Show your projects! Part 16.

Dit topic is gesloten

Hi,

Afgelopen wekeinde nog maar eens een lamp omgebouwd naar led.

Printje etsen, wit spuiten, voeding bouwen etz...

http://www.mijnalbum.nl/Foto-MY73ZMBH.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-4IRZVJAZ.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-PB7RDDKU.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-M7ZJS8YS.jpg

De leds staan in twee groepen parallel, en branden op 250V DC @ 4mA per groep (8mA totaal)
De voeding is stroombegrenst op 16mA en heeft een softstart en softshutdown.

Totaal 1.8Watt verbruik en de lichopbrengst is te vergelijken met een 5Watt spaarlamp.

Grtz,
Max

't Mag wat kosten! Hoeveel, als ik vragen mag?

If you want to succeed, double your failure rate.

Ziet er netjes uit! Het is alleen niet te hopen dat er een LEDje kapot gaat, dan moet je ze allemaal af...

Heel mooi gedaan zeg!
Ziet er prof. uit.
Ben wel erg benieuwd hoe je die voeding hebt gerealiseerd; ben zelf ook bezig met een led verlichting direct op 230 volt wissel.
Kun je misschien het schema plaatsen?
Zou mogelijk ook leuk zijn voor andere geinteresseerden.
Groeten,
Mac.

Zomaar een gesprongen zekering vervangen maakt vaak meer kapot dan je lief is. We zullen er even naar kijken heeft meerdere betekenissen. Elektronica is niet eigenwijs: mensen die het niet kennen zijn dat vaak wel! Kortsluiting is bij mij: samen roken.
Lucky Luke

Special Member

Zijn dat nou warm witte LED's ook nog?
Wauwie...
Ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de voeding trouwens.

Ik heb zelf weer even wat kleine verbeteringen aangebracht aan mijn Xantus Kit nixieklok, maar aangezien dat slechts 1en en 0en zijn valt dat niet echt te showen hier. Maar toch stiekum even een linkje.

Dat loodgieterswerk van de vorige pagina is ook indrukwekkend trouwens (de metingen met het andere loodgieterswerk ook). Mooie projecten allemaal weer.

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

Ook weer een nieuwe wireless flash controller versie gemaakt. Ik heb gedeeltelijk het frontpaneel afgewerkt zoals onze welgekende "Pros" het zo mooi getekend heeft op zijn site. Vooral het gebruikt van de druktoetsen is op die manier gemaakt. Bedrukking en opschriften zijn ongeveer op dezelfde basis. Ik gebruik zelfklevend papier die via de printer bedrukt wordt. Daarboven wordt een zelfklevende folie geplakt. De nodige gaten worden daarna uitgeponst ( Ja ik heb een zelfgemaakte handponsmachine staan met heel veel stempels van alle diameter!). Uiteindelijk wordt het geheel op de frontplaat gekleefd, uitsnijdingen omgeplooid en alle onderdelen gemonteerd. Ik heb niet gekozen om alle schroeven weg te moffelen op het frontpaneel.

Hier de Unit:
http://farm3.static.flickr.com/2675/4025994993_1962f05593.jpg

Het resultaat in werkende toestand waarbij 4 flitsen bestuurd worden:

http://farm3.static.flickr.com/2716/4025995313_69e8d28294.jpg

En het schema met bestukkingsplan:

http://farm3.static.flickr.com/2511/4026748342_ce6d1e5775.jpg
Full resolutie foto's staan hier:
Controller
opstelling
schema

Op het schema staat een ATmega168 maar die is nu vervangen door een ATmega328P omdat die meer RAM bezit. Kost toch weinig of niets en ik had er meerdere gekocht via samnekopen. En zo blijven we maar doorgaan!
Frans.

Dat ziet er weer professioneel uit fotoopa! Heel netjes gedaan. Ik moet dat toch ook maar eens proberen, zo'n frontpaneel maken.

Kom eens langs bij RevSpace of één van de andere spaces!
Tidak Ada

Golden Member

Hiermoet je toch een eenuitgebreide beschrijving van geven!!

:9

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Leuk om te zien wat users van me actie van de RFM12B met de transceivers hebben gedaan! Mooi project!

