Waterstof vs elektriciteit

Nou dan is dat ook weer ontkracht :)

Het is dus waarschijnlijk 4 jaar, laten we het ruim nemen 8 jaar (incl alles kw/co2 en vervuiling, bij lange na niet die 20-25 jaar niet dat ze op je dak liggen, 30 jaar is wel erg ruim, en leveren ze zo weinig op na 25 jaar dat je ze gaat vervangen, alleen al omdat tegen die tijd zoveeel betere zijn.

Alles met een knipoog ;-)

Volgens mij rekenen ze vrij ruim voor wat betreft instraling, en aan de andere kant gaat het uit van vrij oude berekeningen (en rendementen van het paneel). Maar die 4 jaar is denk ik wat kort voor Nederland, maar binnen de 8 moet makkelijk lukken.

Op 5 augustus 2020 21:55:37 schreef RvEldijk:
...en leveren ze zo weinig op na 25 jaar dat je ze gaat vervangen, alleen al omdat tegen die tijd zoveel betere zijn.

Dat probleem had ik ook een beetje. Toen ik mijn (Chinese, onbekend merk) demo-panelen van 235Wp eindelijk ging monteren, hadden ze 5 jaar in de schuur gestaan en kon ik op Marktplaats kort gebruikte Victron panelen van 270Wp (en zelfde afmeting) kopen voor nog niet de helft wat ik betaald had.
Maar de ene waren al betaald, dus al 'afgeschreven', de andere moesten toch nog steeds geld kosten.
Meeste panelen hebben best een aardige vermogensgarantie, vaak 90% na 10 jaar en 80% na 20 of 25 jaar.
ALS ze vervangen worden, is daar een mooie business case van te maken voor mensen met voldoende grond-oppervlakte (al dan niet in de Sahara...)

Hehe ik sta nu ook op dat punt, ik heb 400w ongesoldeerd in de kast, moet ik nog maken met polycarbonaat, of laten liggen en kant-en-klare paneeltjes kopen :) (waren op ebay voor 30 euro per 100w)

Hoorde al cowboy verhalen uit NL van een 300w paneel voor 100 euro, kun je bijna niet op tegen solderen :)

Alles met een knipoog ;-)

En er zal best wat veranderd zijn. Mijn 185Wp panelen uit 2011 waren een stuk duurder dan de 270Wp panelen van nu.
Van die degradatie merk ik eigenlijk weinig, het piek vermogen is weinig minder dan 8 jaar geleden, maximaal 5%. De jaaropbrengst is zelfs toegenomen, maar we hebben de laatste jaren ook meer zonuren.

evelo

Golden Member

Over zonnepanelen in de Sahara: wat zou daar de levensduur zijn van die installaties? De omstandigheden zijn daar toch niet altijd evident. Zijn zonnepanelen bestand tegen regelmatig een zandstorm?

Zelfde met de hippe projectjes met drijvende panelen op zee, daar komt regelmatig wel eens een klets zeewater over.

Voor mijzelf houd ik het eenvoudig: als ik het niet nodig heb dan gebruik/koop ik het niet. En hoe minder ik nodig heb hoe tevredener ik word.

Een tijd geleden had ik zo'n ombouwset elektromotor op mijn fiets. Dat werkt best wel maar ik vond het toch wat meh: extra gewicht, ik stelde mij vragen over de levensduur,.... Er terug afgegooid en tweedehands verkocht.

Nu heb ik gewoon een lichter fietsje gekocht. Zelfde resultaat met minder gedoe.

Wij hebben vorig jaar 42x 140Wp 2e hands panelen neer gelegd tegen een gemiddelde prijs van 15€ p/st. Die waren incl NOS inverters in 12 maanden economisch afbetaald.
De verbruikte energie voor productie hebben ze al geleverd in een duits zonnepark.

Nu heb ik gewoon een lichter fietsje gekocht. Zelfde resultaat met minder gedoe.

