PLC input - 4-20mA signaal emuleren


GJ_

Moderator

Die zijn handig. Kunnen die ook ongestraft parallel gezet worden?

edit:
ook jammer :-(

Lifecycle: Obsolete

[Bericht gewijzigd door GJ_ op 11 juli 2018 11:20:07 (32%)]

Enkele LM334's parallel zetten?

Je moet enkel opletten dat je genoeg spanning hebt, maw de spanning over de load moet een stuk onder voedingsspanning blijven zodat er nog regeling mogelijk is.

LDmicro user.

of zelf een mosfet gebaseerde stroombron maken? 2 FETs en een weerstand zijn nu ook weer niet zo veel werk...

Eens een wirehead,altijd een wirehead.... www.machma.nl
EricP

mét CE

Die zijn handig. Kunnen die ook ongestraft parallel gezet worden?

Volgens mij wel.

edit:
ook jammer :-(
[...]

Yep, was ik inmiddels ook achter.

@flash2b: ja, grappig. Mini-smurfje erin om aan die pot te draaien? :) Ik snap wat je bedoelt, maar dit is Ali en dan wordt het alsnog een knutsel-ding.

Die LM134 was ff ogen knipperen. Eerste hit die boven kwam... 11.26. Ex BTW :). Gelukkig is de TO92 housing een stuk leuker geprijsd :)

Op 10 juli 2018 06:15:37 schreef Peter112:
[...]

PLC input van een 300 zijn niet per definitie passief
Er zijn analoog in kaarten passief (4 draads)
Er zijn analoog in kaarten actief ( 2 draads)
Er zijn analoog in kaarten welke actief of passief 2 / 4 draads kunnen zijn. Deze blokken kebben aan de zijkant een blokje voor de configuratie.

Die S7-300 modules met aan de zijkant blokjes is echt heel oud spul ik heb er ooit maar eentje in mijn hand gehad.

Analoge inputs zijn vrijwel allemaal passief of 2-draads: Het is maar hoe je het bekijkt.

De sensoren/devices kom je echt in alle smaken tegen, van actief (leveren zelf stroom naar de PLC) en passief (2 draads regelen zelf de stroom, waar we het hier over hebben dus) tot uit de draad gevoed.

Verder kunnen de analoge inputs ook nog een RTD/PTC 2-3 of 4-draads aangesloten worden. Op de S7 series (ook de compatible VIPA 300 serie) zitten ook 5 pinnen per kanaal.

Op 10 juli 2018 07:41:32 schreef EricP:
Die impedantie is in principe helemaal niet zo interessant voor de sensor.

Klopt de sensor is een stroombron.
Als je er zelf eentje maakt is het wel degelijk van belang, bij een impedantie van 250 Ohm verlies je namelijk 10V @ 20mA over je PLC ingang. Met de minimale voeding van 24V-10% bijvoorbeeld hou je dus maar 11.6V over als minimale spanning van je "opamp-schakeling/brouwsel".

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
EricP

mét CE

Klopt. Maar zo beroerd zal men het toch niet maken?

Maar je snapt precies de reden waarom ik een 'stroombron' zoek en geen afhankelijkheid met de spanning wil hebben. :)
Zoals omschreven: een weerstandje van 1k2 'does the trick', maar dat is de 'ik moet nu ff wat' oplossing. Nu nog ff netjes voor een paar niveaus...

Ha EricP,

Even een vraag je kan niets aan de PLC doen black box kan je dan wel 3 verschillende statussen verwerken.
En de uiteindelijke status is dit een schakelaar 3 keer laag midden hoog als ik het goed begrijp :+
Zijn deze schakelaars normaal gesloten?

Groet Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
EricP

mét CE

Ha Henk

Je zou je text een stuk leesbaarder maken met iets van hoofdletters en leestekens. Sorry, maar ik heb het 3x moeten lezen voordat ik begreep wat je bedoelde...

