Nieuws

De weg naar HTTPS voor Circuits Online

De weg naar HTTPS voor Circuits Online

zondag 3 juli 2016 · Circuits Online zal in de komende maanden voor de hele site overstappen naar HTTPS. In dit nieuwsbericht lees je waarom we dat doen en hoe we dat aanpakken.


Wat is HTTPS?

HTTP (HyperText Transfer Protocol) is het protocol waarmee webpagina's over internet opgevraagd worden. HTTPS is een variant van dit protocol waarbij de uitwisseling van gegevens beveiligd is. Bij HTTPS is de data die over het netwerk gaat versleuteld en alleen door de browser (jouw computer) en de webserver (de site die je bezoekt) begrijpbaar te maken.

Waarom HTTPS op Circuits Online?

Een man-in-the-middle aanvalEen man-in-the-middle aanvalBij HTTP is het mogelijk dat een aanvaller de inhoud van het dataverkeer tussen de browser en webserver kan inzien en mogelijk zelfs kan veranderen. Dit heet een man-in-the-middle aanval. Vooral bij openbare Wifi netwerken is het vrij eenvoudig het dataverkeer van andere gebruikers in te zien.

Wanneer je op Circuits Online inlogt, krijg je een cookie, met daarin je sessie. Zo weet de website wie je bent. Bij zo'n man-in-the-middle aanval kan een aanvaller de sessie cookie inzien en zo als jou inloggen, zonder je wachtwoord te hoeven weten. Wanneer de hele site via HTTPS werkt is dit niet mogelijk, omdat het dataverkeer bij HTTPS versleuteld.

Ook het inzien welke informatie je bij een website opvraagt kan veel over jou vertellen. Informatie over je werkgever bijvoorbeeld. Met HTTPS zou een aanvaller wel kunnen zien dat je een website bezoekt en wanneer je dat doet, maar niet welke pagina's je bekijkt of welke gegevens je invult.

In de laatste jaren is er beweging gaande om iedere site naar HTTPS te krijgen. Onder andere Google en de Electronic Frontier Foundation roepen er toe op. Google neemt het ondersteunen van HTTPS ook mee bij de ranking, alhoewel het nu nog geen belangrijk signaal is. Ook de nieuwste versie van HTTP, HTTP/2, werkt (in de praktijk) alleen wanneer de website HTTPS gebruikt.

Uitdagingen

Waarchuwing voor mixed contentWaarchuwing voor mixed contentCircuits Online gebruikt al een jaar of vijf HTTPS bij gedeeltes van de site: daar waar je wachtwoord wordt verstuurd. Dat was relatief eenvoudig. Om de hele site geschikt te maken voor HTTPS is er een wat grotere uitdaging: mixed content.

Mixed content ontstaat wanneer een beveiligde pagina (via HTTPS) onveilige elementen (die via HTTP komen) bevat. Bij Circuits Online was het lang niet mogelijk om in het forum afbeeldingen en user icons te uploaden. Je moest dus zelf een site vinden om die te uploaden (het Upload Archief bijvoorbeeld), en die plekken zijn bijna nooit via HTTPS te benaderen.

Zonder maatregelen zouden die afbeeldingen dus gezien worden als mixed content. Hoe browsers hiermee omgaan, hangt af van de browser. De meeste browsers laten het toe, maar tonen een uitroepteken bij het slotje in de adresbalk. Andere browsers blokkeren de mixed content of tonen een melding bij het bezoeken van de pagina. In ieder geval: mixed content is een ongewenste situatie.

Om dit op te lossen hebben we een proxy server ingericht die deze afbeeldingen over HTTPS kan sturen. Wanneer in het forum een afbeelding met een niet-HTTPS URL staat, zal deze eerst door onze proxy server worden opgehaald (over HTTP) en daarna via HTTPS naar je browser worden gestuurd. Zo is er geen mixed content. Om te voorkomen dat de afbeeldingen bij ieder bezoek opnieuw gedownload moeten worden, slaan wij gedurende een korte periode de afbeeldingen op onze server op. Door deze oplossing moet het geen probleem meer zijn om HTTPS op Circuits Online toe te passen.

En nu?

De instelling om HTTPS in te schakelenDe instelling om HTTPS in te schakelenJe kunt vanaf nu in je instellingen aangeven dat je HTTPS voor de hele site wil. Het is de bedoeling dat we zo de komende maanden testen en eventuele feedback kunnen verwerken. Dus zet de optie aan en test met ons mee!

