Een projectje op school. Voor een opdracht moesten wij een scootmobiel gaan uitrusten met sensoren. Als er niemand op de stoel zit, mag de scootmobiel niet te hard rijden(wandelsnelheid) en als de scootmobiel kantelt ook. Als de scootmobiel om valt, moet er een nummer gebeld worden(of een sms gestuurd worden).
Links de detectie voor de stoel en rechts de hoofd module.
Een met de 3D printer geprinte behuizing met daarbovenop de belmodule.
De afstandssensor(Sharp IR) voor de detectie van de bestuurder met een 3D geprint kapje.
Boven in het bakje de hoofdmodule en de stoeldetectie, op de deksel de gyroscoop module met de MPU6050 en onderop de belmodule.
En nog een keer
De hoofdmodule een voeding voor de moduelen en bevat ook een relais om te schakelen tussen de snelheidsbegrenzing op het stuur en onze eigen snelheidsbegrenzing. Deze wordt door een AND poort met 4 ingangen via een BS170 geschakeld. De module bevat dus 4 ingangen voor verschillende modulen en van de 4 ingangen gebruiken wij er 2(de stoeldetectie en de hoekdetectie). De andere zijn dus kortgesloten met de 5V. Als er een ingang laag wordt, wordt het relais uitgeschakeld en wordt de 'wandel modus' ingeschakeld.
Het kleine printje is een aTtiny45, die als slimme comparator zijn werk doet. Als er iemand op de stoel zit, moet deze minimaal 0,7 seconden voor de sensor zitten. Als er in deze tijd gedetecteerd wordt dat de bestuurder er niet meer is, wordt de langzame stand gelijk weer ingeschakeld.
De hoekdetectie is een ATmega328 die via I2C babbelt met de MPU6050. Als de scootmobiel ongeveer 40° of meer gekanteld is, wordt de langzame stand ingeschakeld en als de scootmobiel minimaal 70° is gekanteld, krijgt de belmodule een signaal om te bellen.
De belmodule heeft net als de hoofdmodule meerdere ingangen(deze heeft er 3). Zodat naaste de gyroscoopmodule er bijvoorbeeld ook een schakelaar op het stuur kan om te bellen. Als er een lijn laag wordt, wordt een ingesteld nummer gebeld of gesmst. Het shield onderop is een standaard arduino shield met een SIM900 module erop. De print erbovenop is de print met een ATmega328 die belt.
In het stuur zitten zelfgemaakte verloopkabels om de voeding en de snelheidsbegrenzer af te tappen.
De behuizing en het kapje zijn zelf ontworpen in Solidworks en zijn gemaakt door de 3D printer bij ons op school. Onder de printplaten zitten namelijk ook paddenstoelen om de printjes om te bevestigen. De printplaten zijn ook op school gemaakt en zijn ontworpen in eagle.