurs tot PCB boeren en koperdraadspecialisten. Dit jaar waren er meer dan 73.000 bezoekers en 2.737 standhouders.

Tektronix RSA306 USB spectrum analyzer

Tektronix heeft een USB 3.0 spectrum analyzer gepresenteerd, de RSA306, die in een PC geplugd kan worden. De analyzer heeft een frequentiebereik van 9 kHz tot 6,2 GHz en een real-time bandbreedte van 40 MHz.

Tektronix RSA306 spectrum analyzerTektronix RSA306 spectrum analyzer

De RSA306 werkt met SignalVu software, die in een afgeslankte vorm nu gratis is. De analyzer is onder andere bedoeld voor ontwerp en ontwikkeling van HF toepassingen, het opsporen van HF interferentie en voor onderwijs. Prijzen starten vanaf € 2810,-, volgens Tektronix de helft van de prijs van een conventionele spectrum analyzer met vergelijkbare specificaties.

Teledyne LeCroy 100 GHz real-time oscilloscoop

Teledyne LeCroy blijft de grenzen van real-time oscilloscopen verleggen met de introductie van een 100 GHz, 240 GS/s oscilloscoop. De LabMaster 10-100Zi maakt gebruik van de door het bedrijf in 2013 voor het eerst gepresenteerde 100 GHz technologie. De oscilloscoop is reeds door Alcatel-Lucent gebruikt voor het demonstreren van een optische ontvanger van 160 GBaud QPSK signalen.

Teledyne LeCroy LabMaster 10-100ZiTeledyne LeCroy LabMaster 10-100Zi

Het systeem bestaat uit de 100 GHz acquisitie module en een Master Control Module (MCM-Zi). De laatste bevat het display en bedieningsorganen en kan meerdere acquisitie modules in 10 Zi reeks aansturen.

Mouser MultiSIM BLUE

Mouser heeft een community website gebouwd rond het MultiSIM BLUE software pakket. MultiSIM BLUE is ontwikkeld door National Instruments en biedt mogelijkheden voor schema-ontwerp, simulatie en PCB-ontwerp. In het pakket zit ook een componenten database van Mouser. MultiSIM BLUE is via Mouser gratis te downloaden, ondersteunt tot 64 print layers en heeft geen restricties wat betreft afmetingen van de print. Na het ontwerpen kan de gebruiker via de BOM-to-Cart functie met één klik alle benodigde componenten bij Mouser bestellen.

De community website van MultiSIM BLUE biedt tutorials, video's, een knowledge base en discussie forums.

Linear Technology LTC2983 temperatuur meetsysteem

Tijdens electronica heeft Linear Technology de LTC2983 geïntroduceerd. Dit IC kan direct thermistors, thermokoppels, diodes en weerstandsthermometers digitaliseren met 0,1 °C en 0,001 °C resolutie. De LTC2983 heeft 20 analoge ingangen en kan de temperatuur zowel in °C als °F uitvoeren.

Linear LTC2983 temperatuur meetsysteemLinear LTC2983 temperatuur meetsysteem

Het digitaliseren gebeurt met drie 24-bit A/D-converters met een interne 10 ppm/°C referentie. Het IC bevat algoritmes voor het lineariseren van diverse sensor types, maar het is ook mogelijk eigen algoritmes te programmeren. Dit werd tijdens electronica gedemonstreerd met een thermokoppel gemaakt van prikkeldraad en een koperen buis. De uitlezing was gemaakt met nixie buisjes. De LTC2983 is beschikbaar in een 7 x 7mm LQFP-48 behuizing. Prijzen starten vanaf $ 19,49 per stuk in hoeveelheden van 1000 stuks.

01: electronica 201402: Robot van Maxon Motor03: Een Tesla Model S te winnen bij Digi-Key04: 3D printer bij Farnell/element14 stand05: Game bij RS Components met Oculus Rift spelen om een prijs te winnen06: Keithley 2450 SMU07: Rigol MSO1074 mixed-signal oscilloscoop08: Teledyne LeCroy LabMaster 10-65Zi09: electronica 2014

Reacties (2) »

TTL viert vijftigste verjaardag

TTL viert vijftigste verjaardag

zondag 13 juli 2014 · Vijftig jaar geleden bracht Texas Instruments de 5400 serie van TTL (transistor-transistor logic) IC's op de markt. TTL werd heel populair en is gebruikt in onder andere computers, industriële besturingen en consumentenelektronica.