Over een paar maanden zullen we dan voor iedereen HTTPS voor de hele site activeren en zal de optie bij de instellingen weer verdwijnen.

Mocht je feedback of vragen over de werking van HTTPS hebben, neem dan even contact met ons op of plaats het in het topic.

Reacties (4) »

Arduino lanceert Primo ontwikkelbord met Bluetooth, WiFi en NFC

Arduino lanceert Primo ontwikkelbord met Bluetooth, WiFi en NFC

donderdag 19 mei 2016 · Arduino.org heeft een nieuw ontwikkelbord gepresenteerd: de Arduino Primo. De Primo is uitgerust met een Nordic Semiconductor nRF52832 SoC en biedt Bluetooth low energy, WiFi, NFC en IR.


Door deze connectiviteit is het ontwikkelbord erg geschikt voor de steeds groter wordende markt van IoT toepassingen. Bij andere Arduino ontwikkelbordjes zijn voor zaken als WiFi en Bluetooth nog extra shields nodig.

Arduino PrimoArduino Primo

Het hart van de Arduino Primo wordt gevormd door de nRF52832 van Nordic Semiconductor. Dit is een 64 MHz 32-bit ARM Cortex-M4 processor met 512 kB flash geheugen en 64 kB RAM. De chip ondersteunt Bluetooth versie 4.2. Op het bordje zijn ook een accelerometer, temperatuur-, vochtigheid- en druksensor aanwezig. De Primo kan geprogrammeerd worden via de Arduino IDE.

De Arduino Primo is gepresenteerd tijdens de Maker Faire Bay Area. Wanneer het ontwikkelbord beschikbaar is en wat het gaat kosten is nog niet bekend.

Arduino.org wordt geleid door Gianluca Martino, een van de oorspronkelijke oprichters van Arduino.cc. In 2014 heeft Martino zijn bedrijf Smart Projects hernoemd naar Arduino S.r.L. Arduino.cc is van Arduino LLC, een ander bedrijf dus. Door een trademark dispuut met Arduino S.r.L. hanteert Arduino LLC buiten de Verenigde staten de naam Genuino in plaats van Arduino.

Reacties (2) »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2016 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2016 in Rosmalen

zondag 3 april 2016 · Zaterdag 19 maart jongstleden was weer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Circuits Online was aanwezig met een grote stand, zoals altijd op de bovenring van het Autotron.Een week voor de markt is Tom de Goede Nederland en België doorgecrosst om bij members spulletjes op te halen die op onze stand verkocht konden worden. De Jakobsladder van ruim een meter hoog, gemaakt door Guido Mennen, trok weer veel bezoekers.

Dit jaar waren er twee Circuits Online kitjes verkrijgbaar, de labvoeding versie 2016 (gemaakt door Martijn en Guido) en een nixie klok (gemaakt door Thijs en Guido). De kitjes waren beide een groot succes.

De omzet van onze stand zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de members die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.

Wil je nog een keertje nagenieten of wil je zien wat je gemist hebt? Bekijk dan hieronder de foto's en dit korte filmpje met een sfeerimpressie van de markt.

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2016

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2016

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Rosmalen 2016 #1Rosmalen 2016 #2Rosmalen 2016 #3Rosmalen 2016 #4Rosmalen 2016 #5Rosmalen 2016 #6Rosmalen 2016 #7Rosmalen 2016 #8

Reacties »

Win toegangsvouchers voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

Win toegangsvouchers voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

woensdag 9 maart 2016 · Ben je nog niet zo bekend met radiomarkten en wil je wel eens kijken wat het is? HTF Electronics maakt het nu erg aantrekkelijk en stelt 15 toegangsvouchers beschikbaar, die je kunt winnen door mee te doen aan onze actie!


HTF ElectronicsHTF Electronics (het bedrijf van member Zirconium) stelt de vouchers voornamelijk beschikbaar om elektronica-hobbyisten kennis te laten maken met radiomarkten.

Wat kun je winnen?

Je kunt één van de vijftien toegangsvouchers voor de radiomarkt in het Autotron in Rosmalen op zaterdag 19 maart winnen. Met de voucher kun je de entree van € 8,- terug verdienen doordat je € 8,- korting krijgt op jouw aankoop bij de stand van HTF Electronics. Er is geen minimum aankoop bedrag, maar er wordt geen geld retour gegeven.

Hoe kun je meedoen?

