Nieuws

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2017 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2017 in Rosmalen

donderdag 23 maart 2017 · Op zaterdag 11 maart jongstleden werd voor de 42ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen georganiseerd. Circuits Online was voor de negende keer aanwezig met een grote stand, zoals altijd op de bovenring van het Autotron.


Twee weken voor de markt is Tom de Goede door Nederland en België gereden om bij members spulletjes voor de verkoop op te halen. We haddden de Jakobsladder van ruim een meter hoog, gemaakt door Guido Mennen weer meegenomen. Wederom bleek dat grote vonken een aanzuigende werking op bezoekers hebben ;).

Dit jaar hebben we een fotowedstrijd georganiseerd waarmee je prijzen kon winnen. De eerste prijs (een kit voor de Circuits Online labvoeding 2016) is gewonnen door flash2b. De tweede prijs (een Raspberry Pi Zero W) is gewonnen door joram.agten. Beide prijswinnaars mogen hun prijs binnenkort via snail mail verwachten.

De omzet van onze stand zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de members die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.

Wil je nog een keertje nagenieten of wil je zien wat je gemist hebt? Bekijk dan hieronder de foto's.

Rosmalen 2017 #1Rosmalen 2017 #10Rosmalen 2017 #2Rosmalen 2017 #3Rosmalen 2017 #4Rosmalen 2017 #5Rosmalen 2017 #6Rosmalen 2017 #7Rosmalen 2017 #8Rosmalen 2017 #9

Reacties (3) »

Doe mee met onze prijsvraag op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

Doe mee met onze prijsvraag op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

donderdag 9 maart 2017 · Zoals je van ons gewend bent, maak je ook dit jaar weer kans op prijzen bij onze stand op de Landelijke Radio Vlooienmarkt, aanstaande zaterdag 11 maart in Rosmalen. Deze keer pakken we het iets anders aan.


Dit jaar gaat het er namelijk om wie de leukste foto van de radio vlooienmarkt kan maken. Post deze in het speciale topic en je maakt kans op een van de twee mooie prijzen.

Wat kun je winnen?

Circuits Online labvoeding 2016De eerste prijs is een kit voor de Circuits Online labvoeding. Hiermee kun je een regelbare voeding in elkaar knutselen van 0-28 V en 0-1,5 A. Maar het ontwerp is flexibel genoeg om eenvoudig naar hogere uitgangsspanningen en -stromen om te bouwen. De kit bestaat uit een professionele print en alle benodigde onderdelen.

Raspberry Pi Zero WDe tweede prijs is de Raspberry Pi Zero Wireless. De Pi Zero is een kleine versie van de Raspberry Pi, met een 1 GHz processor en 512 MB RAM. De Wireless variant is pas op de markt gebracht en heeft ook WiFi en Bluetooth 4.1/BLE aan boord. We doen er een micro-USB OTG adapter en mini-HDMI adapter bij zodat je meteen aan de slag kunt.

Hoe kun je meedoen?

Maak tijdens de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen aanstaande zaterdag leuke en mooie foto's. Je beste foto's kun je het onderstaande topic plaatsen. Na afloop van de vlooienmarkt gaat een delegatie van het Circuits Online beursteam de foto's beoordelen en worden de winnaars bekendgemaakt.

Post je foto's in dit topic »

In het topic kun je ook de regels van de prijsvraag terugvinden.

Reacties (1) »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2017 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2017 in Rosmalen

zaterdag 18 februari 2017 · Op zaterdag 11 maart organiseert de Bossche Radio Amateur Club de Landelijke Radio Vlooienmarkt. In het Autotron in Rosmalen kan de elektronicahobbyist of radioamateur dan langs de ruim 300 stands struinen op zoek naar een koopje.


De vlooienmarkt, die dit jaar voor de 42ste keer georganiseerd wordt, is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronicahobbyisten. In 2016 kwamen bijna 5000 bezoekers voor de markt naar het Autotron.

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt. De markt is ook een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. Verder is het ook een goede gelegenheid om bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Rosmalen 2016 #1Rosmalen 2016 #1

Circuits Online stand

Het is inmiddels al een aantal jaar traditie dat Circuits Online op de vlooienmarkt aanwezig is met een grote stand. Daar verkopen we diverse tweedehands spulletjes. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen.

Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 11 maart. Kun je niet komen of is het teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom. Hij zal op zaterdag 25 februari door door Nederland en België rijden om spullen op te halen.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 8,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum. In het topic staat ook meer informatie over de mogelijkheden van het doneren van spulletjes.