Op 22 oktober 2009 16:09:50 schreef Tidak Ada:
Hiermoet je toch een eenuitgebreide beschrijving van geven!!

Dit is niet echt de plaats hiervoor maar heel kort uitgelegd kan deze controller zowel als master of als slave werken.
Als master kun je de 4 lokaal aangesloten flitsen instellen, per flits enabelen of disabelen , het flits type instellen en het vermogen. Hetzelfde ook doen voor 4 wireless remote flitsen via de ingebouwde RFM12B module op 868 MHz. Binnen een tijd van 360 usec kun je het flits commando doorgeven naar de slave die dan ook zijn ingestelde flitsen afvuurt. Alle gegevens worden via de master doorgestuurd, data speed is 115 Kbaud.

Omdat de flitstijd evenredig is met het flitsvermogen kan de onderlinge flitstijd heel verschillend zijn. Omdat deze toepassing gemaakt is voor highspeed moeten de flitsen perfect synchroon afgaan tov het midden van de langste flitstijd en rekening houden met de extra vertraging van 360 usec voor de remote sturing. Al deze waarden worden in de master berekend. De berekende tijden worden doorgegeven zodat zowel de lokaal aangesloten flitsen als de remote flitsen perfect synchroon afvuren. We spreken hier over flitstijden die normaal liggen tussen 30 usec en 300 usec.

Details kunnen voldoende afgeleid worden uit het schema. De toepassing is om vliegende insecten te fotograferen waarbij ook de omgeving belicht is, iets wat anders niet mogelijk is met enkel 2 flitsen vooraan je toestel.
Resultaten zijn voldoende te zijn op mijn Flickr site:
http://www.flickr.com/photos/fotoopa_hs/sets/72157614472228822/

@LED-Maniak,
Dit is slechts een van mijn geplande toepassingen. De origineele toepassing is bedoeld om alle rolluiken van mijn woning vanuit een centrale bediening te sturen, temperaturen binnen en buiten te meten, verlichting van de waterfontein in de tuin enz. Dit is voorzien voor deze winter.

Op 22 oktober 2009 13:10:59 schreef Hagdos:
Ziet er netjes uit! Het is alleen niet te hopen dat er een LEDje kapot gaat, dan moet je ze allemaal af...

Daar hebben ze multimeters voor ;)
Dan hoef je ze er in ieder geval niet allemaal er af te halen.
Ook kun je het vaak wel zien (bij heldere LEDs en dan met name wit wen WARM wit).

LED addicted... Fijnmalen en snuiven maar!! :P

Je hebt niet eens een multimeter nodig. Gewoon een stukje draad of een schroevendraaier, en elke LED op zijn beurt kortsluiten...

@fotoopa: dat ziet er weer flitsend uit!

Ja ik heb een zelfgemaakte handponsmachine staan met heel veel stempels van alle diameter!

Ben ik nu de enige, wiens nieuwsgierigheid geprikkeld is?

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Op 22 oktober 2009 20:08:42 schreef pros:
Je hebt niet eens een multimeter nodig. Gewoon een stukje draad of een schroevendraaier, en elke LED op zijn beurt kortsluiten...

@fotoopa: dat ziet er weer flitsend uit!

[...]
Ben ik nu de enige, wiens nieuwsgierigheid geprikkeld is?

Neen, ik ook wel

Op 22 oktober 2009 20:08:42 schreef pros:
Ben ik nu de enige, wiens nieuwsgierigheid geprikkeld is?

Nope!

En idd fotoopa, erg netjes weer!

Minimax ook mooi project, zitten heel wat LEDs in... http://img.smileys.nl/34/shock.gif

[Bericht gewijzigd door JuuL op 22 oktober 2009 20:26:39 (20%)

Op 22 oktober 2009 20:08:42 schreef pros:@fotoopa: dat ziet er weer flitsend uit! [...]
Ben ik nu de enige, wiens nieuwsgierigheid geprikkeld is?

Ik heb weer teveel van mijn tong laten vallen :)
Ik zal eens een kleine foto sessie maken van dat spul. Het is zeker 35 jaar geleden dat ik het gemaakt heb. Vergeet niet dat mijn schoolse opleiding mechanica was. Morgen probeer ik de opnames te maken...

