@fred101: je spoeltje is onderweg. Als je nog ENIG vertrouwen in m'n radiokennis hebt, na mijn rampberichten op dit forum, is hier een verhaaltje over locken.
Als je een oscillerende detector laat piepen op een of andere frequentie kan hij ook nog eens als een mixer werken. Dat komt omdat ie niet-lineair is, iets lineairs (zoals een weerstand) doet dat niet. Dat betekent dat als je er een signaal van 1000 kHz instopt maar je stemt de oscillator op 1005 kHz af, je aan de uitgang 2005 en 5 kHz krijgt. Je krijgt overigens ook nog de originele 1000 en 1005 kHz aan de uitgang, die gaan er gewoon doorheen. Die 2005, 1005 en 1000 kHz filter je eruit door dat C'tje van 100 pF dat in de UN-42 C8 heet. Dat heeft voor HF een lage weerstand dus dat sluit ie kort, voor LF heeft ie een hoge weerstand. Zo houd je alleen de 5 kHz pieptoon over.
Maar als je de oscillator op een frequentie heel dicht bij het ingangssignaal van 1000 kHz gaat afstemmen, laten we zeggen 1000,1 kHz, en het ingangsignaal is voldoende sterk, dan wordt de oscillator gedwongen in de pas te lopen met het ingangssignaal, hij wordt ermee gesynchroniseerd. (Ze zeggen ook wel eens "locken", maar het is geen echte phase-locked loop.) De situatie is dan zo:
Ingangssignaal = 1000 kHz, oscillator = 1000 kHz. Som is 2000 kHz, maar die filter je weg. Verschil = 0 kHz, MAAR HET INGANGSSIGNAAL BEVAT OOK NOG DE MODULATIE! Laten we zeggen audio van 50 Hz tot 5 kHz. Die blijft lekker over en gaat naar je eindtrapje.
Dan heb je synchroondetectie en dat werkt fijn, je hebt bijvoorbeeld veel minder last van vervorming bij fading, zoals je 's avonds nogal eens op zwakkere omroepzenders hoort.
Mijn oorspronkelijke idee was om de Frithjof Wunderhorn als synchroondetector in te zetten om jullie allemaal tot diepe eerbied te dwingen, maar die flop kennen jullie al. Overigens synchroniseert dat type oscillator lekker.