Forums uitbreiden met Energieopwekking en -opslag?

Ja, gewoon negeren. Het is niet anders.

Wij zijn een elektronicaforum dat draait op een klein aantal vrijwilligers en vaste bijdragers. Zodra we daar te ver buiten gaan zijn we op weg naar Tweakers 2.0 zonder de computers, of iets soortgelijks, en dat is onzin.
Tweakers is er namelijk al, en heeft altijd bestaan naast CO. Er is zelfs electronica, en toch is pas mijn account geanoniemiseerd omdat ik het al jaren niet meer gebruikte.
Te groot, te veel mensen, te veel ruis en in verhouding veel te weinig inhoud.

Wij kunnen niet helpen met alle problemen. Dit forum zou er aan onderdoor gaan en intussen maken we geen deuk in een pakje boter. Die honderd "door ons" gerepareerde wasmachines zijn op het totaal dat jaarlijks kapot gaat een druppel op een gloeiende plaat, maar maken wel dat er voortdurend een (water danwel elektra ;) ) lekkende wasmachine op dit elektronicaforum staat.
Hetzelfde voor schoolvragen, tegen welke nieuwe sectie ik mij indertijd ook verzet heb. Laat "school" vraag alleen toe als ze op een normale manier in de juiste sectie op het forum passen, en sta alles daarbuiten niet toe. De slimme vragen zou ik niet willen missen, maar het een extra podium te geven trekt ruis aan en helpt verwaarloosbaar bij het opleiden van mensen.

Reparaties aan wasmachines lijkt mij veel meer iets voor een groot, blij, social gebeuren als de Repairscafé's.
Laat die nu eens Wiki of forum opzetten waar technische kennis over consumentenrommel in verzameld wordt. Dan kunnen wij bijdragen waar zij het lastig krijgen.
Of laten we als maarschappij andere keuzes maken, maar ook dat valt (ruim) buiten Co.

Lambiek

Special Member

Op 22 januari 2023 16:56:35 schreef Paulinha_B:
Precies. En daarvoor zijn er nu toch eenmaal internetforums?

Ja, vind ik ook. En als je daar geen trek in hebt moet je niet deelnemen aan een forum.

Op 22 januari 2023 16:57:56 schreef Aart:
Wij zijn een elektronicaforum dat draait op een klein aantal vrijwilligers en vaste bijdragers. Zodra we daar te ver buiten gaan zijn we op weg naar Tweakers 2.0 zonder de computers,....

Daar wil ik ons niet mee vergelijken. Ik lees daar af en toe wel eens mee, maar dat raakt kant nog wal. :)

Wij kunnen niet helpen met alle problemen.

Dat is ook zo, maar er zit hier veel kennis en waarom zou je dat niet delen.

Hetzelfde voor schoolvragen, tegen welke nieuwe sectie ik mij indertijd ook verzet heb. Laat "school" vraag alleen toe als ze op een normale manier in de juiste sectie op het forum passen, en sta alles daarbuiten niet toe.

Bij schoolvragen weet je gelijk of het om huiswerk maken gaat, "dat wij dan moeten doen" even door vragen wat ze zelf al hebben uitgezocht. Als je dan geen reactie krijgt weet je eigenlijk al genoeg. :)

Reparaties aan wasmachines lijkt mij veel meer iets voor een groot, blij, social gebeuren als de Repairscafé's.

Die doen daar niet aan, heb zelf ook een poos bij zo'n repair-cafe gelopen. Er komen echt geen mensen met een wasmachine binnen lopen.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
mel

Golden Member

Ik vind het erg als je je best doet om iets te beantwoorden, en dat de vragensteller het dan beter weet...

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
GJ_

Moderator

Op 22 januari 2023 14:23:01 schreef Paulinha_B:...het Armeens of Baskisch of wat dan ook...

Latijn. Wat Jupiter mag mag een koe nog niet.

pa3gws

Golden Member

Op 23 januari 2023 08:13:49 schreef mel:
Ik vind het erg als je je best doet om iets te beantwoorden, en dat de vragensteller het dan beter weet...

