Philips EE (Electronische Experimenteerdoos) nostalgie

Geachte lezers,

Hierbij de aftrap van de voortzetting van een discussie over allerlei aspecten van de legendarische Philips EE-dozen. Deze serie is begonnen in 1963 met de EE5/10 en EE8/20 (maar eigenlijk al met de Pionier en RE dozen), daarna via EE1000, EE2000 en EE3000 uiteindelijk uitmondend in de Electronic ABC series - de laatste door Philips in 1985 overgedaan aan Schuco (zie https://ee.old.no voor een uitgebreid overzicht)

Uit de reakties op mijn post op de "Show your Projects Part 24" discussie blijkt dat veel mensen (zeer goede) herinneringen hebben aan dit systeem (en enkele zelfs nog actieve gebruikers zijn), dat er bijvoorbeeld voor de EE2000 serie zo uitzag:

https://www.kranenborg.org/ee/images/SYP_EE1.jpg

Alle bijdragen die op een of andere manier met dit systeem te doen hebben zijn hier van harte welkom (zowel nostalgie alswel nieuwe ontwerpen, vragen, projecten oud en nieuw, merkwaardigheden (die waren er in de Philips EE serie zeker) etc.etc. .). Ik heb een eigen site met diverse info: https://www.kranenborg.org/electronics-philips-ee met daarop ook verscheidene links, maar wil ook graag verwijzen naar een duits forum waarop nog steeds een actieve discussie over dit systeem (en andere) gevoerd wordt: https://www.rigert.com/ee-forum/index.php . Ik heb daarop ook miin eigen bijdragen gezet, bijv. een nieuw ontwerp als deze EE2000-EE2001 superhet

Met vriendelijke groet,
Jurjen
https://www.kranenborg.org/maker

ik vond deze website http://norbert.old.no/kits/ee1000/ee1007.html (duits) met info en pdf van de boeken.

het is leuk om te zien dat er even goed nog zoveel mensen hun interesse nog hebben in deze waardevolle nostalgie.

Ik ben maar gelijk meeverhuisd naar dit topic :)
Ook ben ooit eens begonnen met zo'n doos na m'n cristalontvangertje.
Dit is inmiddels bijna 50 jaar geleden, maar kan me toch nog wel het een en ander herinneren, zoals die ferrietstaaf, met z'n rubbereb ringetjes, de germanium diodes en torren, en ook die buiscondensators, en zo meer van die oude componentjes.
Ook die veertjes vergeet ik niet, wat een ****dingetjes.

Maar al bij al. een leerzame, en leuke hobby.

joopv

Golden Member

@ bovenbuurman: Steef PA0IB is bij Philips een van de ontwerpers geweest achter de EE bouwdozen.

Ik heb mijn posting maar verplaatst naar hier

Hier zijn twee Philips EE boeken te krijgen:

http://sharon.esrac.ele.tue.nl/verkopen/boeken/boeken.html

1) EE2003; EE2050; EE2051; EE2052; EE2041
en
2) EE20210 - EE2013 Geïntegreede Schakelingen

Helaas moet je er waarschijnlijk een hele stapel andere (nuttige en onnuttige) boeken bijnemen.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie.

Ik heb een aantal jaren geleden een keer contact med Steef PAO1B gehad, hij was de ontwerper van de EE8/EE20 serie. De eerder genoemde site http://norbert.old.no/kits/ geeft achtergrondinformatie over de ontwikkeling van de EE series die in mijn herinnering goed overeenstemt met het verhaal van Steef.

/Jurjen

zo het mogelijk zijn om zelf de dozen opnieuw op de markt te zetten.
of een pdf met daar in de informatie , uitleg en tekeningen.
dat je zelf alles op een breadboard moet maken en printjes (kant-en-klaar of zelfmaak) met een paar componenten erop.(een opampje of een stukje logic b.v.)

het blijft tenslotte nog zeer leerzaam voor de beginnende en de gevorderde technicus.

picsels

Golden Member

De eerste analoge dozen heb ik indertijd aardig 'grijsgedraaid' :-)
http://www.uploadarchief.net/files/download/2003.jpg

De latere handleidingen zijn in wat betere staat gebleven:
http://www.uploadarchief.net/files/download/201x.jpg

Volgend project: XMas diorama, dan funcgen met ad9833 afmaken, dan...
fred101

Golden Member

Mijn doos was aardig incompleet maar ik heb de boel gewoon zelf aangevuld. Ik heb ook ooit contact gehad met Steve over die dozen, dat is idd een van de ontwerpers.
Bij mij zitten er nog een hoop van die boards met ICs bij. Het is de inhoud van 4 of 5 dozen inclusief de boeken maar ik heb maar een doos ervan.
Ik heb ook nog schemavellen en twee boekjes van een oude systeem , in heel goede staat,maar verder niks qua hardware daarvan. Die horen eigenlijk te verhuizen naar een echte liefhebber ;-) die mij misschien kan helpen aan ontbrekend spul ( behalve standaard componenten) van mijn doos. Vooral dat wat in het lauwe console moet
http://www.pa4tim.nl/?p=161
Op De onderste foto staan die oude boekjes. De foto daarboven mij doos met wat er extra bijzat. ( hij is als ik het goed herrinner van Jeroen Vreuls geweest dus die zal er wel meer van weten)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

kunnen we hier niet gewoon het algemene philips nostalgie topic van maken? want ik denk dat sommige mensen ook goede herinneringen hebben aan het evoluon e.d.

