Brandende kabels?

Op 7 oktober 2021 15:17:25 schreef blurp:
Het probleem met kortsluiten is dat je het op het paneel moet doen, maar dat de reden (de vlamboog) elders, downstream is.

Ja, das duidelijk.

Op 7 oktober 2021 15:17:25 schreef blurp:

Dus je moet een signaal sturen (en een signaalpad, oftwel draad) hebben die vanuit de omvormer (of zelfs vanuit de net-koppeling!) terugloopt naar alle panelen om ze uit te kunnen zetten.

Dat is een hoop extra kabel, management en designwerk. En dus veel duurder dan de kostprijs van dat extra relaistje (of IGBT, of Thyristor, of whatever 10A device je gebruikt om een paneel kort te sluiten)

Ik zie het anders. er bestaan toch vonkdetectors? dacht zelfs dat die in de USA op sommige plaatsen in de meterkast verplicht zijn. Die dingen bestaan dus in Chipvorm. Die kan dus rustig bij de panelen zitten, samen met de IGBT. wordt er dan een vonk gedetecteerd op de lijn (zelfs al zit die veel verder), lijn kortsluiten, eerst even kort en als het vonken blijft duren definitief en foutmelding sturen.

Tja electrisch lassen onder water is ook gewoon mogelijk.

Maar dat is typisch AC? => Geen electrolyse?

Bij AC krijg je evengoed electrolyse.

Probleem is alleen dat je bij elke electrode zowel zuurstof als waterstof krijgt, en dat wil je meestal niet.

Op 7 oktober 2021 15:29:01 schreef kojazz:
Misschien moet er wel een soort tijdelijk backup-voedinkje bij.

Dat valt ontzettend mee. Er zijn ook "ideale diodes" voor zonnepanelen. Die zijn dan niet helemaal ideaal op bepaalde manieren, maar dat geeft niet. Hier ook.

Laat de AC spanning via een condensator en een charge pump de voeding voor een relais regelen. Als de voeding een bepaalde waarde bereikt, floep je het relais aan, totdat het relais weer afvalt. Je moet het zo begroten dat het relais in de fout situatie iets van 95% van de tijd aangetrokken is.

Voed zichzelf. GEEN bescherming tegen aanraking door brandweermannen, maar WEL bescherming tegen vlambogen.

Maar.... dit soort "fouten" (er zal wel een fout gemaakt zijn, wij weten alleen niet welke) komen zo zelden voor dat de investering de moeite niet waard is.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Bij AC krijg je evengoed electrolyse.

Probleem is alleen dat je bij elke electrode zowel zuurstof als waterstof krijgt, en dat wil je meestal niet.

Is dit zo? misschien bij heel lage frequenties, maar toch niet bij 50 hz?

Die brandweerman heeft blijkbaar niet begrepen dat er 2 gevaren zijn bij zonnepanelen, en de collega's die dit filmpje zien en hem vertrouwen op zijn expertise dus ook niet. Zo zie je maar weer dat een beetje kennis heel gevaarlijk kan zijn.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken