Je mooiste meetapparatuur. Deel 4

Dit topic is gesloten

ik denk dat ze de klanten juist zo'n vest gaan geven bij een bestelling , niks zo goed om snel esd mee op te bouwen als een fleecevest .
dan verkopen ze nog wat extra bij agilent :)

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Waw zeg, ik had nog nooit van dat doosje gehoord. Moest je ooit van plan zijn om het van de hand te doen... :)

Suffering from wiseass oneliner blackout
fred101

Golden Member

Wat een gave probe is dat.
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/12/hmo3522.jpg
De Hameg
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/12/TIMEMAR.png
http://www.pa4tim.nl/?p=2815 meer plaatjes

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/12/keithlei196.jpg
Straight from the Vallry, een meter met een bekend vorig baasje.
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/12/keithleys.jpg
De familie bij elkaar.

Free had er een stuk triax bij gedaan. Daar kan ik mooie meetsnoeren van maken. Dit is de eerste:
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/12/guardsnoer.jpg

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch
free_electron

Silicon Member

Op 1 december 2011 10:22:18 schreef Ghole:
@Free ... verdomme he, vind nu toch wel dat ze dat eerst eens aan personeel mogen aanbieden :-( ;-)

troost u. het enige wat ik van mijn werkgever ooit gekregen heb was een goedkope plastic pen die ik dan nog heb moeten 'swipen' op een of andere beurs waar er toevallig een divisie stond waarvan niemand mij kende.. rap mijn badge weggemoffeld en een pen gegrabbeld.
tegen dat ik thuiskwam had ik dan nog een inktvlek op mijn hemd....

@bert_mc : dream on ....

@fred : mooie meetkabel. nu snap ik wat je wou breien. je gebruikt binneste shield voor de 'grond' van je BNC en de buitenste shield gaat naar je blauwe banaan zo te zien.

dat doet echter het princiepe van guarding te niet.

Normaal wordt triax als volgt gebruikt :

binnenste ader : te meten signaal.
binneste shield : retour ( unity gain versterkt , in fase te meten signaal
buitenste shield : grond.

de werking is als volgt : het gevoelig signaal wordt opgepikt door de binneste ader en naar het meetapparaat gevoerd. het meetapparaat heeft een unity gain versterker en koppelt de uitgang terug naar het inner shield.

zowel de binneste ader als de binnenste shield staan dus op het zelfde potentiaal. alleen is de impedante die zichtbaar is op de binneste shield zeer laagohmig. doordat er geen spanningsverschil is ( op offset na, maar die is heel klein ) is er ook geen lek mogelijk , en ziet dat opgepikt signaal ook geen parasitaire capaciteit...

let op : die truuk werkt alleen zolang je binnen de bandbreedte van de amplifier blijft waarbij er geen faseverschil is... ( er is altijd faseverschil. de snelheid van de electrische golf is niet oneindig , en die amplifier heeft ook een reactietijd. maar zolag je onder de, pakweg 10 graden blijft is die delta-v heel klein )

dus : je compenseert de parasitaire capaciteit en je elimineert de lek in je kabel.

http://www.keithley.com/knowledgecenter/knowledgecenter_pdf/LowLevMsHa…

paginas 47 en volgende

Je scoop ziet er goed uit. ik zie smartprobe interfaces . heeft hameg intelligente probes ? vraag me af of de smartprobe socket compatible is met de RS. het lijkt er op...

Trek eens een foto van de bijgeleverde probes. Ben benieuwd of het ook de PMK probes zijn of ching-chang-chong...

Ik heb al steen en been geklaagd over de nieuwe probes van PMK.
Voor de 'ongewassenen' : Er zijn slechts een paar fabrikanten op de wereld die scoop probes maken in OEM.

Hioki in japan voor stroom probes (flukke, lecroy , agilent en anderen zijn allemaal Hioki's )

Probemaster in de USA.
PinTek in china
PMK in duitsland ( PMK heeft ook een stroomprobe die onderandere door lecroy wordt gesourced. )

Een of andere chines ching chang chong die alleen omschakelbare 1:1/1:10 probes maakt en die via allerhande garageboxbedrijfjes massaal op ebay flogt voor 5 dollar het stuk . allemaal met kreten van 100 Mhz , 150Mhz en in de praktijk nauwelijks blijken 25 te halen .

Tektronix ( eigen markt)
Agilent ( eigen markt)

De 'gewone' 1:10 500Mhz probes die nu geleverd worden bij zowat alle scoops van Lecroy, Rohde&Schwarz en zelfs agiletn zijn allemaal PMK probes.

het probleem met de nieuwe probes zit als volgt
The good :
- ze zijn veel dunner ( 2.5mm in tegenstelling tot de gangbare 5mm ) makkelijker proben in dichtbevolt gebied
-de tip is van een pogo pin voorzien . is makkelijker om de probe te laten 'bijten'

The bad
-de tip is is heel broos en breekt makkelijk af. het is gelukkig een plug systeem : je trekt de tip eruit en stop en nieuwe erin. kosten 1 dollar per stuk . dus geen drama. maar je zit altijd net zonder ....

