Philips EE (Electronische Experimenteerdoos) nostalgie

Hallo Philips-EE fanaten!

Wat is dit leuk zeg! Ook ik heb, als begin 40-er, goede herinneringen aan de EE-2000 serie.
Heb de set sinds mijn tiener jaren (EE 2000 compleet). Bijgaand een foto van mijn set met kortegolf ontvanger (5.11).

http://www.uploadarchief.net/files/download/original%20-%20ee%20pv%20-%2001.jpg

Recentelijk heb ik een EE-2007 set weten te bemachtigen. Eigenlijk meer vanwege het 'betoverende' effect van het buisje, in de transparante behuizing, dan dat ik serieus plannen heb er schakelingen mee te bouwen. Afgelopen weekend toch de scoop schakeling gebouwd met sinus generator.

http://www.uploadarchief.net/files/download/scoop%20-%20pv%2001.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/scoop%20-%20pv%2002.jpg

Groet,
Pieter

Beste Pieter,

Wat betreft de kortegolfontvanger op de eerste foto: heb je hem meteen aan de praat gekregen en is hij gevoelig? Ben benieuwd naar ervaringen dn evt noodzakelijke wijzigingen, ik kreeg hem nu deze keer niet goed werkend.

Ik heb zelf nog wat verder met de EE2003 middengolfontvanger geexperimenteerd, het blijkt dat het vervangen van de 10K weerstand bij de 1000p condensator door een tweede OA95 diode (daarmee een spanningsverdubbelaar gecreerd) de zwakke zenders wat beter naar voren haalt: https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE2003_MW_Ontvanger_2dio…

Jurjen
https://www.kranenborg.org/electronics

Beste Jurjen,

Over de gevoeligheid van de 5.11; dat weet ik eerlijk gezegd niet zo goed meer. Ik heb deze schakeling, meen ik, begin jaren 90 opgebouwd. Daarna is de set de kist ingegaan en naar zolder, totdat ik 'm afgelopen kerst tevoorschijn haalde. Hij deed het wel, maar of de ontvanger gevoelig is, ik zou het moeten testen. Ik zal dat eens doen; kom ik op je vraag terug.

Toen ik de set tevoorschijn haalde kwam er nog wat curiosa mee: extra veertjes met prijs stikkertje van Stuut en Bruin. ;-)

http://www.uploadarchief.net/files/download/veertjes%20ee.jpg

Gr. Pieter

Pieter, hartelijk dank, ben benieuwd naar jouw bevindingen.

Heb onderstussen de leerlingen op bezoek gehad, twee zeer leergierige jongemannen van 15 jaren oud, heb ze zowel iets van microcontrollers alsook transformatoren gedemonstreerd, het laaste met voornoemd schema 7.01:
http://www.kranenborg.org/images/Electronics/HF1.jpg
http://www.kranenborg.org/images/Electronics/HF3.jpg
Dit werkte zeer goed, gelijk in een discussie beland over het opladen van mobieltjes en autos, en daarna ook de discussie gehad over standaardisatie om dit alles op een breed front mogelijk te maken.

Ik heb intussen ook begrepen dat de bekende mosterdkleurige condensatoren van Philips/Mullard (in de EE-dozen mer waarden 0.022, 0.047, 0.1 en 0.22 uF aangeboden) nog steeds zeer courante voorwerpen op ebay zijn: zoek eens op ebay met "Mustard capacitor" en dan zie je hoeveel nog aangeboden wordt ... . Deze condensatoren worden door sommigen beschouwd als hi-Q in audio-apparatuur, anderen bestrijden dit als grote nonsens ...

Jurjen

maartenbakker

Golden Member

Ze zijn bij mijn weten qua constructie en materiaalgebruik vrijwel identiek met latere radiale MKT-reeksen. Dat is opzich natuurlijk wel een fenomenale prestatie (kennelijk hoefde er weinig meer aan het oorspronkelijke ontwerp verbeterd te worden).

