Philips ORT7500 Firmware


Ik wil de radio graag houden, het is een aandenken aan een uitzending van Miljoenenjacht, waar wij hem hebben gekregen. Ik heb al een andere voeding gekocht. Ik aarzel alleen om de nieuwe voeding aan te sluiten. Volgens de foto van de print zijn de aansluitingen 12v - gnd - 5v - gnd. Bij mij is connector, die op de print moet worden aangesloten Rood - Rood - zwart - zwart. Het lijkt niet logisch om de 12V met 2 rode draden aan te sluiten en de 5V met 2 zwarte draden. De print in mijn radio is voor zover ik het kan zien 100% gelijk aan die op de eerdere foto.
Ik wacht op advies over het aansluiten.

Even op de print kijken waar hij aan de andere kant aanzit.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 27 juli 2020 16:51:45 schreef DaBuzzzzz:
Hoi, ik heb er ook weer 1, zelfde euvel (heb al eerder dit apparaat gehad)

Als ik de voedingsmoduel zoek dan vind ik deze:

https://www.ebay.nl/itm/401996978595 (zoeken op E308300) en die komt volgens mij uit een TV?? dus dat zak niet kloppen :D :D

Lang verhaal kort: zou iemand voor mij de reparatie/vervanging van de voeding willen doen? tegen vergoeding uiteraard :)

Kan ik het toestel overnemen voor een kleine vergoeding

Hoi wie kan mij een Phillips Ort 7500 donor mainbord leveren \ aan helpen

Want de mijne doet het niet

Hi mede knutselaars,

Ik heb ook zo'n prachtig Philips radiotje.
De voeding van de mijne doet ook raar, het lijkt wel of dat kleine 6 benige ic af en toe weigert.

Nu heb ik van mijn collega de servicemanual van die radio gekregen.
Alleen staat daar het voedingsdeel niet in!
Ik zal de PDF proberen te uploaden, wel interessant misschien.
De 5 volt vanuit de voeding wordt zo te zien alleen voor de usb gebruikt, dus met een mooie 12V voeding moet die het ook wel doen denk ik ... kijk maar op het schema !

Succes.

Groet, Hans

Beste mensen ik heb ook weer zo’n mooie rode rakker die het loodje heeft gelegd nadat de stroom eraf is geweest. Na even zelf hebben gesleuteld kwam ik erachter dat de voeding niks meer deed, hier heb ik toen een nieuwe aangezet 12v 350ma en nog steeds deed het schermpje niks. Hierbij de vraag of iemand een andere oplossing heeft en als het te lastig is iemand hem zou willen hebben die het ziet als een project.

Hij heeft denk ik ook 5V nodig.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 14 januari 2021 23:09:00 schreef maartenbakker:
Hij heeft denk ik ook 5V nodig.

Ik had dus bij eerdere reacties gelezen dat de radio ook zou moeten werken met alleen de 12v voeding aangezien de 5v voeding enkel voor de usb poort achterop is.

Schema gevonden, zo te zien heb je gelijk. Blijft de 12V wel op spanning als je hem aansluit? Anders is je voeding misschien te licht.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 14 januari 2021 23:53:16 (68%)]

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 14 januari 2021 23:41:45 schreef maartenbakker:
Schema gevonden, zo te zien heb je gelijk. Blijft de 12V wel op spanning als je hem aansluit? Anders is je voeding misschien te licht.

Naar mijn idee wel ik heb hem aangesloten op de ingangen en nagemeten toen gaf hij een constante spanning van 12 volt.

Nou, ik heb dus ook zo'n ORT met hetzelfde euvel. Begin corona kaduuk, en gelijk een tweedehands besteld. En afgelopen kerst begaf die het ook. Zelfde symptomen: helemaal dood. Weer eentje in huis halen lijkt zinloos.

Dan maar de voeding vervangen. Beukenootje suggereerde een mooie voeding. Maar mijn soldeer-skills zijn niet meer zoals jaren geleden, dus keek ik uit naar een voeding met schroefcontacten. Het is de Mean Well RD-35A geworden. Te koop o.a. bij Ali, maar ik heb 'm wegens de verscherpte invoerbepalingen bij Conrad gekocht.