Reacties (1) »

EAGLE stapt over naar prijsmodel met abonnement

EAGLE stapt over naar prijsmodel met abonnement

zondag 29 januari 2017 · Autodesk heeft aangekondigd dat het printontwerppakket EAGLE vanaf nu alleen maar verkrijgbaar is met een abonnement. De mogelijkheid om eenmalig een licentie te kopen is verdwenen.


Autodesk zegt dat de overstap is gemaakt omdat het lastig voor klanten kan zijn in één keer veel geld neer te leggen voor een licentie. Autodesk belooft meer updates van de software te leveren. Echter kan het abonnement duurder uitpakken dan een eenmalige licentie.

Voordat EAGLE door Autodesk van Cadsoft werd gekocht, kostte een Standard licentie $69 en een Premium licentie $820. Een abonnement op Standard kost nu $15 per maand of $100 per jaar en is vergelijkbaar met de oude Premium versie (met de restrictie van 2 lagen). Wanneer je meer lagen of meer dan 160 cm² printoppervlakte nodig hebt, kun je een Premium abonnement afsluiten. Dit kost $65 per maand of $500 als je per jaar betaald. De gratis versie van EAGLE blijft wel bestaan. Deze versie is beperkt tot 2 lagen en 80 cm² printoppervlakte.

Prijzen voor abonnementen Autodesk EAGLEPrijzen voor abonnementen Autodesk EAGLE

In de elektronica community zijn best wat negatieve geluiden te horen over deze wijziging. Sommige EAGLE gebruikers stappen naar aanleiding van het nieuwe prijsmodel over op alternatieven, zoals het opensource pakket KiCad.

Reacties (7) »

Microchip brengt nieuwe tinyAVR microcontrollers op de markt

Microchip brengt nieuwe tinyAVR microcontrollers op de markt

maandag 21 november 2016 · Microchip heeft 4 nieuwe 8-bit microcontrollers aan de tinyAVR familie toegevoegd. De nieuwe microcontrollers variŽren van 14 tot 24 pinnen en 4 tot 8 kB flash geheugen. Het zijn de eerste tinyAVR controllers die Core Independent Peripherals aan boord hebben.


Core Independent Peripherals of CIP's zijn features die onafhankelijk van de 8-bit processor core kunnen werken. Deze nieuwe microcontrollers hebben een Peripheral Touch Controller (PTC) waarmee capacitieve knoppen uitgelezen kunnen worden. Verder zijn programmeerbare logica blokken aanwezig. Een Event System zorgt ervoor dat peripherals met de buitenwereld kunnen communiceren zonder tussenkomst van de core. Deze tinyAVR's kunnen zelf hun flash geheugen programmeren, om zo firmware upgrades eenvoudiger te maken.

Microchip tinyAVR ATtiny417, ATtiny814, ATtiny816 & ATtiny817Microchip tinyAVR ATtiny417, ATtiny814, ATtiny816 & ATtiny817

De nieuwe controllers, ATtiny417, ATtiny814, ATtiny816 en ATtiny817, zijn verder uitgerust met onder andere SPI, een 10-bit ADC en een 8-bit DAC. De interne klokoscillator kan ingesteld worden tot 20 MHz. De voedingsspanning mag variŽren van 1,8 V tot 5,5 V. In sleep modus verbruiken de controllers minder dan 100 nA.

Ontwikkelen voor de nieuwe tinyAVR's kan met Atmel Studio 7. De microcontrollers worden ook ondersteund in Atmel START, een online tool voor het initieel configureren van een microcontroller project. Voor het evalueren van de controllers heeft Microchip het Xplained Mini Kit development board gemaakt.

Met de nieuwe tinyAVR microcontrollers laat Microchip zien dat het na de overname van Atmel de AVR microcontrollers niet alleen blijft ondersteunen, maar ook de product portfolio uitbreidt. De nieuwe microcontrollers zijn per direct verkrijgbaar in QFN en SOIC behuizingen.

Reacties »

Dag voor de Radio Amateur 2016

Dag voor de Radio Amateur 2016

maandag 24 oktober 2016 · Op zaterdag 5 november organiseert de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) voor de 56ste keer de Dag voor de Radio Amateur. Die dag kun je in de Americahal in Apeldoorn terecht voor een onderdelenmarkt, lezingen en een zelfbouwtentoonstelling.


Het doel van de Dag voor de Radio Amateur is om de bezoekers inspiratie te laten opdoen voor hun radiohobby door de dingen die te zien zijn en het ontmoeten van anderen.

In het programma zijn een viertal lezingen gepland over verschillende onderwerpen gerelateerd aan de radiohobby. Een apart gedeelte van de Americahal is ingericht als het "jeugdplein", bedoeld om jongeren kennis te laten maken met de radiohobby. Ben je goed in Morse, dan kun je strijden tegen andere deelnemers in de "Morse challenge".