Daar zijn we natuurlijk zelf bij, en is eenvoudig op te lossen door niet meer te reageren.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Mijn mening is dat extra categorieën voor mij niet zoveel toevoegen, omdat ik eigenlijk altijd via het 'laatste discussies' linkje navigeer, en dus sowieso alles te zien krijg uit iedere categorie.
Ik bekijk het forum niet per categorie en ik vermoed dat de meeste mensen dat doen.

Het toevoegen van categorieën is nuttig als iemand actief wil zoeken naar een bepaald onderwerp om daar informatie in na te slaan. Als een soort bibliotheek. Maar ik denk dat die methode ook al een beetje achterhaald is. Men gebruikt Google, of de zoekmachine. Er zijn simpelweg teveel topics om handmatig na te zoeken om nuttige info te vinden.
Als ieder topic een perfecte bron van info is, is zoiets nuttig. Maar doordat het een druk forum is, zul je vele pagina's door moeten worstelen om nuttige info te vinden.

Het is altijd een afweging zoeken tussen gatekeeping en het niveau hoog houden.

Het hele installatie-elektragebeuren vind ik wel interessant. Het verbreedt mijn kennis behoorlijk. En hier en daar een beetje zonnepanelen idem dito. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er een mallotig bedrijf bezig is om een soort verhuistransformator te verkopen, om zonnepanelenomvormers voor de gek te houden en meer dan 253v het net op te laten duwen.

Maar uiteindelijk moet het niet gaan overheersen, en ik vermoed dat als je een expliciet een sectie 'zonnepanelen' maakt dat je enorm veel nagenoeg identieke vragen krijgt in de trant van 'Mijn zonnepanelen doen het niet, wat moet ik doen'. Juist voor de bezoekers die wat meer diepgaande informatie toe te voegen hebben, zorgt dat voor veel 'ruis'. Anderen die juist die diepgaande informatie nodig hebben, zouden dat als hinderlijk kunnen ervaren.

Sticky topics kunnen zeer goeie informatie bevatten voor eerstelijns hulp, maar die informatie bundelen is een heidens karwei. Het NFOR buizenforum heeft een hele uitgebreide Tips & Trucs sectie, de man daarachter is er echter al jaren geleden mee gestopt.

Voor die eerstelijns support zie ik meer in een compleet apart forum. Tweakers heeft al een aparte zonne-energie sectie geloof ik.

Onder de streep is het gewoon heel ingewikkeld. Je wil mensen zonder ervaring maar mét motivatie niet afschrikken, maar tegelijkertijd heb je om te leren, altijd een niveau nodig dat altijd ietsje hoger is dan van jezelf.

Ik vind dat het op het moment best goed gaat.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
harry64

Golden Member

Op 22 januari 2023 16:46:55 schreef Jinny:
Een aparte categorie voor windmolens/zonnepanelen/batterijen is/lijkt leuk, maar ik heb geen zin om gratis reparatie te blijven voorkauwen aan absolute nitwits..
En die ga je wel aantrekken.
Nu kunnen dergelijke vragen ook prima gesteld worden in de koffiehoek.

Het is geen plicht. :)

Verder is deze categorie een opkomende tak van elektra/elektronica. Dus dan is het wel weer handig.

Nitwits of leken houd je altijd overal. Daar verandert het hebben van categorieën niks aan. Ik heb i.i.g. wel een aantal leken voorbij zien komen in de sectie's audio, HF enz.

Tja, wat is elektronica in de context van CO?
Misschien moet dat even bepaald worden. Die fameuze 'lijn' trekken. En dat is niet eens zo eenvoudig denk ik dan. Hier een paar voorbeelden in de vorm van vragen.

- Een lager in een wasmachine vervangen is geen elektronica. Klinkt zeer duidelijk mechanisch. Maar zijn aansluitklemmen in labvoeding herstellen dan wel elektronica? En wat met de wijzerplaat van een vintage analoge meter vervangen of een kastje bouwen voor rond een schakeling?

- Is het herstellen van een printplaat van een (zonnepaneel-)omvormer wel elektronica maar diezelfde omvormer correct aansluiten op batterijen is dat niet?

- Rekenen aan het vermogen van zonnepanelen op het dak is geen elektronica maar zien hoe goed een arduinotje kan gevoed worden met een 20cm² groot zonnepaneeltje mag dat wel?

- Is een thermostaat van een koffiezet een elektronische component?

Er kunnen nog heel veel randgevallen opgenoemd worden, de enige zekerheid is dat die 'lijn' geen rechte lijn is, eerder een kromme met heel veel bochten.

Mijn persoonlijke mening is dat als het een beetje naar elektronica ruikt dat het dan ook elektronica is. En dat we allemaal wel een ietwat ander interesse of expertise hebben. Voedingskes, µcontrollers, zwakstroom, sterkstroom, HF, bruingoed, witgoed, etc.. Als daar een onderwerp tussen zit dat je niet leuk vind, wel, laat dat gewoon opzij liggen.

Stuur een mens niet naar Tweakers of Reddit waar daar help je die echt niet mee. Doorverwijzen naar een gespecialiseerd forum kan misschien wel. zonstraal.be voor de zonnepanelen is er zo eentje bvb, maar daar moet je dan weer niet afkomen met een vraag over het inwendige van die apparaten want daar komt maar zelden een nuttig antwoord op.

Functioneel kan gedacht worden aan een soort filter dat de forumgebruiker toelaat een sub-forum aan/af te zetten.

revado

Honourable Member

Zelf ben ik nog niet zo lang actief op het forum, maar ik volg het al heel erg lang.
Veel interessante topics gezien die ik ook volg.
Omdat ik er tegenwoordig meer tijd voor heb ben ik ook actief lid en sponsor geworden waardoor ik ook in de koffiehoek veel leuke topics gezien.
De discussies waar af en toe de (vaste) gebruikers elkaar in de haren lijken te vliegen zijn geweldig, om met een glimlach te lezen vaak.

Mijn bescheiden mening is, eigenlijk aansluitend bij veel anderen, dat een extra catagorie niet echt zin vol is.
Het zal zeker veel exta passanten aantrekken die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en via CO dan het lieftse een kant en klare gebruiksaanwijzing willen hebben.
Bij "ome Alie" zelf zonnepaneeltjes gekocht en dan verbaasd zijn dat de geadverteerde 1000 Watt er niet echt uit getrokken kan worden, om maar eens iets te noemen.

Laat de gene die een serieuze discussie wil starten over het energietransieitie traject en energieopwekking daar in de koffiehoek een topic over starten.
Dan is het ook voor de meer serieuze leden en vallen de "eendagsvliegen" er meteen tussen uit.

Persoonlijk ben ik het volledig met Aart eens. Daarnaast zie ik nog een ander "gevaar". Ik heb onlangs mijn emailadres na enige overweging onzichtbaar moeten maken. Ik kreeg gemiddeld 3x per week een bericht van (soms dezelfde) personen die via Google dit forum vonden met de vraag of ik even in Jip en Janneke taal uit kon leggen hoe ze van hun op marktplaats defect gekochte versterker de klasse D eindtrap met een klauwhamer en kniptang op de keukentafel kunnen reviseren. Ik ben hier zelfs regelmatig op ingegaan en soms is het zelfs ook nog tot een goed eind gekomen. Alleen vervolgens zie ik datzelfde apparaat te koop aangeboden worden bij een professioneel reparatiebedrijf, en dat is me een aantal keer toch in het verkeerde keelgat geschoten. En begrijp me goed, ik help mensen graag! Zeker de (vaste) mensen hier op CO sta ik graag ter zijde met hulp.

Een kennis van mij werkt bij een forum van een bekende provider. Een overgroot deel gaat inmiddels over het aanleggen van beveiligingssystemen, met in het bijzonder IP camera's. En ook wat te doen als de vanuit het Chinees vertaalde handleiding niet dieper op problemen in gaat. Vaak gaat het om personen welke inmiddels een "professioneel" bedrijf zijn gestart in het aanleggen van deze systemen maar vaak hun kennis van zo'n fora afplukken.

Ik zie dit ook gebeuren op CO. Hier in de omgeving stijgen de ZZP'ers die zich bezighouden met zonnepanelen en aanverwante de grond uit als paddestoelen. En bij veel ontbreekt echt kennis. Ik ben bang dat hierdoor fora's zoals CO overspoeld gaat worden met Klaasjes en Pietjes welke hier hun kennis vandaan proberen te halen om er vervolgens commercieel succes mee proberen te boeken. Ik ben dan ook bang dat echte elektronica gerelateerde zaken snel in de verdrukking gaan komen. Just my 2 cents!

Als je ampje piept en kraakt, is DJohnny die hem maakt... Kom alleen niet om garantie, want dan is DJohnny met vakantie!
blackdog

Golden Member

Hi,

Ik ben het met Aart en DJohnny eens en volgens mij mag het lijntje nog wel wat strakker.
B.v. de hoeveelheid "Witgoed" is soms wat erg veel, maar er blijkt behoefte aan te zijn, dat deel zou van mij weg mogen, als het blijft is het ook goed, het zij zo.
De rest is OK naar mijn mening.

Schoolvragen, tja ik help graag zoals velen hier, maar het is ook regelmatig van een niveau dat je denkt, heb je nog helemaal niets geleerd...

Ik denk als er nog meer uitbreidingen komen dat dit het forum te veel gaat aantasten.
Vooral wat andere ook als zien, dat veel prutsers hier de info komen opdoen om panelen en converters te gaan plaatsen, nog meer schoolvragen. ;)

Kennisoverdracht
Misbruikers zijn er overal, maar als je kennis deelt, zoals hier op CO en voor mij ook op EEVBLOG dan is het publieke kennis geworden.
Als je privé iemand helpt en die gaat er dan mee aan de haal en je hebt het niet vast gelegd wat wel en niet de bedoeling is van die kennis, dan heb je er eigenlijk weinig meer over te zeggen.

Mijn Vader zij altijd dit:
Als je iets weggeeft is het niet meer van jou, verwacht je iets terug, dit omdat je iets hebt weggegeven, dan is het geen weggeven meer geweest,
dan heb je iets verkocht, je verwacht dan iets terug en als dat niet gebeurd dan voel jij je b.v. rot daarover.

Het vervelende daar aan is als het een paar keer gebeurd achter elkaar dat je het vervelend gaat vinden andere te helpen, vooral als je nog niet weet wie/wat iemand is.
En ja, natuurlijk weet ik dat er soms morele component meespeelt...

Ik geef vrij veel weg en zeg dan tegen die gene, nu is het van jou, als spijker je het tegen de muur, of geef je het direct aan een ander, dat is niet mijn probleem.
Gift geaccepteerd, alle verantwoordelijkheid ligt dan bij de ontvanger en het komt hier de deur niet meer in. :+

Maar net als met DJohnny zijn voorbeelden, gebeurd het ook met andere electronica, zoals met een aantal van mijn electronica ontwerpen,
één was er zo netjes(iemand uit het buitenland) die vroeg of hij het ontwerp mocht gebruiken en dat was OK.

Hoe groter dit Forum, dus met nog meer onderdelen, hoe groter ook de ruis wordt, ik denk dat weinige hier direct daar op zitten te wachten als je het holistisch bekijkt.
En ik zit ook niet te wachten op een elite forum, daarom melde ik hierboven al dat er eigenlijk maar een deel is waar ik bijna nooit in kijk maar wel veel post van zie en dat ik het eigenlijk verder wel goed zo vind.

