Nieuws

TTL viert vijftigste verjaardag

TTL viert vijftigste verjaardag

zondag 13 juli 2014 · Vijftig jaar geleden bracht Texas Instruments de 5400 serie van TTL (transistor-transistor logic) IC's op de markt. TTL werd heel populair en is gebruikt in onder andere computers, industriële besturingen en consumentenelektronica.


TTL werd in 1961 ontwikkeld door James L. Buie en heette aanvankelijk transistor-coupled transistor logic (TCTL). De techniek werd populair door de 5400 serie van Texas Instruments die in 1964 op de markt gebracht werd. De 5400 serie voor militaire toepassingen en had een temperatuurbereik van -55 °C tot 125 °C. In 1966 kwam de bekende 7400 serie op de markt met goedkopere plastic behuizingen en een temperatuurbereik van 0 °C tot 70 °C.

Omdat TTL voordelen had in vergelijking met andere technieken uit die tijd (zoals RTL en DTL) werd het een populaire familie van digitale logica. De TTL familie werd in de loop der tijd uitgebreid met veel verschillende types, van simpele met een paar gates tot meer complexe zoals de 74181, die een complete ALU bevat. Die 74181 werd in de jaren 70 gebruikt in verschillende minicomputers en ook de Xerox Alto, de eerste computer met een grafische desktop interface.

Er kwamen ook diverse TTL sub-families, zoals F (fast) en LS (low-power Schottky). Ook kwamen er families gebaseerd op CMOS technologie, zoals HCT en AC. De logische niveau's van TTL werden in veel systemen gebruikt, ook als er geen TTL IC's aan te pas kwamen. Door verregaande integratie in microprocessors, FPGA's en CPLD's wordt TTL tegenwoordig steeds minder vaak gebruikt.

Reacties »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2014 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2014 in Rosmalen

zondag 30 maart 2014 · Op zaterdag 15 maart was weer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Alweer voor het zevende achtereenvolgende jaar was Circuits Online te vinden als één van de 330 stands.


Voor de vlooienmarkt is Tom de Goede weer door Nederland en België getrokken om spulletjes voor de verkoop op onze stand op te halen. Ook werden diverse bouwpakketjes en weerstandsetjes van SMDShop.nl verkocht.

Op de stand werden een aantal zelfbouwprojecten getoond, waaronder een LED lichtkrant van JesperR en een jumbo VFD klok van The Engineer. De Tesla-coil van Guido Mennen bleef dit jaar thuis. Maar hij had een waardige opvolger gefabriceerd, een Jakobsladder van ruim een meter hoog. Ook die trok natuurlijk erg veel bekijks.

Verder was er wederom een prijsvraag waarmee je kans kon maken op één van de drie OpenWRT modules, beschikbaar gesteld door DPTechnics. De prijswinnaars hebben inmiddels hun prijs op de deurmat horen vallen.

Onze stand was weer een groot succes, de omzet zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de gebruikers die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.

Wil je nog een keertje nagenieten of wil je zien wat je gemist hebt? Guido heeft een time-lapse filmpje gemaakt waarop onze stand te zien is. Verder is er nog een kort filmpje gemaakt met een sfeerimpressie van de markt. Hieronder staan nog enkele foto's gemaakt door Guido en Thijs.

Circuitsonline.net stand Rosmalen 2014

Circuitsonline.net stand Rosmalen 2014

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2014

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2014

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Rosmalen 2014 #01Rosmalen 2014 #02Rosmalen 2014 #03Rosmalen 2014 #04Rosmalen 2014 #05Rosmalen 2014 #06Rosmalen 2014 #07Rosmalen 2014 #08Rosmalen 2014 #09Rosmalen 2014 #10Rosmalen 2014 #11Rosmalen 2014 #12

Reacties (2) »

Zes meetinstrumenten in één scoop van Tektronix

Zes meetinstrumenten in één scoop van Tektronix

dinsdag 11 maart 2014 · Onlangs heeft Tektronix de MDO3000 serie oscilloscopen geïntroduceerd. Deze mixed domain scopen combineren zes meetinstrumenten in één apparaat: oscilloscoop, spectrumanalyzer, logic analyzer, protocol analyzer, functiegenerator en digitale voltmeter.


