Show your projects! Part 16.

Dit topic is gesloten

overigens is fotoopa zijn draaibank niet zo oud , want de ce keuring die erop zit kwam pas in de 90s , hij bedoelt de zelfbouw pons .
zo te zien zijn ze zelfs van na de eeuwwisseling .

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Idd de Draaibank is 5 jaar oud, de freesmachine 3 jaar. Het gaat natuurlijk over de ponsmachine die 35 jaar oud is.
Hoewel het normaal heel nettjes moet zijn( Vrouwtje lief zou anders niet zo lief zijn) heb ik natuurlijk nog eens extra de opkuis gedaan. Maar ik onderhoud perfect mijn machines en gereedschappen.

Ik weet dat velen zullen kwijlen om al dit moois maar vergeet niet ik ben oud, versleten en op rust. Over 50 jaar was ik ook al een echte bouwer maar de middelen waren echt heel laag. De realisaties moesten altijd komen van hard werken. Als pas afgestudeerde had ik ook altijd financieele problemen maar die kwamen altijd door investeringen. Het enige verschil was dat met de jaren ik zoveel had opgebouwd dat ik er velen zich afvroegen hoe ik dat allemaal kon. Ze waren vergeten dat ze hun centjes anders hadden gebruikt. Uitgaan en een hobby hebben kon niet in mijn tijd.

De stempels zijn meestal vlak omdat er voldoende kracht beschikbaar is enkel de 38mm is ietjes ontlast en konisch naar binnen gedaaid om minder kracht nodig te hebben.

Ik zie hier een mede-Buitelaar fan. http://www.mountainbike.nl/forum/images/smilies/icon_wink.gif
Ook mijn favoriete leverancier. http://www.mountainbike.nl/forum/images/smilies/xyxthumbs.gif
Heel betaalbare machines en gereedschap voor de doe-het-zelvert.

Ik heb dezelfde draaibank, maar dan een iets ouder type.
M'n freesbankje is wel een slag groter; de HBM32.

So far...so good...KABOEM! | Cars, motorcycles and metalworking => Visit Willy's website!

buitelaar.. leuk spul maar veel spul zou ik echt weg van blijven hoor.

Die frezen bijvoorbeeld, zeer zacht(laag cobalt gehalte) en ze gooien ze met 30 tegelijk in 1 doos terwijl ze per stuk verpakt zijn bij binnenkomst, en waarom? Omdat de klant ze wel koopt als ze allemaal bij elkaar liggen terwijl alle punten er ondertussen vanaf zijn gesprongen. En dan nog dat coaten, meer dan de helft van de producten hebben een gouden(tin) coatlaag. Dit maakt je snijgereedschap botter en je kan er veel minder gladde oppervlaktes mee verkrijgen. Is alleen goed als je een CNC machine gebruikt waarbij je een continue belasting hebt, hoge toeren draait en RVS/staal bewerkt. Bij menig snijgereedschap is de coating na de eerste keer flink verspanen er al af..

Toolbit ook, zo zacht als het maar kan, beetje staal kan je niet voorzetten en als je ze net geslepen hebt dan zijn ze al bot als je er naar kijkt(en dat zijn niet mijn skills ;)).

Ben zelf gediplomeerd instrumentmaker en kon wel janken als ik zag wat ze mensen proberen aan te smeren aan snijgereedschap daar. Zonde van je geld!

Al moet ik zeggen dat hun straalcabines, beitelplaathouders en kleine tooltjes als tapkrukken wel een mooie prijs hebben. :)

Daar heb je gelijk in.
Je moet wel goed kijken wat je er koopt, maar ik ben me er nog nooit een buil aan gevallen.

So far...so good...KABOEM! | Cars, motorcycles and metalworking => Visit Willy's website!
Tidak Ada

Golden Member

Ik doe het wel met m'n Unimatje en m'n (zelfgemaakte) toolbithoudertje *).

Echt precies gaat het niet met dat bed van 2 12mm Ø zilverstalen staven, maat het is beter dan vijlen >:)

*) Ik kon dat op een mooie Schaublin machine maken op m'n werk.
Niks CNC, alles met de eigen handen.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

@Led-Maniak,
Je moet alles een beetje in proportie zien. Zo zijn al mijn gebruikte materialen alu. De meeste gereedschappen zijn per set aangekocht en die zitten netjes in een houten kist (kun je trouwens zien op de foto) Na 3 jaar zijn slechts enkele frezen hun beste snee kwijt maar de oorzaak ligt telkens dat je even op een verhardde plaats bent aangelopen (zoals de kop van de bankschroef)
Deze machintjes zijn meer dan voldoende voor de hobby bij gebruik van zachte materialen. Ga je veel meer harder materiaal gebruiken zoals ijzer, RVS dan ben je heel beperkt en kan het niet met hun goedkope gereedschappen. Hiervoor heb ik dan beitels met hardmetaal oplegplaat. Maar gezien hun beperkt toerental en vermogen moet je niet veel verwachten van de dure gereedsschappen want ook dit kun je niet echt benutten. Over de losse frezen heb ik geen ervaring maar het zou een goede tip kunnen zijn om meer bij de sets te blijven. Sets zijn doorgaans toch vrij goed in prijs.

Je moet het in het kader van de hobby bekijken. Mits goed gebruik en goed onderhoud zal je nauwelijks beperkt zijn in je mogelijkheden binnen een kleiner buget. Ik kan gewoon maken waar ik goesting in heb en behoorlijk afgewerken. Dit geld voor alles zowel wat mechanica is of hightech electronica en zelfs een beetje fotografie.

Op 22 oktober 2009 13:08:23 schreef Jochem:
't Mag wat kosten! Hoeveel, als ik vragen mag?

Valt redelijk mee, zo`n 25 piek bij een online ledwinkel.
Ik weet niet of ik hier een commerciele link mag plaatsen?

Ze zijn idd warm wit met een 120graden hoek.

Aangezien ze op 4 mA branden, en langzaam aan (en uit) geschakeld worden, verwacht ik dat ze het eeuwige leven kunnen hebben.
Dan is 25 euro goed besteed ;-)

Grtz,
Max

Heb je toevallig nog plannen van die ponsmachiene voor in het geval ik ooit de loto moest winnen? :)

Nee, na 35 jaar... Toen was er geen PC, enkel wit tekenpapier en een potlood. Maar zo moeilijk is het ook weer niet. Uitbouw is 150mm (hals uitsnee tot center pons)en de hoogte 600mm. Zo kon je tot 300mm brede frontplaten ponsen. Plaatdikte zijkanten was 12mm ijzer maar dat was zeer ruim bemeten. Dat koste mij toen enkel het gewicht aan brut ijzer plus wat extra kosten voor de stalen pennen en bouten. Allez ik had toen het geluk dat ik enkel de materialen moest betalen. Gebruik machines was een goede daad van mijn oude baas. Maar zo een echte bazen vind je tegenwoordig maar heel weinig meer (was een familie bedrijf).

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 26 oktober 2009 18:37:06 (14%)

Weer een klein projectje: Een timer voor een pc in te schakelen en een tijd later ook weer automatisch uit te schakelen. Als de pc uitstaat wordt de spanning eraf gehaald zodat er ook geen sluipverbruik meer is (op de schakeling na).

Het printje:
http://upload.schematheek.net/thumbs/640.jpg

Het frontpaneel:
http://upload.schematheek.net/thumbs/650.jpg

Ingebouwd:
http://upload.schematheek.net/thumbs/653.jpg

Voor meer info zie: http://www.schematheek.net/index.php?p=forum/topic&t=233&n=1

Met vriendelijke groet, Stynus ||| http://www.elektronicastynus.be ||| http://e-stynus.com ||| --> Automatische trapverlichting <--
Tidak Ada

Golden Member

Gaat dat dan niet met het BIOS ???

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - &#8224;

het hangt van de staat af waarin de computer gaat als hij uitgezet wordt . in de bios is dit te regelen maar een winkelcomputer kan dit vaak niet door de kale bios . en 20 watt stby is met een slechte voeding best haalbaar . ik heb dit al jaren geschakeld via de ups en dan is alle randapparatuur uit , en de ups laadt alleen nog bij <3w .
de 2e monitor en printer schakel ik via een relaiskastje met druktoetsen die worden overgenomen door 1 relaiscontact . waardoor ze niet steeds aan kunnen staan door de schakelaar vergeten uit te zetten .

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ik ben de laatste jaren geen bios meer tegen gekomen die NIET vanaf een timer in kan schakelen eigenlijk. Een inefficiënte voeding moet je sowieso vervangen.