Mijn twee cent.
Bram

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.
Lambiek

Special Member

Op 23 januari 2023 14:37:37 schreef blackdog:
Kennisoverdracht
Misbruikers zijn er overal, maar als je kennis deelt, zoals hier op CO en voor mij ook op EEVBLOG dan is het publieke kennis geworden.
Als je privé iemand helpt en die gaat er dan mee aan de haal en je hebt het niet vast gelegd wat wel en niet de bedoeling is van die kennis, dan heb je er eigenlijk weinig meer over te zeggen.

Ja, dat is niet leuk natuurlijk. Maar jij bepaalt toch zelf wat je kwijt wil en wat niet. Ik heb ook een paar producten op de markt, maar daar ga ik echt niet uitgebreid over vertellen op CO.

Hoe groter dit Forum, dus met nog meer onderdelen, hoe groter ook de ruis wordt, ik denk dat weinige hier direct daar op zitten te wachten als je het holistisch bekijkt.

Daar zit wat in, maar als het je interesse niet heeft reageer je toch niet.

En als je er echt de bezem door haalt "de niet gerelateerde elektronica topics" dan blijft er niet veel van over denk.

Ik heb er dus geen probleem mee als het forum uitgebreid zou worden. Maar goed we zijn allemaal mensen en die hebben nu eenmaal allemaal een ander mening. ;)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
harry64

Golden Member

Ander dingetje wat ik ook wel eens heb zien gebeuren was een lid dat niet zoveel ophad met microcontrollers maar dankzij 'de ruis' er toch maar eens mee aan de gang ging, want misschien toch wel makkelijk.

Ergo, de nieuwe categorieën in besparen, opslaan en D.I.Y. groene energie e.d. zullen ook weer nieuwelingen 'verleiden' tot deze prachtige 'boom' der techniek die vele wortels en nog veel meer takken heeft.

En ja, er zitten er altijd tussen die eendagsvlieg zijn, mis- gebruik maken van de kennis hier. Die niet waarderen wat ze krijgen of dat uitbuiten voor 'snel geld'. En ja, mensen kopen brol bij de Ali en hopen het 'eenvoudig' aan de gang te krijgen.

Sommige zie je daarna niet meer, anderen krijgen interesse in deze hobby en verdiepen zich er in in loop der tijd. En dit forum moet het toch hebben van van de hobbyisten heb ik begrepen. Dus als van de 10 er één blijft is dat toch weer aanwinst voor dit forum.

maartenbakker

Golden Member

Op 22 januari 2023 16:57:56 schreef Aart:
Reparaties aan wasmachines lijkt mij veel meer iets voor een groot, blij, social gebeuren als de Repairscafé's.
Laat die nu eens Wiki of forum opzetten waar technische kennis over consumentenrommel in verzameld wordt. Dan kunnen wij bijdragen waar zij het lastig krijgen.
Of laten we als maarschappij andere keuzes maken, maar ook dat valt (ruim) buiten Co.

Dus in een ander universum hadden we het zonder witgoed en zonder schoolvragen moeten doen? De praktijk wijst uit dat we die hebben en dat dat kennelijk werkt.

Schoolvragen dienen een zeker maatschappelijk nut, althans in theorie. In de praktijk zal die categorie zijn ontstaan om zoveel mogelijk te voorkómen dat scholieren voorgekauwde antwoorden krijgen. Verder is het een soort van instap naar de rest van het forum, voor degenen die na of buiten school serieus werk willen maken van elektronica.

Zulke mensen wil je in elk geval aantrekken.

Witgoed, dus wasmachines, hebben we al en het niveau van informatie-uitwisseling is best hoog - op dat van de eendagsvliegende vragers na. Wat we niet weten is hoeveel mensen zo'n topic ook gewoon lezen en er wat aan hebben zonder ueberhaupt aan het forum deel te nemen.