The ugly:
- de grabber heeft de vervelende neiging slecht contact te maken met de tip. Je denkt : de grabber zit goed op de probe... neen je moet nog eens goed doorduwen om hemn contact te laten maken/

-The absolutely boneheaded designed-by-a-drunk-saur-kraut

de grondstrap krokodil is ene flimsy ding met haast geen klemkracht. er zijn geen 'bekken' maar het is een rafelig stukje blik. in rust kan je zo een blad papier ertussen schuiven ( die kelm is zo slecht gemaakt dat ze in rust al 1mm open staat. een wirewrap draadje klemmen lukt niet... het valt er tussen uit. De bek van die klem is zeer breed vergeleken met een standaard krokoklem... waar je vroeger 2 of 3 krokodilletjes kon naast elkaar klemmen kan je nu maar 1 meer zetten... door de zwakke klemkracht springt ze er dan nog continue af ook...
De tanden staan bovendien zo ver naar achter dat je ook niet meer de kroko op de 'punt' van je testpinnetje op je bord kan zetten. je moet de kroko ze ver doorschuiven vooraleer ze bijt...

Ze zijn gruwelijk. het eerste wat wij doen is die kroko er af knippen en er een shit-chinees kroko op zetten... die shit-shinees is stukken beter dan die pmk kroko.

@fred (2). ik denk dat nullen op de middenste van de drie toch iets meer betrouwbaar zijn dan de nullen op de twee andere >:)

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
guidob

Overleden

Bij mij is de actieve probe ondertussen ook aangekomen. Een 54001A met daarbij een bende haakjes en ook van die testpuntjes voor op een pcb. Gaat tot 1GHz, al haalt die time interval analyser dat niet.

Alleen is het wat ouder spul; het schuim in het doosje begint langzaam te vergaan :) Moet zeggen dat dit netjes werd vermeld door de verkoper.

free_electron

Silicon Member

die 'schuim-puree' is een gekend fenomeen. spoel dat uit met wat wasbenzine of aceton... ( geen acton op je probe doen !!! ) aceton lost dat schuim spul op...

en snijd dan een nieuw stukje schuim ervoor

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
guidob

Overleden

De probe zit nu in het apparaat en gaat er ook niet meer uit. Is schoon nu. Kabel en tip zitten vast aan het huisje, dus die heb ik onder de machine weggemoffeld. De andere spulletjes zitten in een ander doosje.

De verzameling haakjes is wel leuk, o.a. types met een aarde pen vlak naast de meet tip. Of hetzelfde idee als veertje. Er zitten wat spulletjes bij van een add-on setje, alleen weer niet alles. Maar een keer uitzoeken (en een fotootje maken). Als de zaak is afgeregeld met de gps ontvanger (ongoing project).

fred101

Golden Member

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/05/vnaprobe.jpg
Dit is de 500 MHz, daar heb ik ook nieuw schuim voor gemaakt.

Probe Hameg HZ350, http://www.hameg.com/487.0.html ze zijn vast 10:1 en volgens mij herkent de scoop e want hij ast zelf naar 10:1 aan. hebben twee compensators bij de scoop en een op de probe. Verwissekbare punten die inderdaad makkelijk breken en zijn zoaks je beschrijft. Er staat made in germany op. Nergens een ander merk ofzo.

Free, die nullen zien er inderdaad betrouwbaarder uit. Sterker nog, ze zijn het ook . Ik heb hier wat met offset gespeelt ( verschil is niet drastisch hoor, scheelde 8 uV met de 2000. Ik had met de 2000 de standaardcellen gemeten toen ik hem net had, jou 196 geeft nu dezelfde waarde aan als de 2000 nu. Ik dacht dt mijn solartron verliep maar die blijkt nog spot on en bere lineair. Het blijkt de 2000 te zijn die verlopen is. Dat is het voordeel van een gebruikte gecalibreerde meter. Daarvan zijn de referenties als "ingebrand"

Qua guarding heb je gelijk. ( ik heb dat boek in papiervorm) De andere twee snoeren heb ik anders gemaakt. Met 3 bananen per kant. Die kan ik dus voor guarding zoals jij beshrijft gebruiken. Deze op de foto is speciaal om met de multimeters samen te werken. Dus om gewone metingen te doen waarbij dus beide kabels zijn afgeschermd en de buitenmantel cabinet massa kan. Het werkt erg goed, geen verschil tussen omdraaien aansluitingen en veel stabielere aflezing. Mijn calibrators hebben wel gedreven guarding maar 6 aansluitingen. ( plus/min voor out en sense /guard/gnd)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Afgelopen week kreeg ik nog een "ouwe meter van me vader" aldus een kennis van me. In de vuilnisbak of meenemen, de keus was snel gemaakt.