Stuur voor zondag 13 maart 20:00 uur een mailtje naar Jeroen Vreuls met in het onderwerp "Rosmalen actie". Vermeldt in dat mailtje ook meteen je adres. Dat is alles! Wij zullen dan uit de inzendingen vijftien winnaars trekken. Heb je gewonnen, dan wordt de voucher direct opgestuurd. En als je dan bij de stand van HTF Electronics langs gaat bedank Zirconium ook even! Je kunt meedoen als je in Nederland of België woont.

Reacties (3) »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2016 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2016 in Rosmalen

zondag 28 februari 2016 · Op zaterdag 19 maart organiseert de Bossche Radio Amateur Club voor de 41ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt. Het Autotron in Rosmalen is die dag het domein van radioamateurs en elektronicahobbyisten die op zoek zijn naar een koopje.


De vlooienmarkt is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronicahobbyisten. In 2014 kwamen bijna 5000 bezoekers voor de markt naar het Autotron voor de markt om de 330 stands af te struinen.

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2015Landelijke Radio Vlooienmarkt 2015

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt en het is een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. De markt is natuurlijk ook een goede gelegenheid om goede bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Circuits Online stand

Ook dit jaar is Circuits Online weer aanwezig met een grote stand. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 19 maart. Kun je niet komen of is het teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom. Hij zal op zaterdag 12 maart door door Nederland en België rijden om spullen op te halen.

Op de Circuits Online stand kun je ook meedoen met een prijsvraag. Je maakt dan kans op één van de mooie prijzen.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 8,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum. In het topic staat ook meer informatie over de mogelijkheden van het doneren van spulletjes.

Reacties »

Microchip neemt Atmel over voor 3,56 miljard dollar

Microchip neemt Atmel over voor 3,56 miljard dollar

woensdag 20 januari 2016 · Er werd al eerder gesproken over een overname van Atmel, maar nu is het echt gebeurd: Microchip neemt concurrent Atmel over voor ongeveer 3,56 miljard dollar. Microchip is vooral bekend van de PIC microcontrollers, Atmel van de AVR microcontrollers die in Arduino ontwikkelbordjes worden gebruikt.


Microchip maakt microcontrollers, mixed-signal en analoge IC's. Met de overname krijgt Microchip een bredere productportfolio en hoopt het een microcontroller, analoog en IoT powerhouse te worden.

De overname van Atmel is het laatste hoofdstuk in een reeks van overnames door Microchip in de afgelopen jaren. Deze overnames hebben voor een verdubbeling van de omzetgroei gezorgd, aldus Microchip. De overname is goedgekeurd door de raad van bestuur van beide bedrijven en wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond. Wel moeten de aandeelhouders de deal nog goedkeuren en moet er gewacht worden op wettelijke goedkeuring.

In september maakte Dialog Semiconductor bekend dat ze Atmel zouden overnemen voor 4,6 miljard dollar. Die deal is van de baan nu Atmel wordt overgenomen door Microchip: Microchip betaalt Dialog een termination fee van 137,3 miljoen dollar.

De overname volgt in een reeks van overnames van halfgeleiderfabrikanten: zo nam Intel Altera over en werd Fairchild Semiconductor gekocht door ON Semiconductor.

Reacties (1) »

Espressif kondigt opvolger van de ESP8266 aan

Espressif kondigt opvolger van de ESP8266 aan

donderdag 19 november 2015 · John Lee van Espressif Systems heeft op Twitter de ESP32 aangekondigd, een opvolger voor de ESP8266. De ESP8266 Wifi chip is onder hobbyisten populair om schakelingen eenvoudig met internet te verbinden.


Iets meer dan een jaar geleden bracht Espressif Systems de ESP8266 op de markt. Deze Wifi chip heeft een TCP/IP stack en een interne 32-bit processor. Al snel verschenen op onder andere eBay goedkope modules met deze chips en werden alternatieve firmwares ontwikkeld. Dat maakte het een populaire chip bij hobbyisten.

Op Twitter heeft John Lee details bekend gemaakt over het volgende product van Espressif, de ESP32. De ESP32 heeft snellere Wifi (144 Mbps), Bluetooth LE, meer RAM (ongeveer 400 kB) en meer peripherals (zoals ADC's, DAC's, I2C, SPI). Ook heeft de ESP32 twee 160 MHz Tensilica processoren aan boord. AES en SSL encryptie wordt in de hardware ondersteund. Verder wordt er gewerkt om de API's te versimpelen.

De ESP32 zal verschijnen in een QFN behuizing. Binnenkort start Espressif met een betaprogramma voor de ESP32. Het is niet bekend wat de chip gaat kosten, maar de prijs zal iets hoger liggen dan de ESP8266.