Een kennisverzameling klinkt in theorie leuk, maar in de praktijk ga je dat willen uitbreiden met een forum. Zie Euras. Zij schermen hun forum af achter een paywall, wij kunnen dat achter een inlogwall doen als zou blijken dat er teveel lekenvragen van een onderwerp komen. Maar zie boven, een raadpleegbaar forum voorkomt ook veel vragen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Arco

Special Member

Ik vind de huidige rubrieken ruim voldoende... (misschien zelfs al wat veel)
Ik twijfel nu soms al bij posten, omdat een topic heel vaak onder meedere rubrieken zou kunnen passen...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Een kennisverzameling klinkt in theorie leuk

We hebben hier dan ook al een zeer fraaie kennisverzameling, onder de hoofing "schakelingen". Alle lof aan de bijdragers aldaar!

Ik twijfel nu soms al bij posten, omdat een topic heel vaak onder meedere rubrieken zou kunnen passen...

Dat is niet echt een punt. De meesten (ook ik) bekijken vooral de "nieuwe inbreng", in welke rubriek dan ook. En als het echt heel erg fout is dan wordt het van moderatorswege wel bijgesteld, bij schoolvragen gebeurt dat al eens. Daarbuiten zelden tot nooit.

[Bericht gewijzigd door Paulinha_B op maandag 23 januari 2023 20:35:36 (50%)

Zoals ik het mij herinner is schoolvragen opgericht enkel om er speciale regels aan te kunnen verbinden.
Ik was en ben tegen die redenatie, die regels behoren overal te gelden en dan kan de betreffende vraag weer gewoon in de categorie waar hij hoort. En hebben we geen uithangbord voor die ruis.

Als u hier precies over in discussie wilt zouden we de oude discussie kunnen voortzetten. Ik heb daar echter niet zo een zin in.
Het is zoals het is, van de ruis die er is komen we niet meer eenvoudig af, dat begrijp ik.
(Geloof mij. Ik ben een gevoelig mensje en heb zo mijn eigen speciale ergernissen, maar daar gaat het nu niet om. ;)

Dit topic gaat in beginsel over de toekomst, en dan ben ik van mening dat wij er goed aan doen ons niet te verbreden.

Intussen mag dit topic van mij riching het afvoerputje, zoals ik de koffiecorner wel eens noem en waar ik dus ook niets mee heb.
Ik heb over de decennia een soort angst opgebouwd voor gezelligheid als dekmantel voor gedoe.
Een prettige sfeer en gezelligheid zijn een bijverschijnsel van dingen die samen goed gaan. Niet andersom.

maartenbakker

Golden Member

Even in een apart bericht om ruis te voorkomen ;-)

Ik ben net als Ledlover iemand die het forumoverzicht leest en zich niets van categorieën aantrekt. Zou het inderdaad zo zijn dat de meeste mensen dat zo doen?

Als ik lees dat meerdere mensen zich storen aan categoriën zoals witgoed (een lager in een elektronisch apparaat is voor mij elektronica, anders blijf je bezig - er zit zo ontzettend veel mechanica in elektronische apparaten, dat begint al simpelweg met een schroefje en een moertje) dan denk ik dat het wel een goed idee zou zijn als er een configuratie-optie komt zodat je kunt kiezen welke categoriën in je overzicht zitten.

Op het transistorforum heb ik ooit de categorie koffiehoekje ingevoerd, en ik was maar wàt blij dat je daar gewoon je favoriete categoriëen kunt kiezen, want dat advies heb ik toen toch aan meerdere deelnemers moeten verstrekken die om hen moverende redenen geen trek hadden in zo'n categorie. Op het NFOR heb ik die categorie simpelweg niet ingevoerd omdat de moderatoren er geen trek in hadden - dat is natuurlijk de factor die op CO ook de doorslag geeft. Een team van vrijwilligers moet je geen dingen vragen om te doen die ze niet vrij willen.