Door de integratie van deze meetinstrumenten is het mogelijk vrijwel ieder embedded ontwerp te testen en debuggen zonder extra meetapparatuur, aldus Tektronix. De voordelen zijn een besparing in kosten en plaats en het gebruiksgemak van meerdere instrumenten met dezelfde interface.

Tektronix MDO3000 oscilloscoopTektronix MDO3000 oscilloscoop

De MDO3000 serie bestaat uit 2 en 4-kanaals oscilloscopen met een analoge bandbreedte van 100 MHz tot 1 GHz. De sample rate voor de 1 GHz modellen is 5 GS/s en voor de overige modellen 2,5 GS/s met een sample geheugen van 10 Mpoints. De optionele logic analyzer heeft 16 kanalen. De spectrumanalyzer werkt standaard vanaf 9 kHz tot de analoge bandbreedte van de scoop, maar kan worden uitgebreid tot 3 GHz.

De scoop heeft een capture rate van meer dan 280.000 waveforms per seconde. De protocol analyzer kan met optionele uitbreidingen 9 seriële protocollen analyseren, waaronder I²C, SPI, RS-232, USB 2.0 en CAN. De optionele AWG heeft een uitgang tot 50 MHz en een sample rate van 250 MS/s. De digitale voltmeter heeft 4 digits en kan AC RMS, DC, of AC+DC RMS meten.

Adviesprijzen voor de MDO3000 serie starten vanaf $ 3.350 en lopen tot $ 18.650 voor het meest uitgebreide model. David L. Jones van het EEVblog heeft de scoop al uit elkaar gehaald.

Reacties (3) »

Win vrijkaartjes voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

Win vrijkaartjes voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

zaterdag 8 maart 2014 · HTF Electronics stelt 5 vrijkaartjes en 5 toegangsvouchers beschikbaar, die je kunt winnen door mee te doen aan onze actie!


HTF ElectronicsMember Zirconium met zijn bedrijf HTF Electronics stelt de kaartjes en vouchers voornamelijk beschikbaar om beginnende elektronica-hobbyisten kennis te laten maken met radiomarkten.

Wat kun je winnen?

Één van de vijf vrijkaartjes voor de radiomarkt in Rosmalen of één van de vijf toegangsvouchers. Met een toegangsvoucher kun je de entree van € 7,- terug krijgen doordat je € 7,- korting krijgt op jouw aankoop bij de stand van HTF Electronics.

Hoe kun je meedoen?

Stuur voor maandagavond 21:00 uur een mailtje naar Jeroen Vreuls (webmaster@circuitsonline.net) met in het onderwerp "Rosmalen actie". Vermeldt in dat mailtje ook meteen je adres. Dat is alles! Wij zullen dan uit de inzendingen tien winnaars trekken. Heb je gewonnen, dan wordt het kaartje of de voucher direct opgestuurd. Kom dan ook even langs bij de stand van HTF Electronics om Zirconium te bedanken! Je kunt meedoen als je in Nederland of België woont.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2014 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2014 in Rosmalen

zondag 16 februari 2014 · Op zaterdag 15 maart organiseert Bossche Radio Amateur Club voor de 39ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De markt vindt plaats in het Autotron te Rosmalen. Zoals gebruikelijk is Circuits Online weer aanwezig met een stand.


De vlooienmarkt is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronica hobbyisten. In 2013 kwamen bijna 5000 bezoekers naar het Autotron voor de markt om de 330 stands af te struinen.

Rosmalen 2013 #3Rosmalen 2013 #3

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt en het is een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. De markt is natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Circuits Online stand

Ook dit jaar zal Circuits Online weer aanwezig zijn met een grote stand. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 15 maart. Op zaterdag 8 maart zal Tom door Nederland en België rijden om spullen op te halen, dus als je niet kunt komen of het is teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom.