Die ingang is analoog. Die kan ook 100 verschillende statussen verwerken - niet dat je daar wat aan hebt, maar het KAN vast wel.
Zoals in de startpost beschreven, is het plan om 1 (nou ja, eigenlijk 2... 'alarm' en 'geen alarm') uit te breiden naar 3 (nou ja, eigenlijk 4... 'leeg', 'beetje vol', 'wat meer vol' en 'erg vol').
De schakelaars zijn waarschijnlijk wisselcontacten. Dus wat handig is. In de context van wat er tot op heden voorbij gekomen is, zijn maak contacten handig. Maar er is vast wel wat te verzinnen waarbij verbreek contacten handig zijn.
En ja, ik ken het concept 'open contact is alarm'. Helaas, in de PLC zit het andersom. Ik voel me dan ook niet echt geroepen om in de laatste 15cm bedrading het om die reden anders om te gaan doen - tenzij het natuurlijk weer handiger uit komt om een andere reden :).

Ha EricP,

Dat je er meerdere statussen van wil maken had ik al begrepen.
Wat ik mij afvroeg (zomaar) is kan je meerdere meldingen dan ook verwerken er van uit gaande dat je niets aan de PLC kan programmeren.
Dat is alles.

Groet Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
EricP

mét CE

Op die fiets.

De HMI implementatie is gewoon een 0-100% balkje. Waarbij boven de 90% ofzo nog een alarmpje getriggerd wordt. Voor die korte perioden dat de originele sensoren gewerkt hebben, werkte dat mooi.

Dat laatste (alarmpje of niet) is dus nu het enige wat operationeel is (0% en 100%, er tussen zit niks). En daar wil men graag 2 stappen bij om iets van indicatie te hebben. Een nice-to-have voor de gebruiker...

En echt spannend is het ook niet, maar ik houd van 1x over nadenken (dat mag wat tijd kosten), 1x maken (dat mag ook wat tijd kosten) en wil er daarna zeker 10 jaar niks meer van horen - vandaar een beetje onderzoek naar hoe ik het stabiel en eenduidig krijg. Welnu, genoeg antwoorden in dit topic om er wat van te maken...

Dank iedereen!

Op 11 juli 2018 21:05:37 schreef EricP:
En ja, ik ken het concept 'open contact is alarm'. Helaas, in de PLC zit het andersom.

Dat ligt er aan (geen "generiek" correcte uitspraak dus), er is niet voor niets voor 4mA gekozen->kabelbreuk is een alarm dat de sensor stuk is.

Alles boven 22 mA is ook een alarm. Alleen niet wat jij bedoelt: een te laag of hoog niveau neem ik aan. De ingangsmodule geeft dan een (diagnostic) storing.

Eigenlijk vind ik de tor+TL431 oplossing nog de meest practische. Gewoon weerstanden schakelen (Rcl) van de juiste waarden.
Zorgen dat leeg 4mA is en vol 20mA.

Nou ben ik wel benieuwd wat voor merk/type de originele sensoren waren?

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
EricP

mét CE

[...] Dat ligt er aan (geen "generiek" correcte uitspraak dus), er is niet voor niets voor 4mA gekozen->kabelbreuk is een alarm dat de sensor stuk is.

Alles boven 22 mA is ook een alarm. Alleen niet wat jij bedoelt: een te laag of hoog niveau neem ik aan. De ingangsmodule geeft dan een (diagnostic) storing.

Toch knap dat jij van daar af meent te kunnen weten hoe het in dit apparaat in elkaar zit. Petje af hoor! :+

GJ_

Moderator

Op 11 juli 2018 19:41:42 schreef henri62:...bij een impedantie van 250 Ohm verlies je namelijk 10V @ 20mA over je PLC ingang. Met de minimale voeding van 24V-10% bijvoorbeeld hou je dus maar 11.6V over als minimale spanning van je "opamp-schakeling/brouwsel".

Op 11 juli 2018 19:48:48 schreef EricP:
Klopt. Maar zo beroerd zal men het toch niet maken?

Jawel :-)
Uit enkele datasheets: "60Ω", "110Ω", "<250Ω".
De meeste sensoren gebruiken toch een voeding van 24Vdc, dus 250Ω is normaal geen probleem.

Sine

Moderator

Op 12 juli 2018 07:02:36 schreef EricP:
[...]Toch knap dat jij van daar af meent te kunnen weten hoe het in dit apparaat in elkaar zit. Petje af hoor! :+

Zo werkt 99% van alle PLC's, dus aan een beetje kristallen bol kijken durf ik dus ook wel mee te doen.
Normaal zorg je dat je signaal "geldig" blijft, tussen 4 en 20 dus.