Willen we meer of minder elektronica in Nederland ? :)

Maar ik geef je wel gelijk minder = meer, ik zit nog in de meer mode :)

Zijn zonnepanelen bestand tegen regelmatig een zandstorm?

Vergen wel veel onderhoud iig in de Sahara, maar als ze op (als het nog levert ala) zijn kun je ze beter lokaal recyclen en lokaal verkopen, en in de Sahara zetten om hier te gebruiken gaat veel energie verloren.

Zelfde met de hippe projectjes met drijvende panelen op zee

Is ook allemaal niet zo handig om die panelen op koude ondergronden te leggen, vijver, wei etc, beter op daken waar het al heet is, dingen worden heet en warmen dan eerder dat stukje op wat koel zou zijn.

Wij hebben hier eens per jaar (en bij storing meer) en dag dat de stroom eraf gaat, zou al mooi zijn als daar wat voor heb (meer=meer) heb maar 400w nodig :)

hebben ze al geleverd in een duits zonnepark

Toch vreemd dat goedwerkende panelen vervangen worden, was het dan preventief, of zagen ze wat op de meter ? Wel mooi dat de markt overstroomt word met 2e hands goedkope panelen :)

Alles met een knipoog ;-)
mel

Golden Member

Op 5 augustus 2020 23:21:43 schreef RvEldijk:
s ook allemaal niet zo handig om die panelen op koude ondergronden te leggen, vijver, wei etc, beter op daken waar het al heet is, dingen worden heet en warmen dan eerder dat stukje op wat koel zou zijn.

Koele panelen leveren meer energie dan warme..

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
maartenbakker

Special Member

Ik snap niet helemaal dat panelen niet standaard watergekoeld worden, dat past ook goed in een warmwater of cv installatie.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Frederick E. Terman

Honourable Member

dingen worden heet en warmen dan eerder dat stukje op wat koel zou zijn.

Op zich een gekke gedachte dat het ergens héter wordt door er een paneel neer te leggen en daar een paar honderd watt uit te halen. :)

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
fred101

Golden Member

We hebben in Nederland aardig wat oneindige energiebronnen war we niks anders mee doen dan tegen vechten, rivieren zoals de Waal. De stroming is erg sterk en redelijk constant. Pontons met een generator en waterrad links en rechts van de vaargeul (ivm hoog en laag water) Stroomt dag en nacht door , er is ruimte om er duizenden te plaatsen waardoor het geen enorme bouwwerken hoeven te zijn.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Dat remt de doorstroming, heb je nog meer overstromingen in het voorjaar, of moest er nog een >:) bij?

Frederick E. Terman

Honourable Member

Zoals altijd, is ook daar weer aan te rekenen.

Op het moment is de waterstand van de Waal bij Nijmegen 5,20 m. Bij de uitloop in zee zal dit ongeveer nul zijn. En het debiet van de Waal is ca. 1500 m3 per seconde.
Elke seconde stroomt er dus water in zee met W = m.g.h = ca. 76 MJ minder energie dan het in Nijmegen had. Dat is dus de totale energieafgifte over de hele lengte per seconde; overeenkomend met een totaalvermogen van 76 MW.
Stel dat je dat er met een rendement van 10% uit zou kunnen halen, dan levert de rivier over zijn hele lengte iets minder vermogen dan een moderne 8 MW-windmolen, of drie 'gewone' 3 MW-molens.

Uiteraard heb ik geen idee van de rendementen die je met waterenergie zou kunnen krijgen, laat staan als je ook de gewone functies van de rivier moet handhaven. Maar het is leuk de getallen eens te bekijken.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
mel

Golden Member

Ik ben het met Fred eens, stuwen in de grote rivieren zijn er al, ze hoeven alleen maar een turbine en generator toe te voegen.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Stromingsturbines in rivieren zijn niet rendabel. In die zin dat de investering ten opzichte van de opbrengst veel hoger is dan bij windturbines en zonnepanelen.

Op 6 augustus 2020 13:04:08 schreef mel:
Ik ben het met Fred eens, stuwen in de grote rivieren zijn er al, ze hoeven alleen maar een turbine en generator toe te voegen.