Prijsvraag: maak kans op één van de drie OpenWRT modules!

Op de Circuits Online stand kun je meedoen met een elektronica prijsvraag. Je maakt dan kans op één van de drie OpenWRT modules. Ben je geïnteresseerd in embedded elektronica dan is de DPTechnics OpenWRT (Linux) module zeker iets voor jou. Het kleine bordje van 3 x 5 cm bevat WiFi (n), 2 x Ethernet, een UART, SPI, USB en meer dan 20 GPIO's, allemaal aangestuurd door een 400 MHz MIPS processor en een verbruik van 0,36 Watt. Meer informatie vind je op de site van DPTechnics.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt ¤ 7,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum.

Reacties »

Doneren met PayPal op Circuits Online

Doneren met PayPal op Circuits Online

zaterdag 8 februari 2014 · Vanaf vandaag is het een stuk duidelijker hoe je Circuits Online financieel kunt ondersteunen met een donatie. Daarnaast is het nu ook mogelijk direct online te doneren via PayPal.


De mogelijkheid om te doneren bestond al lang, maar de instructies hoe je kon doneren zaten verscholen in een topic dat niet eenvoudig te vinden was. Nu is het makkelijk terug te vinden met een menu-item in de linkerbalk.

Je kunt nu ook online doneren via PayPal. De donatie wordt dan direct verwerkt. De mogelijkheid om via bankoverschrijving te doneren bestaat uiteraard ook nog. Nieuw is ook dat het doneren je een aantal voordelen oplevert:

Deze voordelen krijg je bij een donatie vanaf € 5,--. Verder krijg je bij iedere donatie een vermelding bij je naam op het forum. Bestaande donateurs krijgen uiteraard ook deze voordelen.

Dus als je Circuits Online een warm hart toedraagt, overweeg ons dan een bedrag te doneren. Alvast bedankt voor jouw steun.

Reacties (4) »

Agilent gaat Keysight Technologies heten

Agilent gaat Keysight Technologies heten

donderdag 9 januari 2014 · Agilent Technologies heeft dinsdag bekend gemaakt dat elektronische meetapparatuur divisie in november van dit jaar als apart bedrijf verder gaat onder de nieuwe naam Keysight Technologies.


Keysight Technologies logoAgilent splitst hiermee de tak van meetapparatuur van de grotere tak die zich bezig houdt met apparatuur voor life sciences en chemische analyses. Die tak blijft de naam Agilent houden. Volgens Agilent is de keuze om het bedrijf te splitsen gemaakt omdat de twee takken weinig met elkaar gemeen hadden. Het gaat allebei over meten, maar wel het meten van verschillende dingen, aldus Agilent. De keuze om te splitsen is waarschijnlijk genomen door de sterke groei van de life sciences tak in de laatste jaren.

De naam Keysight geeft de indruk dat apparatuur van Keysight zaken kan zien die anderen niet kunnen zien en belangrijke inzichten kan geven, aldus Agilent. De slogan "unlocking measurement insights for 75 years" herinnert aan de oprichting van het bedrijf HP in 1939, door William Redington Hewlett en David Packard. HP werd in 1999 opgesplitst in een computer tak en een niet-computer tak, de laatste werd Agilent Technologies.

Keysight Technologies zal naar verwachting begin november als los bedrijf verder gaan. Keysight krijgt de hoofdvestiging in Santa Rosa, California en zal ongeveer 9.500 werknemers in 30 landen hebben.

Reacties (2) »

Prettige kerstdagen en een gelukkig 2014!

Prettige kerstdagen en een gelukkig 2014!

dinsdag 24 december 2013 · Het jaar 2013 is alweer bijna voorbij. Hoog tijd om even terug én vooruit te kijken.


Dit jaar was voor Circuits Online een goed jaar. Het aantal geregistreerde gebruikers steeg tot boven 50.000. Al die gebruikers zorgde ervoor dat op het forum nu bij 120.000 topics staan met in totaal 1,5 miljoen berichten.