@GJ,
Het kan inderdaad alle kanten ergens tussen 10R en 175 is heel normaal.

Waarom dat groter dan 10R moet zijn tegenwoordig kun je je afvragen, de drop over 10R moet meer dan genoeg zijn om betrouwbaar te kunnen meten.

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.
GJ_

Moderator

Op 12 juli 2018 10:23:37 schreef Sine:
Waarom dat groter dan 10R moet zijn tegenwoordig kun je je afvragen, de drop over 10R moet meer dan genoeg zijn om betrouwbaar te kunnen meten.

Dat gaat niet om het meten maar over het feit dat je ook domweg 24Vdc op die ingang moet kunnen aansluiten. En met de gebruikelijke hogere weerstand sloop je niet direct iets. Met 10R heb je gelijk bijna 2,5A lopen.

Sine

Moderator

Dan is 250R nog ruig ... maar de kaart in kwestie heeft inderdaad stroombegrensde loop voeding.

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.
GJ_

Moderator

Mja. Vroeger was het gebruikelijk om stroomsignalen door een 500R 0,01% weerstand te sturen en daar de 0..10 spanning over te meten.

Henry62: Nou ben ik wel benieuwd wat voor merk/type de originele sensoren waren?

Ik ook, die mogen niet zo maar kapot gaan, wat gaat er aan kapot, kun je dat repareren, en waarom gaat dat kapot, kun je dat voorkomen of is er iets verkeerd aangesloten.

GJ_

Moderator

Een industriële sensor kun je over het algemeen niet repareren (IP heel veel, waterdicht, ingegoten) en van verkeerd aansluiten mag het nooit stuk gaan.

Een stroomsensor is makkelijk te beveiligen intern: gewoon een diode er tussen.

Wat defect gaan betreft: ik heb in een installatie ook diverse druksensoren kapot gehad. Kosten 640 / stuk. Een zit in een zuur leiding, die heb ik vervangen door een hastelloy 276 sensor, kost een paar centen maar dan heb je ook wat (750 bruto ex btw).

Dus laat ons ook even genieten van jouw "schade" gevallen.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
mel

Golden Member

Op 12 juli 2018 18:37:57 schreef GJ_:
Een industriële sensor kun je over het algemeen niet repareren (IP heel veel, waterdicht, ingegoten) en van verkeerd aansluiten mag het nooit stuk gaan.

nou, eens meegemaakt, een stroomtrafo achterstevoren aangesloten, dit was van een toerentalmelding van een motor..
De analoge kaart was mooi gefrituurd..(en natuurlijk een obsolete type)..

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Idem, resolver voeding hadden ze de 24V van de besturing op gezet ipv 5V, toen het niet werkte alsnog 5V erop en het "werkte" niets gezegt en afgeleverd, en klant belde met positie fouten, fabrikant gaf de schuld aan de instel parameters, na "eindeloos" veranderen de fabrikant uitgenodigd en die vond defecte elektronica in de ingangsschakeling.
Gelukkig gingen ze er ook van uit dat dat niet mocht gebeuren en gaven garantie nieuw, een half jaar later kwam ik er toevallig achter omdat een monteur die erbij in de buurt was, toen het gebeurde, mij dat een keer vertelde.

evelo

Golden Member

In mijn jonge jaren ook wel eens een 3-draads capacitieve sensor aangesloten op de 3-fase voeding.

Kabel per ongeluk gewisseld met die van een motor. Mijn excuus was wel dat de sensorkabel verlengd was met een gelijkaardige kabel als die van de motor.

Zo sterk zijn die industriële dingen nu ook weer niet ;)

Op 14 juli 2018 22:28:47 schreef evelo:
In mijn jonge jaren ook wel eens een 3-draads capacitieve sensor aangesloten op de 3-fase voeding.

Kabel per ongeluk gewisseld met die van een motor. Mijn excuus was wel dat de sensorkabel verlengd was met een gelijkaardige kabel als die van de motor.

Dat is ook een doodzonde!

Zo sterk zijn die industriële dingen nu ook weer niet ;)

Wat GJ_ bedoelde zijn de 4-20mA sensors. Die mogen door ompolen niet stuk gaan.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.