Het algemenere gebruik van de term HQ in verband met foliecondensatoren kan ook afkomstig zijn van latere condensatoren (bijvoorbeeld de gele geperste blokken, die later weer uitgefaseerd werden omdat de epoxygedompelde condensatoren toch goedkoper/beter waren), die de fabrieksmarkering HQ droegen. Dit staat echter niet voor de kwaliteit ervan maar betekent simpelweg dat ze uit Roeselare (of in elk geval een van de MBLE/Philipslocaties in Belgie) kwamen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Maarten,
Ik geloof dat TS hier de commerciële kreet 'Hi-Q' (niet HQ) bedoelt uit de 'Audiofools' wereld. Dat hoort tuis in de categorie "Netsnoeren met massief zilveren aders en vergulde pennen in de stekkers" en "cryogeen behandelde buizen".

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP

Op 25 februari 2013 18:29:09 schreef MNM(tm):

Het (toen) meest indrukwekkende 'project' wat ik ermee heb gebouwd is de FM radio. 15625x opnieuw moeten opbouwen, maar uiteindelijk met succes. :)

Tja, die FM-radio..... met de opmerking in het boek dat die alleen voor gevorderden was.
Tot mijn grote verbazing werkte die schakeling wel meteen :-)

Ik had er met een flink stuk lintkabel een grote dipool antenne aangemaakt, en kon toch redelijk wat zenders ontvangen.

Tot op een moment mijn moeder me dwingend vertelde dat ik eens moet stoppen met dat "gedoe"
In eerste instantie snapte ik er niets van, hoezo wat doe ik dan? ik luister gewoon wat naar mijn radio???

Maar uiteindelijk bleek dat het ding behoorlijk stoorde en de radio ontvangst beneden onmogelijk maakte,
Wist ik toen veel van superreg ontvangers met een grote antenne eraan geknoopt ;-)

Die EE2007 met dat mooie beeldbuisje is er nooit gekomen, een eigen TV bouwen was toen natuurlijk het unicum.
Mooi jeugd sentiment ;-)

Lambiek

Special Member

Op 7 januari 2012 09:40:05 schreef henri62:
De foto van de TS is nog van de "nieuwe" uitvoering!

Ik heb nog 3 dozen (zover ik weet compleet) van de oude uitvoering met de kartonnen voorkant en twee van die beugels waarmee je die dingen vast kunt zetten.

Ja dat klopt helemaal, die heb ik ook gehad. :) Helaas heb ik het niet meer, heb het ooit geruild voor iets anders. Als je een jaar of zestien bent vindt je je zelf te oud voor zoiets, maar heb er nog steeds spijt van |:(.

Alleen die veertjes, wat een ramp dingen waren dat, als je iets nieuws wilde bouwen moest je ze er allemaal uit halen om je nieuwe schemablad te plaatsen. En ze maakten naar verloop van tijd niet goed contact meer, omdat het toch iets verweerde. Maar verder, het was bijzonder leerzaam.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Hier een gloednieuw voorbeeld (van ene "Frankje") van wat analoge electronika vermag, de "Philips EE Rythm Machine", prachtig:

http://www.youtube.com/watch?v=zgYDyg2vu74

Voor het ontwerp hiervan zie ook:
http://www.rigert.com/ee-forum/viewtopic.php?f=6&t=1584
http://www.rigert.com/ee-forum/viewtopic.php?f=6&t=1558

/Jurjen

Handig die nieuwe veertjes. De mijne zijn naar donkergrijs gekleurd.
Verder is alles tamelijk kompleet.
Een mooi moment was toen ik er achter kwam dat met de EE 1005
bij de energie overdracht schakeling , je deze kon ombouwen naar
een langegolf zender ! Met een Amroh muvolett trafo er tussen
was dit prima te moduleren en te ontvangen op een grote buizenradio
op zolder. Mijn leven was compleet.

http://www.fieros.de/philips/EE2007.html

De modernisering is de achteruitgang.
Wasluis1971

Golden Member

Op 25 februari 2013 22:42:59 schreef picsels:
Bleek die er achteraf wel in te zitten, maar in de vorm van een kwart watt weerstandje, helemaal grijs gekleurd.

Klopt, in de Philips EE2052 (ik had de EE2050 en de EE2051 al) zat destijds (1979) een smoorspoel die wel héél erg op een grijsgelakt (vermogens)weerstandje leek. Het ding was nochtans zéér kwetsbaar.

Laatstgenoemde eigenschap van dit smoorspoeltje was bij Radio Okaphone ook bekend. Als ik weer eens een nieuw spoeltje nodig had volstond een verzoek om een "smoorspoel uit de Philips EE2052-experimenteerdoos". De waarde van de zelfinductie behoefde ik dus niet op te geven (die wist ik als 8-jarige eerlijk gezegd ook niet).

Leve het transistortijdperk!

Vakantietijd, Philips EE-tijd!

Voor mij is het belangrijk dat een project niet alleen werkt maar er ook fraai uitziet (die twee aspecten zijn ook enigszins gerelateerd ...). Ik wilde al langer proberen een ontvangerschakeling (Philips EE-2013, FM-ontvanger met aanraakafstemming) op slechts een bordje te krijgen. Omdat er ook betere superregs zijn dan de originele versie heb ik dat ook gelijk meegenomen.

Wel, het is allemaal gelukt, en het resultaat wat betreft bedradingsschema en montage is hier te zien:

https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE/FM-Superreg-SB.PNG
https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE/FM18Compact_1.jpg

(Laatste beeld in High-res: https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE/FM18Compact_1_HighRes… )

Hieronder volgt het schakelschema, Philips EE-adepten zullen een groot deel herkennen. Zoals genoemd is voor een andere superreg-implementatie gekozen (zie ook hier voor verwijzingen: https://rigert.com/ee-forum/viewtopic.php?t=502) omdat dan de gevoeligheid van de schakeling regelbaar is.

https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE/FM-Superreg-SB-small.jpg

(Het schema in hoge resolutie: https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE/FM-Superreg-SB.JPG )

Enigszins opvallend zijn de drie diodes bij OP3. Deze hebben te maken met een beperking van de bijna prehistorische LM3900: de maximale uitgangsspanning van de opamps ligt ca. 1V onder Vcc, dus zeker geen rail-to-rail. Bovendien heeft ook het gele plaatje met de LM3900 een diode ter bescherming van de LM3900 waardoor er nog een extra 0.5V verloren gaat. Omdat bij gebruik van deze nieuwe HF-schakeling in het geheel de opamp-uitgang zo dicht mogelijk bij Vcc moet kunnen komen (de sperspanning van de BB110-varicap is dan heel laag en daarmee de capaciteitsvariatie per mV het grootst, op die manier krijgen we een groot ontvangerbereik), worden de drie diodes gebruikt op de OP3-uitgang 1.5V op te krikken. Natuurlijk betekent dit ook dat de uitgang niet dicht bij GND komt, maar in dat bereik verandert de capaciteit nauwelijks meer.

Het gebruik van de LM3900 Quad-Opamp heeft in de Philips EE2001 serie veel voordelen. Er zijn met vier Opamps natuurlijk interessante schakelingen te bouwen. Maar het feit dat de aansluitingen van de Opamp op het gele plaatje hoger liggen maakt het mogelijk om in "etages" te bouwen, en dat was precies wat nodig was om alles op een bordje passend te krijgen, zoals de volgende beelden laten zien:

https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE/FM18Compact_3.jpg
https://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE/FM18Compact_4.jpg

Nog enige opmerkingen:

  • Het bedradingsschema heb ik zelf gemaakt, met behulp van Tor Gjerde's templates (Xfig) en het Win32-programma WinFig als Xfig-vervanger. Tor zal ze binnenkort beschikbaar maken zodat men zelf nieuwe schema's kan maken.
  • Het gebruik van 3D-printing is ook binnengedrongen in de Philips-EE community op het rigert.com forum (waar het gravitatiepunt van de Philips EE experimentalisten op dit moment ligt, zie hier: https://rigert.com/ee-forum/index.php ). De console die ik gebruik is daar een voorbeeld van. Een blik op Ebay.de met zoekterm "Philips EE" levert mogelijkheden voor aanschaf op en zo ben ik er ook aangekomen.

Met vriendelijke groet,
Jurjen
http://www.kranenborg.org/electronics

Hugo Welther

Moderator

Het enige dat tussen jou en je doel staat is alles wat jij jezelf verteld dat je het niet kan.