Rotte bnc bus vervangen en het werkt gewoon weer prima.
Een Philips PM6672, foto is geleend van internet.

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2010/11/pm6672counter.jpg

free_electron

Silicon Member

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
fred101

Golden Member

En ik weet waar die foto geleend is :-) dat is mijn counter. De mijne staat na jaren nog steeds precies goed. Ik heb de oven wel altijd aan.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

[offtopic]@free: in het goed brabants(waar die meter vandaan komt) heet dat miereneukerij[/offtopic]
ik wil wel eens weten waar jullie al die mooie dingen vandaan halen, bij mij is het niet meer dan een gratis worstenbroodje op het werk en een stel tip112's op school.

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.
fred101

Golden Member

Dit is je mooiste meetapparattur, niet gratis aanwinst ;-) dat spul kun je kopen bij bedrijven, op MP, ebay ect.
Dat er ook regelmatig krijgertjes lang komen wil niet zeggen dat alles gratis is. En vergeet niet dat veel spul ook defect was. Heel veel van wat Free bv laat zien is na reparatie. En vaak ook gekocht, Als mensen weten dat je dat kan, komt er idd makkelijker wel eens wat jou kant op. Heel veel spul wat ik heb gehad was defect of bv 25 jaar niet meer gebruikt en dan ben je meestal wel even bezig voor het weer werkt.

Bofkont, ik krijg nooit een worstebroodje op het werk, en als ik iets met de cijfers 122 op school kreeg waren het onvoldoendes ;-)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Na lang zoeken heeft dit jaar de sint besloten een beetje bij te spekken in mijn karige studenten budget. Vandaar dat ik mij deze nieuwe Rigol DS1102E cadeau gedaan heb.

http://img577.imageshack.us/img577/7433/ds1102e.jpg

free_electron

Silicon Member

@murmeltier en fred :
Elke vrijdag gratis bagels, donuts en muffins.... maar da telt niet.

Heel veel van mijn spul is inderdaad dingen die defect zijn die ik repareer. ik koop die op ebay of bij de locale ritselaars ( het helpt ook als je in een gebied woont waar er om de 500 meter een surplus zaak is die dealt in overschot apparatuur )

haha.. je kent wel die cartoons waar iemand in een lange regenjas in een donker steegje vanalles verkoopt. hier zijn er steegjes waar er iemand staat , he psst ,, pssst , zoek je een scoop ?

ik heb ook andere auction bedrijven die ik in de gaten houd die niet op ebay circuleren.

En dan is er de kennissengroep... xyz ritselt 2 defecte meetapparaten. ik repareer er een voor hem en ik krijg er een voor mij. en dan doen we later ruilhandel met abc en def...

Of ik wordt getipt waneer er een personeelsverkoop is van surplus spul (zo kom ik aan die intel probes bvb). Veel bedrijven verpatsen dat spul voor een habbekrats aan eigen personeel en het ingezamelde geld gaat dan naar een goed doel of het personeelsfeestje of whatever (zolng het bedrijf er zelf niks aan overhoud en ze het kunnen afschrijven en er geen belasting op hoeven betalen )

het einde van het jaar nadert en het circuit begint op toeren te geraken. dit weekend moet ik gaan 'scavengen' bij minstens 3 plaatsen...

zo heb ik vorige maand bij een bedrijf wat verhuisde een Logic Analyser opgehaald... de hardware divisie was 2 jaar terug gestopt en ze verkopen nu de IP alleen. Er stonden 2 logic analysers. Ene werd verkocht op ebay 'local pickup only'. ik verloor het bod op 400$. de dag erna werd ik opgebeld door de receptioniste dat de koper hem niet op tijd kon halen... of ik hem wou ( er waren maar 2 bieders wegens die local pickup ) Ik heb hem dus gekocht 300$ (ik vond 400 teveel :) ) Die machiene nieuw kostte meer dan 120.000$ en ze werkt perfect.

Immens kleuren touchscreen, en 3 kaarten met elk 68 kanalen er in en 2 miljoen punten diep en 4 Gs/s per kanaal.

Ik moet er nog eens fotos van plaatsen. Mijn 'oude' 16702A is ondertussen doorverkocht en de boel is dus een nuloperatie geworden...

een paar dagen later heb ik dan die timing correlator gescoord op ebay voor 100$... niemand bood daarop omdat het al een zeldzaam ding is en je over , en een infiniiuum scoop , en een 1670xB moet beschikken... toevallig heb ik beide....