TTL werd in 1961 ontwikkeld door James L. Buie en heette aanvankelijk transistor-coupled transistor logic (TCTL). De techniek werd populair door de 5400 serie van Texas Instruments die in 1964 op de markt gebracht werd. De 5400 serie voor militaire toepassingen en had een temperatuurbereik van -55 °C tot 125 °C. In 1966 kwam de bekende 7400 serie op de markt met goedkopere plastic behuizingen en een temperatuurbereik van 0 °C tot 70 °C.

Omdat TTL voordelen had in vergelijking met andere technieken uit die tijd (zoals RTL en DTL) werd het een populaire familie van digitale logica. De TTL familie werd in de loop der tijd uitgebreid met veel verschillende types, van simpele met een paar gates tot meer complexe zoals de 74181, die een complete ALU bevat. Die 74181 werd in de jaren 70 gebruikt in verschillende minicomputers en ook de Xerox Alto, de eerste computer met een grafische desktop interface.

Er kwamen ook diverse TTL sub-families, zoals F (fast) en LS (low-power Schottky). Ook kwamen er families gebaseerd op CMOS technologie, zoals HCT en AC. De logische niveau's van TTL werden in veel systemen gebruikt, ook als er geen TTL IC's aan te pas kwamen. Door verregaande integratie in microprocessors, FPGA's en CPLD's wordt TTL tegenwoordig steeds minder vaak gebruikt.

Reacties »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2014 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2014 in Rosmalen

zondag 30 maart 2014 · Op zaterdag 15 maart was weer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Alweer voor het zevende achtereenvolgende jaar was Circuits Online te vinden als één van de 330 stands.


Voor de vlooienmarkt is Tom de Goede weer door Nederland en België getrokken om spulletjes voor de verkoop op onze stand op te halen. Ook werden diverse bouwpakketjes en weerstandsetjes van SMDShop.nl verkocht.

Op de stand werden een aantal zelfbouwprojecten getoond, waaronder een LED lichtkrant van JesperR en een jumbo VFD klok van The Engineer. De Tesla-coil van Guido Mennen bleef dit jaar thuis. Maar hij had een waardige opvolger gefabriceerd, een Jakobsladder van ruim een meter hoog. Ook die trok natuurlijk erg veel bekijks.

Verder was er wederom een prijsvraag waarmee je kans kon maken op één van de drie OpenWRT modules, beschikbaar gesteld door DPTechnics. De prijswinnaars hebben inmiddels hun prijs op de deurmat horen vallen.

Onze stand was weer een groot succes, de omzet zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de gebruikers die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.

Wil je nog een keertje nagenieten of wil je zien wat je gemist hebt? Guido heeft een time-lapse filmpje gemaakt waarop onze stand te zien is. Verder is er nog een kort filmpje gemaakt met een sfeerimpressie van de markt. Hieronder staan nog enkele foto's gemaakt door Guido en Thijs.

Circuitsonline.net stand Rosmalen 2014

Circuitsonline.net stand Rosmalen 2014

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2014

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2014

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Rosmalen 2014 #01Rosmalen 2014 #02Rosmalen 2014 #03Rosmalen 2014 #04Rosmalen 2014 #05Rosmalen 2014 #06Rosmalen 2014 #07Rosmalen 2014 #08Rosmalen 2014 #09Rosmalen 2014 #10Rosmalen 2014 #11Rosmalen 2014 #12

Reacties (2) »

Zes meetinstrumenten in één scoop van Tektronix

Zes meetinstrumenten in één scoop van Tektronix

dinsdag 11 maart 2014 · Onlangs heeft Tektronix de MDO3000 serie oscilloscopen geïntroduceerd. Deze mixed domain scopen combineren zes meetinstrumenten in één apparaat: oscilloscoop, spectrumanalyzer, logic analyzer, protocol analyzer, functiegenerator en digitale voltmeter.


Door de integratie van deze meetinstrumenten is het mogelijk vrijwel ieder embedded ontwerp te testen en debuggen zonder extra meetapparatuur, aldus Tektronix. De voordelen zijn een besparing in kosten en plaats en het gebruiksgemak van meerdere instrumenten met dezelfde interface.