Omdat er mogelijk meer mensen zijn die net zoals ik zelf hun eigen bedradingsschema's in de stijl van Philips EE willen maken, heb ik Tor Gjerde gevraagd of het mogelijk is zijn templates beschikbaar te maken. Dat heeft hij zojuist gedaan voor gebruik door iedereen, de .fig files met alle standaard EE2000 (en de meeste EE2001) componenten zijn beschikbaar via de volgende link: http://ee.old.no/2000/constructions/fig/templates/

Deze templates zijn via XFig (Unix/Linux) of WinFig (Windows) te bewerken. Als voorbeeld is hier het ontwerp van de FM-ontvanger gegeven: http://www.kranenborg.org/images/Electronics/EE/FM-Superreg-SB.fig

Ikzelf leef uitsluitend in Windows en heb Winfig voor verscheidene ontwerpen al gebruikt. Ik ben van plan om binnenkort op mijn website wat handige tips voor het gebruik van Winfig met Philips EE te publiceren.

/Jurjen
www.kranenborg.org/electronics

Anoniem

Dat ziet er weer goed uit Jurjen. Zelfs de blauwe kleur is weer terug :-) De nieuwe console is erg origineel, die had eigenlijk al bij de EE2040 moeten zitten.

Lambiek

Special Member

Mooi gedaan!!!

Het 3D printen geeft weer een hele nieuwe dimensie aan de EE dozen van Phillips. Ik heb er ook wel eens mee rond gelopen om de kleine printjes met de componenten te gaan frezen, maar ben er eigenlijk nooit aan toe gekomen. Op de een of andere manier blijven die dozen toch trekken, het blijft leuk. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
Anoniem

Gaan we nu Philips aanklagen wegens het verslavende effect van deze dozen? :-)

Lambiek

Special Member

Op 4 maart 2018 11:13:33 schreef kranenborg:
Vakantietijd, Philips EE-tijd!
Wel, het is allemaal gelukt, en het resultaat wat betreft bedradingsschema en montage is hier te zien:

Ik heb wel een vraagje over de schema's, zitten al de gaatjes erin of steek je die veerhouders er gewoon door? Dat is op de foto's niet echt goed te zien. En hoe heb je "als ze er in zitten" de gaatjes erin gemaakt, met een holpijpje?

Op 7 maart 2018 00:24:30 schreef HenkR:
Gaan we nu Philips aanklagen wegens het verslavende effect van deze dozen? :-)

Ja, we eisen allemaal een paar dozen van Phillips. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
joopv

Golden Member

[offtopic]
Philips had ook chemie experimenteer dozen. Dat is voor mij ook een poosje tot een hobby uitgegroeid, maar op een gegeven moment moest ik alles opruimen van mijn ouders. Dat was nadat ik een stinkbom gemaakt had met ijzersulfide en zoutzuur die de hele buurt aan het klagen bracht :) (en de vele kleren met onuitwasbare vlekken)

http://www.thuisexperimenteren.nl/dozen/Chemiedooshandleidingen/Philip…

Lambiek

Special Member

Had je geen witte jas dan? :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 7 maart 2018 09:06:48 schreef Lambiek:
Ik heb wel een vraagje over de schema's, zitten al de gaatjes erin of steek je die veerhouders er gewoon door? Dat is op de foto's niet echt goed te zien. En hoe heb je "als ze er in zitten" de gaatjes erin gemaakt, met een holpijpje?

De gaatjes maak je op precies dezelfde manier als bij de oorspronkelijk bijgeleverde bladen: met de plastic stansstift die in de EE2050 of EE2003 was bijgeleverd. Ik heb nu verscheidene ...
/Jurjen

Een EE2000 ergens uit 1976 maar nog steeds in bezit en compleet.

https://c1.staticflickr.com/1/764/33354113800_879dc388f2_z.jpg

Daar is dus alles mee begonnen.

Lambiek

Special Member

Op 7 maart 2018 19:12:55 schreef kranenborg:
De gaatjes maak je op precies dezelfde manier als bij de oorspronkelijk bijgeleverde bladen: met de plastic stansstift die in de EE2050 of EE2003 was bijgeleverd. Ik heb nu verscheidene ...
/Jurjen

Voor zo ver ik me kan herinneren zaten die gaten er gewoon in toch, ik heb er nooit gaten in hoeven maken. Tenminste niet dat ik weet.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.