Dat hoeft niet eens, in de stuw bij Hagestein zit er al een sinds de jaren 50. In de jaren 80 nog eens opgelapt geloof ik, maar niet in gebruik. De energieboer (Een van die grootgrutters (Nuon of Essent) vond het niet interessant. Er is nu geloof ik een lokaal initiatief om hem toch weer in gebruik te krijgen.

Die bij Maurik draait wel continu.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterkrachtcentrale_Maurik

[Bericht gewijzigd door rwk op 6 augustus 2020 13:35:44 (53%)

fred101

Golden Member

Op 6 augustus 2020 12:51:15 schreef rwk:
Dat remt de doorstroming, heb je nog meer overstromingen in het voorjaar, of moest er nog een >:) bij?

Scheelt weer sluizen ;-)
Geen idee qua rendementen maar vroeger hadden we windmolens en watermolens. Beide werkte, we hebben nu wel windmolens voor stroom maar geen watermolens meer. Een rivier stroomt altijd, dag en nacht. Zon en wind is veel onregelmatiger. Soms staan de wind molens hier in de straat dagenlang stil.

De waal stroomt best sterk. Ik dacht met zo'n 8 km/u. Niet snel maar wel veel stuwkracht.Probeer dat maar eens in een kleine boot over te steken (zoals een pond)

Maar als het echt kon had er vast al wel iemand naar gekeken.

Dat hebben ze dus, uit die wiki:

Waterkrachtcentrales hebben als belangrijk voordeel dat bij de opwekking van elektriciteit geen brandstof nodig is en dus ook geen CO2 en andere schadelijke gassen vrijkomen. Het hoogteverschil van het water is voldoende om de turbines en daarmee de generatoren aan te drijven. Groot voordeel boven zonne- en windenergie is dat de opbrengst relatief stabiel is. De opbrengst is alleen afhankelijk van het rivier debiet, welke slechts langzaam toe- of afneemt en ook nog eens redelijk voorspelbaar is.[4]

Maar ik dacht aan een groot aantal kleine turbines op drijvende pontons ipv een grote in een stuw

[Bericht gewijzigd door fred101 op 6 augustus 2020 13:43:03 (30%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch
Lambiek

Special Member

Op 5 augustus 2020 22:18:50 schreef r-p:
Volgens mij rekenen ze vrij ruim voor wat betreft instraling, en aan de andere kant gaat het uit van vrij oude berekeningen (en rendementen van het paneel). Maar die 4 jaar is denk ik wat kort voor Nederland, maar binnen de 8 moet makkelijk lukken.

Dat ligt er helemaal aan door wie de panelen neergelegd zijn.

Ik heb ze nu twee jaar liggen en heb de helft terug verdiend, maar ik heb wel alles zelf gedaan. De buurman heeft het laten doen "die heeft één paneel meer" maar die was meer dan het dubbele kwijt, die gaat het dus niet redden in vier jaar. Dat zal waarschijnlijk richting de acht jaar gaan zoals het er nu uitziet.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
Kruimel

Honourable Member

@fred101: Ow wacht even, hier mist een belangrijke nuance in het citaat:

De opbrengst is alleen afhankelijk van het rivier debiet en het hoogteverschil, welke slechts langzaam toe- of afneemt en ook nog eens redelijk voorspelbaar is.

Gecursiveerde tekst is toegevoegd. Het vermogen van een waterkrachtcentrale is sterk afhankelijk van (theoretisch evenredig met) het hoogteverschil, daarom is er in Nederland nergens serieuze waterkrachtcentrale. Deze omissie in het citaat komt waarschijnlijk doordat het om een specifieke centrale ging waar het hoogteverschil een gegeven is, en is in dit geval de schrijver niet te verwijten. Het vermogen op die plek is niet schaalbaar.

