Dat huishouden op een accupackje draaien, dat is het punt niet. In technisch opzicht. Hoe langer je 'autonoom' wilt kunnen draaien, hoe groter het accupack moet zijn. En daar hangt een prijskaartje aan.
Zeg dat een 24V 800Ah tractiesetje op het moment zo'n 1600 euro ex. doet (alhoewel... op het moment... dat is de prijs van afgelopen winter). Die gooi je na 5 jaar weg. En je kunt er zeg 15kWh in kwijt (en op het einde red je dat waarschijnlijk al niet meer). Als we nou eens aannemen dat dat toevallig ook je 'dagverbruik' is, dan moet je dat dus ook per dag opwekken om autonoom te kunnen blijven. Elke dag weer. Ook bij wolken en windstil.
Ik denk dat je minimaal een dag of 5 tot 10 'op accu' moet kunnen draaien om een redelijke mate van zekerheid te hebben dat je 'altijd' in de lucht kunt blijven. Dat betekent dus ook dat je 'opwek spulletjes' ook zomaar een factor 3 ofzo meer moeten opwekken dan je dag verbruik - ook in de winter.
Met een gezin, warmtepomp en werkplaats, lijkt die 15kW erg aan de lage kant. Kortom: zelfs met een hoop 'te gunstige' aannamen is het financieel best een dure hobby.
De aansluitkosten vallen in het niet in vergelijking tot de investering die je moet doen. En deels elke zoveel jaar moet herhalen.
Goed, als je hout gaat stoken en een genny als backup hebt (oud blok nemen, draait ook op petroleum, vast goedkoper dan diesel ), dan kan het allemaal wat tammer. Maar nog steeds... Volledige 'off grid' met het comfort wat je normaal in een huis hebt... is best een kostbare aangelegenheid.
Een groot buffervat en een paar zonnecollectoren is nog een optie. Je zou eens uit moeten rekenen hoe groot dat moet zijn om te kunnen verwarmen als je een week (of 2?) geen zon hebt. Dat is meestal niet zo heel groot, maar je moet het wel ergens kwijt. En er zit weer een hoop techniek omheen die ook stuk gaat en aandacht nodig heeft.
Eigen drinkwater? Dat is niet zo spannend. En RO watermaker is gewoon te koop en ook niet spannend om zelf te maken - elk bootje met wat meer mensen en wat langere reizen heeft het aan boord. Maar het kost wel stroom. En heeft zo nu en dan aandacht nodig. En het water moet ergens vandaan komen. Dat is op een bootje meestal niet zo'n probleem - het zwemt er letterlijk in. Bij jou ben je dan op oppervlakte-, grond- of regenwater aangewezen. Als ik mijn totale waterrekening zo eens zie... Dan is slechts een dikke 20% voor water (en de rest belasting, vast recht en noem de hele reut maar op). En dan nog steeds is de terugverdientijd van een watermaker ruim langer dan de levensduur. Nog even afgezien van stroom die het ding verbruikt en zo nu en dan wat onderhoud.
Grote regenwater opslag voor de douche, het toilet en de wasmachine en evt. de afwas. Drinkwater in flessen is zo voorzichtig inschattend goedkoper. Of een forse tank op een aanhanger en 1x in de week 'ergens' water halen - mocht je je vervelen