Wondermiddel of gewoon een transformator?

ik vraag mij af wat het vermogen is wat de transformator zelf opneemt uit het licht net , ook al loopt er geen stroom door , dus het opgenomen vermogen door de trafo zelf . IK heb hier in mijn werkplaats/hobbyhok , een schijdings trafo van 2300W , die neemt 3,3 A ruststroom op. dat is op jaarbasis best een groot vermogen. ik heb deze nu achter een relais zitten , en schakel hem alleen in wanneer dat nodig is. Heb er lang niet bij stilgestaan , stond 24 uur per dag aan. ik denk dat deze wonderbox hetzelfde geld , deze zit ook achter de meter aan de consument zijde. Reken maar eens uit wat dat op jaarbasis aan stroom kost , 24 uur per dag , 365 dagen per jaar . daar schrik je vast wel van. Dan is de opbrengst van de zonnepanelen en winst eventueel niet zo groot meer.
Groeten , Jan.

Op 8 augustus 2021 12:20:21 schreef KlaasZ:
Dat Zweedse onderzoek lijkt me duidelijk. In het gunstigste geval maakt het niks uit, maar besparen doet die trafo niet.
Weggegooid geld dus.

Bijna.

Er zijn gevallen denkbaar waarbij het WEL uitmaakt, maar die zijn "stom".

Dus het voorbeeld met 20 minuten aardappelen koken. Iemand die de plaat op max zet en 20 minuten zo laat... tja, dan bespaart zo'n ding. Of iemand die als het kookt de plaat op 3 zet en dat blijft doen met het ding er tussen. Dat kookt minder hard, maar dat maakt niet zo veel uit. Maar 1 op de zoveel mensen die dit doet zal de plaat van standje 3 zonder kubie, naar standje 4 met kubie moeten zetten om de boel aan de kook te houden. Tja, dan scheelt het op het hele land al weinig.

Maar goed. In het overgrote deel van de gevallen helpt het niet of averechts, maar er zijn gevallen denkbaar waarbij het wel zou helpen. Naar dat zijn dus suffe gevallen waarbij je met 10% minder vermogen werkt en accepteert dat er 20% minder licht is.

@ jan hoeve: Dat hebben de zweden netjes gemeten en dat is iets van 23W. (plus ongeveer 0.2% van het verbruik. Dat valt best mee).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

@rew , dat is dus 200KwH op jaarbasis ..

Op 8 augustus 2021 14:10:23 schreef stortbak:
[...]
Zonnepanelen moeten op een aparte groep.

klopt

Je hele huis EN de zonnepanelen kunnen dus niet op 1 oplichtdoos.
En dat doosje is volgens mij maar 16A.

Volgens mij is het doosje 35A, maar ze hebben meerdere soorten

Dat schiet niet op als je wasdroger op groep1 staat en je waterkoker op een andere, beide op datzelfde doosje. . . .
Met maar 1 doosje voor je solar en geen voor je huis, kan je in huis in theorie dus 273V krijgen als je panelen volle bak leveren.
Ik doe dan met meerdere doosjes niets verkeerd.

Je moet het doosje direct achter de meter en voor alle groepen plaatsen. Je hele huisinstallatie ziet dan het wonderdoosje. Je zonnecellen levert dan de stroom voor je wasdroger en waterkoker zonder dat die stroom door het doosje gaat. Je doosje moet wel berekend zijn op de hoofdzekering wat in het algemeen 35A is.

Op 8 augustus 2021 14:16:53 schreef jan hoeve:
ik vraag mij af wat het vermogen is wat de transformator zelf opneemt uit het licht net , ook al loopt er geen stroom door , dus het opgenomen vermogen door de trafo zelf . IK heb hier in mijn werkplaats/hobbyhok , een schijdings trafo van 2300W , die neemt 3,3 A ruststroom op. dat is op jaarbasis best een groot vermogen.

Groeten , Jan.

Je moet niet vergeten dat die 3,3A vrijwel allemaal blindstroom is. Je werkelijke verliezen schat ik voor jou ergens tussen de 25 en 100 Watt in. Volgens het Zweedse document is het verliesvermogen in dat wonderkastje 23W in onbelaste toestand. Ikzelf schatte in één van mij vorige posts in op 50W. In het algemeen zijn de ijzerverliezen gelijk aan de koperverliezen. In onbelaste toestand heb je alleen de ijzerverliezen, dus 23W. In belaste toestand heb je ijzer- en koperverliezen, dus dat wordt ca 48W.

Ik heb ook een mailtje naar Kassa gestuurd over deze oplichterij. Ben benieuwd wat Kassa er van vindt.

joopv

Golden Member

https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/68316838#68316838

Misschien dat meerdere mensen de redactie kunnen mailen en bellen.

Kassa is een goede, RADAR is ook een goede en verder mensen mailen binnen de Eneco of welke maatschappij dan ook. Misschien een faceboek groep ?

Op tweakers.net is een (1) gebruiker die het ding verdedigd. Misschien is het de uitvinder zelf ?
https://gathering.tweakers.net/forum/find/poster/1112577/messages

[Bericht gewijzigd door joopv op zondag 8 augustus 2021 18:19:43 (23%)

Ik snap nu hoe je de spanning buiten zo hoog kunt optillen. Ik zat even op een verkeerd denkspoor.

het meeste spanningsval ga je opbouwen in de kabels naar de trafo toe, het wordt pas leuk als de velden op die trafo op hun max gaan terugleveren en dus de trafo oprookt omdat die over zijn vermogen heen gaat. die kans is zeker wel aanwezig, afgaande velden zijn samen zwaarder gezekerd als de trafo continu kan leveren doorgaans. in nieuwe wijken klappen de mespatronen er in het begin weleens vaker uit, netbeheerder rekent een % van gelijktijdig verbruik, maar dat percentage ligt tegenwoordig veel hoger met terugleveren en ook afnemen, zeker de gasloze wijken..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
mel

Golden Member

Op 8 augustus 2021 16:00:58 schreef joopv:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/68316838#68316838

Misschien dat meerdere mensen de redactie kunnen mailen en bellen.

Kassa is een goede, RADAR is ook een goede en verder mensen mailen binnen de Eneco of welke maatschappij dan ook. Misschien een faceboek groep ?

het wordt spannend..detectivebureau CO ;)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 8 augustus 2021 16:00:58 schreef joopv:
Op tweakers.net is een (1) gebruiker die het ding verdedigd. Misschien is het de uitvinder zelf ?
https://gathering.tweakers.net/forum/find/poster/1112577/messages

Volgens mij is dat niet de uitvinder, maar een verkoper van Kubies. Ergens schrijft hij ook dat hij geen of weinig verstand heeft van electrotechniek.

- Ik ga geen antwoorden geven op vragen die ik niet kan beantwoorden. Ik ben zelf niet de technische specialist achter het product en heb tot op zeker hoogte kennis van elektrotechniek. De wet van Ohm begrijp ik wel héél goed.

Zie dit topic https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1855957 Ik merk ook dat die Kubies al sinds 2018 bestaan. Dat vind ik vrij lang. Maar ja, Haarlemmer olie bestaat nog veel langer.

maartenbakker

Golden Member

Als geboren Haarlemmer meen ik me te herinneren dat Haarlemmer Olie prima werkt. Als laxeermiddel. Net zoals dit kastje ook prima werkt. Als trafo :P

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 8 augustus 2021 20:56:38 schreef maartenbakker:
Als geboren Haarlemmer meen ik me te herinneren dat Haarlemmer Olie prima werkt. Als laxeermiddel. Net zoals dit kastje ook prima werkt. Als trafo :P

ach, senseo werkt ook prima als laxeermiddel :P

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Er zijn ook wekelijks (dagelijks?) nog programma's waar een paar keer per aflevering de magnetische waterontharders langs komen...
Als ik laat nog naar CO zit te staren komt dat op TV langs.

vraag sept 2018
Hebben jullie een niet-goed-geld-terug regeling als ik de geclaimde 8% besparing niet haal?

antwoord
Dit hebben wij nog niet concreet uitgewerkt, maar omdat we weten dat het werkt, zijn we hier wel mee bezig. Dit zal ook binnenkort op de website bekend gemaakt worden.

en wat zie je 3 jaar later op de site?
HELEMAAL NIETS.

Zegt mij al meer dan genoeg.