Op 22 oktober 2009 20:24:50 schreef fotoopa:
Vergeet niet dat mijn schoolse opleiding mechanica was.

Dat verbaast me niet, gezien de vele inventieve opstellingen... Ben ook zeer benieuwd!

If you want to succeed, double your failure rate.

Er was eens....lang geleden...
Zo zouden we een sprookje kunnen vertellen maar het gaat hier over een ontwerp van rond de jaren 1973 uit mijn jeugdjaren. Zoals beloofd enkele opnames van een zelfgemaakte ponsmachine. Na 35 jaar is ze nog steeds indienst tot volle tevredenheid. Ook voor het maken van flatkabel verbindingen op de connectoren is ze bijzonder goed geschikt.
Eerst een algemeen beeld van de posmachine:

http://farm3.static.flickr.com/2618/4037609358_84214e3fd3.jpg
Ik was toen heel actief als radioamateur (ex ON5DK) en maakte net zoals nu bijna alles zelf. Alle toestellen hadden normaal een alu frontplaat van 3mm dikte. Transceivers toen waren vooral buizen versie's, zo ook mijn alband SSB zenders voor 80-10m. De enige manier om een behoorlijk mooie afwerking te waarborgen was het ponsen van de gaten. Vandaar dat deze ponsmachine moest in staat zijn om gemakkelijk door 3mm alu plaat te ponsen en dit voor gaten tot 38mm. Deze 38mm gaten waren om de analoge meters in te brengen op het voorpaneel. Deze ponsmachine ponst die gaten via een flinke ruk aan de zware handel.

Krachtoverbrenging berust op het princiepe van scharnieren. Door de juiste vorm en vooral de perfecte hoogteregeling van de matrijzen kan je een enorme kracht uitoefenen.

http://farm3.static.flickr.com/2583/4037609594_cf926f003a.jpg

Ik was toen beroepshalve aktief als technisch tekenaar voor allerlei matrijzen vandaar dat zoiets tekenen en ook zelf afwerken met behulp van de machines op het werk (s'avonds laat in overleg met mijn baas), een normale bezigheid was. Naast het mechanisch tekenen heb ik ook vele uren in de werkplaats gestaan om ervaring op te doen en te helpen bij de realisatie van de soms heel moeilijk matrijzen.

Maar de matrijzen voor dit type werk zijn heel eenvoudig. Ronde gaten ponsen vergen rond matrijzen en die kunnen gewoon gedraaid worden.

http://farm3.static.flickr.com/2533/4036859961_8fa656c48d.jpg
Hier zie je hoe de onderstempel via een ring vastgeklemd wordt op de basisplaat terwijl op de bovenste hefstang het ponsgedeelte vastgebout is. Het bovenste gedeelte past mooi in een gedraaide kamer zodat daar geen speling is, het onderste gedeelte kan lichtjes verschoven worden tot de stempel precies in de ondermatrijs past. Dit moet heel zorgvuldig gebeuren of je stempel is stuk. Na 36 jaar zijn al mijn stempels nog in zeer goede staat. Gewoon een kwestie van goede afstelling. Alle stempel (boven en onder) zijn uit speciaal hardbaar staal legering (RABW) en werden samen met onze wekelijkse onderdelen meegestuurt voor het harden.
Hier zie je hoe de bovenstempel op zijn laagste stand staat zodat een plaat uitgeponst wordt.
http://farm3.static.flickr.com/2487/4036860169_584dc39813.jpg
Merk teven op hoe een en ander gemaakt is. De scharnierdelen zijn via Staalpennen vergrendeld naast de bouten zodat ze niet kunnen verplaatsen of ontregelen. De bovenste scharnier is gemaakt uit een geharde stalen pen van 20mm diameter en moet de krachten kunnen weerstaan bij het ponsen. Dergelijke staalpennen worden normaal gebruikt om heel zware matrijzen te geleiden tijdens de op en neergaande bewegingen en zijn extreem bestand tegen slijtage.