Een deel van het publiek op het NFOR en torrenforum is voor een behoorlijk strikte afbakening - vandaar ook dat het ooit twee losstaande fora zijn geworden in plaats van een enkel buizenforum met een toegevoegde transistorcategorie. In de praktijk zijn die fora op die manier prima in hun niche gegroeid, specifiek gericht op historische techniek waar je niet zo snel uitbreidingen van zou krijgen - immers mogen IC's ook op het transistorforum.

Ik denk echter dat een breed forum zoals CO het best kan hebben als je 1 of 2 goed doordachte categoriën toevoegt, maar je moet dan wel wat maatregelen nemen of in gedachten houden om het in goede banen te leiden (categoriekeuze is een uitsluitende voorwaarde, afsluiten van Google is een achterafmaatregel).

En met "best kan hebben" bedoel ik eigenlijk ook dat je met je tijd moet meegaan om niet ook een historisch forum te worden ;-)

Zelfs al ben ik tegenwoordig een "vintage boer", besef ik heel goed dat je de nieuwe garde ook op andere manieren moet blijven trekken. Niet alleen voor het forum, maar voor het elektronicavak in het algemeen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Het is zoals het is, van de ruis die er is komen we niet meer eenvoudig af, dat begrijp ik.

Ach, het werd reeds meermaals gesteld: ruis is er nu eenmaal, op ieder forum. Dat hoort erbij, en wie aan een forum deelneemt die aanvaardt de ruis als zijnde inherent. Wat men ermee doet is eenieders eigen zaak, droogweg niet op ingaan is het simpelste - ik heb het ook geleerd, niet zonder enige aanvankelijke moeite.

"er van af komen" is niet echt het punt, ruis is er sowieso, altijd, overal. Het ligt er maar aan op hoeveel db men de grens legt - en die valt hier best mee.

maartenbakker

Golden Member

Dat zeker. Vroeger op usenet werd de 130dBA regelmatig gehaald, maar zelfs zonder moderatie was het daar nog goed te doen.

Hier blijft de ruis meestal onder de 50dBA dus een goed gesprek is nog mogelijk.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op maandag 23 januari 2023 20:44:53 (26%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
benleentje

Golden Member

Als ik lees dat meerdere mensen zich storen aan categoriën zoals witgoed (en ja een lager in een elektronisch apparaat is voor mij elektronica, anders blijf je bezig)

Ik gebruik ook altijd laatste discussie, en selecteer zelf wel vrij selectief welk topic ik lees en volg. Ik zie zelf geen toegevoegde waarde om dan nog een categorie filter in te stellen. Aan de ander kant 1 keer instellen en klaar kan ook. Het zit verder niet in de weg.

Ik ben net als Ledlover iemand die het forumoverzicht leest en zich niets van categorieën aantrekt.

In deze discussie mis ik 1 aspect. Dat alles netjes in een categorie zit is dan voor de gebruikers niet zo interessant maar als je de zoek functie gebruikt kan dat wel handig zijn. Als je dan een topic zoekt kan je bv ook renewall selecteren.

PS renewall is niet hetzelfde als een automatische F5 knop maar een subcategorie die nog niet bestaat.

Het is zoals het is, van de ruis die er is komen we niet meer eenvoudig af, dat begrijp ik.

Niet per se mee eens. Als de moderator een zero tolerance beleid invoeren zijn we zo van ruis af O-)

Waarmee ik eigenlijk bedoel als we zeggen tot hier en niet verder dan zouden de mods dat wat strikter kunnen naleven net zoals ze nu ook de met PC gerelateerde topics.

Maar ik ervaar de topics over zonnepanelen niet als ruis want CO is zolang als ik al lid ben in mijn ogen gewoon een elektronica, witgoed en elektra topic. En omdat dit al jaren regelmatig voorkomt snap ik de discussie verder ook niet en voeg gewoon dat subcategorie toe.
Dat er een subcategorie bijkomt is niet gelijk een uitnodig van kijk wij zijn een zonnepanel forum want dat zijn we al.