Reacties »

Dag voor de Radio Amateur 2015

Dag voor de Radio Amateur 2015

zondag 25 oktober 2015 · Op zaterdag 7 november is de 55ste Dag voor de Radio Amateur, georganiseerd door de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland). In de Americahal te Apeldoorn kun je dan terecht voor lezingen, een zelfbouwtentoonstelling en een onderdelenmarkt.


Er zijn een drietal lezingen gepland over WSPR, CoVersity en QRP-EME. Dit jaar is weer een "jeugdplein" ingericht, bedoeld om de jeugd kennis te laten maken met de radiohobby. Naast informatie is hier ook ruimte voor het solderen aan een projectje. Verder wordt traditioneel de Vonkenboerwedstrijd georganiseerd met de onderdelen morsevaardigheid, ladderwedstrijd (Nederlandse woorden in oplopende snelheid) en seinschrift.

Dag voor de Radio Amateur 2013Dag voor de Radio Amateur 2013

Op de onderdelenmarkt zijn nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Zelf in elkaar gestoken projecten zijn te aanschouwen in de zelfbouwtentoonstelling. De drie leukste of origineelste projecten zullen door het VERON fonds met een prijs beloond worden.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 09:00 uur. VERON leden betalen 8,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs 9,00 en kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Parkeren op het terrein van de Americahal kost € 4,00. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties (1) »

Intel introduceert Arduino compatible ontwikkelbord

Intel introduceert Arduino compatible ontwikkelbord

zondag 18 oktober 2015 · Op de Maker Faire in Rome heeft Intel het Genuino 101 ontwikkelbord gepresenteerd. Het bord is ontwikkeld in samenwerking met Arduino en gebruikt de Curie module van Intel.


Het is het eerste ontwikkelbord voor de Intel Curie module. Intel introduceerde de Curie module begin dit jaar tijdens CES 2015. De Curie module bestaat uit een 32-bit Intel Quark SE SoC met 384 kB flash geheugen en 80 kB SRAM, een Bluetooth Low Energy module, accelerometer en gyroscoopsensor.

Intel Genuino 101Intel Genuino 101

De Genuino 101 is compatible met Arduino shields, daardoor is er direct veel hardware beschikbaar waar de Genuino mee kan werken. Het ontwikkelbord is gericht op de maker community, embedded ontwikkelaars en scholieren. De Genuino 101 wordt opgenomen in het Creative Technologies in the Classroom (CTC) lespakket ontwikkeld door Arduino, dat in meer dan 300 scholen in verschillende landen in gebruik is. Intel zal samen met Arduino het CTC pakket verder wereldwijd introduceren.

Het Genuino 101 ontwikkelbord zal in het eerste kwartaal van 2016 beschikbaar komen voor een adviesprijs van $ 30 (ongeveer € 27). Binnen de VS wordt het bordje onder de naam Arduino 101 op de markt gebracht, buiten de VS wordt Genuino 101 als handelsnaam gehanteerd.

Reacties (1) »

Eleshop viert 10-jarig jubileum met gratis seminar

Eleshop viert 10-jarig jubileum met gratis seminar

maandag 28 september 2015 · Binnenkort bestaat elektronica webshop Eleshop 10 jaar. Om dit te vieren wordt op zaterdag 10 oktober een seminar georganiseerd, die voor iedereen gratis toegankelijk is. Tijdens het seminar zullen er drie workshops worden gegeven.


De volgende workshops worden verzorgd:

Eleshop logo

Testen en meten in de praktijk

Deze workshop wordt gegeven door Paul van Bavel, technisch verantwoordelijk voor het high-tech lab bij Prodrive Technologies. In deze workshop wordt op een praktische manier ingegaan op uitdagingen uit de praktijk.

Vapour-phase solderen

Vapour phase is een soldeertechniek met nauwkeurige en consistente resultaten. Door recente ontwikkelingen is de prijs gedaald, waardoor vapour phase nu interessant is voor thuis of in het kleinbedrijf. Marc van Stralen zal tijdens deze sessie alles vertellen over vapour phase solderen.

Vier grote budgetmerken meetapparatuur naast elkaar

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de wereld van de meetapparatuur. Enkele nieuwe merken zijn inmiddels groot in het budgetsegment. Eleshop zet tijdens deze workshop de interessantste producten van Rigol, Siglent, GW-Instek en Owon naast elkaar.

De dag wordt feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje voor alle gasten. Aanmelden is verplicht en kan op de speciale seminar pagina. Hier staat ook meer informatie over het evenement.

Reacties (1) »