Zelf gebruik ik wel een master-slave contact, die alle randapparatuur uitschakelt als de computer < 5 Watt verbruikt.

If you want to succeed, double your failure rate.

Ik heb de riaa amp eindelijk ingeblikt :

http://www.uploadarchief.net/files/download/riaa%20amp%20achter.jpg
Ik heb ineens opgeschreeven wat het is (voor het geval ik dat weer eens vergeet) :-)

http://www.uploadarchief.net/files/download/riaa%20amp%20boven.jpg

sorry voor de slechte foto ik zal eens kijken of ik geen beetere kan maaken

http://www.uploadarchief.net/files/download/riaa%20amp%20bovenkant.jpg

Het blik dat ik gebruikt heb komt van een oude koekendoos. En ik ben onder de indruk van het materiaal blik. Gemakkelijk te verwerken en goed te solderen zelfs met loodvrij

leime

Golden Member

Maak je zo geen kortsluiting aan de achterkant vd print???

Leime

nee geen probleem is geisoleerd ;-)

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 26 oktober 2009 18:36:41 (71%)

Hallo,

Dit is een van mijn eerste projectjes.

Hij komt oorspronkelijk uit het boek Pic Microcontrollers.

Maar heb het ietsje anders gemaakt. Ik heb een boterhammenzakje strak met plakband over een stuk aluminiumfolie gespannen. Daaraan een potmeter gemaakt voor het afstellen (Maar dat maakt niet zo heel veel verschil zo bleek)

Heb op een analoge ingang van de Pic de weerstand gemeten. De weerstand wordt groter als de hand dichtbij komt.

Achja vond het wel grappig voor een stuk folie en een boterhammenzakje.
Geen foto's helaas, maar een filmpie is leuker:
http://www.youtube.com/watch?v=4Kk1_gmtWFs

Leuk projectje :P
Het lijkt best wel op mijn capacitieve sensor, alleen dan met een PIC.
Zal binnenkort (als ik het heb) ook wel even het filmpje posten.

Maak jij hier ook gebruik van de brom van het lichtnet?

Hoe het technisch precies zit wist ik ook niet helemaal.

Hier http://www.bytecraft.com/Touch_Sensitive_Switch staat het enigszins uitgelegd. Het wordt een condensator die van grootte kan veranderen. Het geldt niet alleen voor menselijk lichaam maar voor alles dat stroom geleidt.

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 28 oktober 2009 19:41:20 (35%)

Een green solar lampje gemaakt.

krijg de hele dag zon, en draait een paar uur op een kleine accu ter grote van een AAA batterij. (moeten normaal 3 AAA in)

Accu komt uit een draai zaklamp.
Zonnepaneel komt uit en heel oud bouwpakket, dat incompleet is.
geeft bijna 6 volt bij volle zon.
zo rond de schemering (nu) is er nog 2Volt
diode in serie ter protectie van het zonne-paneel.

http://www.uploadarchief.net/files/download/afb02422222.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/afb02322222.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/afb022222222.jpg

(in het lampje zitten 3 leds met een serie weerstand, ter protectie van de leds)

ohja, dat is een oude houder van een tom-tom achtig iets

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 28 oktober 2009 19:41:52 (2%)

Theo Dooms: "gezonde nieuwsgierigheid is leerzaam. "

@ electro_freakz Dat is wel een leuke manier om die zonne cellen vast te zetten. Zoiets zou ik ook willen maaken

Ik heb ook weer iets nieuws gemaakt. Mijn vriendin wou een lampje dat ze aan haar hondje (pincher) kon vastmaken, om s'avonds te gaan wandelen. En om het hondje terug te vinden in het bos wanneer ze het los laat rondlopen :)

Dus heb ik volgende gemaakt: Een PIC, 2 blauwe led's en 7805
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc05772.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc05775.jpg

En een filmpje
http://www.youtube.com/watch?v=5elRV25q6B4

Ik denk wel dat we ons hondje in het donker zullen terug vinden :)

Den Dries www.hulens.be
bprosman

Golden Member

Je kunt voor je hondje ook een 220V lampje nemen en een heeeeeeel lang verlengsnoer om uit te laten ;-).

Groeten, Bram

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Het is juist gemaakt om hem los te kunnen laten lopen in het donker ;)

Den Dries www.hulens.be

Dit topic is gesloten