Dag voor de Radio Amateur 2015Dag voor de Radio Amateur 2015

Op de onderdelenmarkt is nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Zelf in elkaar gesoldeerde projecten zijn te aanschouwen in de zelfbouwtentoonstelling.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 09:00 uur. VERON leden betalen € 8,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs € 9,00 en kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Parkeren op het terrein van de Americahal kost € 4,00. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties (1) »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2016

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2016

maandag 12 september 2016 · Op zaterdag 24 september organiseert Stichting R.O.M. voor de 35ste keer de jaarlijkse radio onderdelen markt bij wegrestaurant "De Lichtmis" aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de onderdelenmarkt kan men terecht voor nieuwe en gebruikte onderdelen, antennes, HF-apparatuur, vakliteratuur en nog veel meer. Ongeveer 230 marktkramen bieden voor ieder wat wils. Ook is een radiomarkt een goede gelegenheid om mede-hobbyisten te ontmoeten en met bekenden bij te praten.

De onderdelen markt is geopend van 8:30 tot 15:30/16:00 uur. Het wegrestaurant "De Lichtmis" ligt bij afslag 22 (Nieuwleusen/Hasselt) aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Toegang tot de onderdelen markt is gratis. Er kan bij goede weersomstandigheden geparkeerd worden op het weiland tegenover het marktterrein voor de prijs van § 2,--.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Radio Onderdelen Markt.

Reacties (3) »

De weg naar HTTPS voor Circuits Online

De weg naar HTTPS voor Circuits Online

zondag 3 juli 2016 · Circuits Online zal in de komende maanden voor de hele site overstappen naar HTTPS. In dit nieuwsbericht lees je waarom we dat doen en hoe we dat aanpakken.


Wat is HTTPS?

HTTP (HyperText Transfer Protocol) is het protocol waarmee webpagina's over internet opgevraagd worden. HTTPS is een variant van dit protocol waarbij de uitwisseling van gegevens beveiligd is. Bij HTTPS is de data die over het netwerk gaat versleuteld en alleen door de browser (jouw computer) en de webserver (de site die je bezoekt) begrijpbaar te maken.

Waarom HTTPS op Circuits Online?

Een man-in-the-middle aanvalEen man-in-the-middle aanvalBij HTTP is het mogelijk dat een aanvaller de inhoud van het dataverkeer tussen de browser en webserver kan inzien en mogelijk zelfs kan veranderen. Dit heet een man-in-the-middle aanval. Vooral bij openbare Wifi netwerken is het vrij eenvoudig het dataverkeer van andere gebruikers in te zien.

Wanneer je op Circuits Online inlogt, krijg je een cookie, met daarin je sessie. Zo weet de website wie je bent. Bij zo'n man-in-the-middle aanval kan een aanvaller de sessie cookie inzien en zo als jou inloggen, zonder je wachtwoord te hoeven weten. Wanneer de hele site via HTTPS werkt is dit niet mogelijk, omdat het dataverkeer bij HTTPS versleuteld.

Ook het inzien welke informatie je bij een website opvraagt kan veel over jou vertellen. Informatie over je werkgever bijvoorbeeld. Met HTTPS zou een aanvaller wel kunnen zien dat je een website bezoekt en wanneer je dat doet, maar niet welke pagina's je bekijkt of welke gegevens je invult.

In de laatste jaren is er beweging gaande om iedere site naar HTTPS te krijgen. Onder andere Google en de Electronic Frontier Foundation roepen er toe op. Google neemt het ondersteunen van HTTPS ook mee bij de ranking, alhoewel het nu nog geen belangrijk signaal is. Ook de nieuwste versie van HTTP, HTTP/2, werkt (in de praktijk) alleen wanneer de website HTTPS gebruikt.

Uitdagingen

Waarchuwing voor mixed contentWaarchuwing voor mixed contentCircuits Online gebruikt al een jaar of vijf HTTPS bij gedeeltes van de site: daar waar je wachtwoord wordt verstuurd. Dat was relatief eenvoudig. Om de hele site geschikt te maken voor HTTPS is er een wat grotere uitdaging: mixed content.

Mixed content ontstaat wanneer een beveiligde pagina (via HTTPS) onveilige elementen (die via HTTP komen) bevat. Bij Circuits Online was het lang niet mogelijk om in het forum afbeeldingen en user icons te uploaden. Je moest dus zelf een site vinden om die te uploaden (het Upload Archief bijvoorbeeld), en die plekken zijn bijna nooit via HTTPS te benaderen.