Voor ieder afmeting van te ponsen gaatje moet je een andere stempel hebben. Zo heb ik er een hele reeks. Hierbij enkel voorbeelden:
http://farm3.static.flickr.com/2503/4036860509_df5783f536.jpg
Nog een zicht op de matrijs volleg open:
http://farm3.static.flickr.com/2762/4036860693_2cae2a8a9a.jpg

Maar de tijden veranderen. Vandaag worden de meeste gaten gefreesd via een freesmachine met X-Y tafel. Daarbij gebruik ik heel veel zelfgemaakte hulpstukken zoals op deze foto te zien:
http://farm3.static.flickr.com/2563/4037610834_be18c8a1fb.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2786/4036861601_1bb21c224c.jpg
Dit is soms nodig omdat een frontplaat tegenwoordig niet meer zo dik is als vroeger. Om voldoende stabiliteit te hebben tijdens het bewerken wordt de dunne plaat nu op een drager geplaatst en vastgeschroefd via dezelfde bevestigingsgaten als deze van de box. Zo kan je veilig de freesbewerkingen uitvoeren, alle gaten op juiste coordinaten boren, display opening frezen enzomeer. Dit alles vergt wel heel wat extra gereedschap, gereedschap die bijna duurder is dan de machines.
http://farm3.static.flickr.com/2654/4036861121_5ba0b37056.jpg

En zijn er dan nog stukken die moeten gedraaid worden zoals afstandsbussen op maat met inwendige schroefdraad dan doet deze draaibank daarvoor perfect dienst:
http://farm3.static.flickr.com/2799/4036861389_b74fab84ce.jpg

Zoals je ziet, met de jaren wordt heel veel geinvesteerd in goed materiaal en machines maar deze moeten voor de rest van mijn leven kunnen meegaan!

Mocht je zin hebben om de grotere foto's te zien dan kan dit vanaf deze link:
Alle foto's van deze tools
Door verder te klikken kun je de grote versie's zien.

Frans.

jemig, ik denk dat weinig mensen van dit forum dit in hun schuurtje hebben staat, en ik denk dat velen jalours op je zijn. Ik in ieder geval wel!

phuuuuh had ik dit maar:+

dat is wel beter als je dat allemaal hebt.. respect hoor:P

Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren... © grolsch

Het gereedschap dat ik nu het hardst nodig heb, is een emmer om te voorkomen dat ik hier de hele vloer vol kwijl...

Zo te zien zorg je ook overal erg goed voor, alles is ordelijk en brandschoon.

Met zulk materiaal is goed werk nog steeds niet gemakkelijk, maar het komt wel binnen bereik. Zijn de matrijzen, vooral de niet-ronde, vlak aan de onderkant, of snijden sommige delen eerder dan andere, om de benodigde kracht een beetje te beperken?

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Wonderbaarlijk, fotoopa.

De schoonheid (als het tegenovergestelde van vuil) spreekt me ook zeer aan.

Suffering from wiseass oneliner blackout

maar de co naam fotoopa zegt ook al dat je opa bent en dan is een hobby wel fijn als je met pensioen bent / gaat . overigens zijn de machines jonger als het huis waar je woont zo te zien , ik denk jaren 60 gebouwd , en dan heb je ook nog zat om handen met een tuin en reparatie van dingen en bouwen ervan natuurlijk . en idd goed gereedschap werkt het fijnst en anders kun je bezig blijven met reparaties en frustreren .

waar rook was, werkt nu iets niet meer
fred101

Golden Member

Dat is ook het eerste wat mij opviel, smetteloos schoon. Ik durf in dat opzicht echt geen foto's van mijn draaibanken te plaatsen ;-) Verder ben ik er als mechanica liefhebber helemaal stil van (en dat komt niet vaak voor)

[Bericht gewijzigd door fred101 op 23 oktober 2009 19:51:41 (25%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Die pons lijkt me een robuust geval, maar (zoals ik al een beetje vreesde) niet eenvoudig na te bouwen met doorsnee hobbygereedschap. Het is dan ook professioneel spul, geen amateurswerk!

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

verbazend hoe weinig die draaibankjes zijn veranderd door de jaren.
Ik heb hier er een staan van gelijk formaat, misschien iets groter zelfs maar de overeenkomsten in het bed en de rest van de vorm en bevestigingspunten zijn groot al is die ik hier heb toch een jaar of20 ouder schat ik zo. En hier is op de draaibank ook een frees gemonteerd, maar dit was origineel niet zo.

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

Dit topic is gesloten