bon, naar aanleiding van een eerdere discussie in dit topic, heb ik zo een fluke 8846a op demo staan deze week. Als volwaardig electronentemmer was dus de eerste opdracht : schroevendraaier erin ! papier is veeeeel te gewillig, alleen wat er op de printplaat zit liegt niet , en ze durven u vanalles wijsmaken tegenwoordig
1) wat zit erin ?
Een charge balancing ADC opgebouwd rond een tros AD8510 opamps.
een aantal precisie keramische gelaserde weerstandsladders ( mooie constructie : een alox substraat met daarop de weerstandladder opgedampt en dan afgedekt en hermetisch ingesloten achter een glasplaat. de alox zorgt voor een goede thermische spreiding en door het glas kan je mooi laseren. een tros dg444 en max329 schakelen om. een 6 tal zilver mica condensatoren vormen de charge balancing en nulling caps.
Er wordt een ad637 gebruikt voor de true-rms omzettig en een lm399 thermische zener verzorgt de 10 volt referentie in het ganse systeem.
Er zitten twee altera cyclones in , elk met eigen sram en bootrom. Beide hebben zo te zien een nios processor aan boord die een embedded linux loopt ( of toch iets wat gpl en lgpl code loopt ). Het kreng heeft een vervelend lange boottijd !
Bij eerste poweron duurt het maar liefst 19 seconden gedurende dewelke je naar het fluke logo en 'loading' zit te staren op het display. De power knop is eerder een 'standby' toets. Als je echt power down doet heb je weer boottijd aan je broek. SCHANDALIG ! Vooral voor een merk gelijk fluke. Hadden ze nu nog de steady-state van het systeem geflasht ipv telkens te moeten booten vanaf nul.
De communicatie tussen floating en earth reference logica gebeurt via twee optische barriers gemaakt met twee fotodiodes en twee ir leds. Geneens twee deftige optocouplers. probleem is waarschijnlijk de hoge isolation barrier die je alleen kan halen door de meer dan 15 mm kruipweg. dat overbruggen is niet te doen met een dil package ( of je moet zo een oude cny39 hebben maar die zijn waarschijnlijk veeeeeel te traag )
In het earth referenced systeem is de gpib en lan controller mee geintegreerd in de altera ( zijn 256 'ballige' bga's ) alleen een isp1161 wordt gebruikt voor de usb host naar de memory stick toe waarvoor een connector op het front zit.
Een ganse tros lm317 ( jaja , er zit GENEEN fixed regelaar in. tzijn ALEMAAL LM317's op drie lm337 na ) zorgen voor +5 +3.3 +15 en +20 alsook de 1.5 voor de fpga's de lm337 maken -5 -15 en -20 a. Een schakelende voeding rond een siliconix ding maat +40 volt voor de vfd die vooraan zit.
Vermoedelijk loopt alleen de earth reference FPGA een linux variant en zit in het meetgedeelte een vaste firmware. De FPGA in het meetgedeelte is een kleinere ( minder gates ) uitvoering en loopt ook veel trager (alhoewel dat moeilijk te beoordelen is wegens de interne plls's. de master clock is in ieder geval trager en hij draait ook koeler
de PCB layout is om van te likkebaarden. er wordt kwistig gesprinkeld met sterpunten en zowat elke knoop rond de divider ladders en reference ladders is geschield via guarding lussen.
de interface digitaal analoog loopt allemaal via r/c filters en de boel draait op een transfo die verschillende shields heeft, niet alleen tussen mains en LV maar ook tussen de analoge en digitale rails.
een pcf8563 maakt de RTC op een 32Khz crystal en een 25Cxxx heeft de FPGA firmware aan boord. een grote flash van spansion heeft het OS aan boord in de earth referenced logic ( de floating logic heeft geen flash wat me doet vermoeden dat dat geen os loopt ) de ram in de floating logic is ook te klein en wordt waarchijnlijk alleen gebruikt voor uitmiddeling.
een apart circuit trekt een hulpspanningkje uit de transfo en maakt via een lm393 een nuldetector direct op de binnekomende spanning. de uitgang daarvan drijft een optocoupler die zo een 50 of 60 hz blokgolf doorgeeft aan de fpga. kwestie van NPLC te gaan meten.
genoeg geblaat ! Foto's !
Een sfeerbeeldje na 5 minuten sloopwerk
http://www.uploadarchief.net/files/download/fluke8845volledig.jpg
de ingangs-scaler. merk de guarding loops rond de poten van de hybride op. de max329 schakelt meetbereik om :
http://www.uploadarchief.net/files/download/fluke8845scaler.jpg
De referentie diode lm399 met haar stroombron en een referentieladder
http://www.uploadarchief.net/files/download/fluke8845referntie.jpg
de true-rms omzetter en zijn condensatoren ( die witte platliggende dingen zijn zilver-mica condensatoren in smd. uiterst stabiele dingen )
http://www.uploadarchief.net/files/download/fluke8845truerms.jpg
een deel van die condesatoren is de charge balancing adc . een ad8510 en een paar lf356 doen daar het werk in combinatie met de dg444 analoge muxen.
de floating logica
http://www.uploadarchief.net/files/download/fluke8845floating.jpg
de earth referenced logica
http://www.uploadarchief.net/files/download/fluke8845groundlogic.jpg
nog een guarding sfeerbeelden
http://www.uploadarchief.net/files/download/fluke8845nogguarding.jpg
een close up van de alox weerstand ladders
http://www.uploadarchief.net/files/download/fluke8845ladders.jpg
en de zo gehaatte wachttijd tijdens powerup. [mompel mode] @#$% loonix @!#$ + %$^ programmeurs $#@% [/mompel mode]
http://www.uploadarchief.net/files/download/fluke8845loadin.jpg
morgen ga ik hem elektrisch eens aan de tand voelen. ik heb al met wat menutjs gespeeld maar nog niet veel gevonden.
je kan wat histogrammekes plotten en wat 'binning doen' maar ik heb nog niks gevonden over filters , nplc , averaging en andere toestanden.
Het ding is ook traag. de display reageert stroperig en refresht niet snel.
zelfs als je het toestel in 3 1/2 digit mode zet toont het amper 2 a 3 resultaten per seconde. een hp34401 is niet te houden dan op zijn display.
en het ding heeft een reset knop.... slik.. een multimeter met een resetknop... ergens rommelt het in mijn buik als ik dat zie...
en wat die knoopcel daar doet ben ik ook nog niet achter... ik zie niet direct ergens een eeprommetje, misschien om instellingen te bewaren.
Mod-edit: De foto's ivm de grootte, ter ontlasting van uploadarchief.net en de belachelijke limiet in .be omgezet naar links.
[Bericht gewijzigd door
Henry S.
op woensdag 25 mei 2011 18:14:08
(9%)