Zonder maatregelen zouden die afbeeldingen dus gezien worden als mixed content. Hoe browsers hiermee omgaan, hangt af van de browser. De meeste browsers laten het toe, maar tonen een uitroepteken bij het slotje in de adresbalk. Andere browsers blokkeren de mixed content of tonen een melding bij het bezoeken van de pagina. In ieder geval: mixed content is een ongewenste situatie.

Om dit op te lossen hebben we een proxy server ingericht die deze afbeeldingen over HTTPS kan sturen. Wanneer in het forum een afbeelding met een niet-HTTPS URL staat, zal deze eerst door onze proxy server worden opgehaald (over HTTP) en daarna via HTTPS naar je browser worden gestuurd. Zo is er geen mixed content. Om te voorkomen dat de afbeeldingen bij ieder bezoek opnieuw gedownload moeten worden, slaan wij gedurende een korte periode de afbeeldingen op onze server op. Door deze oplossing moet het geen probleem meer zijn om HTTPS op Circuits Online toe te passen.

En nu?

De instelling om HTTPS in te schakelenDe instelling om HTTPS in te schakelenJe kunt vanaf nu in je instellingen aangeven dat je HTTPS voor de hele site wil. Het is de bedoeling dat we zo de komende maanden testen en eventuele feedback kunnen verwerken. Dus zet de optie aan en test met ons mee!

Over een paar maanden zullen we dan voor iedereen HTTPS voor de hele site activeren en zal de optie bij de instellingen weer verdwijnen.

Mocht je feedback of vragen over de werking van HTTPS hebben, neem dan even contact met ons op of plaats het in het topic.

Reacties (4) »

Arduino lanceert Primo ontwikkelbord met Bluetooth, WiFi en NFC

Arduino lanceert Primo ontwikkelbord met Bluetooth, WiFi en NFC

donderdag 19 mei 2016 · Arduino.org heeft een nieuw ontwikkelbord gepresenteerd: de Arduino Primo. De Primo is uitgerust met een Nordic Semiconductor nRF52832 SoC en biedt Bluetooth low energy, WiFi, NFC en IR.


Door deze connectiviteit is het ontwikkelbord erg geschikt voor de steeds groter wordende markt van IoT toepassingen. Bij andere Arduino ontwikkelbordjes zijn voor zaken als WiFi en Bluetooth nog extra shields nodig.

Arduino PrimoArduino Primo

Het hart van de Arduino Primo wordt gevormd door de nRF52832 van Nordic Semiconductor. Dit is een 64 MHz 32-bit ARM Cortex-M4 processor met 512 kB flash geheugen en 64 kB RAM. De chip ondersteunt Bluetooth versie 4.2. Op het bordje zijn ook een accelerometer, temperatuur-, vochtigheid- en druksensor aanwezig. De Primo kan geprogrammeerd worden via de Arduino IDE.

De Arduino Primo is gepresenteerd tijdens de Maker Faire Bay Area. Wanneer het ontwikkelbord beschikbaar is en wat het gaat kosten is nog niet bekend.

Arduino.org wordt geleid door Gianluca Martino, een van de oorspronkelijke oprichters van Arduino.cc. In 2014 heeft Martino zijn bedrijf Smart Projects hernoemd naar Arduino S.r.L. Arduino.cc is van Arduino LLC, een ander bedrijf dus. Door een trademark dispuut met Arduino S.r.L. hanteert Arduino LLC buiten de Verenigde staten de naam Genuino in plaats van Arduino.

Reacties (2) »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2016 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2016 in Rosmalen

zondag 3 april 2016 · Zaterdag 19 maart jongstleden was weer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Circuits Online was aanwezig met een grote stand, zoals altijd op de bovenring van het Autotron.Een week voor de markt is Tom de Goede Nederland en België doorgecrosst om bij members spulletjes op te halen die op onze stand verkocht konden worden. De Jakobsladder van ruim een meter hoog, gemaakt door Guido Mennen, trok weer veel bezoekers.

Dit jaar waren er twee Circuits Online kitjes verkrijgbaar, de labvoeding versie 2016 (gemaakt door Martijn en Guido) en een nixie klok (gemaakt door Thijs en Guido). De kitjes waren beide een groot succes.

De omzet van onze stand zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de members die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.

Wil je nog een keertje nagenieten of wil je zien wat je gemist hebt? Bekijk dan hieronder de foto's en dit korte filmpje met een sfeerimpressie van de markt.

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2016

Landelijke Radio Vlooienmarkt Rosmalen 2016

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Rosmalen 2016 #1Rosmalen 2016 #2Rosmalen 2016 #3Rosmalen 2016 #4Rosmalen 2016 #5Rosmalen 2016 #6Rosmalen 2016 #7Rosmalen 2016 #8

Reacties »