Is gewoon oplichting!

daandc

Golden Member

Op 8 augustus 2021 12:12:16 schreef Hoeben:
[...]
Ik ben wel geïnteresseerd in de naam van die gemeente. Dat lijkt me geen privacy-probleem. En staat dat ding dan in een gemeentehuis? En dan vooral: staan er zonnepanelen achter?

Als dit het geval is kan er in de buurt met een dergelijk vermogen en leveren van een te hoge netspanning buiten de normen schade in de buurt optreden.

@off topic

Die zelfde gemeente doet wel meer achterlijke zetten die hebben ook het onzalige idee om een aardwarmte project in het leven geroepen.

https://www.ad.nl/utrecht/nieuwegeiners-willen-geen-proefkonijn-zijn-v…

Waarbij ze het bedrijf die de opdracht krijgt ook de bewoners moet informeren, je snapt natuurlijk dat dit rooskleurig wordt gebracht en dat er geen gevolgen zullen zijn qua aardveschuivingen.

Zowat alle inwonners hebben de tegen petitie getekend, maar deze gemeente heeft nu gewoon doodleuk op proefboringen in gezet om te kijken of er aardwarmte is geloof mij maar ze zeggen zometeen ach de leidingen liggen er toch nu kunnen we de boel wel doordrukken.

We hebben nog niks geleerd van wat er groningen gebeurd dacht ik zo.

Ach we zijn zo goed bezig zeggen ze dan. :O

Niet storen a.u.b ben al gestoord genoeg!
rob040

Golden Member

Ik ben wel in voor aardwarmte, mede omdat het een snelle oplossing kan zijn voor het CO2 probleem.
Maar het moet goed worden aangepakt, winning op kilometers diepte en dezelfde hoeveelheid opgepompte water weer terugvoeren naar dezelfde diepte.

evelo

Golden Member

Iedere keer hetzelfde: als de energieprijzen stijgen komen dergelijke wonderdozen weer boven water :)

Binnenkort weer de wonderflesjes om in de benzinetank te kappen?

En voor de elektrische wagens een wondermagneet om de elektronen in de batterij te stroomlijnen?

Op 9 augustus 2021 21:33:40 schreef daandc:
[...]
je snapt natuurlijk dat dit rooskleurig wordt gebracht en dat er geen gevolgen zullen zijn qua aardveschuivingen.

Een paar boringen zie ik nog niet uitlopen in inzakkende huizen zoals in Groningen het geval is. Daar is wat meer uit de grond gehaald. En er is wel vaker in de grond geboord. Natuurijk kunnen er andere problemen ontstaan, laatst las ik iets over grondwater vervuiling, maar in dat geval voorzie ik meer problemen met de vele individuele bronnen die er gaan komen voor warmtepompen. Dat is veel slechter te controleren.

Verder vind ik dit soort experimenten van allerlei gemeentes ook geen goed idee. Dat zijn al geen techneuten, en het is ook een veels te kleine partij. In Goes is er een wijk met een warmtenet, de bewoners hebben een warmtepomp. Na jaren woekerprijzen betaald te hebben voor die aansluiting is het net opengesteld en mogen meerdere bedrijven het net uitbaten. Maar vanaf dat moment zijn er ineens alllerlei magische storingen.... Conclusie: een gemeente is veels te kleine partij voor zoiets.

On topic: ik ben wel benieuwd naar dat rapport van TÜV... Wat hebben ze precies getest en hoe accuraat is dat 'vertaald' door de schrijver van dat krantenbericht? Het doet me een beetje denken aan de solar roadways... Ja, die zijn ook getest door TNO, maar die hebben alleen getallen aangeleverd, daar moet je op z'n minst serieus naar kijken. En dan moet er ook naar meer dan één aspect gekeken worden.

Op 9 augustus 2021 22:41:03 schreef necessaryevil:

On topic: ik ben wel benieuwd naar dat rapport van TÜV... Wat hebben ze precies getest en hoe accuraat is dat 'vertaald' door de schrijver van dat krantenbericht?