Tektronix MDO3000 oscilloscoopTektronix MDO3000 oscilloscoop

De MDO3000 serie bestaat uit 2 en 4-kanaals oscilloscopen met een analoge bandbreedte van 100 MHz tot 1 GHz. De sample rate voor de 1 GHz modellen is 5 GS/s en voor de overige modellen 2,5 GS/s met een sample geheugen van 10 Mpoints. De optionele logic analyzer heeft 16 kanalen. De spectrumanalyzer werkt standaard vanaf 9 kHz tot de analoge bandbreedte van de scoop, maar kan worden uitgebreid tot 3 GHz.

De scoop heeft een capture rate van meer dan 280.000 waveforms per seconde. De protocol analyzer kan met optionele uitbreidingen 9 seriële protocollen analyseren, waaronder I²C, SPI, RS-232, USB 2.0 en CAN. De optionele AWG heeft een uitgang tot 50 MHz en een sample rate van 250 MS/s. De digitale voltmeter heeft 4 digits en kan AC RMS, DC, of AC+DC RMS meten.

Adviesprijzen voor de MDO3000 serie starten vanaf $ 3.350 en lopen tot $ 18.650 voor het meest uitgebreide model. David L. Jones van het EEVblog heeft de scoop al uit elkaar gehaald.

Reacties (3) »

Win vrijkaartjes voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

Win vrijkaartjes voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

zaterdag 8 maart 2014 · HTF Electronics stelt 5 vrijkaartjes en 5 toegangsvouchers beschikbaar, die je kunt winnen door mee te doen aan onze actie!


HTF ElectronicsMember Zirconium met zijn bedrijf HTF Electronics stelt de kaartjes en vouchers voornamelijk beschikbaar om beginnende elektronica-hobbyisten kennis te laten maken met radiomarkten.

Wat kun je winnen?

Één van de vijf vrijkaartjes voor de radiomarkt in Rosmalen of één van de vijf toegangsvouchers. Met een toegangsvoucher kun je de entree van € 7,- terug krijgen doordat je € 7,- korting krijgt op jouw aankoop bij de stand van HTF Electronics.

Hoe kun je meedoen?

Stuur voor maandagavond 21:00 uur een mailtje naar Jeroen Vreuls (webmaster@circuitsonline.net) met in het onderwerp "Rosmalen actie". Vermeldt in dat mailtje ook meteen je adres. Dat is alles! Wij zullen dan uit de inzendingen tien winnaars trekken. Heb je gewonnen, dan wordt het kaartje of de voucher direct opgestuurd. Kom dan ook even langs bij de stand van HTF Electronics om Zirconium te bedanken! Je kunt meedoen als je in Nederland of België woont.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2014 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2014 in Rosmalen

zondag 16 februari 2014 · Op zaterdag 15 maart organiseert Bossche Radio Amateur Club voor de 39ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De markt vindt plaats in het Autotron te Rosmalen. Zoals gebruikelijk is Circuits Online weer aanwezig met een stand.


De vlooienmarkt is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronica hobbyisten. In 2013 kwamen bijna 5000 bezoekers naar het Autotron voor de markt om de 330 stands af te struinen.

Rosmalen 2013 #3Rosmalen 2013 #3

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt en het is een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. De markt is natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Circuits Online stand

Ook dit jaar zal Circuits Online weer aanwezig zijn met een grote stand. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 15 maart. Op zaterdag 8 maart zal Tom door Nederland en België rijden om spullen op te halen, dus als je niet kunt komen of het is teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom.

Prijsvraag: maak kans op één van de drie OpenWRT modules!

Op de Circuits Online stand kun je meedoen met een elektronica prijsvraag. Je maakt dan kans op één van de drie OpenWRT modules. Ben je geïnteresseerd in embedded elektronica dan is de DPTechnics OpenWRT (Linux) module zeker iets voor jou. Het kleine bordje van 3 x 5 cm bevat WiFi (n), 2 x Ethernet, een UART, SPI, USB en meer dan 20 GPIO's, allemaal aangestuurd door een 400 MHz MIPS processor en een verbruik van 0,36 Watt. Meer informatie vind je op de site van DPTechnics.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt ¤ 7,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum.

Reacties »