Als je een beetje dam wil bouwen en een hoogteverschil van een paar meter opbouwt moet je een stuk van Nederland, en/of een stuk van Duitsland vol met water laten lopen. Ook een waterrad genereert een klein niveauverschil in het water (zie het als een bewegende stuw), maar levert weinig energie. In Nederland is het totale hoogteverschil sowieso erg klein, dus waterkracht zit er zo snel niet in denk ik.

Op 6 augustus 2020 14:30:42 schreef Lambiek:
[...]
Dat ligt er helemaal aan door wie de panelen neergelegd zijn.

Ik heb ze nu twee jaar liggen en heb de helft terug verdiend, maar ik heb wel alles zelf gedaan. De buurman heeft het laten doen "die heeft één paneel meer" maar die was meer dan het dubbele kwijt, die gaat het dus niet redden in vier jaar. Dat zal waarschijnlijk richting de acht jaar gaan zoals het er nu uitziet.

Dat we de arbeid niet hoeven te betalen odat we die zelf leveren is natuurlijk ook een reden waardoor we met 12 maanden uit de kosten zijn met 2e hands panelen.

http://www.akkc.nl/elshof/index.php?cmd=image&sfpg=KklNR18yMDE5MDcyMV8…

KGE

Golden Member

Op 6 augustus 2020 11:22:31 schreef maartenbakker:
Ik snap niet helemaal dat panelen niet standaard watergekoeld worden, dat past ook goed in een warmwater of cv installatie.

Warmwater combi's met zonnepanelen bestaan al. CV heeft juist niet zoveel nut met hoge temperaturen.

Ik snap niet helemaal dat panelen niet standaard watergekoeld worden, dat past ook goed in een warmwater of cv installatie.

Je kunt z'n 300l vat ergens neer zetten, opzich wel mooie techniek, kunt dan je zonneboiler daarop uit laten komen, zonnepanelen warmte, kachel, radiatoren etc, heel mooi systeem, maar ergens 300l op temp hebben is ook weer wat, voordeel voor mij, ik zou in de winter weg kunnen, gooi een warmte element in het vat, en stook elektrisch het huis verder.

Ik moet er nog over nadenken, ik stook op hout en heb best wel wat restwarmte, stuur je naar z'n vat, en dan kun je er iets anders mee, kan me ook voorstellen dat je niet 24/7 hoeft te stoken in hartje winter.

Nadeel van dit systeem is toch verlies van energie, ik geloof 40% ofzo, op elk onderdeel, aan de andere kant in de zomer heb je relatief veel "gratis" warmte waar je iets mee kunt, douchen, warm water.

Al gooi je maar wat leidingen achter je zonnepanelen, mag best plastic zijn, en dan naar een groot vat, zal dat vat omwarmen, en kun je er iets mee, b.v. een spiraal erin gooien en naar de boiler, maar er moeten meerdere spiralen in voor verschillende systemen.

Nadeel van zonnepanelen, je kan voor antivries systeem kiezen, of water eruit laten lopen voor de winter, zal weinig doen in de winter.

Beetje dit idee.

Alles met een knipoog ;-)

Hier een wat genuanceerder artikel van het NRC.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/09/kabinet-mikt-op-waterstof-hoe-rea…

Net weer bijna slaande ruzie te gehad met schoonpapa over dit onderwerp... Mag van mijn vrouw er niet meer over praten 8)7

Kruimel

Honourable Member

Ok, dat is wel een interessante link, dank voor het delen! Zou het kunnen dat de overheid ook gewoon een tekort heeft aan capabele technici, net zoals ze ook elke keer weer niet de juiste ICT'ers kunnen vinden? Vergeten dat je 30% meer elektriciteit gaat gebruiken vind ik wel een beetje beginnersfout.

Wat betreft schoonouders, ik kan je niet echt helpen helaas. Als het meisje in kwestie maar enig plezier brengt dan zou het toch niet zo moeilijk moeten zijn om op een ander onderwerp te mikken? Dit soort onderwerpen lenen zich toch niet heel erg voor de inhoudsloze cafépraat die zich het best leent voor pappen en nathoudenstrategie.