Het is dan wat mij betreft niet de discussie een subcategorie erbij of niet maar gaan we er dan helemaal mee stoppen. En dan ook stoppen met alle groepenkast topics en alle mijn accu topics?

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.
Arco

Special Member

Ik gebruik meestal Google voor zoeken, dan gaat meestal een stuk beter als de 'eigen' zoekfunctie...
(google schijnt een beter zoekalgoritme te hebben, want daar vindt ik iets meestal in een fractie van de tijd, bij 'zoeken' vaak zelfs helemaal niets gevonden dan...)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
maartenbakker

Golden Member

Op 23 januari 2023 20:34:21 schreef Aart:
Dit topic gaat in beginsel over de toekomst, en dan ben ik van mening dat wij er goed aan doen ons niet te verbreden.

Zonder het verleden te duiden, zijn we gedoemd om de geschiedenis te herhalen. Getrouw aan de wet van Murphy zijn dat altijd de slechte kanten van de geschiedenis.

Intussen mag dit topic van mij riching het afvoerputje, zoals ik de koffiecorner wel eens noem en waar ik dus ook niets mee heb.

Dat is in principe (maar niet voor deze specifieke discussie, waar teveel niet betalende deelnemers zijn) een heel goede oplossing, vandaar ook mijn suggestie dat iedereen zijn eigen voorkeuren aan of uit kan zetten - in plaats van de gemene deler of makkelijke weg te kiezen en er dan alsnog een paar compromissen door te wringen waar mensen niet blij van worden. Als ik de reacties zo hier en daar lees, zou dat een goed item op de todo van Jeroen zijn, ook als er geen nieuwe categoriën bijkomen.

Ik heb over de decennia een soort angst opgebouwd voor gezelligheid als dekmantel voor gedoe.
Een prettige sfeer en gezelligheid zijn een bijverschijnsel van dingen die samen goed gaan. Niet andersom.

Met dat laatste ben ik het absoluut eens! Dat eerste is erg persoonlijk, dus kan ik het er niet eens of oneens mee zijn. Ik heb die ervaring gelukkig niet, maar ik denk ook niet dat iemand zou voorstellen om gezelligheid tot doel te maken van de uitbreiding van een forum.

Om misverstanden te voorkomen, daar was ook op het transistorforum het koffiehoekje niet voor bedoeld. Het is, ik denk net als hier, bedoeld als kruising van "onderwerpen met een breder belang of interesse die normaal niet op het forum passen" en "afvoerputje voor off-topic gelopen discussies".

@benleentje: zero tolerance is nergens een oplossing, en al helemaal niet op plaatsen zoals fora waar mensen werk en creativiteit steken in het reageren. Beter eens in de tig topics een klacht dat iets onder de radar door is gevlogen, dan een beklemmende sfeer zoals vroeger wel elders hing. En zoals anderen al aanhaalden, waar trek je de lijn? Moet dat een zeer minitieus getrokken kronkellijn zijn met een selbstschussanlage of moet dat een stippellijn zijn waar soms mild schrikdraad gespannen kan zijn maar waar je soms ook in alle onschuld overheen kunt huppelen?

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
maartenbakker

Golden Member

Op 23 januari 2023 20:17:02 schreef maartenbakker:
[...]
Een kennisverzameling klinkt in theorie leuk, maar in de praktijk ga je dat willen uitbreiden met een forum. Zie Euras. Zij schermen hun forum af achter een paywall, wij kunnen dat achter een inlogwall doen als zou blijken dat er teveel lekenvragen van een onderwerp komen. Maar zie boven, een raadpleegbaar forum voorkomt ook veel vragen.

Hier zat ik even te sukkelen. Een inlogwall doet natuurlijk niets, die hebben we nu ook al voor nieuwe gebruikers. Ik bedoel een googlewall of de bestaande paywall zoals we die voor de coffeecorner hebben.

Daar staat tegenover dat het nut van de verzamelde kennis dan wel erg beperkt is.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."