Dat is niet zo moeilijk te raden. Kubie gooit een Kubie op het bureau van TÜV en zegt: "Test eens of deze transformator 230V omlaagtransformeert naar 210V". Na 5 minuten komt TÜV terug en zegt: "Ja, het werkt echt! Ik stop er links 230V in en rechts komt 210V uit. Hier is de rekening van xk euro"

Ik heb al jaren een gelijksoortig kastje tussen mijn verlichting hangen. Het mooie is dat je er ook nog mee kan instellen hoeveel je wil besparen. Ik geloof dat zon zing een dimmer heet :P

Spanning staat en stroom gaat!

Op 8 augustus 2021 21:40:17 schreef r-p:
Er zijn ook wekelijks (dagelijks?) nog programma's waar een paar keer per aflevering de magnetische waterontharders langs komen...
Als ik laat nog naar CO zit te staren komt dat op TV langs.

klopt laatst zag ik er weer een voorbij komen op rtlz , maar nu beweerden ze dat het geen kalk uit het water haalde , maar op een een of ander manier omvormde zodat het zich niet meer hechte aan oppervlakten .
wat ik wel apart vond is de opmerking dat de magneet maar ongeveer ik meen 10 jaar mee ging , een permanente magneet is wel langer magnetisch dan dat ??
en dat de werking pas na enkele weken merkbaar was ??
mijn ontharder ( met gel fles en zout ) was direct merkbaar en meetbaar van hardheid 9 naar 0

[Bericht gewijzigd door klaasy op dinsdag 10 augustus 2021 08:26:26 (10%)

Bapaktus

Special Member

"Even naast het pad lopen" ;)
@rob40,
"Ik ben wel in voor aardwarmte, mede omdat het een snelle oplossing kan zijn voor het CO2 probleem.
Maar het moet goed worden aangepakt, winning op kilometers diepte en dezelfde hoeveelheid opgepompte water weer terugvoeren naar dezelfde diepte.
"
Oók in mijn woonplaats is men bezig met zo'n traject.
Ik volg dit, als deelnemer aan een traject groep, met grote interesse.
Ik heb mij al veel ingelezen over dit onderwerp.
Een interessante website geeft veel informatie over de (on)mogelijkheden.
https://geothermie.nl/index.php/nl/
groet, ruud
Toegevoegd een afbeelding over GEOTHERMIE, ook van deze website geplukt.

Op 10 augustus 2021 09:57:10 schreef Bapaktus:

"Ik ben wel in voor aardwarmte, mede omdat het een snelle oplossing kan zijn voor het CO2 probleem.
.

Hoe maak je daar elektriciteit van?
En hoe voorkom je dat aardlagen verbonden raken door die boring?
Houd toch op met al die alternatieve gedachtenkronkels, plaats kerncentrales. Volledig CO2 vrij.

vergeten

Golden Member

Op 8 augustus 2021 20:15:31 schreef ohm pi:
[...]Volgens mij is dat niet de uitvinder, maar een verkoper van Kubies. Ergens schrijft hij ook dat hij geen of weinig verstand heeft van electrotechniek. [...]Zie dit topic https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1855957 Ik merk ook dat die Kubies al sinds 2018 bestaan. Dat vind ik vrij lang. Maar ja, Haarlemmer olie bestaat nog veel langer.

Echt verstand heeft hij er niet van! Dat bevestigd hij nog even door het onderstaande.

"De draaiknop van de stofzuiger is een weerstand." aldus de verkoper. ja ja hoor :)

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.
evelo

Golden Member

Ik denk eerder:

Geen kerncentrales, enkel zon en wind, eventueel waterkracht. Met elkaar verbonden door een performant net.

En de vraagzijde dient zich maar aan te passen aan de aanbodzijde.
Als het van moeten is dan zullen er best wel creatieve oplossingen bedacht worden.

Met uitzondering van krittische/vitale installaties natuurlijk maar die moeten nu ook al de gepaste maatregelen nemen ifv bedrijfscontinuïteit en veiligheid.

Frederick E. Terman

Honourable Member

Op 10 augustus 2021 11:26:18 schreef vergeten:
"De draaiknop van de stofzuiger is een weerstand." aldus de verkoper. ja ja hoor :)

Wat nou? Dat is nu net het gedeelte dat wél klopt.
Dat er aan die potmeter een schakeling hangt die wel degelijk het vermogen terugregelt, is wat anders... :)

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org