Veel is een kwestie van 'chance'....

af en toe heb ik ook dingen aan mijn broek die ik niet kan repareren... zo sta ik met een 8112 en een 8116 met defecte hybrids... game over ... en daar is dan 150$ in geinvesteerd. tjah... so be it. je kan niet altijd winnen.

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM

ach ,soms moet er geld bij weinig aan te doen .

op t werk hebben ze fris in de koelkast en een zelfvullende droppot . vrijdags na 1600 uur bier , en eens per maand frikandellen op vrijdag.

soms heb je voor weinig een leuk toestel , heb vroeger ook wel wat scopes van de stort gevist die alleen een vuile 100v potmeter hadden . maar de 10.000 euro doende scopes van hp kom ik ook niet veel tegen helaas...

waar rook was, werkt nu iets niet meer

@free, waar werk jij dan? ik heb onderhand wel door dat je midden in de hemel woont, maar als gewone burger merk je daar volgens mij bijzonder weinig van. ik woon hier namelijk vlak bij het vroegere silicon valley(het high tech campus)en het enige wat ik merk zijn maxons van 120 euro/stuk die op school gebruikt worden(hoogstwaarschijnlijk asml overschot).
ik hoor soms ook dat mensen iets van de stort hebben, word hier de milieustraat of de container van een of ander te rijk bedrijf bedoeld?

afijn, niet dat ik een scoop oid nodig heb, ik red het prima met mijn €20 voltmeter en een hufterproof made in china voeding, maar als iemand iets over heeft mag het zonder problemen deze kant opkomen.

en nog sorry voor de offtopic, ik denk dat niemand geintreseerd is in mijn voeding van 75 euro en mijn 20 euro voltmeter

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

Murmeltier, CO is een gemengde gemeenschap. D'r lopen hier scholieren rond (met een budget van niks), oude zendamateurs (waarvan de hobby al dan niet 'gedoogd' wordt door moeder de vrouw), studenten, en mensen in de 30/40 met een goedbetalende baan en de mogelijkheden/handigheid om aan de betere meetapparatuur te komen.

Maar als dan vervolgens blijkt dat je daar niets over mag posten omdat sommige mensen dat niet trekken, dan ben ik hier weg.

nou, ik had er ook geen twijfel in dat die foto's niet zouden mogen, maar ik geef het eerlijk toe, foto's van leuke $40000 scopes zijn nou interesanter dan een el-cheapo voltmeter en een el-china voeding.

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

Het gaat niet om 'niet mogen'; als je graag wilt omkomen in baggertopics waarin de zoveelste puber twintig chinaledjes wil aansluiten (ja, het mag niks kosten maar het moet wel goed wesen), dan moet je vooral zuur gaan zitten zeiken over mensen die hun betere meetapparatuur posten.

oh, maar ik zie er ook geen probleem in, ik zie dit als een leuk topic. ik heb zelf ook niet de behoefte om dit te evenaren, maar het is gewoon leuk om te volgen. er over dromen is natuurlijk een ander verhaal ;)

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.
maartenbakker

Special Member

Als die spullen jouw mooiste meetapparatuur zijn, post ze hier gerust! Ik zal dat een dezer dagen ook een keertje gaan doen. Opzich heb ik gratis een mooie Philips scope binnengehaald (die niks is vergeleken met de spullen van f_e), maar die is nog wel defect. Ik wacht nog even tot ik daar ook echt wat van binnen en buiten en liefst werkend kan laten zien.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 2 december 2011 22:53:59 (65%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

en dan nog , over zoveel jaar als je je opleiding erop hebt zitten kun je hier ook je 40k kostende scoop gaan showen , dan gaan er anderen weer jaloers worden :) wat je nu niet kunt kan later weer wel....

fred valt binnen een paar jaar wel af , want dan kan hij de deur van z'n hobbyhok niet meer vinden onder de tek's . en free woont zo dicht bij die breuklijn dat z'n verzameling vanzelf weer een keer siliconenzand wordt :) ( kijk 2012 )

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 2 december 2011 17:51:38 schreef fred101:
En ik weet waar die foto geleend is :-) dat is mijn counter. De mijne staat na jaren nog steeds precies goed. Ik heb de oven wel altijd aan.

Geen wonder dat hij niet verloopt op 0 Hz ;). Deze counter kan heel precies de 0V DC van een kortgesloten ingang meten!

Henry S.

Moderator

Op 2 december 2011 22:52:27 schreef maartenbakker:
Als die spullen jouw mooiste meetapparatuur zijn, post ze hier gerust!

Natuurlijk, daar is dit showtopic voor.

Na ruim 32 pagina's hoog tijd voor een nieuw deel.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Dit topic is gesloten