In 2014 zullen wij uiteraard weer met onze stand van de partij zijn op de de Landelijke Radio Vlooienmarkt in Rosmalen (op 15 maart). De voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. Verder zullen in 2014 ook nog wat interessante features aan Circuits Online toegevoegd worden. Te zijner tijd komt daar meer informatie over.

Wil je ook de beste wensen overbrengen, kijk dan in dit topic op het forum. Het Circuits Online Team wenst je fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Reacties »

Tektronix introduceert mid-range oscilloscopen

Tektronix introduceert mid-range oscilloscopen

maandag 23 december 2013 · Tektronix heeft de MSO/DPO5000B serie mid-range oscilloscopen geïntroduceerd, met een bandbreedte van 350 MHz tot 2 GHz. De oscilloscopen zijn speciaal bedoeld voor het meten aan snelle seriële bussen en schakelende voedingen.


De MSO/DPO5000B oscilloscopen hebben 5 of 10 Giga-samples per seconde en kunnen standaard 50 miljoen samples opslaan. Tektronix heeft de scopes ontwikkeld omdat ze een trend zien in het gebruik van snelle seriële bussen in embedded systemen, zoals USB 2.0, USB HSIC en Ethernet. Deze snelle interfaces stellen speciale eisen aan meetapparatuur. Een ander toepassingsgebied is de schakelende voeding. Door nieuwe technologieën zoals SiC en GaN halfgeleiders neemt de schakelsnelheid toe, wat een hogere bandbreedte, snellere sampling rate en gespecialiseerde probes vereist.

De Tektronix MSO/DPO5000B serieDe Tektronix MSO/DPO5000B serie

In de MSO/DPO5000B serie is opslag van 250 miljoen samples, een capture rate tot 250.000 golfvormen per seconde en > 11 bits resolutie mogelijk. Bij de oscilloscoop wordt een 1 GHz passieve probe met een capaciteit van slechts 4 pF meegeleverd. De intensity grading technologie zorgt ervoor dat glitches en transients snel gevonden kunnen worden. In alle oscilloscopen uit de serie zit een 480 GB solid-state disk zodat de scoop sneller opstart en meer meetgegevens opgeslagen kunnen worden. Met de Visual Trigger optie kan getriggerd worden op vormen zoals rechthoeken en zeshoeken.

De DPO types zijn uitgerust met 4 analoge kanalen, de MSO types hebben daarnaast nog 16 digitale kanalen. De goedkoopste scoop uit de serie, de DPO5034B met 4 kanalen en 350 MHz bandbreedte, heeft een adviesprijs van $ 12.300. De meest uitgebreide scoop, de MSO5204B (4 analoge en 16 digitale kanalen, 2 GHz bandbreedte) wisselt voor $ 24.800 van eigenaar.

Reacties »

Dag van de Radio Amateur 2013

Dag van de Radio Amateur 2013

woensdag 16 oktober 2013 · Op zaterdag 2 november aanstaande wordt voor de 53ste keer door VERON de Dag van de Radio Amateur georganiseerd. In de Americahal te Apeldoorn kun je dan terecht voor lezingen, een zelfbouwtentoonstelling en een onderdelenmarkt.


De Dag van de Radio Amateur heeft dit jaar als thema SDR, onder het motto: "SDR, daar kun je niet omheen". Dit thema komt terug in de lezingen en de zelfbouwtentoonstelling. Dit jaar zal verder weer een morsecode wedstrijd plaatsvinden, beter bekend als "de Vonkenboerwedstrijd". Ook zal er zoals voorgaande jaren een "jeugdplein" zijn waar de jeugd kennis kan maken met de radio hobby. Jeugdige bezoekers kunnen hier informatie inwinnen en projectjes in elkaar solderen.

Op de onderdelenmarkt zijn nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Zelf in elkaar gebakken projecten zijn te aanschouwen in de zelfbouwtentoonstelling. De drie leukste of origineelste projecten worden door het VERON fonds met een prijs beloond.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 09:00 uur. VERON leden betalen € 7,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs € 8,00 en kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Bij de Americahal kan (nog) gratis geparkeerd worden. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties »