3D Printers - deel 2

Op 17 april 2016 16:47:05 schreef Lambiek:
Hoe ga je de terugkoppeling doen rew met encoders? en wat ga je gebruiken als besturing?

Och het is allemaal nog een beetje ondoordacht. Zo van: Misschien kan ik dat eens proberen.

Ik ben een VESC-compatible motor controller aan het maken. Die kan ook op z'n interne stappenteller positie-gestuurd werken. Maar die heeft zo'n 42 stappen per omwenteling, en met 2mm/omwenteling zit ik dan op stapjes. van 50 µm. Ik weet niet of dat voldoende nauwkeurig is.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Lambiek

Special Member

Op 17 april 2016 21:33:58 schreef rew:
Ik ben een VESC-compatible motor controller aan het maken. Die kan ook op z'n interne stappenteller positie-gestuurd werken.

Ben benieuwt wat je daar van gaat maken.

Maar die heeft zo'n 42 stappen per omwenteling, en met 2mm/omwenteling zit ik dan op stapjes. van 50 µm. Ik weet niet of dat voldoende nauwkeurig is.

Ik weet niet wat je nu gebruikt met je 3D printer, gebruik je daar microstepping?

Als dat zo is scheelt het al snel natuurlijk, maar zelfs al zou je hele stappen gebruiken scheelt het al behoorlijk. Met bijv. een 200 staps stappenmotor zit je in jou geval op 2mm : 200 = 0.01 (10µm) tegen 2mm : 42 = 0.047619 (47.619µm)bij wat je nu wil proberen. En als je microstepping gebruikt wordt dat alleen maar beter natuurlijk. Maar goed een beetje experimenteren is altijd leuk natuurlijk, en misschien is het wel genoeg. Ben eigenlijk wel benieuwt. :) Je zou de eerste zijn denk rew.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
High met Henk

Special Member

je kunt je ook aan zoiets wagen:
http://www.banggood.com/DIY-Geeetech-Delta-Rostock-Mini-G2s-Dual-Extru…

dat heeft in BASIS minder last van doorbuigen in het midden.

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

NU zit er een 20 tands tandwiel op met een vertanding van 2mm per tand.

200 stapjes, is 20 tanden van 2mm. 200 stapjes is dus 40mm. 5 stapjes per mm, 200 µm per fullstep. Ik DENK dat er 16 microsteps gedaan worden, dus dan iets van 12 µm per microstep. Maar als je de allegro4988 niet juist aansluit (zoals op de polulu bordjes dus verkeerd gedaan is), dan is de DNL orde grootte 4 tot 5x slechter.

MWah. Is vergelijkbaar met die 50 µm..... :-)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Lambiek

Special Member

Op 18 april 2016 18:23:54 schreef rew:
Maar als je de allegro4988 niet juist aansluit (zoals op de polulu bordjes dus verkeerd gedaan is),....

Wat zit daar verkeert aan dan?

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Ik heb ook wel een keer een rekensommetje gemaakt voor bldc motoren i.p.v. steppers. Voordelen van steppers zijn dat 1) ze makkelijk stappen maken (duh) zonder regellus, 2) ze een hoog koppel bij lage toeren hebben (precies wat je nodig hebt), 3) ze relatief goedkoop zijn, en 4) ze een best laag massatraagheidsmoment hebben.

Dat laatste wordt vaak niet genoemd, maar als je in de datasheet massatraagheidsmoment van de rotor van een nema 17 stepper opzoekt, zit dat verrassend dicht bij de massa van carriage * pulley radius ^2 (omrekenen van lineaire massatraagheid naar massatraagheidsmoment dus). Liefst heb je dat de twee niet te veel van elkaar verschillen.

Als je nu gaat kijken naar een bldc motor, moet je die ten eerste altijd closed loop aansturen. Op zich niet zo'n punt, maar je hebt wel weer een encoder nodig, en het is meer werk dan een stepper motor + driver. Ook hebben bldc motoren vaak een relatief hoog toerental / laag koppel, zeker in verhouding tot steppers. Dus heb je een vertraging nodig, wat er voor zorgt dat de "reflected inertia", massatraagheid van de motor, gezien vanaf de lineair bewegende massa, schaalt met de vertraginsratio in het kwadraat.

Hoge massa / massatraagheidsmoment zorgt voor lagere eigenfrequentie en lagere bandbreedte (of meer energiekosten voor dezelfde bandbreedte), hogere reactiekrachten, en dat soort vervelende dingen. Maar goed, misschien denk ik iets te moeilijk ;).

Leuke technologie trouwens: http://www.magnomatics.com/pages/technology/pseudo-direct-drive.htm

Diverse projecten en experimenten: www.elexperiment.nl

Ja, die magnetische gearing is een rare inderdaad!

Ik heb gisteren een aantal prints gedaan. Dat ging grotendeels goed. (end gcode werd uitgevoerd). De laatste duurde zo lang dat ik hem 's avonds heb aangezet, en hoopte dat ie ook nu weer de end-gcode zou uitvoeren (i.e. zooi uit). Nope! :-(

Ik hoop dat m'n extruder het dit keer is blijven doen. (ik ben om 04:00 opgestaan en toen heb ik hem uitgezet).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Ik heb een probleem met z axis aandrijving.Een moer van de aandrijving zakt (langzaam) naar beneden waarbij de x as langzaam schuin begint te staan. In het begin langzaam, na een tijdje zie je wel dat dat de moer een paar cm dieper zit. Iemand ook al voorgehad?
In het begin heb ik die moer er ingeperst met een tang en zat die behoorlijk vast. het is de moer waar de thread van 5mm doorgaat voor de aandrijving z as.
Etienne

Je hebt http://i.ebayimg.com/images/i/261913184719-0-1/s-l1000.jpg Zo'n ding? OF met een A-frame?

Zakt de moer helemaal alleen, of neemt ie het blokje met de eindpunten van de X-as meteen mee? In het eerste geval is er iets mechanisch. In het tweede geval mist je stappenmotor daar stapjes. Hopelijk helpt het opvoeren van de stroom voor de Z-as dan om het probleem te verhelpen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

@rew, misschien is het een idee om wat verschillende spanningen te meten op het moment dat hotend en heated bed vrijwel tegelijk uitgeschakeld worden? Misschien krijg je een flinke spanningsdip/piek, waarvan de boel in de war raakt. Dat zou een oorzaak kunnen zijn, want de software lijkt goed te werken.

Met octoprint is het trouwens ook mogelijk om log files te bekijken. Het is ook mogelijk om alle seriële communicatie te loggen.

Edit: Wat doet de temperatuur, nadat de printer z'n end gcode niet uitvoert?

Diverse projecten en experimenten: www.elexperiment.nl

Omdat het "aanwezig zijn met meetapparaten" op het MOMENT dat ie klaar is, lastig is, wil ik die theorie testen door gewoon: "zet dit uit" wacht 1s, "zet dat uit" in de g-code te zetten. Wat is de "wacht 1 s" G-code?
Ah.... "G4 Pxxx" ... Ik ga het de volgende keer testen.

(met 1s er tussen kunnen er geen rare dingen gebeuren. Tijdens het printen is het al vaak genoeg voorgekomen dat het bed of de extruder uitgaat omdat de PID regeling vind dat de boel warm zat is. Dat zal allicht in een 3 uur durende print vaak zat binnen dezelfde seconde gebeuren.)

Re: Edit: Constant blijven, hoezo? De Arduino draait gewoon door... Vorige keer had ik het niet door en heb ik pas meer dan 24 uur later gezien dat ie klaar was en gecrasht. Toen is m'n hotend verstopt geraakt met gedenatureerde PLA. Ik heb nog steeds geen tijd gehad om een nieuwe print te doen.

De "red" is nog goed geprint. Oh wacht! De red heb ik uiteindelijk samen met de witte in redwhite geprint. Waarom ie steeds 2x "starting analysis" doet, soms uren uiteen, snap ik niet.

code:

2016-04-17 19:29:44,600 - octoprint.filemanager.analysis - INFO - Starting analysis of local:Penta_Beams_v1a_-_solid_-_red.gcode
2016-04-18 00:25:34,339 - octoprint.server.util.sockjs - WARNING - Could not send message to client 192.168.235.8: deque index out of range
2016-04-18 01:29:44,311 - octoprint.filemanager.analysis - INFO - Starting analysis of local:Penta_Beams_v1a_-_solid_-_red.gcode
2016-04-18 01:32:16,648 - octoprint.filemanager.analysis - INFO - Starting analysis of local:redwhite.gcode
2016-04-18 01:37:18,360 - octoprint.filemanager.analysis - INFO - Starting analysis of local:redwhite.gcode
csh.alias: No such file or directory.
2016-04-18 21:07:33,240 - octoprint.server - INFO - Starting OctoPrint 1.2.8 (master branch)

Dingen als "starting print" zou toch leuk zijn om te loggen, of niet?
Anyway, na 01:37 is ie gecrashed, dit keer met meenmen van de 'pi, en die heb ik pas om 21:07 weer opgestart. Die "csh.alias" melding komt uit mijn tcsh opstart files. Ik denk dat dit een tikfoutje is bij het proberen op te starten van Octoprint.

[Bericht gewijzigd door rew op dinsdag 19 april 2016 09:56:03 (43%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Als de temperatuur constant blijft (van zowel hotend als heated bed), betekent het dat die commando's dus al niet uitgevoerd worden, anders zou de temperatuur wel omlaag gaan.

Als je nu met een korte testprint het seriële verkeer zou loggen, kun je zien of de commando's daadwerkelijk verstuurd worden.

Iets wat je misschien ook nog kunt proberen is overgaan op de devel branch i.p.v. master.

Diverse projecten en experimenten: www.elexperiment.nl

Rew,
het is iets mechanisch, ik denk dat de moer niet goed meer klemt, en door de bewegingen naar beneden zakt.

Lambiek

Special Member

Kun je de moer niet vastlijmen met twee componentenlijm?

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Moer komt los bij het naar boven gaan (+- 2cm). Blijft dan een beetje rond de thread van 5mm achter oplopen op de x carriage en na 10cm omhoog zet die zich weer vast.
Ik zal die moer proberen vast te lijmen en ook eens controleren of alles goed recht is. Van in het begin was een van de motor mounts z axis eigenlijk niet goed. die was afgebroken ter hoogte van de 8mm as. Ik heb die proberen te lijmen + versterkt met een stukje pcb, misschien zit dit niet volledig haaks.
Etienne

Etienne, Het is de bovenste moer? Volgens mij zit daar een klodder hotglue op bij mij. Ik heb mijn ding "kant-en-klaar" gekocht, dus kennelijk had de fabriek daar al jou probleem mee gezien....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Rew,
het is de bovenste moer.
Ik heb al een constructie gezien voor thread M8 met met koperen moer die vastgeschroefd wordt op de carriage. Moet wel nog een stl file vinden waarmee dit mogelijk is, ofwel de metal construction van geeetech

http://www.benl.ebay.be/itm/Geeetech-upgrade-metal-parts-kit-for-Prusa…

etienne

Deze zoek je dan denk ik:
http://www.thingiverse.com/thing:1103976

Al vind ik die metalen constructie ook wel mooi

Ze verkopen ook M8 draad bronzen moeren(officiële geeetech shop):
http://www.ebay.com/itm/231680437076
Als ik het goed begrijp zijn die voor M8 draadeind en niet voor trapezium

Lambiek

Special Member

Als het goed is zijn de draadeinden M8 X 1.5mm, tenminste dat is standaard zo.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

M8 is x 1.25. referentie (handig te onthouden: M6 is 1mm pitch, M3 dus 0.5, en M8: 1.25).

[Bericht gewijzigd door rew op woensdag 20 april 2016 09:50:29 (27%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Lambiek

Special Member

Ja, je hebt gelijk. Ik ben in de war met M10. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Ik heb octoprint ge-upgrade naar de nieuwste git-versie. Hij is gemarkeerd als "preparing for release 1.2.10", en ik zat op "preparing for release 1.2.8".... Zojuist een print gedaan en me voorgenomen om meteen naar beneden te lopen als ie klaar zou zijn.... Natuurlijk vergeten, maar het was gewoon goed gegaan. En ik denk dat ie vorige print dus zo'n 3 uur heeft staan stoken zonder extrusie, hetgeen dus gelukkig onvoldoende PLA-troep heeft gemaakt om de boel te verstoppen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
rob007

Yarr, Matey!

hallo mensen,
even tussendoor ik ben behoorlijk ver nu met mijn Prusa i3 fototje:
http://myalbum.com/photo/XerQhPfjiqEP/1k0.jpg
MAAR,
ik heb het geluk dat een(1) van mijn Z motoren er op gegeven moment mee stopt.
ik moet nog even een keertje controleren of er te veel wrijving is (ik dacht van niet)
maar je weet maar nooit natuurlijk.
misschien heb ik wel een maandag morgen motortje of stepstickje.
wie zal het zeggen, moet het allemaal nog even controleren allemaal.
zou je zeggen dan zul je dat ook eerst moeten doen natuurlijk!
klopt maar heb toch nog wel een vraagje,
ik heb en A4988 en DRV8825 liggen gebruik nu A4988 is het nog een idee om er voor de Z as een DRV8825 in te zetten?
of heeft dat geen nut?

zal trouwens ook de vast/stugge kopeling:
https://reprapworld.com/?products_details&products_id/417/cPath/16…
vervangen voor eentje die soepel is:
https://reprapworld.com/?products_details&products_id/417/cPath/16…

VrGr Rob.

Als ik je erger, lees en schrijf hier dan niet?

Een DRV8825 kan iets meer stroom trekken en kan 1/32 stappen aan..Een A4988 kan maximaal 1/16 stappen aan. Met een jumper instelling is het in te stellen.

[Bericht gewijzigd door Henry S. op maandag 25 april 2016 20:09:34 (73%)

rob007

Yarr, Matey!

Hallo Vincent,
je was snel, ik heb nog de tekst een beetje verandert hierboven.
stukje over die koppeling misschien loopt het ook wel te stroef.
(weet het nog zo net niet, ik dacht dat het goed genoeg liep!)
dat van die stappen heb ik ook voorbij zien gaan ergens ja,
moet dan ook nog eerst uitzoeken hoe dit zit.

maar nog even terug?
kan die DRV8825 een verbetering zijn?
een kleinere stap maar is ie dan ook sterker?

dankjewel voor jou reactie!
Rob.

heb nu net even een stepper alleen maar verwisseld,
hij doet nu alleen nog maar brommen.

Als ik je erger, lees en schrijf hier dan niet?