Jeetje wat een knoepert is die RD-35A! Daar had ik mij lelijk op verkeken. Ik heb het oude bevestigingsplastic eerst met een tang zo veel mogelijk verwijderd, en daarna met een mes verder gekortwiekt. De voeding aangesloten en 'm een beetje schuin min of meer op de oude plek geplaatst. Op de foto staat die nog recht, maar dat heb ik later wat aangepast. Dan heeft alles net iets meer ruimte. Uiteindelijk de voeding vastgezet met een lijmpistool. Een nog een plastic afscheiding gemaakt tussen de voeding en het 230V deel.

Dan kon de kast weer dicht. Shit, past niet meer. Die voeding is ook zo idioot groot. Totaal overgedimensioneerd. Maar met een beetje vijlen rondom het gat van de antenne-aansluiting ging die dicht.

En guess what? Hij speelt weer! Met al zijn oude nukken, maar wel, en daar gaat het mij om, met een mooi geluid, en met een externe antenne via een F-stekker. En de usboplaadfunctie werkt ook nog eens.

Same story. I have replaced with Meanwell RS 25-12 ( I don’t mind the lower output power ) with step-down converter 5V/3A. Cost 13€ totally.

Thevel

Golden Member

Ik heb hier ook zo'n rood geval met dezelfde klachten als de anderen.
Bij mij is het 6-potige 7110S1 IC defect.
Dus ook maar de voeding vervangen, ik had hier nog een TDK KWS15-12 module liggen (die levert 12V en geen 5V) dus geen USB maar die wordt nooit gebruikt.

Even een printje gefreesd (linksonder is nog niet gesoldeerd!)

De module.

En in de radio gemonteerd, door het zelf gemaakte printje kon ik hem vastzetten op de bestaande bevestigingspunten.
Enne... radio speelt weer als vanouds. :)

Mooie oplossing weer een rooie van de schroothoop gered.

Heb hier ook nog 1 liggen waarvan de display kapot is, zelf gedaan helaas
De volume en tuneknop werkten niet echt lekker dus die zou ik er even afhalen, telkens om de display gedacht, tot een onbedacht moment tijdens het desolderen iets teveel kracht en krak display kapot.
Dus als er iemand is die nog wat heeft liggen voor een schappelijk prijsje hou ik me aanbevolen.

vergeten

Golden Member

Op 11 april 2021 12:18:21 schreef beukenootje:
Mooie oplossing weer een rooie van de schroothoop gered.

....tot een onbedacht moment tijdens het desolderen iets teveel kracht en krak display kapot.

Dan was je tin niet gesmolten, desolderen doe je met een hete soldeerbout, eventueel wat tin toevoegen, niet met brute kracht! :)

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Weet niet of het tin al gesmolten was, soms kom je wel eens een hand te kort
Ik desoldeer met een desoldeerpomp of litze, misschien eens zo'n tinzuiger die aan de bout vastzit, maar ja die zal ook wel weer problemen hebben, dit was gewoon dikke pech, en nee geen brute kracht kwam gewoon door de desoldeerpomp, die heeft net als een geweer een soort terugslag, display misschien beter even op een doekje gelegd, maar ja achteraf is alles heel gemakkelijk.
Maar goed is geen probleem op zich, heb nu sowieso een bijna complete radio als reserve.
Met goede originele voeding, dat dan weer wel.

Op 11 maart 2021 00:20:51 schreef Thevel:
Ik heb hier ook zo'n rood geval met dezelfde klachten als de anderen.
Bij mij is het 6-potige 7110S1 IC defect.
Dus ook maar de voeding vervangen, ik had hier nog een TDK KWS15-12 module liggen (die levert 12V en geen 5V) dus geen USB maar die wordt nooit gebruikt.

[bijlage]Even een printje gefreesd (linksonder is nog niet gesoldeerd!)

[bijlage]De module.

[bijlage]En in de radio gemonteerd, door het zelf gemaakte printje kon ik hem vastzetten op de bestaande bevestigingspunten.
Enne... radio speelt weer als vanouds. :)

Dat 6-potige ic lijkt mij een op-ampje die als comperator aan het transistordeel van de optocoupler hangt. Heel dat spul hangt wel aan het lichtnet, dus uitkijken met live-meten.

Waar het moederbord het meeste rookt, loopt ook de meeste stroom!

Heren!

Ik heb het probleem opgelost met de voeding :)

Omdat me het toch irriteerde was ik van plan om de voeding te reverse engineeren om te kijken of er een vervangende chip was.

Echter kwam ik er al snel achter dat de diode aan de chip stuk is, deze laat aan beide kanten geen stroom meer door. Deze is alleen voor het besturen van de MOSFET, zonder die diode reguleert het dus geen stroom

Deze (Diode D7) heb ik vervangen met een nieuwe SOD-123FL diode (De RB060MM-60TFTR in mijn geval, maar die is waarschijnlijk wat overkill) en de radio doet het al weer een uurtje lekker. Hiervoor was deze compleet dood

Ik zeg voor wie zijn radio nog heeft: Vervang lekker deze diode en heb er nog jaren plezier van _/-\o_

Ik hoor graag of iemand hier succes mee heeft

----

English for those looking through google:

If your Philips ORT7500 is no longer showing any signs of life because the power supply fails to output voltage: Try to replace the D7 Diode on the power supply.

Weer een ander foutje, mooi dat die weer gered is

Heb inmiddels ook alweer 1 gered De fet ligt finaal op sluiting en een SMD'tje verbrand

Waarschijnlijk komen er nog meer want er waren meer die de geest gegeven hebben.

Bedankt allemaal voor het delen van tips en ervaringen. Ik heb daarmee een ORT7500 kunnen repareren. Ik heb gekozen voor een voeding met gesloten metalen behuizing om EMI (storing) op de DAB+/FM banden te minimaliseren. Verder heb ik mij bediend van bedenkelijke mechanische bevestigingstechnieken.

Ik heb het reparatieverslag vastgelegd op:

https://photos.app.goo.gl/PU62kLCha961Wq857

Met vriendelijke groet,
Roland.

Netjes, mooi dat die weer werkt
Je had de voeding ook op de bodem van de kast kunnen plaatsen
Heb ik ook al eens met 1 gedaan, gewoon met dubbelzijdig plakband

Maar zo kan het ook, en je ziet er niks van als de kast dicht is.

En die schakelende voedinkjes willen echt wel storen, het is maar goed dat er geen MW en KG op deze radio's zit.

vergeten

Golden Member

Ik had er vorige week een om te herstellen in een repair cafe, is niet gelukt. Vandaag pas kwam ik dit al wat oudere topic tegen.

Helaas is hij afgevoerd door de "eigenaresse" die wilde dat er niet meer tijd aan werd besteed. Er is nog een kans dat ze ermee terugkomt als er met de echte eigenaar over is gesproken.

Heeft iemand al eens uitgezocht wat er nou defect is aan dat niet eens zo heel complexe SMPS voedinkje?

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Zijn verschillende dingen, een diode aan de onderzijde van print de over een elco.
Heb al eens dat elcootje vervangen toen deed ie het ook weer
En ook al een paar die finaal ontploft waren, staat hier ook wel een foto van. helemaal zwart geblakerd en de fet volledig op sluiting.

vergeten

Golden Member

Radio is weer bij mij. Eigenaresse vond het toch de moeite waard om mij wat meer tijd te gunnen.

Verder in eigen topic.

https://www.circuitsonline.net/forum/view/157988/last

[Bericht gewijzigd door vergeten op 10 april 2022 19:46:19 (59%)]

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.
vergeten

Golden Member

De radio op 2 labvoedingen gehad,(om de defecte voeding te simuleren) hij doet dan wel wat er staat wat in de display verder reageert hij nergens op.
Bij nadere inspectie is de 17 polige flatcable naar de pcb flink beschadigd en zijn er enkele "sporen" onderbroken.
Is waarschijnlijk bij een eerdere onvoorzichtige kastopening gebeurd, de flatcable naar de display staat dan als eerste strak bij demontage van de achterwand. (repaircafe?) :(

Geheel vervangen is erg lastig, het front moet eraf en er is flink wat thermische lijm gebruikt bij de doorvoer naar het front. Voor je het weet is dan er nog meer schade.

Wie heeft praktische (ervarings)tips voor het aan een zijde herstellen van die flatcable?

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.