Jongens, jongens. Wat hebben jullie toch weer snel een oordeel klaar. 'Klopt niet'. Nee, wat je doét klopt niet. Beide calculators zijn prima, al moet je met die van Changpuak even opletten.
Ten eerste: als je in RF Tools óók naar een 'conventional, shunt first' filter vraagt, komen daar ook gewoon positieve waarden uit. Klik op het plaatje, dan kun je ze zien (in het schema).
(Ook 'conventional, series first' werkt. Maar de overige configuraties kunnen voor zo'n enorm grote bandbreedte gewoon niet werken, en RF Tools geeft dat netjes aan - en berekent vervolgens alsnog de theoretische, deels negatieve waarden. Heel educatief, en grappig voor in de sim.)
Maar kijk nu eens naar de doorlaat van beide filters. Zoals je weet (toch?) wordt die bij een Chebyshev gespecificeerd NIET op de 3 dB-punten, maar op de buitenste rimpelwaarden; hier dus op de 0,1 dB-punten.
Rood= RF Tools, groen= Changpuak. Klik=groter.
Het is duidelijk dat Changpuak helemaal fout is - al is de doorlaat wél keurig 8 MHz breed. Wat is er aan de hand?
Bij RF Tools geef je de onder- en bovenwaarden voor de grensfrequenties aan: 2 en 10 MHz. Het gewone gemiddelde daarvan is 6 MHz. Maar het geometrisch gemiddelde is 4,4721 MHz, en dát had je bij Changpuak moeten invullen.
Doe je dat, dan komt hij ook met precies dezelfde waarden als RF Tools (klik=groter).
(Zoals je weet gaat het filterontwerp uit van een laagdoorlaat-prototype, in dit geval met een 0,1 dB-frequentie van 8 MHz.
Als je in de berekende bandfilters de L aan in- en uitgang weglaat, en de C in de serieschakeling vervangt door een doorverbinding, houd je inderdaad een 8 MHz laagdoorlaatfilter over.
Dat geldt voor alle schakelingen hier, zélfs de foute Changpuak uit het begin, want ook die had de bandbreedte wel goed.)