Philips EE (Electronische Experimenteerdoos) nostalgie

RAAF12

Golden Member

Op 22 mei 2019 13:47:19 schreef fatbeard:
[...]
Mogelijk herinner je je de EE8, EE1000 of de EE1050 reeks, daar zaten de gaten er al in.
Moest ook wel, dat was meer een soort dun karton...

Maar daar is het voor mij niet mee begonnen: de eerste was een Pionier Junior II (kristal ontvanger met tweetraps versterker). Díe heb ik niet meer, wel nog de EE8 (uitgebreid naar EE20). Zoek daar alleen nog een AF116 voor om de boel kompleet te krijgen (de pootjes zijn afgebroken)...

Kreeg vandaag wat binnen, maar er zijn er nog meer.
2 nieuw, 2 gebruikte exemplaren. Ze zijn getest. Ik heb ze nog niet aan de curve tracer gehangen.

De vleermuisdetector blijkt verrassend goed te werken, hier een geluidsfragment van gisteravond. We wonen aan de bosrijke rand van Groningen, op vijftig meter achter ons staat een gebouw van het Waterschap in het bos dat populair blijkt bij de vleermuizen (de richtinggevoeligheid van de ultrasoonsensor is hier handig), en ze komen soms via onze tuin aanvliegen:

Fledermaus_EE2016.aac

De vleermuizen blijken vooral in de late schemering actief, maar worden soms ineens ook midden in de macht wakker. Overdag is er totale rust. Een ander natuurlijk geluid: die van regendruppels! Die moeten de vleermuizen ook kunnen horen, misschien lastig voor ze ... ?

Voor de geluidsopname heb ik in het EE2016-ontwerp de versterkingsfactor opgeschroefd tot het maximaal haalbare, in groen hieronder zijn de aangepaste waardes van twee weerstanden weergegeven. Ook is de pdf die gebruikt kan worden als bouwplan gelinkt.

EE-2016 4.7.14 FIG.pdf

De aansluitingen aan een console (ik heb een kleinere, 3D-geprinte variant van de Philips EE, zie de FM-ontvanger eerder in deze thread) zijn als volgt (van boven naar beneden: (-) Luidspreker (+) , GND , Vcc (9V) , (+)(R)(-) 10K Pot (Volume) , (+)(R)(-) 47K Pot (Frequentie generator).

Tenslotte voor de zelfknutselaars hier de XFig/WinFig file die voor het bouwplan gebruikt is:

EE-2016 4.7.14.fig

Het apparaat werkt uitstekend maar heeft ook een aantal bijzonderheden:

  • De grondfrequentie van de oscillator is niet ca. 40kHz maar ligt rond 14kHz, de tweede boventoon (3x14 = 42kHz) is waarschijnlijk degene die bij mixen tot de hoorbare geluiden leidt. Ik vermoed dat dit een ontwerpoverweging van Philips was, want de oscillator is niet op 40kHz als grondfrequentie aan de praat te krijgen.
  • De gevoeligheid van de schakeling varieert sterk met de instelfrequentie, ik vermoed dat frequentie-afhankelijke terugkoppeling via de lange koperbanen van het gele LM3900 plaatje hiervoor verantwoordelijk zou kunnen zijn (de versterkingsfactor is hoog). Dit is echter geen probleem, de maximale versterking correspondeert met maximale ruis (de LM3900 is niet geschikt als ruisarme voorversterker) en dat is in dit geval handig voor de instelling.

Voor de geïnteresseerden: hier ook de actuele discussie en mijn bevindingen op het Duitstalige EE-forum (dat op dit moment wel het zwaartepunt van alle Philips-EE doorontwikkeling is):
Https://www.rigert.com/ee-forum/viewtopic.php?f=82&t=210...95466b189c

Hartelijke groet,
Jurjen

In de handleiding van Philips EE2013 (IC-techniek) staat een schakeling waarmee het geluid van brushes (slagbezems) kan worden nagebootst. Het gaat om schakeling 4.1.2.

Het nadeel van deze schakeling is dat er twee(!) handelingen moeten worden verricht om het gedempte ruissignaal éénmaal ten gehore te kunnen brengen. In de handleiding wordt dan ook de mogelijkheid genoemd om een astabiele multivibrator op schakeling 4.1.2. aan te sluiten. De schakeling zou dan automatisch werken (lees: de gedempte ruistonen zullen elkaar in een vast ritme opvolgen).

Met de schakeling die in de handleiding genoemd wordt (schakeling 3.1.1.) is me dat nooit gelukt, maar met een astabiele multivibrator rondom een NE555 wel. Zie ook onderstaand filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=qyhv0mnOkd4

Leve het transistortijdperk!

De sweep generator. Werkt sinds de doos in 1976 is gekocht nog steeds met bijna alle orginele onderdelen. Met maar liefst 6 transistoren. :)

Zucht, nostalgie.....
Ik heb ooit eens zo'n EE1200 gehad en later nog een vrij uitgebreide chemiedoos.
Goede herinneringen aan, dat wel. Maar in het dagelijkse werk heb ik toch wat anders gekozen (data analyse)

joopv

Golden Member

.

[Bericht gewijzigd door joopv op 20 mei 2020 23:26:22 (99%)]