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

De foto van de TS is nog van de "nieuwe" uitvoering!

Ik heb nog 3 dozen (zover ik weet compleet) van de oude uitvoering met de kartonnen voorkant en twee van die beugels waarmee je die dingen vast kunt zetten.

1-st law of Henri: De wet van behoud van ellende. 2-nd law of Henri: Ellende komt nooit alleen.

Ik heb deze dozen vroeger ook gehad, de eerste grote voor sinterklaas. Daaarna nog eens 2 of 3 uitbreidingsdozen. Ik heb ze helaas 20 jaar geleden weg moeten doen wegens lang weg zijn in het buitenland en geen ruimte genoeg om alles op te bergen. Ook mijn buizen verzameling 10 aardappelkisten heb ik toen weggegeven.
Volgens mij heb ik het boek van de EE doos nog wel ergens.

Ook hier mee mijn eerste FM (stoor) zender gemaakt.

rbeckers

Overleden

Ik heb ook nog o.a. de onderelen van de EE2003.

Als manneke van 9 (en half, want het is december 1976!) kreeg ik van de brave sint de EE2003. En zonder zeveren, het heeft de rest van mijn leven bepaald... (nostalgische zucht)

Bedankt voor de links!

Tradities en regels zijn er om te breken. Orde niet.

Leuk dit, ben zelf begonnen met de jampot ontvanger van DrBlan rond 1960. Wie kent hem nog? (let ook nog even op de prijs)
http://www.uploadarchief.net/files/download/drblan%2001.jpg

Voor wie interesse heeft, de Philips dozen worden nog aangeboden op marktplaats.
Volgens mij leest Conrad hier mee. Wat staat er vanmorgen in de dagelijkse mail . . . . Kosmos Electronic XN 1000 Experimenteerset

@geek: Alhoewel de Philips EE dozen al sinds tijden niet meer geproduceerd worden, wordt er nog steeds een vrij continue stroom aan nieuwe of nauwlijks gebruikte dozen op de duitse Ebay (ebay.de) aangeboden (wel stevig aan de prijs natuurlijk door de competitie). Mijn vermoeden is dat Philips het plan hat het hele duitse schoolsysteem van dozen te voorzien, en dat het stategische besluit in 1985 om uit deze markt te stappen er toe heeft geleid dat er nu een aantal personen met grote voorraden zitten die geleidelijk worden afgebouwd. Ikzelf heb in de periode 2001-2005 op deze manier mijn gehele EE2000 en EE2001 verzameling compleet gemaakt (met verscheidene ongebruikte exemplaren), maar het aanbod is in de loop der jaren niet significant afgenomen. Voor de echt geinteresseerden: kijk op ebay.de en zoek met de termen "Philips EE* " of "Philips Experi* " of "Schuco Electr* "

Ook zijn er initiatieven geweest om eigen systemen te bouwen, omdat de veertjes nog steeds geproduceerd worden, ditmaal door een Oostenrijkse onderneming genaamd "Winkler Schulbedarf": http://winkler.turbo.at/shop_de/index.php?cPath=1100_2423 (de printplaten die daar ook worden aangeboden hebben een andere, ongeschikte rastergrootte voor de EE plaatjes). Op deze manier is er een goede basis voor een eigen systeem met bijvoorbeeld perspex of hout (heb zelf voor een sinterklaassurprise een kartonnen printplaat gebruikt :)). Ik kan in ieder geval http://www.rigert.com/ee-forum/index.php aanbevelen omdat dergelijke discussies daar op dit moment aan de gang zijn.

De belangrijkste sites:
http://ee.old.no
http://norbert.old.no
(en natuurlijk de mijne :)) https://www.kranenborg.org/electronics

/Jurjen

Van alle interessante circuits waren er een paar die altijd erg goed lukten en een paar die ik nooit of slecht functioneerden. Mijn lijstje van de EE2000 / EE2001 serie:

(+)De toppers:

  1. De EE2003 Middengolfontvanger (5.03): al zeer begerenswaardig omdat hij op de voorkant van de dozen afgebeeld stond (het duurde verscheidene jaren/ EE stappen voordat ik hem kon bouwen), maar lukte dan ook altijd meteen, zowel vroeger als later. Wel jammer dat de volumeregeling voor de eerste LF trap zat en niet tussen de eerste en tweede, het gekraak bij verouderende potmeters werd ook te goed verstrekt
  2. De EE2010/13 FM ontvanger gebaseerd op de gele FET en Hartley-oscillator (4.6.1/4.6.2): Opvallend robuust, ik herinner me nog hoe verrast ik was dat hij gelijk werkte. Wel een van de twee 10pf condensatoren in de ontvangstkring weghalen voor de omroepband ...
  3. De EE2003 drie-traps telefoonversterker (2.04): Ik herinner me dat ik indruk gemaakt heb op mijn ouders omdat nu voor het eerst een heel familiegesprek met oma aan de telefoon mogelijk werd
  4. EE2010/13 Automatisch slagwerk (4.1.4): gebruikt bij mijn pianoles als metronoom. De pianojuf reageerde ook enthousiast want ik oefende niet zo heel erg veel en ze hoopte waarschijnlijk dat dit zou helpen
  5. EE2015: De digitale dobbelsteen: Bruikbaar en het hele bord indrukwekkend vol met alle veelkleurige IC-boards
  6. Diverse schakelingen uit EE2014 (Meettechniek): erg handig (op apart bordje en geen leen-onderdelen van andere dozen nodig) en goede uitleg in de handleiding
  7. De EE2005 superhets: inderdaad zeer goede ontvangst, vooral wanneer aarde angesloten was

Mij nooit (goed) gelukt:

  1. De EE2004 hartslagindikator (weet niet waarom mij deze nooit gelukt is, heb goede verhalen van anderen gehoord, miscchien een circuitwijziging die ik gemist heb?)
  2. De EE2003 kortegolfontvanger: deze ontving bij mij weinig, later aangepast tot een volwaardige regeneratieve ontvanger (eerder afgebeeld en besproken)
  3. De EE2015 schakelingen werkten op zich goed, maar doordat geen 74LSxx maar 74xx voor de digitale bouwstenen gebruikt werd, waren de batterijen onmiddelijk leeg

/Jurjen

Ook ik heb deze dozen gehad, maar ik had andere nummers
nl EE1050 met als aanvulling de EE1051 en EE1052 dit waren denk ik meer de instap dozen.
Met het middengolf radiotje kon je "Scheveningen radio" ontvangen.

Schimanski

Golden Member

Ik heb ook de 1050 met diverse aanvuldozen gehad (periode 1968/'69/'70).

EE1050 met als aanvulling de EE1051 en EE1052 dit waren denk ik meer de instap dozen

Het waren geen instapdozen maar volwaardige bouwdozen, alleen wat ouder. Ze zijn opgevolgd door de serie die henri62 bedoelt en daarna kwam de 2000 serie, die er wat gelikter uit zagen. Het hoogtepunt van de 2000 serie was de uitbreidingsdoos met een scoopbuisje. Je kon er o.a. een TV mee maken. Die heb ik toen in werking gezien op de Firato.

De dozen heb ik niet meer, wel het boekje met alle bouwplaten en de radio die ermee bouwde (ook met zo'n "was" smoorspoel). Ik heb de foto's al eens eerder laten zien. Hier nog eens.

http://www.uploadarchief.net/files/download/ee1050-rx-front.jpg
Originele potmeter was blijkbaar al kwijt, daarom zit er een andere in.
http://www.uploadarchief.net/files/download/ee1050-rx-back.jpg
Close-up schakelaar (er was al eens iemand die dacht dat op de bovenste foto een USB aansluiting zat ;))
http://www.uploadarchief.net/files/download/close-up.jpg
Er zaten dit soort "bouwplaten"in waar dan die veertjes doorheen staken waarin je de onderdelen klemde.
http://www.uploadarchief.net/files/download/ee1050-template.jpg

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum

Ik heb de drie dozen nog steeds liggen. Ik heb ze bewaard voor mijn kinderen. Maar die hebben helaas geen interesse in electronica.
Ik ga nu maar voor mijn eventuele toekomstige kleinkinderen.
Hetzelfde geld voor de Meccano doos, de Faller racebaan en de Trix express trein. Alles netje bewaard, maar geen interesse van de huidige jeugd. Ze spelen liever met een playstation.
Ik wil het echter ook niet verkopen. Er kleven teveel herineringen aan.

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Das wel heel oud.
Ook de EE5/8 ?? Dozen met aanvullingen gehad, bijna 50 jaren geleden.
Op de achterkant van het karton dat op de hardboard plaat ging stond wat info over de schakeling in meerdere talen.
Een knipperlicht weet ik nog in het Portugees: pisca-pisca

Die veertjes, twas even pielen, maar op zich een pracht van een uitvinding.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
RAAF12

Golden Member

Op 7 januari 2012 09:21:36 schreef Murmeltier:
kunnen we hier niet gewoon het algemene philips nostalgie topic van maken? want ik denk dat sommige mensen ook goede herinneringen hebben aan het evoluon e.d.

Pakken we gelijk ook Amroh/de Muiderkring erbij met de zelfbouw
Step by Step radios, Transette, Rhapsodie ect!!

Philips en Schuco zijn samen toch een categorie apart en Amroh en verwanten zijn groot genoeg voor een eigen topic, denk ik ;)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Dan ook nog maar een topic over Doctorandus IJzerbout
Populair was de FM zender voor zelfbouw.
Volgende keer...... meer

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)